NAC Breda beleeft primeur: aandelen te koop op overnameplatform

Vrijdag, 2 juli 2021 om 11:15Rian Rosendaal • Laatste update: 13:01

NAC Breda wordt sinds deze vrijdag te koop aangeboden op het overnameplatform Brookz. De huidige aandeelhouders van de club uit de Keuken Kampioen Divisie willen 99,9 procent van hun aandelen verkopen. Aandeelhouders Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema kondigden deze beslissing onlangs al aan. De huidige omzet van NAC wordt door Brookz geschat op dertien miljoen euro.

Volgens directeur Peter Rikhof van Brookz is het uniek dat een voetbalclub op een dergelijk manier wordt aangeboden. "We hebben in het verleden weleens een Italiaans wijndomein, een bank of een safaripark op het platform gehad, maar dit is toch wel van een andere orde. We beschouwen het als een groot compliment dat Crossminds het Brookz-platform nu inschakelt om een geschikte koper voor NAC te vinden", zo laat de bestuurder van het overnameplatform vrijdag weten in een reactie. De resterende 0,1 procent van het aandelenpakket, het zogeheten 'gouden prioriteitsaandeel', blijft in handen van de stichting NOAD.

Ook aandeelhouders NAC Breda zijn het beu en verkopen aandelen

De drie aandeelhouders trokken onlangs al hun handen af van NAC.Lees artikel

NAC wordt in het verkoopproces bijgestaan door het door Rikhof aangehaalde bedrijf Crossminds. Het advieskantoor uit Rotterdam was in het seizoen 2013/14 nog betrokken bij de herstructurering van de aandeelhoudersstructuur van de Parel van het Zuiden. Aandeelhouders Van Aalst, Van Weelde en Burema deden onlangs hun beklag over de gang van zaken bij NAC, waar trainer Maurice Steijn en technisch directeur Ton Lokhoff met veel rumoer vertrokken. Het trio benadrukt zich niet meer thuis te voelen bij een club waar 'kwalijke praktijken niet als volstrekt onacceptabel worden benoemd en het risico in zich dragen om te verworden tot de norm', zo viel te lezen in een officieel statement.

"Zo’n zevenenhalf jaar geleden hebben de aandeelhouders een faillissement van NAC Breda ternauwernood voorkomen en ook nu nog is dit de enige reden dat de club vandaag de dag in leven is", zo begon het statement van bijna twee weken geleden. "We troffen een club aan in zwaar verval: een groot negatief eigen vermogen, een berg schulden, lijken in de kast, een vertroebelde relatie met zowel KNVB als ook de gemeente Breda, de laagste FRS rating met bijbehorende curatele, een chaotische organisatie met beperkte financiële kennis van zaken."

De aandeelhouders zeggen vaak financiële steun te hebben verleend aan de club, 'wanneer en waar nodig'. "We hebben dit gedaan in de luwte met gepaste anonimiteit", zo viel te lezen. "Onze enige drijfveer hierbij was de liefde voor de club. De beperkingen enerzijds en verantwoordelijkheden anderzijds die dit met zich meebracht zijn wellicht niet voor alle fans altijd even duidelijk geweest. Zeer recentelijk hebben we te maken gekregen met acties van sommige individuen die alle normen van fatsoen hebben overschreden. Een club kan niet worden bestuurd via een supporters ultimatum, met als gevolg bedreigingen naar een trainer en meerdere clubbestuurders en hun familieleden", aldus de teleurgestelde aandeelhouders.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door wanny)

Nou Red Bull, sla je slag voor een vestiging in Nederland.

2 juli 2021 om 11:56

Om weer een mooie club naar de kloten te helpen? Liever met opgeheven hoofd je club opdoeken dan je ziel aan de duivel verkopen neem ik aan.

2 juli 2021 om 12:40

Wat een populistisch gelul. De meeste Red Bull clubs hebben enorm veel baat gehad bij de overname.

2 juli 2021 om 13:19

Wil je zeggen dat atm NAC niet naar de kloten is??

2 juli 2021 om 13:54

Zoals demajoor hieronder al aangeeft, kunnen dus niet alle aandelen in bezit komen van één investeerder (als één investeerder alle aandelen zou kopen). En daarbij komt natuurlijk ook of je dit als NAC zou willen. Maar het is geen geheim dat Red Bull graag een club in Nederland zou willen hebben. En ik denk dat ze hier wel willen kijken naar de mogelijkheden. We wachten het in ieder geval af.

2 juli 2021 om 13:57

Het is maar waar je om geeft. Als je ook maar een greintje respect hebt voor de voetbalcultuur en geschiedenis zul je nooit in zee gaan met Red Bull. Die slopen je club en zetten er iets anders neer.

Sportief succes is toch geen reden om fan te worden van club mag ik hopen? Dan heb je wel erg weinig eergevoel.

2 juli 2021 om 14:00

Maar hoe kun je een energiedrankjesleverancier die mensen verslaafd maakt aan vloeibare suikerziekte nou mooi vinden? Dan trap je wel heel makkelijk in die marketing.

Nee, voetbalcultuur wat is opgebouwd in 150-100 jaar wordt rap afgebroken door de vercommercialisering en dat vind ik triest.

#amf

2 juli 2021 om 14:19

Hoezo is sportief succes geen reden om fan van een club te zijn? Waarom support iedereen dan een profclub in plaats van alleen de lokale amateurclub? Waarom hebben alle topclubs veel meer supporters dan kleine clubs? Sportief succes is juist een van de belangrijkste redenen om fan van een club te zijn.

2 juli 2021 om 14:37

Dat is dan voornamelijk voor de mensen die zich blijkbaar willen afficheren met het succes van een ander. Als in: wereldster koopt product A, als ik dat ook doe ben ik stoer oid.

Sorry, maar dan ben je geen supporter.

2 juli 2021 om 14:39

@regulator

Dat doet er niet toe. Als je jouw club aan Red Bull verkoopt is het jouw club niet meer. Er wordt iets totaal anders van gemaakt. Dan kun je beter opdoeken, dan heb je nog een beetje respect voor je club.

Maar de voetbalcultuur is stervende, dat weet ik. Ik spartel.

2 juli 2021 om 16:48

Helemaal met jou eens. Red Bull Breda, dan houdt t op voor mij.

2 juli 2021 om 15:26

Ik zou het graag zien een Red Bull club in Nederland zal ook goed zijn voor nieuw Nederlands talent Red Bull heeft al bewezen goed resultaat te hebben met jeugd spelers.

We gaan het meemaken. Hopelijk 1 rijke nac supporter, type van seumeren maar de stichting Ons Nac zou zomaar ook een mooi bod kunnen doen, hierbij zullen supporters de club kopen en dat zal dan richting hetzelfde systeem als de socios gaan! Ben benieuwd wat er allemaal gaat afspelen. Zal nooit verloren gaan!!!

2 juli 2021 om 15:01

Het zou fijn zijn inderdaad, het is een mooie club. Ik vind het moment wel erg slecht gekozen, NAC heeft natuurlijk net bakken slechte publiciteit gehad met doodsbedreigingen aan familieleden van Steijn. Beter hadden ze hier mee gewacht tot er wat positiever nieuws de overhand heeft.

Dan gun je die koekebakkers van ‘supporters’ toch eigenlijk een hele foute eigenaar. Eigen schuld.

2 juli 2021 om 11:35

Dus jij gunt mij dit omdat er een kleine groep totale randdebielen rondloopt? Dan gunnen we dat elke club dus.

Ik hoop dat de normale 10.900 supporters die een seizoenskaart hebben gekocht meer zeggen dan die 100 idioten.

2 juli 2021 om 11:49

Volgens hadden er toch 4 supportersverenigingen hun handtekening gezet onder de brief dat de huidige coach weg zou moeten? Anders zouden gepaste maatregelen worden getroffen? Denk dat je het dan wel over meer dan 100 idioten hebt. Anders had ik wel een leegloop verwacht bij deze supportersverenigingen

2 juli 2021 om 12:11

Dan ga je er vanuit dat er met gepaste maatregelen geweld wordt bedoeld. Dat is zeker niet de intentie van die supportersverenigingen geweest.

Betwijfel ook of er daadwerkelijk concrete bedreigingen zijn geweest. Daarvoor ontbreekt tot op heden ieder bewijs.

2 juli 2021 om 12:32

Uhm er is meer dan alleen geweld waar je iemand pijn mee kan doen hé? Mensen die cryptische termen gebruiken als 'gepaste maatregelen' gaan echt niet bij iemand op de koffie hoor.

2 juli 2021 om 16:47

Gewoon ludieke acties, dat was de bedoeling.

Ben het met je eens dat anderen deze tekst op kunnen vatten als een oproep om dingen te doen die niet horen. Maar dat was zeker niet de bedoeling van de initiatiefnemers.

Blijf het soms wel gek vinden dat er zoveel vermogende mensen zijn die zo'n club een paar 10k-100k euro willen en kunnen toestoppen. Daar mag je als club wel heel dankbaar voor zijn, want je kunt jezelf dus niet in leven houden. Eigenlijk is het al over and out.

Helaas staat er een fout in dit artikel
99% van de aandelen staat te koop
Er is 1 aandeel bedongen door de supporters dat aandeel is in het bezit van de stichting NOAD die stichting staat voor bewaking van de clubcultuur
Dus ik neem aan dat NAC niet bij een red Bull of een City Football Group ( al hoop ik persoonlijk cfg wel) gaat komen
De groep Ons NAC heeft een plan met supporters participatie wat op zich wel een goed idee is
Maar ja hoe zit dat dan met schulden enzo?
Moeten de supporters dan elke keer zelf bijlappen?
Dus EEN vermogend iemand met hart voor de club lijkt mij een goede optie
Ik denk bv aan een tiesto of aad ouborg
Hopelijk wordt het snel maar wel deskundig geregeld

Is dit iets voor John De Mol? Hij weet toch niet meer wat hij met z'n geld moet doen. Ipv de hele Nederlandse Media wereld opkopen

13 miljoen lijkt me wel erg veel. Winst wordt er niet gemaakt in zo'n club.

In principe koop je een licentie, wat spelers met een contract en de naam Nac. En misschien nog een beetje onroerend goed en materialen.

De rest van de waarde zit dan in de supporters en sponsorbasis. Maar die is niet zeker. Als er een partij komt die in de ogen van de aanhang niet de juiste dingen doet voor de club, dan ben je ze kwijt.

2 juli 2021 om 12:16

Op Brookz gekeken, omzet is 13 miljoen. Dat is niet de geschatte overnamewaarde.

Staat overigens ook dat er 11-20 FTE werken, dat lijkt me een behoorlijke onderschatting.

2 juli 2021 om 12:26

Stinkt zwaar dat pareltje uit het zuiden
Zit zeker stront aan het knikkertje

Koop je alleen de naam? of ook het vastgoed stadion etc? en als er dan kosten uit voortvloeien zijn die dan voor de aandeelhouders? hoe werkt zoiets?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.TOP Oss00
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
H. VisserUnknown
N. OlijKeeper
M. AdilehouVerdediger
J. MashartVerdediger
G. SiereveldVerdediger
W. NeelenVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren