Van Hanegem kraakt De Boer: ‘Dat is heel tegenstrijdig, toch?’

Zondag, 4 juli 2021 om 13:40Rian Rosendaal

Willem van Hanegem kraakt zondag in het televisieprogramma Business Class enkele kritische noten over het Nederlands elftal en Frank de Boer. De analist zet vraagtekens bij het wisselbeleid van de inmiddels opgestapte bondscoach. Daarnaast is Van Hanegem niet te spreken over de uitstraling van De Boer voorafgaand en tijdens het EK, dat voor Oranje in de achtste finale al eindigde.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Ik denk dat alles nu wel gezegd is toch? Ja Frank is een waardeloze coach gebleven, maar al die zogenaamde analisten schreeuwden moord en brand om oa 532 en Wout Weghorst, dingen die ze nu aandragen om te "bewijzen" dat Frank een slechte coach is. Op een of andere manier is het beeld ontstaan dat Oranje zonder Frank de Boer een absoluut topland is, maar die mensen zijn de realiteit verloren

4 juli 2021 om 14:04

Oranje zonder Frank de Boer is inderdaad nog steeds geen topland. Maar waar het voornamelijk aan steekt bij velen is dat de halve finale gewoon makkelijk te halen was. En met het vertoonde wanbeleid je alleen maar kan concluderen dat er niet alles eruit is gehaald. Dus ja, dit trauma sust nog even door tot de volgende interlandperiode als de nieuwe bondscoach er dan staat.

4 juli 2021 om 14:18

Zeker waar hoor, maar daar zijn ook meer redenen voor aan te dragen dan alleen Frank de Boer. Ik wil ook niet betwisten dat hij fouten heeft gemaakt, dat lijkt me duidelijk, maar het is wel een feit dat de Boer al met 10-0 achter stond bij zijn aanstelling. Als we het EK gewonnen hadden had 80% een houding aangenomen dat het ondanks de Boer was en dat de spelers het heft in eigen handen genomen hadden. Diezelfde spelers lijken mij volwassen genoeg om te beseffen dat je ook van Tsjechië kunt winnen zonder geniale coach en hen treft dus zeker ook blaam. Het is niet gezegd dat dezelfde verwende jongetjes voor een andere bondscoach wel voor door het vuur willen gaan en dat gebrek aan respect voor een coach vind ik persoonlijk veel zorgwekkender dan dat de Boer wederom gefaald heeft. Als je als speler maar met 1 op de 10 coaches kunt werken, dan lijkt me dat je als speler ook even bij jezelf te rade moet gaan.

4 juli 2021 om 14:15

Het gaat steeds om de kwaliteit zie ik vaak, want of het gaat over namen, wissels, tactiek of wat dan ook. Nee scheer je van Hanegem over een kam met 'analisten' terwijl dit nou net een reactie is waar precies het pijnpunt voor ons allemaal zit. Van Hanegem heeft heeft hoofdzakelijk gehad (steeds in het nieuws) over mentaliteit en plezier en strijd. Precies wat we willen zien van onze spelers. Kwaliteit maakt geen zak uit want je speelt met de beste spelers die het land te bieden heeft in theorie, je wil gewoon dat die spelers die erop gezet worden door het vuur gaan voor elkaar en daar is een coach of iemand in de staff verantwoordelijk voor. Nou die mentaliteit was er dit keer niet en dat mag de staff aangerekend worden. Dus wat jij concludeert uit dit stuk vind ik nogal een sprongetje naar iets wat je in je hoofd had, want van Hanegem heeft het over spelers die niet met het juiste koppie op het veld stonden.

4 juli 2021 om 14:26

Klopt ik reageer hier meer in zijn algemeenheid op de hoeveelheid artikelen mbt het afkraken van Oranje. Uiteindelijk zit er in al die artikelen natuurlijk wel een deel van een pijnpunt, de spelers waren bagger en de coach was bagger. Maar het wordt nu allemaal wel heel erg op de man gespeeld allemaal, alsof de carrières van Depay en de Boer bijvoorbeeld kapot gemaakt moeten worden. En ik zie daar het nut niet zo van in. De Boer is een waardeloze coach geweest in de afgelopen 5 jaar, maar is nu ook (gelukkig) een gepasseerd station. Wie heeft er baat bij hem schoppen na blijven geven, daar wordt toch ook niemand beter van? Wat zinvol is, is ons concentreren op de toekomst. En dan kun je het inderdaad zoals van Hangegem doet het over de spelers en hun mentaliteit hebben. In mijn ogen is het meest belangrijke punt echter de KNVB die het een goed plan vonden om een 5 jaar lang falende coach voor een moeilijk te sturen groep te zetten. Die zitten in mijn ogen toch veel meer fout dan Frank de Boer die uiteindelijk gewoon precies geleverd heeft wat je van hem kon verwachten. Uiteindelijk zou je haast kunnen stellen dat Frank de Boer niet gefaald heeft, want hij deed precies wat we allemaal wisten wat zou gebeuren. Ik moet zeggen dat ik dit EK ook een betere Frank de Boer heb gezien dan in de aanloop naar het toernooi. Er zijn echter veel mensen die doen alsof Frank de Boer dit team slechter heeft gemaakt dan het in werkelijkheid is en dat waag ik te betwijfelen. Misschien zijn er coaches die dit team beter kunnen maken dan ze zijn, dat kan Frank de Boer ook niet, maar het niveau van dit team is ook gewoon niet zo best als niet alles ontzettend mee zit

4 juli 2021 om 14:38

Je kan niet alles schuiven op de trainer en staff. De spelers zijn ook zelf verantwoordelijk voor hun mentaliteit. Ze spelen op een EK iets waar veel spelers van dromen, ze krijgen nu de kans om zich zelf te laten zien dan moet je je als speler zijnde toch gewoon kunnen motiveren lijkt me ?

4 juli 2021 om 15:35

Zij zijn eindverantwoordelijk en zij kunnen de spelers die dat niet kunnen buiten de selectie of buiten het team laten. Dus als er spelers in stonden die het niet konden opbrengen, moet de staff de mensenkennis hebben om ze erbuiten te zetten. Die hebben ze klaarblijkelijk niet. @shorty1991 juist focussen op de toekomst doe je door van de fouten uit de historie te leren, dat is een absoluut feit. Dat begint bij de Knvb en dan door naar beneden. Maar goed, ik ben iemand die van mening is dat we maar verdomd weinig personen in de voetballerij hebben lopen die verstand hebben van mensen. Je kunt nog beter een charismatische leider zonder voetbalverstand voor die groep zetten met andere mensen die de voetbalzaken regelen, dan een ex-voetballer die maar net uit zijn woorden komt en lijkt alsof hij met horten en stoten door de middelbare school is gekomen...

4 juli 2021 om 14:16

Welke analist wilde Weghorst in een 5-3-2 zien? Volgens mij was de roep om weghorst om in de punt te spelen van een 4-3-3

4 juli 2021 om 14:55

Het probleem is dat we een systeem hanteerden die voor vele spelers op De Vrij en De Roon onwennig waren. Bovendien werkt dit systeem alleen als je steengoede backs hebt, en die hadden we niet (met alle respect voor de prestatie van Dumfries.
Als je de wedstrijd terugkijkt zie je dat we pas begonnen met verdedigen halverwege onze eigen helft, en spelers als Memphis en Weghorst nauwelijks druk konden zetten.
Tegen de Tsjechen speelden we tegen een tegenstander die dat doorhad en het makkelijk kon ontregelen. We zijn kwalitatief geen Belgie of Italie, maar met een geschikte systeem had je niet al tegen Tsjechie eruitgelegen na 4 nietszeggende wedstrijden. En ja, dat is toch wel op conto van De Boer te schrijven.

4 juli 2021 om 14:57

Het gaat natuurlijk om de uitvoering. In een 5-3-2 kan je ook prima resultaten boeken met of zonder een Weghorst maar Oranje was los zand. Van de coach mag je verwachten dat hij er een team van maakt en ervoor zorgt dat spelers met de juiste taken het veld in worden gestuurd zodat voor elke speler duidelijk is wat er van hem verwacht had. Nu had je Memphis en Frenkie die dachten dat ze Maradona waren en constant onnodig gingen dribbelen en Wijnaldum die opeens het spel moest gaan bepalen wat hij helemaal niet kan. Blind werd constant overlopen als CV maar stond er elke wedstrijd weer gewoon in op die positie. Dat kan je Frank De Boer zeker wel kwalijk nemen

4 juli 2021 om 15:02

Die uitvoering is natuurlijk wel moeilijk te verbeteren bij een landenteam dat amper samen kan trainen. Toen ik voor de 532 zei dat we gewoon 433 moesten blijven spelen omdat de meeste spelers dat gewend zijn, kreeg ik reacties dat je moet doen wat het beste bij spelers past en dat zou dan de 532 hebben moeten wezen. 532 kan best werken, maar niet als je 3 weken samen kunt trainen. Dat wisten we allemaal toch wel? Waarom dan die onrealistische roep om een 532 bij oranje te willen zien. Ook Louis van Gaal kreeg een 532 er niet in en ook Koeman haalde er niet het gewenste uit in die opstelling, vielen beide terug naar het vertrouwde. Dan kunnen we van de boer wel onrealistische dingen verwachten, maar dat is een beetje oneerlijk lijkt me.

4 juli 2021 om 15:19

Het was FdB zijn eigen keuze om twee weken voor het EK opeens heel het systeem om te gooien. Dan weet je dat je alle houvast uit je team haalt en uiteindelijk heeft hij daarvoor het deksel op de neus gekregen. Hij had dan al eerder 5-3-2 moeten gaan spelen als hij dat systeem zo graag wilde spelen met Oranje

4 juli 2021 om 15:31

Van Gaal heeft tot het einde toe ook 5-3-2 gespeeld met van Persie en Robben als spitsenduo en Kuijt als gelegenheidsback

4 juli 2021 om 18:18

@Shorty. De meeste analisten wilden gewoon 4-3-3. Dus waar baseer jij dat op? Zet het tegen Tsjechie dan om in de rust, dan winnen we zeker. Zelfs dat ziet de Boer niet! Mafketel is het, heeft alles verziekt. Dat slaat idd over op de selectie, die natuurlijk mede schuldig zijn. Echter de sfeer in het elftal verdandert elke keer ten positieve wanneer het omgezet word naar 4-3-3.

Frank de Boer oogde sinds de overwinning op Oekraine anders bijzonder blij, zeker voor zijn doen. Dat 'het' overgeslagen is van bondscoach naar de spelers vind ik veel te makkelijk en bovendien niet aan te tonen.
Sowieso jammer dat weinig 'analisten', 'columnisten' etc hoor over het tactische falen van De Boer (met een diepere analyse). Het enige waar ze het over hebben zijn oppervlakkige en weinigzeggende zaken als het 'willen', de mentaliteit etc.

Overigens vind ik dat hij er totaal naast zit mbt de kwestie Malen/cillessen. Een keeper moet 90 minuten topfit zijn om te presteren, tenzij je ook in de rust telkens keepers wil gaan wisselen.
Voor een explosieve aanvaller is het veel normaler om gewisseld te worden na zo'n uur spelen

4 juli 2021 om 14:12

Hoezo zit hij mis over de fitheid? Frank was daarin niet consistent. Het is niet uit te leggen dat je Blind die vrijwel geblesseerd aankomt wel meeneemt, maar Cillissen die waarschijnlijk binnen een paar dagen weer fit was niet mee neemt.

4 juli 2021 om 14:21

Ik citeer: "jasper Cillessen, de keeper, gaat niet mee, want hij is niet honderd procent fit. Dat geloof ik".
Als een keeper niet volledig fit is heb je er gewoon niks aan.
Dat Blind vrijwel geblesseerd zou zijn en Cillessen 'waarschijnlijk binnen paar dagen weer fit was' zijn gewoon aannames die je maakt.
Ik reageer puur op wat Van Hanegem zegt

4 juli 2021 om 14:43

Heb liever een keeper van 90% fit dan een speler van 90% fit

Volledig met Willem eens. Die situatie met Cilessen was sowieso raar en dat zal echt wel effect gehad hebben bij andere spelers. Ze zullen niet allemaal de beste vrienden met Cilessen zijn, maar dat was wel een vaste kracht die er zomaar uitgegooid word vanwege een vage reden. Daar plaats je als speler echt wel vraagtekens bij ondanks dat je het misschien niet uitspreekt vanwege teambelang.

En nu klaar! De Boer is weg en het is niet gepast om hem op de persoon af te fikken. En heel veel uitstraling heb je zelf ook niet als je alles met een natte t uitspreekt, Willem!

4 juli 2021 om 14:15

Hoge bomen vangen veel wind. Dit hoort erbij, zeker als je rare dingen hebt gedaan als de Boer. Hij wist dat van te voren en heeft willens en wetens een contract ondertekend en kreeg er ook ruim voor betaald. Je hoeft hier geen medelijden mee te hebben.

4 juli 2021 om 14:28

Wetende dat er nog 17 miljoen bondscoaches in Nederland zijn, zou niemand bondscoach moeten worden.

4 juli 2021 om 14:31

Ik weet niet of het medelijden is, maar het is wel zonde om alle tijd en energie te steken in iets dat geen invloed meer gaat hebben op de toekomst. Er zijn buiten de Boer tal van blijvende problemen binnen Oranje en het lijkt mij handiger ons daarop te focussen dan een carrière ruïneren van een man die dat prima zelf kan getuige de laatste 5 jaar. De Boer deed precies wat we allemaal, behalve de KNVB top, verwachtten, namelijk een team niet boven zichzelf uit kunnen laten stijgen. On to the next, hopelijk een kandidaat die ietsje beter in het profiel past.

4 juli 2021 om 14:15

Ze missen hem nu al zou je denken.

Arme Willem
Van een ander had ik dit misschien nog wel met wat moeite kunnen begrijpen
Maat van ex voetballer en trainer Totaal niet.
Het gaat om de opm over Cillesen en Malen
Ik zal het niet helemaal verklappen willum maar denk eens aan het aantal alternatieven (voorin)
Geen dank

Willem maakt weer de fout en dat op zijn leeftijd om onvoorbereid aan te schuiven

Zegt de assistent die er zelf samen met advocaat ook een potje van heeft gemaakt.

Frank de Boer is een waardeloze coach, maar om alles op hem af te schuiven gaat wel heel ver. Nergens voor nodig om de hand boven het hoofd van de spelers te houden ook. De Ligt, Depay, Wijnaldum, van Aanholt, De Roon... ze lieten het allemaal afweten of zijn pure middelmaat. Dit Oranje is niks meer dan Europese middenmoot. We mogen blij zijn met kwalificatie voor het WK en de poulefase overleven is al een prestatie. Overschatte pseudo vedetten zijn het, niks meer en niks minder.

Dat Frank de Boer het EK voor Nederland heeft verpest is zeker waar. Maar wie heeft hem aangesteld, juist de mensen van de Knvb die geen verstand van voetballen hebben en dan kiezen voor niet de juiste man. Dan wat Frank de Boer betreft kon je al vooruit weten dat het niets zou worden. Ga hem ook niet vergelijken met wie dan ook en naar zijn verleden. Hij heeft bij Ajax voortreffelijk gepresteerd wat iedereen had kunnen realiseren met zo'n materiaal. Frank de Boer was vooraf al onduidelijk en wist de regels niet eens. Cillessen mocht niet mee was niet fit zat en dat was lichtertje 1 al aangezien er wel spelers mee gingen die niet eens gespeeld hadden. Lachertje 2 was de namen en gespeelde wedstrijden door elkaar halen. Lichtertje 3 was het juist Hollandse systeem 2 weken voor de start om te gaan gooien naar een systeem wat de spelers helemaal niet wilde en zich niet lekker bij voelde. Frank de Boer een goede jongen misschien maar niet als coach en het leek wel of de spelers expres zo slecht speelde om hem te piepelen. Geen een speler was in zijn doen en bereikte de vorm. Lachertje 4 was zijn wisselbeleid. Juist iemand eruit halen in de spits die nog voor gevaar kon zorgen voor een speler die niet eens mee had mogen gaan en dan zeggen hij kan geen 90 minuten spelen m.a.w. niet fit genoeg maar laat wel Cillessen thuis.
We moeten verder en hopelijk komen er nu mensen aan het bewind die er nog iets van kunnen maken maar heb er weinig geloof in zolang het ondeskundig bestuur bij de Knvb daarover moet beslissen.
We geven ons weer hoop voor de WK terwijl we de eerste wedstrijd tegen een laagvlieger al fiks verloren hebben.

Zwak van Willem dit zeg! De Boer, een slechte coach maar geen verkeerde vent, is nu toch weg? Waarom hem dan nu nog een trap na geven, het is bijna drie weken geleden! Zeker voor een coach die zelf nooit een topniveau heeft bereikt is dit allerminst chique. Dat kun je wel van meer criticasters zeggen trouwens. Ik moet altijd grinniken als Ruud Gullit mij als onnozele kijker even gaat uitleggen hoe het tactisch allemaal had gemoeten, met gespitste oren kun je ook leren hoe de o zo succesvolle interim-TD Pierre van Hooijdonk alles en iedereen de maat neemt en bij Mario Been denk ik altijd: 'daar is-ie weer, Mr. 10-0 die graag even uitlegt hoe de wereld in elkaar zit!'

Willem, geniet van je pensioen. En bemoei je er verder niet mee. Zijn opvattingen zijn zo ouderwets...niet trainen op penalty's is ook zo'n geweldig inzicht van deze man.

Frank de Boer was bij Ajax al een slapzak (dat zeg ik als Ajacied). Cocu en Bronckhorst zijn ook slapzakken. Bij de KNVB zitten ook slapzakken.
Bovendien zitten er irritante over het paard getilde stoorzenders in Oranje.
Dus NU als de wiedeweerga Louis Van Gaal aanstellen om Qatar te halen.
Na het WK zien we wel weer.

De boer heeft het zeker niet goed gedaan, maar wat heeft de kromme gedaan na zijn voetbalcarrière?

Bij FC Utrecht krijgen ze nog nacht merries over Wim toen hij trainer was!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. DepayAanvaller42
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

77 jaar
53 fans

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren