Persoonlijk drama reden voor opvallende Italiaanse keeperswissel in minuut 89

Woensdag, 23 juni 2021 om 13:49Thijs Verhaar • Laatste update: 13:50

Bondscoach Roberto Mancini verraste in de derde groepswedstrijd tegen Wales door in de voorlaatste minuut zijn doelman Gianluigi Donnarumma bij een 1-0 stand naar de kant te halen voor Salvatore Sirigu. Zijn eerste keuze was niet geblesseerd en er was ook geen aanleiding voor een publiekswissel, dus fronsten veel voetbalfans hun wenkbrauwen toen het bord met nummer 1 omhoog werd gehouden. Er is echter een heldere verklaring voor het opvallende moment.

Door Thijs Verhaar

Italië komt dit toernooi erg sterk voor de dag en was na 3-0 zeges op zowel Turkije als Zwitserland al zeker van een plek in de volgende ronde. Mancini besloot daarop zijn opstelling flink om te gooien. Hij wijzigde zijn basiself op liefst acht posities ten opzichte van het duel tegen de Zwitsers en die keuze pakte goed uit, want door de 1-0 overwinning van de ‘B-ploeg’ zijn de Italianen zeker van groepswinst. Sowieso rouleert de coach veel, want al 25 van zijn 26 selectiespelers deden minimaal één minuut mee op dit EK. Alleen derde doelman Alex Meret wacht nog op een kans en die gaat er vermoedelijk ook komen in de knock-outfase van het toernooi.

Het artikel gaat verder onder de video
'Memphis was niet goed, die had gewisseld moeten worden!'
Meer videos

“Daar ben ik absoluut zeker van. Als Italië ergens een wissel over houdt, krijgt ook Meret zijn minuten”, voorspelt journalist Lelio Donato. Hij volgt de Azzurri namens Goal en legt uit dat er een persoonlijk drama aan de wieg stond van het plan om alle Italiaanse spelers mee te laten doen. “Om die keuze goed te begrijpen, moeten we terug naar 1990”, begint Donato zijn relaas. “Mancini zat destijds bij de WK-selectie, maar mocht geen minuut meedoen. Dat heeft hij meermaals de grootste smet op zijn spelersloopbaan genoemd en hij gaat er - hoewel hij het niet hardop gezegd heeft - alles aan doen om te voorkomen dat een van zijn jongens nu hetzelfde gaat overkomen.”

Mancini kende overigens een verdienstelijke interlandcarrière. Als gevierde spits van Sampdoria kwam tussen 1984 en 1994 tot een totaal van 36 wedstrijden voor de nationale ploeg. Ook was hij aanwezig op het door Nederland gewonnen EK van 1988. Daarin speelde hij wel vier wedstrijden mee en scoorde hij in het openingsduel tegen Duitsland, waardoor het voor hem des te pijnlijker was dat hij daarna niet mee mocht met het team dat twee jaar later tot de derde plaats reikte op het WK in eigen land. In de jaren erna zou hij nog zo nu en dan losse interlands spelen, maar hij zou nooit zo populair worden als hij als bondscoach nu wel is.

Nadat hij als clubtrainer grote successen vierde met onder meer Lazio, Galatasaray, Manchester City en vooral Internazionale, stapte in mei 2018 in bij Italië. De resultaten tot nu toe? 33 wedstrijden, 24 zeges, 7 keer gelijk, 2 nederlagen en een doelsaldo van 80 voor en 14 tegen. De belangrijkste omschakeling is echter dat hij een oud, uitgeblust team heeft getransformeerd tot een hongerige groep jonge talenten, die de weg wordt gewezen door enkele ervaren rotten als Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Ciro Immobile. De ploeg speelt misschien wel het mooiste voetbal van dit EK en wordt door wedkantoren steeds meer naar voren geschoven als potentiële winnaar.

“Italië is uitstekend bezig en dat is vooral te danken aan Mancini. Natuurlijk heeft hij een talentvolle groep tot zijn beschikking, maar het is zijn verdienste dat hij er een echt team van heeft gemaakt”, prijst Donato. “Iedereen heeft zijn waarde en dat maakt de bondscoach ook goed duidelijk. Ik vind het ook slim dat hij zijn beste spelers rust gunt waar mogelijk. Alleen is acht wijzigingen misschien wat veel om in één keer te doen”, plaatst hij toch een kritische noot. “De wedstrijd tegen Wales werd echter gewonnen en de Italiaanse pers is vol lof over zijn voornemen om iedereen speeltijd te gunnen. Dat zorgt er ook voor dat iedereen gemotiveerd blijft.”

Door de groepswinst van Italië is vast komen te staan dat Nederland de Azzurri pas in de finale tegen kunnen komen. Dit tot tevredenheid van Donato. “Tot nu toe vind ik Nederland en België naast Italië de beste indruk maken. De resultaten van Oranje liegen er niet om en met de ‘Italiaanse’ verdedigers Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt zit het achterin wel goed. Een sterke defensie is ook vaak de sleutel tot succes, maar toch denk ik dat er andere ploegen zijn die nog meer kwaliteit in huis hebben”, aldus de journalist, die Frankrijk als grootste kanshebber naar voren schuift. “Maar dat neemt niet weg dat Italië tegen Nederland een schitterende finale zou zijn.”


Poll

Wat zou jij doen als je bondscoach was?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door martinovici)

Kan hier alleen maar respect voor hebben!

21 juni 2021 om 14:12

tja, maar waarom begon hij dan niet met de 2e keeper en wisselde hij de derde keeper in. Dan was ie snel klaar geweest

21 juni 2021 om 22:24

De titel interpreterend dacht is dat er iets ergs in zijn familie was overkomen. Blijkt het de frustratie van Mancini te zijn van 31 jaar geleden. Beetje Italiaans drama, laten we het daar maar op houden.

22 juni 2021 om 13:31

Ik vond de woordkeuze ook heel apart. Hij heeft iets ervaren in het verleden (negatief) en wil dat nu compleet anders doen. Zijn goed recht als bondscoach en als mens ook een heel mooi streven.

22 juni 2021 om 15:03

Het is vrij intelligente clickbait- daarom is het ook zoveel bekeken. Je ziet een Donnaruma die Sirigu een knuffel geeft, lijkt een emotioneel moment. Je ziet de kop 'persoonlijk drama reden voor...' maar eigenlijk gaat het vrijwel nergens over. Gewoon dat Mancini weet hoe lullig het is vanaf de bank een toernooi te moeten volgen en daarom z'n ploeg wat minuutjes geeft in een groepsfase die toch al was gewonnen.

Het is verder ook niet alsof het armoe troef is in de selectie van Italie. Voor een Wales zou dit al snel neerkomen op zeer laag geklasseerde spelers opstellen. Bij Italie zijn de wisselspelers Belotti, Bernadeschi, Verratti...

Leuk bedacht. Een goede manier om te laten zien dat iedereen erbij hoort en deel uit maakt van het team.

22 juni 2021 om 12:24

Inderdaad.
Van Gaal deed overigens hetzelfde op het WK in Brazilië. Liet Krul natuurlijk invallen voor de penaltyreeks. En Vorm in de laatste wedstrijd waar het ging om plek 3.

Kijk Frank…. Zo kan het ook. In plaats van alleen maar dezelfde 5 namen als wissels te gebruiken kan je ook een signaal aan je hele selectie geven. Dat ze er allemaal bij horen en niet de helft er voor Jan doedel bij zit.

21 juni 2021 om 13:48

Hebben al 18 verschillende spelers gespeeld bij Oranje en Oranje heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Italië

21 juni 2021 om 13:56

We spelen een EK voetbal hé, niet een vriendentoernooi met een afsluitende bbq. Gewoon spelers wisselen waarvan hij denkt dat die nodig zijn.

21 juni 2021 om 14:06

Voor Jan doedel? Als je niet bij de 1e elf zit, dan zit je er bij voor een andere reden. Als iemand geblesseerd raakt, of als je tactisch iets anders wil. Je komt bij de 1e 11 door beter te zijn dan je collega en keihard te werken, niet omdat de bondscoach wil laten zien dat meedoen belangrijker is dan winnen en iedereen na afloop een participatieprijs krijgt. Dit is het EK, het hoogste van het hoogste. Persoonlijk zou ik me als topsporter pas echt niet serieus genomen voelen als ik in minuut 90 mag invallen, puur en alleen om later te kunnen zeggen 'ik heb ook twee minuutjes gemaakt toen!'

21 juni 2021 om 14:21

@soccerfan_1 Italië is al een geoliede machine, Nederland moet nog een hoop groeien, dus elke minuut is welkom. T is geen vriendschappelijk toernooi of zo.
Daarnaast zoals Primetime zegt, in 2 wedstrijden al 18 spelers gebruikt. Italië was ook niet vrij aan het wisselen toen ze nog niet door waren.

21 juni 2021 om 16:09

Volslagen onzin natuurlijk wat je zegt…. Italië heeft nu een reeks van 30 wedstrijden waarin het ongeslagen is, 10 wedstrijden op rij de 0 en het systeem zit er volledig ingeslepen bij de volledige selectie, Nederland daarintegen is net begonnen met een nieuwe formatie waarin jongens nog aan elkaar moeten wennen in deze formatie… echt een totaal andere situatie, buiten dat is de kans aanwezig dat Italië zo maar eens kampioen kan worden, waar voor ons die kans zo goed als 0 is… maargoed het is een hype geworden om ongefundeerd Frank aan te vallen. En buiten dat alles is er een reden als je niet bij de 1e 11 zit, dan zul je dus kwaliteit te kort komen en vooralsnog is dit volgensmij een EK en geen school toernooitje waar je iedereen even zijn minuutjes geeft..

21 juni 2021 om 19:01

En hoe los je dat op als 3 van de 5 de wedstrijd van hun leven spelen en vervolgens verwachten er weer in te staan en dan niet eens bij de wedstrijdselectie te zitten. Vind het een mooi bedacht iets maar denk dat het beter is dat een ieder gewoon z'n plek en rol weet

22 juni 2021 om 13:38

Alleen Koopmeinders, Klaassen, Krul en Bizot hebben nu nog niet gespeeld.

Wat een onzin. Het is geen schoolreisje maar profvoetbal. Gewoon altijd voor de beste gaan en niet iedereen te vriend willen houden. Alsof je na 5 spek-en-bonen minuten meedoen ineens belangrijk bent geweest.

21 juni 2021 om 13:52

Achja, het is natuurlijk ook wel zo dat Italië het af heeft gedwongen om dit mogelijk te maken met riante voorsprongen. Het zou inderdaad wél raar zijn als bijvoorbeeld Meret dalijk gebracht wordt, terwijl de wedstrijd dat niet kan gebruiken. Maar indien er ruimte voor is, is het natuurlijk prachtig om te kunnen doen in Mancini's positie, om die spelers ook het goede gevoel te geven.

21 juni 2021 om 14:01

Ben blij dat hij iedereen te vriend probeert te houden. De sfeer zit er echt heel goed in bij Italië en bij Frankrijk juist totaal niet. Je ziet ook gewoon het verschil. Frankrijk heeft veel betere spelers maar is geen echt team. Dit gaat ze misschien opbreken tijdens het EK. Liever dat iedereen tevreden is dan dat je met mensen traint die overal maar een beetje tegen aan trappen. Het is trouwens ook dat het kon voor Italië natuurlijk.

21 juni 2021 om 13:56

Normaal gesproken mogen er 23 spelers mee tijdens een ek. Dit keer mogen er 26 spelers mee. Het risico hiervan is dat er ontevredenheid heerst bij een grote groep spelers, wat weer voor invloed kan zorgen voor de prestaties. Mancini doet dit juist heel slim. Hij houdt iedereen betrokken zonder dat dit invloed heeft op de resultaten. Hij maakt imo heel goed gebruik van de situatie. Had italie meer moeite gehad om door te gaan naar de volgende ronde, dan had hij dit natuurlijk nooit gedaan.

21 juni 2021 om 14:23

ik denk niet dat 1 minuut spelen wat verandert aan tevredenheid. Daarnaast weten de reserve keepers helemaal wat hun rol is op een eindtoernooi, dat zorgt echt niet voor problemen.

21 juni 2021 om 16:14

Het lijkt mij dat als jij als 25e man meegaat dat je niet echt het recht hebt om te klagen om speelminuten, anders had je namelijk wel eerder bij de selectie gezeten. Voor Mancini is het op dit moment ook niet heel moeilijk om andere jongens op te stellen, ze zijn allemaal volledig bekend met het systeem waar hij Nederland bijvoorbeeld het 1 grote puinhoop word wanneer frenkie, gini, blind, vrij en de ligt nie meedoen

21 juni 2021 om 19:53

Juist wel! Stel dat je het EK wint of de finale haalt, dan kun je in ieder geval zeggen dat je hebt meegedaan op een succesvol EK. Dat doet zeker wat met het ego en de motivatie van de spelers. Daarbij is zeker bij een land als Italië iedereen apetrots als ze een interland spelen. Of dat nou 1 of 90 minuten is, het telt toch mee als interland.

21 juni 2021 om 14:12

Sorry maar dit is toch gewoon mooi gedaan van Italië en Mancini? Elke speler wil graag op het toernooi spelen als de mogelijkheid zich voordoet. Dan is het toch mooi dat Mancini dat sirigu gunt? Je kan wel lekker zuur gaan reageren etc maar ze hebben dit zelf afgedwongen. Door deze acties laten ze goed zien wat voor hecht team Italië is. Dat kan een ploeg als Frankrijk wel wat van leren, dat zijn gewoon 11 individuen.

21 juni 2021 om 14:33

Er staat niet dat je dan belangrijk bent, maar je hebt iig meegedaan. Het betekent waarschijnlijk veel voor spelers als hij er 30 jaar later nog mee zit. Het is toch te gek voor woorden om koopmeiners z’n vakantie af te pakken om 4x op de tribune te laten zetten zodat ie ervaring op kan doen

21 juni 2021 om 14:35

Goed dat je het zegt Dick Winnen. Dat weet Mancini natuurlijk niet. Die denkt nog steeds dat het een schoolreisje is. Heb je al gesolliciteerd als coach van het Italiaanse elftal want jij weet veel beter dan Mancini hoe je dat moet doen. Die kan er helemaal niets van, zo is wel gebleken.

21 juni 2021 om 14:48

Ik beweer toch nergens dat ik een betere coach ben dan Mancini? Ik ben het simpelweg niet eens met deze manier van benaderen. Zeker als het slechts om enkele minuten gaat, zie ik niet in wat dat nou toevoegt.

Snap niet dat er in de tekst staat dat 3e doelman ongetwijfeld nog een kans gaat krijgen in de KO fase. Hoe dan? Je gaat toch niet in beslissende fase je 3e doelman erin zetten? Is alleen mogelijk als Italiã« om de 3e/4e plek speelt of opeens met 3-0 voorstaat

21 juni 2021 om 13:52

Maar er is geen troostfinale.

Volgende ronde krijgen ze weer een B-land als tegenstander, dan is er genoeg ruimte om hetzelfde te doen als de laatste wedstrijd als je toch vijf keer mag wisselen.

21 juni 2021 om 14:01

Dat van die troostfinale was me helemaal niet bekend, thanks voor de info.

Ook tegen een b-land weet je niet wat er gebeurd. Dus vind niet dat je zo stellig kan zijn

21 juni 2021 om 14:10

als je met 3-0 voorstaat met nog 5 minuten te spelen zou het kunnen. Het is ook weer niet zo dat 3e doelman een kluns is, die opeens ballen gaat doorlaten.

21 juni 2021 om 14:14

@achmedn, klopt maar ik bedoel meer dat je ook tegen een b-land in de 89e minuut nog op 1-1 kan staan bv

Italië mag echt blij zijn met Mancini. Roept spelers op die in vorm zijn en veel spelen bij hun clubs, laat hen best aanvallend spelen met hoog op het veld pressie zetten en nu dit. Doet mij een beetje denken aan Van Gaal in 2014. Vooraf zagen weinig mensen Italië als titel kandidaat, maar ik denk dat ze best dicht in de buurt van de beker kunnen komen.

Ik vind het een mooi gebaar. Louis van Gaal deed dit toen ook op het WK 2014 geloof ik. Iedereen had gespeeld alleen Michel Vorm nog niet en die kwam er toen in de laatste minuten in tegen Brazilië.

21 juni 2021 om 13:56

Zal voor iedereen persoonlijk anders zijn, maar ik zit liever een heel toernooi op de bank, dan zo’n minuutje mogen meedoen. Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk is als je tijdens zo’n toernooi niet speelt, maar daar verandert zo’n minuutje toch niks aan.

21 juni 2021 om 14:06

@boris19, denk dat het beetje afhankelijk is van leeftijd en positie. Als keeper heeft het vaak wel iets lulligs vind ik omdat het zo duidelijk is maar als ik een jonge gozer als Gakpo ben, ja dan zou ik er graag inkomen

Bij Italië loopt het al als een trein, dus die vastigheid is er in principe al. Bij Nederland is dat wel een ander verhaal natuurlijk met het nieuwe systeem, dus wat dat betreft kan je het De Boer niet echt kwalijk nemen dat ie niet meer wisselt.

Rare titel, dacht dat er op persoonlijk vlak iets ernstigs was met Donnarumma (bv inbraak in zn huis tijdens de wedstrijd)

Nou nou, een persoonlijk drama... Mancini baalde ervan dat hij 31(!) jaar geleden niet mee mocht doen tijdens een eindtoernooi. Lekkere clickbait weer. Ik denk dat veel mensen bij een persoonlijk drama denken aan het verliezen van een dierbare of dat je huis afbrandt.

Mooi initiatief! Als de omstandigheid ernaar is, waarom niet?

Respect....houdt in iedergeval de motivatie er goed in...

Allemaal mooi hoor, maar we moeten zo snel mogelijk af van die vele wissels... Je hebt continu het gevoel naar een oefenwedstrijd te kijken!

Ik ben echt serieus onder de indruk van Italie.
Ze spelen hoog tempo in een aanvallende 433 formatie.

Het is echt voor een voetballiefhebber een genot om naar te kijken en dat voor een land als Italie waarbij normaal gesproken verdedigen en de 0 houden prioriteit nr 1 is.

Ze zijn voor mij tot nu toe de leukste ploeg om naar te kijken en gun ze echt het kampioenschap.

23 juni 2021 om 10:19

Zou het niet erg vinden mocht Italië dit EK winnen.

Hebben 2x in de finale gestaan deze eeuw maar niet gewonnen. 2000 en 2012 (al gunde ik ze in 2000 helemaal niks :P ) maar nu vind ik het niet erg.

Maar het leukste zou zijn als Oranje de titel pakt!

Van Gaal deed dit ook in 2014. Elke speler heeft toen minuten gemaakt. Vind ik toch een mooi gebaar om op die manier deel uit te maken van het team.

Natuurlijk moet altijd het beste team spelen, maar als het kan (stel we staan in de finale met 3-0 voor ) dan gun je Krul bijvoorbeeld nog wat minuten, of Veltman.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Italië

FIFA ranking: 10
245 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
F. ChiesaAanvaller72
A. BelottiAanvaller60
D. BerardiAanvaller60
C. ImmobileAanvaller62
L. InsigneAanvaller62
L. BonucciVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren