El Ghazi: ‘Mijn ouders willen ook heel graag dat ik voor Marokko ga spelen’

Vrijdag, 25 juni 2021 om 08:48Yanick Vos • Laatste update: 08:59

Anwar El Ghazi ziet een overstap naar de Marokkaanse voetbalbond niet zitten. De 26-jarige aanvaller van Aston Villa kwam tot dusver tot slechts twee interlands en was een van de afvallers voor de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer. El Ghazi bevestigt dat vanuit Marokko aan hem wordt getrokken en zijn ouders de nadrukkelijke wens hebben dat hij voor dat land kiest.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door alstublafmag)

Alleen al op basis van deze uitspraken direct selecteren en laten spelen.

25 juni 2021 om 09:08

Ik heb gisteren het hele interview met hem gezien. Het is echt een hele verstandige jongen. Ik denk mede doordat hij zo’n goed kijk heeft op het leven hem dit ver heeft gebracht tot waar hij nu is. Door middel van een omweg de PL te bereiken. Ik had ook liever gezien dat El Ghazi mee was gegaan ten opzichte van Promes. Maar ik denk dat hij even geduld moet hebben zijn tijd gaat er sowieso komen, als hij het niveau van vorig jaar weet te behouden.

25 juni 2021 om 09:22

Hij is geen 20 meer he.
Nu zit hij wel aardig aan zijn top.
Had imo ook zeker plek verdiend in de selectie. Dit is wel de leeftijd dat je bij een eindtoernooi bij moet en wilt zijn.
Hopelijk volgend jaar

25 juni 2021 om 09:24

Er zijn zat spelers die zijn zelfs ouder dan 26 en nog steeds niet zo verstandig. Of bedoelde je qua voetbaltalent? Want dan nog steeds meestal zit je rond je 28/30 aan je top en zelfs dan met de juiste motivatie kun je op je 33 nog steeds pieken. Dus dat hij aan zijn top zit wil ik nog niet zeggen.

25 juni 2021 om 10:10

Mwah 26 is toch wel de leeftijd dat je echt op je fitst bent en alle tijd hebt gehad om dingen te leren. Ik denk dat 26-28 wel een beetje als je ''prime" gezien kan worden, al scheelt dat natuurlijk bij elke voetballer. Ik hoop zelf gewoon dat El Ghazi nog een keer terug komt naar Ajax, goede voetballer en een leuke jongen om er bij te hebben

25 juni 2021 om 10:22

Lijkt me beter als je spelers gewoon op basis van kwaliteit selecteert. Deze El Ghazi is nu een hype maar komt gewoon te kort voor Oranje.

25 juni 2021 om 13:03

Luuk de jong niet dan?? We hebben helaas geen betere opties. Daar moeten we ook reeel over zijn.

25 juni 2021 om 13:17

Luuk de Jong ook inderdaad. Erg vreemd dat die er bij zit.

25 juni 2021 om 14:03

Welke Nederlandse spits zou je anders mee neemen i.p.v. Luuk de Jong? Boadu vond ik niet imponeren bij AZ en ging terecht mee met Jong. Janssen heeft na zijn belangrijke doelpunt in die Mexicaanse finale ook niet veel bijzonders laten zien. Van Locadia hoor je ook geen extreem goede dingen. Verder zou ik zo 1,2,3 iet weten welke spits wel het niveau van Oranje heeft. Wat El Ghazi betreft, jammer dat hij er niet bij zit. Had hem graag gezien, zeker i.p.v. Promes.

25 juni 2021 om 11:14

Omdat hij graag voor Nederland wil spelen omdat hij zich Nederlands voelt ja. Maar je moet je niet laten chanteren doordat Marokko aan hem trekt.

Goed interview gister, zit wel een leuke kop op deze gozer. Benieuwd of hij het niveau volgend seizoen kan doorzetten. Dan zie ik wel kansen voor hem om mee te spelen met het Nederlands Elftal.

25 juni 2021 om 09:36

Ik heb het gemist maar ga het nog proberen terug te kijken. Wat je zegt ben ik t wel mee eens op basis van andere interviews. Hij zegt geen gekke dingen en komt sympathiek over. Overigens snap ik net als een paar anderen hierboven/onder niet dat hij niet gewoon mee is. Heeft veel meer laten zien afgelopen seizoen dan Promes of Gakpo. Hij viel me al op bij de wekelijkse samenvattingen, maar ik heb net nog even zijn stats gegoogled. 10 goals als buitenspeler bij een team dat in het rechterrijtje eindigt in 28 wedstrijden. Dat zijn gewoon prima stats, en de competitie is veel zwaarder dan de Nederlandse.

25 juni 2021 om 15:21

Hij heeft daar ook maar 1614 minuten speeltijd voor nodig gehad in de Premier league zag ik. De reden dat Promes erbij zit zal voornamelijk zijn omdat hij ook als wingback kan fungeren en daar ervaring mee heeft. In Frank zijn systeem spelen geen buitenspelers, dus dat maakt het al wat begrijpelijker.

Het is El Ghazi zeker gegund om Oranje te halen, hopelijk krijgt hij kansen na het EK.

Wij als Nederland en de KNVB hebben dan misschien iets teveel 'het is graag of niet' (waar ik overigens compleet achterste) mentaliteit, maar ik vind de Marokkaanse bond maar een beetje zielig om achter elke speler aan te zitten. Als een speler voor Marokko uit wil komen dan hoeft dat zielige gebedel echt niet hoor. En als dat blijkbaar wel nodig is, dan moet jij je afvragen als bond of dat wel de spelers zijn die je wil hebben. Wellicht is het ook wel handig om als Marokkaanse bond meer te doen aan intern opleiden van spelers ipv Europa als je transfermarkt te zien.

25 juni 2021 om 09:15

Ja ik denk dat er geen land is die met een team speelt waarvan de meeste niet ''echt'' Marokkaans zijn. Of heb ik dit mis? vgm is het zo dat de meeste spelers daar niet opgegroeid zijn.

25 juni 2021 om 09:16

Bijna geen speler is Marokkaans. Heel veel kunnen de taal ook niet eens spreken. Marokko heeft niet zulke faciliteiten als Nederland of Frankrijk

25 juni 2021 om 09:45

@rayvg, het lijkt me logisch dat er verder geen land is waarvan de meeste niet echt Marokkaans zijn. Zou een beetje raar zijn he, als de meeste bij Ghana niet echt Marokkaans zijn. Maar je bedoelt wss landen met amper spelers die er opgegroeid zijn. Die zijn er best veel. Suriname, Curacao zijn zo beetje compleet in NL opgegroeid. Algerije heeft geloof ik 15 jongens die in Frankrijk zijn geboren. Sws hebben veel Afrikaanse landen echt behoorlijk wat spelers uit Frankrijk.

25 juni 2021 om 09:51

Zwitserland kan er ook aardig wat van met op latere leeftijd genaturaliseerde Zwitsers, toch?

25 juni 2021 om 10:11

Bijna allemaal geboren in Zwitserland. Shaquiri en Embolo bijv niet maar die waren 1 en 6 jaar toen ze naar zwitserland kwamen.

25 juni 2021 om 10:13

@PSVerein: Ze zijn allemaal Marokkaans, anders zouden ze niet voor Marokko kunnen spelen.

25 juni 2021 om 10:21

Dat je niet in Marokko bent geboren of opgegroeid, betekent niet meteen dat je niet Marokkaans bent.

25 juni 2021 om 10:44

@primetime ik dacht eerst dat je een trol account was tot ik mijn eigen comment opnieuw las. Dit bedoel ik inderdaad, Curacao en andere hele kleine landen zoals Suriname etc snap ik ook wel maar marokko is toch best groot (en geven ook nog eens om voetbal). Marokko heeft 35 miljoen inwoners en de andere 150 en 500 duizend en zijn toch niet te vergelijken?

@timbo97, marocberkane. Jullie zijn beide slim genoeg om te snappen wat ik bedoel. Laat ik het zo stellen; spelers die Marokko zelf heeft grootgebracht/opgeleid?

25 juni 2021 om 10:57

Ik snap wat je bedoelt, maar je moet begrijpen dat het tijd kost om dit te realiseren voor een land als Marokko. De eigen competitie is pas sinds enkele jaren volledig professioneel. Inmiddels staat Marokko al een aantal jaren aan de top van Afrika met bijna elk jaar een club in de finales van de caf confederations league(europe league) en champions league. Daarnaast heeft men de Mohamed V academy opgericht die bijvoorbeeld en nesyiri heeft voortgebracht. Er worden stappen gemaakt, maar dit zal zeker nog 10 jaar duren om echt de vruchten van te plukken. Daarnaast moet het niveau van de competitie hoger worden en daarvoor zullen ook gewoon buitenlandse spelers het aantrekkelijk moeten vinden om in Marokko te spelen. Dat kost tijd.

25 juni 2021 om 11:04

Ahaa, dit vind ik een betere uitleg! Dus eigenlijk dat idee dat ik heb bij Marokko ; dat ze veel geven om voetbal is eigenlijk maar half juist. Het is vrij nieuw dat ze zoveel geven om voetbal en zijn eigenlijk pas begonnen hier in. in dat geval snap ik het volledig dat ze momenteel nog weinig zelf geleverd hebben.

25 juni 2021 om 11:15

Eigenlijk is het helemaal juist. Ze geven er heel veel om (het volk), maar daar Europa steeds verder is gaan ontwikkelen qua opleiding en competitie, bleef Marokko achter en teerde het op de spelers in Europa. Langzaamaan is het besef gekomen dat het anders moet, dus wie weet wat de toekomst brengt,

25 juni 2021 om 11:17

Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. De zogenoemde gouden generatie van Marokko was in de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat waren allemaal spelers die in Marokko zijn geboren en opgegroeid. Dus om te stellen dat Marokko hierin 'pas begonnen' is, is onjuist. Verder behoren in de huidige selectie Bounou en En-Nesyri tot de belangrijkste spelers. Ook dat zijn jongens die in Marokko zijn opgeleid.

25 juni 2021 om 11:30

Marokko geeft niks om voetbal? 😂 je moest eens weten hoe alleen al de Classico daar wordt beleefd. Of die 70000 mensen in een stadion voor een wedstrijdje botola (nationale comp). Zelfs Ajax krijgt hun stadions niet vol.

25 juni 2021 om 11:50

Marokko heeft 1 van de beste faciliteiten in de wereld althans voor de nationale voetbal.

25 juni 2021 om 12:06

Joness010. Ajax krijgt zijn stadion niet vol? Doel je nou op de corona tijd en probeer je daarmee grappig te zijn? Want volgens mij is Ajax juist de club die zijn stadion wel vol krijgt?

25 juni 2021 om 12:14

Ze spreken de taal niet omdat grotendeels van de marrokaanse selectie berbers is die praten een andere taal.

25 juni 2021 om 12:14

@ravyg, Algerije heeft er nog zo'n 10 miljoen meer inwoners. Het is gewoon logisch als je veel diaspora in goede voetballanden die ook nog veel geld/faciliteiten hebben. Algerije heeft zoals ik al zei ook iets van 15 jongens uit Frankrijk in de selectie. Senegal is ook de helft in Frankrijk opgegroeid.

Is toch ook heel normaal. Bij westerse clubs heb je keeperstrainer, krachthonk, allerlei specialisten. Natuurlijk is de kans veel groter dat je doorbreekt

25 juni 2021 om 13:41

@primetime, oke duidelijk. Toch best gek dat een land met zoveel inwoners voor hun beste clubs niet eens de faciliteiten hebt die je hier op amateur niveau zelfs hebt. In Zuid-Amerika lukt het ze ook namelijk en daar heb je ook niet veel betere faciliteiten of dat wel? Zelfde heb ik overigens met Turkije, daar hebben een van de meeste inwoners, veel voetbal gekte en ook genoeg geld om net zo oppermachtig als de toplanden te worden maar daar is het ook al jaren hetzelfde qua niveau.

27 juni 2021 om 15:53

Nu zijn het opeens geen Marokkanen hou toch op. Ik ben in nl geboren en getogen maar voel.me 100% Marokkaans word ook.zo behandeld in dit land maar zodra ik een balletje kan trappen ben ik opeens wel.nederlands echt hypocriet. We zijn k't Marokkanen mocro Maffia Marokkanen probleem maar opeens zijn het geen echte Marokkanen.

25 juni 2021 om 11:39

Jaa daarom werden Asensio en Gosens ook gestalkt door Nederland. Dit heeft niks met transfermarkt te maken, maar met trots en eer. Laat ze toch zelf kiezen en hun hart of verstand volgen. Ik ben net zo trots op de Marokkanen die voor Nederland spelen als op de Marokkanen die voor Marokko spelen. Affelay en Boulahrouz waren in hun tijden bij Oranje heel populair in Marokko. Overal droegen mensen Oranje shirts met Marokkaanse namen erop, zo kan het ook

25 juni 2021 om 12:11

Joness010. Asensio gestalkt? Goosens gestalkt? Wat is volgens jou de definitie van gestalkt? Want dan kan ik je misschien volgen in je gedachtegang. Zover ik weet is er wellicht 1x contact geweest met Asensio en dat was volgens mij nauwelijks oriënterend te noemen. Goosens weet ik overigens niet, maar krijg nou niet echt het idee dat de KNVB flink achter hem aan heeft gezeten. De KNVB krijgt juist vaak het verwijt dat zij niet doortastend zijn, dus vraag mij serieus af waar jij het 'gestalkt' vandaan haalt. Als wij echt zo hongerig waren naar spelers die ook voor een ander land hadden kunnen uitkomen, dan was bijvoorbeeld Pascal Struijk ook 'gestalkt' en volgens mij valt dat ook wel mee. Maar hierboven had jij het ook al over een Arena die nooit vol zit, dus heb het idee dat je maar wat zit te roepen. Overigens ben ik blij dat Asensio en Goossens niet voor Nederland spelen. Wat moet je nou met een speler die 1x per jaar in Nederland komt voor zijn oma? En aan een speler die ook wel in een Duits shirt wil voetballen. Lekker laten lopen dat soort gasten. Dat heeft niks te maken met een interlandvoetbal.

25 juni 2021 om 12:35

Haha er is wel een enorm verschil tussen een keer contact met Asensio en wel verregaand contact met Goosens... een gast die in alle Nederlandse teams heeft gespeeld, perfect Nederlands spreekt. En wat, bijvoorbeeld, de Maroc bond doet. Elke speler daar was afgelopen keer Marokkaans enkel in ethniciteit, niet qua conventionele nationaliteit. Dus geboren getogen en werkend in Marokko. Ik geloof best dat dat ergens steekt, al ben jij waarschijnlijk ook gewoon Nederlands, maar dan moet je niet vergelijkingen gaan maken die nergens op slaan. Je kant het beter vergelijken met Turkije, die allemaal betalingen doet, al is Marokkaanse bond VEEL erger

Alleen maar respect voor El Ghazi. Nooit hoor je gekke dingen van hem en hij blijft nog altijd bij zijn standpunt, hij heeft echt een winnaarsmentaliteit. Zeer wel bespraakt en netjes ook. Vroeg of laat komt hij er wel weer bij, al had hij het tig keer meer verdiend dan Promes om nu al bij de selectie te zitten.

25 juni 2021 om 10:38

Nu je zegt, klopt. Goede gozer die geen “ik tegen wereld” mentaliteit heeft zoals Depay of spreekt alsof die nooit z’n school heeft afgemaakt of ondoordachte dingen doet zoals Noah Lang. Nee, El Ghazi is naar mijn weten altijd normaal gebleven, relaxe gozer, welbespraakt, niet piepen maar doorgaan. Van dit soort voetballers hou ik van.

25 juni 2021 om 11:12

Dat is zeker een verademing en verder snap ik je punt ook. Alleen snap ik niet echt waarom mensen zo vallen op de karakter van Depay en Lang. Iedereen is anders en bij Depay merk je dat hij tijdenlang zich onzeker voelde en daarom zo ingetogen en anders reageert als anderen, maar hij wordt steeds meer volwassen en open. Bij Lang vallen mensen hem aan op zijn accent wat ik al helemaal nergens op vind slaan. Zo is hij gewoon opgegroeid en doet verder ook niet al te gekke dingen. Dat je het niet aanstaat, oké. Maar waar maakt iedereen zich verder druk om? Ik snap dat niet zozeer...

25 juni 2021 om 12:38

Ben het met je eens. Ik ben knap lang kritisch op Depay geweest, absoluut niet mijn favoriete karakter, maar het begint te vermoeien. Kijk even opnieuw naar hem; hij is zo vervelend niet meer. Rustige ogen, grote lach. Sinds hij de heer heeft gevonden is hij VEEL rustiger. Je mag oordelen over al zijn domme randzaken, doe ik ook, maar oordeel het persoon daar los van. Daar heb ik minder en minder problemen mee. Wij 'Hollanders' zijn super nuchter, doe maar normaal etc., en ik ben daar persoonlijk gigantisch fan van. Voor mij de beste manier van doen. Maar projecteer dat niet op anderen.

Had er gewoon bij gemoeten..
Als Berghuis(terecht) promes ( onterecht) worden meegenomen en je laat El Ghazi die het in een sterkere competitie heeft laten zien thuis. Dan moeten ze je gewoon niet. Dat is de downside van Marokkaan zijn in Nederland. Het is vaak net niet tenzij je echt onmisbaar bent. Anders krijgen andere gewoon de voorkeur terwijl je beter bent.

Ga lekker voor Marokko spelen.El ghazi kan prima in de spits spelen.Iets wat Marokko nou net mist.

25 juni 2021 om 09:16

''dan moeten ze je gewoon niet''. Dat is niet de downside, dat is meteen al het negatieve eruit halen en jezelf de grond in praten. Onzin natuurlijk, de Boer heeft voor andere vleugelspelers gekozen (hoe bizar ook met bijv een Promes die er onterecht bij zit). Dat kan gebeuren, maar zoals hij zelf zegt, hij zat er heel dicht bij. Zo doorgaan, en die is er volgend jaar op het WK gewoon bij wat mij betreft.

25 juni 2021 om 09:19

"Ik ben hier geboren en getogen", verklaart El Ghazi zijn keuze voor Oranje. "Ik voel hier gewoon wat extra's. Sommige Marokkanen kunnen dat niet begrijpen. Wat voor keuze ik ook zal maken, het zal nooit goed zijn. Als ik Nederland kies zullen de Marokkanen zeggen: waar is je Marokkaanse trots? En als ik voor Marokko kies zullen de Nederlanders zeggen: je bent hier geboren en getogen, je hebt hier privileges gehad en dan kies je voor Marokko. Dus daarom is het gewoon het beste om naar mijn gevoel te luisteren en mijn eigen keuze te maken."

25 juni 2021 om 09:26

Valt allemaal wel mee joh. Berghuis is duidelijk de betere keuze op rachtsbuiten. De rest is allemaal ongeveer hetzelde niveau. Begrijp me niet verkeerd, heb vaak lopen schelden op Promes, maar het oogt wel allemaal weer wat explosiever en creaiever sinds hij bij Ajax weg is. Hij brengt in ieder geval weer wat dreiging. Of El Ghazi dat beter had ingevuld laat ik even in het midden, maar ik denk dat El Ghazi wel nog een rol van betekenis gaat spelen voor het Nederlands Elftal. Promes is 29 jaar oud, Berghuis idem. Zijn tijd komt nog wel.

25 juni 2021 om 09:36

El Ghazi mag van mij direct door Ajax opgehaald worden. Dat wordt namelijk een Tadic achtig verhaal. Voordat hij vertrok riepen er genoeg, zet die jongen nou gewoon in de spits, neusje voor de goal, fysiek sterk en kan voorzichzelf iets creëren. Die kwaliteiten zijn er nog steeds, vandaar dat hij in de PL ook scoort. Het is geen absolute topper en verwacht ook een minder grote impact dan bij Tadic (die spontaan tot de bestespitsen van Europa behoorde), maar er zal vast wat verbazing ontstaan. Heeft een omweg nodig gehad, maar is echt veel beter dan dat mensen op het netvlies hebben staan en echt serieus beter dan Promes, die werkelijk waar niets toevoeg en bij Ajax alleen de balletjes van Ziyech erin kon tikken. Toen die vertrok, was Promes echt totaal ongeschikt voor Ajax.

25 juni 2021 om 09:32

Dus Promes (Surinaamse afkomst) wordt voorgetrokken, omdat EL Ghazi van Marokkaanse afkomstig is? Ik vind dat nogal wat om dat zo te stellen. Als De Boer dit soort valse beschuldigingen uit de weg moet gaan, dan zal die in de toekomst mensen met een andere afkomst dus voorrang moeten geven boven zijn persoonlijke voorkeur.

25 juni 2021 om 10:08

Precies deze mentaliteit is wat veel Nederlandse jongens met een allochtone afkomst tegenhoudt in het leven. Jezelf zien als slachtoffer, daar bereik je niks mee. En overal je “gelijk” in zien bevestigd alleen maar je eigen vooringenomen standpunten. Wat dat betreft kunnen autochtone Nederlanders het nooit goed doen bij en voor die groep. Ik ben zelf een halfbloed en heb geen blanke huidskleur maar ervaar amper problemen. In Nederland zijn de meeste mensen in staat om anderen te zien voor wat ze zijn. Helaas is er een minderheid, aan alle kanten van de samenleving en dus met allerlei kleuren en achtergronden, die dat niet kunnen. Jammer. Maar hun probleem en niet dat van de maatschappij. En daarbij; kijk eens naar alle positieve reacties hier op zijn interview..

25 juni 2021 om 10:23

Heb je ooit gehad dat iemand zei 'dat je terug naar je eigen land moet'? Heb je ooit gehad dat je bent afgewezen bij een stageplek op basis van je achternaam, zelfs al stuur je dezelfde brief als een Jan Alleman. En dan noem ik nog niet eens de toeslagenaffaire, waar de belastingdienst na jaren heeft toegegeven dat ze ethnisch geprofileerd hebben. Noem het een slachtoffersrol, of iets anders, maar zulke dingen bestaan gewoon. Nederland is een geweldig land, dat ten eerste, en het gros van de Nederlanders zijn ook geweldige personen, maar er is altijd ruimte voor verbetering, nietwaar? Ik vind het ook zo simpel om het altijd op 'slachtoffersrol' te gooien, in plaats van naar een middenweg te zoeken om een bepaald probleem op te lossen.

25 juni 2021 om 10:54

Gast ik heb zelf ook een migratieachtergrond. Het heeft geen zin om zielig te doen. Wat boeit het nou wie wat naar je roept? Voor zulke uitspraken hoor je allang al immuun te zijn. En als je wordt afgewezen zoek je toch gewoon verder? Wat is het probleem dan? En voor elk lelijk zin die je naar je hoofd krijgt geslingerd is er altijd wel een blondine die je heel leuk vindt. Het is maar waar je op wil letten. Denk je nou dat Nederlanders niets meemaken? Gast ik heb mensen zelfmoord zien plegen omdat ze zich 'genaaid' en 'verraden' voelden, door de overheid, bedrijven of zelfs mensen. En dan heb ik het over blanke mensen. Jij doet net alsof blank Nederland in een ivoren toren leeft en deze mensen geen dagelijkse struggles kennen. Absurd.

25 juni 2021 om 11:03

Hahaha deze is prachtig: voor elke lelijke zin die je naar je hoofd geslingerd krijgt, is er altijd wel een blondine die je heel leuk vindt!! Jij krijgt van mij +100!!!!

25 juni 2021 om 17:19

Ja, want het draait allemaal om een blanke blondine krijgen, toch? Alsof je bevestiging zoekt...

Bovendien kan je een ''halfbloed'' niet met een Marokkaan of Turk vergelijken. Die laatsten groeien namelijk op met een buitenlandse achternaam in een uitsluitend buitenlandse familie en krijgen een hele andere set normen en waarden mee.het is voor die groep veel moeilijker om zich aan te passen dan voor een ''halfbloed'' omdat die een Nederlandse moeder of vader hebben, die op hun beurt al een groot (blank/nederlands) netwerk hebben en de Nederlandse cultuur direct mee kunnen geven..

25 juni 2021 om 17:47

Alstublafmag. Ik behoor ook tot die groep. Ook ik heb een buitenlandse voor- en achternaam. Een die jij waarschijnlijk nieteens kan uitspreken. Ook ik heb een huidskleur die niet blank is. Ik zit er middenin. Mijn moeder spreekt amper Nederlands. Probeer mij nou maar niet uit te leggen wat moeilijker is of makkelijker want dan neem ik je niet serieus. Dat verschilt namelijk per individu. Een doorsnee Nederlander heeft geen moeite met enige verschillen en geen enkele Nederlander verwacht dat je compleet de Nederlandse identiteit adopteert. Wat ze wél verwachten, en terecht, is dat je gewoon participeert in de samenleving. En dat gebeurt dus te weinig. De meeste Nederlanders met een migratieachtergrond van de groepen die jij opnoemt, ook mijn groep zit daartussen, leven meer in een parallele samenleving. En dat botst gewoon. En zo'n parallele samenleving kun je alleen creëeren als je jezelf afzondert van de algemene samenleving. Dat doet het gros van die groepen dus zelf. Ook religie en cultuur werken dat helaas in de hand. Creëeren een natuurlijke gevoel van afkeer onder de meesten. Maar gelukkig zijn er ook weer genoeg van de genoemde groepen die snappen dat de wereld geen zero sum game is en dat het totaal geen nut heeft om telkens met je vinger te wijzen. Want dat gaat je geen baan en succes opleveren. Die kijken wel eerlijk in de spiegel, zijn zelfkritisch en weten vervolgens wat ze moeten doen. Dit land biedt kansen aan iedereen. Maar als je ze niet grijpt dan houdt het op. En nee, ik hoef van niemand bevestiging. Dat is voor losers. Ik spreek wat ik denk. Moet je ook eens doen. Geeft een heerlijk gevoel.

25 juni 2021 om 18:03

'' En voor elk lelijk zin die je naar je hoofd krijgt geslingerd is er altijd wel een blondine die je heel leuk vindt. ''
Met zo een zinnetje heb je het wel degelijk over bevestiging bij de blanke meerderheid. Het moet toch gewoon om fatsoen gaan, ik snap niet dat daar een blondine bij hoort. Als je een blondine hebt, heb je het dan gemaakt in Nederland? Dat is de bevestiging die jij zoekt. Dan moet je ook niet zoiets typen als je zegt dat je niet naar bevestiging zoekt.

25 juni 2021 om 21:55

Heb jij mij horen zeggen dat de witte Nederlander geen problemen heeft? Als je mijn tekst leest zeg ik juist dat naar elkaar luisteren belangrijk is, in plaats van iemand meteen meteen in hokjes plaatsen zoals 'slachoffersrol', en andersom hetzelfde met iemand meteen als 'racist' bestempelen als hij kritiek heeft op het immigratiebeleid, of iets dergelijks.
Er is toch al bewezen dat er wel degelijk een solicitatieprobleem is voor allochtonen in Nederland. Dit hebben talloze onderzoeken van verschillende universiteiten bewezen. In plaats van zeggen; 'wat als je wordt afgewezen, dan zoek je toch verder', is het een probleem die aangepakt moet worden. Als je wilt dat zo'n deel van de samenleving deelneemt aan de maatschappij, dan moet je ze een gelijke kans op banen bieden (dat is nu niet altijd het geval). Want anders belanden deze heren en dames uit achterstandswijken in een viceuze cirkel, en zullen ze alleen maar meer in gesloten groepen blijven leven.

25 juni 2021 om 11:16

Als El Ghazi erbij was gehaald was Promes of Gakpo afgevallen. Gooi het alsjeblieft niet op racisme, zo makkelijk.

Nee hoor jongen. Wanneer je voor Marokko zou kiezen kan ik dat ook heel goed begrijpen. Ik zou je niets kwalijk nemen als ik al dat "recht" zou hebben. Ik wens je veel succes en inderdaad; trek je niets aan van wat anderen zeggen of willen!!!

Ik snap echt niet waarom hij niet geselecteerd is. Ik had hem meegenomen ipv promes. Maar hij verdiend het op basis van zijn performance en gegroeide karater. Hij is ook beter, effectiever en ervarener dan gakpo. FDB faalt op meerdere vlakken.

Desalniettemin vind ik dat dreigen met overloop naar een ander land niet kunnen, gooit hij zijn eigen glazen mee in (zeker in egoland voetvalwereldje) en de sociale druk nota bene van de ouders om te kiezen voor Marokko is exemplarisch voor de mislukte integratie van Marokkaanse Nederlanders. Ze worden dubbel opgevoed. Staan met een half been in de de NED samenleving. Dan kun je denken wat maakt het uit? Kan toch?

Ja het kan. Maar je moet je afvragen of het maatschappelijk gezond is. Of het nationale gevoel, samenhang, solidariteit, waarden en normen daarmee niet telkens ondermijnt wordt? Voor veel Marokkaanse Nederlanders ligt hun hart bij Marokko omdat zij zich afgewezen en gediscrimineerd voelen door Ned en Nederland. Soms is er zeker onrecht en dat moet hard aangepakt worden. Maar in veel van de gevallen heb je te maken met MarNed die zich afkeren van onze regels en waarden omdat ze door hun conservatieve ouders zijn opgevoed. Een rabat aan de maas willen stichten. En zich niet of weigeren te identificeren met "ons" . En weigeren zich te conformeren naar de Nederlandse regels en waarden.

Ik hoop dat hij kiest voor Nederland en zich niet schikt naar zijn segregeerde ouders.

Anwar is een uitstekende en intelligente jongen, een frisse wind als je hem met veel anderen vergelijkt. Kan goed z’n gevoelens en overwegingen onder woorden brengen. Verdiend een kans en had als vervanger van Van de Beek opgeroepen moeten worden, ook al speelt ie op een andere positie. Alleen al om toernooi-ervaring op te doen voor de toekomst. Want volgens Frank zat hij dicht tegen de selectie aan. En over 1,5 jaar is er een WK.

Toch is deze jongen goed genoeg voor Oranje met wat hij laat zien in de Bpl. Ik verwacht toch dat hij op korte termijn er weer bij zit. heeft zich goed ontwikkeld.
Overigens niet zo heel gek dat er vanuit Marokko interesse is in El Ghazi. Maar Die hebben interesse in zowat iedereen met Marokkaanse roots.

Ik vind die El Ghazi wel zo'n prettige gozer om naar te luisteren, en nee, niet omdat hij liever voor Oranje speelt. Heel die gozer ademt nuchterheid en gezond verstand. En daarbij: ik had hem veel liever bij Oranje gezien dan bijvoorbeeld een Promes.

Heb het interview niet gezien. Maar wat ik zo lees vind ik dat hij een goede keuze maak door op zijn gevoel af te gaan. Deze jongen is trots en dankbaar als hij voor Nederland uit zou mogen komen. Maar mensen met van origine een niet Nederlandse afkomst maar wel in Nederland geboren en getogen zijn vallen tussen schip en wal.Enerzijds het land van de ouders dat zo herkenbaar is maar waar je toch ook als buitenlander wordt gezien. Aan de andere kant Nederland waar dat net zo is. Wanneer hij presteerde gaat het over onze Elghazi en wanneer hij tegen zou vallen gaat het opeens over die kut Marokkaan.

Misschien moet de columniste van RTL nieuws even dit bericht lezen... Zij beschuldigt de Boer er van dat door hem weinig tot geen Turken en Marokkanen voor Oranje kiezen, zijn schuld dat Ziyech voor Marokko speelt.. misschien moet ze zich eerst even verdiepen..

Zal hooguit als hij er al bijkomt een paar interlands spelen en dat was het dan een eindtoernooi zie ik hem niet meer meemaken. Met Marokko had hij nog een WK kunnen spelen maar na deze uitspraken hoef ik hem er niet meer bij.

26 juni 2021 om 13:34

Zie je hem als een soort verrader?
Je had Boulahrouz, Afellay, Maher, Nouri (die dolgraag voor oranje wou spelen). Hun keus voor oranje heeft toch niks met gebrek aan liefde voor Marokko te maken. Het is gewoon een kwestie van vele voors en tegens afwegen en dan maak je een keuze. Dat mensen daar beledigd over zijn of hem niet meer in het Marokkaans elftal willen zien, snap ik echt niet want wij hebben niks met hun keuzes te maken.

Bovendien, wanneer El Ghazi voor Marokko gaat spelen alsnog, dan is het ff boe roepen en fluiten maar wanneer hij scoort, dan zijn de mondjes ook al gauw weer gesnoerd. Zoals bij Ziyech gebeurde. Zoals bij Ihataren wellicht ook zal gebeuren. Het is allemaal zo veel kinderachtigheid om niks.

Frank, selecteer hem nou gewoon. Niet alleen omdat t een goeie gozer is, maar hij is ook echt aantoonbaar beter dan Promes of Berghuis.

Hahaa nou veel succes, wacht maar tot je 30 bent om een oproep te krijgen en daadwerkelijk te spelen.

Voor de mensen die tegen alle Marokkanen zeggen dat ze alles te danken hebben aan Nederland en daarom maar voor Nederland moeten kiezen is het wel even goed om dit artikel te lezen. Zo moeilijk kan die keuze dus zijn hè, je staat hier niet alleen in. Alles en iedereen trekt aan je, zelfs je ouders hebben er een groot aandeel in. Dat alles maakt die keuze al ontzettend moeilijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 33
396 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. FakhirUnknown
J. SellamiVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

Nederland
182 fans
Coach, 51 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren