‘Op basis van kwaliteit ben ik niet de allerbeste ter wereld, qua prijzen wel’

Dinsdag, 13 juli 2021 om 19:07Dominic Mostert • Laatste update: 19:12

Jorginho droomt van het winnen van de Ballon d'Or. De middenvelder van Chelsea en het Italiaanse elftal won dit jaar grote prijzen als de Champions League en het EK, terwijl hij ook deel uitmaakte van het officiële dreamteam van beide toernooien. In gesprek met SportTV erkent Jorginho dat hij op basis van talent niet in de buurt komt van spelers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, maar dat zijn prijzenkast van het afgelopen jaar wel uniek is.

In december wordt door France Football de winnaar van de trofee bekendgemaakt. "We dromen allemaal", vertelt de 29-jarige Jorginho. "Maar ik zal eerlijk zijn: het ligt aan de criteria op basis waarvan de prijs wordt toegekend. Als het gaat om talent, dan weet ik dat ik niet de beste ter wereld ben. Maar als het gaat op basis van gewonnen prijzen, nou ja, niemand heeft meer gewonnen dan ik in het afgelopen seizoen. Hoe ik mezelf zie in vergelijking tot Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar? Dat zijn compleet andere spelers, maar nogmaals: het gaat om de criteria."

De winnaar van de Ballon d'Or wordt bepaald door een stemming. Allereerst stelt organisator France Football een shortlist van dertig spelers samen, waarna een selectie van journalisten - één uit ieder voetballand - samen met de bondscoaches en aanvoerders van nationale ploegen de winnaar bepaalt. Aan de journalisten, spelers en bondscoaches wordt gevraagd om een top vijf te kiezen uit de dertig namen van de shortlist, op basis van iemands individuele en collectieve prestaties in het afgelopen jaar, kwaliteit van de speler en met inachtname van de carrière van de speler. De nummer één van een panellid ontvangt zes punten, de nummer twee vijf punten, enzovoorts. Uiteindelijk volgt een algehele ranglijst.

Hoewel hij het toernooi won, kende Jorginho geen vlekkeloze finale. Hij liet na om de penaltyreeks al eerder te beslissen: Jordan Pickford pareerde zijn potentieel beslissende strafschop. Omdat Gianluigi Donnarumma vervolgens ook een penalty van Bukayo Saka tegenhield, won Italië alsnog. "Het was allemaal gepland. Ik wist dat Donnarumma hem ging houden", zegt Jorginho met een knipoog over zijn misser. "Ik geef altijd alles voor het elftal, maar dat blijkt soms helaas niet genoeg. Toen ik de penalty miste, stortte mijn wereld in. Ik wilde Italië de overwinning bezorgen. Gelukkig hebben we een fenomeen in het doel staan. Hij heeft me gered."

Jorginho werd vorige week dinsdag door Maurizio Sarri al naar voren geschoven als potentiële winnaar van de prestigieuze prijs. "Als hij het EK wint, is hij een kandidaat voor de Ballon d'Or", zei Sarri toen. Hij noemde Jorginho in het interview met Sportitalia een 'verfijnde speler'. "Dat is waarom hij vaak onbegrepen is. Hij doet alles zo eenvoudig lijken. Dat is zijn grootsheid", zei de nieuwe trainer van Lazio. Jorginho werd door Sarri naar Chelsea gehaald in 2018, nadat ze al drie seizoenen samen hadden doorgebracht bij Napoli. "Toen ik naar Chelsea ging, hebben we hem voor de ogen van Manchester City weggekaapt. Aanvankelijk vonden supporters en journalisten hem moeilijk te begrijpen. Maar nu wordt hij gewaardeerd. Hij heeft ook de aanvoerdersband van Chelsea gedragen."

Slechts één Nederlander haalt de reservebank bij beste team van het EK, met Jorginho

Bekijk hier het EK-team van Voetbalzone.Bekijk elftal

Italië hofleverancier in door UEFA gekozen Team van het EK, met Jorginho

Bekijk hier het EK-team van de UEFA.Bekijk elftal

In zijn eerste seizoen bij Chelsea won Jorginho de Europa League en speelde hij 37 competitiewedstrijden. Na het ontslag van Sarri in augustus 2020 raakte opvolger Frank Lampard niet geheel overtuigd van Jorginho, die zodoende niet verzekerd was van een basisplaats in de eerste seizoenshelft. Onder Thomas Tuchel werd hij wel weer een belangrijk onderdeel van de basisploeg. Lorenzo Insigne, zijn ploeggenoot bij Italië en voormalig ploeggenoot van Napoli, zei anderhalve week geleden nog dat Jorginho de Ballon d'Or zou verdienen. "Het is terecht dat mensen over hem praten", zei Insigne.

"Hij heeft geweldige jaren bij Chelsea achter de rug en we zijn trots om iemand als hij in de ploeg te hebben. We noemen hem de professor en hij is een geweldige speler." De veelzijdige middenvelder, in staat om als balafpakker of als spelmaker te opereren, wordt niet zomaar 'professor' genoemd. Hij wordt door de buitenwereld geroemd om zijn spelinzicht, techniek, passzuiverheid en rust aan de bal. "Ik denk zelf niet na over de Ballon d'Or", gaf Jorginho onlangs aan. "Mijn prioriteit is de ploeg. Het is veel leuker om feest te vieren met elkaar dan in je eentje."


Poll

Verdient Jorginho in jouw ogen de Ballon d'Or?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Dit zegt weer zo ongelooflijk veel over de gigantische en allesbepalende invloed van de media: Jorginho fanboy Sarri noemt Jorginho doodleuk als uitverkorene voor Ballon D'Or, en nu gaat de media hier serieuze artikelen aan wijden. Speelde niet opvallend goed en ook niet opvallend slecht, mist zelfs een penalty in nota bene de finale, die als Engeland had gescoord zelfs fataal had kunnen zijn, maar nu gaat de media doodleuk Sarri suggesties napraten en het zaadje planten. Ongelooflijk dit. Niks tegen Jorginho, maar zonder zijn trouwe fan Sarri zou er geen weldenkend mens op aarde Jorginho de Ballon D'Or willen geven. Team prijzen, waar hij ook natuurlijk een aandeel in had, zijn dus belangrijker als individuele prestaties?? Volgens die logica waarom wordt teamgenoot Thiago Silva nergens genoemd, CL winnaar en Copa bijna gewonnen? Terwijl die was meer cruciaal voor Chelsea als Jorginho. Bizar wat 1 opmerking van Sarri teweeg brengt. Gooit een Ballon D'Or steentje in het water met als gevolg gigantische rimpels (zelfs BBC en Marca noemen Jorginho sinds Sarri interview doodleuk in 1 adem met Ballon D'Or) Overigens in Juli (!) al beginnen over een prijs die pas in December wordt uitgereikt (bijna een half jaar nog ffs) is natuurlijk hilarisch en puur vanwege de clicks/discussies die dit genereert

13 juli 2021 om 19:47

Nouja weetje, de media bombardeerde Kante ook doodleuk voor Ballon D’Or winnaar mits hij kampioen werd met z’n land, nu wint Jorginho dat, en heeft ook de CL titel op zak? Waarom is het nu dan weer een brug te ver…? Speler die CL EN het landen toernooi winnen, staan nou eenmaal hoog op de lijstje. En tis niet zo dat wisselspeler is bij beide partijen, nee basisspeler bij. Chelsea EN Italië

13 juli 2021 om 19:51

Ah, dus de lachwekkende "Kante voor Ballon D'Or" na 3 leuke wedstrijden rechtvaardigt automatisch deze nóg meer lachwekkende hype begonnen door Jorginho bewonderaar Sarri? Kom op zeg. En alsof tegenwoordig basispeler van een prijzen winnend team je de Ballon D'Or laat verdienen. Het is in deze een (paar duizend) bruggen te ver omdat de Kante Ballon D'Or gekte ook al vele bruggen te ver waren.

13 juli 2021 om 19:56

Hahahaha compleet gelijk. Mensen zijn net schapen die iedereen napraten. Kanté heeft de hele eerste seizoenshelft nieteens sommige wedstrijden basis gestaan, omdat ie zo dramatisch speelde. 3 motm wedstrijden en hij mag de ballon d’or winnen. Kane staat op nummer 2 van de favorieten😂😂😂. Elke weldenkende voetbalfan weet zelf ook dat het nu Messi of Lewandowski moet zijn. Niemand anders.

13 juli 2021 om 19:58

Kante IS de beste speler van Chelsea, zonder hem denk ik niet dat ze de CL winnen. Maar dit jaar is sws een heel apart jaar en ik zou m zelf aan Lewandowski geven. Zeker als hij weer gaat scoren aan de lopende band de komende tijd. Hij verdiende echt de laatste editie en die doeken ze zomaar op.

13 juli 2021 om 20:01

Ze moeten die van vorig jaar alsnog aan Lewandowski geven en die van dit jaar aan Messi. Dat lijkt me het best.

13 juli 2021 om 20:01

Eerste seizoenshelft was 2020. Ballon d'or gaat over 2021, dus wat mij betreft maakt een mindere eerste seizoenshelft niks uit voor de Ballon D'or. Buiten dat is Jorginho natuurlijk wel lachwekkend als hij hem wint. Prima voetballer, maar toch gewoon een waterdrager bij Italie en Chelsea. Het is mooi dat hij zo nuttig is voor die teams, maar de Ballon D'or? Nee. Daarvoor moet je de absolute uitblinker zijn. Zoals Lewandowski bij Bayern en Polen, Messi bij Barcelona en Argentinie of Ronaldo bij Juve en Portugal.

13 juli 2021 om 20:06

Zoals Benzema bij Real Madrid en Frankrijk, Lukaku bij Inter en België, Kane bij Tottenham/Engeland. Ronaldo zou ik echt niet de ballon D'Or geven, voegt voetballend niks toe en is zonder z'n (tegenwoordig vele) gebruikelijke penalty's allesbehalve wereldklasse, zowel dit jaar als de afgelopen 3 seizoenen om heel eerlijk te zijn. Snap niet dat mensen Ronaldo wel noemen maar de 3 uitblinkende aanvallers genoemd hierboven niet. Hij is in voetballend opzicht onzichtbaar en haast gênant om naar te kijken. (Ik kan er echt niks anders van maken, ondanks prestaties in het verleden)

Hij was niet eens de belangrijkste speler van Chelsea en hij was niet de belangrijkste speler van Italië en hij miste in de finale nog een penalty op het moment dat je juist verwacht dat hij zou scoren...modric was tenminste een cruciale speler bij real(Niet de beste speler) en was de leider bij Kroatië..

13 juli 2021 om 19:24

Jorginho is niet cruciaal geweest voor chelsea? Lampard liet hem vaak op de bank en we hebben gezien hoeveelste ze stonden toen. Hij was tevens samen met Chiellini en Bonucci de leider van dit Italië. Inzicht, spel verdelen, ballen veroveren, hij kan alles. Jammer dat hij, na zo een EK te spelen, nog steeds niet wordt geapprecieerd. Grazie Jorginho ♥️♥️🇮🇹

13 juli 2021 om 19:28

Hele goede speler,maar we hebben het over een ballon dor winnaar,dan moet je meer dan goed zijn...

13 juli 2021 om 19:49

Wat een onzin als we gaan kijken naar kwaliteit moeten Messi en Ronaldo elk jaar winnen,PUNT. Modric won omdat hij CL won en finale haalde met Kroatië, Jorginho doet dit dunnetjes over, maar wint zelfs het toernooi, ik vind het niet onlogisch. Ik zeg nergens dat hij moet winnen, maar nominatie zou meer dan terecht zijn.

13 juli 2021 om 19:56

Als het puur alleen maar om kwaliteit zou gaan dan zou messi er nu 12 hebben,het is dus een combinatie van kwaliteit en prijzen,jorginho heeft de prijzen maar niet de kwaliteit voor een ballon dor winnaar...

13 juli 2021 om 19:57

Modric ga je toch niet vergelijken met Jorginho. Jorginho is goed maar Modric was dat seizoen ook absolute wereldklasse..

13 juli 2021 om 19:57

Nominatie zou ook niet terecht zijn. Jorginho is nieteens de beste speler van Italië EN nieteens de beste middenvelder. Echt dramatisch als zo een speler in de top 3 nominaties komt.

13 juli 2021 om 20:05

Modric was ook alleen omdat men "snakte" naar een nieuwe speler na 10 jaar Messi/Ronaldo. Buiten dat is Modric natuurlijk ook gewoon buitenaards op zijn positie. Jorginho mag zijn veters nog niet strikken. Na Iniesta en Xavi de beste middenvelder van de afgelopen 10 jaar in mijn ogen. Haalde ook een WK finale met een land zo groot als Noord-Holland + 4 keer de CL in 5 jaar tijd als de meastro van Real op het middenveld. Nee, hij verdiende hem zeker meer dan Jorginho nu.

14 juli 2021 om 10:14

@Zytto34 leuk en aardig dit verhaal, maar zorg in ieder geval dat je facts wel kloppen... Kroatië is in oppervlakte groter dan HEEL Nederland, en qua inwoneraantal 2x zo groot als Noord-Holland.

Tegenwoordig is elke speler die 5 goeie wedstrijden speelt een Ballon d'Or kandidaat. Het begon eerst met Kante die een half jaar slecht speelde maar toen een paar CL wedstrijden erg sterk was, en nu ook met deze Jorginho. Er zijn maar 2 spelers op dit moment die het verdienen om de Ballon d'Or te winnen, en in mijn ogen zijn dat Messi en Lewandowski. Zelf zou ik het aan Lewy geven aangezien hij het vorig seizoen verdiende maar de Fransen waren zo laf om het te cancelen omdat Ligue 1 vroegtijdig stopte. Best wel storend dat Lewandowski genegeerd wordt, speelt al jjaren ijzersterk.

13 juli 2021 om 19:25

Lewandowski heeft vorig jaar gewoon de fifa best players award gewonnen. Een prijs die meer waard is dan een prijs van een Frans tijdschrift sinds de samenwerking tussen France football en de fifa is stopgezet.

13 juli 2021 om 19:30

Vroeger was FIFA player of the year meer een prestige dan de gouden bal,maar dat is sinds de fusie echt verandert,nu lijkt het alsof het alleen maar om de ballon dor draait..

13 juli 2021 om 19:46

Klopt maar qua prestige en media-aandacht is de Ballon d'or veel groter, en dat is waar de meeste voetbalfans naar kijken.

13 juli 2021 om 20:08

Klopt maar voor de fusie was dat niet het geval,de FIFA player of the year werd ook altijd later uitgereikt dan de ballon dor en nu is dat andersom,ik vind het juist mooi bij fifa dat de aanvoerders en coaches moeten stemmen,vind ik persoonlijk mooier dan journalisten die het bepalen

Hij zal ongetwijfeld uitblinken in de wat minder zichtbare factoren zoals positionering en anticipatie en dergelijke, maar aan de bal zie ik hem louter vanuit een klein cirkeltje waar hij praktisch niet uit komt, zo vlak voor de verdediging, het balletje rond laten gaan, meestal terug en breed, heel af en toe naar voren. Vrijwel foutloos, maar niet met een bepaalde overtuiging of wendbaarheid aan de bal, als hij de bal aanneemt richting de rechterkant en hem van plan is naar de rechtsback te passen, kan hij niet op het laatste moment nog even fel van richting veranderen zoals Frenkie, Verratti of een Modric dat kunnen. Ook geeft hij geen crosspasses en diepe ballen, alles is kort. Dan heb je nog het verdedigende gedeelte, nogmaals hij zal wel goed staan opgesteld en bepaalde passlijnen blokkeren, maar door z'n geringe fysiek en matige explosiviteit en snelheid, komt hij enorm vaak te laat. Je ziet hem continu mensen pootje haken, shirtje trekken, mistasten, met als dieptepunt zo'n rare actie tegen Grealish. Hij maakt veel wilde en irritante overtredingen. Wordt ook heel vaak en makkelijk voorbij gedemareerd, dan valt dat niet zo op omdat het geen duidelijke fouten zijn maar als je even aanzet loop je zo om hem heen. Hij zal ongetwijfeld z'n waarde hebben, anders staat hij er niet in bij dergelijke ploegen, maar als je hem echt ontleed en ziet spelen word ik er niet heel warm van. Het is voetballend een soort (mindere versie van) Busquets met het fysiek van Jordy Clasie, een handige pion om mee te kaatsen maar zijn naam in dezelfde zin gebruiken als de term gouden bal lijkt me wel wat teveel van het goede.

Wist niet dat ik tijdperk zou meemaken dat een speler als Jorginho in aanmerking zou komen voor de Ballon d'or

13 juli 2021 om 19:46

Zou wat zijn, De beste op zijn positie heeft hem nooit gewonnen, Iniesta

13 juli 2021 om 19:53

Inietsa speelde op een hele andere positie dan Jorginho... al had je nou Xavi gezegd dan zou ik zeggen oke..

13 juli 2021 om 19:59

Busquets kan je ook noemen. Die is wel eens 3e geworden volgensmij. Als Busquets zn hoogtepunt 3e is, zou dat van Jorginho 30e moeten zijn.

13 juli 2021 om 21:51

Nou Busquets is dus nooit genomineerd en al helemaal geen 3e geworden. Busquets heeft zelf nooit team of The year gehaald, iets wat echt een schande is.

13 juli 2021 om 22:00

Daarom is Busquets in mijn ogen ook de meest ondergewaardeerde speler aller tijden

Ronaldo wordt het sowieso niet, Messi heeft nog wel een kansje gezien hij de Copa heeft gewonnen. Op basis van prestaties afgelopen seizoen zou (los van of ze prijzen hebben gewonnen) vrede hebben als dit de drie genomineerden zijn: De Bruyne, Kante en Lewandowski.

13 juli 2021 om 19:43

Zucht, KDB zegt ie. Je weet dat Ballon D'Or niet over afgelopen seizoen gaat maar over kalenderjaar 2021? En dat de Bruyne sowieso al een relatief matig seizoen en dus kalenderjaar 2021 draaide: welgeteld 10 assists/goals in 2021 in de PL/CL, dat is echt geen Ballon D'Or waardig en voor zijn doen zelfs slecht, hoe graag ik het Kevin ook gun. In 2021 heeft Kante welgeteld 3 goede wedstrijden in de CL gehad, ook niet opvallend goed van Januari 2021 tot nu en tevens onzichtbaar op het EK. Lijkt wel alsof de Ballon D'Or puur gebaseerd word op media aandacht of grote namen. Messi heeft in 2021 de meeste goal involvement, maar toch moet de, vergeleken met Messi onzichtbare balletjeswachtende en zelden een mannetjes voorbij komende Lewa hem blijkbaar winnen, terwijl Messi nota bene in een vrij waardeloos team speelt die hij eigenhandig op sleeptouw neemt.

13 juli 2021 om 19:43

Thermometer pakken? Messi wel een kansje... die gaat ermee vandoor. De copa die hij heeft gespeeld, plus een ijzersterk 2e helft van de liga en de beker. Messi is meer een momentenspeler geworden, mag ook wel met zijn leeftijd, maar het niveau dat hij haalt blijft ongekend. Je kan vrede hebben met welke genomineerden dan ook, maar Messi gaat er met zn 7e vandoor.

13 juli 2021 om 19:59

op basis van de Copa kan ik het zeker snappen, maar derde worden in Spanje en een Spaanse beker zijn toch geen maatstaven voor een een Ballon D'or winst?

13 juli 2021 om 20:04

Wie had jij dan in gedachte? Een spits die bij de PSG van Duitsland speelt en qua voetballende kwaliteit voor zijn 15e jaar op rij niet bij Messi in de buurt komt qua spel (met of zonder statistieken)?

13 juli 2021 om 20:09

Japie. Maar je weet dat Barcelona puur dankzij Messi überhaupt nog 3e is geworden ipv 6e ofzo? Dit bloedend hoopje Barcelona is niks zonder Messi, en een slecht draaiend team eigenhandig dragen zoals Messi is moeilijker dan veel scoren bij het beste team op aarde Bayern. Zet Messi in dit Bayern en hij knalt weer 60+ goals per seizoen met een shitload aan assists, gecreëerde kansen, dribbels in tegenstelling tot Lewa én hij wint weer prijzen. Sowieso is Lewa niet van het niveau van Messi. Gewoon echt niet. Messi heeft al meer buiten de 16 wereldgoals dan Lewa assists heeft. Messi heeft alleen al meer gecreëerde kansen dan Lewa's aantal goals. Levels.

13 juli 2021 om 22:02

Ja maar Polen lag er in de groepsfase uit, dat vergeet je niet te vermelden

Sorry, maar vond hem in finale niet heel goed spelen. Prima, maar niet top. Zeker aanvallend, als in diepe ballen, was het niet sterk. Wel veel intercepties. Maar Gouden Bal? Doe normaal!

13 juli 2021 om 19:39

Ps: heb me in finale aan hem geërgerd! Speel nou diep, dacht ik steeds. Niet breed, maar diep! Vergeefs.

13 juli 2021 om 19:41

Zelfs De Roon speelde meer ballen diep!!

Mooi, een bescheiden iemand met zelfkennis. Jorginho is een dirrigent, iemand met een hoge voetbalintelligentie. Hij stuurt spelers aan en je ziet hem ook vaak wijzen. Het lijkt overbodig maar er zit ongetwijfeld visie achter.

Voor de ballon d'Or komt hij natuurlijk tekort, maar een nominatie zit er wel in denk ik

13 juli 2021 om 20:15

Mark Diemers zie je ook heel vaak wijzen, dat zegt natuurlijk helemaal niks. Bij ons in het bierteam wijst ook iemand altijd heel veel omdat hij zelf geen reet doet.

13 juli 2021 om 20:23

Moeilijk te vergelijken, een bierteam en wereldtop. In jouw team gaat er wel meer verkeerd denk ik zo..

Maar als je net zoals ik alle wedstrijden van Chelsea gezien hebt, kun je niet ontkennen dat hij een goed seizoen heeft gedraaid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea1311
2.Liverpool1311
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder40
R. LukakuAanvaller43
T. WernerAanvaller40
H. ZiyechMiddenvelder20
SaúlMiddenvelder10
E. MendyKeeper40
Marcos AlonsoVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

3 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren