Janssen ziet zwakke schakel van Oranje: ‘Hij gaat het never nooit belopen'

Dinsdag, 22 juni 2021 om 08:35Chris Meijer • Laatste update: 08:39

Theo Janssen velt na het duel tussen Noord-Macedonië en Nederland (0-3) een hard oordeel over Daley Blind. De oud-middenvelder zag dat de verdediger annex middenvelder van Ajax zich kwetsbaar toonde met veel ruimte in zijn rug. Janssen waarschuwt in de studio van de NOS dat Oranje tegen sterkere tegenstanders minder ruimte zal moeten weggeven om te voorkomen dat Blind het ‘never nooit meer kan belopen’.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Theo Janssen eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

89 reacties (laatste reactie door lausho)

Blind ipv de Roon kan ook. En Aké ipv Blind. Want de Roon speelde een goede pot tegen Oekraine maar we moeten hem niet heilig verklaren. Tis vaker slecht dan goed.

21 juni 2021 om 22:16

De Roon is belangrijker dan je denkt. Blind kan het ook op die positie niet belopen, zeker niet tegen sterkere tegenstanders met dynamische middenvelders. Op cv zie je dat hij zelfs tegen mindere tegenstanders ook gewoon de enige is waardoor zij nog gevaarlijk kunnen worden.

21 juni 2021 om 22:23

Met Blind breng je er veel meer voetbal in. Je hebt al 5 verdedigers en Blind en FdJ kunnen ook verdedigen. De Roon kan idd ballen veroveren, maar ze ook heel snel weer inleveren. Mensen die een balletje kunnen afpakken hebben we genoeg. Mensen met rust aan de bal zijn schaars.

21 juni 2021 om 22:37

Hij mag ze ook snel weer inleveren en je zag dat hij dat in de eerste wedsrijd prima deed. Je middenveld tegen sterkere tegenstanders met betere middenvelders verzwakken omdat je Blind met zijn passing er in wil hebben lijkt me geen goed idee.

21 juni 2021 om 22:53

Bij Blind begint van achteruit bijna alles. Als je ziet hoeveel goede passes hij geeft. Hij maakt zeker in balbezit mede het verschil. We hebben met De Roon en Dumfries al 2 spelers die zeer beperkt aan de bak zijn.

22 juni 2021 om 09:17

De kracht van Blind is de bal kunnen en durven dwars door de linies te spelen en ook lang de pas uitstellen totdat er een opening komt.

22 juni 2021 om 10:39

@FR10FRdam Zoals met die tackle op Pandev, waardoor er vervolgens wordt doorgevoetbald en de goal wordt gemaakt bedoel je? De snelheid van Blind gister werd juist niet zoveel getest vond ik, die ruimte in zijn rug werd ook mede door Matta afgeschermd, wat ze ook al complementair hadden in 2018/2019: Blind bazig in het opbouwen en spelverdelen en De Ligt de vakkundig sloper. Die twee zijn nu in ere hersteld, alleen jammer dat de communicatie soms zo chaotisch is omdat er meer spelers rondrennen in dezelfde zones vanwege het systeem.

21 juni 2021 om 22:19

De Roon gewoon laten staan tegen toplanden, naast hem kan Frenkie ook veel beter zijn beste spel spelen. Als je echt snelheid achterin nodig hebt zet je Aké er evt. maar in, maar dan gewoon 1 op 1 voor Blind.

21 juni 2021 om 22:49

die LCV positie is wel onze achilleshiel. Blind is verdedigend gezien uiterst kwestbaar maar zijn back up Ake doet het verdedigend niet veel beter. dan heb je daar ook nog keeper Stekelenburg achter staan die als hij duikt 10 minuten onderweg is voordat hij de grond raakt. die man beweegt in slow motion en zou niet misstaan in een 4e deel van The Matrix

21 juni 2021 om 23:18

Vooral over Stekelenburg mee eens. Ook al zijn veel goals steeds afgekeurd hij pakte ze ook allemaal niet. Nog geen enkele echt goede redding gezien. Maar goed het is een Ajacied dus mogen we negatief zijn over hem ?? Heb altijd al gezegd dat Krul zou moeten keepen ipv deze opa die al tig jaar geen ritme op niveau gekeept heeft.

21 juni 2021 om 23:46

Ik vind CMV, links wingback en ook rechtswingback onze grootste Achilleshiel. De wingbacks zijn beide te beperkt aan de bal en de ene gaat altijd en de ander haast nooit, maar verdedigend zijn ze er beide nooit. Die moeten de momenten veel beter kiezen en veel meer brengen als je een dusdanige vrije rol krijgt. De CMV vind ik bagger. Zet de boel verdomme eens neer. Zorg dan ook voor die balans. Hou die linies veel korter op elkaar. Wijs waar mensen naar toe moeten zodat de rest verdediging op orde is. Enz, enz. Het is meer dan in de weg lopen. Het is ook corrigeren. De vrij gaat het niet voor elkaar krijgen om spelers 50 meter verderop terug te roepen. Voor de CMV is dat dan slechts een meter of 30. Tussen de linies zou een meter of 15 moeten zitten. Hou dat verdomme in de gaten dan. Of verdediging naar voot of aanval naar achteren.

22 juni 2021 om 00:01

Stekelenburg behoort niet (meer) bij de top, maar Krul heeft zijn kans gehad, maar niet gepakt. Ook bij hem ging bijna elk schot erin. Zeker wanneer deze ietsjes de hoek in ging.
En om te zeggen dat Stekelenburg geen enkele goede redding heeft verricht is ook overdreven. Heeft vandaag een vrije trap tegen gehouden.

22 juni 2021 om 03:00

Lunny ben je serieus ? Die vrije trap.. kom op, elke amateur keeper had zo’n bal die redelijk door het midden ging makkelijk tegen gehouden. Het blijft een “redding” maar je snapt mijn punt wel eh

22 juni 2021 om 08:08

ja echt heel veel goals zijn afgekeurd he, zker wel 10 ! ? hoe lang heb jij onder een steen gelegen ? je mocht willen dat je op zijn leeftijd nog in het 1e van ajax speelde en uitkwam voor oranje maar jij bent denk ik niet verder gekomen dan een vmbo diploma in je leven te behalen, respect goos met zo'n IQ !

22 juni 2021 om 08:29

Kansloze reactie maat. Maar Steek keepte gewoon slecht.

22 juni 2021 om 08:56

Stekelenburg heeft ook nog geen echte fouten gemaakt. Krul heeft bij Oranje bewezen het niet aan te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd tegen Turkije. Cilissen is nu de beste, binnenkort Bijlow. Maar voorlopig heb je geen beter alternatief dan Stekelenburg

22 juni 2021 om 09:11

Stekelenburg toch ook niet? Het lijkt wel of er een paspop op goal staat

22 juni 2021 om 09:22

Je overdrijft zoals altijd weer eens Japie. Steek is op dit moment gewoon het beste wat we hebben nu Cillessen er niet is. Krul gaat op precies dezelfde manier naar de grond hebben we tegen Turkije kunnen zien. Bijlow heeft gewoon pech gehad met zijn blessures. Als die fit blijft en zijn niveau vast blijft houden staat ie er snel in. Tot die tijd is het behelpen

22 juni 2021 om 09:23

@dreetje hahah moet ik hier serieus op in gaan ? Je zou maar eens kritiek hebben op Ajax spelers, krijg je gelijk die kansloze Ajacieden die hun spelertjes moeten verdedigen ach jongens toch, wat een zielige supporters maar dit wist de rest van NL allang.Tevens je weet dat deze bankzitter alleen maar wedstrijdjes gekeept heeft vanwege Onana zijn situatie, wel grappig dat je iemand aanvalt om zijn IQ terwijl je mij niet eens kent maar goed en zelf zulke onzin uitkraamt. Het is te vroeg voor deze onzin... gaap.

22 juni 2021 om 10:43

@ ninjakai, eens vwb de linies die niet kort op mekaar zitten. Daardoor geef je niet alleen de tegenstander meer ruimte om te voetballen en gevaarlijk te worden maar ook is het voor de middenvelders bijna een onmogelijke taak om dat de hele wedstrijd te blijven belopen. Maar wie zou die taak om het bij mekaar te houden dan wel kunnen uitvoeren? De Roon?

22 juni 2021 om 11:21

Stekelenburg is noch niet getest, maar ik hou mijn hart vast als dat echt gebeurd. Het is een grabbelaar eerste klasse. Te traag en te oud. Maar hij komt van Ajax dus goed genoeg voor Oranje.

22 juni 2021 om 11:24

Grote fout van FdB om Cillissen niet mee te nemen. Stekelenburg in deze vorm kan je zomaar het EK kosten. Hij komt amper meer vooruit

22 juni 2021 om 11:41

wat zijn wij toch een apart volk. Vrijwel heel europa vindt Nederland een van de betere landen en wij kunnen alleen maar zeuren.
Zodra er goals vallen die hij had kunnen hebben mag je zeuren. Voorlopig pakt hij alles wat je kunt verwachten. Het is geen Onana, maar ja dat wisten we al lang. Er is alleen op dit moment geen betere bij de selectie. En dan is een sobere degelijke keeper de beste oplossing.

22 juni 2021 om 11:48

Inderdaad japie, hij had makkelijk figurant bizot thuis kunnen laten. En ook al was Jasper nog beetje herstellende van Corona dan had hij makkelijk na de groepsfase nog in kunnen stromen. Het is geen hogere wiskunde. Of tribune klant koopmeiners thuis kunnen laten voor Jasper, 4 keepers mee nemen mag gewoon toch ?

22 juni 2021 om 12:04

Zover ik weet kan je idd gewoon 4 keepers mee nemen

21 juni 2021 om 22:53

Ga toch weg. Dan wordt het van achteruit echt veel te statisch, voorspelbaar en statisch.... Blind zorgt voor de opbouw van achteruit en is daarin ontzettend belangrijk met zijn passing. Daarnaast onderschept hij nog genoeg ballen door goede positionering en we hebben al 2 andere centrumverdedigers om ook mee te verdedigen. Als je met 2 types als Blind zou spelen, zou ik het met Janssen eens zijn. Maar een centrum met De Vrij en De Ligt zou ook zonder Blind als ijzersterk zijn en met Blind erbij wordt het alleen maar beter....

21 juni 2021 om 23:27

Met deze 5.3.2 heb je aan Blind helemaal niets omdat er maar 2 spers voor de bal staan waar hij zijn lange pass kwijt kan maar meestal staan ze afgedekt.

21 juni 2021 om 23:58

Dit meen je toch niet serieus? Het gaat niet alleen om zijn lange passes..... Mag toch hopen dat je als Ajacied wel weet dat opbouw van achteruit iets anders is dan de lange bal spelen....... En dat je als Ajacied ook ziet dat Blind daarin één van de beste is op die positie....

22 juni 2021 om 01:14

Aan alles merk je dat Blind zich niet thuis voelt in die 5 man's verdediging met zoveel mensen achter de bal, dat ze elkaar soms in de weg lopen. 2e helft ging een stuk beter toen NL gemankeerd 4.3.3 ging spelen toen wel zijn passes aankwamen. FdB gaat na deze wedstrijd gewoon weer door met de oude speelwijze dat hij bedacht heeft. Ik heb Blind heel hoog zitten maar hier past hij niet in.

22 juni 2021 om 01:48

dat van met ruimte in de rug is complete onzin want tegen toplanden gaan we vol op de counter spelen met 0 ruimte in de rug. ook is Blind beter met 3cvs dan met 2cvs want met 3cvs kan de ligt gewoon rugdekking geven en de gaten dichtlopen. 433 spelen zou ect zo dom zijn want dan maak je van je vleegelspelers de belangrijkste spelers en laten we die niet hebben op internationaal niveau. Berguis is leuk voor de eredivisie maar stelt internationaal geen reet voor. is ook niet voor niks dat geen club hem oppikt voor slechts 4 miljoen.

22 juni 2021 om 11:13

bijv. tegen Oekraine was blind een van de betere spelers in die 5 man verdediging. Dat niet thuis voelen valt dus heel erg mee.
De wedstrijd van gisteren ging nergens meer om, dus helemaal niet gek dat aantal spelers niet helemaal scherp waren.

21 juni 2021 om 22:55

Ik zal eerder kiezen om Blind dan als linksback te gaan opstellen en dan Ake naar het centrum te verplaatsen. Van Aanholt voegt echt weinig toe en vanaf links kan Blind voetballend genoeg brengen en is het risico ook niet groot gezien de 3 man centraal en Ake die rugdekking kan geven waar nodig.

22 juni 2021 om 10:52

@ V watcher, zou ook zeker een goeie optie kunnen zijn. Weliswaar in eredivisie verband maar je zag dat zo een constructie ook tegen AZ prima liep met Martinez in de rol zoals Ake die zou moeten kunnen vertolken en Blind dan Lb. Hangt mi ook echt vd tegenstander af. Tegen een Frankrijk zou je kunnen overwegen zo te gaan spelen, gezien Blind dan geen directe tegenstander heeft en zich meer met de opbouw kan bemoeien.

Blind vs Mbappe: gewoon als verdediging voor zorgen dat hij niet in die positie en situatie komt, de Vrij en de Ligt zijn daarvoor.

21 juni 2021 om 22:16

Idd. En de bal niet constant zo slordig verliezen helpt ook mee

21 juni 2021 om 22:29

Dat is zeker zo. Ik vond dat de vaste kern van oranje in de tweede helft te frivool ging spelen: hakje, overstapje, achter standbeen langs etc. Ik vond het heel irritant, zeker ook als je zag dat Weghorst, Gakpo en Berghuis heel graag serieus wilden spelen en evt. een goaltje pakken.

21 juni 2021 om 23:11

Haha dat is wel heel makkelijk gezegd en gedacht... Je hebt ook met een tegenstander te maken hé die zoeken hem dan toch continu op

21 juni 2021 om 23:30

Als je alleen maar afgaat op de snelheid van Blind dan heb je maar heel weinig kijk op het voetbal. Cruyff zei ooit, als je moet rennen dan ben je telaat als verdediger en laat Blind dankzij zijn overzicht zelden telaat zijn?

22 juni 2021 om 06:55

@janta wat is dat toch altijd dat mensen met een andere mening meteen geen verstand van voetbal zouden hebben. De mensen die kritiek hebben op Blind hebben gewoon een punt. Misschien heb jij gelijk dat hij niet vaak te laat komt, maar ik kan me de laatste interland niet meer herinneren waarin hij niet minimaal 1x zijn man volledig kwijt is en gevaar voor de vaak ook nog zwakkere tegenstanders inluidt. Als ik dat opmerk, heb ik dan geen kijk op het spelletje? Of wil jij Blind te veel verdedigen en zie jij zijn zwakke punten niet? En zoals ik hieronder ook al aangeef. Je ziet vaak dat als het te snel gaat het ook lastig te corrigeren is voor andere verdedigers en aangezien een verdediger er in de eerste plaats staat om te verdedigen zou ik het voor lief nemen dat we een aanval of 3 minder zouden hebben, maar verdedigend meer solide. Zeker omdat De Vrij, De Ligt en Ake ook best kunnen opbouwen. Misschien minder dan Blind, maar jullie doen vaak alsof het amateurs zijn die geen pass over 3 meter kunnen geven.

22 juni 2021 om 10:13

Ik ben een groot fan van Blind, maar met Daley op Lcv tegen Duitsland of Frankrijk lijkt me niet zo'n goed idee. Zet Ake daar maar neer en dan De Roon of Klaassen weer terug op het middenveld ipv Gravenberch. Malen lekker laten staan, kan je mooi nog Weghorst en Luukinho brengen om iets te forceren.

22 juni 2021 om 01:50

blind vs Mbappe daar staat Blind al met 1-0 voor want toen we tegeb frankrijk speelden speelde Blind mbappe totaal uit de wedstrijd.

22 juni 2021 om 08:59

Vreemd. Mappe speelt vrijwel altijd vanaf links. Blind speelt nooit op rechts. Dus heel veel komen ze elkaar niet tegen. Als Mappe een keer naar het midden komt misschien, maar dan moet hij ook De Ligt voorbij.

22 juni 2021 om 11:55

mbappe speelde toen in frankrijk altijd vanaf rechts.

22 juni 2021 om 08:25

De vrij en de ligt hebben nou niet de snelheid om dat te herstellen... die zijn maar net sneller. Overigens is het onzin en speelde blind juist super sterk, zet ze toch bewust buitenspel? Beter dan dat achteruit verdedigen als schijtbakken waardoor we juist kansen tegen krijgen. Kijk eerder naar wat de vrij doet bij die goal tegen.. zo super dom, hoe kan je daar nou achteruit lopen... ging nog maar net goed.

De bekende achilleshiel van Blind die afgelopen seizoen een paar keer (zeer) zichtbaar was. Voetballend voegt Blind wat mij betreft nog voldoende toe (ik zie niemand van de reserves dit overnemen), dat we hem gewoon in het veld wat in bescherming moeten nemen.

21 juni 2021 om 22:35

@NJfromVOL dan heb je niet goed naar de bank gekeken. Ene Aké is 3x zo snel en passt evengoed zo niet beter dan Blind. Qua duelkracht ook veel beter ... Centraal achterin zou ik altijd voor De Ligt De Vrij Ake kiezen. Blind kan tegen de laagvliegers maar tegen de Frankrijks en Italië wordt ie echt overrompeld (qua duelkracht en vooral snelheid).

21 juni 2021 om 22:46

HAHA WHAT?!?! Blind heeft na Frenkie de beste pass in z’n poten. Je kon alles opnoemen wat Ake beter kan, behalve passen, klopt niks van wat je zegt

21 juni 2021 om 23:30

Dat mensen dit oprecht durven zeggen. Ik durf zelfs te zeggen dat Blind ook gewoon verdedigend beter is dan Ake. Totaal geen bijzondere verdediger. Vraag aan Guardiola wie hij beter vindt en hij zegt ook 100% Blind hoor. Echt totaal ander niceau en gelukkig ziet elke bondscoaxh t ook zo. Blinkt nergens in uit en nog nooit uitgeblonken bij een hoger team dan Bournemouth.

21 juni 2021 om 23:54

Wacht even, jij beweert oprecht dat Aké zijn passing evengoed of zelfs beter is dan die van Blind?? En je maakt geen grapje?! Hoe kan het bestaan dat mensen zulke dingen typen he xD

22 juni 2021 om 00:04

Je moet altijd een beetje uitkijken op Voetbalzone wanneer je kritiek uit op Blind, want dat valt vaak niet goed. Wat jij zegt kan je toch ook niet menen?! Aké is een veel betere verdediger. Geloof je nou serieus dat Guardiola Blind beter vind? Waarom had hij opper god Blind dan niet gekocht? Aké blonk inderdaad uit bij Bournemouth, in een bagger elftal in de beste competitie ter wereld, tegen top aanvallers. Wat heeft Blind precies klaar gespeeld in die competitie dan? Zonder van Gaal had de beste man nooit bij United gezeten. Ook daar heeft hij weinig indruk gemaakt. Ik snap dat ophemelen van Blind door ajacieden nooit zo. Het is gewoon een simpele voetballer die ontzettend traag is, geen body heeft, weinig duels wint, nooit slidings maakt, geen lengte heeft. Het enige wat Blind heeft is een leuke trap in zijn benen en spel inzicht. Op alle andere facetten scoort hij een ruime onvoldoende. Daar wijzen continu mensen op en het zijn altijd ajacieden die dat verdedigen. Haal Blind uit de basis en je merkt er echt helemaal niks van. Een kleurloze speler die veel belangrijker is gemaakt dan dat hij daadwerkelijk is. Als hij bij Feyenoord zat, had hij nooit minuten gemaakt in Oranje. Het is voor mij dan ook echt een raadsel dat elke bondscoach hem altijd opstellen. We hebben op zijn plek gewoon betere spelers, dat weet iedereen.

22 juni 2021 om 01:36

Haha, het is juist andersom hoor. Blind wordt er iedere keer (en doorgaans onterecht) uitgepikt. Ten Hag, Van Gaal, Koeman, Hiddink, De Boer. Ze stellen hem allemaal op. Maar nee, jullie zien het inderdaad beter. Een leuke trap in zijn benen en spelinzicht? Serieus? Dat zijn wat mij betreft de twee belangrijkste eigenschappen waar een goede voetballer over dient te beschikken. Blind is cruciaal geweest voor het spel Ajax afgelopen 2/3 seizoen heeft gespeeld. Alles valt en staat bij zuivere passing in de opbouw. Het is wat Gijp zei: Als Blind snelheid had gehad, dan had hij 10 jaar bij Barca of Real gespeeld.

22 juni 2021 om 09:01

Als dumfries zachte voeten had, speelde hij ook 10 jaar voor Europese top. Elke speler mist wel iets.

22 juni 2021 om 09:35

Savano, Ake en Blind is qua passing alsof je Pirlo tegen Vd Beek afzet. Ake is in die vergelijking Vd Beek, niet slecht maar andere kwaliteiten die hem goed maken want gewoon te weinig betrokken aan de bal. Er zijn geen 3 beter voetballende (!) verdedigers dan Blind. Durf zelfs zo ver te gaan dat Blind de beste passer is die Nederland heeft. Ook gister weer 102 passes aan 92.2 nauwkeurigheid en na Kroos meeste passes naar final third in enkele wedstrijd op EK (22 stuks, dat is een belachelijk aantal voor een verdediger). De pass radar (zie tussen de linies post) is ook gewoon absurd veruit meeste passes van De Vrij en de Ligt gaan naar Blind die een absurd aantal passes vooruit haalt. Ake is niet beter aan de bal dan De Vrij en de Ligt en die staan gewoon gigantisch ver achter Blind qua passing. Blind is absoluut geen wereld verdediger maar aan de bal is hij wereldklasse. Gister had hij 17 (!!) progressive passes, nummer 2 Gravenberch had er 7. De Ligt en de Vrij hadden er 2 (samen 4). Ook op Wyscout als je gaat filteren op ball-passing ability is Blind net Messi in die tabel. Nummer 2 van alle spelers top 10 competities betreffende progressive passes to final third (na Henderson, Liverpool) en met kop en schouders boven rest uit voor progressive passes per 90' gemiddelde ligt op iets meer dan 4 progressive passes naar finale third en iets meer dan 6 progressive passes per 90'. Blind zit boven de 15 en boven de 19. Hiermee doet hij elke CV op gigantische afstand houden en is TAA als rechtsback speler die dichtste in de buurt komt. Ake is in PL flink stuk onder gemiddelde betreffende passes naar final third (3.58) en passes forward (5.6). Het is zelfs zo erg dat Blind met 66 potjes in PL minder dan Ake zich kan meten met Ake voor totale aantal passes (!), assists en gecreã«erde kansen. Hij verslaat hem qua totaal aantal in vrijwel alles aan de bal in absolute aantallen ondanks dat hij slechts 63 van aantal PL wedstrijden heeft van Ake. Ake aan de bal gelijk of beter noemen dan Blind is bijna zo bizar als zeggen dat Blind van Malen zou winnen op de 100m sprint.

22 juni 2021 om 09:45

@wolter, maar die cijfers van De Ligt en De Vrij afzetten tegen Blind is ook niet fair. Dat is ook de rol die Blind krijgt. Met andere woorden, De Ligt en De Vrij is ook opgedragen om Blind de opbouw te laten doen. Zet je er een ander neer zullen zij gezamenlijk die rol over moeten nemen. Ik verwacht niet dat ze dan evenveel progressieve passes doen als Blind, maar dan wordt het aantal in ieder geval een stuk hoger.

22 juni 2021 om 09:57

De Ligt en De Vrij (en Aké) zijn bij geen enkel team in de buurt gekomen bij het aantal van Blind. Er is geen CV ter wereld die in de buurt komt zelfs (boscagli in huidige rol bij PSV komt dichtste in de buurt en zelfs die zit nog aanzienlijk stuk lager) Die rol gaat Aké niet zomaar oppakken. Zelfs FdJ als CV kwam niet aan de cijfers van Blind (ook in Eredivisie niet). Ben het 100% met je eens dat instructies er zullen zijn Blind te laten opbouwen, dat is niet zonder reden aangezien hij daarin gewoon klasse of 2 los staat van de rest. Het is zelfs dusdanig goed dat FdJ niet uit hoeft te zakken om opbouw op zich te nemen. Als je straks op 0-0 wilt gaan spelen kan je beter een andere CV gebruiken maar als je de betere ploeg bent en wilt voetballen is Blind je beste man voor de opbouw. Dat staat voor mij als een paal boven water.

22 juni 2021 om 11:00

@ Wolter, heel mooi dat je dit onderbouwt met cijfers ook! Zegt wel heel veel over de klasse van Blind aan de bal, zo underrated aspect, daarnaast denk ik dat Blinds voetballend vermogen ook van groot belang is om onder de druk van een tegenstander uit te kunnen spelen, vooral tegen de sterkere landen.

22 juni 2021 om 09:05

Eens, je moet iedereen in zijn kracht laten komen. Dus Blind uit counterduels houden maar wel juist gebruiken bij de opbouw en drukzetten waar hij heel veel voetbalinzicht voor heeft. Zo heeft ieder zijn zwakke plekken en moet de Boer dit dus goed afstemmen.

Welke verdediger kan het wel belopen tegen Mbappe? Nou heeft Theo wel gelijk. Blind is retetraag maar doe zn goede positionering kan hij veel oplossen.

21 juni 2021 om 22:33

Het geluk voor Mbappe is dat het vooral zijn landgenoten zijn. Upamecano, Varane en Konate bv kunnen hem bijhouden. Theo Hernandez zou hem ook bijhouden.

Verdedigend kan blind gewoon niet maar hij is enorm goed aan de bal.

Ik vond blind goed spelen vandaag. Ja ok hij is wat traag, maar als je bijvoorbeeld tegen Frankrijk zou moeten spelen dan kun je blind altijd nog op een andere positie laten spelen zodat hij bijvoorbeeld niet tegenover Mbappe komt te staan.

De reden dat Blind in een formatie met 3 cv's opgesteld wordt is ook niet dat het zo'n meedogenloze verdediger is, maar dat hij slim is in het positioneren en ontzettend goed is in de opbouw. Met hem erbij heb je gewoon veel voetbal van achteruit. Het werkelijke verdedigen moeten we aan onze halve Italianen de Ligt en de Vrij over laten.

Hij kan t al lang niet belopen. Geeft ook niet alles als hij terug moet lopen. Vindt hem al jaren een zwakke schakel terwijl veel mensen hem goed vinden. Hij is gewoon te traag en hoort niet in t Nederlands elftal

Tja, tegen middelmatige tegenstanders komt Blind er mee weg. Wordt de tegenstand groter dan is hij zeer kwetsbaar.

Belopen doet Daley al een aantal jaar niet. Dat heeft te maken met vaak goed positioneel staan, maar nog belangrijker: zijn collega-verdedigers. De echte mandekkers moeten simpelweg de aanvallers uitschakelen en Daley moet de opbouw blijven verzorgen. Hij is gewoon de allerbeste voetballende verdediger van Oranje. Dat heeft niks met gebrek aan beter te maken, want Daley is onmisbaar in Oranje. En in een systeem met vijf verdedigers moet dit helemaal geniaal werken!

21 juni 2021 om 22:42

En toch zie je dat het lastig te corrigeren is als Blind zijn man laat lopen als het te snel gaat. Dat zag je vandaag maar laatst ook tegen Georgië. Het wordt daardoor kwetsbaar en dat wordt gewoon afgestraft. Men doet overigens alsof De Vrjj, De Ligt en Ake helemaal niet kunnen passen, maar dat is onzin. Als Blind wegvalt kunnen zij die rol ook overnemen. Dan heb je misschien een aanval of 3 minder per wedstrijd maar wel defensieve zekerheid.

22 juni 2021 om 09:10

Heeft te maken met rest verdediging in tegenstelling tot bij Ajax is het echt gatenkaas wanneer NL bal verliest met veel spelers voor de bal. Middeveld is compleet weg en niemand die counter afkapt. Helemaal nu de backs ook denken dat ze aanvallers zijn krijg je altijd 1 op 1 situaties achter met maar 3 verdedigers. Met dit 532 systeem zullen de middevelders Frenkie/de Roon echt het middeveld moeten bewaken wanneer ze meedoen met een aanval. Dus zoveel mogelijk in de core van het middeveld blijven en niet te veel uitwijken naar de zijkant (waar al de aanvallende backs staan). Dan heb je bij bal verlies 3 2 (3 verdedigers, 2 middevelders) staan wat de angel er moet uithalen.

22 juni 2021 om 09:43

Deels mee eens. De balans is niet altijd op orde en dat zouden het middenveld en de backs (door niet allebei tegelijk te ver naar voren te staan) op kunnen lossen. Het gebeurt echter ook dat juist Blind verrast wordt. Dan kan het middenveld nog zo goed staan, maar doordat Blind zelf weinig kan corrigeren en niet wendbaar genoeg is om de verrassing af te wenden krijg je dan ook een overtal of 1 op 1. Dat kan net het verschil maken tegen de grotere tegenstanders.

De vrij speelt straks weer dus probleem opgelost.

Snap er niets van.. waarom.niet Blind als sweeper achter 2 mandekkers zetten.

Ik snap ook niet waarom Aké niet links in de verdediging staat en Blind naar de linksback verplaatst?

Had er ook wel mee te maken dat de Ligt centraal stond ipv de Vrij. De vrij houdt veel beter die ruimtes dicht.

Theo Janssen spreekt uit ervaring… kan het niet belopen maar geweldige trap in zijn been.

Een opendeur intrappen zou ik zeggen. Iedereen weet het toch dat Daley niet de snelste is? Alleen kom dan niet met Mbappe aanzetten, geen één verdediger kan die jongen bijhouden....Tegen betere elftallen zullen we heus wat voorzichtiger gaan spelen.

Voetballend is blind sterk en daarom zie ik hem ook liever voor de verdediging spelen met de jong en wijnaldum naast hem. Maar ja de Boer ziet het anders

Het is een bekend en oud verhaal.
Ronald Koeman was de snelste niet, toch haalde JC hem naar Spanje om de achterhoede daar te gaan leiden. Dit werd een succes
Blind heeft al eens eerder tegen Mbappe gestaan, dit deed hij niet onverdienstelijk. Wel is het zak dat de gehele ploeg goed staat.

We gaan het meemaken. Tegen Oostenrijk werd er bijvoorbeeld weer veel minder weg gegeven doordat Oranje toen ook gewoon anders speelde dan gisteren of tegen Oekraine, namelijk een stukje conservatiever/reactionair (daarom was het ook gek dat Malen toen niet vanaf het begin speelde). Dat was denk ik ook deels omdat wel duidelijk was geworden uit de wedstrijd van Oostenrijk tegen Noord-Macedonië dat Alaba en Sabitzer goed gevaar konden stichten met ballen achter de verdediging. Dat zijn verder ook geen koekenbakkers: Oostenrijk heeft echt wel een paar aardige spelers er tussen lopen. Natuurlijk, die wedstrijd was saai omdat Oostenrijk in wezen het ook op reactie voetbal probeerde te gooien, maar het is wel ook typisch Nederlands dat het feit dat we dát gevaar van Oostenrijk destijds niet hebben gezien vooral aan de zwakte van Oostenrijk wordt geweten, terwijl het verdedigend gewoon ook goed stond. En toen zag je ook waarom De Ligt centraal staat: die kan in principe al met veel ruimte in zijn rug spelen en kan in deze formatie prima de mindere kwaliteit van Blind compenseren. Tegen Oekraïne was hij er niet bij, maar gisteren tegen Noord-Macedonië stond alles en iedereen bij Nederland gewoon ook een stuk hoger dan je tegen een toptegenstander zult staan en nam ook een De Ligt veel meer risico. 3-5-2 lijkt op papier verdedigend, maar die drie achterin willen van nature wel allemaal vooruit verdedigen en opbouwen. Bij zo'n wedstrijd als gisteren, waarbij je merkte dat ze er een fris aanvallende voetbalshow van wilden maken (of dat dan lukt is een tweede), dan kunnen die jongens het ook niet laten om maar de hele tijd vooruit te denken. Denk ook aan hoe De Ligt ooit tegen Tottenham bij een precaire tussenstand nog gewoon de hele tijd naar voren drukte. Dat zit in hun natuur, maar als met een andere instelling het veld op gaan ziet het er alweer heel anders uit. Tegen een toptegenstander zal Nederland ook veel meer inzakken en gaan counteren en dan denk ik dat je dat probleem een stuk minder zult zien.

Leuke opmerking van Janssen aangaande Daley Blind. Maar je bent ook wel dom als je Blind tegenover Mbappé zet terwij je Dumfries in je selectie hebt. Die heeft wel de snelheid om Mbappé bij te houden. Dus zet je Blind op 6 voor je achterhoede en Dumfries op rechts waar je Mbappé mag verwachten toch ?

22 juni 2021 om 11:10

Nou nee, ik denk dat zelfs Dumfries de hielen van Mbappe zal zien, en als het dat niet is dat Dumfries zal worden weggespeeld obv techniek. Tegen Mbappe is het zaak om de pass lijn richting zijn persoontje er uit te halen en vooral de restverdediging goed op orde te hebben bij een aanval van NL

22 juni 2021 om 12:06

Ik denk dat niemand de snelheid heeft om Mbappe bij te houden, misschien is aanval dan wel de beste verdediging, oftewel balbezit hebben en houden. En als je wel moet verdedigen denk ik dat Ake een waardige tegenstander is, die kent dat soort spelers ook wel van de PL en heeft zelf ook snelheid.

Loopvermogen is nooit het sterke punt geweest van Blind, maar over het algemeen wist hij dat goed op te vangen met zijn positionering en inzicht. Maar als je de voorbeelden van Janssen gisteren zag, is dat wel schrikbarend, want zowel positioneel als bij de keuzes die hij maakte ging er wel heel veel mis. En dat kan je je tegen de betere landen niet veroorloven, want die straffen dat wel genadeloos af.

Nog een leuk puzzeltje voor Frank de Boer, om die lekkage achterin op te lossen. Want de kwetsbaarheid achterin zit niet alleen bij Blind. Ook op andere plekken achterin zie je dat er verkeerde keuzes worden gemaakt, waardoor het allemaal kwetsbaar oogt.

Ik hoor mensen zeggen dan moet Blind maar niet in die situatie komen en de vrij en de ligt maar op moete lossen,kom op zeg!
Wat dacht je van hem voor de verdeging te zetten of gewoon Ake erin....

22 juni 2021 om 12:04

Dat kan en dan kan Blind mooi naar de plek van, van Aanholt op links. Daar heeft hij zeker met Ake in zijn rug minder last van zijn zwakte en kan hij zijn kracht ook volop benutten aan de bal.

Dan krijgt Weghorst of Luuk de Jong ook meer bruikbare voorzetten verwacht ik.

Als je weet wat de zwakke plek is van Blind, dan is het dus ook de taak van het team om ervoor te zorgen dat hij niet in de situatie terecht komt dat hij over 40m een sprint duel moet aan gaan. Volgens mij is dat hoe voetbal werkt omdat we zijn positieve punten zeer nodig hebben.

Gewoon ake op de plaats van blind en roon laten staan die man is zo belangrijk voor dit 11tal

Blind naar links en Ake erbij in het centrum. Dan heb je juist snelheid en duelkracht erbij achterin en meer kwaliteiten aan de bal aan de linkerkant, ik vind van Aanholt vooral een mindere plek bij Oranje.

Blind heeft absoluut het inzicht en kwaliteit om zowel de aanval, het middenveld als de verdediging op het juiste moment te ondersteunen. En Ake kan Blind rugdekking geven zodat hij meer risico kan nemen.

Stekelenburg
De Vrij
de Ligt
Ake
Dumfries
F. de Jong
Ryan/Marten
Blind
Wijnaldum
Wout/Malen
Depay

Daarom opteer ik al een tijdje voor een vloeiende formatie met achterin Ake, De Vrij en De Ligt. Kort daarvoor Blind en Frenkie als controleurs die beide goed kunnen opbouwen en waarvan 1 altijd mee terug kan en 1 wat verder vooruit speelt.Tegen een stormend team dat moet scoren kunnen beide defensief hun werk doen terwijl de 3 verdedigers daarachter de echte snelheid hebben om de diepgaande spitsen te pakken.Tegen een minder aanvallend team kan Frenkie nog wat dieper naast Wijnaldum en Blind daarachter.Deze vloeiende formatie laat ook toe dat je backs vaker diep kunnen staan en kun je soms zelfs wisselen voor een Promes, Berghuis, etc. Helaas voor De Roon is hij in deze vloeiende formatie overbodig en staat hij er dus niet in.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
189 fans
Coach, 40 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren