De Roon: ‘Ik heb na afloop wat mooie woorden gesproken in de kleedkamer’

Vrijdag, 18 juni 2021 om 13:14Dominic Mostert • Laatste update: 13:19

Marten de Roon is trots op het bereiken van 25 interlands in dienst van Oranje. De middenvelder stond donderdag 73 minuten op het veld tegen Oostenrijk (2-0 zege) en nam na afloop het woord in de kleedkamer. "Ik heb na afloop wel een paar mooie woorden gesproken in de kleedkamer", geeft hij aan. "Dat ik heel trots ben op die 25 caps en vooral omdat ik de 25ste tijdens het EK mocht spelen én doordat ik het heb bereikt met deze groep."

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zou jij Marten de Roon in de basis opstellen bij Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door bongiorno)

Ik heb gisteren goed op hem gelet. Voetballend is het niet zo veel natuurlijk, maar man, wat leest ie het spel verdedigend goed. Door De Roon kon Dumfries veel mee op komen, De Roon dichtte constant het gat dat viel. Geldt ook als Van Aanholt of Wijdal mee opkwamen. Ik dacht echt: Wat moeten we met De Roon, maar in dit systeem, waar we voetballend niet al teveel hoeven te verwachten, is hij echt zo belangrijk en volledig op zijn plek.

18 juni 2021 om 13:25

Dat soort spelers zijn nu simpelweg minder geliefd in Nederland. In Nederland zien we liever een 10 op 6 dan een De Roon.

18 juni 2021 om 13:27

Vooral omdat men ook voornamelijk kijkt naar 'aan de bal'. Dus een 10 op 6 maakt dan een veel betere indruk, maar hetgeen Formus beschrijft wordt niet snel gezien. Mooi omschreven @Formus!

18 juni 2021 om 13:32

Valt wel mee denk ik. We kunnen erg genieten van een speler als Kanté. Dat is natuurlijk buitencategorie, maar het is niet alsof we alleen een 10 op 6 kunnen waarderen.

Ik vind De Roon redelijk maar niet heel bijzonder. Maar goed, we zullen het met dit team moeten doen. Lijkt me ook een prima kerel verder.

18 juni 2021 om 13:33

@FR-RKC dat heeft toch niets te maken met minder geliefd. Wouters, Davids etc waren wel geliefd hoor. v Bommel / de Jong ook.

De Roon komt gewoon echt te kort. Kijk Makelele of Kante die super waren op die posities, die brachten zo veel meer.

de Roon heeft geen rust en te veel balverlies. Brengt echt veel onrust, omdat hij gewoon te kort komt.

Je zag gisteren ook dat tempo te laag lag, zelfs tegen een team wat er weinig van kan en niet beter kan. Als je Gravenberch ernaast had, of Wijnaldum terug en Klaassen 10, breng je veel meer voetbal.

18 juni 2021 om 13:45

In Nederland zijn we gewend om inderdaad zoals Psvfan zegt te kijken hoe een voetballer is aan de bal en minder oog hebben voor het verdedigende aspect. Grappig dat ik dit lees want ik had het hier gisteren tijdens Oranje nog over met een maat van me dat we op een hele andere manier naar voetbal kijken dan andere landen weer. Dat maakt de Roon al snel ondergewaardeerd terwijl hij wel een belangrijke speler is in het opzicht zoals Formus ook aangeeft.

18 juni 2021 om 13:48

Dat is niet helemaal waar naar mijn idee. Van Bommel en De Jong waren ook niet bepaald gracieuze 'tiens' op zes. Schopten soms alles dwars doormidden wat een hartslag had, maar punt is dat ze wel goed in het voetballende gedeelte. Soms gaf hun spel plaatsvervangende schaamte, maar negen van de tien keer toch wel degelijk waardering.

De Roon is technisch gewoon zwaar minder en dat stoort mensen vooral. Het zit hem ook in de overschatting van Atalanta in het bijzonder en de Serie A in het algemeen. De teams daar spelen met de linies dichter op elkaar, niet zelden afwachtend en vanuit de discipline en bovendien veel minder dynamisch. Niet voor niets slagen Eredivisiespelers daar de laatste jaren relatief gemakkelijk en ik verwacht ook dat Teun Koopmeinders met een transfer naar Italie een aanwinst zal blijken; in Engeland, Duitsland en Spanje is zijn handelingssnelheid een probleem, maar bij Atalanta, Rome of Napoli zou het met hetzelfde gemak meekunnen als De Roon.

Naar mijn mening moet je zoveel mogelijk spelers hebben die een behoorlijk balgevoel hebben om moeiteloos een strakke pass te kunnen geven of aannemen. Voor Dumfries maak ik vanwege zijn dadendrang en gebrek aan concurrentie een uitzondering in deze lichting, maar Weghorst en De Roon zou ik lachend vervangen voor Malen en Gravenberch.

18 juni 2021 om 13:56

Eens met gomes1psv. De Roon mist een bepaalde basistechniek aan de bal. Daar hechten we in Nederland veel waarde aan. Het betekent echter niet dat zijn verdedigende kwaliteiten ondergewaardeerd worden. Behalve een Nigel de Jong en Van Bommel had je ook een Davids. Die werd zeer zeker gewaardeerd.

18 juni 2021 om 14:04

Hij kon anders wel prima mee bij Middlesbrough, ook al degradeerde de club. Maar als we praten over overschatting, dan zijn we in Nederland de laatste die daar over mogen praten. Als er een competitie is wat wij overschatten, dan is het de Eredivisie wel. We moeten altijd Ajax op z'n blote knieeen bedanken dat zij de eer hoog houden, maar de rest speelt vrijwel niks klaar. Heel soms een uitschieter van PSV en AZ, maar voor de rest vliegen we in de voorondes/poulefase of 1/8ste finales eruit. Hoe kan trouwens Atalanta vanuit de discipline spelen als ze 90 doelpunten in de competitie hebben gemaakt? Zo gedateerde mening weer over de Serie A...

18 juni 2021 om 14:29

Nigel de Jong kon naast dat hij een enorme schopper was ook erg goed voetballen, vbommel functioneel ook vele malen beter dan de Roon. Daarbij vallen tekortkomingen dan ook niet op omdat het "aan de bal" ruim voldoende is.

18 juni 2021 om 14:35

Ook eens met gomespsv...Davids Van Bommel De Jong ...dat waren brekers die toch gewaardeerd werden. Allereerst waren ze verdedigend beter...ik bedoel een Nigel de Jong...daar kwam je niet voorbij en zo wel dan kreeg je een schop. De roon is te fragiel en lief. Maar ook aanvallend kon je deze spelers er wel bij hebben, dat 8n tegenstelling tot de Roon.

18 juni 2021 om 13:29

De Roon is ontzettend belangrijk, maar het is natuurlijk heel makkelijk wat roepen omdat hij technisch wat minder is. Mensen die roepen om bv Gravenberch op zijn plek zien gewoon niet in dat je middenveld dan ontzettend kwetsbaar is als je geen spelers als De Roon erin hebt staan. Doet het tot nu toe prima in oranje en op dit EK ook. Hij heeft niet het niveau van Davids, van Bommel of Nigel de Jong, maar is gewoon erg nuttig. Met Wijnaldum en Frenkie heb je twee middenvelders die aan de wandel gaan, dan heb je iemand nodig die de troep opruimt.

18 juni 2021 om 15:29

Gravenberg heeft me ook totaal nog niet overtuigd dat hij echt zo veel toevoegt op dit moment

18 juni 2021 om 18:13

Inderdaad AsRoma8. Ik snap dan ook niet dat mensen Gravenberch als vervanger van De Roon zien. Dat gaat namelijk gewoon echt niet werken. Veel en veel te laks nog die jongen. Zijn invalbeurten waren ook ronduit slecht. Nou vind ik De Roon ook absoluut niet goed genoeg, wat niet aan het type speler ligt. Ik kan namelijk wel genieten van een echt slot op de deur. Mijn probleem met De Roon is juist dat hij juist dat niet goed genoeg doet. Hij verliest voor een cvm te veel duels, wordt fysiek te vaak afgetroefd en loopt juist te vaak uit positie. Dat hij voetballend minder is, is een gegeven. Maar daar heb ik dan minder problemen mee. Juist waarom hij er in staat, vind ik hem niet goed genoeg in. Maar wel de beste van de selectie daarin... Gravenberch kan gewoon echt niet op die positie. Dan kom je dus uit bij Koopmeijners, waar ik onvoldoende beeld van heb of hij dit niveau aan kan...

18 juni 2021 om 13:30

Helemaal eens! Bovendien een leuke sympathieke gozer!

18 juni 2021 om 13:45

Je kon het vergelijken met de Belgen gisteren. In de eerste helft speelde ze zonder 6 en daarna met Witsel het was veel stabieler achterin door deze wissel dan voorheen. De Roon is een type speler je irriteert je als hij erin staat, maar je mist hem als die niet speelt. Overigens verzorgen Frenkie en Wijnaldum ook veel meer de opbouw dan voor het EK, hierdoor kan de Roon zich ook meer focussen op het verdedigende in plaats van dat hij het spel moet maken.

18 juni 2021 om 16:25

Hij kan het spel ook niet maken en valt qua verdedigende middenvelders in de middenmoot van Europa. Komt niet eens in de top 20. Maar twee wedstrijden zakt hij niet door het ijs en het is ineens de grote meneer? Ik vind dit heel vreemd. Het zal de EK-gekte wel zijn.

18 juni 2021 om 17:25

Zeg ik ergens de grote meneer? Ik zeg alleen je hebt een type de Roon nodig. Daar heb je op dit moment maar eentje van. Met Klaassen, van de Beek wordt je op het moment gewoon overlopen. Het viel me op bij België hoe belangrijk een 6 is in het systeem. Die werden namelijk de eerste helft ook compleet overlopen.

18 juni 2021 om 18:21

Ik zie je meermaals roepen dat De Roon het niet is voor jou. Dan vraag ik me af wie je daar eerder zou willen zien? Tegen Oostenrijk werd namelijk direct duidelijk dat een middenveld met Wijnaldum, Frenkie & Gravenberch zijn verdedigende balans mist. Door het wisselen van De Roon moeten voornamelijk De Jong en Dumfries veel meer verdedigend werk opknappen, waardoor men veel minder aan aanvallen toekomt.

18 juni 2021 om 13:47

Veel mensen onderschatten de Roon omdat het niet opvalt wat hij doet. De rede dat Frenkie kan excelleren is door spelers als de Roon. Zet daar een aanvallende middenvelder neer en dan wordt het meteen stukken duidelijker hoe belangrijk zijn rol in het team is.

18 juni 2021 om 13:58

Hij heeft nu twee wedstrijden redelijk gespeeld, maar kunnen we alsjeblieft niet direct doen alsof dit een ontbrekende schakel was? Want dat is en was ie gewoon niet. Dikwijls verliest ie nog nodeloos de bal of staat ie verkeerd. Je geeft hem vooral krediet voor het lopen op zijn positie, en dat is gewoon niet goed genoeg om hem de hemel in te prijzen. Eerlijk is eerlijk, hij speelt dit EK prima dusverre, maar in de 23 interlands daarvoor heb ik hem echt nooit fatsoenlijk zien spelen.

18 juni 2021 om 14:49

Inderdaad, redelijk tegen 2 zwakke broeders. Straks eens kijken als het tempo met 30% omhoog gaat en je tegenstanders treft die de fysiek er in gooien. Dan wordt ie als fragiel mannetje opgegeten met huid en haar.

18 juni 2021 om 17:43

Nadeel blijft dat Dumfries voetballend enorm belerkt is. Had Nederland een back als TAA, Cancelo of Dani Alves, dan was De Roon perfect geweest op het middenveld met Oranje, omdat de RB dan het voetballende gedeelte aan de rechtkant tot zich kon nemen en De Roon voetballend weinig hoeft te doen. Nu moet hij teveel het spel maken door de gebrekkige goede back van Nederland. Een combinatie De Roon - Cancelo, De Roon - Alves, of De Roon - TAA was echt briljant geweest in dit Oranje.

Stofzuigers als De Roon worden altijd ondergewaardeerd door de massa (zeker in Nederland). Waar een Kante het wat flamboyanter doet voor de Fransen, doet Marten dit degelijk voor Oranje. Nee hij is geen Davids of Wouters op die plek maar functioneel vult hij het goed in. Qua systeem komt hij momenteel te vaak in balbezit en dat is waar het heibel zit tegen De Roon. Daar kan hijzelf weinig aan doen men moet dan bij De Boer wezen. Bij Atalanta zie je dat hij wel optimaal gebruikt wordt en belangrijk voor het team is, hij pakt ballen af, haalt de counter eruit en levert weer in bij de spelmaker. In Oranje kan hij vaak genoeg de bal niet kwijt na verovering omdat men stilstaat (lees laag tempo) waardoor hij terug of breed moet passen naar een back of zelfs de keeper. Tja, dit vertraagd het spel já helemaal mee eens maar dat ligt nogmaals niet aan Marten. Als je analytischer kijkt, zie je dat Marten wel degelijk een meerwaarde is.

Leuke gozer, maar bovenal ont-zet-tend nuttig in dit elftal. Mensen hebben de neiging dit soort gasten onder te waarderen, aangevoerd door types als Derksen, maar feit is dat hij bij een topploeg (geen -club) in Italië al jaren onbetwist is en ook bij zowel Ronald Koeman en Frank de Boer verzekerd is van een plek in het elftal. Let maar eens goed op De Roon, de beste jongen zit overal tussen en dicht zo veel gaten. Het is (mede) daardoor dat Frenkie zijn stempel kan drukken en Dumfries kan opstomen.

18 juni 2021 om 14:01

Mensen hebben vooral na twee wedstrijden de neiging om weer te gaan overwaarderen. Kun je me een goede wedstrijd van de Roon aanwijzen van voor het EK? Oekraine en Oostenrijk zijn niet bepaald de wereldtop hoor. Hij is in die 25 interlands misschien 5 keer niet door het ijs gezakt en nu is ie ineens zo ontzettend nuttig en zo ontzettend ondergewaardeerd. Nee, sorry, eerst maar eens echt zien dat ie een topwedstrijd speelt voor Oranje, in plaats van 'hij staat er toch en maakt niet bij elk balbezit een fout'.

18 juni 2021 om 14:14

Ja hij heeft genoeg goede wedstrijden gespeeld in die 23 wedstrijden ervoor, maar dan moet je natuurlijk wel enigszins een kijk erop te hebben. Dit zijn dezelfde mensen die Wijnaldum slecht vinden en Dumfries waarschijnlijk ook. Jammer dat ze tot nu toe een goed EK spelen hé?

18 juni 2021 om 15:02

Dit is dus precies wat ik bedoel.. Bedankt voor het onderstrepen van mijn punt inzake de beperkte kijk, uit onmacht of onwil, van de meeste mensen. Jij denkt toch niet serieus dat zowel Koeman als De Boer, toch mensen die verdenk van meer inhoudelijke en relevante kennis dan dat jij hebt, De Roon blijven opstellen als hij in, zoals jij schetst, 20 van de 25 wedstrijden door het ijs is gezakt? Je moet de kwaliteiten wel willen zien natuurlijk. Het is geen sierpaardje nee, maar daar hebben we het elftal ook niet voor. Als je niet voetballend superieur bent en dus een degelijk slot op de deur moet hebben dan zijn types als De Roon onmisbaar.

18 juni 2021 om 16:19

Sterk argument, je moet er gewoon 'kijk op hebben'. Dat scheelt, en ik zal het in gedachten houden als ik volgende keer waar dan ook een argument over probeer te maken. 'jij hebt er gewoon geen kijk op'. Makkelijk zat!

18 juni 2021 om 16:23

De Roon is gezien zijn prestaties bij Atalanta onmogelijk niet op te roepen, en hij heeft bij Atalanta absoluut zijn functie als breekijzer op het middenveld. Het is een beetje een Bas Dost verhaal geweest voor 90 procent van zijn tijd bij Nederland- je moet hem wel oproepen vanwege zijn prestaties, maar het werkt het grootste deel van de tijd gewoon helemaal niet in Oranje. Koeman en de Boer riepen ook steevast Babel op, die ook in tweederde van zijn interlands geen knikker heeft geraakt. Je beredenering komt neer op: Koeman en de Boer zijn professionals dus ze weten het gegarandeerd beter (dat kan, maar dan zou je over elke opstelling, oproep of tactische keuze maar moeten zwijgen) en dat je de kwaliteiten 'moet willen zien' terwijl je als je het hebt over een 'degelijk slot op de deur' ik niet denk aan het talloze balverlies en het totale gebrek aan stootkracht dat je hebt als je met 5 verdedigers en de Roon tegen een Oekraine, Schotland of Oostenrijk speelt.

18 juni 2021 om 18:13

100% eens met je comment. Vind het dan ook schandalig dat hij door Voetbalzone tot 2x toe een belabberd cijfer krijgt toebedeeld. Je verwacht van een dergelijke redactie toch een wat scherpere kijk? Benieuwd wat er met mijn comment gebeurt overigens 😉

Ik zie nog steeds liever Blind op zijn positie. Die is de meester van positioneren en aanvallend beter.

18 juni 2021 om 13:34

Op die positie moet je juist verdedigend beter zijn.

18 juni 2021 om 13:35

Maar Blind kan dat niet meer belopen. Het is dat hij zo goed aan de bal is, maar hij moet niet gaan stofzuigen in het NL elftal

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

18 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren