Te uitbundige Noa Lang helpt Club Brugge aan zestiende Super Cup

Zaterdag, 17 juli 2021 om 22:42Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:54

Club Brugge heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. Het team van trainer Philippe Clement was zaterdag in de finale van de Belgische Super Cup met 3-2 te sterk voor het KRC Genk van John van den Brom. Het was voor blauw-zwart de zestiende Super Cup ooit. Bas Dost en Noa Lang verschenen aan het startsignaal; Ruud Vormer ontbrak in de wedstrijdselectie uit voorzorg omdat hij hoogrisicocontact heeft gehad, maar hij is zelf niet met het coronavirus besmet. Het Jan Breydelstadion was voor een derde gevuld, goed voor ongeveer tienduizend toeschouwers.

Club Brugge, met de zestienjarige Noah Mbamba op het middenveld, was de baas in de eerste helft, maar kwam op slag van rust op achterstand na een geweldige Genkse aanval. Toch kwam het team van Clement nog langszij in de eerste helft. Na voorbereidend werk van Mike Trésor Ndayishimiye en Bryan Heynen werkte Théo Bongonda de bal achter doelman Senne Lammers, de vervanger van Simon Mignolet: 0-1.

In de extra tijd viel toch nog de 1-1: Matej Mitrovic kon inkoppen na een hoekschop van Mats Rits. In de openingsfase van de tweede helft werd KRC Genk volledig weggeblazen door de Bruggelingen. Ángelo Preciado werkte Lang tegen de grond in het zestienmetergebied en de Nederlander trapte het leer met veel overtuiging in de bovenhoek. Lang vierde het net iets te uitbundig met de fans en kreeg er nog een gele kaart bovenop.

Niet veel later schoot Clinton Mata de bal krachtig via doelman Maarten Vandevoordt en de lat tegen de touwen: 3-1. De bal bereikte een topsnelheid van 131 kilometer per uur. KRC Genk ontsnapte nog aan een vierde tegentreffer: Rits verraste Vandevoordt door een vrije trap ineens op doel te trappen, maar hij mikte het leer op de paal. Dost maakte na 77 minuten plaats voor Daniel Perez, terwijl de zeventienjarige Cisse Sandra enkele minuten voor tijd zijn debuut maakte als vervanger van Lang.

Jere Uronen profiteerde in de extra tijd nog van een misverstand in de Brugse defensie en schoot raak. Zijn schot was zelfs nog harder dan dat van Mata: 141 kilometer per uur. Cyriel Dessers kwam halverwege het veld in en Carel Eiting maakte in de 59e minuut zijn opwachting bij Genk. Club Brugge en KRC Genk zijn de drie laatste winnaars van de Super Cup. In 2018 won Club Brugge met 2-1 van Standard Luik en in 2019 was KRC Genk met 3-0 te sterk voor KV Mechelen. In 2020 was er geen Super Cup wegens het coronavirus.

Waar de Eredivisie halverwege augustus pas van start gaat, staat de eerste speelronde in de Jupiler Pro League volgende week al op het programma. Club Brugge begint de competitie op 25 juli met een thuiswedstrijd tegen KAS Eupen en Genk start twee dagen eerder tegen Standard Luik.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door msn10)

Goede eerste helft van beide teams die zeker nog niet volledig waren. De ketelaere en lang weeral top maar de beste was toch (weeral) Mata. Echt een fantastische speler, zowel op aanvallend als defensief vlak. En ook Mbamba was weeral uitstekend en dat voor een 16-jarige, toch een uitstekend talent.

17 juli 2021 om 22:52

Wie is die nr 90 van Brugge pfffff wat een geweldige techniek en wat een linker prachtig om naar te kijken.

17 juli 2021 om 22:54

Charles de ketelaere. Nog maar 19 en echt een heel groot talent. Kan ook echt overal staan op een veld. Zijn grootste kwaliteit is naar mijn idee zijn voorzet, die is echt bijna altijd goed.

17 juli 2021 om 23:41

En Mata heeft dan weer een mindere voorzet; zowat z'n enige minpunt. De Ketelaere heeft inderdaad een goede voorzet in huis, vooral met Dost komt dit tot zijn recht.

17 juli 2021 om 23:50

Correct. Al mag je daar nog blij mee zijn want anders was hij 1000% zeker al lang weg. Wat ik nu trouwens al een godswonder vind dat hij nog niet weggeplukt is.

18 juli 2021 om 00:03

Vraag me wel af in welke competitie hij het best tot zijn recht komt en wat zijn plafond is. Ik denk persoonlijk aan een subtopper in Spanje ofzo, niveau Sevilla?

18 juli 2021 om 00:14

Die is echt niet minder dan iemand als Dest denk ik. Ik denk dat dat zo iemand is die zich moeiteloos aanpast aan bijna elk niveau.

18 juli 2021 om 20:49

Thnx man …. Hij viel me gelijk op bij z’n eerste balcontact toen ik ziggo sport keek. Zag meteen al gelijk die gast is speciaal

17 juli 2021 om 23:04

Mag ik vragen hoe jongens als Eiting, Dessers, en Tresor speelde? Ben wel benieuwd. Vooral die Tresor wat 2 jaar geleden echt een smaakmaker was bij Willem2.

17 juli 2021 om 23:10

Tresor startte gewoon en speelde geen uitzonderlijke wedstrijd. Wel de pre-assist op de 0-1 en een aantal leuke loopacties. Geen speciale pot dus. Dessers en Eiting vielen in. Dessers zoals gebruikelijk. Geen slechte loopacties maar hij scoort niet vlot genoeg naar mijn idee voor een topclub. En dat was vandaag ook zo. Eiting viel pas kort in en dat bij een 1-3 achterstand. Voetballend zeker niet slecht maar daar valt ook weinig over te zeggen. Genk kwam wel beter in de wedstrijd toen hij, Hrsovsky en Paintsill invielen.

17 juli 2021 om 23:32

Tresor deed het naar mijn mening degelijk en als hij aan de bal was, voelde je wel dat er iets gevaarlijks uit kon komen. Dessers vooral gevaarlijk met z'n looplijnen alhoewel hij vaak buitenspel kwam te staan (wel vaak nipt). Als hij hier nog op traint zie ik hem vaak één op één voor de keeper komen. Eiting zoals Lierse zegt moeten invallen toen het kalf half verdronken was maar je ziet wel meteen dat ie spelinzicht heeft; elke bal die hij ontving gaf hij onmiddellijk mee aan een ploegmaat, het tempo kon hij probleemloos aan.

17 juli 2021 om 23:38

Mbamba inderdaad een echt talent en als ik mij niet vergis de meest waardevolle speler van z'n leeftijd. Lammens overigens ook een goede wedstrijd, niet zoals tegen Utrecht. De opvolger van Mignolet lijkt me al gekend. En De Ketelaere... dat is de opvolger van eender wie want die kan zoals je zegt overal spelen als het moet. Als die dit seizoen z'n scoringspercentage weet te verhogen of z'n assists, is die gewoon weg. Onhoudbaar dan.

17 juli 2021 om 23:44

Momenteel staat er echt gewoon een goed geraamte dat enorm veel geld gaat opleveren en er is toch al wat opvolging. Die perez speelt een hele goede voorbereiding (al deed Badji dat ook al eens, blijf ik wel een groot talent vinden trouwens) en met Mbamba echt een gruwelijke speler voor die leeftijd. Zeker bij club next was die een aantal keer echt goed (hij maakte toevallig zijn debuut tegen Lierse toen hij net een paar dagen 16 was en ik wist niet wat ik zag). Een linksback en een extra winger erbij en club kan opnieuw Europese ambities hebben als ze deze selectie kunnen samenhouden. Ook Koni Dewinter zou op een verlanglijstje staan heb ik gelezen, lijkt me een interessant profiel.

18 juli 2021 om 00:00

Ze moeten vooral trachten de talentjes te behouden want dat zijn de opvolgers van de kampioensploeg. Lammens i.p.v. Mignolet, Van Der Brempt i.p.v. Mata, De Ketelaere i.p.v. Vanaken/vormer en Badji dan i.p.v. Dost alhoewel die een compleet ander profiel hebben. Als zij dan verkocht worden heb je meteen geld om nieuwe vervangers aan te kopen die er meteen staan. En terwijl moet je zorgen dat er opnieuw jonge spelers klaarstaan voor de A-ploeg. Mbamba is zo'n speler maar hij is zo uitzonderlijk dat hij nu al in de A-kern zit. Een middenveld met Kossounou, Mbamba en De Ketelaere is gewoon materiaal om in de toekomst Europees mee te presteren. We zijn nog geen Anderlecht qua jeugd maar we moeten op dit moment niet onderdoen!

18 juli 2021 om 09:35

Je moet wel realistisch zijn, you Cant win anything with kids. Tevens is het nog maar afwachten hoe veel van die talenten daadwerkelijk slagen want die slagen sowieso nooit allemaal, iedereen was de eerste wedstrijden ook lyrisch over Storm en co. Dat de Ketelaere en Mbamba supertalenten zijn lijkt me duidelijk. Maar Lammens maakt niet direct de meest zekere indruk en wisselt supermomenten af met blunders. Als je zo in de fout gaat als bij de 3-2 tsja. Kunnen hem beter uitlenen ipv op de bank te zetten achter Mignolet. Ik zou een ervaren en stabielere 2de doelman zoeken zoals pakweg Bossut, iemand die vrede heeft met een rol als tweede doelman en betrouwbaarder is als hij moet spelen. Zoals Stekelenburg. Lammens moet elke week spelen bij een kleinere ploeg. Badji en van der Brempt hebben iets, maar komen toch nog veel tekort in bepaalde aspecten en ik weet niet of ze ooit het vereiste niveau gaan halen, dat zal de toekomst wel uitwijzen. Maar ik hoop toch nog op aardig wat versterking of Genk en Antwerp zal voor ons eindigen, wat roepen we weer snel hosanna.

18 juli 2021 om 09:20

Ik vraag me af wat zo'n Mata eet voor de wedstrijd die drive is abnormaal, Ronaldoachtig. Die arme Juklerod wou zich bewijzen bij zijn debuut maar werd helemaal onder de voet gelopen. De enige zwakke plek is duidelijk het defensief duo, ik snap niet dat Clement Kossounou plots op het middenveld posteert. Hij is beter als centrale verdediger en je hebt met Rits en Balanta al goeie verdedigende middenvelders, in de toekomst ook nog Mbamba. Gauw Kossounou terug naar achteraan en Mechele op de bank.

Noa noa, geweldige voetballer. Hij heeft veel weg van Neymar, en voor alle duidelijkheid zeg niet dat hij op zijn niveau zit ofso maar heb het meer over dribbels zijn manier van bewegen doet me denken aan Neymar. Die penalty haha wat een baas

17 juli 2021 om 23:01

Neymar is toch veel sierlijker aan de bal dan Lang? Ook veel wendbaarder en explosiever. Eerlijk gezegd snap ik de vergelijking niet echt.

17 juli 2021 om 23:24

Omdat hij het heeft over een type, niet kwaliteit. Wat jij nu noemt zijn kwaliteiten die kunnen verbeteren. Zie het als een klusser, de 1 is beter dan de ander, maar het blijven klussers. Lang en Neymar hebben dezelfde gereedschappen, maar die van Neymar zijn van betere kwaliteit.

18 juli 2021 om 20:51

Of je weet niet wat ik bedoel kan ook

17 juli 2021 om 23:20

Daarom hoop ik dat hij kan doorzetten en het grote Oranje gaat halen. Hij heeft iets als aanvaller wat we nooit echt hebben gehad, dus zo een type Neymar idd. Zoals Frenkie ook een type middenvelder is die we nooit echt hebben gehad.

17 juli 2021 om 23:37

Dat gevoel had ik ook toen ik hem vandaag weer eens zag spelen haha, zijn dribbels en bewegingen lijken zeker op die van Neymar.

Lang direct weer terug waar hij gebleven was , prachtige voetballer.

Dit zijn naar mijn mening de twee beste ploegen in Belgie op dit moment gevolgd door Antwerp. Dan volgen pas Gent, Standard en Anderlecht.

Mits wat extra aankopen zoals die linksback van Feyenoord zie ik Club gewoon opnieuw kampioen worden met Genk als naaste achtervolger. De rest mag al blij zijn als ze Play-Off 1 halen.

18 juli 2021 om 07:31

Als Anderlecht echt top 5 is, dan is mijn achting voor de Belgische competitie echt heel zwaar gedaald. Die zag ik van de week tegen een Ajax elftal spelen met 2 a 3 basisspelers, 2 a 3 reserve spelers en voor de rest 3e misschien zelfs 4e keus spelers van Ajax en die werden echt scheel getikt. Daar komt dan bij dat Anderlecht langer en verder is in de voorbereiding, waardoor ik het I schatte als een vervallen topploeg die hooguit middenmoot is, mogelijk zelfs strijden tegen degradatie. Dus ik hoop echt dan je ongelijk hebt, anders komen de prestaties van lang in een heel ander licht te staan.

18 juli 2021 om 09:29

Mazrazoui, Haller, Schuurs, Tadic en Kudus zijn dat niet allen basisspelers? Enfin, Anderlecht speelde als ik de opstellingen even vergelijk met haast nog meer wisselspelers -zoals elke ploeg in een voorbereiding- dus daar kan je weinig conclusies aan vast hangen. Club verloor zelfs van Utrecht. Uiteraard is Ajax sowieso wel 2 klassen beter maar ik zie Anderlecht wel in de top 5 eindigen (van de grote 6 zal Standard de top 5 niet halen). Ze zijn flink afgezakt maar zullen natuurlijk niet plots tegen degradatie moeten strijden. Dat jij daar direct conclusies over de Jupiler pro league aan verbindt, zegt meer over jou dan de pro league overigens.

18 juli 2021 om 10:28

Schuurs en Kudus niet, rest wel. Timber is de RCV en op middenveld was Alvarez met Gravenberch en Klaassen de formule. Mazraoui is de beste back die we hebben maar door blessures vaak afwezig geweest. Laatste half jaar zoiets was daarom Rensch vaak de rechtsback.

18 juli 2021 om 12:15

@ninjakai, de pot van gisteren waarschijnlijk niet eens gekeken?

De Ketelaere is weer zo een lange Belg met ontzettend veel techniek en een geweldige motoriek. Waarom lukt de clubs in Nederland niet om zulke spelers voort te brengen? In Nederland lijkt het alsof alle jongens boven de 175 niets meer te kunnen in de kleine ruimte met een bal. Onze technische jongens zijn vaak fysiek niet bijzonder en onze fysiek imposante jongens hebben weinig techniek en hun motoriek is vaak ook niet best.

18 juli 2021 om 00:48

Vooral het motorische deel is in Nederland echt probleem ja. Daarom dat speciale looptrainers zoals in Duitsland bij die hervorming ingezet worden zo waardevol kan zijn. Je hebt uitzonderingen (Gravenberch, Gakpo, Stengs, ...) maar langere spelers hebben toch te vaak zoals je al zegt een mindere motoriek. Vind het daarom ook jammer dat in Nederland zo vroeg al een sport gekozen lijkt te worden. Ben zelf om die reden wel fan van breder opleiden. Genoeg talenten met aanleg voor sport gaan zich te vroeg specialiseren in een bepaalde tak. Een grijze muis binnen BVO team zou misschien wel een ster in handbal kunnen zijn. En verschillende sporten van jongere leeftijd af aan helpt motorisch zo erg. Daarom zelf ook geen fan van de o8 teams bij BVO's. Zo'n talenten kan je beter breed opleiden in eigen omgeving dan in een BVO o8 laten beginnen. BVO vanaf 10 jaar zou ik al hele verbetering vinden, dan kan je ook al eerste inschatting maken obv motorische vaardigheden wie aanleg heeft voor (top)sport. Ook denk ik dat er best wat goede atleten verloren gaan door verkiezen van niveau boven groeipotentieel. Maar zijn best wat opleiders in Nederland die zich hier hard voor inzetten.

18 juli 2021 om 01:02

Geen idee of ze dat in Nederland ook hebben maar bij Anderlecht hebben ze een aparte jeugdcategorie (dus naast de gewoonlijke jeugdteams is er een soort extra team) waar jongens die laatvolwassen zijn hun ding kunnen doen. Als typevoorbeeld wordt dan Dries Mertens genomen die ooit weggestuurd werd bij Anderlecht wegens te frêle. Nu is er vanuit dat programma een speler aan het doorbreken (mocht mee op stage met het eerste elftal, maar ik ben vergeten wie het precies was). Daar ben ik persoonlijk ook wel fan van.

18 juli 2021 om 01:17

Dit principe hebben ze bij KNVB wel. Oranje Futures heet het vgm. Voor spelers uit tweede helft van het jaar en spelers die qua biologische leeftijd achter lopen. Daarnaast is bij BVO wanneer een speler qua biologische leeftijd genoeg achter loopt mogelijkheid dispensatie aan te vragen. Soort schaduwelftal is er naar mijn weten niet wat vaak ook komt omdat 4 van elke 5 afvallers bij Ajax een andere BVO vinden binnen kortste keren. Gaan jaarlijks talenten naar AZ, Utrecht, Heerenveen, Volendam etc. Clubs die qua afstand prima te doen zijn en op hoog niveau spelen. Dat maakt een tweede ploeg in aparte jeugdcategorie lastiger. Ook vind ik dat ze te weinig doen met de amateur KNVB selecties per regio. Zou het ook interessant vinden als de beste talenten die niet bij BVO spelen zich zouden mogen meten met landenteams. Heel af en toen zie je wel eens een niet BVO talent in Oranje selectie maar denk dat er echt nog veel talent is wat niet per se BVO wilt spelen op jongere leeftijd die zo gemist worden. Grote clubs kijken na 13 jaar vooral bij andere BVO's en laten amateurclubs vaak op lager pitje (muv grote opleiders bij amateurs)

18 juli 2021 om 13:40

Gravenberch en Stengs zijn techniesh en bewegelijk, maar niet zoals De Ketelaere dat is. Gakpo is dan wel een goede vergelijking. desondanks valt het heel erg op dat onze lange jongens zo matig zijn aan de bal. Wanneer heeft Ajax voor het laatst een echte Ajax spits voortgebracht uit Nederland (voor mij heeft de 'ajax spits' alle fysieke attributen van een top spits gecombineerd met meer techniek in de benen dan de meest technische speler van je beste tegenstander)? Dit valt nu toch wel echt op. Als ik een lange Nederlandse spits tegenwoordig een bal zie aannemen spat de lompheid er vanaf. Dit was vroeger toch wel eens anders geweest. En dan heb het eens niet over de uitzonderlijke spitsen als een Van Basten of een Van Persie.

18 juli 2021 om 13:49

@wolterx: kan je iets meer vertellen over hervorming waar de Duitsers mee bezig zijn geweest m.b.t. motoriek van de jeugd?

Ik heb soms het idee dat we alleen maar de minder interessante aspecten van de Duitse hervorming van 2008-2010 hebben overgenomen hier in Nederland (winnaars van morgen).

18 juli 2021 om 18:23

In Duitsland hebben ze na een mindere periode begin jaren 2000 gekozen om hele jeugdsysteem op schop te nemen en expertise van andere sporten te gaan gebruiken. Looptrainers waren daar een groot deel van. Ook meer pedagogische invalshoek en cursussen werden goedkoper voor niet-topsporters. Zo was interesse van mensen die altijd hebben gevoetbald maar niet het vermogen hebben van de gemiddelde topsporter. Zo hebben ze op jongere leeftijd ook al gecertificeerde trainers wat de "nood" naar BVO te gaan ook kleiner maakt. En natuurlijk het feit dat de sport daar toegaf dat het niet superieur was en de input van andere sporten handig was. Hier hebben we zoals je zegt het winnaars van morgen maar ben er zelf niet genoeg bekend mee om inhoudelijk een mening over te vormen. Maar bij Ajax bijvoorbeeld werden de looptrainers ook meer los gelaten en werd gericht op sprinters bijvoorbeeld. Meer interval, hogere snelheden, per speler kijken hoe ze meest efficiënt topsnelheden bereiken.

18 juli 2021 om 01:35

Wat dacht je van Gakpo?

En dan te dedenken dat Barca een samenwerkingsverband wilde met Ajax. Dan zou het waarschijnlijk eenrichtingsverkeer zijn geweest van Amsterdam naar Barcalona.

Lang snel oproepen,had wat mij betreft ook naar het EK mee gemoeten...geweldige speler!

18 juli 2021 om 23:30

Terugkijkend in retrospectief zou hij waarschijnlijk onze speler van het toernooi zijn geworden ipv Dumfries. Maar goed, Frank en keuzes maken is nog wel een dingetje.

Eiting pas ingevallen jammer genoeg na de 3-1 (allemaal door individuele flaters en niet zo zeer dat brugge geweldig spelen, want hier klinkt het (net zoals in de nationale media) dat brugge over genk heen heeft gewalst).

Die doelman van brugge heeft echt nog 3 enorm lekkere reddingen gedaan want het kon zo 3-4 hebben gestaan. Nuja, genk mist de gehele verdediging die nog moeten terugkomen van de copa america, eens zij terug zijn kan brugge zijn truitje nat maken.

Ik ben alvast benieuwd naar de rest van het seizoen met Brugge en Genk als kandidaat nummer 1 voor de titel..

Maar wat was die arbitrage weer van verschikkelijk laag niveau, zeker na het EK.

18 juli 2021 om 12:17

Wel lekker makkelijk. De twee goals van Genk vielen natuurlijk nog nog grotere flaters (ik zou trouwens niet weten wat de flaters langs Genkse kant waren bij de 1-1 en 3-1 van Brugge?

de penalty van lang, Nooit langs buiten dekken, plus preciado zat totaal niet in de match, en de 1e goal moet vdv Altijd hebben.. nuja, qua kansen zaten ze gelijk

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. De KetelaereMiddenvelder124
N. LangAanvaller123
H. VanakenMiddenvelder114
R. VormerMiddenvelder104
S. MignoletKeeper110
M. RitsMiddenvelder91
B. DostAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

69 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Club Brugge 9 1 1 0
2020/2021 Club Brugge 19 9 0 0
2020/2021 Eintracht Frankfurt 12 4 3 0
2019/2020 Eintracht Frankfurt 24 8 2 0
2019/2020 Sporting Portugal 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Bas Dost grijpt zijn kans na zeldzame basisplaats bij Club Brugge

Club Brugge heeft de achtste finale van de Croky Cup bereikt. De regerend kampioen won woensdagavond met 3-0 van KMSK Deinze, de nummer vijf op het tweede niveau van België. Bas...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren