Duits Olympisch team maakt statement en stapt van het veld

Zaterdag, 17 juli 2021 om 12:42Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:23

De ploeg die namens Duitsland actief zal zijn op de Olympische Spelen heeft zaterdagmiddag een krachtig statement gemaakt tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Honduras. Het Onder-23 team werkte achter gesloten deuren een oefenwedstrijd af tegen Honduras, maar besloot de strijd vijf minuten voor tijd te staken. Aanleiding waren racistische uitlatingen aan het adres van Jordan Torunarigha. De Duitse ploeg besloot daarop van het veld te stappen. De Hondurese voetbalbond spreekt in een statement van een 'misverstand'.

Het duel begaf zich in de slotfase, toen het Duitse Olympische voetbalelftal besloot van het veld te stappen. "De wedstrijd moest vijf minuten voor tijd gestaakt worden bij een 1-1 stand", twittert de Duitse voetbalbond zaterdagmiddag. "Onze speler Jordan Torunarigha is racistisch beledigd, waarna we samen het veld hebben verlaten." Het is onbekend wie verantwoordelijk is voor de racistische uitlatingen. Het duel werd achter gesloten deuren afgewerkt, waardoor er geen publiek aanwezig was bij het vriendschappelijke treffen.

"Qua spel was het van heel hoog niveau" reageerde bondscoach Stefan Kuntz na afloop tijdens een persconferentie. "In het derde blok vroeg ik me alleen af wat er met Jordan aan de hand was. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was er een handgemeen. Ik rende naar Jordan omdat Ik zag dat hij gebaren maakte. Hij raakte vreselijk overstuur. Hij zei dat hij voor de tweede keer racistisch was bejegend. Dat is tegen onze waarden, waarop we het veld verlieten. De hele ploeg van Honduras kwam vervolgens naar onze bank en verontschuldigde zich. Daarmee was de kous af voor ons."

Torunarigha speelt doorgaans zijn wedstrijden bij Hertha BSC, waar hij als centrale verdediger fungeert. Het duel met Honduras werd verdeeld over drie helften van een half uur. De Duitse treffer kwam op naam van Felix Uduokhai. Duitsland trapt op 22 juli voor het eerst af op de Olympische Spelen tegen Brazilië. Drie dagen later is Saoedi-Arabië de tegenstander. De derde en laatste groepswedstrijd vindt plaats op 28 juli, wanneer Ivoorkust de tegenstander is.

Het is niet de eerste keer dat Torunarigha het slachtoffer is van racistisch wangedrag. In februari vorig jaar gebeurde hetzelfde tijdens de bekerwedstrijd tussen Hertha en Schalke 04. Destijds kwamen de geluiden vanaf de tribunes, waar supporters van Schalke apengeluiden maakten. Dit keer waren de bejegeningen afkomstig van een speler van Honduras, verzekert SPOX. De Hondurese voetbalbond heeft inmiddels gereageerd via Twitter en zegt dat het om een misverstand gaat.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door nr.11)

Ging het in de situatie die Wijnaldum beschreef niet om racistische geluiden vanuit het publiek?

Leuk, maar dit is een oefenwedstrijd achter gesloten deuren en vlak voor tijd. Het zou het voetbal sieren als het op een belangrijk moment onder druk gebeurt.

17 juli 2021 om 13:00

Ik ben zelf ook juist van het zo min mogelijk aandacht geven, maar kom op. Zo kunnen die jongens het toch nooit meer goed doen?

17 juli 2021 om 13:08

Het gaat toch totaal niet om een publiekelijk statement, maar om een speler dat op dat moment racistisch is bejegend. Daarom stappen ze van het veld, om die jongen te steunen, niet om populair te zijn richting de rest van de wereld. Wat hadden ze moeten doen, nu doorspelen en in de finale wel stoppen? Dat geeft juist een raar gevoel. Dan passeer je je eigen spelen en doe je het simpel en alleen voor de bühne. Ik vind het krachtig dat ze het ook doen zonder publiek, maar voor hun eigen speler.

17 juli 2021 om 13:32

Precies, zo is het, geen mediadingetje maar gewoon staan voor je ploeggenoot, mooi!

17 juli 2021 om 13:48

Sorry hoor, maar wat is dit voor onzin? Dus omdat het een nietszeggende oefenpot is en ook nog eens vlak voor tijd boeit het minder ofzo? Dit soort dingen moet je aanpkken wanneer het opspeelt. En of dat nu in een oefenwedstrijd of de wk finale is, het moet niet uitmaken. Racisme is gewoon not done, ook niet in het voetbal. Het geen podium geven door van het veld te stappen lijkt mij dan de beste oplossing. Als je het nu niet doet maar in een belangrijke wedstrijd wel krijg je een kromme situatie waarin je meet met twee maten. Bij de wortel aanpakken dit soort dingen.

Vreemd verhaal. Waar komt het racisma dan vandaan? Er was geen publiek en bij Honduras lopen doorgaans ook vooral spelers met een kleurtje, terwijl je zoiets van een lokale scheidsrechter ook niet verwacht.

17 juli 2021 om 13:25

Zoals in de tekst staat was het afkomstig van een speler van Honduras.

17 juli 2021 om 13:52

Ben nu toch wel benieuwd hoe de beste man van Honduras er dan uit ziet. Hondurezen zijn volgens mij toch veelal donker gekleurd. Waarom zou je als donker gekleurde speler een andere gekleurde speler racistische bejegenen? Dat zou echt bizar zijn.

17 juli 2021 om 14:06

Er is toch nog een groot verschil tussen een latino en iemand met een meer Afrikaans uiterlijk om het zo te zeggen.

17 juli 2021 om 14:08

Verschillende de rassen kunnen de zelfde kleur hebben .

17 juli 2021 om 14:21

Kan dat ik er naast zit hoor, maar Honduras bestaat toch ook veelal uit donker gekleurde spelers? Althans, dat is wat mij ik herinner van de keren dat ik ze op het WK aan het werk zag. Edit: de selectie van Honduras tegen Grenada bekeken van een paar dagen geleden. Die bestond voor minimaal 8, de rest had geen foto, spelers uit donker gekleurde spelers. zegt niks over de Olympische ploeg natuurlijk maar wat een vreemd verhaal. Voor de duidelijkheid ik geloof de Duitsers, die lopen niet zomaar van het veld, maar donker tegen donker racisme verbaasd mij ten zeerste.

17 juli 2021 om 14:42

Wat is een Afrikaans uiterlijk?Marokkaans, Egyptisch of Ghanees....zijn alle 3 Afrikaans...🤦🏾‍♂️

17 juli 2021 om 15:22

Ik doelde eerder op het verschil als iemand zoals Andy Najar en iemand als Samuel Eto’o. Verder niets slecht mee bedoelt...

17 juli 2021 om 16:31

Bizar? Dat gebeurt zo vaak. Donkere mensen kunnen andere donkere mensen racistisch bejegen. Racisme heeft geen kleur

17 juli 2021 om 16:40

Ik vind dat redelijk bizar ja. Waarom zou je als donker gekleurde een andere donkere speler aap, N woord, of iets soortgelijks noemen? Dan ben je niet helemaal lekker. Als racist ben je sowieso niet helemaal lekker, maar dat terzijde.

17 juli 2021 om 18:02

Je zegt het al goed, als racist ben je sowieso niet helemaal lekker. Binnen de donkere gemeenschap is er ook genoeg racisme. Racisme beperkt zich niet tot 1 ras of 1 strijden tussen 2 rassen. In Afrika is er genoeg racisme tussen donkere verschillende donkere rassen. Hetzelfde geldt in China. Ik heb persoonlijk meegemaakt dat een Nederlander met een Kaapverdische afkomst is verstoten door zijn familie omdat hij verliefd was op een Surinamer. Echt zeer bizar.

17 juli 2021 om 14:01

Helaas komt het in sommige Latijns-Amerikaanse landen voor dat donkerdere mensen ook door wat lichter getinte mensen gediscrimineerd worden.

17 juli 2021 om 14:06

Net als in Europa heb je ook in andere werelddelen verschillende rassen. De kleur maakt dus niet veel uit

17 juli 2021 om 15:40

Wat mij betreft niet. In mijn wereld is er maar 1 ras, namelijk het mensen ras.

17 juli 2021 om 15:46

@Musi, dat klopt gewoon ook. Op basis van biologie wordt er al enkele tientallen jaren geen verschil meer gemaakt tussen mensen. En voor de mensen die denken dat dat wel gebeurt dan zou ik graag horen welke rassen er bestaan.

17 juli 2021 om 18:57

Wat mij betreft ook , maar voor een aantal mensen niet. Zo zijn er bv mensen die het Arische ras boven het Slavische ras zetten . Of dat nu biologische wel of niet juist is, daar gaat het niet om .

17 juli 2021 om 18:59

@Lierse , dan is er biologisch gezien geen rascisme , als er maar een ras is.

17 juli 2021 om 19:29

Racisme is dan ook een vrij vreemd begrip inderdaad. De facto is het dan bijna gewoon gelijk aan discriminatie.

17 juli 2021 om 15:31

Ik woon zelf in Costa Rica (Centraal Amerika netals Honduras) en wat hoogstwaarschijnlijk is gebeurt is iets vergelijkbaar met de wedstrijd in de Champions league met die Roemeense scheidsrechter die "negro" zei. In het Spaans en vooral in Latijns Amerika is het normaal om iemand met een donkere huidskleur negro te noemen. Het betekent dan ook alleen maar zwart, maar het is bijna nooit racistisch bedoeld. Ik probeer het hier heel vaak uit te leggen dat negro in andere talen heel racistisch kan overkomen.

Sterk statement. Niets tegen statements normaliter maar dit vind ik wel een sterke. Gewoon eraf gaan bij racistische bejegeningen.

Prima actie van Duitsland, met zijn allen achter je collega staan. Ik vraag me alleen af of ze dit ook tijdens de OS zouden hebben gedaan als er racistische opmerkingen worden gemaakt. Dan ben ik bang dat de sanctie van het Olympische committee, uitsluiting van toernooi of de wedstrijd wordt verloren verklaard, zwaarder weegt dan het rascistische gedoe.

Ik weet niet hoe dat komt maar de laatste jaren is het aantal racistische uitlatingen in het voetbal erger geworden lijkt het. Sneu volk die het doen

17 juli 2021 om 14:19

Ik denk niet echt dat het veel meer plaatsvindt dan vroeger maar dat het gewoon meer in de aandacht gebracht wordt.

17 juli 2021 om 14:44

Meer onder de spelers ja....de media pakt het juist op.

Prima gedaan dit en her maakt ook helemaal niets uit in welke minuut het is of welk belang er aan de wedstrijd hangt.
Het is wel zo langzamerhand tijd dat ik ook van het veld afstap als iemand mij een kaaskop/käsekopf noemt.
Racisme gaat 2 kanten op en bijna iedereen doet alsof dat niet bestaat.

17 juli 2021 om 14:22

Maar voel jij je dan echt beledigd als iemand kaaskop zegt? Ik begrijp dat niet zo goed. Hetzelfde als dat je voor hoerenjong of zoiets kan worden uitgescholden, waarom zou je je dat aantrekken?je weet toch dat het niet zo is en iemand dat enkel en alleen zegt om te proberen je te kwetsen. Mensen hebben vandaag de dag wel hele lange tenen...

17 juli 2021 om 14:26

Je laatste zin zeg precies wat ik tussen de regels door bedoel.
Als je iemand aap noemt trouwens weten ze ook wel dat dat niet zo is.

17 juli 2021 om 14:55

Opzich zou je door de historische context wel kunnen indenken dat het bij sommige groepen een wat zwaardere lading heeft toch?

Spaanstalig centraal Amerikaans land. Zou me niks verbazen als het "misverstand" zoals Honduras het noemt weer komt door het Spaanse woord voor zwart, of het gebruik van negrito ofzo. Taal / cultuurverschil. Hoop dat we hier in een follow up nog achterkomen. Tot die tijd vind ik het moeilijk er iets over te zeggen. Van het veld stappen doe je natuurlijk niet zomaar, maar tegelijkertijd mag je het ook nooit zonder onomstotelijk geldige reden doen.

Een vraag, waarom is een racistische bejegening zoveel erger dan als je iemand gewoon uitscheld of belachelijk maakt om zijn uiterlijk ofzo?

17 juli 2021 om 17:29

Omdat er nog nooit mensen op grote schaal vervolgd zijn voor het hebben van een grote neus of ros haar hebben (voor zover ik weet, al zal er altijd wel een gek geweest zijn). En dat geldt wel voor raciale omstandigheden. Zeker 18-20e eeuw waren vuile periodes met allerhande rassentheorieën en dergelijke.

17 juli 2021 om 19:10

Simpel, context. Zelfde reden dat een gereformeerde het erg vindt als iemand verdomme zegt en mij het geen reet kan schelen. Er is een verschil tussen plagen een een grove belediging. Die staat niet in steen gebeiteld, maar is voor iemand met enig sociaal vermogen wel te ontdekken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Duitsland

FIFA ranking: 13
164 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. WirtzAanvaller
M. SorgUnknown
L. SanéAanvaller40
M. NeuerKeeper40
T. WernerAanvaller30
M. GinterVerdediger40
B. LenoKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Duitsland.

0 fans
Verdediger, 24 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Hertha BSC 2 0 0 0
2020/2021 Hertha BSC 14 0 5 0
2019/2020 Hertha BSC 18 1 3 0
2018/2019 Hertha BSC 14 2 3 1
2017/2018 Hertha BSC 12 1 0 1

In de wandelgangen

Donderdag 28 oktober
Xavi moet de nieuwe trainer van Barcelona worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren