‘Nederland gaat Jong Oranje-international verliezen aan Marokko’

Donderdag, 1 juli 2021 om 21:50Mart van Mourik • Laatste update: 09:18

Nordin Amrabat denkt te weten dat een Nederlandse Marokkaan van Jong Oranje binnenkort gaat kiezen voor Marokko. In het programma EK Voetbalpraat van ESPN wordt Amrabat gevraagd naar zijn denkwijze wat betreft de keuzes van jonge spelers voor interlandcarrières. Vervolgens laat de transfervrije aanvaller doorschemeren dat de Marokkaanse ploeg binnenkort kan rekenen op een nieuwe aanwinst. “Maar het is aan hem om het naar buiten te brengen.”

“Hoe ik kijk naar het feit dat alle jonge jongens nu die keuze moeten maken tussen Nederland en Marokko? Na het WK had ik gezegd dat alle Marokkanen vanaf dat moment voor Marokko moesten gaan spelen”, zegt Amrabat. “Dat werd met niet in dank afgenomen door de Nederlanders, maar alleen Mohamed Ihattaren heeft tot nu voor Nederland gekozen. Sommigen kijken natuurlijk ook naar speelkansen. Kijk, iedereen zegt wel heel stoer voor Marokko te kiezen, maar die spelers zijn vaak helemaal niet in beeld bij Nederland.”

“Het maken van een keuze voor één van de landen was eigenlijk alleen weggelegd voor Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en mijn broertje (Sofyan Amrabat, red.)”, vervolgt Amrabat, die zich vervolgens lijkt te verspreken. “Daarnaast hoorde ik laatst dat een andere speler binnenkort voor Marokko gaat kiezen. Wie dat is? Een Nederlandse Marokkaan die ook voor Jong Oranje speelt. Al is het denk ik aan hem om dat naar buiten te brengen en niet aan mij.”

“Onze Spartaan, Abdou Harroui?”, vraagt presentator Jan Joost van Gangelen direct, waarna Amrabat enigszins geschrokken lijkt te reageren. “Geen idee”, zegt de buitenspeler. Van alle spelers die namens Jong Oranje op het eindtoernooi van het EK Onder-21 in actie kwamen was Harroui inderdaad de enige Nederlandse Marokkaan in de selectie. “Nu is er overigens wel weer een nadeel om voor Marokko te spelen. De laatste Afrika Cup was in de zomer, maar die gaat nu weer terug naar januari. Als je als trainer dus een speler moet contracteren, kan hij een reden hebben om een voor een ander te kiezen”, voegt Amrabat toe.Gerelateerd

Meer sportnieuws

86 reacties (laatste reactie door yelle)

Waarschijnlijk dan Mo want Marokko zal toch niks hebben aan Harraoui? En ja mo was er afgelopen toernooi er niet bij weet ik maar misschien dat hij het woord international heel breed trekt.

1 juli 2021 om 22:01

Mo is geen jong Oranje international.

1 juli 2021 om 22:30

In dat geval zou hij wel erg snel opgeven zeg, is nog niet eens twintig. Ik vind dat iemand altijd met zijn hart moet kiezen voor het land waar hij voor wil uitkomen, maar ik krijg het idee dat deze jongen volledig de verkeerde kant op gaat en niet de begeleiding krijgt die hij nodig heeft, wat logisch is als je zo jong je vader verliest

1 juli 2021 om 22:37

Gaobear, dat hij niet de goede begeleiding heeft kan ik je garanderen. Daar ga ik niet verder op in, want wat hij in zijn vrije tijd moet hij zelf weten natuurlijk. Maar sinds het overlijden van zijn vader is het wel de verkeerde kant opgegaan. Hopelijk krijgt hij het snel op de rails. Dat hij snel opgeeft heeft te maken met dat voor zijn gevoel niemand binnen PSV hem helpt.

1 juli 2021 om 23:00

665 Eeuwig zonde, en testament van onkunde van de betrokken mensen bij psv.. Ik hoop stiekem dat hij naar Wolfsburg gaat, kan wel een arm om de schouder gebruiken en ik denk dat Van Bommel hem die kan bieden.

1 juli 2021 om 23:12

Klopt ik denk het ook met van Bommel kan het altijd goed vinden. En dat is ondanks dat hij nu weg is nog steeds degene waar Ihattaren het meeste mee communiceert. As Wolfsburg deze zomer aanklopt geef ik ze nog goede kans, anders wordt het Ajax. Vanwege dat Overmars voor zijn gevoel veel contact onderhoud en regelmatig Ihattaren even appt/belt. Het is gewoon een persoon die heel gevoelig is voor hoe mensen met hem omgaan. Bij Schmidt is Mo gewoon een van de vele en hierdoor voelt hij zich minder geliefd.

2 juli 2021 om 12:40

Leuk en aardig deze spelers. Maar bij marokko komen ze niet aan spelen toe. Niveau bij Marokkaanse elftal niveau is te hoog gegrepen. Is ook gebleken voor idrissi, tanane, labyad die niet opgeroepen worden. Ihattaren, el ghazi zouden ook geen plek in de selectie hebben. Om bij marokko te slagen moet je in de top5 competitie beslissend zijn. Eredivisie is geen graad meter. Bij marokko doen de jongens van sevilla, benfica, inter, eintracht frankfurt het goed.

1 juli 2021 om 22:03

Heeft niet gespeeld dit toernooi. Tenzij Amrabat wel een heel brede definitie hanteert.

1 juli 2021 om 23:22

Marokko heeft toch juist prima creatieve spelers? Harroui is zeer allround en zeer talentvol.

Je weet het maar nooit, maar ik denk wel dat er betere spelers voor het middenveld zijn dan Harroui. Desalniettemin zou ik het jammer vinden want ik zie wel rek en potentie in die jongen, eigenlijk voor mij een van de beste op het jeugd EK. Vond hem heel goed en rustig spelen, ook lekker tempo op zetten, gewoon een leuke speler. Eigenlijk mogen ze allemaal doen wat ze willen, maar natuurlijk heb ik liever dat ze voor NL kiezen. Wel een rare opmerking van Amrabat, dat zo aan te kondigen. Who else kan het zijn, misschien Motje? Dat zou dan wel heel triest zijn als je het mij vraagt.

1 juli 2021 om 22:16

Zou wel apart zijn van Harroui. Die heeft al zo vaak aangekondigd dat hij voor het Nederlands elftal wilt gaan uitkomen, en dat hij met trots het shirt draagt. Ik zal het ontzettend jammer vinden als die dan opeens random voor Marokko wilt gaan uitkomen. Ihattaren idem. Die jongen moet even rustiger worden, en wellicht naar Wolfsburg vertrekken. Van Bommel heeft hem altijd gesteund in de goeie en slechte tijden. Van de spelers met een nederlands/marokkaanse achtergrond, denk ik dat Taabouni denk ik wel voor Marokko gaat uitkomen. Is meer een vermoeden. Hoop het overigens niet, want het is gewoon een groot talent.

Wie het ook is, ik wens die persoon alle geluk van de wereld toe. Het blijft een persoonlijke keuze waarbij ik alleen hoop dat de betrokken persoon snel duidelijkheid geeft.

Zo hoor je er jaren niets over en zo zie je op 1 dag 3/4 artikelen van Amrabat. Zou die zonder club zitten?

1 juli 2021 om 22:21

Staat toch duidelijk dat hij bij een tv programma zat. Schijnbaar heeft hij genoeg dingen verteld dat het over verschillende artikelen verdeeld kan worden. Of wat dacht je zelf? Dat Amrabat de pers op belt en vraagt om aandacht omdat hij transfervrij is?

Op dit moment zie ik geen een Marokkaan op de Nederlandse velden die in aanmerking kan komen voor oranje!

1 juli 2021 om 22:30

Omdat wij internationaal nu de sterren van de hemel spelen waar iedereen tegen op kijkt. Het kan ook zijn dat je niet goed hebt gekeken naar Marokkaans talent.

1 juli 2021 om 23:58

Uit oprechte interesse, kun je behalve Harroui nog andere marokkaanse talenten opnoemen in NL voor wie een interland carriere lonkt?

1 juli 2021 om 23:20

Behalve bij Ajax, zou ik Harroui van Sparta anders voor elke andere club dan Ajax in Nederland - los van het feit dat Propper en Van Ginkel op routine boven hem zouden staan - een interessante jonge speler zou kunnen zijn. Behalve Gravenberch is er geen enkele andere Nederlandse speler uit deze leeftijdscategorie die momenteel in de top van de Eredivisie speelt; en daar onder kan ik geen betere bedenken dan Harroui. Dus waarom zou die niet door kunnen groeien richting Oranje.

Enige waar ik mij hierin aan stoor is dat zo'n speler wordt opgeleid in de jeugd van oranje. En puntje bij paaltje dan maar kiest voor een ander land. Zou in mijn ogen niet mogen.

1 juli 2021 om 22:51

@juvedeef Tsja het is soms jammer, maar in de jeugd zijn het kinderen die nog een keuze moeten maken. Ik heb er persoonlijk weinig problemen mee eigenlijk. Sommige ervan zullen enorm twijfelen, omdat ze met beide wat hebben en er misschien op latere leeftijd pas een gevoel doorbreekt voor de definitieve keuze. In veel gevallen zal het ook te maken hebben met de kans om omgeroepen te worden bij het Nederlands elftal. Hoe je het ook wendt of keert zijn het meestal ook geen directe versterkingen voor Oranje. Ziyech is denk ik een van de weinige uitzonderingen en ook bij hem kan ik het gewoon begrijpen. Als de bondscoach van Oranje je passeert en je bij het andere land waar je veel liefde voor voelt wel op schouders gedragen binnen kan komen, dan gaat dat de meespelen in het nemen van die beslissing.

1 juli 2021 om 23:00

Wanneer een oproep naar het grote oranje uitblijft dan snap ik het wel, maar in dat geval zou ik dan ook niet meer voor jong oranje uitkomen, dan maak je jezelf een soort van belachelijk.

1 juli 2021 om 23:03

Je wordt toch niet in jong Oranje opgeleid?

1 juli 2021 om 23:04

Nou, als ik zie hoe hier elke speler van het Nederlands elftal tot aan de veters wordt afgebrand zou ik ook snel voor Marokko kiezen.

2 juli 2021 om 00:01

Gelukkig had ziyech er in de marokkaanse pers geen last van toen hij zomer 2018 als een krant speelde

Zijn er trouwens ook veel internationals bij Marokko die geen Nederlandse achtergrond hebben?
Dus echt in Marokko geboren, club daar hebben gehad en transfer naar Europa..

Of bijna allemaal geboren/wonend in Europa en kunnen uitkomend voor meerdere landen

1 juli 2021 om 22:34

Je hebt eigenlijk 3 groepen binnen het elftal. De Nederlanders, de Fransen en de "Marokkanen" (geboren en getogen in Marokko en (nog steeds) wonend daar). Vooral de eerste 2 groepen zijn in een ruime meerderheid. Je hebt wel wat spelers die onder de 3e groep behoren, maar dat zijn er wel weinig. Je ziet ook wel dat veel mensen uit die 3e groep niet naar Europa gaan, maar echt in de Arabische landen blijven en dus geen topniveau halen.

1 juli 2021 om 22:45

Nouja je zou ook spelers in de derde categorie kunnen scharen die in marokko geboren zijn en met hun talent europa hebben bereikt nog voordat zij hun debuut hebben gemaakt in de marokkaanse competitie (denk aan taarabt, ennessyri, fajr) en dan wordt het 3e groepje ook een stuk groter. Maar de groepen zijn niet meer van deze tijd, nu is het meer een hecht geheel geworden.

1 juli 2021 om 23:12

Die bedoel ik ook!
Die voetballend gezien de stap van Marokko naar Europa hebben gemaakt. En niet omdat bijvoorbeeld pa en ma verhuisd zijn.

Ik was benieuwd hoe groot die groep is.

2 juli 2021 om 07:24

Ik weet even niet hoe het momenteel is, al vermoed ik dat er in de tussentijd niet revolutionair veel zal zijn veranderd, maar bij het WK 2018 was het in elk geval zo dat zo'n driekwart van de selectie uit Europeanen bestond (jongens die in Frankrijk, België, Nederland, en Spanje zijn geboren en/of minstens zijn getogen), en een kwart bestond dus maar uit gasten die in Marokko waren geboren en ook getogen.

Die Marokkanen hebben veelal geen enkele binding met Nederland, zelfde geldt voor Turken etc
De integratie is compleet mislukt.
Moet ik wel zeggen dat ik maar 1 Marokkaan weet die echt iets toe zou voegen aan het Nederlands elftal en ik graag in Oranje had willen zien en dat is Ziyech.
Dat is een speler die ik hoog heb zitten en waarvan ik het oprecht spijtig vind dat hij niet voor Nederland uit komt.

1 juli 2021 om 23:06

Ik ken zat Marokkanen en Turken die een prima binding hebben met Nederland en met hun, hoe noem je dat, land waar ouders geboren zijn.
Integratie is dus niet compleet mislukt.

2 juli 2021 om 00:03

Raubath klinkt alsof hij er redelijk ver vanaf staat en zijn mening vormt rondom het NOS journaal (waar indd marokkanen niet altijd relaxt instaan, vaak om terechte redenen maar toch). Trek je er niet te veel van aan.

1 juli 2021 om 23:20

Die Nederlanders hebben veelal geen enkele binding met Nederlandse Marokkanen, zelfde geldt voor Nederlandse Turken etc. De acceptatie is compleet mislukt. Moet ik wel zeggen dat ik maar 1 Nederlander weet die echt iets toe zou voegen aan het Marokkaanse elftal en ik graag in Marokko had willen zien en dat is Frenkie. Dat is een speler die ik hoog heb zitten en waarvan ik het oprecht spijtig vind dat hij niet voor Marokko uitkomt. Agh, zo kan het ook he als we je kortzichtige selectieve tunnelvisie gaan hanteren!

1 juli 2021 om 23:27

Ik ken ook genoeg Nederlandse Marokkanen en Turken die heus wel beseffen dat ze Nederlands zijn en blij zijn dat ze hier wonen, we moeten alleen een keer af van het idee dat ze ons iets verschuldigd zijn. Als ik in Marokko zou wonen, zou ik daar toch ook ‘de Nederlander’ zijn. Kan me heel goed inbeelden dat je jezelf dan af en toe in de spiegel aankijkt en bij jezelf denk dat je voor je land van je etnische afkomst wilt uitkomen. Onze grote uitdaging is dus deze jongens ervan te overtuigen dat Nederland wel degelijk hun land is ondanks dat er mensen zijn die ze willen aanpraten van niet. En nee, ik ben verre van links en kan een verder maatschappelijk betoog houden, maar om het bij voetbal te houden: je kunt toch niet ontkennen dat we elke wedstrijd weer met lede ogen moeten aanzien dat onze beste speler (Ziyech) gewoon niet voor ons uitkomt? Dus als we zulke dingen in de toekomst anders willen zien, zouden we ons dan niet beter kunnen focussen op het gezamenlijk zoeken naar oplossingen en verbeteringen ipv vingers wijzen en conclusies trekken? Maar goed, ik ben ook maar een random dude op VZ

1 juli 2021 om 23:37

Ik ken alleen persoonlijk al zo ontzettend veel Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst die perfect zijn geïntegreerd, en die nog betere 'modelburgers' zijn dan de gemiddelde autochtone Nederlander. Dus tja, waar komt jouw beeld dan vandaan?

1 juli 2021 om 23:42

@FGLJN Exact, snap dit soort gebrabbel echt totaal niet gewoon. Nieuwe generaties zijn opgestaan, hier geboren en opgegroeid, hebben hun leven hier, alles. En dan heb je nog zulke types die zo bekrompen naar zaken kijken. En idd, het is zoals je het zegt. Men moet eens stoppen zo kortzichtig naar zaken te kijken.

2 juli 2021 om 00:48

'Die Marokkanen' wel mooi dat jij dat even bepaald hebt voor iedere Marokkaan. Goed bezig...

Ik denk dat het eerder om ihattaren gaat dan om haraoui. Haraoui had toen een keer duidelijk gezegd dat hij voor 100% voor oranje zou gaan.

Harroui is een heerlijke speler die als die een volgende stap maakt echt bij een subtopclub of hoger kan eindigen zou zonde zijn

Wie het ook is het zal een keuze zijn niet alleen gebaseerd op je liefde voor je roots, maar ook op bijvoorbeeld waar je denkt het meeste kans maakt om te spelen. Bij Oranje zal er komende jaren genoeg komen en de huidige generatie zal alleen maar beter worden, nu nog een teamgeest creëren.

Ik denk Mohamed Taabouni van AZ. Kwam tot ruim een jaar geleden in aanmerking voor de eerste selectie maar voetbalt sindsdien in jong AZ. Speelde ook een goed WK onder 17 in Brazilië in november 2019 maar is niet in beeld bij Erwin vd Looi. Zou het een gemiste kans vinden..!

Dat is best jammer, Jong Nederland had wel een goed toernooi

Weer al die standaard reacties hier over integratie etc! We zijn hier geboren en getogen!

Eens met 1 van de reacties hierboven: als je eens ziet hoeveel sh*t Malen over zich heen kreeg, en hoe weinig er over De Ligt werd gezegd.. heel triest. En ik geloof best dat de meesten geen racist zijn, het gaat puur om institutioneel racisme. Onderbuik gevoelens die weer opborrelen zodra er gehaat kan worden op alles wat geen blond haar en blauwe ogen heeft.

Gun deze speler het allerbeste; in welke shirt dan ook. Als ie maar 10000% geeft als ie dat shirt draagt! Welke dat ook moge zijn, Nederland Marokko Turkije China. Leef en laat leven.

2 juli 2021 om 07:40

Ik vond de kritiek op Malen wel meevallen. Hij had moeten scoren, maar bij Malen ging het er vooral om dat de bondscoach hem wisselde, terwijl de meeste mensen hem liever hadden laten staan. Dat was vooral kritiek op De Boer.

Verder kreeg gewoon iedereen die zwak speelde kritiek: Wijnaldum, De Roon, De Ligt, Depay, Stekelenburg, Promes en blind. Heeft niks met institutioneel racisme te maken, enkel en alleen met voetbal. Maar ja, je leest blijkbaar wat je wilt lezen.

Wie tegenwoordig voor oranje kiest, kiest voor bankzitten. De mislukte topspelers van oranje hebben speelgarantie, anders lopen ze weg want voor het geld hebben ze de knvb niet nodig. En de eer...dat speelt allang niet meer mee. Spelen voor de eer doen spelers die nog in Nederland spelen.

Zolang je de keuze hebt, kan en mag je er gebruik van maken. Je kan niet verkeerd kiezen vind ik.

Ik ben totaal niet verrast dat dit gebeurt Kijk hoeveel shit vooral de donkere spelers over zich heen krijgen bij het Nederlands elftal Als ze goed spelen zijn het onze jongens maar als ze een keertje een mindere dag hebben dan zijn het K...surinamers Nu krijgen ze de keus te kiezen tussen Suriname ,curacao ,marokko ,en Nederland. Ik denk dat wij ons eens achter de oren moeten krabben hoe het zover is gekomen. Kritiek moet kunnen maar die haat vaak onbewust getriggerd door sportjournalisten, en dan liefs ex voetballers die zelf niet veel hebben bereikt met het Nederlands elftal . .

2 juli 2021 om 07:01

Denk niet zozeer dat het om de huidskleur gaat als het om kritiek gaat bij Oranje. Depay omdat hij zich als een verwende tiener opstelt en Wijnaldum werd afgevallen omdat hij niet thuis gaf tegen de Tjechen. Nou mag het? Dumfries wordt alom geprezen om karakter en spel.

Meer kritiek op De Ligt voor zijn stomme actie en Blind omdat hij trager is dan een intercity met bladeren op de rails.

2 juli 2021 om 08:13

Het gaat ook niet om de huidskleur, maar sommige mensen zullen altijd, overal racisme achter zien. Men schaft zwarte piet af, vervolgens is de roetveegpiet ook racistisch. Dit is hetzelfde type mens dat excuses voor de slavernij eist, maar excuses alleen is niet genoeg, er moet ook geld op tafel gelegd worden. Het georganiseerd gekwetst zijn is een verdienmodel geworden.

De kritiek op Depay is hetzelfde als de kritiek op Ziyech, het is niet vanwege de huidskleur, maar vanwege het vele balverlies. Als bij zo'n speler niets lukt is het gelijk ook de allerslechtste speler die je in je team kan hebben. Zo'n lage ondergrens, daar gaan ze bij Barcelona nog van schrikken, hoewel, ze hebben al ene Antoine Griezmann hebben rondlopen die ook niet altijd even goed speelt.

Gaat het om Ihattaren, Koeman wilde hem destijds er bij halen. Frank de Boer heeft het niet gedaan en v d Looi heeft hem helemaal links laten liggen. Logisch dat zo'n speler dan voor een ander land kiest.

2 juli 2021 om 13:59

Dat is helemaal niet 'logisch'. Het is namelijk (newsflash!) niet zo dat een keuze voor een interlandloopbaan enkel wordt beslist op basis van (kansen op) speeltijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

94 fans
Aanvaller, 34 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren