Van der Vaart waakt voor herhaling van 2008: ‘Absoluut niet doen’

Vrijdag, 18 juni 2021 om 11:12Yanick Vos • Laatste update: 19:20

Rafael van der Vaart denkt dat het goed is als bondscoach Frank de Boer in de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië een aantal wissels doorvoert, daar Oranje zich toch al als groepswinnaar heeft geplaatst voor de volgende ronde van het EK. De oud-international benadrukt dat de bondscoach er goed aan doet om in niet bijna het hele elftal te wisselen, zoals Marco van Basten deed in 2008. Waar Van der Vaart denkt aan rust voor Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Daley Blind, is Kees Kwakman van mening dat De Boer meer wissels moet doorvoeren en in het laatste groepsduel voor een 4-3-3-formatie moet kiezen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door glennn)

Niet het hele team wisselen is prima, maar als de boer 532 wil blijven spelen, is dit natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om het systeem er verder in te slijpen.

18 juni 2021 om 11:25

Precies mijn gedachte. In die oefenwedstrijden speel je ook niet met je B elftal toch? Ik denk dat we deze kans gewoon moeten grijpen om als elftal verder te groeien door gewoon serieus die wedstrijd in te gaan

18 juni 2021 om 11:36

Of experimenteren met anders spelers. Gravenberch en malen ipv de roon en weghorst lijkt me wel een keer interessant bijvoorbeeld. Vind die eerste 2 gewoon echt beter in goede doen, maar het zijn nog jonge Eredivisie talenten, dus ben wel benieuwd hoe dat zou uitpakken.

18 juni 2021 om 11:42

Dat zou ik ook doen. Weghorst heb je echt zo weinig aan in dit systeem

18 juni 2021 om 12:52

Kwalitatief gezien wel Zytto34, maar vooralsnog ben ik absoluut niet onder de indruk van hun invalbeurten. Malen deed buiten de assist voor de goal niks. En Gravenberch viel ronduit slecht in. Geen inzet, geen beleving, niks. Ik zou persoonlijk kijken naar welke spelers vermoeid zijn. Frenkie is heel belangrijk, maar heeft ook echt super veel gespeeld dit seizoen. Verder niet te veel wisselen. Malen zou kunnen inderdaad. Voor De Roon zie ik liever iemand anders, maar ja wie? Koopmeijners? Het is allemaal niet echt hosanna daarachter.

18 juni 2021 om 13:27

@zytto ja zelfde idee. Gewoon doorbouwen en eventueel op een paar nuttige posities wat dingen uitproberen. Maar ook dan moet je de kern grotendeels laten staan.

18 juni 2021 om 16:10

Hij ziet de Roon zo'n beetje als belangrijkste speler in dit systeem. Gok dus dat die niet speelt aangezien bij een nieuwe gele kaart geschorst is.

18 juni 2021 om 11:33

Mee eens. Misschien max 1 of 2 basisspelers rust geven en rond de 50e/60e minuut gewoon nog 5 man naar de kant halen. Lijkt me voldoende rust voor die mannen.

Lijkt mij sowieso niet handig om te doen. Je ziet dat dit elftal nog zoekende is in deze formatie, dus moet je elke minuut aangrijpen om het er verder in te kunnen slijpen.

Lol, daar dacht ik dus ook meteen aan. Al hadden we toen wel betere spelers en tegenstanders

18 juni 2021 om 11:26

Situatie van Boulahrouz was toen waarschijnlijk meer bepalend dan een wedstrijd met een ander team spelen. Ik zou gewoon vragen aan de speler per persoon zelf wat hij wil. Een blind en een Frenkie spelen volgens mij gewoon graag om in het ritme te blijven. Voorin kun je misschien de jong brengen Ipv Weghorst. Systeem zou ik nu niet veel aanpassen. Eerst zo beginnen en dan misschien tweede helft 4-3-3 als test

18 juni 2021 om 11:34

Weghorst moet je juist laten staan. Als er iemand zoekende is in dit systeem is hij het wel.

18 juni 2021 om 12:26

Ja, Weghorst is zeker zoekende. Naar de bal die hij nooit krijgt.

18 juni 2021 om 12:39

Weghorst past ook niet in dit systeem, hij is gevaarlijk in de 16 maar kan verder totaal niet voetballen, elke bal springt een meter van zijn voet af, handelingssnelheid is te laag, snelheid om te counteren mist ook, teveel minpunten imo, het is eigelijk ook een speler die op dr bank hoort

18 juni 2021 om 12:53

Weghorst heeft de meeste kansen gecreëerd en stond vaak op de juiste plek. Z'n medespelers lieten het vaak afweten

Je kan wat spelers rust geven en de spelers die wel willen spelen na een helft wisselen of na een uur eruit halen. Ik hoop persoonlijk op Krul, Promes, Timber, De Vrij, Blind, Wijndal, Gravenberch, Klaassen, De Jong, Malen en Weghorst. Ik snap de hetze tegen Promes, maar ik kan me een aantal prima wedstrijden herinneren van hem als wingback. Het zou mooi zijn om Krul wat minuten te gunnen en talenten als Wijndal, Timber, Gravenberch en Malen te laten ruiken aan een EK. Dan kan je na een helft Ake en Koopmeiners De Jong en Blind laten vervangen en in het restant van de wedstrijd nog omschakelen naar een 4-3-3 en jongens als Veltman, Luuk de Jong, Gakpo of Berghuis brengen als opvulling. Voor de mensen die onder mij reageren: aangepast!

18 juni 2021 om 11:25

Hoeveel wissels wil je doorvoeren?

18 juni 2021 om 11:27

Je mag maar 5x wisselen he :P

18 juni 2021 om 11:35

Dumfries sowieso laten spelen tegen Macedonië. Die kan dan aan zijn moyenne werken inzake de strijd om topscorer van het toernooi te worden.

18 juni 2021 om 13:01

Dat zijn wel veel wissels Suarez 7. Zou je niet juist De Ligt laten staan, om hem ritme te geven? Dat lijkt mij namelijk wel verstandig. En ik zou juist iemand als Frenkie, die verreweg de meeste minuten van iedereen heeft gemaakt dit seizoen, rust geven.

Persoonlijk heeft Gravenberch mij in Oranje absoluut nog niet overtuigd. Zijn invalbeurt gisteren was zelfs ronduit slecht. Geen drive, geen wil, helemaal niks. Dan zou ik eerder Koopmeijners voor De Roon laten spelen en dan Wijnaldum en Klaassen bijvoorbeeld.

Persoonlijk zou ik Berghuis graag zien, maar in de 532 opstelling heeft hij gewoon echt geen plek helaas. Tenzij FdB hem op een soort van 10 positie wil zetten, maar dat betwijfel ik. Lijkt mij ook niet ideaal.

Ik zou dus echt kijken naar vermoeidheid van spelers, ipv gewoon te wisselen om te wisselen. En misschien wel weinig wisselen in de basis (2 posities bijvoorbeeld), maar dan gewoon in de rust bijvoorbeeld al 3 wissels toepassen.

In 2008 was Rusland gewoon beter had niks met spelers rust geven te maken. Er wordt altijd een excuus gezocht.

De Fransen en Italianen zo in hun hemd zetten om vervolgens door het tactisch (hiddink) sterke Rusland eruit geknikkerd te worden. Wat voelde dat slecht zeg.

Iedereen wisselen en te lang geen wedstrijd laten spelen is onverstandig, wat in het artikel aangegeven wordt. Laat Malen meer in ritme komen want die hebben we harder nodig dan Weghorst. Frenkie moet zeker een helft rusten want die hebben we nog 3 wedstrijden nodig.

De Boer laat z'n ploeg gotsydank niet zo vroeg pieken als v Basten destijds deedt. Hoop dat ze in de achtste en kwartfinale nog op de "spaarstand" kunnen spelen,zonder kaarten te pakken.Halve finale mogen ze los gaan,om de finale af te maken met artistiek vernieuwend spel van een totaal andere orde.

18 juni 2021 om 11:38

Gezien de zwakke tegenstand in de poulefase kan ik me niet voorstellen dat Oranje al veel energie kwijt is😀 Gewoon de elf laten staan die normaal spelen lijkt me het beste.

Het was destijds helemaal niet gek dat Marco de ster spelers toen rust gaf. Nederland versloeg de wereldkampioen en vice-wereldkampioen van toen. 'de grote 4' draaiden op volle toeren het was niet gek om ze te laten rusten. Verlies tegen Rusland kwam neer op fitheid, onervarenheid (van die 4 spelers) en een vleugje Nederlandse arrogantie.

18 juni 2021 om 11:34

Moet ook wel zeggen dat de Russen echt de wedstrijd van hun leven speelden. Zozeer zelfs dat men verwachtte dat de Russen een dominante positie in het Europees voetbal zouden in gaan nemen, wat achteraf gigantisch is meegevallen.

18 juni 2021 om 11:56

De belangrijkste reden lijkt toc nog altijd dat de vrouw van Boularouz destijds een miskraam heeft gehad. Dat heeft echt hevige impact gemaakt op de selectie

18 juni 2021 om 12:00

En de blauwe tongetjes he van de Russen.

Achteraf, een koe in zijn kont kijken Rafael! Was/is gewoon een verstandig besluit om spelers rust te geven. Ik blijf er trouwens bij dat de Russen die wedstrijd in 2008 stijf stonden van de doping....heb nog steeds dat beeld van Arshavin met zijn blauwe tong en lippen op mijn netvlies

Rust geven was en is prima. Rusland had gewoon een uitstekend tactisch plan wat van Basten niet had voorzien én niet op reageerde. Met een briljante Arshavin die tussen de linies bewoog en alle vrijheid had om dat te doen.

18 juni 2021 om 14:49

En die links back dan? Ben zijn naam vergeten Pff wat denderde hij er iedere x overheen zeg, had eigenlijk verwacht dat die 2 een grote toekomst tegemoet zouden gaan, dat viel achteraf gezien behoorlijk tegen.

18 juni 2021 om 15:40

Klopt ja, Arshavin ging, mede op basis van dat EK, naar Arsenal, maar dat is nooit echt een succes geworden.
Heb hem met FM overigens nog wel regelmatig "aan de praat" gekregen, maar dat is in het echte leven helaas nooit gebeurd.

Het was in ieder geval een behoorlijk stukje "realiteitszin" wat we van Hiddink kregen. Na Italië en Frankrijk ging niemand ons kloppen, nou, dat bleek iets anders te liggen...

18 juni 2021 om 18:57

wandering

Youri Zhirkov bedoel je. Die bestreek inderdaad in die pot de gehele linkerkant. Eigenlijk het type wingback dat oranje op dit moment echt mist!

18 juni 2021 om 18:58

Oelie

Mee eens. het had niks te maken met die rust, Hiddink heeft ons gewoon geraakt waar we kwetsbaar waren en onze zwakheden perfect bloot gelegd. En waar de ballen in de drie voorgaande wedstrijden lekker vielen, deden ze dat tegen Rusland niet. En toen werd het knokken en vechten en dat was in het voordeel van de Russen.

Ik zou graag Ake Koopmeiners Gravenberg Klaassen en Berghuis willen zien. Die kunnen allemaal wel in dit systeem spelen. Robben speelde in 2014 ook naast Van Persie op papier. Dat kan Stevie echt wel

De Ligt, Blind, Wijnaldum, Dumfries en de Jong allemaal wisselen na een uurtje ofzo. En misschien Malen of Wijndal een potje laten spelen zou prima zijn.

Het gaat er niet alleen om dat er spelers zijn die rust nodig hebben het gaat er ook om dat je spelers wat speeltijd geeft als dat nodig is.
Ik zou niet meer van systeem veranderen en gewoon aan dit systeem vasthouden. Dit systeem zou zeker tegen de sterkere tegenstanders beter tot zijn recht komen .

Sommige spelers rust geven. Sommige spelers juist wedstrijdritme.
Matthijs de Ligt gewoon een helftje laten spelen. Vervolgens in de rust wisselen en met een gerust hart Timber brengen.

Verder zou ik Blind een wedstrijdje rust geven en met Aké starten.
Van Aanholt gewoon een helftje voor de wedstrijdritme (dan kan hij in de KO fase gewoon 90 minuten).

Frenkie zou van mij wel volledige rust mogen krijgen. De rest gewoon laten zoals het is. Gravenberch voor Frenkie.

18 juni 2021 om 13:04

Ik zou De Roon eigenlijk ook wisselen voor bijvoorbeeld Koopmeijners. Eens kijken hoe het dan gaat. Gravenberch heeft hij tot nu toe in Oranje echt niet kunnen bekoren, niet in de laatste plaats vanwege zijn houding. Terwijl ik hem bij Ajax zeker wel indruk vond maken. Maar bij zijn invalbeurten in Oranje zie ik telkens een lakse, ongeïnteresseerde speler die lijkt te denken dat hij het op talent alleen kan.. Zijn invalbeurt gisteren was bijvoorbeeld ronduit slecht. Hij liep een beetje te slenteren, zette half druk, bood zich nauwelijks aan en was onzuiver in de passing bij de schamele ballen die hij wel kreeg.

Dan zou ik persoonlijk dus misschien eerder Klaassen inbrengen, ondanks dat hij minder talentvol is. Maar juist omdat hij die inzet wel ten alle tijden heeft. Koopmeijners, Klaassen en dan Wijnaldum bijvoorbeeld.

Voor de rest met jou eens hoor. Kijken naar fitheid en ritme is gewoon het belangrijkste.

21 juni 2021 om 15:59

Ik snap je wel hoor, maar die ''uitstraling'' heeft Ryan ook wel gewoon een beetje zelf.

Verder zou ik Koopmeiners het liefst nooit in het grote Oranje zien. In ieder geval niet als Cvm/cm. Komt daar echt handelingssnelheid en normale snelheid voor te kort. Tevens is zijn rechterbeen wat mij betreft ook zeer matig. Heb echt het idee dat hij alles met links wilt doen.

In een 3-mans defensie zou ik hem nog wel eens in de rol van Blind willen zien. Hij heeft dan ook het spel voor zich en heeft ook een goede trap in zijn linker. Tevens bij AZ ook wel eens CV gespeeld.

Het maakt geen bal uit wat Oranje doet, als we er uit vliegen was het een foute keuze en als we doorgaan dan wat het een goede zet. Even los van wat de Boer nu gaat doen, als je alleen al de meningen op blz pakt en het handjevol Analysten dat er wat van vond, dan is er geen duidelijke keuze te maken. Het is sparen van spelers omdat die dan de batterij kunnen opladen of ontlopen van blessures in het laatste duel, versus gewoon spelen in de samenstelling zoals je voorziet te gaan spelen in de volgende rond zodat je vastigheden kweekt. Ikzelf, de eeuwige bemiddelaar zou starten met de sterkste 11 en dan na één helft de key spelers en/of non fitte er uit halen.

Ik zou ook Berghuis en klaasen laten spelen. Die gasten zijn hongerig en hebben nog geen minuten mogen maken, ik denk dat zij mentaal echt een klap krijgen mochten ze niet spelen tegen macedonie. Ik zou dan persoonlijk mee eens zijn als ze gewoon vertrekken van bekijk het maar. Verder Malen soweiso laten spelen, wellicht dat je Koopmeiners iig op de bank kan laten beginnen.

18 juni 2021 om 13:14

Dat zou een waardeloze instelling zijn van Berghuis en Klaassen. Mochten ze dat doen dan zou ik als Frank de Boer zijnde ze even naar de uitgang begeleiden. Met een hooivork en bloeddorstige honden.

Ik zou zo spelen:

Stekelenburg

Timber De Vrij Ake Wijndal
De Roon Wijnaldum Gravenberch
Berghuis Malen Gakpo

433 dus en lekker veel wissels

18 juni 2021 om 11:58

Maar waarom met 433 als je de rest van het toernooi toch 532 gaat spelen.
Ze hebben nog genoeg te oefenen.

Ben ik het ook wel mee eens. Laat gewoon de harde kern van je basis elftal staan en geef 1 of 2 spelers wat rust.

Zo hou je de flow vast, kun je het systeem nog meer bijschaven. En geef je enkele reserve spelers wat meer minuten.

Ik zou hooguit spelers die lichte klachten hebben of zelf aangeven dat ze een rust kunnen gebruiken eruit halen. Het is een ideale pot om andere jongens het gevoel en waardering te geven dat ze er dicht tegenaan zitten en zou je jongens als gakpo, Klaasen, Berghuis een wedstrijd kunnen gunnen.

Absoluut niet (!) de opstelling omgooien. Die heeft wel potentie maar is nog niet goed ingespeeld. Dus zeker met een 532 doorgaan. Daarbij niet te veel veranderen ook. Zeker gezien het voorgaande argument wil je spelers echt ingespeeld hebben. Wel vroeg wisselen, zodat de wissels scherp blijven.

Kan iemand mij uitleggen waarom Berghuis nog geen minuut heeft gehad, en Luuk de Jong wel?
Ik vind dat hij toch wel een eerlijke kans mag krijgen, weet zeker dat hij voor veel gevaar kan zorgen.

18 juni 2021 om 12:44

Omdat Frank de Boer een hekel heeft aan Feyenoord speelt Berghuis niet

Ik zou lekker de Rhoon en Weghorst rust geven. Alleen zal ze niet alleen deze wedstrijd rust geven maar de rest van het EK. Het is gewoon lachwekkend om deze jongens te zien voetballen. Ben sowieso geen voorstander van de 5-3-2 systeem maar goed! Als je toch zo speelt heeft Weghorst niets te zoeken in dit systeem. Kan geen duo vormen met Depay waardoor Depay ook slechter gaat spelen. Op het middenveld is van Rhoon echt slecht. Nul ballen gaan naar voren en kan niet draaien. Alles gaat naar achteren.

Rust geven moet je sowieso niet doen tenzij spelers het aangeven. Je kan eventueel ook Blind op de plaats van de Rhoon zetten en dan Timber er weer inzetten.

Stekelenburg
Timber
De ligt
De Vrij
Dumfries
Gravenberch
De Jong
Blind
Wijnaldrum
Malen
Depay

Damn. Die wedstrijd tegen Rusland in 2008. Die Russen speelden allemaal zo enorm boven hun gemiddelde niveau. Die Arshavin en Pavyluchenko... voor goalie Van der Sar was het geen houden aan. Een paar uiterste top saves van hem zorgden er voor dat het geen absolute vernedering zou worden. En dan dat deuntje van Samba de Janeiro in het stadion toen Arshavin in de verlenging toe sloeg. #nietleuk

Je gaat nu toch niet De Ligt wisselen...Die jongen heeft ritme nodig. Gewoon een paar spelers sparen die kampen met pijntjes. Dumfries en Van Aanholt wedstrijd sparen want al die meters kosten kracht. Verder aan de spelers laten of ze willen spelen of niet.

Waarom rust geven of wisselen na deze wedstrijd hebben ze al 9 dagen rust.

Op tv halen ze elke keer 2008 aan als reden om een B team op te stellen. Maar ik vindt 2010 een beter voorbeeld. Toen hebben ze het hele team laten staan om speelritme en flow op te bouwen. De wedstrijden waren toen matig met af en toe goede momenten (beetje zoals nu), dan is dit eigenlijk gewoon een extra oefenwedstrijd om automatismen op te bouwen. In 2010 werkte dat positief. Zowel in 2006 als 2008 werd de laatste groepswedstrijd met een B team gespeeld, beide niet goed uitgepakt.

Als FdB aan 5-3-2 vasthoudt, zou ik beginnen metStekelenburg;Dumfries - Timber - De Ligt - Ake - Wijndal;Wijnaldum - Klaassen - Gravenberch;Depay - Malen;Waarbij na ongeveer een uur voetbal ik in ieder geval Dumfries, Depay en Wijnaldum naar de kant zou halen (Wijnaldum en Depay zou ik laten starten, omdat dit vgm (vocaal) leiders zijn van dit Oranje, zeker nu VVD ontbreekt)De Ligt zou je eventueel een kwartiertje voor tijd naar de kant halen, maar die heeft wat minuten in de benen nodig

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

350 fans
Verdediger, 31 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0
2020/2021 Ajax 23 1 3 0
2019/2020 Ajax 20 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren