Van der Gijp schrikt van Engeland: ‘Dat valt me zo tegen joh, 80 miljoen...'

Dinsdag, 22 juni 2021 om 23:46Mart van Mourik • Laatste update: 00:54

René van der Gijp is bepaald niet indruk van de Engelse nationale ploeg. Tijdens De Oranjezomer van SBS6 velde de analyticus een zeer kritisch over het optreden van the Three Lions in Groep D tegen Tsjechië (0-1 winst). Met name de langzame opbouw van achteruit was een doorn in het oog voor Van der Gijp, omdat daardoor onder meer Jack Grealish ‘te weinig in balbezit komt’.

“Ik heb nu naar de Engelsen zitten kijken hè, en dat gaat allemaal zo traag”, opent Van der Gijp zijn kritische noot. “Je hebt Harry Maguire met John Stones en dan heb je die Kalvin Phillips met Declan Rice. Dan speelt de keeper de bal naar Maguire... En dat valt me dan zo tegen joh, tachtig miljoen... Ik snap niet dat hij niet gewoon opendraait en kijkt. Het enige waar hij oog voor heeft is Stones, die de bal dan ook krijgt. Maar Stones wil dan niet met de bal opgescheept worden, en hij geeft de bal weer terug. En dan heeft Maguire een probleem”, aldus Van der Gijp, die vervolgens uitlegde dat de verkeerde mensen, waaronder Kyle Walker, continu aan de bal zijn.

“Al dat gedoe achterin gaat ten koste van Jack Grealish, Bukayo Saka en onze vriend Harry Kane. Het duurt maar en het duurt maar voordat die bal eindelijk bij hen komt. Dan hebben wij het met Daley Blind maar getroffen, want hij speelt wél in een keer naar de juiste jongens en hij slaat linies over. En dan heeft Engeland ook nog die Jordan Henderson, maar dat is ook niet veel beter wat de opbouw betreft.”

“Die Grealish krijgt ook echt pas een bal op het moment dat het hele stadion al weet: nu gaat-ie naar Grealish”, vervolgde Van der Gijp. “Het gaat gewoon allemaal zo langzaam en dat is echt funest voor degene die kunnen voetballen in dat elftal. Het is maar een fractie van een seconde dat Grealish vrij kan komen tegen zo’n tegenstander, maar dat zien ze allemaal niet. Nee, over Engeland hoeft Oranje zich echt geen zorgen te maken”, concludeerde de analist.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door vangaaltje)

Ik vind dat koppel Philips-Rice echt zwaar tekort komen. Leuke spelers die bij hun clubs in dienst spelen van de grote jongens, maar totaal geen initiatief of creativiteit. Eigenlijk zouden ze ervoor moeten zorgen dat spelers als Grealish en Sterling vrijuit kunnen voetballen en excelleren, maar dat komt er totaal niet uit.

22 juni 2021 om 23:59

Het is niet perse dat ze zwaar tekort komen, maar het zijn lopers op het middenveld die goed kunnen drukzetten en verdedigen. Maar ze verwachten dat zij de opbouw op hun gaan nemen waardoor het spel veelste traag gaat. Je zou gewoon met 1 van hun moeten spelen en dan nog een creatieve speler erbij op het middenveld.

En die maguire, jezus die man kan voor geen meter opbouwen.. zodra er een beetje druk is, is hij de bal meteen kwijt. Ik zie liever Mings daar, speelde enorm goed de afgelopen wedstrijden.

23 juni 2021 om 00:08

Allebei is te veel van het goede maar Southgate is laf want als je een Bellingham er naast zet hem je ook veel meer aansluiting naar je aanvallers. Je voegt enorm veel loopvermogen toe ook.

23 juni 2021 om 00:21

Wat Southgate doet is ongekend. Die stelt behalve zijn zekerheid sowieso allemaal spelers op die precies hetzelfde brengen.

23 juni 2021 om 00:29

Heb het idee dat hij zoals Chelsea wilt spelen door zeer behoudend te voetballen, dat is voor ons kijkers minder leuk om naar Engeland te kijken.

23 juni 2021 om 01:05

Hij speelt allesbehalve zoals Chelsea, die spelen 3-5-2 waarmee je nog gevaarlijk uit je schulp kan denderen. Dan staat Kante altijd naast een Jorginho/gilmour/kovacic, zodat er altijd iemand weggestuurd kan worden en er aansluiting met de voorhoede is. Dat middenveld is in balans, er zit een duidelijk plan achter om de tegenstander pijn te doen. Southgate stelt echter 2 halve Kante's naast elkaar op, zet er 4 achterin en gebruikt vervolgens de backs amper met aanvallende intenties. Als hij Chelsea zou kopieren dan zou je 3-5-2 met Mings-Stones-Walker (cb), James-Mount (CM)-Grealish/Foden (CAM)-Rice-Shaw/Chilwell, met voorin Kane en Rashford/sterling/sancho. Tegen zwakkere broeders kan je op rechts altijd James en Shaw weglaten voor bijvoorbeeld Saka en Sancho, en tegen de toplanden speel je met echte wingbacks. Zet er een topcoach neer die zo'n idee er goed doorheen ramt en ze hebben daar een goede kans om wat te winnen met deze lichting, maar met Southgate gaat de droogte niet eindigen.

23 juni 2021 om 07:39

Saka moet altijd spelen, ongeacht de opstelling. Die jongen heeft 3 basisplaatsen gehad en daarin 3 motm gespeeld.

23 juni 2021 om 08:30

Oh wat was ie weer goed. Heerlijk! Ik denk serieus, ongeacht de leeftijd, dat Bellingham moet spelen. Die kan het spel versnellen. Zal Southgate nu achter zijn oren krabben dat hij oa Maddison niet heeft meegenomen? Of desnoods Lingard had moeten meenemen.

23 juni 2021 om 00:20

@fcb_catalunya - Klopt niet echt helemaal wat je zegt met "spelers die bij hun clubs in dienst spelen van de grote jongens". Dan heb je Leeds en West Ham niet vaak genoeg zien spelen. Phillips wordt niets voor niks de 'yorkshire Pirlo' genoemd, en Rice heeft echt loopvermogen als een paard en wat dit seizoen ook een van de steunpilaren bij West Ham. Maar het was apart dat Phillips zo terugzakte. Tegen Kroatie ging hij meer naar voren, en volgens mij kreeg die nu van Southgate te horen dat die meer achter moest blijven.

23 juni 2021 om 00:38

Maar volgens mij moet je gewoon kiezen tussen die 2 FcGrun050. Rice + Philips naast elkaar is teveel van het verdedigende. Dat is een beetje alsof wij 2x De Roon opstellen, gekscherend gezegd . 1 is goed voor de balans, maar that's it. Als je dan tegen Frankrijk met 2 speelt, dan begrijp ik dat misschien nog. Maar nu? Nee totaal niet.

23 juni 2021 om 00:56

Nee absoluut. Kun je een iets aanvallend ingestelde controlerende middenvelder in de vorm van Bellingham naast Phillips of Rice neerzetten. Maar Phillips heeft ook een goeie pass in zijn benen, zoals die assist die hij gaf in de eerste wedstrijd tegen Kroatie, en gaat ook vaak naar voren. Dus geen idee met watvoor opdracht hij nu op het middenveld stond. Maar ja, Southgate houdt van terugzakken, en voetbalt zo zakelijk. Ik vind het niet mooi voetbal om naar te kijken. Dit doe je pas wanneer je over middelmatig materiaal beschikt, en niet bij deze selectie.

23 juni 2021 om 06:21

Het zijn toch geen jongens die creativiteit in het elftal brengen en de opbouw verzorgen, waardoor ze de ploeg bij de hand nemen? Leuk hoor, ‘Yorkshire Pirlo’, maar ik zie de beste man voetballend het verschil niet maken en hij heeft 0 van de creativiteit van de echte Pirlo.

23 juni 2021 om 09:24

@fcb_catalunya - Naja, bij Rice begint de opbouw de hele tijd bij West Ham. Maar hij rent meestal de vrij ruimtes binnen. En de Yorkshire Pirlo is een beetje een nickname met een knipoog. Echter kan Phillips zeker wel een opbouw verzorgen. Dan heb je hem echt te weinig Leeds gekeken. Alle ballen komen van hem als hij in zijn eentje speelt als verdedigende middenvelder. Klich verzorgt echt de creativiteit voorin, en Dallas is een beetje de box-to-box middenvelder.

23 juni 2021 om 09:15

Dit zou er inderdaad op neer komen als wij met de Vrij en Ake centraal gaan spelen, Dumfries op rechts en v Aanholt op links, met daarvoor de Roon en Vilhena. Dan ver daarvoor Wijnaldum, Weghorst Spits, Berghuis zwevend rechts en depay geforceerd op links.

En dan zijn er nog mensen die vinden dat het in NL te veel om meevoetballen draait. Laten we blij zijn dat we opbouwende jongens hebben die een schakel kunnen zijn tussen linies.

Er is niet 1 land waar ik echt van onder de indruk ben . Italie is de enige die een stabiele indruk maakt . Spanje en Engeland vallen het meeste tegen zover .

23 juni 2021 om 00:01

Wat moet Italië nog meer doen om indruk op jou te maken dan? Ben zwaar onder de indruk van hen, maar had dat van tevoren ook wel aan zien komen. De Fransen doen gewoon degelijk wat ze moeten doen en verder imponeerde Duitsland tegen Portugal maar waren ze eigenlijk ook gewoon beter dan Frankrijk. Nederland en België laten bij vlagen bovengemiddeld mooie dingen zien via Frenkie en De Bruyne. Allemaal kanshebbers, en ja ook Nederland. Al helemaal gezien het programma.

23 juni 2021 om 00:05

Tegen een relevant land spelen? Een poule met Wales, Zwitserland en het matigste Turkijke ooit op een eindtoernooi, stelt met alle respect toch helemaal niks voor? Ik vind idd de Duitsers het leukste voetballen tot zo ver, ook omdat die oudjes daar kennelijk nog mee kunnen. Maar bij niemand vliegen nu echt de vonken er vanaf imo.

24 juni 2021 om 10:52

Van tevoren was dit zeker niet het matigste Turkije ooit.

Het viel mij ook op dat de opbouw niet lekker loopt. En dat voor een team dat wilt domineren met aanvallend voetbal. De backs voegen weinig aanvallends toe hoe ze spelen (met James heb je een prima voorzet in huis). Rice en Phillips houden het saai en simpel. Dan moet alle creativiteit van bevliegingen van de jongens voorin komen. De looplijnen zijn niet denderend. Het is echt een landenteam als in niet goed op elkaar ingespeeld. Uit deze selectie kan veel meer gehaald worden als je er echt duidelijke patronen in weet te krijgen.

23 juni 2021 om 08:29

Ik weet niet of dat zal helpen. Probleem is al jaren dat de echte toppers in Engela nd buitenlanders zijn, waar de engelse spelers zich aan op trekken. Als ze dan zelf de kar moeten trekken, lukt dat niet.

23 juni 2021 om 11:47

@kenada Dat is gewoon niet waar. Mount is speler van het jaar geworden van Chelsea, Foden speelde een weergaloos seizoen met City, Kane topscoorder en de meeste assists van de PL, Graelish schopte Aston Villa in zijn eentje naar de top, Sancho is een van de grote sterren van de Bundesliga, Saka was de beste speler van Arsenal, Sterling is in het verleden heel belangrijk geweest voor City en zelfs John Stones of all people speelde fantastisch dit seizoen. De kwaliteit is er. Maar er is niet voot het eerst dat goede spelers nog niet automatisch een goed team zijn. Als je ziet hoe ze opbouwen dan merk je aan alles dat dit team niet lekker in elkaar zit, terwijl Stones bij City geweldig kan opbouwen... Trippier was belangrijk voor Altetico, Walker is al jaren onbetwist op RB bij City, James speelt een geweldig seizoen bij Chelsea, Luke Shaw was LB van het jaar.... Afin, de bottom line is dat ze genoeg kwaliteit hebben om op ze minst een degelijke ploeg neer te zetten. Zet Guardiola voor de groep bijvoorbeeld en er zit direct veel meer voetbal in.

Spijker op de kop hier van Gijpie. Het is 75% een beetje rondkloten achterin waarna ze een lange bal geven en hopen dat Kane er tegenaan loopt om zo te verlengen. Rice en Phillips samen is drie keer niks, daar zou je Mount ipv Phillips moeten zetten die wel gewoon opendraait, wegdribbelt en de voorhoede in de voeten inspeelt. Maar dat gaat angsthaas Southgate nooit durven. Nu heb je vaak een situatie dat er 3/4 geweldige voorhoedespelers wortel staan te schieten omdat die matige Cvm/s niet weten hoe ze opbouwen.

Het probleem bij Engeland is vooral dat er wel veel kwaliteit in de selectie zit, alleen een groot deel van de spelers brengt precies hetzelfde, er zit wat dat betreft weinig synergie tussen de spelers. Kijk bijvoorbeeld even Mount, Grealish en Foden. Alle drie hebben aanvallend dezelfde kwaliteiten. Ook Sancho is een aanvaller die naar binnen trekt en het spel opeist. Centraal op het middenveld hebben ze 3 fysiek sterke balafpakkers die energie brengen, geen van alle brengt passing.
Voeg daar nog bij toe dat Southgate een lapzwans is en dan krijg je dit. Het is nu alleen te laat om nog te veel te gaan tornen aan de opstelling, dat moet al in de voorbereiding gebeuren. Anders zou ik dit hebben gedaan. White is sterk in de passing, en Saka brengt als enige voorin iets unieks. Rashford ook, maar die lijkt allesbehalve fit, net als Henderson die normaal gewoon speelt.

??
Walker
Mings
White
Shaw
Rice
Bellingham
Saka
Mount
Rash/Sancho
Kane

Stones, of Jones zoals Gijp hem noemt, staat juist bekend om zijn meevoetballende kwaliteiten en goede passing. Tuurlijk kan het beter maar het elke keer simpel op een zondebok spelen vind ik veel te makkelijk. Deze man is grappig om naar te kijken maar zo populistisch om er simpel van te worden.

Van der Gijp had altijd zijn mond vol van die Engelse atleten. Dat waren volgens hem de voetballers die alles hadden. Terwijl het Engelse team al jaren geen prijs gewonnen had

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. StonesVerdediger70
K. PhillipsMiddenvelder70
D. RiceMiddenvelder70
H. KaneAanvaller74
J. PickfordKeeper70
R. SterlingAanvaller73
M. RashfordAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

0 fans
Verdediger, 28 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren