Pol van Boekel reageert voor het eerst op storm van kritiek na halve finale

Dinsdag, 13 juli 2021 om 20:23Dominic Mostert • Laatste update: 20:26

Pol van Boekel heeft voor het eerst gereageerd op de kritiek die hij ontving na de halve finale van het EK tussen Engeland en Denemarken (2-1 na verlenging). In de verlenging kende arbiter Danny Makkelie een controversiële strafschop toe aan Engeland, na contact tussen Joakim Maehle en Raheem Sterling. Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende was na afloop kritisch op Van Boekel, die fungeerde als VAR en naliet om Makkelie naar het scherm te roepen om de beelden zelf te bekijken. Hij noemde dat besluit 'onbegrijpelijk' en was niet de enige analist die kritisch reageerde.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Vind je dat Pol van Boekel de juiste beslissing nam door niet in te grijpen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door keenkeld)

Maar als je vindt dat een penalty te zwaar gestraft is, dan is het toch een fout van de scheids? Of gaat hij zich echt verschuilen over het 'overduidelijke' gedeelte. Dan kan je als VAR vrijwel nooit ingrijpen...

13 juli 2021 om 20:34

Hij vind het zwaar gestraft, niet 'te' zwaar, dat is een verschil. Daarnaast zijn de regels kristalhelder, er is contact, het is daarom geen overduidelijke fout, dus grijpt de VAR niet in. Hoe helder wil je het hebben? Dit soort situaties blijf je houden, was er geen penalty gegeven dan hadden we nu ook een discussie gehad.

13 juli 2021 om 20:38

Het contact kwam pas nadat de schwalbe al even was ingezet. Oftewel het contact had geen invloed op het vallen.

13 juli 2021 om 20:39

Contact? Welk contact was er dan? Sterling klapte gewoon zijn beentjes naar achteren. Gewoon een standaard schwalbe zoals je zo vaak ziet.
Bij geen penalty hadden we totaal geen discussie gehad, hoogstens of Sterling geel moest hebben gehad voor zijn schwalbe.

13 juli 2021 om 22:40

Ik vraag me wel af wat Makkelie had gezegd als hij het op dat moment nog een keer bekeken had, ongeacht het opgestelde protocol

14 juli 2021 om 04:37

Wat is er mis met 100 procent controle op penalty's?....vooral in halve finales.

14 juli 2021 om 00:33

Hij zegt toch duidelijk dat hij volgens het protocol niet MAG ingrijpen? Doet hij dat wel, dan krijgt hij van de UEFA dus geen wedstrijden meer. Zo werkt het dan ook wel weer bij de UEFA.

En dat is precies de reden dat zulke personen niet op de stoel van de VAR moeten gaan zitten. We hebben het over een halve finale op het EK en hij geeft zelf aan dat hij het te zwaar bestraft vond, grijp dan toch in man en verschuil je niet achter protocollen!

13 juli 2021 om 20:39

Sterker nog. Het zou net zoals hockey moeten zijn: wanneer de VAR het niet erg genoeg vind, gewoon overrulen en de scheids niet eens laten kijken. Gewoon de beslissing bij de VAR laten.

13 juli 2021 om 20:47

Of gewoon zoals vorig jaar. Dat je hem bij twijfel laat kijken. Nu kon van boekel niet anders qua regelgeving. Had het liever anders gezien, maar snap dat hij ook denkt van laat ik de regels volgen. Daar wordt je als scheids/var ook weer op afgerekend

13 juli 2021 om 21:35

Je kunt inderdaad bij grote wedstrijden beter een VAR comite laten beslissen op basis van beelden uit alle hoeken en met verschillende snelheden. De scheidsrechters krijgen vaak alleen een slowmotion uit een bepaalde hoek te zien.

13 juli 2021 om 21:40

Dat roep ik al jaren. Het VAR systeem moet zijn als bij hockey! Ieder team heeft 1 VAR moment. Zet je hem terecht in dan blijft hij staan en zet je hem onterecht in dan ben je hem kwijt.

13 juli 2021 om 20:49

Nee hij zegt dat hij het zwaar gestraft vindt. Niet TE zwaar. Verder geeft hij aan dat er vanuit een standpunt blijkt dat er licht contact is. Volgens de regels mag de VAR ingrijpen als hij van mening is dat de scheidsrechter een incident heeft gemist of duidelijk fout heeft beoordeeld. Ondanks dat ik het geen penalty vond is hier geen speld tussen te krijgen.

13 juli 2021 om 22:34

Juist mooi dat dit gebeurt is in een belangrijke wedstrijd. Misschien dat ze nu dan wel de protocollen rigoureus gaan aanpassen.

Wat een reinste onzin. Je geeft door Makkelie naar de scherm te roepen hem juiist een tweede kans om de situatie nogmaals te beoordelen. Daar gaat het om, hij doet nu alsof de VAR de beslissing zomaar kan over rulen. Juist omdat voetbal een grijsgebied is hoor je op zulke momenten wanneer je de mogelijkheden hebt de scheids juist de kans te geven om beslissingen nogmaals te kunnen herzien.

13 juli 2021 om 21:01

Het is helemaal geen onzin, dat is inderdaad het VAR protocol waarvoor gekozen is. Het is echter wel onzin dat hier ooit voor gekozen is. Nu krijg je automatisch de situatie dat slechte beslissingen blijven staan, zodra er maar enige vorm van twijfel is. Een oplossing zou inderdaad kunnen zijn om in twijfelgevallen altijd de scheids naar de beelden te laten kijken, maar dan wordt het spel heel vaak onderbroken. Ik blijf het raar vinden dat er niet gekozen is voor een vergelijkbaar systeem als bij het Hockey, waarbij de beslissing volledig bij de VAR wordt gelegd. Zodra de VAR gaat kijken neemt die de beslissing en de verantwoordelijkheid. Punt. Zoveel duidelijker.

Kom op zeg, wat een geleuter. Gewoon even door de microfoon roepen, Makellie, er was niet veel aan de hand en het was klaar geweest. Maar nee hoor, gewoon zitten slapen, Net zoals hij afgelopen jaar in de eredivisie al meerdere keren de mist inging.
En maar blijven volhouden dat deze schwalbe toch echt een penalty was, echt onbegrijpelijk.

13 juli 2021 om 20:39

Dat zegt ie niet. Er is contact dan kunnen mag je de scheids niet naar het scherm roepen want zoals hij echt heel duidelijk stelt is dat gewoon een regel waar je je aan moet houden. Vind met zijn allen wat van die regel maar niet hoe de VAR deze hanteert want was en is juist.

Dat hij niet is aangesteld als VAR in de finale geeft aan dat de bonden zelf in de war zijn en het iedereen moeilijk aan het maken is. Scheids, grens, Var zijn 1 team. Laat die altijd met elkaar communiceren en de scheids dan zelf bepalen of ie gaat kijken.

14 juli 2021 om 09:56

Echt een reactie van een ambtenaar, "het staat in de regels dus we zijn totaal niet meer flexibel, en we hoeven gelukkig ook niet meer zelf na te denken". Hij geeft zelf aan dat hij het een zware straf vind. In een wedstrijd die meer dan 120 minuten duurt kan je toch wel even iemand heen en weer naar een schermpje laten lopen? Vraag me ook af of hij daar door de Uefa op was afgerekend, nu in ieder geval wel door hem te degraderen tot reserve Var.

Wauww hij zegt en denkt nog steeds dat hij juist gehandeld heeft, ookal geeft hij zelf aan dat het te zwaar was, MAAR hij wilde en mocht de scheids niet afvallen??!!.. laat dan de scheids zelf beslissen als bar kan je alleen maar zeggen, kijk aub nog maals zelf en beoordeelt nogmaals..


Daar is toch niks mis mee, je valt er niemand mee aan

Waarom kan hij niet gewoon toegeven dat hij makkelie had moeten laten kijken.

13 juli 2021 om 21:54

Omdat dat niet zo is zoals hij zelf omschrijft. Hij ziet in de beelden een contactmoment en dus kan en mag hij niet ingrijpen.

Er was een cleare error.....er was een tweede bal het veld, zelfs in de zone en directe buurt waar de balbetwisting en de dribbel werd ingezet....en dat betekent , volgens het reglement, maar één ding en dit is onmiskenbaar en zonder twijfel.....het spel wordt stilgelegd en hervat, na verwijdering v d bal teveel, met een scheidsrechter bal op de plaats waar het spel is stilgelegd.....Dit is een duidelijke fout en er werd een doelpunt gemaakt ondanks dat het spel moest stilgelegd worden dus , een clear error v d ref vereist een tussenkomst v d VAR.Dat dit doelpunt nu echt de droomfinale v d UEFA betekende wil nog altijd niet zeggen dat om dat te bereiken, men effe alles door de vingers zou zien....neen..... Engeland is hier wel echt bevoordeeld door de VAR .

13 juli 2021 om 21:29

Als de VAR ook al moet ingrijpen als er een tweede bal in het veld ligt kun je de scheidsrechter net zo goed afschaffen.

13 juli 2021 om 21:53

Was er hinder door de aanwezigheid van de 2e bal? Volgens mij niet en dan is het doorspelen.

14 juli 2021 om 08:14

Er zijn toch bepaalde dingen waar een VAR voor mag ingrijpen? En volgens mij staat daar niks over bij van een 2e bal in het veld.

Van Boekel en Makkelie hebben dan ook niets fout gedaan. Ja Makkelie had regel 17 kunnen toepassen maar dat is achteraf. De Uefa moet zich zelf schuldig maken dat elk minimale contact al een overtreding is. Daar moeten ze vanaf stappen.

wauw, wat lachwekkend... Vol overtuiging dat ie niks fout heeft gedaan, dat ie een goed toernooi heeft gehad en jammer vinden dat ie over werd geslagen voor de finale. Man man man, kansloos ventje

Is niet VAR schuld want mag niet ingrijpen, en niet scheidsrechter schuld want hij kon vanuit zijn positie niet goed oordelen. Dus wiens fout is het?

Here we go again, goed praten goed praten goed praten.
Waarom kunnen mensen nou nooit eens gewoon eerlijk toegeven dat ze een fout hebben gemaakt.
Altijd maar verschuilen achter een paar vage regeltjes die alleen geloofwaardig klinken als je ze in de juiste volgorde zonder stotteren en op de juiste toonhoogte opzegt.
Die VAR is een prima apparaat, maar het word verkeerd bediend.

Ben eigenlijk wel benieuwd of er ook zo'n heisa van gemaakt zou zijn hier op voetbalzone als de halve finale zou zijn geweest Nederland-Duitsland en Nederland had in dezelfde situatie een penalty gekregen omdat bijvoorbeeld depay was gaan liggen. 😉😉😜😜
Ik blijf erbij dat er contact is, en hij er ook naar op zoek is, door het domme ingrijpen van de verdediger.

WK2018: Kuipers geeft penalty aan Brazilië na een schwalbe van Neymar nadat die een handje op zijn buik voelde. Makkelie roept hem naar het scherm en Kuipers annuleert de penalty. De hele wereld lyrisch!
Moet je nagaan dat met de huidige regels Makkelie Kuipers niet eens naar het scherm had mogen roepen.

Iets klopt niet als de scheids geel geeft over rulen ze wel naar rood. Dus gewoon aangeven te zwaar voor een penalty wanneer nodig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller74
R. SterlingAanvaller73
G. JonesUnknown
B. SakaAanvaller40
J. PickfordKeeper70
S. JohnstoneKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren