UEFA verbiedt regenboogkleuren bij duel tussen Duitsland en Hongarije

Dinsdag, 22 juni 2021 om 11:01Rian Rosendaal • Laatste update: 18:32

De Allianz Arena mag woensdagavond niet de regenboogkleuren tonen bij het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije, zo heeft de UEFA dinsdagochtend bepaald. Dieter Reiter, burgemeester van München, wilde op deze manier tonen dat zijn stad voor diversiteit en tolerantie staat, maar de Europese voetbalbond geeft desondanks geen toestemming om de kleuren van het stadion van Bayern München te veranderen.

Het voorstel van Reiter kwam als reactie op de omstreden wet die vorige week werd goedgekeurd, een initiatief van de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Met deze wet wordt de 'promotie' van homoseksualiteit in het land verboden. Dit houdt in dat er op plaatsen waar minderjarigen aanwezig zijn geen verwijzingen mogen zijn naar homoseksuele mensen en transgenders. De plannen van Reiter vielen zeer slecht bij de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

"Het is erg schadelijk en zelfs gevaarlijk om sport en politiek te mengen", zei de verbolgen minister in duidelijke bewoordingen. "Dat is al eens gebeurd in de geschiedenis en daar weet Duitsland alles van. Iedereen snapt toch wel dat dit een reactie is op de wet waarover in Hongarije is gestemd?" Het voorstel van Reiter, door hemzelf omschreven als 'een belangrijk teken van tolerantie en gelijkheid', is nu dus echter van tafel geveegd door de UEFA.

"De UEFA is volgens zijn statuten een politiek en religieus neutrale organisatie. In het licht van de politieke context van dit specifieke initiatief, een boodschap naar aanleiding van een beslissing van het Hongaarse parlement, moet de UEFA dit verzoek afwijzen", zo valt te lezen in een dinsdag afgegeven verklaring. De Europese voetbalbond heeft München nu voorgesteld om de Allianz Arena tijdens een evenement op een andere datum in de regenboogkleuren te hullen.

Tijdens het EK-duel tussen Portugal en Duitsland (2-4) droeg Manuel Neuer nog een aanvoerdersband met de regenboogkleuren, wat door de UEFA werd beschouwd als een politiek statement. De UEFA zag de aanvoerdersband van Neuer, die als steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap kan worden gezien, als politiek statement, waardoor er een onderzoek tegen de DFB was gestart en de Duitse voetbalbond moest vrezen voor een boete. “Het klopt dat de aanvoerdersband is gecheckt”, zei een woordvoerder van de DFB. “We zullen dit overleggen met de UEFA. De regels schrijven voor dat je de officiële aanvoerdersbanden van de UEFA moet dragen. Maar juni is ook de pride month, waar de DFB op verschillende manieren zijn steentje aan bijdraagt. De aanvoerdersband van Neuer is een collectieve boodschap van het team voor meer diversiteit, openheid en tolerantie.” De UEFA heeft een onderzoek naar Neuer en de DFB echter opgeschort.Gerelateerd

Meer sportnieuws

121 reacties (laatste reactie door millonario)

Sta je te prolongeren met je respect en gelijkheid, maar mag er verder vooral niet al te veel aandacht voor zijn. Knappe vent die straks bij het 'rondje handje schudden' gewoon vol iemand op de bek pakt. Een klein weggemoffeld kuttekstje 'respect' en verder niet over hebben

22 juni 2021 om 12:48

Eigenlijk zouden alle supporters in het roze moeten komen en met regenboog vlaggen.

22 juni 2021 om 13:07

Dat is eigenlijk wel leuk he. We verwachten van de voetballers allemaal statements, acties en verwerpingen. Een shirtje met respect of knielen vinden we eigenlijk allemaal veel te summier. Maar het hoempapapubliek zit met het oranje geverfd peen en uien gezicht afkeurend op de tribune niks te doen. Daar mag je op zich ook wel iets van vinden

22 juni 2021 om 13:32

Die burgemeester moet gewoon vlak voor de wedstrijd die regenboog projecteren. Er staat vast niks in de huurovereenkomst over de kleur van het stadion. Elke discussie die daar uit voortkomt is alleen maar beter.

Knielen is geen issue, maar hier wordt keihard een streep getrokken. Ik zie oprecht niet wat er het verschil tussen is.

22 juni 2021 om 11:33

Het één is een paar jaar geleden ruim 6000 kilometer verderop ontstaan. Het ander gebeurt op 650 kilometer van München. Het verschil is dat het een in de achtertuin gebeurt en het andere bij het idiote achterneefje aan de andere kant van een oceaan. Absurd dat dit niet wordt toegestaan.

22 juni 2021 om 11:45

Het is niets meer dan onderscheid maken. De BLM beweging is dan misschien 6000 kilometer verderop ontstaan, maar is ook in Europa erg actief. Daar ligt het dus niet aan. Het is gewoon uiterst hypocriet van de Uefa om bij het ene geen grens te trekken en het bij de andere direct in de kiem te smoren. Hier zit ook tevens het hele euvel: Als je het ene toelaat, moet je het andere ook toelaten. Daarom ben ik geen fan van dat soort statements tijdens sportevenementen. Geloofwaardig is het allemaal ook niet, want men kijkt ook net zo makkelijk weg als het hen uitkomt.

22 juni 2021 om 12:01

Ach ik vind dat het gaat over acceptatie van alles dat niet binnen jouw normaal valt. Zo lang je er niemand schade bij brengt, laat het lekker gaan. Val je op hetzelfde geslacht, ben je een andere kleur, eet je graag iets wat ik niet lust: prima. you do you, let me do me. De vertrutting/ bemoeienis met iemand anders 'zijn' loopt (mede door social media waarbij iedereen ongefilterd alles kan roepen) helemaal de spuigaten uit. Knielen voor acceptatie. Kva!

22 juni 2021 om 13:14

Maar wat vind je er dan als bijv mijn vrijheid (uiten van homohaat, racisme) jouw vrijheid (uiten van je geaardheid, gelijkwaardigheid) beperkt? Mag ik dan alsnog mijn vrijheid behouden?

22 juni 2021 om 13:59

Ik begrijp nooit zo goed wat de reden is om jouw levensstandaard te moeten overbrengen naar alle andere mensen die hun leven anders inrichten: zonder dat je daar persoonlijk last van hebt. Dus mijn liefde voor donkere mannen, daar breng ik jouw geen schade aan. Jij mag het niks of vies vinden. En dat mag je best vinden. Maar het ligt er maar net aan hoe jij uitvoering geeft aan jouw 'recht om te haten'. Want zoals ik zeg: zo lang je er niemand schade bij brengt. Waarom haat jij mij, als ik anders denk? Eis ik dan van jouw dat je ook zo denkt?

(puur hypothetisch. Ik weet helemaal niet of je bovenstaande ook inhoudelijk meent of dat je een voorbeeld stelt).

22 juni 2021 om 15:07

Ha, ja puur hypothetisch. Absoluut niet van toepassing. Dit is nou precies het probleem. Hoe jij het stelt, zo denk ik er precies hetzelfde over. Gender, ras, geaardheid, je muziekvoorkeur of de kleur van je schoenen. Interesseert mij in principe niets en wens jou alle geluk in de wereld ermee. Het is zo simpel hoe je het stelt, maar tegelijkertijd wordt het nergens echt uitgevoerd.

22 juni 2021 om 15:16

Dat is geen vrijheid van jouw kant omdat jij er mensen hun vrijheid mee beperkt. Want daar stopt vrijheid als het de vrijheid van anderen schaadt.

22 juni 2021 om 11:39

Knielen is tegen racisme en dan vinden we het allemaal prima. Racisme is verschrikkelijk, laat ik dat voorop stellen. Maar net als bij onze Oranje-spelers Wijnaldum, Depay en Virgil is dat het enige waar tegen opgetreden dient te worden. De andere problemen in de wereld zijn van ondergeschikt belang voor velen; Slavernij, doden en slechte omstandigheden in Dubai, discriminatie ten opzichte van homo's (maar als 2 vrouwen met elkaar zoenen vinden we het allemaal geweldig), transgenders en andere scheve verhoudingen. Maar als een dergelijk teken van tolerantie en diversiteit getoond kan worden, wordt het verboden. Dit slaat toch nergens op? Kniel voor alle problemen in de wereld, laat van je horen om meerdere problemen aandacht te geven. Maar nee, racisme is het enige wat telt, de rest boeit niet want hey, dat is ver van mijn huis? Wijnaldum valt een verslaggever zowat verbaal aan, zet zichzelf alleen maar voor schut en waarom? Omdat hij racisme wel erg vindt en de omstandigheden in Dubai hem geen ruk kunnen schelen. Prima als je er zo over denkt hoor, maar kom daar dan voor uit. Voor mij alleen al reden om de aanvoerdersband dus echt niet aan hem te geven.

22 juni 2021 om 11:49

De wereld en de heersende problematieken zijn te complex voor mensen om allemaal op te pakken. Je ziet meestal dat de grote problemen (onopgelost) in waves voorbij komen. Hoor je bijvoorbeeld nog iets over metoo, honger en ziektes in Afrika, onderdrukking van volkeren in azie, vluchtelingen of kinderarbeid? Dat zijn nog steeds hele actuele problemen, maar we zijn als mens niet in staat om ze allemaal tegelijkertijd 'sexy' te vinden. Rasisme is nu gewoon even hip. En ik ga je voorspellen. Nog voor het is opgelost springen we binnenkort weer op een volgend probleem.

22 juni 2021 om 11:55

Anderzijds; wat kun je in hemelsnaam van voetballers verwachten? Die jongens willen eigenlijk alleen voetballen en worden plotseling in dit soort onderwerpen gezogen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik verwacht van een voetballer geen uitvoerig en objectief betoog over maatschappelijke kwesties in het algemeen. Is het hypocriet? Misschien wel, maar mensen zijn nou eenmaal gevoeliger voor hun eigen problemen dan dat van anderen. Profvoetballers zijn ook maar mensen die toevallig goed tegen een bal kunnen trappen. Wat hadden mensen dan verwacht? Dat die jongen met een volledige analyse kwam en zich inhoudelijk zou laten horen over de omstandigheden in Qatar? Naar jouw maatstaf zijn er misschien een handjevol spelers die een aanvoerdersband zouden verdienen in Europa en die zijn waarschijnlijk niet eens geselecteerd voor de nationale ploeg. Het is gewoon het zoveelste teken dat je politiek ver buiten topsport moet houden. Topsport vergt toewijding, maar dat gaat in veel gevallen ten koste van een realistisch beeld van de maatschappij en intelligentie door middel van onderwijs. Niet bij iedereen, maar wel bij een behoorlijk groot aantal.

22 juni 2021 om 12:02

Nee niks. Ik vind ook helemaal niet dat je moet verwachten dat die gasten hoog sociologische problemen moeten kunnen verwerpen. Die gasten hebben doorgaans zelf ook nog geen basisschool afgemaakt (uitzonderingen daar gelaten) en dat is helemaal niet erg. Maar dan mag je niet verwachten inderdaad dat het van die belezen mensen zijn. Ik begrijp er zelf doorgaans ook vrij weinig van, en dan ben ik qua leeftijd ook al lang met voetbalpensioen.

22 juni 2021 om 12:45

@Sirius. Die voetballers hebben het zelf veroorzaakt. We zijn allemaal tegen racisme, en als jij een uitgebreid statement maakt tegen racisme van zwarte mensen dan is dat prima. Maar als de week erna racisme tegen een Aziaat is kun je niet je mond houden. Want dan lijkt het alsof het je niks boeit en dan gaan mensen twijfelen aan je eerste statement. De week erna is er iets met een vrouw en dan moet je ook opnemen voor vrouwenrechten want wat voor persoon ben je als je tegen racisme bent maar het prima vind dat vrouwen achtergesteld worden? En dan komt Qatar en dan komen homorechten en transgenders en ga zo maar door. Zo werkt het gewoon helaas en daarom moet je als beroemd persoon of sporter je weg houden van politiek idd. Maar helaas zijn de voetballers zelf begonnen met op social media over blacklivesmatter statements te maken. Nogmaals prima, maar dan is er ook geen weg terug meer. Dan moet je overal tegen uitspreken anders kom je ongeloofwaardig over.

22 juni 2021 om 12:51

'racisme is verschrikkelijk'

Je ziet het niet en je zult waarschijnlijk niet begrijpen waarom, maar de tranen rollen over mijn wangen van het lachen...

'maar net als bij onze Oranje-spelers Wijnaldum, Depay en Virgil is dat het enige waar tegen opgetreden dient te worden. '

Zullen we voor de verandering het lijstje eens updaten en, bijvoorbeeld, Mattijs de Ligt, Frenkie de Jong, Daley Blind en Wout Weghorst toevoegen? Allen hebben namelijk (op Social media) een statement tegen racisme laten horen / zien, maar discriminatie en geweld tegen homo's? Ho maar! De wantoestanden in Qatar? Ho maar! Sterker nog; Frenkie de Jong spreekt zich wel uit tegen racisme, maar speelt bij een club zich inlaat met Qatar Airways... Shhiiiiitt, denk je dat Qatar Airways een rol speelt bij het deporteren van die arbeiders?

Mattijs de Ligt spreekt zich uit tegen racisme, maar gaat straks in Qatar gewoon kort op mannen hun huid zitten, opdat onze tegenstanders niet kunnen scoren! 'matta' neemt de problemen in Qatar nogal licht op...

Wout Weghorst neemt een standpunt in tegen racisme, maar vermijdt vervolgens alle andere problemen in de wereld, net zoals Wijnaldum hem tegenwoordig in het veld bewust schijnt over te slaan...

Daley maakt kenbaar dat VI alle grenzen heeft overschreden en dat racisme moet stoppen, maar speelt vervolgens Oost-Indisch Blind voor alle andere problemen in de wereld...

Hoe durven ze!

'wijnaldum valt een verslaggever zowat verbaal aan, zet zichzelf alleen maar voor schut en waarom?'

Wijnaldum die een versslager verbaal aanvalt? Hahaha... Make that the cat wise.
De enige die zichzelf voorschut zet ben jij, omdat jij niet beseft hoe dit werkt.
Kniel voor alle problemen in de wereld!? Hahahaha! Wil je dat die gasten nog in staat zijn om te strijden voor het rood wit blauw of moeten we hen straks allemaal naar de chirurg van Memphis doorverwijzen, omdat zij straks hun knieën niet meer kunnen gebruiken door al het leed in de wereld?

Rutger, als ik zeg dat ik stelselmatig wordt aangehouden door de politie of racistisch werd bejegend op het voetbalveld, dan haal jij ook je schouders op, want jij hebt geen ene mallemoer te maken met de dingen die ik meemaak. Als jij aangeeft dat je zusje, vrouw of lieve moedertje stelselmatig door gedesintegreerde grootbek allochtoontjes op straat wordt uitgescholden voor 'vuile ter-ing kaaskop' dan draai ik me rustig om en kwijl ik de andere kant van mijn kussen onder, want jouw issues raken mij niet.

De wereld is niet zo kumbaya 'laten we met z'n allen een vuist maken tegen alle vormen onrecht en het, net zoals Akwasi dit had gewild , in het gezicht trappen'. Als dat wel het geval was, dan zouden alle 'groepen' hun handen ineenslaan en samen een blok vormen.

Maar, nee. Iedere 'groep' voert zijn eigen gevecht en solidariteit is (jammer genoeg) afwezig. We zien dit hier op deze site al, maar je verwacht wel dat mensen voor alle problemen in de wereld gaan knielen? Nee, zo werkt dat niet.

En shit, he... Je zou racisme maar erg vinden...

22 juni 2021 om 13:24

En het ergste hieraan is dat het van geen enkele kant goed wordt opgelost. Pak je eigen gemeenschap aan en zorg dat nergens meer zo'n dingen gebeuren. Allemaal samenzitten om elkaar proberen te begrijpen, maar nee. Het is alleen maar roepen en schreeuwen om onrecht.

Verder een sterk bericht Apocalyps

22 juni 2021 om 13:32

Nee hoor Sirius, je hebt ook gelijk. Naar mijn maatstaf zouden er echter geen handjevol spelers in aanmerking komen voor een aanvoerdersband, ik probeer enkel aan te geven dat Wijnaldum mij in dat punt enorm teleurgesteld heeft. De vraag was ook niet wat Wijnaldum van de omstandigheden aldaar vindt, want daar zijn we het allemaal wel over eens. De vraag was of hij zichzelf net zo kon inzetten voor het onderwerp Qatar als voor het onderwerp Racisme, waarbij de wereld wel stil staat.

Ik heb altijd maar het idee dat wanneer het de rijken niet raakt, het niet belangrijk is in de wereld. Zoals Westend hierboven al aangeeft hoor je niks over honderden kinderen die worden vermoord in Afrika, of hongersnood over de hele wereld.

22 juni 2021 om 13:36

Tolerantie en solidariteit hebben al lang hun betekenis verloren. 1 zal solidair naar een ander zijn, zodra de ander zijn solidariteit aan de ene heeft getoond. Als hij dat niet of niet in de gewenste mate heeft gedaan.. ja dan bekijk je het maar. Het is een onderhandelingsstrategie dat over egoisme wordt gevoerd.

22 juni 2021 om 13:42

Ik ga de moeite niet nemen om op je hele reactie in te gaan Apocalyps, want er staat gerust iets in waar ik het mee eens ben maar ook genoeg wat je puur uit gevoel geschreven hebt. Ik vind racisme inderdaad verschrikkelijk en keur het af. Mijn beste vrienden komen uit Pakistan, Nederland en Suriname. Wij kwamen met stappen nergens binnen, puur omdat mijn vrienden geen blond haar of blauwe ogen hebben.

Je hebt in ieder geval wel gelijk dat iedereen zijn eigen problemen ziet en dat van anderen niet. Ik weet niet of ik zou ingrijpen als ik zie dat jij ten onrechte aangehouden wordt door de politie (wat zou je als normale burger kunnen doen?), maar racistische uitlatingen langs of op het voetbalveld keur ik wel af en dat gebeurt gelukkig steeds meer. Ik kan echter ook gerust begrijpen dat mijn issues jou niet zouden raken wanneer het door jou genoemde scenario plaats zou vinden, maar tegelijkertijd is dat nou juist ook weer het probleem. We zijn een samenleving en keuren allerlei dingen af (zoals racisme) en promoten het om te zijn wie je bent (homoseksueel, transgender). Maar zodra er kritiek is zie je niemand ingrijpen, dan is het ieder voor zich. Kijk naar Nicky de Jager die door half het land gerespecteerd wordt en door de andere helft wordt uitgelachen, of nu die transgender die mag meedoen aan de OS (al is dat een andere discussie, daar gaat het om het fysieke voordeel).

22 juni 2021 om 13:42

@Rutgerrr: je bent heel erg van het whataboutism. Hoe stel je je dat in de praktijk voor? Een soort van dirigent naast het veld die alle problemen in de wereld op een a4’tje heeft en dan iedere keer de spelers dirigeert om voor een probleem te knielen? Zodra ze 70 sec voor racisme knielen en maar 55 sec voor honger, er direct een protocol in werking wordt gezet om het gelijk te trekken? Waarom moet er bij 1 probleem direct elk ander probleem worden aangekaart?

Overigens, zijn er standaarden op het gebied van aanvoerdersbanden? Je kan dan toch net zo goed een statement maken met regenboog voetbalschoenen?

22 juni 2021 om 11:17

Het zou wel mooi zijn als een topland gewoon zijn uitshirt als regenboog presteert.

22 juni 2021 om 11:21

Ja want wat maakt een regenboog Lhbt (en vast nog meer letters)? Alleen de context die je eraan hangt. Dus zou je een zon voetbalshirt kunnen introduceren, al is het als uit-shirt? Of ligt dat ook aan banden? Ik zou dat wel echt fantastisch vinden.

22 juni 2021 om 11:31

Het zou lachwekkend zijn als het niet kan. Een Bochum had al een shirt met regenboogkleuren in de jaren 90. Toen hebben we niemand gehoord dat het een politiek statement was. Qua historie kan dus zeker Bochum er nog een ander verhaal bij verzinnen. Laatste seizoen dat ze Europees speelden bijvoorbeeld.

22 juni 2021 om 11:50

Lijkt me echt top, en dan op het WK alvast beginnen hiermee. Ik mag toch hopen dat ze zoiets niet zomaar aan banden kunnen leggen.

Politiek is natuurlijk alleen wanneer de Uefa gemakkelijk kan scoren met inhoudloze kreten als respect om dit vervolgens niet verder toe te passen. Kansloze instantie is het toch ook.

"say no to racism" die slogan kan ook gelijk de prullenbak in. Overigens hoorde ik vanmorgen op de radio dat er een American Footbalspeler (even opgezocht het betrof Carl Nassib) uit de kast is gekomen, en zijn club volledig achter hem en zijn keuze staat. Zou een mooi moment zijn om iedereen het gevoel te geven te kunnen zijn/lief hebben wie die wilt.

22 juni 2021 om 12:02

Totdat zo'n jongen een slechte impact heeft op een wedstrijd en supporters hun frustratie omzetten in kwetsende woorden. Nu is het allemaal even geweldig en loopt men de polonaise, maar die andere kant van de medaille zal ook ongetwijfeld gaan komen. Het is dan wel droevig dat het allemaal zo gaat, maar als topsporter zou ik toch wel twee keer nadenken voor je zo'n beslissing maakt. Ja, ik snap dat ik hier geen oplossing afdraag, maar als het allemaal zo makkelijk zou gaan, waren dat soort zaken allang geen issue. Feit is dat je gewoon veel over je heen gaat krijgen als je als (bijvoorbeeld) profvoetballer uit de kast komt.

22 juni 2021 om 12:08

Je doet dit dan ook voor een groter doel, het zou mooi zijn als deze jongen een aantal mede sporters over de rand haalt die het niet durven.

In het begin zal het zeker niet makkelijk zijn, maar als er nooit iemand op staat zal er ook nooit wat veranderen.

22 juni 2021 om 12:16

Misschien, maar in eerste instantie is de geestelijke gezondheid van zo'n jongen een stuk belangrijker. Als je ziet wat mensen soms om hun oren geslingerd krijgen op social media of in stadions, hoeven we echt niet lang te gokken over wat een homoseksuele voetballer naar zich toegeslingerd krijgt. Ik denk dat veel voetballers bij zichzelf denken: "ik wacht wel tot ik de schoenen aan de wilgen hang". Dat kan ik me best voorstellen.

Gooi dan al je hypocriete equality-campagnes maar in de vuilbak dan. Want dat is dan toch ook politiek? Totaal ridicuul.
Dus als Hongarije volgend jaar mensen van een andere huiskleur of andere religie gaat discrimineren, moet ook maar iedereen zijn mond houden?

Shame on you, Uefa.

Ook maar stoppen met no to racism dan? Is toch hetzelfde..

22 juni 2021 om 11:22

Haha, iedereen is hetzelfde als je maar niet op hetzelfde geslacht valt.

Dus als ik het goed begrijp wil de UEFA hier niet aan meedoen omdat het een reactie is op Hongarije? Oke, begrijpelijk. Maar waarom maakt de UEFA de steun voor LBGT dan geen standaard initiatief van de organisatie, net als bij racisme? Daarmee zou dit opgelost worden.

22 juni 2021 om 12:20

Uefa moet gewoon staan voor gelijkheid en acceptatie binnen (prof)voetbal. De aandacht wordt tegenwoordig veel gelegd bij racisme omdat dit nu groot nieuws is met Blm. Onzin. Uefa moet niet nadruk leggen op say no to racism en het knielen enzo toestaan om vervolgens dit dan te blokkeren. De enige boodschap die Uefa naar buiten moet brengen is Equal game. Equal game voor iedereen, of je homo bent, hetero bent, blank, getint, noem maar op.

22 juni 2021 om 12:50

Nee, daarmee trek je het veel te breed en maak je het open voor interpretatie. Dat wil je niet hebben. Een racist of een homo hater zou bij equal game niet denken aan anti-racisme of anti-homofobie. Dan zouden ze bijv. denken aan rijk en arm. Daar gaat je boodschap dan.

Tsja dit krijg je als je het ene politieke statement wel gaat toestaan en het andere politieke statement niet. Gewoon niet zo slim gespeeld van de Uefa, door al oogluikend statements toe te staan, waardoor je nu een keer nee moet zeggen. Nu vind ik overigens homorechten dermate van belang dat je wat mij ook zonder de goedgekeurde wetten in Hongarije voorafgaand aan het EK de Allianz Arena elke wedstrijd de regenboogvlag had mogen laten kleuren tijdens wedstrijden van die Mannschaft. Wellicht dat het dan weer wel net had gemogen, omdat je geen koppeling legt met Hongarije.

22 juni 2021 om 12:25

Maar in hoeverre is jezelf uitspreken voor mensenrechten een politiek statement? De aanleiding is nu weliswaar politieke wetgeving in Hongarije, maar als een speler besluit met regenboogschoenen te gaan spelen omdat hij homoacceptatie belangrijk vindt en dit niks te maken heeft met Hongarije, is dit dan een politiek statement? In dit geval staat het dan op gelijke voet met knielen voor racisme en is het simpelweg het opkomen voor mensenrechten wat die voetballer doet.

Uefa zou niet sterk achter één boodschap moeten staan zoals say no to racism. Zij zouden Equal Game moeten promoten. Gelijkheid voor iedereen ongeacht kleur, seksualiteit, geslacht etc. Dan krijg je ook niet dat het een wel mag en het ander niet en dan krijg je ook niet dat het een belangrijker wordt gemaakt dan het ander.

22 juni 2021 om 12:49

Het is gewoon een lastig te bepalen grens. Dat stadion nu als regenboog laten kleuren ligt te duidelijk tegen een politiek statement aan vanwege een duidelijke connectie met die wet in Hongarije. Dit terwijl als je hem bij elke wedstrijd van die Mannschaft deze kleuren geeft je er wel mee weg komt. Een speler die met regenboogschoenen gaat lopen zal wellicht minder opvallen, waardoor hij er ook weer mee weg zou komen. Net zoals een Neuer die met een regenboodaanvoerdersband liep de vorige wedstrijd. Waar ligt de grens? Die is lastig. Zeker met het knielen wat ze wel toestaan (wat ook verschillend te interpreteren is qua politiek statement), of dat shirt van Oekraine wat niet mag. De aanvoerdersband van Neuer dat wel mag en nu dat stadion in een regenboog niet. Het maakt het allemaal niet duidelijk .

Puur eigen belang en nu ophouden met al die berichten sturen naar verenigingen over gelijkheid aangezien als vereniging daar niets meer mee gedaan mag worden. De Uefa is een corrupte bende en denkt alleen aan hun eigen daar de finale misschien wel naar Hongarije moet als het in Londen niet kan en daar de meeste toeschouwers in kunnen dus winst en zakkenvuller Uefa. Ze lopen wel te propaganderen dat iedereen gelijk moet zijn, Alles uitgebannen moet worden maar een statement maken mag niet. Respect en gelijkheid daar hebben de heren van de Uefa nog nooit van gehoord. Hopende dat juist vele met een regenbooguitrusting naar het stadion gaan als tegenwicht tegen de heren van de Uefa die de normen en waarde niet hoog hebben staan en zich gedragen als een stel kleuters.

@VZ Kunnen we aub ook stoppen met het propaganda praatje van de Hongaren te herhalen? Dat het zou gaan om het "promoten". Acceptatie heeft niks met promoten te maken. Er wordt niet geadverteerd en het zijn ook geen click-bait artikelen. Wat wordt verboden is dat mensen zichzelf zijn!

22 juni 2021 om 11:40

Moah, promoten als in 'je moet zo zijn' is het natuurlijk niet. Het gaat alles over acceptatie. Maar promotie is in deze context op zich ook wel een woord dat de lading dekt dat je wil overbrengen. it verder geen overtuiging in.

22 juni 2021 om 12:06

Natuurlijk word er wel geadverteerd. Niet dat het een probleem is hoor, maar een stadion in regenboogkleuren doen voor een specifieke maatschappelijke kwestie is wel degelijk adverteren, ook al is de boodschap nog zo goed.

Ik snap niet dat mensen dit vergelijken met racisme. Racisme komt in alle landen voor en is vaak institutioneel van aard.
Hier wil men een statement maken tegen een democratisch gekozen wet die promotie van homoseksualiteit verbiedt in 1 specifiek deelnemend land.

22 juni 2021 om 11:37

ten eerste is het niet democratisch gekozen en ten tweede uitsluiten van een bepaalde groep of groepen is en valt onder racisme.

22 juni 2021 om 11:42

Natuurlijk is het democratisch gekozen. Wat dacht jij dan?
Daarbij: het is een statement tegen één land.

22 juni 2021 om 12:03

Nouja democratisch? Deze wet is er gekomen om een politiek spel te spelen. De licht rechtse partijen trekken steeds meer naar het midden en wilden ook gaan samenwerken met links. Nu heeft de extreem rechtse partij (die nu aan de macht is) deze wet bedacht om te zorgen dat er spanning komt tussen de licht rechtse en linkse partijen zodat zij geen fatsoenlijke samenwerking aan kunnen gaan. Bron: Hongaarse collega Ik zeg, maak een statement!! Wil je bij Europa horen, dan moet je bepaalde verplichte normen en waarden hebben als land.

22 juni 2021 om 12:06

Nee, knielen is ook geen statement tegen één voorval (george Floyd), het is een aanleiding die wordt gebruikt voor begrip, acceptatie en om een probleem aan te kaarten. Homofobie komt op elk continent, in elk land en in elke stad voor. En waar racisme in brede zin afgewezen wordt, wordt homofobie vaak nog gerechtvaardigd. Het feit dat jij hier al onderscheid in maakt, zegt genoeg.

22 juni 2021 om 11:38

Homofobie is hetzelfde als racisme. Mensen minderwaardig achten omwille van iets waar ze niet aan kunnen doen.

22 juni 2021 om 11:41

Ja dat is duidelijk niet hetzelfde omdat het betrekking op gedragingen heeft in tegenstelling tot uiterlijke kenmerken.

22 juni 2021 om 11:52

Dat is nonsens. Begrijp me niet verkeerd, ik distantieer mezelf van beiden.
Echter, homofobie is niet hetzelfde als racisme. Racisme heeft te maken met discriminatie o.b.v. etnische afkomst of huidskleur. Homofobie heeft te maken met seksuele geaardheid.

22 juni 2021 om 11:56

Homofobie is discriminatie geen racisme. Potato potato.

22 juni 2021 om 11:57

Beide is verwerpelijk

22 juni 2021 om 15:18

Ja en beide dingen zijn toch voorgegeven factoren waar een individu geen controle over heeft?

22 juni 2021 om 11:39

Waarom is dat vaak institutioneel? Waar? Wat zijn die instituten die het reguleren dan?

22 juni 2021 om 11:45

Zoek het maar op (google) en je zult zien wat het is.

22 juni 2021 om 11:46

Oh ik mag zelf jouw loze opmerkingen gaan onderbouwen, bedankt.

22 juni 2021 om 11:57

Excuses voor mijn luiheid, bij deze:
Institutioneel racisme betekent dat de processen, beleid en (geschreven en ongeschreven) regels van instituten ertoe leiden dat er ongelijkheid is tussen mensen van verschillende afkomst, huidskleur of religie. Het gaat om twee typen regels of processen:

regels of processen die expliciet onderscheid maken en de bedoeling hebben om ongelijkheid te creëren
regels of processen die niet expliciet onderscheid maken tussen groepen, maar in de praktijk wel ervoor zorgen dat de ene groep benadeeld wordt en de andere groep bevoordeeld
Kenmerkend is tot slot dat institutioneel racisme structureel en collectief is: het gaat niet over incidenten en betreft niet het handelen van een specifieke medewerker van een instituut.
KIS bestudeerde vier domeinen - arbeidsmarkt, woningmarkt, politie en onderwijs - en keek of er bewijs is uit onderzoek dat hier sprake is van institutioneel racisme. In een notendop blijkt dat op die eerste twee domeinen, arbeidsmarkt en woningmarkt, er onomstotelijk bewijs voor is dat er structurele discriminatie plaatsvindt binnen deze institutionele velden. Bewezen is namelijk dat iemand met een Nederlandse naam meer kans heeft om door de eerste ronde van een selectieproces te komen dan iemand met bijvoorbeeld een Arabisch klinkende naam. Onderzoek na onderzoek toont dat aan, dus duidelijk is dat hier sprake is van institutioneel racisme.
Ook op de woningmarkt is er duidelijk bewijs: aangetoond is onder meer dat woningzoekenden met een migratieachtergrond telkens minder kans hebben om uitgenodigd te worden en de beschikbare woning te bezichtigen (de eerste stap in het selectieproces op de woningmarkt) dan woningzoekenden zonder migratieachtergrond met precies dezelfde kenmerken.

Als het gaat om de politie komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat etnisch profileren voorkomt bij de politie. Dit is een vorm van institutioneel racisme. Hoe structureel dit echter is, blijft onduidelijk door een gebrek aan transparantie bij de politie en onderzoek hiernaar. Voor onderwijs is er veel minder onderzoek gedaan, waardoor het beeld minder duidelijk is. Toch zijn hier ook diverse onderzoeken die in de richting wijzen dat vooroordelen bij docenten in het onderwijs een rol spelen bij de omgang met leerlingen met een migratieachtergrond.

22 juni 2021 om 12:13

Indrukwekkend knip- en plakwerk van de site van Kis, waarvoor hulde. Maar KIS loopt, als ik hun verslaggeving zo bekijk, tegen exact hetzelfde probleem aan waar ik zoveel mensen hier tegenaan zien lopen. Het ziet verschillende cijfers, maar onderzoekt niet hoe deze tot stand komen en neemt geen enkele afweging van de 'discriminator' mee, en doet niet aan wederhoor. Het voorbeeldje van de politie is bijvoorbeeld natuurlijk lachwekkend; de politie baseert zich op data. Waarom denk je dat politie zich focust op jongemannen? Discrimineren ze nu op basis van leeftijd en geslacht? Oude vrouwtjes plegen toch evenveel misdrijven? Dat is natuurlijk onzin, maar volgens deze logica kunnen we dan ook wel spreken van een institutioneel seksisme zonder dat we nadenken over hoe bepaalde cijfers tot stand komen. Om de een of andere reden lijken groepjes als KIS te denken dat je met verschillende input dezelfde output krijgt tussen twee groepen, maar zo werkt de wereld niet. Om het heel eenvoudig uit te drukken: KIS heeft geen 'systeem' gevonden, geen 'regels', geen bewijs van overwegingen of personen die deze verschillen creeren.

22 juni 2021 om 12:26

Als racisme vaak institutioneel van aard' is dat ook volgens jouw definie homofobie dat ook. In andere landen worden homo's ook onderdruk. 'Uit verschillende onderzoeken naar voren dat etnisch profileren voorkomt bij de politie" oh echt? Welke dan? Iedereen zegt dat wel maat welke onderzoeken dan? Ik kan meerdere onderzoeken benoemen waar het bewezen is dat in Nederland niet gebeurt. We zouden eens moeten stoppen met dat gedoe uit de VS over te nemen

22 juni 2021 om 12:37

@tactloos Ik merk aan je eerste zin dat je geã¯rriteerd bent (terwijl ik je gaf waar je om vroeg) en dat jij het vaak voorkomen van institutioneel racisme liever ontkent dan bevestigt. Dat is je goed recht. Ik zie het helaas anders. Even goede vrienden toch?

22 juni 2021 om 12:44

Waarvoor dank, maar het is voor mij nogal moeilijk om een helder beeld te vormen van jouw zienswijze op moment dat er hele artikelen overgenomen worden en geponeerd worden als jouw mening. Het is voor mij dan namelijk onmogelijk om te zien in hoeverre we het er concreet over kunnen hebben. Zo kan ik je ook wel een pagina van de wikipage over Finse folkmuziek voorschuiven, maar zou bij verdere reacties direct door de mand vallen omdat ik eigenlijk niets weet van Finse folk. Kijk bijvoorbeeld naar deze reactie, waarin je spreekt van 'vaak voorkomen van institutioneel racisme'. Als iets institutioneel is, komt het altijd voor, daarom is het institutioneel namelijk. Even goede vrienden verder.

22 juni 2021 om 15:56

Ik probeer alleen aan te geven dat er in veel landen in mijn ogen wél sprake van is (als je alleen al kijkt in het Oostblok). Het artikel van KIS was slechts ter uitleg wat eronder verstaan wordt, want dáár vroeg je o.a. naar. Dat is niet mijn specifieke mening. Daarbij bedoel ik met vaak in behoorlijk wat landen. Maar het was ook helemaal niet mijn doel om dáár het zwaartepunt op te leggen.
Ik kan uit jouw schrijfwijze in andere reacties herleiden dat jij precies weet wat ik bedoelde. Dan ga ik me geen moeite doen om daarop te reageren en ja, dan knip en plak ik een artikel.
Mij gaat het zich erom dat racisme en homofobie niet hetzelfde zijn en ik zag dat mensen in de reacties boven mij dát aangaven. En daar ben ik het niet mee eens.
Daarnaast geven sommigen aan dat het knielen tegen racisme hetzelfde is als een protestactie (regenboog) tegen een wet in Hongarije. Dat laatste is gewoon een politiek statement en dat mag niet. Anders mogen spelers ook onder shirts politieke boodschappen overbrengen en dat is ook niet toegestaan.
Maar goed, ik denk dat veel mensen denken dat ik homofobie goedkeur. Dat is zeker niet het geval.

22 juni 2021 om 11:44

"democratisch gekozen" is geen excuus om te zwijgen. Onder het mom van democratie kunnen heel veel mensenrechten worden ontnomen.
Wel cynisch dat de Hongaren de Duitsers op hun verleden wijzen, terwijl ze zelf volledig de extreem-rechtse kant optrekken.

22 juni 2021 om 12:01

Nogmaals, ik ben het totaal oneens met deze wet en distantieer mij ver van dergelijke verwerpelijke wetten, maar het mag niet.
Je weet toch dat een speler onder zijn shirt geen politiek geladen boodschap mag tonen toch? Dit zou hetzelfde zijn.

22 juni 2021 om 11:50

Als je denkt dat ze in Hongarije gewoon democratisch dagelijks wetten passeren vraag ik mij af of je uberhaupt iets van de electorale en media-wetten in dat land afweet. Highway to autocracy daarzo.

22 juni 2021 om 11:59

Het is natuurlijk wel lastig om te bepalen wanneer je stopt met iets democratisch te vinden. In Hongarije hebben ze in beginsel Victor Orban gekozen, die daarna steeds meer macht naar zich toe heeft getrokken waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de democratische machtsmiddelen die hem ter beschikking stonden en waar hij op geen moment door een meerderheid van de bevolking is teruggefloten. Kortom waar begint en waar eindigt de democratische legitimiteit? Speelt overigens niet alleen daar. Over Polen kun je precies hetzelfde verhaal afsteken, net als bijvoorbeeld over Turkije. Ook daar is men in het begin democratisch gekozen, waarna ze hun macht via de democratische machtsmiddelen zijn gaan uitbreiden en niet door een meerderheid van de bevolking zijn teruggefloten.

22 juni 2021 om 11:58

Een democratie waarin Orban de pers beheerst. Er is maar 1 maatregel die werkt en die betreft geld, oftwel de Corona steungelden.

22 juni 2021 om 12:02

een democratisch gekozen wet, waarom is dat relevant? De Jim Crow wetten waren ook democratisch verkozen. Dat maakt het niet ineens beter of slechter.

22 juni 2021 om 12:12

Om aan te tonen dat de actie om het tegen te gaan politiek geladen is.
Ik krijg als ik de reacties lees het gevoel alsof ik deze wet zou goedkeuren. Enige wat ik zeg is dat racisme wereldwijd bestrijden iets anders is dan politiek gekozen homofobie in 1 land.

22 juni 2021 om 12:17

Het was in elk geval niet mijn intentie om je dat gevoel aan te praten, ik was oprecht benieuwd wat je met die opmerking bedoelde. Ik denk dat die scheidslijn toch dun is; uiteindelijk kan je als Uefa zijnde het beste gewoon alle politieke uitingen verbieden. Als je uitzonderingen gaat maken wordt het allemaal heel erg ingewikkeld, hoezeer ik het ook eens ben met tegenstanders van deze wet.

22 juni 2021 om 12:27

Ik zie het precies hetzelfde.

22 juni 2021 om 12:05

Democratie (de meeste mensen vinden) is wat dat betreft toch ook wel het uitsluiten van een kleinere groep... Dus een grote groep rasisten kan de doodstraf voor zwarte mensen introduceren 'omdat de meeste mensen zwart fout vinden'. Wat uiteraard een extreem voorbeeld is.

22 juni 2021 om 12:12

Dat kan dan volgens internationale regelgeving weer niet volgens mij omdat je nu als het ware genocide beschrijft. Zelfs met een zogenaamde 'democratische legitimatie' zal er vast internationaal ingegrepen worden dan (Al dan niet veel te laat zoals met de meeste genocides).

22 juni 2021 om 12:19

Op zich maak ik natuurlijk een extreem voorbeeld om een bepaalde boodschap over te brengen.

Maar wat maakt het dat je same sex dan wel mag afkeuren? In bepaalde landen is het gewoon bij doodstraf strafbaar (omdat het zo is bepaald) en geen instantie die ernaar kraait.

22 juni 2021 om 15:11

Je snapt toch hopelijk wel dat er met institutioneel wordt bedoeld dat het een onderdeel is van de inrichting van een land, waaronder de wetten die er gelden.. zoals bijv. een wet die het uiten van homoseksualiteit verbiedt..

22 juni 2021 om 15:33

Ja, dat snap ik. Ik wil best een rondje langs de velden doen in een groot deel van het Oostblok. Ik denk dat je daar mag spreken van institutioneel racisme.
Maar nogmaals. Ik denk dat mensen mij niet helemaal begrijpen. Ik vind zowel racisme als homofobie verwerpelijk. Het probleem is echter dat politieke statements verboden zijn tijdens het voetbal. Je mag ook geen boodschap op je ondershirt zetten en dit tonen na een doelpunt gescoord te hebben. En omdat de actie tegen de politiek van Hongarije gericht is, is de boodschap politiek van aard.
Ik zou het geen probleem vinden als het wel had gemogen, maar ik snap evengoed dat dan het hek van de dam.

En zijn er nu nog mensen die niet begrijpen dat een aantal clubs het voortouw namen om weg te breken vd Uefa?
Oke, de SL zoals ie gebracht is was niet fout naar andere clubs toe, maar het was een begin om de macht vd Uefa te breken..

De Uefa (en Fifa) hebben een grote mond met hun Equal en No to racism campagnes maar uiteindelijk hebben ze leiever dat die bij de Uefa zijn aangesloten hun mond houden en precies doen wat zij willen/zeggen. Hongarije met een idioot aan de macht die 60.000 man het stadion injaagt om aan te tonen dat Covid niet bestaat, de Uefa zooooooo blij daarmee dat ze,ze willen belonen met de finale zodat de Uefa bobo's en sponsoren zich niet aan de Corona test-regels (door de Uefa opgesteld zodat de bubbel in tact zou blijven) en quarantaineplicht hoeven te houden.

Alles voor de pegels!

22 juni 2021 om 11:42

Nou ja dat is voor die clubs ook bijzaak geweest hoor. Je laatste zin slaat zowel op de clubs als op de instantie waar ze mee willen breken.

22 juni 2021 om 11:45

Ach als of die clubs hierom weg wouden breken van de UEFA ..

22 juni 2021 om 12:12

Dit is echt een stukje mega ironie. Alles voor de pegels bij de uefa. Zeker, ontken ik niet. Vreselijke organisatie. Maar die hele SL ging juist om de pegels. De hele argumentatie erachter was dat de grote clubs meer pegels wilden. Je bent wel mega naief als je denkt dat de Super League clubs het grote geld opzij gaan zetten en zich in gaan zetten voor een betere wereld. Dat de ene organisatie smerig is maakt niet automatisch dat de vervanger ineens fantastisch is.

22 juni 2021 om 12:33

Lol, ja toen ik Perez zo zag mokken over dat hij al die miljarden in zo'n team pompt maar er geen garantie is dat ze de CL winnen dacht ik ook meteen 'deze man wil breken met de Uefa vanwege hun nalatigheid op het gebied van lgbt-statements'.

Haha is de Uefa niet gewoon bezig om die finale in Hongarije te laten doorgaan en willen ze dit gezeur niet hebben? Onzin dat het knielen wel mag en alle andere dingen maar dit mag dan opeens niet. Ik zou het gewoon lekker doen net zoals Nederland ook met zo’n regenboog band voor de aanvoerder moet gaan spelen in de kwartfinale daar. Gewoon ballen tonen de Uefa zet een Duitsland of Nederland er echt niet uit.

22 juni 2021 om 11:44

Natuurlijk wel. De Uefa wil geld zien, en aangezien Hongarije op dit moment het enige land is dat volle stadions toelaat is het de voetbalorganisatie er veel aan gelegen het land te vriend te houden. Mensenrechtenschendingen komen dan maar even op de tweede plaats.

22 juni 2021 om 11:46

In Kopenhagen zat t ook aardig vol.

Terecht. Oekraïne mocht de vorm van hun land ook niet op hun shirts drukken want dat zou te politiek getint zijn. Dan moet je ook consequent zijn

22 juni 2021 om 11:57

@fct Tuulk, het enige dat de Hongaarse regering onlangs in grote meerderheid heeft besloten is dat het verboden is om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te promoten onder jongeren tot 18 jaar. Niets meer, en niets minder. Als de Magyaren het daar niet mee eens zijn kunnen ze begin volgend jaar bij de volgende parlementsverkiezingen toch op een andere partij als Fidesz stemmen? Ik vind het persoonlijk een discussie om niets. Al zal de LHBKUTI-gemeenschap het daar uiteraard niet mee eens zijn.

22 juni 2021 om 12:06

@palko, Ben je nu sarcastisch?

22 juni 2021 om 12:11

Eerlijk weet er te weinig van af om er iets zinnigs over te zeggen. Maar op het EK is er geen ruimte voor politieke statements tenzij je statement binnen een bepaalde filosofie past schijnbaar. Dat klopt natuurlijk van geen kant.

22 juni 2021 om 12:14

'te promoten'. Bij promoten denk ik aan mensen op straathoeken die roepen Verander NU VAN Sekse HET Kost Weinig! Wordt Homoseksueel! DOE HET Nu!. Wat er in de praktijk verboden wordt is natuurlijk iets heel anders. 'het promoten verbieden' komt gewoon neer op homoseksualiteit verbieden tot alles wat verder gaat dan je eigen huis, en dan nog met de gordijnen dicht.

22 juni 2021 om 12:28

Het promoten van een geskachtverandering onder 18 jaar lijkt mij dan ook niet slim

22 juni 2021 om 12:41

@palko Op het eerste zicht snap ik dat het een onschuldige wet lijkt, maar dat is ze zeker niet. Zoals ik het versta is het nu in Hongarije namelijk verboden om in scholen en evennementen of activiteiten gericht aan de jeugd, openlijke discussies te voeren over seksuele geaardheid of gender identiteit. Op basis van je reactie neem ik aan dat deze onderwerpen voor jou niet echt belangrijk zijn, dat is ook niet erg. Maar voor vele jongeren die het lastig hebben met hun geaardheid en/of gender is het juist zeer belangrijk om hier openlijk over te kunnen praten, of op zijn minst anderen hun ervaringen hierover te horen als ze er zelf nog niet over durven te praten. Daarnaast is het ook gewoon belangrijk dat hierover wordt gepraat zodat anderen beter begrijpen wat Lgbt is en de problemen rond identiteit die hiermee gepaard gaan in onze maatschappij. Zo een zaken kunnen nu in Hongarije niet meer worden aangekaart in scholen of jeugdbewegingen. Het is niet gewoon een verbod op de letterlijke betekenis van promoten, maar een verbod op activiteiten en evennementen die bedoeld zijn om het aan te kaarten en er openlijk over te praten.

22 juni 2021 om 11:58

Dan moeten ze het knielen voor de wedstrijd ook verbieden. Dat is dan ook consequent.

22 juni 2021 om 12:00

Ben ik het ook mee eens. De UEFA heeft de regel dat er geen politieke statements gemaakt mogen worden op het EK en iedereen snapt wel waarom. Dat ze dan vervolgens een BLM protest wel weer goedkeuren is gewoon hypocriet

22 juni 2021 om 12:04

@nrvier, absoluut. Die flauwekul mogen ze van mij ook direct de kop indrukken.

22 juni 2021 om 12:22

@mt87, zeker, maar wel met een serieuze ondertoon. Al heb ik me gisterenavond wel zeer gestoord aan de misplaatste uithaal van Mark Rutte. Die de Hongaarse premier voor rotte vis uitmaakte terwijl hij niet eens weet wat de Hongaarse regering precies heeft besloten. En zich blijkbaar in een dronken bui heeft laten meeslepen door wat pseudo politici van D'66

22 juni 2021 om 12:42

Op zich geen flauwekul, maar ze moeten gewoon consequent zijn.

Gewoon aanzetten. Burgemeester is verantwoordelijk, niet de Uefa

Ik zou zeggen dat de Uefa alles bepaalt wat er binnen in het stadion gebeurd. Vind het echt belachelijk dat ze hier invloed op uit kunnen oefenen. Tip aan de Duitsers: pak een kwast en 5 blikken met felgekleurde verf, of een heleboel stoepkrijt, en kleur gewoon alles precies rondom het stadion in.

Terecht. Als de UEFA dit goed keurt, dan heb je een precident gezet omtrent een politieke beslissing. Dit gaat volgens de regels in, en kan dan gebruikt worden voor allerlei aspecten die in de wereld gaande zijn.

22 juni 2021 om 12:00

Zoals het knielen voor een wedstrijd?

22 juni 2021 om 12:03

Nee want dat gaat om iets wat niet politiek is, maar het algemeen maatschappelijk goed van acceptatie waarnaar we allemaal streven en waarvoor de voetbalwereld een vaandeldrager wil z... oh wacht.

22 juni 2021 om 12:26

Ja dat is een politieke kwestie. Dit is namelijk een beweging waar regelmatig politici hun kop laten zien om te speechen. Met de boodschap stem op mij en ik zal dingen voor jullie veranderen. (Dan wel verkapt) Dit is een beweging dat actief op roept om wetten te veranderen en fundamentele waarden van een maatschappijen te veranderen. Het heeft dan ook veel weg van een ideologie.

22 juni 2021 om 12:27

Is toch anders. Dat is in de algemene zin op willen komen tegen racisme en valt binnen de kaders van de "say no to racism" campagne van de UEFA. Hier wil Duitsland tegen het land Hongarije een politieke statement maken. En dat is gewoon tegen de regels.

22 juni 2021 om 12:43

Black lives matter, gay lives don't?

Ik snap niet waarom de hele voetbalwereld, onder leiding van de Uefa zo opkomt voor racisme, maar zo krampachtig doet over homoseksualiteit. Uiteraard ben ik tegen racisme, maar ik ben ook voorstander van dat iedereen zijn geaardheid mag tonen, wat die ook is. Waarom moet het overgrote deel van de wereld buigen voor een paar gasten uit Hongarije met hun prehistorische gedachtengoed?

Juist de Uefa had hier in een voorbeeld moeten zijn, met al hun anti-racisme reclames. Waarom mag je van de Uefa geen onderscheid in huidskleur maken, maar wel in geaardheid? Zal je zien dat Hongarije de finale nog cadeau krijgt voor deze belachelijke gedachten gang.

22 juni 2021 om 13:40

Je kan het ook omdraaien: waarom moet Hongarije buigen voor wat de rest te zeggen heeft over hen? Elk land heeft zijn eigen normen en waarden. Als ik het er niet mee eens ben, is dat pech voor mij. Ik heb zelf geen interesse om naar landen als Hongarije, Rusland, Polen, Qatar enzo te gaan, dat wil niet zeggen dat ik hen steun of bekritiseer. We mogen gewoon niet denken dat we ff gaan bepalen voor die landen wat ze wel of niet mogen, want wij 'zijn' het echt niet hoor.

22 juni 2021 om 15:08

Orban buigt sowieso voor niemand. Maar nu verbied je een hele grote groep mensen om voor hun mening uit te komen, omdat misschien een zielig mannetje uit Hongarije op zijn pikkie getrapt wordt. En jij hebt makkelijk praten, maar stel dat je wel in een van die landen was geboren en je homoseksueel zou zijn? Zou je er dan ook zo over denken? Zou je dan ook blij zijn als jou wordt verboden om te zijn wie je bent (terwijl je niets fout doet) en de hele wereld zijn hoofd wegdraait?

Uefa is hypocriet, met hun reclames tegen racisme. Het onrecht wat homoseksuele aangedaan wordt door dit soort landen is net zo'n belangrijke kwestie. Ze doen zelf niets, maar verbieden ook nog acties van andere.

22 juni 2021 om 17:29

Maar je moet niet vergeten dat Orban ook een grote achterban (what's in a name haha) heeft die tegen homo's zijn. Daarom net heeft hij zoveel macht. En het is niet zozeer dat ik makkelijk praten heb. Ik zeg niet dat ik tegen/voor ben, het laat me koud eerlijk gezegd. Ik ben voor mensenrechten, dat zeker. Maar mij zal je nooit zien lopen op een gay parade om dat standpunt sterk te maken. Laat sport gewoon sport zijn, ik hoef al die dingen op dat moment niet aan te horen. Dat doen we sowieso al genoeg.

En dit komt van de organisatie die er 2 jaar geleden nog zogenaamd voor op kwam met #Equalgame. Misselijkmakend en tenenkrommend dit, schaam je diep UEFA!

De Uefa wil geen politieke acties die direct gericht zijn op een van haar leden. Zeer begrijpelijk want zou ze dat wel toestaan, dan valt de Uefa zo uit elkaar. Want Hongarije is natuurlijk een voorbeeldig land vergeleken met wit Rusland, Rusland of Turkije. Israel is ook Uefa lid. Op Malta gebeuren er ook zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Of dichter bij huis, onze eigen belastingdienst. Tienduizenden mensen aangemerkt en behandeld als fradeurs zonder enige vorm van proces.
Zodra je sport en politiek gaat vermengen, gaat de doos van pandora open. En die krijg je dan niet meer dicht.

Goeie zaak. Die afzichtelijke 'regenboog', wat helemaal geen regenboog is, zie je tegenwoordig overal. Laat dat lekker buiten het voetbal. Wat Hongarije in hun land doet, moeten ze helemaal zelf weten. En ik begrijp het ook wel. Het 'wokisme' viert heel hoog tij. Ik snap wel dat ze daar niet op zit te wachten. Of het nou een 'non-binair' personage in een serie is, of continu de homostelletjes in reclames of de man die afgeschildert wordt als een sulletje. Het zijn gewoon opgedrongen denkbeelden die je blijkbaar moet hebben, hier in Nederland.
Je mag blijkbaar niet meer de opvatting hebben dat de vrouw voor de man bedoeld is. En dat Christus, die voor ons gestorven is, ooit weer terugkomt om zijn bruid (en niet zijn bruidegom!) - dat is de hele christelijke gemeenschap - op te halen. Of je mag de opvatting wel hebben, maar je mag 'm niet uitdragen. Afijn, we zitten in de eindtijd, dus misschien moet ik niet verbaasd zijn.

22 juni 2021 om 13:44

Wat jij schrijft/ wat jij zegt, is echt het meest idiote en bespottelijke stukje tekst dat ik ooit op deze site heb gelezen. Ik durf zelfs te stellen dat iedereen die dit heeft gelezen er dommer van geworden is. I award you 0 points.

Ik snap het uitgangspunt van de Uefa wel een beetje, het is idd nu een reactie tegen de wet in Hongarije, dan hadden ze dit in Munchen gelijk moeten doen ook tegen Frankrijk en Portugal. Verder ligt het probleem bij de EU. Al mag Uefa die staat voor diversiteit wel een statement maken over diversiteit. Maar het probleem ligt bij hoe de EU georganiseerd is. Je moet landen die niks met rechten hebben voor mensen eruit kunnen flikkeren en dat kan nu helaas niet een gemiste kans want dit uig moet uit de EU gegooid worden, maar dat kan niet.

Altijd wel 1001 statements te vinden bij een evenement, je kan niet meer genieten van de sport die je graag wil zien. De ene is het daar niet mee eens, de andere is boos om dat. Doe die activiteiten lekker ergens anders op een ander tijdstip. Niemand wil onrecht zien maar alles heeft een plaats en tijd. Mensen willen gewoon ontspannen als ze 's avonds thuiskomen van hun werk, val ze niet constant lastig met politiek en andere activiteiten.

22 juni 2021 om 14:20

Espn is in de VS de afgelopen jaren miljoenen kijkers kwijtgeraakt om exact deze reden. Meer dan driekwart van de mensen die hun lidmaatschap daar opzegden gaven aan dat het was vanwege het sociaalpolitiek activisme.

Dit blijft zo'n onzinnige discussie. Politiek en voetbal (topsport) zijn nou eenmaal sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kan politiek niet weren uit het voetbal en je zou dat niet moet willen.Daarnaast kan je dit natuurlijk als politiek statement uitleggen, daar het een directe reactie is op een politiek besluit. Anderzijds kan je dit als een sociaal statement uitleggen, daar het een directe reactie is op de nog altijd bestaande haat aan alles wat 'anders' is.Zo lang er niet duidelijk verwezen wordt naar het besluit in Hongarije, is er toch geen poot om op te staan zelfs als je wél tegen politiek in de topsport bent?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Duitsland

FIFA ranking: 13
164 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. NeuerKeeper40
M. GinterVerdediger40
R. GosensVerdediger41
M. HummelsVerdediger40
A. RüdigerVerdediger40
K. HavertzMiddenvelder42
J. KimmichMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

268 fans
Keeper, 35 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren