Deense bondscoach doet voor het eerst een boekje open over het EK

Woensdag, 14 juli 2021 om 15:48Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 15:51

Kasper Hjulmand heeft voor het eerst uitgebreid gesproken over het afgelopen EK. De bondscoach van Denemarken belandde tijdens het Europees kampioenschap in een hel met zijn ploeg na de hartstilstand van Christian Eriksen. Sportief gezien ging het de Denen vervolgens voor de wind en werd zelfs de halve finale bereikt tegen Engeland, iets waar zijn ploeg lange tijd niet toe in staat leek. "De nacht voor de wedstrijd tegen België droomde ik dat er een geliefde vocht voor zijn leven en stierf in mijn armen."

Vijf dagen na de schrikbarende gebeurtenissen rond Eriksen vocht de ploeg van Hjulmand zich wonderbaarlijk terug tegen België. Denemarken domineerde in de eerste helft, maar moest in de tweede helft alsnog buigen. "Het is voor mij nog steeds een raadsel hoe we met zoveel vuur op het veld konden staan", vertelt Hjulmand in een uitgebreid interview met het Deense DR, dat een documentaire maakte over het EK. "Sommige spelers twijfelden toen de bus het stadion binnen reed. Anderen moesten overgeven in de kleedkamer vlak voor aanvang van de wedstrijd."

Eriksen ging in de wedstrijd tegen Finland naar de grond en moest op het veld gereanimeerd worden. Simon Kjaer toonde zich een waardig aanvoerder en ontfermde zich onder meer over Eriksen, zijn ploeggenoten en de vrouw van Eriksen. "De spelers waren in shock", gaat Hjulmand verder. "Het waren geesten die over het veld liepen. Zelf had ik een oom die overleed aan een hartstilstand. En ik maakte als assistent-coach Jonathan Richter mee." Richter werd in 2009 als speler van Nordsjaelland tijdens een wedstrijd getroffen door de bliksem. De 24-jarige middenvelder kreeg een harstilstand, lag drie weken in coma en moest zijn been laten amputeren.

Hjulmand diende op dat moment als assistent-trainer bij de Deense ploeg. De gebeurtenissen rond Eriksen gingen hem dan ook bijzonder aan het hart. "Meerdere spelers hadden gelijksoortige ervaringen", aldus Hjulmand, die over de individuele gevallen geen details wil prijsgeven. "Maar ze voelden dezelfde dingen als ik. Weet je, ik ben normaal gesproken helemaal geen dromer. Alleen de nacht voor de wedstrijd tegen België droomde ik dat er een geliefde aan het vechten was voor zijn leven en stierf in mijn armen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door bvbxsch)

Dit was ook niet te beschrijven. Ze belanden van de hel in de hemel. Het belangrijkste is dat alles goed is gegaan met Eriksen. Het blijft eeuwig zonde dat van Boekel bang was om in te grijpen. Wie weet hoe de finale was geëindigd. Ik heb overigens echt genoten van Denemarken - Rusland. Die 3-1 zelfs ik kreeg daar kippenvel bij en dan besef je pas hoe erg je een vol stadion weer mist bij een voetbalwedstrijd.

14 juli 2021 om 16:06

665,Die 3-1 was geweldig! Heb echt gejuicht voor ze die wedstrijden tegen België en Rusland. En wat een toernooi speelde Denemarken ook. Allang heb ik een prettig gevoel bij de Denen. Geen of iig nauwelijks gedoe of rariteiten buiten Lord Bendter of een Gravesen.. was ook wel een typje. Maar over t algemeen beschaafde en sympathieke mensen. Dat icm de gebeurtenissen afgelopen EK heeft me nog meer een gun factor gegeven voor de Denen. Voor de ploeg én trainer. Mooi uithangbord.

14 juli 2021 om 16:16

Helemaal gelijk dat is misschien ook wel de kracht van Denemarken allemaal mensen die niet de vedette neigingen hebben maar wel samen presteren. Ik kan ook met name genieten van die back Maehle ik snap echt niet hoe Hateboer boven hem op rechts staat. Wat ik heb gezien vond ik dat echt een geweldige aanvallende back, die ook nog is kan verdedigen. Ik denk zelfs met Eriksen dat ze nog meer hadden kunnen bereiken, want het enige waar ik ze aan vond ontbreken was een creatieve middenvelder. Maar zoals ik al zei het belangrijkste dit EK was dat Eriksen het heeft overleeft en (tot nu toe bekend) geen blijvende schade heeft overgehouden.

14 juli 2021 om 16:32

Precies, geen vedetteneigingen. Vraag me alleen af of, hoe cru t misschien ook is, Denemarken ook in staat was dit stukje door te maken met Eriksen. Het volledige vuurgevoel kwam (denk ik) juist opgang door dit voorval. Begrijp me niet verkeerd.. het blijven dezelfde spelers en trainer. Maar dat stukje extra om door dat gaatje te gaan.. en daarna nog 4 keer kwam naar mijn inziens voort door het voorval met Eriksen. En met alle goedwil, hoop dat hij hier ongeslagen uitkomt. Lichamelijk als in geest!

14 juli 2021 om 18:16

Maar waarom moest van Boekel dan ingrijpen? Die Maehle van Denemarken maakt toch gewoon een overtreding, raakt hem duidelijk. Dan maakt het gewoon helemaal niets meer uit hoe makkelijk Sterling wel of niet ging liggen.

Niks was mooier geweest dan een Deense titel, wat hebben ze het goed gedaan zeg en goed opgepakt. Ik krijg er nog rillingen van, daar zit je met de 3de wedstrijd van het toernooi en zie je die lieve jongen gewoon sterven.
Echt knap!

Kjaer toonde zich een waardig aanvoerder? Ik gooi niet snel met dit soort termen maar Kjaer is een held. Niet een waardig aanvoerder, een absolute held en de hoogste orde die je als mens kan bereiken. Iemand zijn leven redden, er staat niks boven voor mij. Jammer dat ze het EK niet gewonnen hebben, dat is jammer.

14 juli 2021 om 18:46

Ik vind Kjaer ook een enorme baas, maar hij heeft toch niet Eriksens leven gered?

14 juli 2021 om 19:39

Denk dat je kan stellen van wel, volgens mij slikte had Eriksen zijn tong in kunnen slikken en voorkwam Kjaer dat eigenhandig. Daarnaast startte hij ook de reanimatie. Met zekerheid kan je het nooit zeggen maar ik denk dat het een stuk donkerder had kunnen aflopen zonder deze held.

14 juli 2021 om 19:53

Hij starte helemaal niet de reanimatie. Hij heeft inderdaad wel gezorgd dat zijn tong niet ingeslikt kon worden. Heeft zich ontfermt over Eriksen en raakte niet in paniek. Ook ving hij zijn vrouw op en dit alles is bijzonder en maakt hem een goed en speciaal mens. En wat hij precies heeft gedaan doet er niet eens toe want hij was er en deed de juiste dingen.

14 juli 2021 om 22:34

Dan zat ik ernaast. Moet eerlijk bekennen dat ik het voorval niet zo goed vor de geest kan halen want ik zat in shock naar de TV te staren. Bedankt voor de verbetering in elk geval!

Je gunde het Denemarken van harte! naast alles wat er is gebeurd rondom Eriksen, hadden ze ook bijna het leukste voetbal van het EK. Domineerden de eerste helft tegen België, Mooie overwinningen tegen Rusland en Wales. Het was wat minder in de hitte tegen Tsjechië maar ze hebben vervolgens hun huid weer duur verkocht tegen Engeland waar een arbitrale dwaling hun uiteindelijk de das heeft om gedaan. Hulde voor Denemarken, hulde voor Hjulmand, en in het bijzonder hulde voor Simon Kjear! Ik heb van jullie genoten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
J. LösslKeeper00
J. HansenKeeper
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

0 fans
Coach, 49 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren