Saka laat via emotioneel statement voor het eerst van zich horen

Donderdag, 15 juli 2021 om 17:37Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 18:20

Bukayo Saka heeft via een emotioneel statement voor het eerst van zich laten horen sinds de uitschakeling op het Europees kampioenschap. De aanvaller van Engeland miste in de finale tegen Italië de allesbeslissende strafschop, waarna hij online het slachtoffer werd van racistische uitlatingen. In het statement spreekt hij onder meer zijn dank uit naar iedereen die hem de afgelopen dagen gesteund heeft. Ook richt Saka zich speciaal tot Instagram, Twitter en Facebook, die er in zijn ogen te weinig aan doen om online racisme uit te bannen.

Saka werd door bondscoach Gareth Southgate naar voren geschoven als vijfde strafschoppennemer. De linkspoot koos de rechterhoek en vond Gianluigi Donnarumma op zijn weg, die daarmee de titel veiligstelde voor Italië. "Ik heb social media een paar dagen verlaten om tijd te spenderen met mijn familie en na te denken over wat er allemaal is gebeurd de afgelopen dagen. Met dit bericht wil ik laten weten hoe dankbaar ik ben voor alle liefde die ik heb mogen ontvangen. Ik voel dat ik iedereen moet bedanken die mij gesteund heeft", aldus de aanvaller van Arsenal.

Saka noemt het een eer om deel uit te mogen maken van de nationale ploeg. "Deze ploeg heeft het goede voorbeeld gegeven", vervolgt Saka. "De spelers zijn broers voor het leven en ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd van alle spelers en stafleden die zo hard hebben gewerkt. We hebben voor het eerst in 55 jaar een finale bereikt. Het betekent veel voor mij dat ik het team heb mogen helpen bij het bereiken van de finale voor de eerste keer in 55 jaar, wetende dat mijn familie altijd achter mij staat. Ik weet wat zij voor mij betekend hebben om hier te komen."

"Er zijn geen woorden om te vertellen hoe teleurgesteld ik ben met het resultaat en mijn gemiste penalty. Ik had er alle geloof in dat we zouden winnen. Het spijt me dat we het land de titel niet hebben kunnen bezorgen, maar ik beloof je dat we alles zullen geven in de toekomst om ervoor te zorgen dat deze generatie weet hoe het voelt om te winnen. Mijn reactie na afloop was veelzeggend. Ik had veel verdriet en had het gevoel dat ik jullie in de steek had gelaten. Maar ik kan je beloven dat ik me niet laat breken door dat ene moment of de negativiteit die ik deze week heb ontvangen."

Saka neemt in zijn persoonlijke brief uitgebreid de aandacht om iedereen te bedanken die hem een hart onder de riem heeft gestoken in de dagen na de uitschakeling. "Degenen die namens mij campagne hebben gevoerd en mij oprechte brieven hebben gestuurd, om mij en mijn familie het allerbeste te wensen, ben ik ontzettend dankbaar. Dit is waar voetbal over zou moeten gaan. Passie, mensen van alle rassen, geslachten, religies en achtergronden die samenkomen met één gedeelde vreugde in de achtbaan van het voetbal."

Tot slot richt de aanvaller zich tot Twitter, Facebook en Instagram, waar een groot gedeelte van de haat vandaan kwam. "Ik wil niet dat een kind of volwassene de hatelijke en kwetsende berichten moet ontvangen die ik, Marcus Rashford en Jadon Sancho deze week hebben ontvangen. Ik wist meteen wat voor soort haat ik zou ontvangen en dat is een trieste realiteit. Jullie krachtige platforms doen niet genoeg doen om deze berichten te stoppen. Er is geen plaats voor racisme of haat van welke aard dan ook in het voetbal of in welk deel van de samenleving dan ook. Liefde zal altijd overwinnen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door glennn)

Dat ie zich uberhaupt moet verontschuldigen

De meeste Arsenal fans kennen vooral zijn geweldige mentaliteit. 19 jaar, maar extreem volwassen in zijn spel en gedachtengang. Als er iemand is die er snel bovenop komt, is het Saka wel. Hij zal hier ongetwijfeld sterker uit komen.

Erg mooie woorden van Bukayo! Jongen is erg geliefd en niet zonder reden. Gelukkig heb ik veel meer positieve dan negatieve berichten gezien en staat vrijwel de hele voetbalwereld achter deze jongens. Wel erg schrijnend dat hij gelijk wist dat hij racistische berichten ging krijgen nadat hij de penalty miste. Wel realistisch maar blijft toch verschrikkelijk. Er is tenminste nog iemand vanuit Arsenal waar we erg trots op kunnen zijn!

Het is oké jongen… dit had Bukayo nooit mogen overkomen. Mentaal zit het goed bij hem, dit zal echt wel goed komen. Pareltje voor de toekomst en nu al zo belangrijk voor Arsenal.

15 juli 2021 om 17:52

@JairArsenal inderdaad ik ben ook fan van hem, ik snap al die haat op die jongen niet na een gemiste penalty doen ze net voor alsof de wereld voorbij is mensen beseffen niet wat ze zeggen deze man verdiend altijd mijn respect

Goedzo jongen! Niet laten breken gewoon keihard knokken op het veld. Deze zelfde F*ckers zullen ooit voor jou juichen. Gewoon focussen en op je doel af gaan.

Hoort natuurlijk niet nodig te zijn en hij heeft de ballen om op z’n 19e zijn land te dragen. Kunnen niet veel hem navertellen, petje af. Overigens speelde hij verder wel echt onthutsend zwak in de finale, daar waar hij eerder het toernooi nog leuk meedeed.

Helaas, wanneer je succes levert, wanneer je scoort dan ben je een Engelsman, maar als je faalt ben je dat niet, dan ben je anders, dan wordt er gekeken naar je huidskleur, dan ben je een buitenlander! Helaas zie je dat steeds meer. Zo ook wanneer iemand met buitenlandse roots goed bezig is, dan komt het door het land zelf waar diegene is geboren en getogen, dan is hij inwoner van dat land maar wanneer diegene verkeerde dingen doet etc. dan ligt het aan zijn afkomst, dan is hij opeens een buitenlander en moet ie oprotten, tsja een sneue gewaarwording dat we steeds meer zien gebeuren. Maar gelukkig zijn er ook genoeg fatsoenlijke mensen en daar moeten we meer aandacht aan schenken. En zij die over de schreef gaan moeten gewoon eens Keihard aangepakt gaan worden, genoeg is genoeg! En Nee Saka, ...je bent een Held!

15 juli 2021 om 17:53

Precies dit! Kan het zelf niet beter verwoorden.

15 juli 2021 om 17:57

Zo had ik een collega die alle kansen kreeg, en kregen we op een dag te horen dat hij gearresteerd was. Bleek hij online een waslijst aan bedreigingen te hebben begaan. Hij was van plan om ongelovige Nederlanders te onthoofden, iedereen in de 2de kamer dood te schieten etc etc. Zo heb ik bij de dood van fortuin mensen op straat zien juichen. Het is jammer dat mensen zo verrot kunnen zijn.

15 juli 2021 om 18:04

Zo dat is wel heftig zeg. Helaas heb je overal gekken tussen zitten. Het is belangrijk om die scheiding van goede en slechte mensen te kunnen maken zonder te generaliseren. Dat moeten we in dit geval ook doen. Want ja helaas is Saka aangevallen maar het is natuurlijk niet zo dat alle Engelse fans zo denken oid, logischerwijs. Genoeg die zijn opgekomen voor hem en dat is mooi. Alleen het andere mag gewoonweg niet onbestraft blijven.

15 juli 2021 om 18:23

Het enige wat we kunnen doen, en zou kunnen helpen is als individu andere mensen aanspreken als ze te ver gaan. Dat is iets wat ik in zijn algemeenheid binnen de samenleving mis. Niet alleen alles vanuit het eigen perspectief bekijken, maar ook proberen te begrijpen waarom iemand bepaald gedrag vertoond. De problemen die zich online voordoen, gaan we met de huidige regelgeving nooit oplossen. Af en toe zullen de meest extreme opgepakt worden, of iemand die voor bã¼hne achterhaald word omdat er op dat moment door de publieke opinie veel aandacht aan besteed word.

16 juli 2021 om 02:00

Yes, goed gezegd Socio! Die jongen is een fantastisch talent met een goede mentaliteit. Ik heb heel veel bewondering voor hem en hoop nog lang van zijn spel te mogen genieten. Hij zal hier sterker van worden, vast en zeker.

Deze jongen is volwassener dan alle Engelse fans bij elkaar. Erg treurig wat hij op zo'n leeftijd al naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Dat hij zich moet verontschuldigen zegt genoeg over Engeland. Mooi team, verschrikkelijke fans.

Dat hij het nodig voelt om zich te verontschuldigen en dan heb je mensen lopen die niet geloven dat racisme/discriminatie niet bestaat. Saka speelde een geweldig EK werd door vele de hemel ingeprezen (terecht) om vervolgens zo uitgehaald te worden door een gemiste penalty echt schandalig. En denk zeker maar niet dat het alleen gebeurt in Engeland heren, het stopt niet bij het zelf niet zijn maar ook je vrienden, familie, collega’s aan te spreken op onnodige “grapjes”. Je kan er veel meer tegen doen dan je denkt.

Mooie en volwassen reactie. Deze jongen zal er alleen maar sterker uit komen.

Goeie reactie en ik hoop echt dat hij dit naast zich neer kan leggen. Natuurlijk weet hij dat dit een groepje (dronken) idioten zijn, maar dan nog kan het veel pijn doen. Probeer hier maar eens mee om te gaan om 19 jarige leeftijd.
Geweldige jongen en een toptalent. Ik hoop dat hij nog grote dingen gaat bereiken.

Goede reactie van Saka. Hij komt hier wel sterker uit zoals hierboven al vermeld. Toch vind ik dat je hem dit niet aan had mogen doen. Die penalty had natuurlijk altijd door de meer ervaren Sterling of Grealish genomen moeten worden. Zelfde geldt eigenlijk voor die van Sancho.

Hoe triest, verwerpelijk en schandelijk deze bejegening ook is (daar is al vanuit alle hoeken vd wereld en samenleving over gesproken) misschien toch eens wat beter nadenken over je interlandkeuze in de toekomst? Ik snap zijn keuze van Engeland boven Nigeria vanuit sportief oogpunt, maar spelen voor een nationaal team is geen clubvoetbal. Deze gure sentimenten zullen er altijd zijn en blijven. Hou toch de eer aan jezelf en weiger om voor dat land nog 1 wedstrijd te spelen.

Krachtige reactie. Niet dat de racisten zich er iets van zullen aantrekken, helaas. Dat probleem zit een stuk dieper en zie ik niet zo gauw meer verdwijnen.

De noodzaak voor actie op dat vlak blijkt zeer nodig, maar of je de juiste mensen raakt en weet te veranderen, dat betwijfel ik.

My guy! Heerlijke reactie, was al telkens aan het kijken of hij ergens mee kwam.

In alles zie je dat deze jongen zo sterk is mentaal. Dit gaat echt een absolute wereldtopper worden! Trots !

Jemig laat die jongen lekker. Respect dat hij de ballen heeft om achter die bal te gaan staan. Laffe racisten die hem vanachter hun computer proberen te treiteren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller74
R. SterlingAanvaller73
G. JonesUnknown
B. SakaAanvaller40
J. PickfordKeeper70
S. JohnstoneKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

Engeland
4 fans
Middenvelder, 20 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren