Epische avond in Kopenhagen: Denemarken komt ronde verder

Maandag, 21 juni 2021 om 22:50Mart van Mourik • Laatste update: 23:02

Denemarken heeft zich maandagavond verzekerd van een plek bij de laatste zestien op het EK. In Kopenhagen wist de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand op overtuigende wijze af te rekenen met Rusland: 1-4. De Denen verloren hun respectievelijke groepsduels tegen België (1-2) en Finland (0-1), maar op basis van het onderlinge resultaat met Finland, dat derde wordt, eindigt Denemarken op de tweede plek. Tegelijkertijd won België met 0-2 van Finland, waardoor de ploeg van bondscoach Roberto Martínez met negen punten bovenaan in Groep B eindigt. Rusland is door de forse nederlaag uitgeschakeld, terwijl de kans ook klein is dat Finland bij de vier beste nummers drie zit. Zaterdag is Wales om 18.00 uur in Amsterdam de tegenstander van Denemarken in de achtste finale.

Het waren de Denen die sterker aan de wedstrijd begonnen, maar de eerste serieuze kans van de wedstrijd werd genoteerd door Rusland. In de achttiende speelminuut werd Aleksandr Golovin aangespeeld rond de middencirkel. De middenvelder van AS Monaco kreeg vervolgens de vrije doorgang richting het vijandige doel en hij omspeelde twee verdedigers, maar doelman Kasper Schmeichel stond op de juiste plek om het schot dat volgde te keren. Vervolgens deed Denemarken een duit in het zakje.

Na een half uur spelen legde Daniel Wass de bal op circa 25 meter van het vijandige doel breed op Pierre-Emile Höjbjerg. De middenvelder van Tottenham Hotspur had vanuit de tweede lijn een venijnig schot in huis, maar hij schoot rakelings naast de paal. Bij de volgende Deense doelpoging was het wel raak. Höjbjerg bezorgde het leer op de rand van het zestienmetergebied bij Mikkel Damsgaard, die ruimte maakte voor het schot en de bal met veel gevoel in de rechterkruising krulde: 0-1. Met zijn treffer zorgde Damsgaard voor een primeur, want hij werd de eerste in de 21ste eeuw geboren speler met een doelpunt op een EK.

Na een gelijkopgaande openingsfase in de tweede helft wist Denemarken de voorsprong in de 59ste minuut te verdubbelen. Yussuf Poulsen onderschepte een erbarmelijke terugspeelbal van Roman Zobnin, waardoor de aanvaller van RB Leipzig alleen op doelman Matvey Safonov afliep en op overtuigende wijze de 0-2 binnenschoot. Tien minuten later verstoorden de Russen het feest van Denemarken.

Vanaf de linkerkant van het strafschopgebied vond Vyacheslav Karavaev in de doelmond Alexander Sobolev, die een lichte duw in de rug kreeg van Jannik Vestergaard. Reden genoeg voor arbiter Clément Turpin om een strafschop toe te kennen. Ondanks de hevige protesten van de Denen rectificeerde de videoscheidsrechter de omstreden beslissing niet. Artem Dzyuba ging achter de bal staan en benutte de buitenkans op overtuigende wijze: 1-2.

Na de tegentreffer besloot Denemarken de duimschroeven verder aan te draaien. De aanvalslust leverde het gewenste resultaat op, want in een tijdsbestek van drie minuten sloeg men tweemaal toe. In de 79ste minuut kreeg Andreas Christensen het leer net buiten de zestien voor zijn voeten. De centrumverdediger twijfelde geen moment en zorgde met een voltreffer voor de 1-3. Uiteindelijk werd het slotakkoord gespeeld door Joakim Maehle, die vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-4 eindstand op het scorebord zette.

Nr.TeamMWGV+/-Pnt
1België330069
2Denemarken310213
3Finland3102-23
4Rusland3102-53Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door musi26)

Dik verdiende overwinning voor de Denen, ondanks de onsportieve russen en de scheids die voor de Russen floot toch gewonnen!.

22 juni 2021 om 08:01

Eens , blij dat ze doorgaan. Wel epic dat je met 3 punten gekwalificeerd bent voor de volgende ronde😀

Hoe groot is de kans nu dat Nederland de nummer 3 van poule F treft in 8ste finale?

21 juni 2021 om 22:55

Nog steeds groot, enkel als groep E geen beste nummer 3 heeft of groep F zelf niet komt NL niet tegen de #3 van F

21 juni 2021 om 22:58

Dus Polen en Spanje moeten winnen zodat we tegen Zweden spelen?

21 juni 2021 om 23:01

Spanje moet winnen ja van Slowakije en Zweden moet niet verliezen van Polen. Winst Zweden of gelijkspel. En verder moet er in poule D een winnaar komen bij Kroatie tegen Schotland. Als die 3 scenario's gebeuren treft Nederland de nummer 3 van poule D.

21 juni 2021 om 23:04

Ik vind dat een vrij aannemelijk scenario. Maar dan zal Spanje het wel laten afweten en zijn we alsnog de klos haha

21 juni 2021 om 22:58

In het meest realistische scenario tref je Kroatie of Tsjechie. Daarna is Portugal waarschijnlijk.

21 juni 2021 om 22:59

Portugal is toch het meest waarschijnlijk? Of althans de nummer 3 van die poule?

21 juni 2021 om 22:59

Wat is dat scenario dan?

21 juni 2021 om 23:03

Als Portugal verliest dan hebben ze maar 3 punten hè

21 juni 2021 om 22:59

De ontwikkeling in deze poule B zijn in ieder geval goed, want als Nederland poule F nog wil ontlopen mag poule B geen beste nummer 3 leveren en dat lijkt wel zeker nu. Finland met 3 punten en een doelsaldo van -2 zal bijna zeker niet bij de beste nummers 3 zitten. Nu moet er in poule D nog een winnaar komen bij Kroatiã« Schotland en moet in Poule E Spanje winnen van Slowakije en Zweden niet verliezen van Polen.

21 juni 2021 om 23:03

Als ACEF of ADEF een nr 3 leveren dan speelt NL alsnog tegen F

21 juni 2021 om 23:15

Daarom is poule E nu de belangrijkste voor Nederland. Dat er in D bij Kroatië Schotland een winnaar komt geloof ik wel, die moeten allebei spelen om te winnen anders zijn ze klaar. In E moet Spanje toch kunnen winnen van Slowakije en moet vooral Zweden Lewandowski in toom zien te houden. Extra pikant als dit scenario uitkomt is dat de nummer 3 van F doorschuift naar België.

21 juni 2021 om 23:08

Aangezien de nummer 3 van poule A nu sowieso is geplaatst is deze kans groot. Enige kans die er nog is dat NL de nummer 3 van poule F niet treft is als deze zich zelf niet plaatsen. Of wanneer de nummers 3 van poules B en E zich niet plaatsen.

21 juni 2021 om 23:22

Moet de wedstrijd Kroatie - Schotland dan ook nog een winnaar kennen? Of is dat dan niet relevant meer als Spanje wint en Zweden niet verliest?

21 juni 2021 om 23:29

Moet een winnaar komen bij die wedstrijd anders eindigt er in die poule een nummer 3 met maar 2 punten en krijgt Nederland zeker poule F. Gelukkig weten Kroatië en Schotland vooraf al dat ze moeten winnen om er in te blijven dus een winnaar bij die wedstrijd lijkt me best waarschijnlijk.

21 juni 2021 om 23:30

Het is alleen wanneer de nummers 3 van poules B en E zich niet plaatsen. Dus inderdaad moet de wedstrijd Kroatië Schotland een winnaar kennen zodat de nummer 3 van poule D zich plaatst. Overigens mag Spanje ook verliezen, zolang Polen niet van Zweden wint.

Prachtig. Ook dit is voetbal. Wie gunt het die Denen nou niet? Zoveel emotie na die goal van Poulsen. En dan dat kanonskogel van Christensen, ge-wel-dig. Eriksen zal verdomd trots voor de TV hebben zitten kijken naar z'n ploeg. Terecht naar de volgende ronde

21 juni 2021 om 22:56

En dan eerst die goal van België afgekeurd zien worden om daarna een pingel tegen te krijgen. Gelukkig wint het voetbal vandaag en zijn de Denen de winnaar van de poule fase voor mij. Wat een prestatie.

21 juni 2021 om 22:56

Ik moest bijna een traantje laten toen het hele stadion stond te zingen zo rond de 60e (?) minuut. Wat is voetbal toch mooi!

22 juni 2021 om 00:56

Ze zongen:

'vi er roede, vi er hvide, vi staar sammen, side om side'

'wij zijn rood, wij zijn wit, we staan samen, zij aan zij.'

22 juni 2021 om 08:59

Leuk om te zien hoe veel het Deens in sommige opzichten op onze taal lijkt. Ik las ooit ergens dat Deens de meest verwante taal aan Nederlands te zijn, meer nog dan het Duits. Geen idee of dit echt zo is, maar je verstaat regelmatig dingen als je Deens hoort in ieder geval

21 juni 2021 om 22:57

Dat Christensen goed verdedigd zijn we van hem gewend de laatste tijd. Vandaag niks fout gedaan in verdedigend opzicht. Een geweldige verdediger. En blijkt nu ook een Roberto Carlos trap te hebben. (Aangepaste reactie: bedoel dus niet dat Christensen zo goed is als Roberto Carlos , maar vandaag wel zo'n trap had).

21 juni 2021 om 23:02

1 mooi doelpunt als verdediger maakt je nog geen roberto carlos of koeman.

21 juni 2021 om 23:05

Ohja Koeman was ik inderdaad vergeten bedankt voor de aanvulling. Die had inderdaad ook zo'n trap. Christensen's schot was inderdaad van dat nivea (Die van deze wedstrijd niet over het algemeen). Nu hopen dat hij ook de lange vrije trappen eens gaat nemen eens zien waarin dat resulteerd.

21 juni 2021 om 23:10

Kan alleen maar bij Chelsea spelen zo'n topper natuurlijk

22 juni 2021 om 00:30

Vet liegen Christensen heeft nog nooit zo gescoord bij Chelsea. Jij maakt Chelsea fans overigens echt belachelijk hoe durf je Christensen met Roberto Carlos te vergelijken. Snap eigenlijk ook niet waarom ik nog op trolls reageer. Voor de rest prachtig dat de Denen door zijn. Zorgt voor wat glorie op dit EK.

22 juni 2021 om 09:02

Christensen voor Chelsea: 127 duels, 0 goals. Hou a.u.b. op met je getroll Bluegroninger. De lol is er wel vanaf nu hoor. Prachtige treffer van Andreas Christensen gisteren, maar wel once in a lifetime. Edit: het is de Denen van harte gegund overigens!

22 juni 2021 om 03:58

Ik gun het de Denen, maar het is toch belachelijk dat je door kunt gaan na 2 keer verliezen.

22 juni 2021 om 12:32

Hoezo belachelijk? Als je doelt op de 3e plaats, de Denen zijn 2e in de poule geworden he.

23 juni 2021 om 00:58

Nee ik doel of het feit dat 1 overwinning voldoende is. dit vind ik belachelijk. Maar nogmaals ik gun het de denen wel en niet om wat er met Erickson is gebeurt, maar gewoon om de denen zelf.

verdiend gewonnen!!, 2 nederlagen en alsnog door

Ze waren echt beter

Wat een heerlijke pot was dit, vol spanning en emotie door de tussenstanden bij de andere wedstrijd in de poule. Ik heb genoten..

Snoeks blijft maar melden dat Rusland 3e is. Hoe komt hij daar steeds bij?

21 juni 2021 om 22:55

Slecht geinformeerde commentator, hebben ze meer van bij de NOS

Kippenvel zeg, wat gun je het de Denen die tegen 12 man speelden vandaag. Toen de 1-3 viel van Christensen dat echt uitbundig gevierd!!

Wat een heerlijke wedstrijd was dit. Zwaar respect voor de Denen, die net als tegen Belgie gewoon goed voetbal spelen.

Heerlijk man! Wat een fantastisch stadion is het ook. Lekker dicht op het veld voelt Engels aan. Verder natuurlijk ook een team met spelers van Inter Dortmund Chelsea Leicester Barcelona Spurs etc. Niks mis mee. Turpin wat een clown weer. Net als 6 jaar terug

21 juni 2021 om 22:57

Ben ook echt fan geworden van het Parken stadion. Geweldige sfeer, kon elk stadion op dit toernooi maar zo zijn.

21 juni 2021 om 23:04

Als 12-jarige Galatasaray supporter was ik aanwezig tijdens de EL-finale in het Parken stadion op 17 mei 2000. Onvergetelijke avond. Kijk nog steeds met kippenvel terug naar die dag als ik de naam van dat stadion hoor of lees.

Gauw terug naar een EK met minder landen, want nu zitten we met teams die maar één keer hebben gewonnen en in de KO fase een wedstrijd als Wales-Denemarken.

21 juni 2021 om 23:11

Beide zijn 2de geworden in hun poule. Dus ook bij een EK met minder landen zouden ze door zijn gegaan als ze 2de waren geworden met maar 1 overwinning. Verder ben ik het er mee eens dat zoveel teams op een EK de kwaliteit van wedstrijden niet ten goede komt.

21 juni 2021 om 23:19

Nee hoor, want dan zijn de poules sterker en gaan landen als Wales en Denemarken niet door.

21 juni 2021 om 23:33

Je zegt dat we nu met teams zitten die maar 1x hebben gewonnen. Maar ook met minder teams kun je met maar 1 overwinning door in een poule van 4, ook al heb je sterkere tegenstanders.

22 juni 2021 om 04:01

In theorie ja, maar in de praktijk zal het natuurlijk minder gebeuren

Voor mij echt de mooiste wedstrijd van het EK tot nu toe. Passie, drama, emotie, prachtige goals en een heerlijk gevuld stadion met uitzinnige fans. Prachtig dat Denemarken alsnog door is.

21 juni 2021 om 23:09

Helemaal mee eens. Wat een beleving bij die supporters en bij de spelers. Dit is voetbal..

Meer dan verdiend. Gefeliciteerd 💪👍

Denemarken is niet door op basis van onderling resultaat. Rusland heeft van Finland gewonnen, Finland van Denemarken en nu dus Denemarken van Rusland. In dat geval komt het op doelsaldo aan Voetbalzone.

21 juni 2021 om 22:59

Vond het al vreemd dat finland dan niet boven denemarken eindigt op basis van onderling resultaat. Maar heb daarbij niet aan rusland gedacht.

21 juni 2021 om 23:02

Snapte er al niks van. Dat is idd logischer d'r klopt niks van wat ze daar zeggen. Thanks voor de opheldering.

Wat kan voetbal toch mooi zijn. Je eerste 2 wedstrijden verliezen en alsnog 2e eindigen.

Gun het ze wel.

Gegund!! Wat zijn de scenario's voor NL nu om poule F te ontlopen?

Eerst en vooral, als Belg zijnde, vind ik dit natuurlijk een ideaal scenario. Groepswinnaar is mooi. Dat gezegd zijnde, vind ik het gewoon heel knap dat de Denen doorgaan. Zij verdienen dit enorm als geen ander. Wat zij hebben meegemaakt, heel emotioneel. En dat in hun thuisland, gevuld stadion,... wauw. Wat een ontlading! Fantastische avond. Wat mij betreft de mooiste van dit EK. Terechte winnaars, dat Rusland naar huis moet is ergens hun eigen ‘schuld’. No offense...Begonnen de wedstrijd met de foute mentaliteit.

Als Kroatie en Schotland gelijk spelen komen we sowieso Portugal tegen (of Frankrijk), tenzij Portugal keihard verliest van Frankrijk. We kunnen de nummer 3 van poule F ook nog voorkomen als Spanje hard wint van Slowakije en Polen verliest of gelijkspeelt tegen Zweden tenzij Schotland en Kroatie dus gelijk spelen.

Qua sfeer leukste match tot nu toe. memorabel avondje voor heel Denemarken. Ben benieuwd hoe ver de Denen komen.

Het is ze gegund. Ze spelen leuk voetbal die Denen en ook mooi na de vervelende situatie met Eriksen natuurlijk dat ze nu een ronde verder gaan

Wat een opluchting. Terechte uitslag, ondanks deze belachelijke scheids. Goede wedstrijd gespeeld, uitmuntende inzet .
Op naar Amsterdam.

En een Magische Avond werd het zoals voorspeld door de Denen!

Even de hele situatie omtrent Eriksen aan de kant gezet, deze wedstrijd hebben ze toch ook totaal en totaal helemaal zelf afgedwongen en verdiend gewonnen. Ze hebben sowieso al leuke spelers ertussen zitten en vandaag viel alles op zijn plaats. Maar wat mij toch het meeste blij en opgetogen maakte, was toch wel het publiek. Na laatst een volle bak in Hongarije gezien te hebben, nu vanavond in Denemarken. Jemig wat ging dat 90min lang tekeer zeg, wat heb ik dat gemist om te zien en horen. Ook zo'n ontlading na het einde van die andere wedstrijd in de poule te zien was machtig mooi, hoe het met z'n alle uitbundig werd gevierd. Dit is voetbal z'n puurst, met alles en iedereen je emotie delen, in voor en tegenspoed, heerlijk.

Ongelooflijk dat de Denen slechts drie punten gepakt hebben in deze groep. Op mij zijn ze iig het meest fris en best overkomen. Ze hadden makkelijk 6 en misschien zelfs 7 of 9 pnt kunnen hebben. Al met al is het ze natuurlijk ontzettend gegund. De hele wereld is voor Denemarken, wat mij betreft mogen ze het toernooi winnen. Leuk elftal om te zien en de kans is behoorlijk dat ze ook van Wales gaan winnen.

Hoezo is Denmarken voorbij Finland door het onderlinge resultaat/ De Finnen hebben toch van de Denen gewonnen? Ik snap het ff niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren