‘Ronald Koeman hoeft niet bang te zijn dat ik op zijn stoel ga zitten’

Zaterdag, 10 juli 2021 om 12:44Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:57

Jordi Cruijff heeft niet de intentie om Ronald Koeman te onttronen als trainer van Barcelona, zo heeft hij verteld in een uitgebreid interview met Marca. Cruijff treedt op 1 augustus in dienst bij de Spaanse grootmacht als adviseur van Joan Laporta en keert daarmee terug bij de club die hij tussen 1988 en 1996 diende als speler. De sportbestuurder hoopt Koeman vooral de helpende hand te kunnen bieden en denkt er niet aan om de Nederlandse oefenmeester te vervangen als trainer bij de Catalaanse club.

"Noch in mijn hoofd, noch bij iemand binnen Barcelona leeft het idee dat ik Koeman ga vervangen als trainer", vertelt Cruijff. "Als dat mijn doel was geweest, was ik wel eerder naar Spanje gekomen. Ik heb de afgelopen jaren de kans gehad om als trainer aan de slag te gaan in Spanje. Deze mogelijkheid is nooit gesuggereerd en maakt ook geen onderdeel uit van mijn plannen. Ik ken Ronald al bijna dertig jaar en hij weet dat hij met mij iemand heeft die hem wil helpen. En bovendien zou het van mijn kant niet chique zijn om dat te doen, ik heb mijn principes. Ronald hoeft niet bang te zijn dat ik op zijn stoel ga zitten."

Sinds Laporta in maart de verkiezingen won bij Barcelona, zette hij zijn zinnen op een terugkeer van Cruijff. Laporta is onder de indruk van de voetbalvisie en de ervaring die Cruijff de voorbije jaren opdeed bij verschillende clubs in de wereld. "Degene die nu binnenkomt bij de club heeft de illusie om de situatie op sportief en financieel vlak te keren", vervolgt Cruijff zijn verhaal. "Het is echter een moeilijke en ondankbare taak, omdat er pijnlijke beslissingen moeten worden genomen om aan de regelgeving te voldoen. De wetten in Spanje zijn duidelijk, maar voetbal is alleen voor de mensen die zich erin vastbijten."

Cruijff vulde de afgelopen weken met het EK en het reactiveren van verlopen contacten. De sportbestuurder volgde Spanje met bovenmatige interesse en keek daarbij met bewondering naar het spel van Pedri. "Hij heeft een leeftijd dat hij zonder druk speelt en dat stelt hem in staat om met meer vrijheden te handelen", aldus Cruijff. "Alles wat hij doet wordt positief gewaardeerd en verdient een aparte vermelding. Hij is erg jong en heeft duidelijk dingen te verbeteren, maar als hij dit pad volgt, is hij een voetballer die een tijdperk gaat markeren. Op club-, nationaal elftal- en Europees voetbalniveau."Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door messi_123)

Dat moest er nog bijkomen, Jordi op de stoel van Ronald zitten. Het is leuk dat ie dat bevestigt, maar ik denk dat ie überhaupt niet capabel genoeg is om een trainer van Barcelona te zijn. Blijf gewoon lekker op kantoor werken en ondersteun waar nodig

Dat Koeman ongeschikt en ongewenst is, is al bekend. Hij moest de eer aan zich zelf houden en wegwezen. Hij deed het niet, Daarom gaan de komende maanden die soort vragen herhaaldelijk gesteld worden.

10 juli 2021 om 13:03

Laporta enzo zijn ook ongeschikt, dus Koeman past daar prima bij.

10 juli 2021 om 13:08

@benzema. ach hier is een real fan die haat heeft op barca mark my words het komt nog goed met barca, ik kan het ook zeggen over perez die man komt aan met zijn super league en laat ramos gratis weggaan

10 juli 2021 om 13:16

Je kan toch moeilijk ontkennen dat het een puinhoop bij Barca is en die Laporta maakt het er niet beter op. En over Perez ben ik het deels met je eens, maar daar gaat dit artikel niet over.

10 juli 2021 om 13:20

@benzema. ja laporta maakt het er niet beter op ik heb gewoon gelijk jonge en hoezo deels? perez verpest het voetbal met zijn super league laat ramos gratis gaan, real wilde hem nog 1 seizoen behouden maar ramos wilde nog een paar jaar langer blijven bij rea,l maar perez wilde dat niet zoals ik al 100x heb gezegd real weet niet hoe je met club legendes kan omgaan.

10 juli 2021 om 13:46

Ramos laten gaan is een fout die ik Perez ook niet kan vergeven. Deels, omdat er dingen fout gaan, maar in vergelijking met Barca wordt er niet zo'n wanbeleid gevoerd als daar.

10 juli 2021 om 14:39

Je kan wel zeggen Perez met zijn Super League. Alleen Barcelona doet daar net zo fijn aan mee hoor. Dus dat is echt een kul argument omdat Laporta dat ook wil en Barcelona er ook onderdeel van is net als Juventus.

10 juli 2021 om 15:38

@modricmagic ik ben het zeker met je eens, de reden dat barca meedoet is omdat ze geen geld hebben

10 juli 2021 om 15:40

Dat is de reden waarom Real, Barcelona en Juventus er nog inzitten. Geld is altijd wel de reden.

10 juli 2021 om 13:05

@bahman man doe ff normaal waar is je respect gebleven voor een barca trainer en een legende van de club? hij heeft barca uit een zieke crisis geholpen, heeft griezmann dembele aan het voetballen gekregen, frenkie op de goeie plek gezet, letterlijk geen ene trainer zou het beter doen dan koeman op dit moment en koeman kon geen aankopen doen afgelopen seizoen als je zo graag wilt dat koeman weggaat raad ik je aan komend seizoen geen barca meer te kijken, jij denkt dat barca na de 2-8 meteen de ucl pakt? nee man je zag duidelijk dat het team kapot was gemaakt dit barca gaat nog op zijn top komen maar het gaat nog wel ff duren..

10 juli 2021 om 13:22

@messi_123, Waar heb je het over allemaal? Legend? Trainer??. Die soort vragen aan J.cruijff gesteld worden omdat er grote twijfels zijn of Koeman een geschikte trainer is om een club als Barca te coachen. Vorig seizoen is gebleken dat hij niet geschikt was en later ook gebleken dat hij ongewenst was. Toch?

10 juli 2021 om 13:28

@bahman hij is wel een geschikte trainer voor barca alleen laporta had gezegd dat koeman nooit zijn eerste keuze was, jij haat koeman puur omdat ie de titel net niet pakte we mogen al blij zijn dat ie de copa heeft gepakt, en koeman is zeker een legend koeman doet het heel goed kwa omstandigheden vervelende blessures, iets waar jij van kan dromen ik las ook na dat koeman de copa pakte dat jij heel positief over hem was en nu opeens niet meer haha

10 juli 2021 om 14:08

@messi aan jou valt ook geen touw vast te knopen hoor eerst geef je hier aan dat er geen betere trainer dan Koeman is en vervolgens paar berichten verder geef je aan dat je Enrique graag terug wilt zien. Snap jij het nog?

10 juli 2021 om 14:13

@londonlsblue ach jij begrijpt er ook niks van he? ik bedoel er mee dat stel dat ze koeman gaan ontslaan dan wil ik enrique graag terug zien als opvolger he gap

10 juli 2021 om 14:34

Welke "zieke crisis" als ik vragen mag?

10 juli 2021 om 15:40

@tikkitakkatoch messi die weg wilde het team draaide voor geen meter meer geen geld om aankopen te doen heel veel onrust zoek het maar op dan kom je het tegen

10 juli 2021 om 14:35

Hij heeft het toch best degelijk gedaan naar mijn mening. Barca ligt in puin en dat is niet Koeman zijn schuld. Toen hij binnenkwam was er eerst dat gedoe met Suarez, toen Messi en ruimte om de selectie te versterken was er nauwelijks. Toch pakte hij met een elftal vol tieners en 30-ers de beker en 3e plek. Spelers als Griezmann en Dembele begonnen onder hem plots te draaien. Had er meer ingezeten voor Barca? Ja, zeker gezien de concurrentie op het einde net zo veel liet liggen als Barca zelf. Maar Koeman ongeschikt? Naar mijn mening niet. Een bestuur wat bij elk puntverlies gaat twijfelen of de trainer vandaag of morgen ontslagen moet worden kost een godsvermogen en lijkt mij eerder ongeschikt.

10 juli 2021 om 14:43

Zonder Messi had "hij" max de 6e plek gepakt, en dan ben ik nog overdreven positief. Messi. Messi. En niemand anders dan Lionel Messi zorgde voor die 3e plek.

Die Koeman is al ontslagen voor hij ontslagen is. Ze zijn het puur aan het uithouden een jaartje met hem.

Voor de rust binnen de club lijkt het me het beste als Koeman gewoon het hele seizoen doet. Ongeacht de resultaten. Hij moet natuurlijk niet gaan degraderen maar ergens in de top vier is 'gewoon prima'. Dan na het seizoen maar weer eens grondig evalueren. Mocht er een nieuwe trainer komen, zou ik dolgraag Enrique zien. Heeft het in zijn eerste termijn bij Barcelona uitstekend gedaan en nu weer een fantastische prestatie geleverd met Spanje op Euro2020.

10 juli 2021 om 13:04

1 van de 6 wedstrijden na 90 minuten winnen is echt een fantastische prestatie inderdaad.

10 juli 2021 om 13:14

Lekker oppervlakkig gekeken. Het is ten eerste een voortreffelijke prestatie om met de selectie die Spanje heeft tot de halve finales te reiken. Daarnaast moet je ook nog kijken naar de manier waarop. Spanje heeft waanzinnig dominant aanvallend voetbal gespeeld - zoals ze dat bij Barcelona graag zien - en creeerde met afstand de beste kansen van alle ploegen op het EK. Met wat meer geluk (en een spits die ze wel maakt) hadden ze iedere wedstrijd in 90 minuten 4/5 goals gemaakt. Dat voor elkaar boksen met dit spelersmateriaal is gewoon een uitstekende prestatie en maakt hem zeker tot een ideale coach voor Barcelona.

10 juli 2021 om 13:18

De manier waarop heb ik gezien. Met hulp van de arbitrage tegen Zwitserland.

10 juli 2021 om 13:44

Tegen Zwitserland won Spanje gewoon terecht. Als je de kwaliteit van de kansen er op nagaat. Het verwachte aantal doelpunten lag die wedstrijd voor Zwitserland onder de 1. Voor Spanje lag het boven de 2. Dat je dan door ongeluk en een stugge Zwitserse defensie de kansen niet maakt zorgt er meteen voor dat iedereen zich concentreert op een discutabele rode kaart mee waardoor jochies als jij het onterecht of 'lucky' vinden. De groepsfase heeft Spanje ook volledig gedomineerd. Altijd krankzinnige percentages balbezit en ze creëerden altijd veel meer kansen dan de tegenstander. Het verschil in expected goals was altijd meer dan twee in het voordeel van Spanje. Dat dat er dan alleen tegen Slowakije uitkomt is wat ongelukkig. Vervolgens creëerden ze tegen Kroatië ook waanzinnig veel kansen, alleen gaven ze er ook veel weg. Dat was zwak. Tot slot heeft Spanje in de halve finale Italië van het kastje naar de muur getikt. De kansen waren wederom duidelijk in het voordeel van Spanje. Het aantal lag niet zo hoog als in de voorgaande wedstrijden maar mag dat even als je tegen een blok van Bonucci, Chiellini en Jorginho staat. Aan de andere kant heeft Spanje ook weinig weggegeven en dus de wedstrijd prima gecontroleerd. En dat terwijl we het toch unaniem eens waren (inclusief mijzelf) dat Italië de beste ploeg van het toernooi was. Dan is dat wederom een prima prestatie. Maar het is oke als je in je wrok jegens Spanje wil blijven hangen vanwege 2010 hoor. Mijn tip: zet je gekleurde bril eens af en ga gewoon genieten van die ploeg. Je weet niet wat je ziet.

10 juli 2021 om 13:50

Nog nooit zo veel onzin gelezen. Spanje heeft 1 wedstrijd leuk gespeeld en dat was het wel. Tegen Zwitserland zouden ze 100% uitgeschakeld zijn als die belachelijke rode kaart niet werd gegeven. Wat ik wel met je eens ben is dat Enrique een passende trainer voor Barca is. Grote mond, vol van zichzelf en zijn ploeg, maar weinig presteren.

10 juli 2021 om 13:06

@riqui8 ik zal ook enrique graag terug willen zien bij barca vindt hem een onderschatte trainer,
vooral zijn eerste seizoen bij barca pohh niet normaal

Jordi Cruyff zit er ook alleen maar vanwege zijn achternaam. Geloof niet dat hij echt iets toevoegt aan het managementteam van Barça, en zeker als je ook nog eens met een lege portemonnee moet winkelen.

Jordy is een ex trainer van een ploeg dat opgebouwd is op terrorisme (Israel),
Ik hoop echt dat hij gaat falen

Wat een grap. Op basis waarvan zou hij überhaupt geschikt moeten zijn om coach van Barca te worden? Omdat hij de zoon van is? Die jongen komt op basis van zijn achternaam continu aan prima baantjes, ja zo gaat dat weleens. Maar er is geen mens met gezond verstand die hier ooit een coach voor Barca in ziet. Ook niet voor een club als AZ of Utrecht.

Wat zou het toch een genot zijn als dit soort clubs die overeind gehouden worden door torenhoge leningen gewoon eens een keer failliet gaan. Wanbeleid te top binnen barca en dat zal echt nog wel een paar jaar na etteren. Geen enkele trainer had hier een fatsoenlijk resultaat kunnen halen met deze bejaarde diva's

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4954 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7332
4.Sevilla6722
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder332
M. DepayAanvaller2712
L. de JongAanvaller216
O. DembéléAanvaller201
Ferran TorresAanvaller174
M. ter StegenKeeper340
Jordi AlbaVerdediger292
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

336 fans
Coach, 59 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 18 mei
Juventus wil Paul Pogba graag terughalen naar de club. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren