Daily Mail onthult gigantisch aantal dat zonder kaartje bij de EK-finale was

Zondag, 18 juli 2021 om 11:24Chris Meijer • Laatste update: 14:53

Maar liefst vijfduizend mensen zijn vorige week zondag tijdens de EK-finale tussen Italië en Engeland binnengedrongen zonder wedstrijdkaartje, zo meldt de Daily Mail op basis van een UEFA-official. Op video’s op social media was te zien hoe een grote menigte langs de beveiliging stormde. Een woordvoerder van Wembley en de UEFA lieten aanvankelijk weten dat er niemand zonder ticket het stadion was binnengekomen, maar er blijken toch veel meer dan de toegestane 65.000 mensen op Wembley aanwezig te zijn geweest.

De Engelse voetbalbond (FA) moet komende week in het Britse parlement tekst en uitleg geven over de gang van zaken rond de EK-finale. Er is een grondig onderzoek aangekondigd naar de bestorming van Wembley, die naar schatting minimaal vijfduizend mensen zonder kaartje toegang tot het stadion heeft verschaft. Een groot aantal fans zonder kaartje is binnengekomen door de invalideningang of door het personeel bij de hekken te bedreigen. Op video’s op social media was te zien hoe fans met een kaartje binnen het stadion de indringers hardhandig naar buiten probeerden te dringen.

“Volgens onze eisen moeten supporters zo vroeg mogelijk gefilterd worden, om de mensen met een kaartje te scheiden van fans die de sfeer komen proeven”, zegt de UEFA-official in gesprek met de Daily Mail. Deze eerste lijn met beveiliging werd voorafgaand aan de EK-finale het eerst bestormd, ongeveer anderhalf uur voor aanvang van de door Italië na strafschoppen gewonnen EK-finale. “Voor grote finales heeft normaal gesproken vijf tot acht procent van de supporters in de buurt van het stadion geen kaartje. Zij zoeken normaal gesproken voor de aftrap een plek in een café, restaurant of fanpark om de wedstrijd te kijken. Dat is hier niet gebeurd.”

De stewards werden ‘overweldigd’ door de enorme menigte die rond Wembley ontstond. Autoriteiten schatten dat er 200.000 mensen rond het stadion waren. “Vanuit mijn positie zag ik de menigte snel aanzwellen. Je kon de uit- en toegangen niet meer onderscheiden van het gedeelte waar de mensen op de tribune zaten. Zelfs in de verlenging zag ik dat er nog fans binnen kwamen via onbemande toegangspoorten.” Op beelden was tevens te zien dat er meer fans dan zitplekken in het stadion waren.

Er werd gevreesd dat de chaos rond de EK-finale invloed zou hebben op de kansen voor Engeland om in 2030 samen met Ierland het WK te organiseren. Dit heeft volgens de Daily Mail echter geen gevolgen voor die plannen. Premier Boris Johnson zou veel krediet bij de FIFA en de UEFA hebben, vanwege zijn rol in het stoppen van de Super League. Om die reden hoeft Engeland niet te vrezen voor de gevolgen op lange termijn. De UEFA wees Wembley afgelopen week aan als de speelplek van de Champions League-finale van 2024.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door paullamote)

Tja... Je staat als Engeland zijnde in de EK-finale, note bene een thuiswedstrijd. Engelse voetbalsupporters kunnen stevig drinken, dus die gaan het er dan op wagen. Een dodelijke coctail alles bij elkaar opgeteld!

18 juli 2021 om 11:30

Desondanks ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en imo zou dit wel ertoe moeten leiden dat Engeland/Wembley voorlopig wordt overgeslagen bij grote toernooien

18 juli 2021 om 11:35

Ze hadden in mijn ogen ook de finale en halve finale moeten houden in Hongarije. Ten eerste hadden dit soort praktijken niet plaatsgevonden dan, die treden wel iets harder op en ten tweede daar was al heel het toernooi een vol stadion welkom. Hoe langer de Corona duurt hoe meer ik het idee krijg dat het meevalt. Een Engeland die allerlei maatregelen heeft voor toeristen, die het dan net voor de halve finale en finale overboord gooit om het toch te mogen organiseren en even doet alsof het niet bestaat. Ik krijg dan meer het idee dat geld en status nog altijd belangrijker is dan de gezondheid van de mens. Want waarom kun je tegen Duitsland voor 20% capaciteit spelen en 10 dagen later voor de finale voor 80%? Als je mij dat kunt uitleggen, buiten geld als reden om vind ik het heel knap.

18 juli 2021 om 12:05

Ik kan je verzekeren dat de Engelse politie prima kan optreden. Daarnaast, wat doe je als suppoost en een paar agenten als er honderde dronken idioten dreigend op je afkomen en zich met geweld een toegang verschaffen. Dan stap je gewoon opzij, dat houd je nooit tegen.

18 juli 2021 om 12:20

Omdat ome Boris een beetje een gekkie is.

18 juli 2021 om 15:53

Ten eerste treed de Engelse politie prima op en wordt geweld zeker niet geschuwd (ze mogen zelfs brommers met criminelen aanrijden om die te stoppen). Ten tweede is het aantal mensen in het stadion niet het probleem aangezien de meeste volwassenen in Engeland volledig zijn ingeënt. Het probleem was dat ze nooit die dronken meute zo dicht bij het stadion hadden moeten laten komen. En Hongarije? Had je liever racistische excessen? En dat zijn lieve supporters? Ik denk dat dat nog veel erger uit de hand had kunnen lopen, vooral omdat ze in Oost Europa echt een hekel hebben aan Engelsen en er echt doden hadden kunnen vallen. Gelukkig is dat hier niet gebeurd, maar het is de UEFA natuurlijk een doorn in het oog dat mensen iets gratis hebben gekregen. Want het is een stuk moeilijker om je zakken te vullen in deze coronatijd.

Check die oranje steward op 0:24. Pepe is er niets bij

18 juli 2021 om 20:40

Lekker toch, jammer dat ie weer op weet te staan niet?

Er zullen nu veel gedouchte fatsoenrakkers en moraalriddertjes gaan komen die deze actie verafschuwen. Deze mensen begrijpen niet dat dit voor die Britten de wedstrijd van hun leven is. Had het stadion maar beter bewaakt moeten zijn. Dit had je kunnen incalculeren.

18 juli 2021 om 11:55

Oh, dat praat het goed. Kom op man, al is dit de enige wedstrijd die ze ooit zouden kunnen zien, dan nog valt dit niet goed te praten. Dit is hetzelfde als zeggen dat een vrouw in uitdagende kleding had kunnen incalculeren dat ze misbruikt zou worden. De fout ligt bij degenen die de regels overtreden, niet bij anderen.

18 juli 2021 om 12:13

Bedoel je nu dat het oké is wat er gebeurt is, omdat het de wedstrijd van hun leven is en het niet voldoende bewaakt is?

Alle begrip dat ze bij de wedstrijd willen zijn, maar de manier waarop dit allemaal gebeurt is, kan toch gewoon niet. Mensen die geweld plegen om binnen te dringen, mensen die geld betaald hebben voor een ticket die op de trappen de wedstrijd konden bekijken, kinderen die in het geweld terecht komen, Stewards die omver gelopen worden...

Gewoon normaal doen zou mijn advies zijn.

18 juli 2021 om 12:20

Deze Britten zouden beter moeten weten met de drama's die in het verleden zich hebben voor gedaan.

18 juli 2021 om 12:45

Alleen die zin al gedouchte fatsoenrakkers, je bedoeld de normale burger daarmee hoop ik? Of is het tegenwoordig niet meer cool om hard te werken en om met je zuur verdiende geld een heel duur kaartje te kopen, voor inderdaad de wedstrijd van je leven? Je zult je halve maandsalaris hebben uitgegeven en dan in deze shit terecht komen??? Dan zit er dus een niet gedouchte asociale kerel op jouw plek, we noemen hem voor het gemak maar ff voetbalgone en dan moet ik dus met jou in de clinch omdat jij vind dat het stadion beter bewaakt had moeten zijn?? Echt ongelofelijk, ik lees een hele hoop onzin op dit medium, maar dit is dus precies de reden waarom dit soort dingen mis gaan. Mensen denken niet meer na en als ze dat doen vooral aan hunzelf. Heb respect voor je medemens en de regels en werk voor je geld, dan komt het meestal wel goed. Gr een gedouchte fatsoenrakker.

Ik denk dat er bij elke wedstrijd wel personen zijn zonder kaartje, maar bij een EK- finale 5000 (!) dat slaat werkelijk alles. Ik schrik daar wel een beetje van hoor.

Vind het vooral opvallend hoe mild de Engelse media is geweest over hun fans, geen kwaad woord over alles wat met Engeland te maken heeft. Zo hou je dit wel in stand natuurlijk om ze ook nog is te beschermen. Alleen wanneer er racisme via social media naar boven komt spreekt men zich uit maar niets over vrouwen en kinderen die zich onveilig voelen of het gebrek aan beveiliging of mensen die letterlijk hebben moeten knokken voor hun zitplaats, of al het vandalisme rondom de wedstrijd. Alles werd met de mantel der liefde bedekt onder het mom vaderlandsliefde.

18 juli 2021 om 12:38

Zo gaat het overal. Kijk eens hoe onze regering in het zadel geholpen word door de media of hoe Oranje regelmatig omhoog werd geschreven tot het misging tegen Tsjechie. Da's echt niet typisch Engels.

18 juli 2021 om 14:43

het is ook niet leuk voor de britse media om te moeten erkennen dat hun land inmiddels is afgezakt tot een anarchistisch derdewereldland.

Misschien moet je dit soort wedstrijden niet organiseren in landen als het VK waar de overheid niet in staat is de veiligheid te garanderen.

Engelsen zijn, en blijven, eilanders. Zijzelf vinden zich, ten onrechte, beter dan wie dan ook. Ze willen nergens bijhoren omdat ze zich te goed vinden. En die arrogantie bestaat bij heel veel Engelsen. Niet bij alle Britten maar bij Engelsen. Zitten te zeiken dat Kuipers geen rode kaart had gegeven terwijl een andere Nederlandse scheidsrechter (Makkelie) ze juist een flink handje had geholpen in de halve finale door tegen Denemarken een onterechte penalty toe te kennen. Alleen daarom kwamen ze in de finale. Maar daar hoor je de Engelsen niet over. Die beweren zelfs dat die penalty tegen Denemarken terecht was. Ze zijn hyper nationalistisch en blind voor feiten. De meute die kwam binnenstormen werd veeeel te zacht aangepakt! Honden erop loslaten, flink laten doorbijten, de lange lat erover, teasers, en stevige militairen die ze tegenhouden. Je kunt zoiets verwachten met dat Engelse uitschot dat op de video te zien is. En 10 jaar geen toegang meer tot voetbalwedstrijden.

Wil de Engelse bond en de Engelse regering alsjeblieft ook de hand in eigen boezem steken? Ze hebben van dit EK zelf een enorme hype gemaakt, er zou iets historisch staan te gebeuren. Zij hebben het de supporters aangepraat dat dit een once in a lifetime event was waar je bij moet zijn. Dan kan je op je vingers natellen dat de doorgesnoven en dronken Engelsen buiten het boekje gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
O. WatkinsAanvaller
S. HollandUnknown
G. JonesUnknown
H. KaneAanvaller74
J. PickfordKeeper70
R. SterlingAanvaller73
B. SakaAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren