PSV en AZ testen vijf nieuwe spelregels op KNVB Campus

Dinsdag, 13 juli 2021 om 17:51Rian Rosendaal

Op de KNVB Campus zal later deze week een experimenteel toernooi plaatsvinden, zo weet Voetbal International te melden. In totaal zullen Jong PSV en Jong AZ vijf nieuwe spelregels gaan testen op het terrein van de voetbalbond. Het is voor beide clubs onder meer mogelijk om onbeperkt wissels toe te passen tijdens de vriendschappelijke ontmoeting in Zeist. De KNVB wist vorige week al te melden dat er dit seizoen maximaal vijf wissels mogen worden gebruikt in de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de TOTO KNVB Beker en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

De spelers van Jong PSV en Jong AZ zullen niet ingooien, maar intrappen of indribbelen. Bij een vrije trap of hoekschop mag een speler via een zogeheten self-pass het spel hervatten, terwijl een gele kaart inhoudt dat een speler voor vijf minuten naar de kant moet. Daarnaast wordt de wedstrijd gespeeld naar het principe van zuivere speeltijd. Hierdoor duurt het duel twee keer een halfuur. De nieuwe spelregels moeten zorgen voor snelle wedstrijden vol energie, zo klinkt het. Naast Jong PSV en Jong AZ nemen ook Club Brugge en RB Leipzig deel aan het experimentele toernooi, dat donderdag begint en zondag eindigt. De Belgische club treedt donderdag eerst aan tegen Jong PSV. De confrontatie met Jong AZ staat voor zondag op de agenda.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

KNVB staat komend seizoen wederom vijf wissels toe in betaald voetbal

De spelregel wordt ook dit seizoen gebruikt in Nederland.Lees artikel

Met het besluit om wederom vijf wissels toe te staan ging het bestuur betaald voetbal van de KNVB onlangs opnieuw mee met de tijdelijke wijziging van de spelregels door de internationale spelregelcommissie (IFAB) om spelers tijdens het drukke voetbalseizoen te ontlasten. De IFAB voerde deze tijdelijke wijziging vorig jaar in eerste instantie door om de gezondheid van spelers, die het seizoen 2019/20 vanwege de coronapandemie uit moesten spelen, te waarborgen.

Vanwege de warme weersomstandigheden en de vele wedstrijden kort op elkaar besloot de IFAB om teams de mogelijkheid te bieden om vijf wissels toe te passen. Doordat er nog veel onzekerheid bestaat over het verloop van het coronavirus en de gevolgen voor de competities, heeft de KNVB besloten de regel ook komend seizoen te blijven hanteren.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door yonaberk)

Alle goede regelsuggesties gejat van het hockey zo te zien, ben benieuwd

13 juli 2021 om 18:07

Hoe zijn dit goede suggesties dan? Zuivere speeltijd is de enige goede suggestie.

13 juli 2021 om 18:13

Indribbelen lijkt mij ook fantastisch. Spelers krijgen hierdoor geen tijd meer om constant maar te klagen bij de scheids, want als je even niet oplet dan speelt het andere team snel verder. Daarnaast ligt het spel bij een vrije trap nu soms een minuut stil, omdat eerst een specialist vanaf de andere kant van het veld moet oversteken om vervolgens een kansloze vrije trap af te leveren. Ik zie er alleen maar voordelen in. Daarnaast verdwijnt de ingooi, een heel vreemd concept bij een sport waarbij het gebruik van de handen verder ten strengste verboden is.

13 juli 2021 om 18:30

Mij niet. Je weet gewoon al dat een ingooi op een mooie plek een verkapte vrije trap wordt. Er zit geen tijdslimiet op, want de tijd wordt stilgezet. Niemand die er van wordt weerhouden om de linksbuiten naar de rechterkant over te laten komen om een ingooi mooi voor te geven.

13 juli 2021 om 18:41

FR-RKC, bedoel je de self pass ipv indribbelen? Dat is met hockey echt de beste uitvinding sinds mensenheugenis. Dat maakt het spel zo veel sneller. Zou zo fijn zijn als dat met voetbal ook gebeurt. Dan heeft een 'professionele overtreding' bij een counter ook minder zin. En de tijdstraf bij een gele kaart is natuurlijk ook de normaalste zaak vd wereld. Waarom wordt de tegenpartij nl niet bevoordeeld als de andere partij geel krijgt en evt het team dat komt na de vijfde kaart wel?!

13 juli 2021 om 18:44

Fey-Coev: zijn idd allemaal uit het hockey. En bijna allemaal ook positief voor t voetbal imo. Alleen die intrap weet ik niet, dan moeten er evt wel extra regels voor bedenken, zodat het geen corner/vrije trap wordt die je direct voor kan slingeren. Maar voor de rest zijn dit voorbeelden die Van Basten al jaren geleden aanhaalde en die het bij het hockey heel goed doen. Ik begrijp ook niet dat er nog mensen zijn zoals Benzema die dit allemaal niet toejuichen.

13 juli 2021 om 18:47

Bijkoment voordeel bij de selfpass is dat het gezeik tegen de scheidsrechter ook gelijk verleden tijd is

13 juli 2021 om 19:04

Bedankt Formus en Heuvel! Ik zelf vond alleen zuivere speeltijd en de 5 minuten bij geel een goede toevoeging, maar jullie argumenten zijn erg goed. Het zal ff wennen zijn, maar elke vorm van matenaaierij tegengaan ben ik een voorstander van.
Om te voorkomen dat een ingooi verandert in een verkapte hoekschop zou je kunnen zeggen dat de bal eerst (een aantal meter) terug moet voordat hij naar voren gaat.

13 juli 2021 om 19:09

FR-RKC dat probleem wat je bij vrije trappen beschrijft ga je nu dus nog veel meer krijgen als je mag intrappen in plaats van ingooien.

13 juli 2021 om 19:19

Ik weet niet of het allemaal zo goed is maar je kan altijd een keer kijken wat het doet. Alleen hadden ze dan eigenlijk een paar teams uit moeten nodigen die heel verschillend spelen. Nu hebben ze 4 clubs die allemaal aanvallend voetbal spelen.

Ik kan me bijvoorbeeld best voorstellen dat kleinere teams of verdedigende teams nog langer de tijd gaan nemen om het ritme en de intensiteit uit de wedstrijd te halen zodat die minder vermoeiend wordt als je met zuivere speeltijd gaat werken en het toch allemaal niet meer uit maakt.

13 juli 2021 om 19:38

LC, dit gaat echt niet meer zijn dan nu, want nu winnen ze er ook nog tijd mee. En dan niet meer

13 juli 2021 om 22:18

alsof dat niet gebeurd met inworpen. speler staat klaar om een inworp te nemen...kjjkt even rond...geeft dan vervolgens de bal door aan iemand anders die ook weer om zich heen gaat kijken en wat meters smokkelt terwijl de tijd lekker door tikt.

het lijken mij allen prima regels.

13 juli 2021 om 23:51

En als de keeper geel krijgt 5 minuten zonder keeper? Of voor 5 minuten een speler die zich omkleedt op het veld?

13 juli 2021 om 18:14

Mja, dat is hockey en dit is voetbal. Intrappen/indribbelen tijdens ingooi, vrije trap of hoekschop naar jezelf kunnen passen. We willen graag aanvallend voetbal zien maar dit gaat te ver, zulke regels maken het voetbal niet leuker of spannender maar maken het een totaal andere sport. 2x 30min zuivere speeltijd is ook niet echt iets waar we veel mee opschieten, spelers gaan echt niet ineens stoppen met hun acteergedrag en/of tijdrekken, tijd loopt niet door maar veel ongewenste activiteiten op t voetbalveld gebeurt ook simpelweg om te ontregelen en/of eigen orde op zaken hebben. Krijg je 30 min zuivere speeltijd maar zijn we alsnog 45 min naar 1 helft aan t kijken. Naar de kant voor x-aantal minuten na het pakken van een kaart ben ik ook geen voorstander van, als speler en het gehele team word je dan dubbel gestraft; je staat op scherp en met deze proefregels is een man minder hebben mega dodelijk. Af en toe een tactische kaart of ongelukkig ingreep dat in een kaart resultaat hoort ook gewoon bij t voetbal, zeker omdat het nog steeds (ook al krijgen we daar tegenwoordig nog maar heeeel weinig van mee) een contactsport is.

13 juli 2021 om 18:20

Hoe weet je dat nou bij voorbaat al. Ik ben juist wel benieuwd naar de speelwijze. Al dat theater word je helemaal gek van. Het gaat immers toch niet van de tijd af.

En die gele kaart regel lijkt me wel interessant. We zien steeds meer verdedigend betonvoetbal zoals Chelsea en Engeland. Hopelijk krijgen we meer aanvallend voetbal te zien wat op en neer golft.

13 juli 2021 om 18:26

Ik begrijp je zorgen, echter het gaat hier om een proef. Jij gaat er vooraf al vanuit dat het niet werkt.. Ik verwacht niet dat ze naar 1 zo´n oefentoernooitje echt dingen gaan invoeren. Ben wel benieuwd naar de uitkomsten..

Ik vind dat je het wel een beetje van de negatieve kant bekijkt.
Een intrap-indribbel ipv een ingooi, kan best een positieve verandering zijn.
De gele kaart word nu al gehanteerd in de b categorie op amateur niveau. (niet dat daar scheidsrechters zijn die een kaart mee hebben, maar dat is een ander verhaal).

Jij ziet het als dubbel straffen die 5 minuten, ik weet niet.. Ik herinner me nog de overtreding van Ekkelenkamp, oke voor het team helpt het, maar je kan nou niet echt zeggen dat het fairplay was toch?

Nu ik hier toch ben wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken voor wat persoonlijke kwesties..

Ik erger me dood aan het tijdrekken door middel van het faken van blessures. De speler doet net alsof zijn been geamputeerd word, speler moet van het veld en eenmaal naast t veld loopt die de 100 meter weer binnen 12 seconden. Ga aan de hand van data kijken hoeveel tijd het kost om een speler daadwerkelijk op te knappen, en die tijd moet hij dan minimaal buiten de lijnen zijn. Dan gaan vast mensen zeggen van ja, dan gaat de tegenpartij expres blessures maken bij de tegenstander, maar ik denk dat dat wel mee zal vallen. Helemaal als die 5 minuten regel van een gele kaart er aan vast zit.

Hands regel, gewoon alle hands is hand. Dan maar hockey praktijken, maar dat is nog altijd beter dan zoals het nu is. Er is geen touw aan vast te knopen meer.

Plus het vragen om een gele kaart voor de tegenstander moet direct beloond worden met een gele kaart voor de vrager.. Zo misselijk makend..

13 juli 2021 om 19:08

JordyB, kijk voor de gein eens een paar wedstrijden van bijvoorbeeld Getafe en houd bij hoeveel minuten er daadwerkelijk gespeeld worden. Dat is absurd laag. Door 60 minuten zuivere speeltijd in te voeren heeft tijd rekken geen zin omdat de tijd stil komt te staan. Theater zul je houden, maar heeft op speeltijd geen effect meer.

13 juli 2021 om 19:30

Ik weet alleen niet of een club als Getafe met deze regels nou juist meer of minder fratsen uit gaat halen. Aan de ene kant heb je dat het minder uit maakt door de zuivere speeltijd. Maar aan de andere kant kunnen ze wel onbeperkt het ritme uit de wedstrijd blijven halen want het is toch zuivere speeltijd en wordt het een stuk lastiger om ze daar voor te bestraffen.

Daarom hadden ze eigenlijk andere clubs moeten kiezen voor dit experiment, nu zijn het 4 clubs die alle 4 gewend zijn om aan te vallen. Het is veel interessanter, al is dat lastig in een oefen potje, om te kijken wat er zou gebeuren tussen een van deze clubs en een club als Getafe.

13 juli 2021 om 20:03

Spelbederf is nog steeds een gele kaart waard, evenals een schwalbe. En zeker met de regel dat ze dan 5 minuten het veld uit moeten maakt het erg nadelig om zo'n tactiek te blijven gebruiken. Het doel wat zij hebben is om het spel dood te maken, proberen om zoveel mogelijk speeltijd weg te sprokkelen, wat dan geen nut meer heeft.

13 juli 2021 om 22:35

@arnimo

Ben het met je eens op veel punten maar dat gevalletje met hands kan echt niet, dan gaan spelers naar de handen zoeken zodra ze de kans hebben. Je weet dat er altijd interpetatie nodig is bij hands gevallen en dit zal altijd een discussie blijven, er zitten namelijk ook nadelen aan als je gaat zeggen hands is hands, ja het is duidelijk maar dit bevorderd het spel totaal niet.

De ingooi weg doen zou ik fantastisch vinden net als de zuivere speeltijd invoeren, wat me dan opvalt is dat de tijd maar 30 minuten is, daaraan zie je al hoeveel tijd er daadwerkelijk verspild wordt als de wedstrijd 45 minuten is en er geen zuivere speeltijd is. onbegrijpelijk dat er soms maar 1 minuut of 2 minuten extra tijd wordt gegeven terwijl de wedstrijd vaak veel veel langer stil ligt.

13 juli 2021 om 23:02

En handbal

Gaan we straks met een stick op een kunstgras veld spelen met een kleine bal?

Waarom moeten basisregels als corners en hoekschoppen ineens op de schop? Vliegende wissels is leuk op t schoolplein

13 juli 2021 om 18:05

Omdat de mensen die dit soort dingen verzinnen, iets willen verzinnen zodat zij werk houden. Dan ga je maar dingen veranderen om te veranderen. En dan is dit het resultaat

13 juli 2021 om 18:06

Corner en hoekschop = hetzelfde

13 juli 2021 om 18:08

Corners en ongelimiteerd wisselen ben ik het niet mee eens, zeker omdat die laatste de rijkere clubs in de hand speelt.
Intrappen in plaats van ingooien, zuivere speeltijd en tijdstraffen daarentegen zie ik zeker wel zitten.
Overtredingen als die van Chiellini tijdens de EK-finale zou gewoon tijdstraf moeten zijn in plaats van geel in de 115e minuut.

13 juli 2021 om 18:17

Het hoeft van mij absoluut geen hockey te worden, maar kan iemand mij uitleggen wat nou de toegevoegde waarde is van het wisselen tijdens dood spel?

13 juli 2021 om 18:43

Zullen we ook vliegende keep introduceren?

13 juli 2021 om 18:48

De keep is altijd vliegend

Bij de jongste amateurs is dit af en toe een verademing om te zien. Je krijgt er een veel sneller spel voor terug. Een heel ander soort voetbal met veel meer dreiging. Alleen denk ik niet dat de spelregels voorlopig zullen veranderen.

Ben vooral voorstander van de tijdstraf bij een gele kaart. Zo'n overtreding van Chiellini vinden we allemaal mooi, omdat we voor Italië waren, maar nu is zo'n gele kaart geen belemmering voor degene die de overtreding maakt.

13 juli 2021 om 18:18

Ik kijk regelmatig futsal en het creeert bij een een straf die te betwisten valt meteen een oneerlijke situatie. Ik zou liever na 10 overtredigen of zo een straf zien.

13 juli 2021 om 19:14

Dat vind ik andersom redeneren. Als je er vanuit gaat dat je de regels niet kunt handhaven, dan kun je geen enkele regel invoeren. Misschien moet de grens voor een gele kaart dan wel wat omhoog. Maar een 'professionele' overtreding die nu gemaakt kan worden mag wat mij betreft gewoon een tijdstraf opleveren.

13 juli 2021 om 21:22

Dat wel. Maar ook bij een gele kaart voor praten?

14 juli 2021 om 08:16

JA! graag! Hoe minder van die cirkels om een scheids heen hoe beter! Respecteer de scheids en ga voetballen.

Geel zodra je richting de scheids schreeuwt, neem je dat risico absoluut helemaal zelf.

13 juli 2021 om 18:20

Totdat je een gele kaart krijgt om iets wat eigenlijk geen geel waard is..

13 juli 2021 om 19:12

Dan moet je rood ook afschaffen. Want wat als iemand rood krijgt terwijl het geen rood waard is? Vreemde redenatie.

13 juli 2021 om 20:22

Volgens mij is meer dan 90% van de gele kaarten die gegeven wordt op de Nederlandse velden niet meer dan terecht. Gebeurt slechts bij uitzondering dat er een vreemde (onterechte) gele kaart wordt gegeven moet ik eerlijk zeggen.

Aftellen 5,4,3,,2,1 tuuuuuuut (zoemer) wat een onzin, je gaat teams krijgen die gaan stoppen met nog 20 seconde op de klok, van ver uithalen, bal erin (kans 0,001 procent) nee goal gaat niet door was buiten de tijd... teams gaan dan al laatste 10 min bij de cornervlag beuken om de bal af te schermen elke team brengt een type van de Beukering erin Om de bal af te schermen .. er moet iets aan tijdrekken gebeuren ja, dat moeten ze dan maar in Zurich uitzoeken..

13 juli 2021 om 19:12

Of ze gaan zoals nu bij elk zuchtje liggen om tijd te rekken. Je krijgt nooit 100% de tijd terug dat gerekt wordt. Blessure behandeling duurt al minstens 2 minuten, maar komt er hoogstens een minuut bij. Doe dat een paar keer eind van de wedstrijd bij een voorsprong en het wordt nog beloond ook.

Voetbal blijft hetzelfde: schade, die dinosauriërs moeten met de wereld mee innoveren.

Voetbal TEST veranderingen: schande, het is geen hockey…

Het is ook nooit goed he. Het is slechts een test. Is het niks, is het niks

Hopelijk gaat het zuiver speeltijd ook gebruikt worden in Europa. Dit na het zien de wedstrijd tegen Spaanse teams.

We gaan dus hockeyen? ;-) OT: Ik ben groot voorstander van dit soort experimenten om te testen hoe dat ‘valt’ in het spelletje voetbal. Benieuwd naar de uitkomsten dus

Alle nieuwe ideeën behalve de vliegende wissels lijkt mij een goed idee. Voor de scheidsrechter is de vliegende wissel een erg lastig iets om bij te houden. Alle andere komen ten goede aan een sneller verloop van het spel. Vooral inschop ipv inworp ideaal.

Alles mag van mij doorgevoerd worden behalve die tijdstraf. Vind het sws al een verschrikkelijke regel dat bij x aantal gele kaarten iemand wordt geschorst, dat mogen ze van mij ook wel schrappen

13 juli 2021 om 20:12

Dan krijg je dat iemand bewust gele kaarten gaat pakken. Te veel aan de noodrem mag een schorsing zijn. Niets mis mee.

13 juli 2021 om 20:53

@sergioramos, dat weet ik maar daar heb ik persoonlijk niet zo'n probleem mee. Vind sws die strafobsessie die er tegenwoordig in elke sport wel lijkt te heersen echt verschrikkelijk maar bij voetbal worden spelers ook nog daadwerkelijk vaak geschorst.

13 juli 2021 om 20:56

Ik had trouwens niet verwacht dat iemand met uitgerekend deze naam mij zou tegenspreken

13 juli 2021 om 22:39

Primetime

En terecht als je soms ziet hoe spelers afgestopt worden en dan geel krijgen, ik vind het juist heerlijk als spelers het veld voor 5 minuten moeten verlaten en als er dan nog een gele kaart volgt binnen die 5 minuten speel je met 2 man minder, dit is perfect voor teams die alleen maar in de 16 hangen en een spelopvatting hebben die totaal niet bevorderend is.

13 juli 2021 om 23:33

@ericvanloo, dan zie ik liever regels die uberhaupt deze spelopvatting tegenhouden. In de NBA hadden ze dit probleem begin jaren 2000 ook. Toen hebben ze een regel ingesteld dat je je niet langer dan 3 seconden onder de basket mag ophouden.

Ik zie het liefst zo min mogelijk schorsingen. Soms is het onvermijdelijk maar liever zo min mogelijk

Intersante experiment. Ik ben voor het versnellen van het spel. Het bestrijden van tijdrekken is een prima zaak! Echter denk ik wel dat het 1 uur voetballen inplaats van 1,5 uur averechts gaat werken. Teams die genoeg hebben aan een punt zullen straks nog meer gaan ingraven. En 5 minuten een speler kwijtraken is best heftig. Ook hier verwacht ik averechtse resultaten (spelers die nog vaker gaan rollen op de grond om de tegenstander een kaart aan te naaien).

Goed initiatief. Waarom buitenspel niet ook experimenteel afschaffen en een kleiner speelveld met minder spelers? Het voetbal moet gewoon sneller, zo voorkom je veel saaie wedstrijden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong PSV


46 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
E. de WijsUnknown
T. BodakKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong PSV.

Nederland
5 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren