Uitbundige Zinchenko maakt de tongen los: ‘Ik kan me daar zó aan storen’

Woensdag, 30 juni 2021 om 13:14Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:30

Na afloop van de gewonnen achtste finale van Oekraïne tegen Zweden (1-2) waren de meeste ogen gericht op Oleksandr Zinchenko. De linkervleugelverdediger annex middenvelder nam een doelpunt en een assist voor zijn rekening en werd verkozen tot man van de wedstrijd, maar liet duidelijk blijken niet te kunnen leven met de kritieken die zijn ploeg de voorbij weken te verduren kreeg. Zinchenko vierde zijn openingstreffer door al schreeuwend zijn vinger voor de mond te doen terwijl hij naar de reservebank sprintte. Na afloop van het duel gaf de speler van Manchester City tekst en uitleg tijdens de persconferentie.

Zinchenko werd na de overwinning in de achtste finales gevraagd naar zijn uitbundige manier van juichen. "In de eerste drie wedstrijden kregen we veel kritiek over ons heen", vertelt de linkspoot. "Dat was ergens wel terecht vanwege ons spel. Maar met mijn manier van juichen wilde ik duidelijk maken dat alle criticasters nu hun mond moeten houden." De voormalig PSV'er brak na een klein half uur spelen de ban tegen Zweden met een fraaie volley. Emil Forsberg trok de stand nog voor rust gelijk, waarna invaller Artem Dovbyk Oekraïne in de laatste minuut van de verlenging alsnog naar de kwartfinale kopte.

"Wij verdienen het als team om hier te staan", vervolgt Zinchenko zijn verhaal. "Wij slagen erin om onze ambities waar te maken en historie te schrijven. Het wordt nu dus tijd dat iedereen ons gaat steunen. Overigens doet het overgrote deel dat al. In elke wedstrijd dit toernooi had ik het gevoel dat we een thuiswedstrijd speelden." Oekraïne voldeed met het bereiken van de achtste finales al aan de doelstelling dit Europees kampioenschap, daar het land mikte op het overleven van de groepsfase. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko eindigde als derde in de groep van Oranje en treft zaterdag in het Stadio Olympico Engeland.

De zichtbaar opgefokte manier van juichen van Zinchenko kon bij Studio Europa op weinig bijval rekenen van Fresia Cousiño Arias. "Ah, ik kan me daar zó aan storen. Dan maak je zo'n doelpunt, juich gewoon of juich niet, maar dít. Je speelt bij Manchester City, je bent een grote speler bij Oekraïne, waarom? Dat is toch niet nodig? Omdat er wat kritiek is geweest omdat ze misschien meer van je hadden verwacht. Laat het lekker van je afglijden en geniet van je doelpunt." Ook Rafael van der Vaart ergerde zich. "Dan denk ik: Wat is er dan gezegd, dat je niet zo goed speelt? Daar is tegenwoordig iedereen een beetje boos over."


Poll

Wie gaat de halve finale van het EK bereiken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door millonario)

Blijf het een beetje een raar kereltje vinden, je krijgt kritiek en vindt dat zelf ook terecht maar omdat je een goaltje maakt moet iedereen zijn tetter houden en maar meelopen in de polonaise. Terechte kritiek kan je ook voor lief nemen en gebruiken ter verbetering. Bij City in de CL vond ik hem ook maar bijzonder overkomen, lijkt een beetje een arrogant stuk vreten, die jochies zijn niets meer gewend van kritiek en willen alleen maar veren in hun achterste krijgen.

30 juni 2021 om 13:26

Kijk nou uit straks trekt hij een sprint door jouw woonkamer met zijn vingers voor zijn lippen...

30 juni 2021 om 13:36

Chips, dit is nu te laat. Wellicht gaat nu de hele selectie hier wat van vinden en mij boycotten of uitlachen omdat we er uit liggen. Terechte kritiek is tegenwoordig maar vies en bah in de voetballerij.

30 juni 2021 om 14:28

Vind de hype rond Zinchenko sowieso een beetje overdreven. Posteer 'm in de aanval en het valt allemaal best tegen, maar als back moet hij dan ineens top zijn. Dat zegt me vooral dat veel net-niet aanvallers gewoon top backs kunnen worden totdat men meer van backs gaat verwachten dan leuk kunnen aanvallen.

30 juni 2021 om 14:40

denk eerlijk gezegd meer dan hun gedrag een symptoom is van een groter probleem (begeleiding, coaching, de media, etc) en minder een uiting van hoe zij zijn als persoon.

30 juni 2021 om 15:06

Als 1 iemand iets doet zou ik niet spreken over meervoud.

En wat kan ik me storen aan voetballers. De hele reden dat dit op het oog simpele kereltje miljoenen verdient, is dat mensen zoals wij het leuk vinden om het over voetbal te hebben. Daar hoort uiteraard ook kritiek bij, en soms nog harde ook. Als je daar niet tegen kunt moet je een gewone baan zoeken. Die voetballers hebben vaak het idee dat het een soort halfgoden zijn, waar niemand kritiek op mag hebben. Ze verdienen zoveel door de belangstelling en dus ook kritiek van het publiek, anders is het feestje gauw klaar

30 juni 2021 om 13:48

Waarom zou die dit niet mogen doen? Het is een mens, heeft emotie en laat hem lekker gaan. Best grappig dat Fresia en Rafael kritiek hebben op hem omdat die zich te druk maakt om kritiek, vervolgens maken zij zich blijkbaar net zo druk om niks als hij. Hoort erbij, lekker laten doen en klaar.

Ik vind dit altijd een teken van zwakte. Kritiek krijgen hoort erbij, niet alleen bij voetbal, maar bij het leven. Daar word je beter van, als je er wat mee doet. Maar nee, dat mag niet meneer Zinchenko. Ik zou zo'n speler persoonlijk nooit naar m'n club halen, los van zijn voetballende kwaliteit, want dat heeft ie natuurlijk wel. Mentaal echter niet geschikt.

Mooi dat die analisten zeggen dat hij zich daar niet zo aan moet storen en het lekker van zich af moeten laten glijden, terwijl ze zelf juist hetzelfde doen door zich aan de manier van juichen van Zinchenko storen.

Tja zo erger ik mij aan mensen die lopen te zeuren over hoe ieman juicht, heeft echt het gehalte van zeuren om te zeuren. Zo heeft iedereen wel wat

Sorry Zinchenko, jullie spel was nog steeds niet om aan te gluren. Doe dat vingertje maar even weg en haal 'm maar weer tevoorschijn als jullie wel fatsoenlijk voetbal op de mat hebben gelegd.

30 juni 2021 om 14:18

Dat zal m worst wezen. Hij staat in de kwartfinale terwijl Nederland al thuis zit. Uiteindelijk draait het daarom.

Hij heeft gewoon gelijk, staat gewoon in de kwart finale. Vele landen kunnen een voorbeeld nemen aan bijv Oekraïne met veel minder talent maar een geweldige instelling en teamspirit verder komen. Alleen het resultaat telt uiteindelijk. Zeker voor deze landen.

30 juni 2021 om 14:04

Goed, ze staan in de kwartfinale doordat ze enkel hebben gewonnen va. Macedonië en Zweden, terwijl er van Nederland en Oostenrijk is verloren. Zo’n Oekraïne Zweden is voor mij een 50/50 dus al met al niks bijzonders. Anderzijds snap ik niet dat mensen niet begrijpen dat als een land wint een ander verliest en die grens van winst of verlies kan soms zo dicht bij elkaar liggen, waar maken we ons druk om.

30 juni 2021 om 14:21

Het gaat om het winnen van de juiste wedstrijden. Maakt niet uit tegen wie. Niks bijzonders maar wel kwartfinale.

30 juni 2021 om 14:32

Natuurlijk wel in een makkelijke poule waar ze nog derde werden ook met 1 van de makkelijkere lotingen voor de laatste 16. Nuance is dus wel op z'n plaats. Oekraine is gewoon geen goede ploeg op kwalitatief vlak. Dat wil echter niet zeggen dat ze (met wat geluk) niet ver kunnen komen. Griekenland won 't toernooi zelfs 17 jaar geleden. Met de huidige opzet is de kans des te groter dat je matige ploegen in die laatste 8 krijgt.

Leuk voor Oekraã¯ne en Zinchenko dat ze in de kwartfinale staan. Ze hebben het toch maar gedaan. Maar dat vingertje.. dat is in de gehele geschiedenis van juichen nog nooit ook maar enigszins krachtig of overtuigend overgekomen. Ik vind het een beetje dommig en kinderachtig. Vier lekker je goal in plaats van denken iemand iets te moeten bewijzen.

Ik begrijp dit soort dingen niet. Je verpest voor jezelf één van de hoogtepunten uit je loopbaan, omdat je zo nodig even een statement moet maken. Ben gewoon blij met je goal en bewaar dat zure gedoe voor in een interview of zo.

Zijn tekst is wel behoorlijk tegenstrijdig. Hij noemt de kritiek terecht op hun spel, maar alle criticasters moeten hun mond houden. Hoe zit dat dan in elkaar?

Laat die gozer zijn goal vieren op zijn manier. Emotioneel moment, zo'n wedstrijd, en dat voor Oekraine. Logisch toch dat er wat emotie bij komt kijken? Waarom moeten voetballers tegenwoordig robots zijn die alles en iedereen moeten negeren en puur op voetbal focussen? Dit hoort er ook bij, is mooi toch?

30 juni 2021 om 14:34

nee, dit is gewoon iemand die zn emoties niet onder controle heeft en dan controleren de emoties jou. Dat is gevaarlijk.

Hier is niks moois aan en ook totaal onnodig, omdat hij zelf al zegt dat de kritiek wel enigszins terecht was.

Engnek eersteklas, mannetje van 50kg dat zo staat te roepen met dat vingertje. Vier je doelpunt met blijdschap, ik snap dat hele wilde gedoe na een goal echt niet.

30 juni 2021 om 15:19

Dat vingertje tot daar aan toe maar hij is zeer agressief en theatraal op het veld. Dat in combinatie met zijn 50kg tienerlichaampje is inderdaad komisch, doet me wat denken aan zo'n hyperagressieve chihuahua die altijd van een afstandje als een gek blaft en gromt tot de grotere hond vlakbij staat. Zijn gedrag tegen PSG was vooral tenenkrommend, deze gozer staat in mijn top 10 qua onsympathiekste spelers in de ganse voetbalwereld en da's nogal een prestatie. Verder speelt die een zeer slecht toernooi en is die kritiek die hij in eigen land waarschijnlijk te verduren krijgt dus zeer terecht. Bijzonder matige speler die geluk heeft dat Pep op aanvallende kamikazebacks geilt, anders zou die ergens bij de Franse nr 6 oid spelen.

30 juni 2021 om 17:15

Hij heeft voetballend zeker iets te bieden, bij City meer op de linksback maar dat is typisch Guardiola. Misschien was dat vingertje subtiel richting hem?

Zinchenko is gewoon een opgefokt mannetje. De zoveelste voetballer die zich extreem hard laat kennen na een beetje kritiek.

"in de eerste drie wedstrijden kregen we veel kritiek over ons heen", vertelt de linkspoot. "dat was ergens wel terecht vanwege ons spel. Maar met mijn manier van juichen wilde ik duidelijk maken dat alle criticasters nu hun mond moeten houden."

Dit is toch ook om te janken. Zelf toegeven dat het terecht is en dan nog zo achterlijk juichen.
Hij weet toch zelf ook dat goede prestaties de kritiek doen verstommen. Nou ze staan in de kwartfinale, ze zullen vast weinig kritiek krijgen, dus dat domme vingertje is nergens voor nodig.

Oh wat een jankerd zeg, je geeft zelf toe dat je niet goed speelt, wint ondertussen maar net van Zweden en Noord Macedonie en dan zo zeuren. Wat is er mis met deze generatie voetballers, ze kunnen tegen geen greintje kritiek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Oekraïne

FIFA ranking: 24
2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller52
O. ZubkovAanvaller10
H. BushchanKeeper50
A. PyatovKeeper00
D. RiznykKeeper
T. KacharabaVerdediger
O. KaravaevVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Oekraïne.

1 fan
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren