Van Basten: ‘Het leek alsof hij moest wennen aan het niveau bij Oranje’

Dinsdag, 22 juni 2021 om 23:33Chris Meijer • Laatste update: 23:50

Ryan Gravenberch maakte dinsdag zijn basisdebuut voor Oranje, maar liet daarin geen verpletterende indruk achter. Marco van Basten is van mening dat de negentienjarige middenvelder van Ajax een ‘onwennige indruk’ maakte, zo zegt hij in de studio van de NOS. De oud-spits verwacht dat Marten de Roon zondag voor de achtste finale zijn basisplaats terug krijgt, in tegenstelling tot Wout Weghorst.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Marco van Basten eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door glennn)

Ik denk dat het meer zenuwen waren. Bij Ajax heeft hij echt een enorme hoeveelheid vertrouwen en Ten Hag lijkt me ook dusdanig bij machte om een jonge speler zich goed te laten voelen. Nu staat hij ineens op een eindtoernooi met wereldtoppers als Frenkie en Wijnaldum op het veld, dat is toch even iets anders.

23 juni 2021 om 00:56

Ik denk dat hij niet dusdanig van hen onder de indruk is zoals jij dat bent. Frenkie kent hij nog van Ajax en Wijnaldum is ook maar een gewone kerel.

23 juni 2021 om 06:23

Frenkie is wel een speler die nu al 2 jaar met Messi op een veld loopt en Wijnaldum heeft de CL gewonnen. Dat is andere koek dan Klaassen of Alvarez naast je hebben, maar wie weet heb je gelijk.

23 juni 2021 om 10:07

Gravenberch is pas 4 of 5 keer ingevallen en dit was zijn eerste basisplek. Tegen Georgië en Schotland vond ik hem wel sterk invallen bijvoorbeeld. Sterker nog tegen Schotland zag het er een stuk beter uit nadat hij erin kwam. Tegen Noord-Macedonnië kan het dan ook wel een keer minder zijn bij zijn eerste basisplek op een eindtoernooi. Daarnaast is hij een 532 systeem ook niet helemaal gewend. Overigens hoeveel zwakke interlands heeft een wijnaldum wel niet op de mat gelegd? Of depay de eerste 2 duels in de groepsfase? Het is ook niet zo dat de "toppers" altijd een goed niveau halen.

23 juni 2021 om 13:16

Gravenberch is een enorm talent, maar veel te snel weer geselecteerd voor het NL elftal. Gewoon een jaartje rijpen bij Ajax en dan komt zijn tijd wel.
Het NL elftal is geen speeltuin om rustig te wennen aan het niveau en zeker niet tijdens een eindtoernooi.

Je ziet bij die jonge jongens ook vaak dat ze zich zo willen laten zien in een wedstrijd dat er eigenlijk meer fout gaat dan goed. Was in ieder geval niet best en ik denk niet we hem nog weer gaan zien in de basis.

Gravenberg heeft al genoeg minuten gekregen om zich bij Oranje te laten zien en nooit overtuigd. Koopmeiners verdient het nu om te laten zien wat hij kan. Past ook veel beter in de rol als backup van de Roon.

23 juni 2021 om 00:17

Koopmeiners zou ook mijn voorkeur hebben boven Gravenberch, als je uit middenvelders moet kiezers. Het liefst zou ik eens Blind op t middenveld willen zien en Ake achterin. Lijkt me ook een goede optie namelijk.

23 juni 2021 om 00:26

Dit lijkt mij ook een super oplossomg.. blind heeft nog steeds zijn beste wedstrijden op het middenveld gespeeld

23 juni 2021 om 01:16

Ake viel erg matig in laatst.. zeer slecht zelfs..

23 juni 2021 om 07:41

Blind moet hij echt achterin houden voor de opbouw. Je ziet het gister bijvoorbeeld bij Engeland hoeveel het scheelt. Wanneer je blind op t middenveld zet ben je die opbouw en zijn pass in de verdediging kwijt.

Wat betreft Gravenberch. Heb eens naar zijn statistieken gekeken en dat was helemaal niet slecht, maar toch voelde het voor veel mensen dat hij een mindere wedstrijd speelde. Zegt genoeg over welk niveau hij bij Ajax haalt normaal. De Roon had bijvoorbeeld in de vorige wedstrijd meer balverlies dan Gravenberch in deze. Denk dus dat het wel meevalt valt hoe ‘slecht’ hij was.

Optie van Koopmeiners klinkt niet gek maar die heeft nog nul minuten gespeeld, mijn conclusie is dan dat hij het niveau op dit moment niet heeft en dat een achtste finale niet het moment is om hem even in te brengen

23 juni 2021 om 07:58

Ake viel prima in. Alleen omdat hij zo'n rare dribbel deed, die hij uiteindelijk prima oploste, zegt men dat hij zeer slecht inviel. Ik zie ook wel graag Blind naar het middenveld en Ake achterin. Dan heb je wat meer defensieve zekerheid maar behoudt je de passing van Blind ook.

Hij speelde gewoon zwak en liet in de 1e helft ook regelmatig zijn man lopen. De Roon staat vaak ter discussie, maar de technische staf heeft het bij de juiste eind door hem op te stellen. Hij is de beste op deze positie en en daardoor kunnen anderen beter hun spel spelen. Moet ook wel fijn zijn voor de Roon dat de discussie omtrent zijn positie nu klaar is. Gravenberch gaan we niet meer zien als basisspeler.

23 juni 2021 om 00:08

Ook bij Ajax heeft hij aardig wat slechte wedstrijden gespeeld. Het is een groot talent, maar nog lang niet klaar voor absoluut topvoetbal. Is ook niet erg op zijn leeftijd, maar in mijn ogen wordt hij te snel gebracht.

23 juni 2021 om 00:15

Bij Ajax eigenlijk ook te snel gebracht. Heeft bijna alles gespeeld, had wel eens een wedstrijdje op de bank mogen beginnen bij Ajax.

Die jongen is 18 en speelt een mindere wedstrijd wat mag op deze leeftijd en meteen word er brandhout van die jongen gemaakt. Dat hij het als coach niet gemaakt heeft zit zeker nog diep.

23 juni 2021 om 00:37

Beetje een slechte natrap op Van Basten, maar ok. Maar volgens mij was 9 van de 10 analisten eens dat Gravenberch een slechte wedstrijd speelde. Alleen Derksen bleef weer volhouden om hem erin te zetten ipv De Roon. Maar hij is toch niet helemaal afgebrand? Speelde gewoon onwennig en geforceerd, maar werd niet gezegd dat hij Oranje onwaardig is (wat ik wel bij andere spelers voorbij zag komen)? Dus man up.

23 juni 2021 om 01:50

Leeftijd is niet belangrijk in oranje. Je bent een speler van de top van Nederland en daar moet je presteren ongeacht je leeftijd. Het 18 jaar excuus kan gebruikt worden in de eredivisie

23 juni 2021 om 02:39

In de eredivisie? De eredivisie is juist een speeltuin voor de young boys! Als je bedoelt dat je fouten mag maken in de eredivisie, prima. Wat betreft Gravenberch, las eerder iemand die aangaf dat de afstemming met Frenkie niet helemaal ok was. Ryan ging vaak teveel de diepte opzoeken en zijn passing was onnauwkeurig. En ook vond ik hem bij tijd en wijle nonchalant overkomen, te geforceerd ontspannen misschien wel. Wat dat betreft zie ik het tegenovergestelde bij Timber, die is erg taakbewust en gezonde spanning, doet geen gekke dingen, goeie passing. Misschien moet Ryan es ff babbelen met die man en ervaringen uitwisselen mbt mentale voorbereiding , want dat Ryan heel goed kan voetballen staat vast. Daarom ben ik het ook niet eens met V. Basten die aangeeft dat Gravenberch misschien moest wennen aan het niveau, alsof het algehele niveau gister zo verpletterend goed was.

23 juni 2021 om 07:16

Hij bedoelt dus dat Janta die jongen verdedigt om zijn leeftijd en dat dit een onzinnig argument is om hem te verdedigen. In Oranje behoor je te presteren en word je op dezelfde manier beoordeeld als de rest van het team. Leeftijd speelt daarbij geen rol, zeker niet op een eindtoernooi.

23 juni 2021 om 12:54

In Oranje behoor je te presteren ongeacht je leeftijd, echter geldt dit juist evenzeer bij een Ajax, op CL niveau nog veel meer. Alsof Ryan daar voor spek en bonen speelt, die wordt daar ook keihard beoordeeld door Ten Hag ten opzichte van de rest vh team, dat is wel 1 ding dat zeker is. Met de jonkies in het team is Ten Hag allesbehalve coulant, ondanks hun leeftijd. Kijk maar naar een Noa Lang, Traore of naar Schuurs die uiteindelijk worden afgeserveerd richting de bank. Zo'n wedstrijd als tegen Noord Macedonië waar het niet meer om de knikkers gaat is dan een goed leermoment, ja dat kan nu eenmaal. Liever in zo'n pot dat Ryan wat minder is en hiervan lering trekt. Hoeft wat mij betreft zeker niet te betekenen dat ie de rest van het toernooi niet meer het veld in komt. Als basisspeler wellicht niet maar kan nog steeds prima als invaller fungeren als de druk er op moet vanaf het middenveld. Kanttekening is wel dat Ryan nu eenmaal niet iemand die graag alleen maar er staat om de balans op het middenveld te bewaken, van nature heeft hij drang naar voren. Echter is voor die afstemming nu helaas geen tijd meer op een toernooi, betekent niet dat Ryan ten onrechte is geselecteerd, onzin.

23 juni 2021 om 05:43

Huh? Wie heeft het over brandhout dan?? Beetje onzin reactie dit. Marco geeft alleen maar aan dat het niet best was. Daar heeft ie behoorlijk gelijk in toch? En die opmerking over zn trainerscarriere kan ik al helemaal niet plaatsen...

23 juni 2021 om 06:17

Die jongen is een groot talent maar nog veel te wisselvallig. Dat mag op die leeftijd maar niet in t Nederlands elftal.
Bij Ajax was t ook lang niet altijd goed las ik net v een Ajaxsupporter . Dus had absoluut nog niet geselecteerd moeten worden. Gebeurd vaker als je twee goede wedstrijden achter elkaar speelt bij Ajax wordt je t Nederlands elftal ingepraat.

23 juni 2021 om 06:56

Precies, maar als je daar als andere supporter commentaar op hebt worden de selecties van die jonge jongens altijd met hand en tand verdedigd en dan ben je "anti-ajax" terwijl dat er helemaal niks mee te maken heeft, want inmiddels is wel duidelijk dat het te vroeg oproepen van jonge jongens ook niet geweldig is voor die jongen, maar ook oranje weinig brengt. Van alle jonge talenten die te snel geselecteerd zijn heeft eigenlijk vooral De Ligt het goed gedaan daarna, maar ook die heeft fouten bij oranje gemaakt die hij gewoon eerst bij zijn club moet maken. Eerder hebben we bij Riedewald, Maduro, Bazoer, Van Rhijn ook gezien dat het geen garantie is. Bij Gravenberg zien we dat nu ook gebeuren en van Timber is het nog afwachten, die heeft tot nog toe ook weinig tegenstand gehad.

23 juni 2021 om 10:02

Gravenberch heeft tot nu toe minder minuten voor Oranje gemaakt dan Timber. Knap dat je het bij Gravenberch ziet gebeuren en dat je het bij Timber nog moet afwachten. Dit was pas de eerste basisplek van Gravenberch in een systeem, 532, waar hij nooit in gespeeld heeft. Daarnaast hebben Frenkie en wijnaldum ook verschrikkelijke interlands gespeeld oa tegen Schotland, Georgie en Oekraïne de laatste weken.

23 juni 2021 om 10:54

@zytto34 hoezo is dat knap? Het is gewoon afwachten als Timber echt getest wordt. Gravenberch werd getest en doorstaat die test niet. Kan gebeuren, is een totaal ander verhaal dan de spelers die jij noemt. Die hebben zich al lang en breed bewezen.
Overigens heb ik, en waarschijnlijk jij ook, dezelfde kritiek op Wijndal hoor. Voegt op dit moment weinig toe.

23 juni 2021 om 07:48

Haha wat laat jij je kennen Janta. En dan ook nog 15 plusjes van je mede Amsterdammers.

23 juni 2021 om 08:50

Van Basten vindt hem bij Ajax goed en was verder vrij genuanceerd. Gravenberch speelde namelijk dramatisch, echt heel slecht. En zo zei Van Basten het niet.

Ik vond Ake enorm tegenvallen bij zijn invalbeurt... deed alles fout ..

23 juni 2021 om 06:49

Vond ik wel meevallen. Had vooral de pech dat hij met Wijndal en Gravenberg tegelijk inviel. Heel de organisatie was weg. Dat was de bondscoach aan te rekenen

Iedereen heeft kritiek op de Roon. Maar telkens als je een vervanger op zijn plek zet zakt die door het ijs.
Denk dat dat komt omdat we voetbal teveel als kijkspel willen zien. En zo'n Gravenberg is natuurlijk een mooie speler om te zien, tenminste als hij goed is. Maar datgene wat we niet mooi vinden aan de Roon maakt hem wwl heel effectief voor het team. En daarin is hij blijkbaar onmisbaar. Sterk van Koeman en De Boer dat ze dit steeds hebben gezien in weerwil van de 17 miljoen bondscoaches.

23 juni 2021 om 08:39

Nou exact dit dus! Elke speler die op de bank zit wordt beter als de Roon speelt, maar als de Roon niet speelt zie je z’n waarde pas. Gravenberch is toch ook totaal niet te vergelijken met de Roon. Zet dan Klaassen er neer. Die speelt dan niet op z’n positie maar heeft wel veel meer gif dan Gravenberch voor die plek.

Misschien een generatie dingetje maar wat is het een verademing om naar Marco te luisteren. Als voetballer briljant, als coach niet uit de verf gekomen en als analyticus vind ik ‘m echt prima.
Mag dat setje bij studio voetbal voorbeeld aan nemen..

Meer dan prima speler. Is nog een tiener en doet het aardig, maar niet meer dan dat.
Hij is, in mijn ogen, nog niet klaar voor een basisplek in het Grote Oranje.

Ik vond hem bij Ajax een heel goed seizoen hebben, maar in de Champions League (wat wel vergelijkbaar is qua niveau), vond ik hem nog te vaak ondersneeuwen. Ja, hij is ook nog een tiener, dus dat mag nog en hoort bij zijn ontwikkeling.

Echter ben ik wel klaar met de mensen die perse Gravenberch in de basis wilde zien en De Roon maar niks vonden. Een Frenkie speelt gewoon beter met een stofzuiger als de Roon naast zich. Hoeft zich minder zorgen te maken en kan meer zijn eigen spel spelen. De Roon doet ook niet alles goed, maar na de wedstrijd tegen Macedonië lijkt mij duidelijk dat alleen Malen van de bankspelers op dit moment een kans maakt om in de basis te komen. Eventueel nog Aké ipv Blind gezien die met zijn snelheid de ballen achter de defensie wel nog kan corrigeren. Of Aké ipv van Aanholt en dan toch maar de voetballende Blind op wingback (al denk ik niet dat dat gaat gebeuren, dat kan hij echt niet meer belopen)

Steek
De Vrij
De Ligt
Blind
De Roon
Frenkie
Dumfries
Gini
v Aanholt
Malen
Depay

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
224 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren