Rashford maakt krachtig statement: ‘Ik bied mijn excuses aan, maar...’

Maandag, 12 juli 2021 om 22:45Jeroen van Poppel • Laatste update: 01:10

Marcus Rashford heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de verloren EK-finale met Engeland. De 23-jarige aanvaller, die zijn penalty tegen Italië (1-1) op de paal schoot, biedt zijn excuses aan voor zijn misser. Rashford gaat ook in de racistische bejegeningen waarvan hij en enkele van zijn teamgenoten slachtoffer werden op sociale media. "Ik weet niet eens waar ik moet beginnen en hoe ik kan omschrijven hoe ik me op dit moment voel", schrijft Rashford op zijn Twitter-account.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door sirius)

Prachtig statement van een klasse prof! Wees trots op wie je bent!

12 juli 2021 om 23:19

Deze man is alles dat je wilt hoe een voetballer is. Zich inzetten voor de samenleving, positiviteit uitstralen en boven de mensen staat die kritiek op hem hebben. Wat Rashford allemaal heeft gedaan voor Engeland is nog meer dan de regering daar.

12 juli 2021 om 23:33

Alles wat je van een voetballer wilt...
... hij is naast dat alles ook een erg goede voetballer. Hij gaat nog veel prijzen winnen.

12 juli 2021 om 23:41

Buiten dat het een op en top prof is, zou Engeland het waarschijnlijk ook wel prettig hebben gevonden als hij ook nog een penalty kon scoren in de finale nee, dit is gewoon een grap. Penalty’s zijn momentopnames en bij iedereen kan het wel eens fout gaan.

13 juli 2021 om 02:03

Een mooi mens die Rashford. Die penalty maakte hij het zichzelf te ingewikkeld. Je moet gewoon doen wat je altijd doet...korte aanloop, hard in de hoek. Dit gun je hem niet, het blijft een topper, meer nog als mens dan als voetballer.

13 juli 2021 om 04:54

Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Wat Rashford wel goed deed was dat hij Donnarumma helemaal op het verkeerde been zette. Had hij de bal dan paar centimeter meer naar rechts gespeeld was het een geniale penalty geweest.

13 juli 2021 om 09:45

Echt jammer dat Southgate de bondscoach is anders had Rashford veel meer gespeeld. Een echte strijder die ik veel gun

Er is geen enkele aanleiding om met excuses een kniebuiging te maken voor racisten.

13 juli 2021 om 11:20

Ik denk dan ook niet dat dit bericht specifiek geschreven is aan de mensen die hem racistisch hebben bejegend, maar meer aan het Engelse voetbalpubliek in het algemeen.
Desondanks vind ik het missen van een penalty ook geen excuses waard. Het is en blijft een momentopname. Het enige dat je hem zou kunnen verwijten is dat hij blijkbaar met een niet zo fijn gevoel richting de stip ging. Dat idee had ik overigens ook bij Saka. Voor mij onbegrijpelijk dat hij de vijfde penalty nam, na zo'n slechte invalbeurt en met zo weinig ervaring in belangrijke wedstrijden.

Ik blijf me verbazen over Marcus Rasford. 23 en dan zo reageren, ik zou persoonlijk veel meer moeite hebben met wat er gebeurd is en om dan zo te reageren. Wat een held.

12 juli 2021 om 23:10

Wat een bazen reactie op al die schofterige lui inderdaad. Zo'n mentaliteit en veerkracht gaat hij nog veel plezier van hebben.

12 juli 2021 om 23:23

Als hij aan zet tot knielen voor BLM initiatief gaat men schuimbekkend tekeer hoe overdreven dat wel niet is, over acting, hypocriet noem maar op ... Vervolgens missen toevallig drie donkere spelers de penalties en bingo: racisten en undercover racisten laten de onderbuikgevoelens de vrije loop: en maar volhouden dat het racisme gehalte wel mee valt. Southgate heeft Engeland gefaald in mijn ogen: niet een Saka die niet in de wedstrijd zat of Rashford en Sancho die koud in de benen beslissende pens moesten nemen. Henderson, Sterling, Grealish, Stones, allemaal ghost ...

13 juli 2021 om 00:12

Het is een lastig onderwerp. Ik denk dat dit wel de manier is waarop je zou moeten reageren. Niettemin hoef je je als voetballer nergens je excuses voor aan te bieden. Hij mist een penalty, maar da's ook niet het ergste wat er met je kan gebeuren. Het is zuur, het heeft misschien z'n impact gehad, maar uiteindelijk schiet hij de bal gewoon niet tussen de palen. Jammer en helaas, maar er zijn veel ergere dingen. Dat er gekken rondlopen die zo'n jongen dan maar voor alles en nog wat uitmaken, dat zegt niets over Rashford en alles over hoe triest sommige mensen zijn.

13 juli 2021 om 00:50

Een witte voetballer zou ermee weg kunnen komen na een gemiste penalty maar een zwarte voetballer moet op zijn minst excuses gaan maken en vaak is dat nog niet genoeg.

13 juli 2021 om 06:43

Karius kreeg als witte voetballer/keeper anders ook gewoon doodsbedreigingen toen hij in CL finale die blunder maakte hoor. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden van witte voetballers die ongetwijfeld wel beledigingen kregen na blunders of het missen van iets op cruciale momenten. Morata laatst ook nog op het EK.

13 juli 2021 om 07:20

@Janta, als ik jou reactie lees krijg ik het gevoel dat jij op kleur beoordeeld. Zonde, Rasford zijn bericht was juist zo krachtig.

13 juli 2021 om 08:36

Dat is natuurlijk niet waar en die kaart moeten we ook niet willen spelen. Iedereen krijgt kritiek, blank of donker. Het is belachelijk dat men het op de huidskleur gooit door met aap-emoticons te reageren, of door te zeggen ‘ga terug naar je land zwarte’, dat is diep triest. Nergens voor nodig en laat inderdaad zien dat sommigen stiekem met een andere bril kijken.

13 juli 2021 om 11:28

@janta - Dat is echt vreselijk kort door de bocht. Als bijvoorbeeld Grealish éen penalty zo had gemist, zou hij er ook van langs krijgen. Die krijgt zelfs kritiek omdat hij niet eens een penalty nam en een post van Van Der Vaart had geliked. Het is erg dat er gekken rondlopen die zo'n speler racistisch bejegenen, maar betreft excuses vind ik dat pure onzin. Overigens vind ik dat een speler ten nimmer z'n excuses aan hoeft te bieden voor een gemiste strafschop. Het zijn geen robots.

13 juli 2021 om 14:14

Hoezo zou Janta op kleur beoordelen? Het is toch gewoon zichtbaar dat donkere voetballers dingen drie keer zo hard over zich heen krijgen, en zeker bij de Engelse ploeg? Het is een beetje alsof je bij de etnische zuiveringen in Bosnie in de jaren '90 opmerkt dat er in de regel vooral Bosnische moslims werden vermoord, en dat iemand als jij dan zegt: 'als ik jouw reactie hoor dan krijg ik het gevoel dat je op kleur beoordeelt.'

13 juli 2021 om 20:37

@bongiorno - Ook erg kort door de bocht. Er is nog altijd zoiets als nuance. Ten eerste zijn die berichten geenszins een projectie op de opinie van de gemiddelde persoon. Het is dat groepje van uitersten die bestaat uit zowel racisten als gefrustreerde jongeren die alles zullen doen om een reactie uit te lokken (al zou je die prima onder de noemer 'racisten' kunnen scharen). Het is vooral de automatische aanname dat een blanke speler er gewoon mee weg zou komen die mij tegen de borst stoot, want dat is gewoon op niets gebaseerd. De kans dat die blanke speler racistisch bejegend zou worden, is inderdaad klein. Echter is racisme niet het enige erge wat iemand een ander kan toewensen. Of denk je dat verwensingen alleen gericht worden aan donkere spelers? Alvast een recent voorbeeld de doodsverwensingen aan het adres van Berghuis vanwege z'n overstap van Feyenoord naar Ajax.

Fantastische gast die enorm veel voor de maatschappij en zwakkeren doet, die gun je dit echt niet. Helaas blijf je die zwakzinnigen in de maatschappij houden. Racisme zal helaas altijd onderdeel blijven van de maatschappij, daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.

Wauw, 23 jaar pas en je dan op zo'n mooie, professionele manier uiten, petje af.

Rashford. Wat een man. Kreeg kippenvel bij het lezen van de tekst. Zo'n prachtig mens verdient het gezeik wat hij krijgt niet. Southgate is de enige die gefaald heeft. Ook Saka en Sancho, ode aan de moed van deze jongens.

waarom moet je excuses maken voor een gemiste penalty? dat overkomt de beste en iedereen zal toch begrijpen dat Rashford die pingel er liever in had zien gaan. de druk is alleen immens hoog en dan kan dit gewoon gebeuren

12 juli 2021 om 23:05

Tja, een penalty is natuurlijk een 100% kans. Als jij iets fout op je werk doet, bied jij toch ook je excuses aan? Het gaat er natuurlijk niet om of iemand het graag anders had gezien. Een keeper die blundert maakt 9 van de 10x toch niet expres een blunder?

12 juli 2021 om 23:18

@Duckatildo Fouten maken op het veld hoort nou eenmaal bij het leven van een profvoetballer. Rashford bied zijn excuses aan omdat het een hele nederige en verstandige jongen is, hij is niet verplicht om dat te doen. Ronaldo bijvoorbeeld bied zijn excuses niet aan als hij een pingel mist en dat is zijn goed recht. En je moet een maatschappelijke baan niet gaan vergelijken met een baan als profvoetballer. Dat is appels met peren vergelijken. Voetballers als Rashford leven voor hun sport. Leef jij voor je werk? En zo ja, bied jij je excuses aan voor elke fout die jij in het leven maakt?

12 juli 2021 om 23:41

Rashford schiet die bal op de paal, dat is ook gewoon pech hebben natuurlijk

13 juli 2021 om 00:16

Dat is natuurlijk niet waar. Die bal belandt op de paal omdat de richting niet goed was. Niettemin is fouten maken menselijk en is het inderdaad nogal sneu dat hij zich geneigd voelde z'n excuses aan te bieden. Die hooligans die de Dm's van deze jongens vol kliederen met van alles en nog wat, verdienen die excuses niet eens. Dat hij dan toch de moeite neemt, dat zegt wel iets over de persoon Rashford.

13 juli 2021 om 02:06

Tsja dan kan iedereen bijna iedere wedstrijd wel excuses aanbieden...de spits die een enorme kans miste, de verdediger die de fout in ging, de middenvelder die die pass net te hard gaf...

Je kan hem niets kwalijk nemen. Wordt 1 minuut voor tijd ingebracht en staat koud op het veld om die penalty te nemen. Alle druk staat dan op zijn schouders en die van Sancho en Saka. De volgorde van penaltynemers ging nergens over. Deze tactische blunder en ook de spelopvatting mag je Southgate aanrekenen. Verder triest dat ze het weer op huidskleur gaan gooien. Ik zou het niet gek vinden als de drie die hebben gemist even zouden bedanken voor het nationale team. Veel respect voor Rashford dat hij zijn zegje doet. Altijd een sympathieke jongen geweest.

Allerbeste medicijn tegen racisme zijn wel dit soort gasten. Wat een voorbeeld voor velen is Marcus Rashford. Je zo inzetten voor de zwakkeren in de maatschappij, je zo kwetsbaar op durven stellen. Petje af.

12 juli 2021 om 23:07

Helaas denk ik dat dit helemaal geen medicijn zal zijn tegen racisme, weet als moreno zijnde precies dat je kalm of fel kan reageren maar dat het toch niet helpt.

12 juli 2021 om 23:18

Hou je taai man. Slachtoffer zijn van racisme is altijd verschrikkelijk. Maar ik denk wel dat Rashford iemand die jonge mensen inspireert, en die laat zien dat huidskleur er nooit toe mag doen in het beoordelen van iemand.

13 juli 2021 om 00:20

Het hoeft niet eens zozeer een medicijn tegen racisme te zijn. Het zou mooi zijn, maar Rashford is maatschappelijk betrokken tot toch best een heel diep niveau. Hij doet genoeg om te laten zien dat hij een zeer goed mens is. Dat er dan mensen zijn waarvan hun gedrag enkel gekenmerkt kan worden als 'primitief', tja. Dat soort simpele zielen lopen er nou eenmaal rond en het is vaak ook het afval van een maatschappij.

Frankrijk speelde goed toernooi, maar ze verloren op penalty's en ineens kwam alle kritiek, interne strubbelingen, racisme etc naar buiten. Ook met Engeland zie je dit. Vraag me af als het ook met Italië zou zijn gebeurd als zij penalty shootout hadden verloren. Zouden ze ook door de pers, fans, collega's worden afgemaakt en ineens alle vuile was naar buiten komen?

12 juli 2021 om 23:06

@achmedn zo is dat altijd geweest. Als je wint is de onderlinge sfeer in een groep goed, verlies je is de onderlinge sfeer in de groep slecht. Het is nooit anders geweest maar in dit social media tijdperk zijn dit soort hele normale dingen opeens sensatie nieuws geworden

13 juli 2021 om 04:58

Ik vermoed dat het bij Frankrijk toch een tikkeltje anders ligt en de sfeer al langere tijd slecht was. Teveel grote ego's bij elkaar.

13 juli 2021 om 06:12

If you do something good, if you score you're English, you're French, you're Dutch, you're German but when you miss you're an outsider, you're an African, you're bad!! Agh sneue mensen helaas. -_-

Sir Marcus Rashford is nu al een legende voor Engeland. Wat hij al heeft betekend voor de maatschappij kan je alleen maar een diepe buiging voor geven. 23 jaar, nog een hele carrière voor zich. Wat een man!

Hele mooie statement! Pas 23 jaar, daar kan je alleen maar respect voor hebben!Beetje off-topic, maar ik zie na de finale echt zoveel berichten over Engelse en hun penaltyserie, de slechte keuzes van de bondscoach, de supporters, etc. Wat begrijpelijk is, maar ik zou het persoonlijk ook leuk vinden om wat meer Italiaanse nieuwtjes te zien zoals interviews en anekdotes van analisten over de Italianen om maar iets op te noemen.

12 juli 2021 om 23:26

Heb je gister vz niet in de gaten gehouden? Het boeit niemand echt dat Italië kampioen is, het feit dat Engeland geen kampioen is wordt als een overwinning gevierd. Ze hebben zich op bepaalde manieren ook wel onmogelijk gemaakt, maar als ik dit lees van Rashford dan had ik het hem wel gegund.

12 juli 2021 om 23:37

Dat kan ik me voorstellen en dat is totaal niet mijn punt. Ik vind het gewoon een beetje jammer dat er niet zoveel aandacht aan Italië wordt besteed in bijna alle media, het is wel een EK-kampioen, een toernooi dat maar om de 4 jaar wordt gehouden, is het dan zo gek om af te vragen waarom er zo weinig daadwerkelijke artikelen zijn over de kampioen?

Waarom zou hij zijn excuses maken voor dat rare volk in Engeland.Ga er maar is aan staan.Uiteindelijk vindt ik het een fout vsn de trainer om 3 jonge jongens penaltystip laten nemen, de echte kerels zoals maquire, Walker, Sterling en grealish hadden op moeten staan en dit moeten doen.

12 juli 2021 om 23:08

Penaltystip is penalty's

12 juli 2021 om 23:09

Ab-soluuuuuut een fout van de trainer, kan echt niet wat ie heeft gedaan. En zijn teamgenoten hadden dit never moeten accepteren. Ma wie weet hebben zij geoefend op de training en waren zij de beste 5?! Ma alsnog gewoon spelers zonder veel speelminuten, behalve sako. En zijn bericht hier is zo sterk en hij is een jonge van 23…k weet het niet hoor ma dit is echt heel zielig en fout

12 juli 2021 om 23:14

Precies, je kan hierdoor wel hun carrière verpestte, de oudgediende hadden gewoon de ballen niet om dit te doen, Southgate vindt ik trouwens geen goede trainer, rare opstellingen rate beslissingen

13 juli 2021 om 04:59

Maguire was een van de penaltynemers. En misschien wel de bestgenomen op het EK.

Als je dit dan vergelijkt met wat onze gasten allemaal te melden hebben. Meest onsympathieke Oranje wat ik ooit heb meegemaakt. Ik had ook totaal geen emotie toen we eruit gekegeld werden.

Het enige wat ik niet begrijp is dat Rashford de penalty op een idiote manier nam. Waarom niet gewoon vol er in gaan. Een speler van het firmaat Kane moet altijd de 5e nemen. Daarin heeft Southgate totaal gefaald. Deze coach is tactusch niet sterk. Elke wedstrijd was Southgate onzeker.

12 juli 2021 om 23:25

Jorghino neemt zijn penaltys ook op idiote manier, maar hij was de held na Spanje. En na mis in finale nog steeds ballon d'or kandidaat.

12 juli 2021 om 23:41

Je zag aan de hele manier al dat het mis ging. Ik heb het idee dat hij zijn penalty's niet altijd op deze manier neemt.

13 juli 2021 om 01:00

Kijk PSG - United terug en dan met name de penalty van Rashford. Zijn aanloop is exact hetzelfde en daar vliegt hij goed binnen. Hij neemt ze vaker op deze manier!

13 juli 2021 om 02:13

Ik denk dat hij wilde wachten tot de keeper bewoog om dan rustig in de andere hoek te schieten. Maar die keeper bewoog geen vin en daarvan raakte hij in de war. Daarom moet je op zo een moment ook gewoon simpel houden. Ee hoek kiezen, een korte rechte aanloop en hem hard in die hoek knallen.

Prachtige persoonlijkheid en wat een klasse reactie. Je hebt je verantwoordelijkheid genomen, daar waar menigen, zich zou schuilen achter hun angsten. Held.

Stoer gedaan pik, well done

Sterke reactie! Knap hoe hij dat doet. Ga zo door en ooit gaat dit domme gedrag weg. Daar moet je in blijven geloven.

Rashford is een geweldig mens en een geweldige prof. Prachtig statement en Engeland heeft 120 minuten geen vuist kunnen maken. Het was geen beste penalty, maar de boze Engelse fans kunnen het beter elders zoeken.

Klasse reactie, top mens en voetballer. Hij geeft verder zelf aan dat hij weinig vertrouwen had en dat komt natuurlijk omdat Southgate hem niet liet spelen. En dat is ok en keuze van de trainer maar doe niet op het allerlaatste minuut van de belangrijkste match van de 50jaar alsof je plots wel hem en ook Sancho vertrouwt. Dat is gewoon laf van Southgate en hypocriet.

Groot sportman, zowel in het veld als buiten het veld. Voorbeeld voor velen.

Prachtig dit. En als je kijkt hoeveel hij zich inzet voor kinderen en een glimlach brengen bij ze echt zo mooi om te zien. Een ding wil ik kwijt je kan niet als trainer 2 spelers in brengen in de 119 min zonder de bal aan te raken een strafschop laat nemen helemaal geen ritme man laat ze eerst lekker 20 min mee doen en dan pas dan heb je nog dat wedstrijd gevoel.

Die schoften in Engeland verdienen deze spelers niet. Rashford, Saka, Sancho, maar ook jongens als Mount, Henderson, Rice en Shaw. Allemaal spelers die denk ik bij velen wel een grote gunfactor hebben, maar door de afkeer naar die Engelse ‘supporters’ was de hele wereld tegen ze. Nu blijkt maar weer eens waarom.

13 juli 2021 om 07:39

Ja en je voedt de haat alleen maar met dit soort uitspraken. Een klein percentage fans verpest het voor de rest? Je maakt wel een statement over 'de rest', klopt dat? Volgens mij is dit op elk niveau in de samenleving zo, met alle sporten, kroegen, jeugd etc.

13 juli 2021 om 09:23

En toch flikken die Britten het altijd om negatief in het nieuws te komen, niet alleen als het gaat om voetbal.

13 juli 2021 om 11:31

Over wat nog meer dan? De Brexit?

13 juli 2021 om 15:28

Nu doe je het weer, alleen dan nadat iemand je erop wees dat het best wel eens fout zou kunnen zijn. Ignorance is bliss zeggen ze wel eens

Ik vind al die positieve berichten prachtig en begrijpelijk. Wat ik jammer vind is dat het ons Seedorf nooit vergeven is door het grootste deel van Nederland. Hij was toen ook nog jong, maarja dat kunnen we niet meer terug draaien. Als hij de zelfde behandeling had gehad, dus de steun van Nederland was het nog meer een legende met 150+ interlands.

13 juli 2021 om 05:01

Meeste mensen die ik ken spreken wel gelukkig lovend over Seedorf's carriere. Volgens mij is het niet zo erg als jij doet omschrijven.

Mooie woorden, maar voor mij voor een deel complete onzin. Hij heeft een penalty gemist en een matig seizoen gespeeld. Daar hoef je wat mij betreft geen excuses voor aan te bieden. Hij beschrijft twijfel. Je kunt twijfelen op dat soort momenten. Dat is menselijk. Geen reden om door het stof te gaan. Hij is aan niemand verantwoording schuldig voor zondag. Dan moet je dat wat mij betreft ook niet doen.

Vraag me toch wel af altijd of zulke berichten wat die jongens(lees:Saka,Sancho,Rashford) nu ontvangen wel echt rascisme is.
Ik denk eerder dat het gewoon berichten zijn van mensen die allesbehalve normaal kunnen nadenken(uitschot van de wereld), die proberen te zorgen dat die jongens emotioneel/bang/ etc. gaan voelen.
Hoe erg het ook is, zulke mensen weten heel goed hoe ze anderen moeten raken.
Is gewoon hetzelfde uitschot wat Karius de dood in joeg en wat we helaas altijd blijven zien denk ik.
Scoor je, dan word je op handen gedragen, mis je dan word je met de dood bedreigd en erger.

Waarom een excuses aanbieden een strafschop nemen blijkt moeilijk onder die omm standingheden .
Topppr

Wat een held deze man!!! Zo veel meer in huis dan veel zgn. “ grote sterren”. Sociaal, daadkrachtig, verantwoordelijkheid nemend!. Het toonbeeld dat huidskleur niet uitmaakt . Wanneer je doet zoals hij doet , doet dat er niet toe. Het gaat (hem) om mens te zijn naar de mensen.
Ophouden met dat knielen voor de wedstrijd (deugen voor de bühne) maar het in het dagelijks leven laten zien dat kleur er niet toe doet! Voetballers met zoveel geld zouden het voorbeeld van Rashford moeten volgen. Bijna een maatschappelijke plicht als je het mij vraagt. Goed idee? Als je salaris boeven een bepaald plafond uitkomt dan ben je verplicht iets te doen met een goed doel wat ten goede komt aan de totale samenleving.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller74
R. SterlingAanvaller73
G. JonesUnknown
B. SakaAanvaller40
J. PickfordKeeper70
S. JohnstoneKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

35 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren