René van der Gijp: ‘Ik vind het het allerlulligste voor Frank de Boer’

Dinsdag, 22 juni 2021 om 08:15Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:32

Nederland stapte maandagavond ook in de derde en laatste groepswedstrijd van het EK als winnaar van het veld. Het team van bondscoach Frank de Boer was met 0-3 te sterk voor Noord-Macedonië, nadat eerder met 3-2 van Oekraïne en 2-0 van Oostenrijk was gewonnen. Bij De Oranjezomer vroeg men zich openlijk af waar Oranje na drie zeges in evenveel EK-duels nu daadwerkelijk staat.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door vangaaltje)

Volgens mij heeft Frank het juist prima voor elkaar. Eerst speelden we bijvoorbeeld met De Ligt, De Vrij, en Blind, maar nu staat De Ligt in het midden en staat dat blok ijzersterk. Vandaag ook geleerd dat Gravenberch echt niet kan, en De Roon geen onnodige gele kaart laten krijgen. Als die geschorst is, zijn wij de Sjaak. We hebben ook gezien dat Malen en Depay, samen met Wijnaldum, een goede klik hebben. Dat die Noord Macedonische speler er op links toch wel te makkelijk doorkwam als Berghuis speelt, maar dat Berghuis aanvallend enorm veel impulsen brengt (in 523 / 433 dus). Ook heeft Frank nu gezien dat Promes de ultieme dramaspeler is, en dat Gakpo nog wel eens handig kan zijn. 532 staat gewoon. Zo zijn we ook het stabielst, verdedigend. Stabieler dan in tijden 433. Daarom hebben we alles op dat systeem gegooid. We hebben nu de meeste kanshebbers in dit systeem zien spelen, en kunnen daarmee door. Als je er met zo'n duidelijke tactiek, ingevuld door je best denkbare team, alsnog uitvliegt, dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan.

22 juni 2021 om 08:41

Ik vond het juist een verslechtering de positiewisseling van De Vrij en De Ligt. De enige 2 redenen die ik kan bedenken is dat De Ligt sneller is om de trage snelheid van Blind te corrigeren en dat De Ligt 2-beniger is dan De Vrij. Toch staat De Ligt positioneel niet altijd goed. Ook zie je dat Dumfries beeld te veel zijn eigen man op rechts in de gaten houdt ipv naar binnen te knijpen om rugdekking te geven aan De Vrij zodat hij ook weer rugdekking kan geven aan De Ligt. Daar gaat nog een hoop fout.

22 juni 2021 om 11:37

Ik vond de wisselwerking tussen Dumfries en De Ligt juist minder. Dat werd extra duidelijk toen Timber speelde, want die kon beter omgaan met de kwaliteiten en beperkingen van Dumfries. Ook denk ik dat het te maken heeft met het feit dat De Ligt meer een ausputzer is en De Vrij meer voetbal brengt. Dat hebben we goed voor elkaar met hem en Blind. Ook vind ik het zwakste punt (enige zwakke punt) van De Ligt dat hij soms te vroeg en te lomp instapt (hapt), en als laatste man zie je hem dat niet doen. Ik denk dat De Boer dit ook gezien heeft, en dat die omzetting dus slim is.

Overigens, als je met wingbacks speelt, is het niet de bedoeling dat de back de positie van de centrale verdediger overneemt als die naar voren gaat. Dat moet dan één van de middenvelders doen, zoals je De Roon goed zag doen bij die ene aanvallende actie van De Vrij, toen hij even als rechtsbuiten stond. In 433 is dat inderdaad anders, en daar is wat jij beschrijft ook echt een zwakke plek van Dumfries. Dus nogmaals goed omgezet door De Boer. Hij heeft het systeem en de veldbezetting gekozen waarbij de zwakke plekken en sterke punten van onze verdediging elkaar opheffen. Ik maak me eerder druk om Van Aanholt die ook graag weg is, en Blind die de snelheid niet heeft. Daar moet dan goed gekanteld worden door onze meest verdedigende middenvelder. Maar da's allemaal een kwestie van coachen.

Er gaat zeker nog een en ander mis, maar je ziet ze zich wel verbeteren.

22 juni 2021 om 12:25

@mt87 Mooie analyse, ik snap de zorg om Blind en van Aanholt. Daarom zou ik Ake op de plek van Blind zetten en Blind op de plek van Aanholt, die vullen elkaar ook aan in sterktes en zwaktes. Bovendien kunnen die prima een keer van plek wisselen afhankelijk van de situatie. Ake vind ik daarnaast beter dan van Aanholt en ik denk dat Blind voetballend veel kan brengen aan de linkerkant. Blind zal ongetwijfeld een keer op snelheid geklopt worden, dan is het zaak voor Ake om rugdekking te geven, de Ligt te laten kantelen naar links en de Roon in te laten zakken indien nodig. Blind kan bv. een middenvelder oppakken door naar binnen te komen. Staat het nog steeds goed omdat Blind ook een halve middenvelder is. Alternatief is dat Blind zich centraal positioneert. Qua positionering kan Blind dat. Ake komt dan meer in de duels, maar dat is nou juist weer zijn kracht en snelheid genoeg om iets te compenseren.

22 juni 2021 om 12:55

@lausho, dat zou ook slim zijn inderdaad! Want Blind hoeft zijn man niet voorbij om een voorzet te geven. Daarbij is Aké ook beter in koppen, waardoor je misschien meer omschakelmomenten krijgt. Ik zie dat wel zitten, eigenlijk. Niets ten nadele van Van Aanholt die het, op de laatste fase van de aanval na, ook goed doet. Maar ik denk dat Aké en Blind meer complementair zijn, en Blind moet natuurlijk altijd spelen, want hij heeft een pass die niet te verdedigen valt. Zoals die ene die hij net achter de verdediging legde op Depay.

22 juni 2021 om 13:10

Je zag in de eerste helft gisteravond een situatie dat de Ligt op de man stond en de Vrij hem rugdekking wilde geven. Maar omdat Dumfries niet naar binnenkwam, zijn man die pal aan de zijlijn stond, kon de Vrij niet ondersteunen. Nu ging de Vrij een beetje half/half. Je zag van veraf het risico, gelukkig was de pass slecht en kwam deze in de voeten van de Vrij. Was de pass goed geweest had de Vrij waarschijnlijk het commentaar gehad. Maar Dumfries had zijn man los moeten laten, die staat aan de zijlijn.

In een 5-3-2 in verdedigend opzicht geeft de linkercentrale verdediger rugdekking aan de linksback. De Ligt neemt de man van Blind over. De Vrij geeft rugdekking en Dumfries pakt de man van de Vrij en laat zijn eigen man vrij aan de zijlijn. Voordat de bal daar is ben je alweer gekanteld. Dan geeft De Vrij rugdekking aan Dumfries. pakt De Ligt de man van de Vrij over. Geeft Blind weer rugdekking en komt Van Anholt naar binnen om de man van Blind over te nemen en laat zijn eigen man vrij staan. Deze simpele manier van verdedigen zie ik nog heel veel fout gaan bij Nederland.

22 juni 2021 om 13:56

@4fredondo , of de middenvelder laat zich zakken en dan is het in één keer opgelost. En zo heb ik het de Roon in de andere wedstrijden zien invullen. Gisteren is niet echt representatief want toen gingen dat soort momenten mis omdat we zonder breker speelden. Dat moeten we gewoon niet meer doen, want anders krijg je van die momenten zoals jij hierboven beschrijft.

Daarbij, als de breker zich laat zakken laat je niemand vrij aan de flanken staan om een voorzet te geven. Als Dumfries zijn flank moet verlaten om rugdekking te geven kun je net zo goed 433 spelen. En als onze middenvelder zich helemaal naar de flank moet laten sleuren om die positie van Dumfries weer over te nemen, dan heb je je as weer onderbezet tijdens het uitvoetballen, omschakelen, counteren. Sowieso is het veel meer loopwerk om horizontaal alle gaten te dichten.

Het kan in het veld eens voorkomen dat je het anders moet oplossen, maar dat is dan eerder een communicatieprobleem. Ze moeten elkaar continu blijven coachen. Maar dat stipte Van Basten geloof ik ook al aan, ze moeten hardop denken en continu blijven praten.

22 juni 2021 om 12:19

Ik zou Klaassen niet onderschatten als eventuele vervanger van de Roon, is geen echte balafbakker zoals Marten maar staat altijd goed en is ook heel behoorlijk aan de bal. Dan heb je eventueel Koopmeiners nog of Blind een linie naar voren.

22 juni 2021 om 12:58

Klaassen is ook denk ik de back-up nu. Ik had gehoopt dat De Boer gisteren na een helft Gravenberch even Koopmeiners een helft zou proberen, maar ik vermoed / ben bang dat Koopmeiners zich op de training zo manifesteert dat De Boer er sowieso geen heil in ziet. Anders vind ik het onverklaarbaar dat hij niet even geprobeerd werd, terwijl Gravenberch echt aan het aanmodderen was. En al twee kansen gehad had. Klaassen heeft zich bewezen, dus die hoef je niet te 'proberen'.

Ik snap niet wrm koopmeiners geen speeltijd krijgt? Hij is beter in verdedigende taken dan gravenberch en de roon samen en kan beter passes geven? Ik snap niet dat hij nog 0 minuten heeft gekregen. Als ik koopmeiners was had ik doei tegen de boer gezegd en mooi terug naar alkmaar.

21 juni 2021 om 21:32

Mischien laat hii het gewoon niet zien op de trainingen? Vond hem bij Jong Oranje afgelopen Maart niet goed spelen. Hij is zeker niet beter dan Gravenberch en de Roon. Goede voetballer hoor, maar heeft ook geen handelingssnelheid. Nederland mist imo een van Bommel/de Jong. Brekers die ook nog eens heel goed konden voetballen.

21 juni 2021 om 21:34

@roy grap zeker dat Koopmeiners beter is dan de Roon en Gravenberch. Zet je Alkmaarse bril af. Koopmeiners kan niet eens zijn stempel drukken bij Jong Oranje en jij verwacht dat hij mee kan met dit niveau

21 juni 2021 om 22:17

Mrkrillin, ik zeg dat koopmeiners beter is in verdedigende taken dan die 2 en dat is ook zeker de waarheid. En dat hij geen stempel kan drukken bij jong is beetje voorbarig om te zeggen aangezien hij toen in een mindere periode zat.

21 juni 2021 om 21:35

Hou even op hoor met je Koopmeiners, die viel zelfs bij Jong Oranje door de mand. Leuk dat die jongen voor het dragen van de waterzak bij de selectie zit maar die heeft nog niks te zoeken in Oranje.

22 juni 2021 om 08:37

Verbaast me niks als Koopmeiners straks moet spelen,ivm schorsingen. Zaak is wel dat Teun dan een onuitwisbare indruk achterlaat,en in de finale die lijn kan doortrekken.

Waarom lopen die 2 altijd tezeiken

21 juni 2021 om 21:53

Ze hebben gelijk toch. Nederland speelde alle wedstrijden thuis en tegen laagvliegers. Natuurlijk moet je ze wel winnen en dat hebben we gedaan.

22 juni 2021 om 01:05

Frank kreeg zoveel shit over zich heen, de meeste mensen hadden amper hoop en buiten Nederland om hebben alleen België en Italië 9 punten gehaald. Ik zeg missie geslaagd en duimpje omhoog voor De Boer. Ze kunnen zich nu opwaarderen voor de volgen tegenstander met het vertrouwen die ze hebben opgebouwd.

22 juni 2021 om 01:14

Dan kan dus nog geen een land zeggen waar ze staan. Tuurlijk wordt het lastig tegen een team als Duitsland, Frankrijk, Italië...maar dat is sowieso altijd zo. Vooralsnog 3 keer overtuigend gewonnen..dat staat gewoon. Vooralsnog kan het toernooi niet beter lopen als dat het doet. Kan het desondanks ineens over zijn als je in de 2e ronde tegen Portugal moet. Dat kan ja. Maar denk je dat die weten zwaar ze staan na nederlagen tegen Duitsland en Frankrijk en een moeizame overwinning op Hongarije.

22 juni 2021 om 09:25

Ja hoor, die weten prima waar ze staan. Dat was namelijk wel een poule met teams van het niveau dat echt bepaald of je europees kampioen wordt of niet. Portugal weet dus precies wat ze moeten doen om van toplanden te winnen. Wij weten wat we moeten doen om van C landen te winnen. Helaas ga je die vanaf nu alleen niet meer tegenkomen.

22 juni 2021 om 12:16

Eerst hadden ze ook gelijk over dat systeem, nou, daar hoor ik ze al niet of nauwelijks meer over. Nu zijn het ineens laagvliegers en voor de wedstrijd nog angsgegeners, want Oekraïne had Frankrijk gelijk gehouden. Negatief gedraaid allemaal.

21 juni 2021 om 22:19

de een noemt het zeiken, de ander zal zeggen dat ze kritisch zijn. maar net hoe je het wilt noemen.
en wat dat betreft kun je beter kritisch blijven/ aan het zeiken zijn dan meegaan in een hosanna stemming en zeggen dat het allemaal zo goed gaat. want nu zullen de toplanden gaan komen en dan kun je beter kritisch blijven dan op een roze wolk zitten.

22 juni 2021 om 09:21

Kritisch ok, maar deze heren zijn toch ook totaal niet constructief? Derksen gaf de Boer een zesje. Ze zijn meer opzoek naar fouten, dan waardering tonen voor wat wel goed gaat.

22 juni 2021 om 09:28

Voor wie moeten ze constructief zijn dan? Jij denkt dat Frank de Boer met zn pen en papier in de aanslag zit als Derksen en Gijp de wedstrijd evalueren? Je kunt niet ontkennen dat als je tegen Macedonie al 3 tegengoals had kunnen hebben, je je maar beter kunt bergen als Mbappe, DeBruyne en Ronaldo op bezoek komen.

22 juni 2021 om 09:11

@teddy, waarom haal jij alleen het zeiken eruit? Ze benoemen toch wat er minder ging en wat er wel goed ging?

22 juni 2021 om 09:54

Omdat ze daar voor betaald krijgen. En omdat VZ geen redactie heeft om zelf met goede artikelen te komen.

Door de zwakke broeders tegenwoordig in de EK groepsfase, heb je pas na de poule een idee waar je staat als je een behoorlijke tegenstander hebt gehad. Alleen ben je dan met een beetje pech ook meteen klaar..

Ben straks benieuwd hoe ze het gaan doen als ze tegenover een Portugal staan, dan pas kunnen we kijken hoe goed het systeem van Frankie werkt.

22 juni 2021 om 11:04

Tegen Portugal kan ik het me nog voorstellen dat dat wel aardig gaat, want op zich valt de snelheid van de portugesen wel mee. Ronaldo is niet meer de Ronaldo van vroeger en is denk ik door De Ligt aardig in toom te houden. Een razendsnelle spits (frankrijk) gaat wel een probleem worden, want Blind/ De Ligt en De Vrij missen echt reactievermogen en snelheid als het daarop aankomt.

Al met al is het systeem best afhankelijk van de tegenstander. Je hebt ook meer aan De Roon als je het spel niet hoeft te maken en je moet inzakken. Klaassen zie ik persoonlijk graag in een wedstrijd waarin je meer naar voren speelt (met De Jong als punt naar achteren en Wijnaldum er naast). Met veel druk naar voren heb je ook meer aan Weghorst dan aan Malen (die weer beter is in de uitbraak).

Uiteindelijk weet je nooit hoe je staat als je verder komt in het toernooi want dan blijven de besten over. Feit is wel dat er de volle 9 punten in de poule is gepakt zonder blessures, slechts 1 gele kaart, genoeg doelpunten en zonder diep te hoeven gaan in wedstrijden. Ben niet kapot van het spel van Oranje en het systeem maar ik kan me niet voorstellen dat de Boer ontevreden is.

Gravenberch beter aan de bal dan De Roon klopt wel, maar deze wedstrijd niet. Poeh wat was Gravenberch slecht aan de bal zeg.
Ach sinds Johan heeft gezegd dat Gosens de slechtste speler is van Duitsland is t wel klaar met zijn analyses voor mij.

22 juni 2021 om 01:39

Je hebt niet iemand nodig die beter is aan de bal. Je hebt iemand nodig die ballen afpakt en weer inlevert. Niet nog een 3e middenvelder die denkt ook elke keer mee naar voren te moeten vliegen

Tegen een betere tegenstander zal iedereen , dus ook de laatste linie, meer gefocust zijn. Tegen dit soort tegenstanders heerst er meer de gedachten dat we uiteindelijk toch wel winnen.
De 1/8ste finale zal een mooie test-case zijn.

Volgens zei deze zelfde meneer Gijp een paar dagen geleden dat Nederland de beste verdedigers op dit toernooi heeft!

22 juni 2021 om 11:05

Neemt niet weg dat de beste verdedigers wel/ niet zijn opgewassen tegen de snelste aanvallers? Zeker als het middenveld het laat afweten.

Derksen ziet echt niet dat Gravenberch veel te ver naar voren vliegt hè. Je kan niet 3 middenvelders hebben die de drang naar voren alledrie hebben. Je hebt een stofzuiger nodig. De Roon dus

Als we zo redeneren (deels terecht) dan hebben de belgen hetzelfde?Rusland / oekraine Oostenrijk/ denemarkenMacedonie / finlandDe belgen lieten een soortgelijk niveau zien kwa worsteling, maar worden wel als top favoriet gezien door overwinningen op dezelfde weerstand.Lukaku , de bruyne en hazard overtuigen maar de rest van de belgen vallen mij tegen tot nu toe. Dit tekent de manier hoe we in nederland het glas leeg zien

lekker makkelijk om te zeggen dat toplanden er nog makkelijker tussen door zouden spelen. tegen toplanden zullen we toch wel 3 tandjes verdedigender gaan spelen lijkt me en dan komt er geen muis meer doorheen.

Al zoveel jaar "analyseren" en dan nog niet begrijpen dat dit soort concentratiedingetjes juist tegen grotere teams niet aan de orde zijn. Blijf het bijzonder vinden. Dingen als "nu is het Trajkowski, maar wat als het Benzema is...". Diessen kan dit ook vrij goed altijd. Nou, stelletje Sherlocks, Benzema laten ze er niet zo doorheen dribbelen.

22 juni 2021 om 11:06

Dan moeten ze echt zorgen dat de pass niet gegeven kan worden, want als die snelle Fransen 'hem' erachter leggen is er geen verdediger bij Nederland die het bij kan lopen.

24 juni 2021 om 10:50

Matthijs de Ligt was bij Ajax de snelste speler in de selectie.

Wat een negativiteit weer, die gasten begrijpen het gewoon niet. Frank speelt tegen Macedonie bewust iets meer open om voorin gevaarlijk te zijn, maar als het moet kan Oranje ook heel gesloten staan.

Backs die niet of nauwelijks opkomen, de Roon en Frenkie die inzakken dan heb je een linie van 5 achterin met twee ervoor en niet de minste spelers.

Waar ik het wel mee eens ben, Blind op links die brengt daar veel meer dan van Aanholt, Ake achterin erbij dan heb je de achilles hiel met snelheid ook opgelost.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
182 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2020-2021 Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
Laatste voetbalnieuws

Louis van Gaal voor de derde keer bondscoach van Oranje

Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De Telegraaf maakt woensdagavond melding van een akkoord tussen Van Gaal en de KNVB over een contract voor achttien maanden....Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren