Ajax jaagt op ‘Europese topper’: ‘Hij is technisch én tactisch zo sterk’

Zondag, 11 juli 2021 om 16:54Yanick Vos • Laatste update: 16:53

Rayane Bounida lijkt op weg naar Ajax. De Telegraaf bracht donderdag naar buiten dat het vijftienjarige toptalent al een rondleiding heeft gehad op De Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA. De concurrentie is niet mals, want onder meer Manchester City en Paris Saint-Germain zien ook brood in de technisch begaafde middenvelder. Mocht de overstap doorgang vinden, dan haalt Ajax een talent in huis dat zowel op het veld als online een heuse sensatie is. Anderlecht wil Bounida dolgraag behouden en werkt aan een sportief plan.

In Europa zijn er weinig jeugdopleidingen die zo sterk zijn als die van Anderlecht. De Belgische topclub telt op het gebied van de jeugd serieus mee in de top van Europa en is dan ook een graag geziene gast op toptoernooien. Alexis Saelemaekers (AC Milan), Dennis Praet (Leicester City), Jérémy Doku (Stade Rennes), Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers), Youri Tielemans (Leicester City) en Romelu Lukaku (Internazionale) zijn momenteel de bekendste spelers die hun opleiding genoten bij Anderlecht. Deze spelers werd in hun jeugdjaren al een grote toekomst voorspeld en dat is bij Bounida niet anders.

Het Belgisch-Marokkaanse megatalent geldt al jaren als een van de meest technisch begaafde middenvelders van zijn generatie. Hoewel hij nog te jong is voor een contract bij Anderlecht, tekende hij op jonge leeftijd al wel een contract bij zijn kledingsponsor Nike. Het Amerikaanse sportmerk heeft er een handje van om talentvolle voetballers al op jonge leeftijd aan zich te binden. Zo tekende bijvoorbeeld Barcelona-talent Shane Kluivert, destijds jeugdspeler van Paris Saint-Germain, op negenjarige leeftijd al een vijfjarig contract bij Nike. Dat Kluivert en Bounida, die overigens goed bevriend zijn, goed kunnen voetballen is voor het sportmerk mooi meegenomen, dat ze online een groot bereik hebben des te meer.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Rayane Bounida #3??4?? (@rayane.bounida10)

“Hij is in staat om op een hele originele, authentieke manier een boodschap over te brengen'', zei sportmarketeer Marcel Beerthuizen in 2017 tegen het Algemeen Dagblad over de jonge Kluivert. “Dat is waarom merken als Nike geïnteresseerd zijn in deze kinderen, want kinderen dat zijn het nog. Wat je ziet is dat de leeftijd van influentials steeds jonger wordt.'' Ook Bounida heeft via social media een enorm bereik. Op Instagram, waar zijn officiële account uiteraard een geverifieerde badge heeft, heeft hij liefst 332.000 volgers. Ter vergelijking: de Ajacieden Ryan Gravenberch (214.000), Perr Schuurs (93.000) Noussair Mazraoui (304.000), Jurriën Timber (67.000) en Sébastien Haller (199.000) zijn minder populair op het kanaal. Zijn video’s waarin hij trucjes laat zien of foto’s met spelers als Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Jadon Sancho, Youri Tielemans en ook Shane Kluivert leverden vele tienduizenden likes op.

“We zijn in juni 2017 met een Instagrampagina begonnen”, vertelde Marwane, de oudere broer van het Anderlecht-talent, twee jaar geleden aan De Standaard. “De video’s van zijn acties die we al jaren maken, werden gretig opgepikt door populaire freestyle-voetballers. Je weet wel: van die gasten die ongelofelijke trucjes kunnen met een bal. Zo steeg zijn aantal volgers razendsnel. Eerst in België en in Nederland, maar nu ook wereldwijd.” De bekendheid van Bounida zorgde er ook voor dat zijn ploeg bij Anderlecht steeds meer uitnodigingen kreeg voor internationale jeugdtoernooien. In landen als Turkije en Zwitserland werd hij constant aangesproken. “Andere kinderen kijken naar hem op en dat motiveert om almaar beter te doen. En voor Anderlecht is dit ook goede reclame.”

Bounida is meer dan alleen een online bekendheid. Het is namelijk niet voor niks dat Ajax hem graag naar Amsterdam wil halen. Technisch manager Gerry Hamstra, die zich sinds kort bezighoudt met het contracteren van talentvolle jeugdspelers, ziet in het Anderlecht-talent een welkome versterking voor de jeugdopleiding. Dat Ajax bij Bounida is uitgekomen is overigens geen grote verrassing. De tachtigjarige Urbain Haesaert, voormalig hoofdscout van Anderlecht, is momenteel werkzaam als scout bij Ajax en kent Bounida maar al te goed. "Hij is een Europese topper. Hij is een ongelooflijk goeie speler, die alle nodige kwaliteiten herbergt. Hij ziet het allemaal en is altijd vrij, de aanname is perfect, links- en rechtsvoetig geen probleem”, zei Haessaert eind vorig jaar tegen Sporza.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Rayane Bounida #3??4?? (@rayane.bounida10)

Deze week werd Bounida in het bijzijn van zijn familie en Mo Nouri, de broer van Abdelhak Nouri, rondgeleid bij Ajax. Omdat het talent nog geen contract heeft bij Anderlecht, kunnen de Amsterdammers hem voor een opleidingsvergoeding overnemen. Anderlecht staat hierin machteloos en moet vrezen dat Ajax Bounida wegplukt voor een spotprijs. De clubleiding hoopt hem warm te maken voor een overstap door hem ervan te overtuigen dat Ajax de ideale springplank is op weg naar de Europese top. "Hij heeft onmiddellijk een actie, met een zeer korte draaibeweging maakt hij zich vrij en hij speelt dieper in zodra hij kan. Hij versnelt het spel. Hij dribbelt niet om te dribbelen”, aldus Haessaert. "Bounida denkt wel altijd voorwaarts en zoekt de diepte. En hij gaat dan ook nog ondersteunen en scoren. Hij is nog klein en zal nog wat moeten groeien. Hij zal nooit een nummer negen worden, maar hij is een ongelooflijk waardevolle veldspeler die heel veel posities aankan. Hij is technisch én tactisch zo sterk.”

Haessaert maakte er in het interview geen geheim van dat hij namens Ajax geïnteresseerd was in het toptalent van Anderlecht. "Uiteraard. Maar wie niet: Barcelona, Manchester, Chelsea, iedereen wil Rayane Bounida.” Niet alleen clubs trekken aan de jeugdspeler. Ook de Marokkaanse voetbalbond polste al of hij vanwege zijn roots niet liever voor de nationale ploeg van Marokko wil kiezen in plaats van de Belgische. Op jonge leeftijd komt er dus veel op hem af. Om te voorkomen dat de roem naar zijn hoofd stijgt, wordt Bounida door zijn familie goed in bescherming genomen. Zo mag hij bijvoorbeeld nog geen interviews geven. Bounida kiest samen met zijn familie zelf de manier waarop hij naar buiten wil treden. Shane Kluivert en Soufiane Touzani kregen het voor elkaar om video’s met hem op te nemen. Onderstaande video met het drietal werd al ruim 2,7 miljoen keer bekeken.

"Rayane is een uitzonderlijk goeie voetballer. Ik zit vijftien jaar in het vak en ik heb er weinigen van dat niveau gezien”, aldus Jean Kindermans, hoofd jeugdopleiding van Anderlecht. Hij benadrukte tegen Sporza dat de weg naar de top nog lang is. "Bij Rayane zal het vooral zijn: voetjes op de grond houden, er is nog een hele weg af te leggen. Voetbaltechnisch kunnen we die jongen bijna niets meer bijleren. Er zijn wel nog andere aspecten van het voetbal waarin hij nog stappen moet zetten." Kindermans is ervan overtuigd dat Bounida goed wordt begeleid door zijn ‘fantastische familie’. “Zijn vader is heel down to earth en kent de stappen die nog moeten worden gezet. Die mensen weten waar we met Rayane en anderen van zijn lichting naartoe willen. Dat is een kwestie van geduld, hard werken en een klein beetje geluk afdwingen.”

Volgens Het Nieuwsblad wordt men bij Anderlecht niet meer warm of koud van geruchten over een vertrek. Bounida wordt al jaren in verband gebracht met de grootste clubs. Behalve Ajax zitten ook Manchester City, PSG, Borussia Dortmund en Barcelona achter hem aan. Anderlecht was op de hoogte van de uitnodiging van Ajax. Volgens de Belgische berichtgeving wekt hij, ondanks het bezoek aan Amsterdam, niet de indruk dat hij weg wil. Anderlecht wil Bounida dolgraag behouden, al kan het in financieel opzicht niet wedijveren met de Europese top. Daarom hoopt de Belgische topclub hem te overtuigen met een sportief plan. Dat hij bij een andere club op jonge leeftijd meer geld kan verdienen is niet het belangrijkste voor de familie. Anderlecht wil Bounida volgend seizoen laten spelen in Onder-16 en af en toe mee laten doen met Onder-18. Gezien zijn lichaamsbouw zal hij stap voor stap richting de hoofdmacht moeten werken. Ajax hoopt dat Bounida die laatste stappen richting een doorbraak zet in Amsterdam.Gerelateerd

Meer sportnieuws

92 reacties (laatste reactie door titaantje)

Deze jonge Is wel een groot talent.Mocht ajax die binnen kunnen halen Niet laten zit genoeg in.Om te kijken of het wat wordt.Eerste instantie jong ajax

9 juli 2021 om 10:38

Opvallend al die reacties hier. Als Brobbey naar Leipzig vertrekt is het niet goed voor hem en "ver" van huis, maar als Ajax voor een jong talent gaat is het ineens wel een goed idee. Opvallend die dubbele standaarden op het moment dat het wel goed uitkomt.

9 juli 2021 om 10:41

Ach dat is toch altijd zo. Bij de beneliga hoor ik ook alleen maar argumenten die ook voor de super league gebruikt kunnen worden. En bij het ene is dat oké en bij het andere een schande voor het voetbal.

9 juli 2021 om 11:11

Is niet te vergelijken. Als jeugdspeler krijg je alle ruimte om prof te worden. Brobbey wilde verlengen en was Jong Ajax al ontstegen en ze kwamen er financieel naar een jaar niet uit. Maar hij heeft alle kwaliteiten om ook te kunnen groeien en misschien wel slagen bij Leipzig. En vergis je niet er zijn vorige maand al 3 talenten vertrokken naar de Bundesliga en Premier Leaque. Heb je geluiden gehoord....nee toch? Dus je opmerking is hier al kansloos. De supporters willen juist niet, dat als je al prof speelt en je net komt kijken, je niet weggaat en de nieuwe Kishna, Chong of Kluivert wordt. Je liever weg kan gaan als een grote meneer. Het is jammer voor Ajax, maar ach...🤷🏾‍♂️

9 juli 2021 om 13:14

@fr010frdam: Opvallend dat dit soort reacties er altijd komen. Denk dat heel veel Ajacieden het met me eens zijn dat we geen jeugd moeten aantrekken door ouders een verzonnen baan geven, etc. maar dat een jongen zelf wil komen. Natuurlijk is het niet leuk als een beloftevolle speler weg gaat bij Ajax, maar dat is part of the deal. Ik vind het alleen krankzinnig als een club (vaak een Engelse club) hele families gaat onderhouden. Je voorbeeld met Brobbey begrijp ik niet helemaal, die heeft gewoon een contract die hij niet verlengt, is niet dat hij geen contract had. Ik vind het niet handig (sportief gezien) van hem, maar hij heeft alle recht ertoe (en zal er financieel flink op vooruit gaan). Daar mag je toch een kritische kanttekening bij zetten? Net zoals mensen hier een kritische kanttekening kunnen zetten aan deze jongen of hij nu wel of niet uit Belgie zou moeten vertrekken.

9 juli 2021 om 13:16

Opvallend FR010RDAM dat je over dubbele standaard begint. Bij de meeste die ik ken ging het voornamelijk over dat Brobbey zei dat het goed kwam en ff later bij Leipzig tekent. Die stap wordt hem gegund maar wees gewoon eerlijk.
Vergelijk het maar met Berghuis die ook zei geen andere club in Nederland en nu toch op weg is. Als je nu hoort hoe hij het moet verduren uit Rotterdam dan is het grappig dat blijkbaar overal die zogenoemde dubbele standaard is.

10 juli 2021 om 09:03

@FR010FRDAM. Als je wilt trillen samen met Lierske wens ik je veel plezier. Feitelijk kiest hij voor beter voor zijn ontwikkeling, althans dat is de gedachte achter de keuze. Net zo als al de jeugdspelers van Feyenoord doen. Zou anders het topic van Timber die transfervrij naar Utrecht vertrekt, terwijl hij ook bij Ajax kon bijtekenen terug lezen. Zie je toch heel wat andere reacties. Daar is dus geen enkele dubbele standaard aan. Maar ja, uit de hoek van Rotterdam hoef je niet al te veel te verwachten als het niet Spartaans is.

Dit zou wel heel mooi zijn. Zou een goede keuze zijn, kan met de Thalys zo naar huis en Ajax kan hem goed begeleiden. Ook een voordeel isd at hij op zijn 16e of 17e al prof voetbal ksn spelen bij Jong.

9 juli 2021 om 08:48

?? Met de Thalys.. Hij komt zoals vele jeugdspelers gewoon in Amsterdam wonen hoor.

On: Zou echt een stunt zijn om hem te kunnen binnen halen, hopelijk word dit geen gevalletje Mastour die ook zeer belovend begon in de jeugd.

9 juli 2021 om 09:40

Maar hij zal vast ook wel zijn familie vaak willen opzoeken lijkt me.

9 juli 2021 om 08:52

Met 16 in de KKD valt niet mee. Gravenberch kon dat wel aan maar die was met 16 ook 20+ cm groter dan deze jongen. Zeker gezien verandering o19 naar o18 en dus jongere spelers die door moeten naar Jong Ajax is het gewoon een stuk lastiger voor jonge talenten daar. Gemiddelde leeftijd ligt al dusdanig laag. Dit seizoen begint 1 16-jarige bij Jong Ajax in de vorm van Van Axel Dongen. Hij zou trouwens ook familie in Amsterdam hebben wonen en zoals je al zegt is Amsterdam-Brussel qua reizen niet het probleem. Denk persoonlijk dat het vooralsnog voorwerk is en als hij begin 2022 nog geen contract heeft bij Anderlecht dat je serieuze poging kan gaan wagen. Dat hij op de Toekomst was zegt mij vrij weinig, hij is vaker in Nederland en zijn broer zou geregeld bij Ajax zijn omdat dat de club is die hij support. Kan ook pure beleefdheid zijn geweest.

Ik zie bij Ajax liever goeie Nederlandse talenten doorbreken, vooral aanvallend. Dat kunnen we wel gebruiken in het Nederlands elftal.

9 juli 2021 om 08:56

Ik als Ajacied heb persoonlijk amper binding met Nederlands elftal. Zie liever goede spelers doorbreken en dan boeit het mij niet of ze uit Nederland, België, Denemarken of Zuid-Afrika zijn. Ajax zal eerste instantie voor Ajax opleiden en zo hoort het ook.

9 juli 2021 om 09:19

Ik vind dat Ajax een Nederlandse smoel moet hebben. Bij voorkeur zelfs Amsterdams. Bijkomend voordeel is dat het Nederlands elftal daar ook van profiteert.

9 juli 2021 om 09:52

Dat heb ik dus minder. Als een speler oprecht trots is om voor Ajax te spelen mag hij van mij uit elk denkbaar land komen. Zo'n Alderweireld met de andreaskruisen op zijn arm, Tadic die het zijn 'droomklup' vind en wat te denken van Suk. Genieten is dat. Tuurlijk zal kwaliteit altijd extra grote factor zijn maar ik heb niet meer binding met Promes dan met Traoré bijvoorbeeld. Iemand als Gravenberch die vanaf zijn 8e bij Ajax loopt en uit Amsterdam komt is natuurlijk mooi maar was voor mij net zo mooi geweest als hij uit Utrecht kwam ipv Amsterdam bijvoorbeeld. Buitenlandse talenten kunnen dan niet de de o8 starten bij Ajax wat wel verschil is. Maar of nu een De Jong met 16 komt of Eriksen maakt mij weinig uit persoonlijk.

9 juli 2021 om 09:54

Ajax speelt voor Ajax en Ajax koopt of leidt geen spelers op voor het Nederlands elftal.. wat is dat voor gekke gedachte? Het zou leuk zijn als het toevallig samengaat maar dat is echt niet prioriteit nr 1!

9 juli 2021 om 12:53

Precies. En om die gedachtengang meteen door te trekken: wat goed is voor Ajax is dus niet per sé goed voor 'het Nederlandse voetbal'. Dat hoor je namelijk ook heel vaak, maar die twee hebben klaarblijkelijk niets met elkaar te maken. Dus niet meer speelrondes overhoop gooien 'in het belang van het Nederlandse voetbal' want het is dus alleen het belang van Ajax.

9 juli 2021 om 14:04

Wat goed is voor Ajax, is ook goed voor het Nederlands voetbal. Als Ajax er Europees naar pet mee had gegooid, mocht de kampioen van Nederland lekker voorrondes spelen om zich te plaatsen voor de CL of hadden we minder Europese plekken wat uiteindelijk resulteert in minder geld naar de Nederlandse clubs en competitie. Maar blijf vooral denken dat het alleen in het belang van Ajax is om de wedstrijden te verplaatsen en dat dit niet ten goede kwam voor het Nederlandse voetbal...

10 juli 2021 om 09:14

Ajax moet zeker niet opleiden voor het Nederlands elftal. Levert alleen maar gezeik op. Waarom wordt de Ligt zo snel geselecteerd, wat heeft Timber daar te zoeken. Hoezo Gravenberch zoveel heeft die nog niet gespeeld. Donny van de Beek is zeer beperkt en functioneert alleen in het Ajax systeem, Blind is te sloom etc. Etc. De laatste absolute topspits die Ajax heeft afgeleverd in de vorm van Kluivert werd het liefst zo min mogelijk gebruikt.

10 juli 2021 om 21:06

Ah ok. Ook geen Malen, Bizot, EL Ghazi etc. oproepen want komen ook (gedeeltelijk) uit de Ajax opleiding. Zullen we het anders helemaal doortrekken naar iedereen die een Ajax verleden heeft niet oproepen? Hou je bar weinig spelers over, maar dan heb je tenminste geen jankers meer.

Als Belg hoop ik van harte dat ie naar Ajax trekt. Weinig betere plekken in Europa om je eerste stappen in het profvoetbal te zetten. Kiezen voor Marokko zit er volgens mij niet in, dat is meer een Nederlands dingetje. Tijdens toernooien als de voorbije weken merk je heel goed hoe Belgisch de Marokkaanse gemeenschap hier zich voelt en hoe trots ze zijn op onze jongens. Nu spreek ik wel vooral over Antwerpen en ov. Misschien is het in Brussel anders

9 juli 2021 om 09:01

Ik denk dat hij bij Anderlecht echt top zit voor nu. Is een kind van de club en de club doet ook al jaren voor voor de familie. Als hij wilt vertrekken moet Ajax gewoon poging wagen maar als zijn insteek is blijven in Brussel is dat alleen maar goed. Vind het een hele mooie speler om te zien alleen ben mij af aan het vragen waar hij bij Ajax zou moeten gaan spelen. Hij is niet beter dan de jaar oudere Misehouy voor 10 positie en ik kan mij niet voorstellen dat hij stap gaat maken om bij leeftijdsgenoten te spelen. Buitenspeler zou ik jammer vinden want zijn kwaliteiten passen meer bij een speler in de as. In 2005 heeft Ajax gewoon 3 interessante spelers voor de 10 positie. Denk dat het op die positie bij weinig clubs lastiger is in die leeftijdscategorie dan bij Ajax momenteel.

9 juli 2021 om 09:06

Jullie zullen wel wat meer gewend zijn met Wallonië en Vlaanderen qua cultuurverschillen dat bijv. Marokkaanse jongens beter aarden. Hier in Nederland is het nog iets te veel eigen volk eerst denk ik waardoor jongens niet de juiste keuze maken. Ben ook heel benieuwd wat ihattaren nu gaat doen. Hoop dat hij het goede voorbeeld geeft en bijtekent bij PSV ipv weer vroegtijdig vertrekken naar het buitenland. Afellay heeft het natuurlijk wel uitstekend gedaan in Nederland en wordt ook beloond door de nos met z'n analistenrol.

9 juli 2021 om 10:15

Bij Anderlecht zit hij beter. Een Unuvar had bij Anderlecht al lang minuten gemaakt en die zit nu volledig geblokkeerd door koopwoede. Laten we immers niet vergeten dat niet iedereen fysiek al zo sterk is als een Gravenberch of de ligt op 17-jarige leeftijd. Speelminuten maken bij Anderlecht in het eerste of wat bij jong Ajax spelen, ik weet denk ik toch wat beter is voor de ontwikkeling.

9 juli 2021 om 10:32

Ik denk dat je Unuvar niet gevolgd heb de laatste tijd, is na zijn blessure hopeloos uit vorm.

9 juli 2021 om 10:41

Unuvar zit niet geblokkeerd door koopwoede, maar omdat hij veel moeite had om aan te haken bij jong Ajax. Hij kon het fysiek nog niet aan, moet je hem dan nog een stap hoger inzetten om nog meer te verzuipen en zo zijn moreel kapot te maken!? Toen hij uiteindelijk stappen aan het maken was, raakte Unuvar geblesseerd. Die jongen heeft allang zijn debuut gemaakt en is nu mee op trainingskamp. En als talenten daadwerkelijk blokkeren door de 'koopwoede', hoe verklaar je dan dat toch elk jaar een jeugdspeler doorbreekt? Dit seizoen zelfs twee, twijfel Gravenberch een basisplaats heeft veroverd.

9 juli 2021 om 10:47

Vandaar dat ik zeg dat Gravenberch een uitzondering is van hoe fysiek sterk hij is op 17-jarige leeftijd. De enige twee Ajax spelers die de laatste jaren echt veel speeltijd hebben veroverd zijn volgens mij de ligt en Gravenberch. Twee spelers die niet de fysiek van een 17-jarige hadden. Verder gaan we toch niet doen alsof het niet vanzelfsprekend is dat je makkelijker aan speeltijd komt bij Anderlecht dan bij Ajax? En over Unuvar. Die heeft inderdaad een mindere periode gehad, maar die had zeker meer speelminuten gemaakt bij Anderlecht (kijk naar een el Hadj, Verschaeren, Kana, Sardella of zelfs Arnstadt (weinig speeltijd is toch al speeltijd). En Unuvar is weldegelijk geblokkeerd door koopwoede. Op het middenveld gaan ze die jongen nog niet zetten lijkt me. Dan blijven de flanken over. En die zitten vol door koopwoede en zullen alleen nog maar voller komen te zitten.

9 juli 2021 om 12:13

Ik maak nergens de vergelijking met Anderlecht omdat jij benoemt dat Unuvar geen kans krijgt door Ajax haar zogenaamde koopwoede. Anderlecht heeft ook een geweldige jeugdopleiding waar hij ongetwijfeld goed op z'n plek zit. Kiest hij ervoor om bij Anderlecht te blijven is dat een logische keuze. Maar ook bij Ajax zal hij zijn kansen krijgen mits hij zich goed ontwikkeld. Om die kans te krijgen is moeilijker geworden omdat Ajax als club zich ontwikkeld heeft, maar ook dan zal Ajax eerst kijken naar doorstroming van (aangekocht) jeugdspelers.
Afgelopen seizoen hebben Rensch en Timber de voorkeur gekregen boven gekochte spelers (Schuurs en Klaiber). Beiden hebben niet het fysiek van een de Ligt of Gravenberch overigens.
Ook bij Anderlecht zal een geblesseerde speler geen speelminuten krijgen.

9 juli 2021 om 12:23

Ik geef gewoon aan dat spelen bij het eerste elftal van Anderlecht een stuk eenvoudiger zal zijn in de nabije toekomst dan bij Ajax en dat hij daarom beter bij Anderlecht kan blijven naar mijn idee. Ajax zou uiteraard ook een uitstekende keuze zijn omdat die ook heel goed zijn maar daar ligt het niveau gewoon hoger momenteel.

9 juli 2021 om 12:54

Daar is niks aan gelogen inderdaad. Ik ken deze jongen niet, maar als je zo de verhalen hoort hoop ik in ieder geval dat hij de juiste, sportieve, keuze maakt.

9 juli 2021 om 15:07

@lierse1997

"ik geef gewoon aan dat spelen bij het eerste elftal van Anderlecht een stuk eenvoudiger zal zijn in de nabije toekomst dan bij Ajax"

Helemaal eens met jou, maar dat komt ook omdat het niveau van Anderlecht stuk lager ligt dan Ajax. Waar Anderlecht probeert aan te haken bij Club Brugge om de nationale kampioenschap, probeert Ajax stabiele subtopper te worden in Europa. Horen bij de beste 18 clubs.

Dus ja bij Anderlecht nu makkelijker dan Ajax. En bij Ajax makkelijker dan bij Man City.

9 juli 2021 om 15:40

"Een Ünüvar had bij Anderlecht al lang minuten gemaakt" Gebaseerd op wat precies die 200(?) minuten voor spelers onder de 18 hij Anderlecht (2003 en later)? Momenteel loopt het ook niet over aan speelminuten voor de spelers uit 2003 bij Anderlecht (leeftijd van Ünüvar) en zie je bij Ajax met Rensch een speler uit 2003 die veel minuten maakt. Ünüvar heeft een lastig jaar gehad met blessure waardoor hij voorbereiding alleen mee kon trainen, fitheid na gebroken seizoen en toen hij vorm weer te pakken leek te hebben raakte hij weer geblesseerd tot einde seizoen. Wel met je eens dat hij Anderlecht minuten maken makkelijker is dan bij Ajax momenteel maar afgelopen seizoen was Ünüvar 17 en veel geblesseerd. Dan speel je bij Anderlecht ook niet. Met Rensch, Timber, Gravenberch en Brobbey stonden er in EL best fraai aantal tieners in basis die vanuit opleiding doorkwamen. Als je niveau hebt krijg je minuten, ook boven aankopen.

9 juli 2021 om 18:42

Op basis van Arnstadt, die is er ook nog niet klaar voor maar die heeft toch wel al enkele speelminuten gekregen. Dan denk ik dat een supertalent uit de jeugd zoals Unuvar wel wat meer speelminuten bij Anderlecht 1 had gehad dan Unuvar nu op zijn 18e gehad had (15 minuten in de knvb beker dit seizoen als ik het goed heb).

10 juli 2021 om 08:44

Ik denk dus dat een fitte Arnstadt bij Ajax meer minuten had gemaakt dan bij Anderlecht eigenlijk. Oa minuten die naar spelers als Labyad en Ekkelenkamp gingen zouden verdeeld worden.

Ajax heeft sowieso geen concurrentie uit Engeland. Door de Brexit is Engeland geen EU land meer en voor een niet-EU land geldt de minimum leeftijd van 18 jaar waarop een speler uit de EU een contract mag tekenen. Ook geldt in Engeland een minimum leeftijd van 18 jaar om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Binnen de EU is dat 16 jaar en ook Ajax kan deze speler pas in maart 2022 als hij 16 wordt een contract laten tekenen. De club kan hem natuurlijk wel opnemen in de jeugdopleiding, iedere EU burger heeft immers het recht om zich in een EU land naar keuze te vestigen.

9 juli 2021 om 09:08

Dan gaat papa plots een baan aangeboden krijgen in Engeland, dicht bij Manchester en lossen ze het zo wel op. Als een Engels club een speler wil hebben, ondanks dat hij jonger is dan 18 dan gaan ze hem heus wel halen.

9 juli 2021 om 09:36

"dan gaat papa plots een baan aangeboden krijgen in Engeland, dicht bij Manchester en lossen ze het zo wel op". Probleem is dat papa ook een buitenlander is en éã©n van de belangrijkste redenen van Engeland om uit de EU te stappen is om om de aanwas van buitenlanders te beperken. Papa komt met andere woorden zelf ook niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning als hij geen bijzondere kwaliteiten heeft. Toen Engeland nog in de EU zat, kon iedere EU burger zich vrijelijk in het land vestigen, maar die regel geldt na de Brexit niet meer. Niet alleen voor de zoon, maar ook voor papa.

9 juli 2021 om 09:42

Daar hebben voetbalclubs zich nog nooit wat van aangetrokken. Altijd wel een sponsor te vinden die expliciet op zoek is naar een adviseur bekend met de Belgische markt, liefst uit de regio Antwerpen vanwege de internationale haven daar. Voor dit soort gevallen is er altijd wel een maas in de wet te vinden. Dat was in het verleden zo, dat zal ook altijd wel zo blijven.

Kijk, ik ga niet beweren dat ik Bounida persoonlijk ken maar ik ken toevallig wel enkele mensen die héél dicht bij hem staan.

Bounida is op dit moment heel gelukkig bij Anderlecht, dat is hij trouwens altijd geweest, en ook zijn ouders zijn blij over die samenwerking.
Alle partijen in dit verhaal beseffen heel goed dat die jongen op dit moment gewoon een kind is die graag tegen een balletje trapt.

Zijn schoolresultaten waren het afgelopen jaar niet zo denderend, daar kunnen vele oorzaken voor zijn, de combinatie met topsport, corona etc...
Zijn ouders vinden een diploma op dit moment minstens even belangrijk als zijn voetbaltoekomst.

Naar mijn aanvoelen gaat de voorkeur van speler en entourage nog altijd uit naar Anderlecht.
Jongens als Lukaku en Tielemans hadden al contact met hem, verwezen al naar hem in interviews en zijn het beste bewijs dat gewoon je middelbare school in vertrouwde omgeving uitdoen en doorbreken bij Anderlcht je kansen op een fantastische carrière niet hypothekeren.

Bounida was trouwens vooral in Amsterdam voor een familiebezoek (sommige van de Bounida's wonen in Amsterdam), via via kwamen ze dat bij Ajax te weten, vandaar de rondleiding.
Met zo'n rondleiding is niks mis, maar het impliceert nog geen garantie op een overstap naar Amsterdam.

9 juli 2021 om 09:35

Bedankt voor de toelichting. Dit plaats alles wat in een ander perspectief. Ik hoop ook gewoon dat deze jongen het traject Tielemans/ Lukaku/ Dendoncker… gaat volgen en zijn debuut/ doorbraak bij Anderlecht maakt. Hij kan niet beter zitten.

9 juli 2021 om 10:21

Ik vind op zich niks mis mee zo een rondleiding, ik denk dat vele ook verrast zouden zijn hoe mooi neerpede is. Er wordt daar top gewerkt jean kindermans echt een krak in zijn vak. Maar ja ajax heeft grote naam en faam in europa. Maar de jeugdwerking van anderlecht is anders ook wel heel gekend in europa. Maar zoals je zei hij zit op zijn plaats bij anderlecht. Hij is er gekend en voelt zich er ook thuis wat heel belangrijk is.

11 juli 2021 om 17:12

Mooi zo. Lekker bij Anderlecht blijven. Genoeg spelers op die positie bij Ajax en hij moet nog van enorm ver komen. Eerst maar eens fysiek ontwikkelen. Supertalenten kunnen alle kanten nog op mn de meest gehypte spelers vallen vaak tegen op senioren niveau. Niet erg maar lekker thuis blijven en hard werken.

Ik blijf er moeite mee hebben dat kinderen zo op een schild worden gehesen en vraag me af of dat positief is voor de emotionele huishouding van een kind en wat de gevolgen zijn op lagere termijn. (Voor deze jongen hoop ik natuurlijk het beste en een gelukkig leven. Dat staat buiten kijf.)

Ik ga het talent van die jongens niet ontkennen, maar 'willen hebben' is hier niet aan de orde als je ziet hoeveel talentvolle jeugdspelers zelf heeft en zeker als je ziet hoeveel er nog in de wachtkamer zitten.

De Ketelaere heeft zich al uitvoerig bewezen, maar zie ik op langere termijn mss wel slachtoffer worden van zijn polyvalentie.

Mbamba heeft nog maar 1 match gespeeld in de hoofdmacht van Brugge.

9 juli 2021 om 11:24

Mbamba is dan ook nog maar 16 jaar. En wees maar zeker dat ze die bij Anderlecht heel graag in de eigen gelederen willen hebben.

9 juli 2021 om 11:56

Brugge had bounida, doku, kompany, lukaku, tielemans, mertens, ook in hun jeugd gehad. Maar dat is krom, barca, ajax, psg, city willen bounida ook

Vreemd dat mensen hier nu zo positief zijn over het weghalen van zo'n jong talent terwijl er door deze zelfde mensen boos wordt gereageerd als bijvoorbeeld Dortmund een talentvolle speler bij Ajax weghaalt. Iets met een pot en een ketel...?

9 juli 2021 om 12:22

Idd tot morgen anderlecht of eender andere club dat doet dan is het hek van de dam. Er zou een regel op moeten komen dat het pas vanaf zijn 18jaar kan en dat er dan al een minimum bedrag moet komen. Of eerst toch in eigen land school afmaken.

9 juli 2021 om 14:41

Ik denk dat je dat verward me Brobbey. Voor mijn gevoel waren er niet veel mensen die realistisch nadenkt die Rijkhof het enorm kwalijk nemen. Bij hem was het ook dat hij nooit van de daken heeft geschreeuwd dat hij in Amsterdam blijft, en hij gaat naar een club waar jeugd echt perspectief heeft.
Brobbey heeft anderhalf jaar gezegd te blijven en word nu 4de spits bij Leipzig.

11 juli 2021 om 17:14

Daarom. Rijkhof gaat, Boerhout komt. Zo werkt t (helaas) maar iedereen heeft recht op een goede opleiding. Spelen is echter veel belangrijker en dat kon nog wel eens een issue worden. Enfin, kunnen ze weer een stapje terug zetten

15 jaar en dan dit talent willen ophalen. Willen de Nederlandse clubs aub per direct ophouden met klagen als bijvoorbeeld een Engelse topclub onze jongentjes weglokken?!

Hoop voor die jongen dat hij de verwachtingen waar kan maken. Vaak zie je toch bij dit soort jonge jongens die nu al zo immens veel aandacht krijgen, de druk uiteindelijk toch te hoog wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren