BILD is lyrisch over Leon Goretzka na ‘megamoedige’ doelpuntviering

Donderdag, 24 juni 2021 om 11:49Dominic Mostert • Laatste update: 11:53

Leon Goretzka heeft woensdagavond bij de viering van zijn beslissende doelpunt tegen Hongarije (2-2) een statement gemaakt tegen een omstreden anti-homowet, die vorige week door het Hongaarse parlement werd aangenomen. De middenvelder van Duitsland, die zijn ploeg een plek in de achtste finale bezorgde, beeldde met zijn hand een hart uit richting de supporters van Hongarije in München. Na afloop plaatst hij op Instagram een foto van de viering, met de tekst 'Spread Love' en een regenboogvlag. BILD spreekt van een 'megamoedige actie' van 'onze held Goretzka', omdat Hongaarse ultra's vanaf de tribune leuzen zouden hebben gescandeerd als 'Duitsland, Duitsland, homoseksueel'.

Goretzka werd in het wedstrijdinterview na afloop niet gevraagd naar zijn viering, maar profileerde zich in het verleden wel meermaals als bondgenoot van de lhbti-gemeenschap. Eerder deze week zei hij dat het 'absurd' zou zijn als Duitsland zich had moeten verontschuldigen omdat Manuel Neuer met een regenboogband om zijn arm speelt; de UEFA opende een onderzoek om na te gaan of de keeper de gedragsregels overtrad, maar kwam al snel tot de conclusie dat geen sprake is van een overtreding. "Sport moet niet misbruikt worden, dat is duidelijk. Maar het zou absurd geweest zijn als wij ons hiervoor hadden moeten verontschuldigen. Het is duidelijk waar de band voor staat", zei Goretzka in een reactie.

In een interview met Playboy moedigde de middenvelder twee maanden geleden queer-voetballers aan om uit de kast te komen. "Elke voetballer die dat doet zou mijn steun hebben, maar ik begrijp het als de stap te groot is. Ik hoop dat spelers uit de kast komen terwijl ik nog voetbal. Ik denk dat de supporters, ondanks het doemdenken van velen, er veel beter mee zouden omgaan dan we soms denken. De maatschappij is soms verder gevorderd dan de sport, als het aankomt op zulke onderwerpen", zei Goretzka.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Leon Goretzka (@leon_goretzka)

"Ik zou absoluut blij zijn als een speler uit de kast komt. Ik denk dat je daarmee de weg vrijmaakt voor veel anderen, die zich niet meer hoeven te verstoppen. Er zullen veel populistische en achterhaalde reacties op volgen, maar we leven in 2021. Als spelers, fans, clubs en maatschappij dienen we spelers te beoordelen op hun prestaties, niet op hun seksuele geaardheid", concludeerde Goretzka. Behalve Neuer sprak ook Mats Hummels zich uit tegen de Hongaarse wet, die inhoudt dat er op plaatsen waar minderjarigen aanwezig zijn geen verwijzingen mogen zijn naar homoseksuele mensen en transgenders. Hummels droeg dinsdag tijdens de persconferentie een kleurrijk shirt met de tekst 'Love Unites'.

Het Nederlands elftal speelt zondagavond in Boedapest de achtste finale tegen Tsjechië. In de studio van de NOS zegt voormalig voetbalster Roxanne Hehakaija, zelf lesbienne, het mogelijk te achten dat queer-supporters van Oranje de wedstrijd zullen mijden. "Ik denk dat LHBT-fans er zeker over nadenken om niet naar Boedapest te gaan. Niet alleen vanwege de situatie, maar ook uit solidariteit, omdat ze niet kunnen ondersteunen wat daar gebeurt", aldus Hehakaija, die niet te spreken is over het statement dat de UEFA woensdag maakte.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Er was de afgelopen dagen veel kritiek op de beslissing van de Europese voetbalbond om de Allianz Arena niet de kleuren van de regenboog te laten tonen tijdens het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA heeft het eigen logo op sociale media voorzien van regenboogkleuren en beklemtoonde dat het afwijzen van het verzoek vanuit München niet politiek gemotiveerd was. "Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalelftal in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland", klonk het. "Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving."

Pierre van Hooijdonk noemt het standpunt van de UEFA 'verschrikkelijk' en daar is Hehakaija het mee eens. "Dan ga je ertussen zitten. Het sloeg eigenlijk nergens op. Het voelt alsof ze er iets over moeten zeggen en dan komen ze hiermee. De UEFA is zo'n ontzettend bepalend orgaan. Dat moet echt stappen nemen, niet dit halve werk." Van Hooijdonk trekt de vergelijking met protesten tegen racisme die worden toegestaan, zoals het knielen voor de wedstrijd. "En hier wordt een initiatief genomen, en dat wordt dan zo aan de kant geschoven." Voormalig Oranje-international André Ooijer noemt de situatie 'verschrikkelijk treurig'. "Als mens moet je je gewoon veilig kunnen voelen, ongeacht hoe je bent of hoe je eruitziet."Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door millonario)

Want de spelers van Hongarije of de meegereisde fans zijn officiã«le representanten van het Hongaarse regeringsbeleid? Misschien zijn deze spelers/supporters net de groep lui die het oneens zijn met de veranderingen in hun land? Weten wij veel... Vandaar ook altijd de oproep: houd politiek er lekker buiten wanneer de spelers een voet zetten op het veld.

24 juni 2021 om 00:20

Mensenrechten is echter geen politiek? Ik snap echt wel dat mensen soms moe worden dat serieuze problemen in de wereld ook nog eens naar boven komen wanneer we kijken naar het gene wat ons het juist moet doen laten vergeten. Maar wat er gebeurt in Hongarije is geen politieke kwestie, het is het schenden en discrimineren van mensen op basis van wie ze zijn. Kijk voor de lol even op de instagram van VZ en zie daar de reacties op de post over dit gebeuren. Je zal je verbazen hoeveel mensen nog volledig bekrompen zijn in hun wereldbeeld. Dat is geen politiek hoor, dat is gewoon dicriminatie en homofobie.

24 juni 2021 om 01:08

Mensenrechten zijn ook gewoon politiek hoor. Het zijn wat basisrechten die wij in het Westen hebben verzonnen, en vinden vervolgens dat wij deze mogen opdringen bij andere landen. Dat is keihard politiek. Mensenrechten is niet iets uit de natuur, daarom dat ze op zoveel andere plekken ter wereld anders denken over 'mensenrechten'.

24 juni 2021 om 06:52

Hoe kun je het niet eens zijn met de regel: niet discrimineren.

Niet op geloof, niet op geaardheid, niet op afkomst? Lijkt mij een mooi streven. Of het ook altijd nageleefd wordt is natuurljk vraag twee.

Mensenrechten zijn in mijn ogen iets waar ieder ongeconditioneerd kind zou zeggen: "maar dat is niet eerlijk". Ik zou juist zeggen dat het natuur is, maar dat wij na jaren van haat om ons heen ons juist tegen kunnen keren.

24 juni 2021 om 09:26

Ik denk dat iedereen het eens is met niet discrimineren, maar dan onbewust voornamelijk in de categorie, niet discrimineren tegen dingen waar ik ook in geloof. Wij doen hier in Nederland precies hetzelfde, sommige mensen dragen voor het geloof bepaalde kledij en dat wordt gewoon verboden op bepaalde plekken. Hoe kunnen wij voor andere gaan bepalen wat discriminerend is? Begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf voor volledige openheid en iedereen mag doen en laten wat die wil. Maar ik ben ook heel sterk voor "ik wil er geen last van hebben". Normen en waarden vind ik misschien zelfs belangrijker dan rechten hierin. Ik zorg dat jij geen last van mij hebt en ik verwacht hetzelfde van jou.

Waar ik altijd wat moeite mee heb om een mening over te vormen, is de vraag "moet je ergens blijven zitten, waar je niet op je plek zit". Niet voor andere, maar voor jezelf. Dit is een heel gevaarlijk onderwerp is gebleken.

24 juni 2021 om 12:10

Dank, Jdg84. Het is inderdaad gek dat een aantal basisrechten die in het Westen zijn verzonnen (zoals Silentstrike aangeeft) moeten dienen als wet voor de hele wereld. Ongeacht verschillen in cultuur, normen en waarden. Zo vindt men het in bepaalde andere landen absurd dat wij in Nederland uberhaupt discussies hebben over de kleur van onze Pieten of dat we het dragen van boerkas in openbare ruimtes verboden hebben. Wij vinden het weer gek dat men in andere landen geen regenboogvlag mogen promoten. Wij vinden het eten van rund normaal, terwijl het in andere landen een heilig dier is. En wie heeft ooit bepaald dat honden als huisdier houden normaal is? Andere volkeren willen dat dier ook kunnen eten en dat vinden wij dan weer heel gek.

Er zouden wat mij betreft een aantal basisprincipes wereldwijd moeten gelden, zoals niet moorden, niet uitbaten, etc. Maar om elk cultureel verschil (wat je dus terugziet in het politieke beleid van landen) aan te grijpen om er een statement van te maken op het voetbalveld, gaat mij te ver. Dan kun je namelijk ook geen grens meer trekken en zal zo elk land wel aan de beurt komen

24 juni 2021 om 12:15

We zijn hier toch bezig over een Europees land? Europa is een project met gedeelde normen en waarden en een daarvan is een heel groot respect voor diversiteit en dergelijke. Als we nu over de homokwesties in zuid-Somalië bezig waren dan had je misschien een punt gehad. Maar als we binnen Europa een dergelijke discriminatie echt gaan beginnen accepteren dan opent dat de deur naar hele ranzige straatjes.

24 juni 2021 om 13:02

Europa is helemaal geen project met gedeelde normen en waarden. Juist nu zie je dat toch overduidelijk?

24 juni 2021 om 13:14

Als Hongarije tot de conclusie komt dat ze het niet eens zijn met de Europese normen en waarden (die er wel degelijk zijn) dan moeten ze maar vertrekken uit de EU lijkt me.

24 juni 2021 om 13:19

@jorisdijk,

Maar het is het geloof (jodendom, Christendom en Islam) wat discrimineert en onderscheid maakt. Daar zou je als politiek en rechtsstaat een stap in kunnen zetten. Geen kerk, synagoge, moskee, gebedshuis als gelijke rechten van de mens niet worden geaccepteerd en gerespecteerd. Maar daarvoor dient eerst de grondwet aangepast te worden.

24 juni 2021 om 14:29

Iemand als een gelijke behandelen is geen Westers basis recht.. En dan ook elke keer leuk verklaren, 'oh maar ik ben gewoon volledig open voor alles hoor!' Het punt is helemaal niet dat iedereen van homo's of transgenders moet houden. Het punt is dat je elkaar in je waarde moet laten. JdG noemt mooi het mooie argument, zolang ik er geen last van heb. Dus heb je er last van dat LGBTQ+ dezelfde rechten hebben als jij? Als je gelooft in een democratie en de gelijkheid van jezelf tot je medemens dan zou je er ook naar moeten leven. Dat mensen in Hongarije een conservatiebe cultuur hebben waarin homoseksualiteit niet altijd geliefd wordt is geen issue, het afnemen van hun rechten is het issue.

24 juni 2021 om 14:50

@SilentStrike mensen rechten zit in de menselijke natuur. Als het goed is zijn wij suprieur aan dieren wegens ons vermogen tot ratio. Eén deel daarvan is hoe we nadenken over ethiek. Wat is goed en fout? Elkaar gelijk behandelen is daar een deel van. Stel je eens voor als ze in de politiek beslissen met wie jij mag trouwen of wat jij mag doen met je leven?

24 juni 2021 om 17:52

"mensenrechten zijn verzonnen door het Westen". Mooie manier van zeggen dat anderen hier te achterlijk voor zijn of hier geen waarde aan hechten. Ook jammer voor je dat hier geen donder van klopt.

De universele rechten van de mens zijn door praktisch ieder land ondertekend. Het zijn rechten waar in werkelijk ieder land rekening mee wordt gehouden. Door waarnemers, juristen, onderdrukte volkeren, etc.

Daarnaast, als we zo imbeciel gaan doen om te beweren dat je sport moet scheiden van al het andere op de wereld: dan ook geen landentoernooien meer, aub. Landen zijn ook politiek. Can't have it both ways. Je kunt niet én een land uitdragen én niet politiek zijn.

Discriminatie verdedigen omdat je verzonnen hebt dat "het westen iets wil opleggen" gaat voorbij imbeciliteit.

24 juni 2021 om 00:29

Iedereen is een vertegenwoordiger van zijn/haar land. Als de meerderheid van Hongarije er tegen zou zijn of het genoeg zou boeien er iets tegen te doen dan hadden we wel wat meer gemerkt. En iedereen mag aangesproken worden voor de daden van zijn/haar land. Als dat op een constructieve manier gebeurt dan gaan mensen namelijk misschien eens nadenken over wat er werkelijk gebeurt. Als we echter dat gaan overlaten aan staatsmedia in Hongarije zelf om die boodschap over te brengen dan zou de boodschap wel eens verdraaid kunnen worden. Want al die statements zijn geen aanval op Hongarije. Ze zijn een steunbetuiging aan de LGBTQ+ beweging.

24 juni 2021 om 03:38

Dus jij mag worden aangesproken op alles wat er in België wordt gedaan . Het land met 6 regeringen . Volgens mij het land met de meeste regels dat ze het zelf niet meer weten . Het land dat het langst zonder regering zat . Dat land vertegenwoordig jij dus . Het land waar de grootste partij VB is

24 juni 2021 om 09:00

Hij mag er op worden aangesproken, hij is echter niet verantwoordelijk.

24 juni 2021 om 09:05

"als de meerderheid van Hongarije er tegen zou zijn of het genoeg zou boeien er iets tegen te doen dan hadden we wel wat meer gemerkt"
Dit is wel echt ontzettend simplistisch gesteld Lierse...

24 juni 2021 om 10:53

Nee het is enorm simplistisch gesteld om je als burger van een land te gaan verbergen achter een meerderheid om dingen goed te praten.

24 juni 2021 om 10:56

@Bossie, correct. Dat je er zelf waarschijnlijk ook niet al teveel van kent zal ik dan even opzij schuiven maar jij mag lopen zeiken op mij over de hoeveelheid regeringen en parlementen als dat op een constructieve manier is. Dat eindeloze verschuilen achter anderen “ja maar daar heb ik niks mee te maken” is gewoon de reden dat er continu mensen onderdrukt kunnen worden. Omdat de grote stilzwijgende meerderheid een beetje te laf/lui is er iets aan te doen.

24 juni 2021 om 12:39

Werkelijk iedereen hier mist volledig het punt. Die gasten achter de goal scandeerden leuzen en daarop reageerde Goretzka. Hele discussies over die wet zijn totaal onnodig, hij komt op voor zn medemens tegen mensen die graag anderen uitsluiten op basis van hun seksuele geaardheid. En als je dan toch graag wil weten wie er achter de goal stonden check dan even de socials hoe de ultra’s en hooligans van oa Ferencvaros en Kispest hier in staan.

Het is natuurlijk geen gemakkelijk verhaal. Want waarom kijken we naar sport? Om even de realiteit te vergeten en te genieten. Niet voor politiek geneuzel. En laten we wel wezen: dit verandert niets. Leuk dat er een vlaggetje wappert of Neuer een bandje omdoet. De Hongaren hebben hiervoor gestemd. Dat is hun keuze. Ik ben het er ook niet mee eens, maar democratie draait niet om wat ik vind, maar om wat de meerderheid vindt.

24 juni 2021 om 00:44

Ook dit is dus een compleet verkeerde uitspraak. Een democratie is een regering gekozen door een meerderheid die een volledige bevolking dient. Grondrechten zoals gelijkheid zijn de basis van een democratie. Het schenden van mensenrechten is geen politieke kwestie en al helemaal geen democratische stemming.

24 juni 2021 om 07:52

JvL united, voordat je mensen wilt corrigeren, verdiep je eens in dingen en anders je mond houden. Grondrechten zijn de ultieme uiting van democratie en hebben in de meeste landen alles met stemmen te maken. Laten we NL als voorbeeld nemen. Stel de regering wil de grondwet wijzigen. Dan moet een meerderheid van het gekozen parlement voor zijn. Het voorstel gedeponeerd worden, opnieuw verkiezingen zijn geweest en dan nog steeds een meerderheid van Het parlement voor zijn. Hetzelfde met je geneuzel van schenden van mensen rechten, mega democratisch. Heb je trouwens niet op de barricade gezien toen allerlei mensenrechten de deur uit gingen onder het mom van terrorisme. En mensen al hun rechten kwijt zijn omdat ze op een lijst staan, zonder proces en geen officiële mogelijkheid om er tegen te ageren. Dat was puur politiek en zeer zeker een democratische stemming. Democratie is namelijk niets anders dan een uitvoering van een idee en pakt in elk land anders uit, echter als de meerderheid stelselmatig in alle geledingen op de verkeerde stemt is het klaar. Voor alle duidelijkheid, Hitler is democratisch gekozen en heeft tijdens zijn regeerperiode niet de democratie afgeschaft, maar simpelweg opzij gezet op basis van diezelfde democratische wetten. President brasilie die het net zo slechts voor heeft met de LGBT gemeenschap, is ook gewoon gekozen. En zo zijn er heel veel regeringsleiders die gewoon gekozen zijn. Zou wel eens willen zien wat er gebeurd als de christen unie amzelfstandig zou kunnen regeren of bv de SGP.....

24 juni 2021 om 14:36

Je gaat zelf een heel verhaal verkondigen over voorbeelden die oprecht niks te maken hebben met wat ik zeg. Een democratie is ontstaan als een gekozen representatie van de meerderheid voor de zorg van de algehele bevolking. Grondrechten zoals het recht op gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc. kwamen daar bij om de belangen van een democratische samenleving te beschermen. Een wet kan als gevolg echt wel ondemocratisch zijn. Zoals het voorbeeld wat je geeft met Hitler. Victor Orban en zijn Hongarije is geen democratie. Hoe graag ze je dat ook willen doen laten geloven. Daarom bestaan er in democratische landen ook dingen als sociale zekerheid. De regering is er niet alleen maar voor een deel van de bevolking. Maar voor een HELE bevolking.

Het idiote politieke gedoe dat gaande is tijdens dit ek loopt uit de hand. Iedereen en alles moet een gebaartje doen, het lijken wel doven. Ga toch gewoon voetballen man.

24 juni 2021 om 12:35

Politiek loopt sowieso uit de hand. Het aanstel gedrag uit de V.S. is aan het overwaaien en het is ronduit triest. Woke en Cancel Culture is overal. Je ziet politiek zelfs terug in aangepaste ratings op imdb bij bepaalde series om bepaalde dingen te verdoezelen. Binnen de voetbalwereld is het ook te prominent. De UEFA en FIFA hadden eigenlijk het knielen ook niet toe moeten laten. Dat heeft toch een politieke precedent geschept.

25 juni 2021 om 01:53

Ik ben er helemaal klaar mee, Arsenallz. Ze kunnen met dat ek doen wat ze willen, ik kijk niet meer.

Wat een gedoe zeg. De aangenomen wet is kut, maar laten we gewoon voetballen. Je wordt toch moe van al die statements die gemaakt ‘moeten’ worden.

Typisch dat tegenstander en publiek provoceren tegenwoordig mag als het voor 'de goede zaak' is. Alle Hongaren zijn nu schijnbaar hetzelfde en dan mag je ze provoceren en het veld op rennen bij het volkslied.Ik ben klaar met die politiek die mijn favoriete sport kapot maakt. Bij elke wedstrijd tegenwoordig weer een nieuw statement/protest. Van BLM, tot Qatar, Israël/Palestijnse, homorechten, situatie in Bakoe, racisme, etc. elke keer is er weer iets waar ze de kijker over moeten opvoeden. Ik kijk juist voetbal om eens aan dit gekloot te ontsnappen. Maar nee, men moet hun morele superioriteit opdringen. Onze maatstaf is toonaangevend. Alleen wij mogen mensen de vernieling in helpen met onze toeslagenaffaire. Dat is wel netjes. Misschien dat de tegenstanders dat als volgend thema richting ons kunnen gebruiken.

24 juni 2021 om 12:36

Het is zorgwekkend hoe graag men hun eigen normen en waarden op elke manier willen overbrengen. De nuance over de situatie in Hongarije is helemaal zoek. Verder compleet met je eens, iedereen steunt het omdat ze zelf voorstander zijn maar dat maakt het opleggen van iets niet minder zorgwekkend.

24 juni 2021 om 12:44

Kun je even toelichten waar de nuance ligt in een wet die homoseksualiteit linkt aan pedofilie?

24 juni 2021 om 13:43

Nuance zit hem wat mij betreft dat ik niet elke Hongaar aanspreek op dat die achterlijke wet er is en dat ik niet elke Hongaar als homofoob beschouw. Zo'n veldbestormer richting de Hongaarse spelers tijdens het Hongaarse volkslied bijvoorbeeld. Opgehitst alsof elke Hongaar tegenwoordig een vijand is. Ik ga die voetballers of de fans die op de tribune zitten er niet om veroordelen. Of moeten we alle Brazilianen ook gaan beschimpen om de idiote daden van meneer Bolsonaro? Dat doen we toch ook niet? Net zoals dat die Russische spelers en fans ook relatief met rust gelaten worden. Alsof die zulke fijne leiders en wetten hebben. De situatie in Polen die niet veel beter is dan in Hongarije, terwijl de Poolse spelers en het publiek wel normaal worden behandeld. Ik vind dat we daarin richting de Hongaren zijn doorgeslagen en daar gaan we schijnbaar meedoor en dat vinden we schijnbaar normaal om dat soort zaken zo op het voetbal te projecteren. Dat is mijn nuance. Los van die achterlijke wet. Daar hebben we de slapzakken van de EU voor om iets te doen.

24 juni 2021 om 14:05

Dat vind ik al een lastige. 45% van de Hongaren stemde op orban en 65% op rechtsconservatieve partijen. Verder heb je gelijk over Polen. Die zijn echter ‘slim’ genoeg geweest hun wet niet in te voeren tijdens een EK.

24 juni 2021 om 23:55

Lierse. Misschien moet je de wet een keer compleet doorlezen. Daarmee voorkom je steeds van die simpele one-liners. Ik ben geen voorstander hoor, maar je reacties slaan de laatste tijd echt nergens op als het gaat om nuance.

Als het lijkt op een statement, en daardoor dus niet heel overtuigend een statement was, heeft het vast niet veel indruk gemaakt. Ga lekker voetballen

Ik vind het allemaal prima. Laat ze maar lekker zoveel mogelijk protesteren nu. Het brengt een maatschappelijk probleem onder de aandacht en op deze manier kunnen ze niet wegduiken als na dit EK de situatie in Qatar steeds vaker onderwerp van gesprek wordt. Het is dus eigenlijk een "win-win". Nu denk ik niet dat dit zoden aan de dijk zet, maar ik vind het een nobel streven net als de racisme-protesten. Het is overigens wel pijnlijk duidelijk dat protesten en kritiek nauwelijks aanwezig zijn als het ze in hun portemonnee raakt of als er nadelen aan kleven. Daardoor komt het ook totaal ongeloofwaardig over. Als het over Qatar gaat, moet je dergelijke zaken ineens weren uit de sport, maar gaat het over een ander probleem waar de nadelen niet aanwezig zijn, wordt het door je strot gedrukt.

Ik ga er dan vanuit dat er volgend jaar geen WK wordt gespeeld in Qatar. Dan zullen deze spelers/landen die nu op de barricaden staan toch niet afreizen naar een land waar ze nog nooit hebben gehoord van mensenrechten. Of zou de verontwaardiging selectief zijn? Ik mag hopen van niet!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

10 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Chelsea is in gesprek met Udinese over de verhuur van Armando Broja. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren