Dolberg verzilvert waanzinnige voorzet en schiet Denemarken naar Wembley

Zaterdag, 3 juli 2021 om 19:55Mart van Mourik • Laatste update: 20:55

Denemarken heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de halve finale van het EK. In Baku, waar Björn Kuipers de scheidsrechter was, was de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand met 1-2 te sterk voor Tsjechië. De halve eindstrijd wordt woensdag om 21.00 uur afgewerkt op Wembley. Denemarken zal het dan opnemen tegen de winnaar van de ontmoeting, die later op de zaterdagavond plaatsvindt, tussen Oekraïne en Engeland.

De Denen schoten voortvarend uit de startblokken, want in de vijfde speelminuut werd de voorsprong al gevonden. Jens Stryger Larsen mocht vanaf de rechterkant aanleggen voor een op onterechte wijze verkregen hoekschop, die hij richting Thomas Delaney trapte. De middenvelder werd ter hoogte van de penaltystip volledig over het hoofd gezien door de Tsjechische defensie, waardoor Delaney alle ruimte kreeg om binnen te knikken: 0-1.

Na een klein kwartier spelen kreeg Denemarken wederom een goede mogelijkheid om te scoren. Op de hoek van het vijfmetergebied kwam Mikkel Damsgaard in kansrijke positie, maar de volley die volgde werd gepareerd door de oplettende doelman Tomás Vaclík. De Denen roken bloed en creëerden enkele minuten later alweer de volgende kans. Enigszins verrast kreeg Delaney in de zestien de bal voor zijn voeten van Stryger Larsen, waardoor eerstgenoemde het leer net niet tussen de palen kreeg.

Tsjechië zocht met name de aanval over de rechterflank; veel gevaar leverden de offensieve intenties echter niet op. Gevaar was er wel toen Denemarken op slag van rust de aanval via de linkerkant zocht. Joakim Maehle had met buitenkant rechts een zeer fraaie voorzet in huis. Martin Braithwaite dook net onder de bal door, maar Kasper Dolberg stond op de juiste plek om de 0-2 binnen te schieten. Het was alweer de derde treffer voor de spits, die in de achtste finale tweemaal doel trof tegen Wales.

Bondscoach Jaroslav Silhavy was logischerwijs niet tevreden met de tussenstand en besloot een dubbele wissel door te voeren. Die beslissing sorteerde vrijwel direct het gewenste effect. Michael Krmencik, die het veld betrad ten koste van Lukás Masopust, beproefde van circa twintig meter zijn geluk met een veelbelovend schot maar zag hoe doelman Peter Schmeichel de inzet tot een corner verwerkte. Uit de hoekschop die volgde kreeg Antonín Barák de bal net buiten de zestien voor zijn voeten. De middenvelder van Slavia Praag zag zijn kans schoon en produceerde een gevaarlijke doelpoging, die echter wederom veredeld werd door Schmeichel.

Tsjechië vond de aansluitingstreffer in de vijftigste speelminuut alsnog. Vladimír Coufal kreeg de ruimte om voor te zetten vanaf de rechterkant en vond Patrik Schick, die met een volley in de linkerbenedenhoek doel trof: 1-2. Het was de vijfde treffer op het EK voor de spits van Bayer Leverkusen en evenaarde daarmee het doelpuntentotaal van mede-topscorer Cristiano Ronaldo. Niet veel later werd Dolberg naar de kant gehaald ten faveure van Yussuf Poulsen. De invaller zorgde tot tweemaal toe voor veel gevaar, maar stuitte beide keren op Vaclík. Laatstgenoemde had in de slotfase ook een uitstekende redding in huis op een poging van dichtbij van Maehle. Tsjechië probeerde het tij nog te keren, maar uitschakeling werd niet meer voorkomen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door droppie)

Denemarken verdiend hoor! Had Nederland ook niet zien winnen van de Denen. Benieuwd wat ze in halve finale gaan doen.

Rapper Memvis, zeiker De Jong, Jogger Wijnaldum, handballer De Ligt en FdB moeten zich echt kapot maar dan ook echt kapot schamen dat ze er met 2-0 tegen dit Tsjechië vanaf zijn gegaan.

3 juli 2021 om 19:59

Overigens was NL ook afgedroogd tegen de Denen hoor we zijn gewoon alles behalve een topploeg...

3 juli 2021 om 20:08

@delinks

Wat een trieste mindset heb je eigenlijk.

Je kunt nog altijd winnen ook al heb je geen topploeg, soms heb je gewoon wat geluk nodig. Elke wedstrijd is anders. Dat Nederland met 5-1 tegen Spanje ging winnen had ik ook niet gedacht in 2014 en toch gingen ze er allemaal in.

3 juli 2021 om 20:13

Mensen lijken totaal vergeten te zijn dat Nederland die domme rode kaart kreeg en 30 seconden daarvoor op voorsprong hadden moeten komen. Hoorde Gruetter net ook zeggen dat de Tsjechen veel en veel beter waren dan Nederland. Tot die rode kaart heb ik dat anders totaal gemist. Daarbij was het voor Nederland de absolute ondergrens waar het doorheen ging, Italie had het tegen Oostenrijk, Frankrijk tegen Zwitserland. Het ene land vliegt er uit, het andere niet.

3 juli 2021 om 20:21

Ook met een man minder hadden we die 2 doelpunten nooit moeten incasseren. Het was een self made KO, heb je gezien hoe die Zwitsers speelden met een man minder tegen de Fransen? Louis had gelijk, een veredeld stelletje sterren.

3 juli 2021 om 20:22

Mensen lijken totaal vergeten te zijn dat het voor die rode kaart ook al niet liep. 0 schoten op goal in de eerste helft voor de rode kaart. De tsjechen hadden meer kansen en waren gewoon beter.

3 juli 2021 om 20:54

Dat vond ik niet. Voor de rode kaart was geen van beide ploegen aanwijsbaar beter. Nederland had het met 11 tegen 11 echt wel kunnen redden. Maar dat maakt niet uit want die rode kaart was ook gewoon onvermogen. Leuk dat Denemarken door is, gun het ze meer dan onszelf.

3 juli 2021 om 21:22

@myvision: en ook voor de rode kaart hadden we geen enkel schot op goal. We waren echt minder, Tsjechen hadden tot de rode kaart 2 schoten op goal dacht ik zo (serieuze kansen).

4 juli 2021 om 08:45

Ja man de tsjechen poetsten ons tot de rode kaart echt helemaal van het veld....🤔

3 juli 2021 om 20:02

Kan niet begrijpen dat mensen hier nu nog steeds over zeiken, we weten het nu wel, Nederland heeft van dit matige Tsjechië verloren. Dit was Denemarken - Tsjechië, had Nederland niks mee te maken.

3 juli 2021 om 20:03

Inderdaad het was (weer) niet veel aan Tsjechische kant. Laat zien hoe ver je kan komen met een goede spits en een fatsoenlijke keeper.

3 juli 2021 om 20:10

Zo, na deze wedstrijd snappen we allemaal ook wel dat we niveau Polen waren maar De Boer aanstellen was de kers op de taart. De allergrootste probleem was ook de mentaliteit van de spelers maar ook dat kan zijn overgedragen door De Boer. Name and shame de man die verantwoordelijk was voor zijn aanstelling en iedereen maar dan ook iedereen binnen de KNVB eruit zodat er herstructurering kan plaatsvinden.

3 juli 2021 om 21:05

Frank de boer heeft er geen team van kunnen maken. De passie ontbrak, en het is geen team.

Ze moeten eens naar de wedstrijd Frankrijk - Zwitserland kijken. Dat is pas met passie spelen aan de kant van de Zwitsers.

Dat je een wedstrijd verliest daar kan ik mee leven. Al is het tegen Tsjechie. Zolang ze maar werklust laten zien, een team zijn, en kansen creeren, en goed voetbal. Maar dat ontbrak allemaal.

Ik hoop dat Denemarken het EK wint, en dat dolberg de winnende maakt in de 90e minuut. Ben benieuwd of hij dan emotie laat zien

3 juli 2021 om 20:42

Waarom gaat het bij Dolberg toch altijd om die emotie? Ik snap dat niet zo goed. Het is toch prima als hij zich er niet comfortabel bij voelt om totaal uit zn plaat te gaan na een doelpunt om dat niet te doen? Ik vind het in ieder geval een waanzinnige spits. Mooie speler met een goede techniek en een heerlijk neusje voor de goal. Jammer dat het dan altijd gaat over dat ie geen emotie zou tonen. En dat ie in Frankrijk speelt, dan kan ik hem toch lastig volgen.

3 juli 2021 om 20:48

Ik zou me niet zo druk maken om de comment van mij, het was niet heel erg serieus bedoeld.

Hopelijk leren Oranje en Les Blues van de Denen. Altijd met een passie en saamhorigheid een wedstrijd tegemoet gaan. Dan pas kom je ver. Kwaliteit alleen heb je niks aan.

3 juli 2021 om 20:06

Copy and Paste???

Heb eerder op jouw bericht gereageerd en je hebt niets geleerd, met jouw commentaar???

3 juli 2021 om 20:09

Gast, als het je niet aanstaat wat ik post, dan negeer je het lekker. Jouw reactie kan ik moeilijk serieus nemen zonder enige onderbouwing en je maakt jezelf volkomen belachelijk daarmee.

3 juli 2021 om 21:06

Als we dan toch schaamteloos op de copy and paste toer gaan, bij deze de herhaling op jouw vreemde "saamhorigheid" analyse: "Alsof Frankrijk verloor vanwege "geen saamhorigheid" en niet vanwege Deschamps die Lenglet opstelt, die z'n gebruikelijke goal weggaf, en Griezman eruit halen terwijl Mbappe degene was die moest worden gewisseld en daarna de penalty mist? Sommige lullen echt maar wat zonder kennis van zaken. In Frankrijk gaat het debat toch echt niet over "gebrek aan saamhorigheid" maar volledig over Deschamps bizarre keuzes. Sommigen verdraaien alles zodat ze hun punt kunnen maken. En je drogreden dat spanningen tussen Olli en Kylian debet waren aan de uitschakeling is onzin aangezien dit een bankzitter vs een basispeler betreft die überhaupt niet met elkaar speelden, oftewel het had geen enkele invloed op het spel of hun fatale defensieve geblunder. Ook saamhorigheid had ons niet gered of van Tsjechië doen winnen. Meer motivatie misschien wel.

3 juli 2021 om 21:24

Nou, hij heeft wel een punt hoor. Zat totaal geen teamspirit in het Franse team. Dat is helaas wel veel vaker geweest in het verleden.

3 juli 2021 om 21:32

@TikkiTakka, dit laat zien dat je er echt werkelijk geen verstand van hebt. Iedereen die ooit gevoetbald heeft, op welk niveau dan ook, weet dat de chemie in de kleedkamer tussen spelers, altijd ze doorwerking heeft op het veld. Dat Giroud geen basisspeler is maakt niks uit, het gaat erom dat er frictie is tussen spelers in het Franse elftal, en daar heeft het hele elftal last van. Overigens heeft Oranje veel meer kwaliteit dan Denemarken en Tsjechië en met een saamhorigheid in het team hadden we de beker wellicht thuis kunnen brengen. Dus voor jouw nogmaals de copy paste.TikkiTakka, Het Franse elftal heeft totaal geen saamhorigheid, eerst relletjes tussen Mbappe en Giroud, daarna weer tussen Mbappe en Griezman over een positie. Of ga je dit ook verwijten aan Deschamp? Kom op zeg, als er iemand uit z’n nek lult ben jij het wel.

3 juli 2021 om 21:47

Denk dat jij wel de allerlaatste bent die bepaalt waar het Franse elftal last van zou hebben in de kleedkamer. Het feit dat jij het verhaal van welgeteld 1 journalist over Mbappe en Griezman gelooft laat zien dat je zéér makkelijk te beïnvloeden bent. Dis omdat 1 journalist die kliks wilt scoren iets beweert is dat automatisch de waarheid? Terwijl Mbappe en Griezman het al jaren zeer goed met elkaar kunnen vinden terwijl ze elkaar elke bal afspeelde in de 16, het hakje van Mbappe op zijn vijand Griezman die de 2-1 inluidde tegen Zwitserland etc. Misschien niet alles geloven wat je leest? En als Lenglet niet had gestart was Frankrijk gewoon doorgegaan dis kon je verhaaltje de prullenbak in? Jij bent degene die hier feitenvrij 'uit je nek zit te lullen" op basis van irrelevante randzaken en de bewering van 1 sensatie journalist van een roddelblaadje. Maar iemand die serieus "met meer saamhorigheid hadden wij wellicht het EK gewonnen" snapt er vrij weinig van.

3 juli 2021 om 20:09

Saamhorigheid is lastig in Oranje zo blijkt.

Denemarken Europees kampioen. Mark my words!

3 juli 2021 om 20:02

Indrukwekkend voorspelling nu ze al in de halve finale staan. Ik win er een x aantal euro’s mee mocht het uitkomen.

Zo ongelooflijk. De minst verwachte halve finalist uit mijn EK poule blijkt de enige. Frankrijk, België en Portugal alweer thuis. Hoe dan ook, by far het sympathiekste team, los van het Eriksen moment, en zie ze tegen zowel Engeland als Oekraine wel doorstoten, spannend!

Blijft een leuk team dat Denemarken. Kwalitatief is het niet uitzonderlijk maar het is gewoon altijd een lastige wedstrijd tegen de Denen. Als Engeland vanavond weet te winnen tegen Oekraïne dan is het zeker nog geen gelopen race tegen Denemarken. Dat hebben hun onderlinge resultaten wel aangetoond.

Prachtig voor die Denen. Gun het ze wel om die cup te pakken na het gebeuren met Eriksen.

Het blijft een bizar verhaal. 2x verloren in de groep maar vervolgens wel in de halve finale komen, volledig op wilskracht. Eerste helft ging nog wel maar die tweede helft sloeg echt de vermoeidheid en hitte toe bij de spelers, leek gewoon nergens meer op. Gun de Denen die halve finale overigens wel, hopelijk kunnen ze daarna ook Oekraïne of Engeland verslaan, de finale behalen zou een wereldprestatie zijn!

Met de hakken over de sloot toch wel. Maar goed, Tsjechië is gewoon stug en een angstgegner voor Denemarken.

Lekker weg uit Baku en naar Wembley! Het sprookje duurt voort <3

We're the famous Denmark and we're going to Wembley! WEMBELEY, WEMBELY

3 juli 2021 om 20:06

En terecht! Alleen op het eind leken ze er doorheen te zitten. Maar nu naar Wembley!!!!

Kan me niet voorstellen dat Kuipers de finale krijgt na deze blunder. Hij beslist persoonlijk het duel in Deens voordeel in de eerste vijf miniuten. Maarja het blijven allebei zeer beperkte teams, Engeland loopt gewoon die finale in tegen Italie.

3 juli 2021 om 20:08

In de nations league heeft Engeland een 1/6 tegen Denemarken gepakt met 0 gemaakte goals. Lijkt me dus sterk dat ze makkelijk die finale in lopen.

Kunnen we voor toekomstige EK's Baku overslaan als mogelijke speelstad? Wat een gedrocht om te zien. Gun het de Denen verder na wat er met Eriksen is gebeurd.

Wordt steeds knapper die 2-0 nederlaag van ons. Die Tsjechen kunnen er echt geen pannenkoek van. Ridderorde voor De Boer is op zn plaats. Echt niveau Kung Pao.

3 juli 2021 om 20:09

Blijft inderdaad absurd matig maar de Tsjechen werden 'geholpen' met een domme rode kaart van De Ligt en de Denen werden geholpen met goal uit een corner dat geen corner is. Ik blijf er bij dat als Malen gewoon een 100 procent kans afmaakt we vanavond tegen die Denen hadden gespeeld.

3 juli 2021 om 20:21

Ja dat is ook zo. Ik heb die kans al 50x terug gekeken. Kudt Malen.. Maar alsnog, die zwitsers hielden het ook bijna een uur dicht met 10 man. En dat tegen Spanje. Ik moet me er nog even over heen zetten

3 juli 2021 om 20:21

Tegen de Denen hadden ze er toch weer uit gelegen.

3 juli 2021 om 20:28

Ja prima, maar die zijn tenminste van ons niveau.

Kunnen we voor toekomstige EK's Baku overslaan als mogelijke speelstad? Wat een gedrocht om te zien. Gun het de Denen verder na wat er met Eriksen is gebeurd.

Bizar dat we van deze 11 tractors hebben verloren, kunnen er echt helemaal niets van... Mogen ons ogen uit de kop schamen dat we hiervan verloren hebben mag niet.

Dolberg doet wat we in 2017 van hem zagen. Killer zijn in topwedstrijden.

Toch leuk dat Denemarken, hoop op Engeland maar Denemarken zou ik het zeker gunnen. Wel schandalig dat we van Tsjechië verloren hebben, zo slecht.

Van de 4 landen die overgebleven zijn is Denemarken de underdog, laat ik daar nu een zwak voor hebben. Van mij mogen ze winnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
J. LösslKeeper00
J. HansenKeeper
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

114 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 OGC Nice 4 4 1 0
2020/2021 OGC Nice 25 6 2 0
2019/2020 OGC Nice 23 11 2 0
2019/2020 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Basisdebutant Calvin Stengs laat zich zien tijdens moeizame zege OGC Nice

OGC Nice heeft zondagavond een zwaarbevochten overwinning geboekt in de Ligue 1. Op bezoek bij FC Nantes zag het er lang naar uit dat het duel zou eindigen in een doelpuntloos...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren