Ronald Koeman kritisch op Oranje: ‘Men is heel positief, dat verbaast me’

Woensdag, 16 juni 2021 om 21:50 • Laatste update: 22:11

Ronald Koeman toont zich kritisch op het Nederlands elftal. De trainer van Barcelona, tot een jaar geleden de bondscoach van Oranje, is verbaasd door de positieve stemming die is ontstaan na de 3-2 overwinning op Oekraïne in de eerste wedstrijd op het EK. Koeman zegt in gesprek met de NOS dat Oranje ver kan komen op het EK, mits het elftal van bondscoach Frank de Boer zich weet te verbeteren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door millonario)

Waarom zou je dit zeggen? Frank verdient het niet om door iedereen zo afgebrand te worden...

Iknow hij doet dingen die veel andere niet zouden doen maar nu het eenmaal zo is moeten we erachter gaan staan

16 juni 2021 om 22:11

Dat is waar maar hij brand hem niet af. Kijk eerst het interview in plaats van je te baseren op een kop. Hij is juist erg genuanceerd en spreekt het vertrouwen uit dat NL nog zal groeien,

16 juni 2021 om 22:13

Helemaal mee eens en bovendien heeft hij de belangrijkste wedstrijd in de groep gewoon meteen gewonnen. Nu hoeven we alleen maar van Noord-Macedonie te winnen en dan gaan we gewoon door.

16 juni 2021 om 22:13

Inderdaad. Is niet heel netjes om kritiek te geven op je opvolger. Hou je er lekker buiten, je bent zelf opgestapt meneer Koeman.

16 juni 2021 om 22:38

Ik denk dat koeman bedoelt als je thuis maar met 3-2 van oekraine wint dan is het vervazend hie positief men ineens is. maar gezien get spelbeeld ben ik ook positief vooral als je ziet hoeveel kansen ee creerden het had net zo goed 5 of 6 tegen 1 kunnen worden.

16 juni 2021 om 23:01

Is dan niemand de kwetsbaarheid en gebrek aan coordinatie opgevallen (bv in de eerste 10 minuten) tegen een redelijk matig team?
Ja, er zijn kansen gecreëerd, maar goede teams maken de kansen die we weggeven wel af.

16 juni 2021 om 23:39

We hebben echt niet zo veel kansen weggegeven hoor. Die twee doelpunten van Oekraine kwamen redelijk uit de lucht vallen. Ik was eigenlijk juist positief verrast over onze verdediging, ik had het veel matiger verwacht.

16 juni 2021 om 23:04

Koeman heeft 100% gelijk. Als het per ongeluk 2-2 was gebleven had iedereen moord en brand geschreeuwd, was Dumfries de mislukkeling van de avond met zn gemiste kansen en kon hij nu niet naar Inter maar naar, pak um beet, Sampdoria...lang leve de kortzichtige voetbalwereld!

16 juni 2021 om 23:14

Als... Je kunt ook stellen dat Oekraïne per ongeluk op 2-2 is gekomen. Oranje speelde gewoon prima en had in de eerste helft al minstens 2-0 voor moeten staan. Oekraïne kreeg 2 kansjes en een zondagsschot, gaan er 2 van in. Mooi doelpunt en je kunt het efficiënt noemen, maar te stellen dat Nederland met geluk heeft gewonnen is pas kortzichtig en simpele scorebordjournalistiek.

16 juni 2021 om 23:34

Het was ook kortzichtig geweest als het 2-2 zou zijn gebleven en dan Dumfries op basis van dit duel een pannenkoek noemen, die hooguit naar, pak m beet, Sampdoria kan gaan. Dumfries laat toch al over meerdere jaren groei zien, wie weet waar zijn plafond ligt. Net zoals bij weghorst. Net zoals oranje. Die laten over de laatste paar jaar ook groei zien, moesten van coach wisselen, maar spelen nog altijd beter dan pak m beet, 4 jaar geleden. Zo bekijk ik t ook graag en ik laat me verrassen. Kijken waar t plafond ligt. Van Koeman vind ik het niet netjes deze reactie. Suggereren dat met deze groep veel mogelijk is, als ze nog stappen maken. Daarmee legt hij bewust de druk bij de boer neer en zet hij alvast de deur op een kier als barca m buiten zet.

17 juni 2021 om 10:18

@Lunny vergeet niet dat die keeper en de verdediging van Oekraïne ons onze eerste twee goals cadeau deden

17 juni 2021 om 11:19

Oke Japie, Oranje was dramatisch en verdiende het niet te winnen. Is dat wat je wil horen? Fouten horen nou eenmaal bij voetbal en je kunt ook zeggen dat Oranje het heeft afgedwongen. Nederland speelde gewoon prima en heeft verdiend gewonnen, is niet moeilijk om toe te geven hoor. Ookal is de Boer coach.

16 juni 2021 om 23:31

Maar het wordt Koeman gevraagd en hij geeft eerlijk antwoord. Was het netter en politiek correcter om het niet te doen? Zeker, maar ook wel grappig om te lezen dat iedereen hier over hem heenvalt, maar als bijvoorbeeld Kuijt wel kiest voor het correcte antwoord voor de camera is iedereen er als de kippen bij om te zeggen dat hij een dorpspastoor is. Het is eigenlijk nooit goed.

Ik denk dat veel erger hadden verwacht. Als je dan een positief resultaat behaald ( met ook gewoon redelijk goed voetbal), terwijl je erger verwacht, dan ben je automatisch positief gestemd. Oekraïne gaat niet ver komen, maar aan de andere kant deed iedereen in Nederland ook alsof Nederland in de poulefase eruit zou gaan, dusja dan heb je toch gewoon een positief resultaat behaald. Snap overigens niet zo goed waarom Koeman dit soort uitspraken doet. Geeft mij een beetje gevoel alsof hij het spel van zijn opvolger naar beneden wil praten om zijn eigen NL prestaties in positiever daglicht te stellen ofzo.

16 juni 2021 om 22:12

Dit dus. Zolang je de groepsfase overtuigend wint en een gunstige loting hebt is alles mogelijk..

16 juni 2021 om 22:14

Ik vond het voornamelijk een leuke wedstrijd om te zien. Veel dreiging, paar leuke kansen enz.. Was het goed? Nee, maar heb liever dit soort wedstrijden dan dat wij drie wedstrijden gaan zitten breien, doorgaan, en er uiteindelijk uitvliegen. Want zie ons tegen landen als Italië en Frankrijk toch aardig kansloos. Gewoon een leuk toernooi van maken en weer een beetje vreugde erin krijgen. Oogsten komt echt nog wel.

16 juni 2021 om 22:29

En ook bij Koeman hebben we vaak tegendoelpunten gehad van de kwalitatief mindere landen

Volgens mij was Nederland vooral opgelucht. Het niveau lag een stuk hoger dan in de oefenwedstrijden. In feite hebben we nog 2 potjes om in het toernooi te groeien, loten we een beetje gunstig en komen we nog wat verder. Nu het EK is begonnen zijn mensen vaak wat hoopvoller gestemd.

Misschien was het netter geweest om niet je mening te geven, al dan niet gevraagd, Koeman. Jij verliet het schip, laat het dan ook gaan.

16 juni 2021 om 22:17

Volledig met je eens en vraag mij dan ook af wat hij had gezegd als hij zelf nog bondscoach was. Waarschijnlijk was dan alles gewoon hosanna geweest en had hij vele goede dingen gezien. Het komt op mij een beetje over als natrappen richting je oude werkgever en dat lijkt mij helemaal niet nodig. Ook met Koeman aan het roer was het vaak niet best, alleen waren de resultaten wel beter (denk ik althans).

16 juni 2021 om 22:34

Zijn openheid is idd wel 1 van de zwaktes van koeman. Soms helpt het enorm en denk je: nou, zo kan een trainer dus ook communiceren ipv Mourinho stijl te gaan of helemaal niks te zeggen. Maar op dit moment had hij beter gewoon even niks gezegd of het interview geweigerd.

Vreemd van Koeman om zo te praten over de man die hem moest opvolgen nadat hij dolgraag het speelballetje van de presidentsverkiezingen bij die nare club van hem wilde gaan spelen.. Als ik Koeman was had ik lekker mijn mond gehouden, je komt er nooit goed vanaf.

16 juni 2021 om 22:13

Helemaal mee eens, zou er verstandig aan doen om even geen commentaar te geven. Na het EK zijn er ongetwijfeld nog genoeg mogelijkheden om zijn visie/mening te geven over hoe het EK is verlopen.

16 juni 2021 om 22:16

En als er een andere (oud)trainer kritiek heeft op Barca, bijv slecht spelen, dan klaagt Koeman over gebrek aan respect.

16 juni 2021 om 22:21

Precies dit! Ik heb Koeman alleen maar horen klagen over wat er in de media gezegd wordt door ex-voetballers, oud coaches en pundits (ook in Engeland al) en dan doe je zelf dit.

17 juni 2021 om 05:46

@MrKrillin, dat was ook mijn eerste gedachte! Als een voormalige trainer van Barcelona nu zou zeggen dat hij niet onder de indruk is van het spel van Barcelona, was Koeman witheet geworden. Heel zwak van hem. Hou de eer aan jezelf en geef enkel complimenten aan je opvolger.

Koeman kan zich er beter buiten houden. Er is totaal geen reden om negatief te zijn als je zo aan het ek begint.

Zou leuk zijn geweest als hij specifiek zou kunnen noemen wat ze volgens hem moeten verbeteren. Waarschijnlijk was het moment er niet voor. Verder ben ik het ermee eens dat we vrij euforisch zijn in Nederland maar wellicht is dat omdat de verwachtingen ook minimaal zijn / waren.

16 juni 2021 om 22:14

Die hele “in de gloria” stemming begrijp ik ook niet en begrijp misschien nog wel minder dat mensen nu spreken over het NL’s elftal alsof ze een van de outsiders zijn. De favorieten spelen wat mij betreft nu tegen Zwisterland en gister tegen de Duitsers, maar als Nederland zijnde ga je er af tegen Portugal, Engeland, Duitsland, Belgie en Spanje als je speelt zoals je tegen Oekranie

16 juni 2021 om 22:51

Maar wie zijn er nou echt ‘in de gloria” of ziet ons als kandidaat? Zo heel veel overdreven optimisme heb ik nergens gehoord. Ja opluchting over zowel een leuke wedstrijd als resultaat, maar zijn er nou echt legio mensen die beweren dat we Frankrijk even erop leggen?

Wat betreft je laatste gedeelte - je hoeft ook niet van heb allemaal te winnen 😃 Als het lukt om eerste te worden zou de weg richting halve finale zomaar ‘makkelijker’ kunnen zijn dan je denkt.

16 juni 2021 om 22:55

Ik merk het wel, zelfs hier op de site. Ik heb het gisteren vooral veel gelezen na de wedstrijd Frankrijk-Duitsland. Ik hoop er natuurlijk op, maar ik verwacht niet dat wij die route met succes kunnen bewandelen. Ik vind dat we toch vrij middelmatige spelers hebben, om over de coach nog maar te zwijgen.

16 juni 2021 om 23:13

Dat ging toch vooral over hoe laf/saai/verschrikkelijk Frankrijk zijn spelopvatting is en 2 grappenmakers die inderdaad NL onder de topfavorieten scharen.

Het is nog veel te vroeg voor hosanna en prognoses dus eerst morgen maar eens afwachten. Maar met deze loting kan het schrikbarend meevallen of schrikbarend tegenvallen wie je in een eventuele KO tegen kan komen.

Als je de lul bent dan speel je tegen Italië of Duitsland/Portugal. Als je mazzel hebt dan kom je in theorie geen top-8 land tegen tot de halve finale.

"ik heb dat systeem ook bij Barcelona gespeeld. Dan zie je dat je met dat systeem ook geweldig mooie, aanvallende wedstrijden kunt spelen" - Jesus man Ronald. Hoe kan je zo in het openbaar zo veel veren in je achterste proppen? Verder ook gewoon dikke onzin natuurlijk, want zo mooi was het voetbal van Barca niet onder Koeman helmaal niet. Ik vindt Frank een vrij kansloze voetbal trainer. Totaal ongeschikt voor dit niveau, maar dan nog lijkt mij niet leuk om dit te horen van een collega nu. Laat Frank even met rust. Dat afbranden doen we later wel als het tornooi voorbij is.

16 juni 2021 om 22:17

Mwah, bijv tegen Bilbao in de Copa Del Rey finale was her echt leuk en Alba en Dest waren meer buitenspelers dan backs dus het was zeker geen anti voetbal ofzo

Één doelpunt van Dumfries is een wereld van verschil..... Morgen praten we verder...

Ik ben eigenlijk verbaast door deze arrogantie van Koeman, want echt heel goed heeft hij zelf niet gepresteerd met Barca. Ook die opmerking over het systeem is erg apart.

Hou je maar bezig met jezelf Ronald. Kansloos om dit zo tijdens het toernooi te roepen als je zelf van de trein bent gesprongen. Zielig als je zelf niets presteert

Wat zit iedereen hier Koeman zo af te branden zeg, wat een onzin. Is het oprechte kritiek of enkel vanwege het wrok behouden jegens hem omdat hij Oranje verliet. Agh! Hij zegt niet veel verkeerds. En betreft zijn opmerking betreft het positieve is juist gericht naar de buitenwereld, media en de fans. Want eerst werd FdBoer en co afgemaakt en nu na 1 potje met een net aan winst is het allemaal weer zo positief, alsof er niks aan de hand was. Eigenlijk komt ie indirect op voor FdBoer als je het wat dieper bekijkt. Anyway voor de rest, zegt ie ook gewoon dat dit systeem prima kan werken dus vind het prima dat Oranje nu zo speelt maar geeft wel aan dat men scherp moet blijven en nog beter moet presteren om succes te kunnen behalen op het Ek! Dus snap de heisa hier niet richting Koeman!

16 juni 2021 om 22:36

En ik snap niet waarom jij Koeman zo verdedigd. Hij zegt zelf steeds bij Barcelona dat hij het respectloos vind als mensen over zijn Barcelona negatief zijn en dan doet hij het zelfde uhmm hypocriet ofs?

16 juni 2021 om 23:07

Het is mega hypocriet want andersom loopt hij over dit soort zaken te janken. En daar prikt iedereen dus doorheen

Koeman moet hier echt van weg blijven. Niet hebben over je opvolger, en de spelers waarmee jij je voor dit EK hebt gekwalificeerd, maar bent vertrokken. Je goed recht, snap het ook. Maar blijf er dan ook van af. Ook als er naar gevraagd wordt.

Wat een ketstreek zeg. We hebben je vergeven dat je ons hebt verlaten, in andere landen spugen ze je uit en dan nu je negatieve mening geven. Ik mag lijden dat je na 5 wedstrijden ontslagen wordt bij Barça

16 juni 2021 om 23:27

"Vergeven dat je ons verlaten hebt" boehoehoe moet je een zakdoekje voor je traantjes.
... wat een onzin zeg. Hij heeft altijd aangegeven dat het zijn droom is om trainer te worden van Barcelona. Die kans kwam nu....als het EK niet was uitgesteld had hij dat toernooi gewoon afgemaakt. Nu kwam het anders uit, stel je niet aan.
En hij geeft geen negatieve mening, hij geeft een eerlijke mening.

Voor mij komt het er vooral op neer dat we zeker wel iets laten zien, namelijk hoe we onze rug moeten rechten. Na zo'n 2-2 zit je re helemaal door en is het eigenlijk wachten tot de 2-3. Als je dan alsnog weet te winnen is dat knap, dat geeft enorm mee in zo'n toernooi hoor. Dumfries heeft jarenlang baggere wedstrijden gespeeld en zal nu met veel meer zelfvertrouwen spelen. Voetballers zijn ook maar mensen, soms heb je geluk nodig, maar als het dan even mee zit kom je in een lekkere flow.
Verder vind ik dit enorm onnodig, Ronald is weg gegaan, houd dan je mond.

17 juni 2021 om 07:45

Dit dus idd

We hebben niet het beste materiaal, maar wel materiaal dat indien het piekt zomaar een paar wedstrijden top kan zijn.

Hopen dat dit het toernooi kan gebeuren

Volgens mij valt het wel mee hoe positief iedereen is. Ik merk dat niet zo. Verder moet Koeman zijn mond houden. Hij liet het Nederlands elftal, ondanks een contract, zitten om Barcelona te trainen.

Hahaha lekker Koeman het was gewoon slecht is gewoon leuk hoe snel iedereen weer omslaat.

Gelijk heeft ie natuurlijk. Ze kunnen van iedereen verliezen. Remember Turkije.
Zeker als je Frankrijk of Italië ziet bijv. Maakt niet uit, we spelen nog een paar potjes en gaan lekker op vakantie.
Niet te gek gaan doen

Hij heeft gelijk. Het is niet helemaal collegiaal richting de Boer. Echter, ik denk dat hij ook de bedoeling heeft om de jongens met wie hij heeft gewerkt kenbaar te maken dat er geen reden is tot polonaise en ze gewoon scherp moeten blijven.

Koeman ziet natuurlijk met argusogen aan wat de Boer heeft gedaan met de groep, de selectie en het spel van Oranje. Hij had het toch aardig op de rit, stabiliteit, respect van de spelers en iedereen liep in het gareel (onder wie Depay). Ik denk dat het overwicht van Frank de Boer toch wel wat minder is en de resultaten uiteindelijk ook.

Dat hij nog benoemd dat hij de Jong de voorkeur gaf vind ik wat overbodig. Weghorst was toen ook al in beeld maar de Jong was toen ook wat beter in vorm.

Als je niks verwacht en het valt mee, dan heerst er positiviteit.
Wil niet zeggen dat het niveau hoog is.
That’s it. Dat zou Koeman toch ook moeten weten.

Grappig dat 3-5-2 eigenlijk door Conte weer werd terug gebracht..won met Juve, Chelsea en Inter overtuigend landstitels en toen vonden mensen het een 'italiaanse' catenaccio variant.. terwijl nu zelfs Barcelona, Nederlands elftal etc het volgen en toch wel kunnen genieten van het spel.. italiaanse coaches zijn dan ook wel de beste die er rondlopen..

Een beetje kritiek of je mening geven en het kot staat in brand voor veel Nederlanders. Iemand die er heel dicht op stond, mag en moet gewoon zijn ding kunnen zeggen. Komen ze weer af straks van 'ja nouw ja hij kon ook gewoon niks zeggen'. Wie ben jij dan om dat te eisen?

17 juni 2021 om 05:49

Het bijzondere is dat als iemand hetzelfde doet bij hem, dus een voormalige trainer van Barcelona die kritiek levert, komt er stoom uit zijn oren. Dus ja, dit is wel heel hypocriet. Maar je zal altijd zijn fanboys hebben die vinden dat Koeman niets fouts kan doen.

17 juni 2021 om 12:17

Het is altijd het extreme, Kyle. Mensen labellen als haters of fanboys, er is geen tussenweg meer te bespeuren. Ik zeg enkel en alleen maar dat ik er geen problemen mee heb dat ie zijn mening deelt over het Nederlands elftal, aangezien hij zelf coach is geweest. En echt vreemde dingen zei hij niet.

17 juni 2021 om 13:49

@Millonario, misschien was ik te voorbarig met "fanboy", maar ik heb echt reacties gelezen van mensen hier op VZ dat Koeman helemaal niets fout kan doen. Als ik hen mag geloven heeft Oranje onder hem geweldig voetbal gespeeld (terwijl het spel vaak niet om aan te zien was) en waren we nu titelkandidaat. Als de betiteling niet voor jou geldt: mea culpa.

Maar ik vind het hypocriet van Koeman: hij doet nu iets wat hij anderen kwalijk neemt.

Goed gezegd het werd een keer tijd dat iemand de waarheid zegt over de boer . Want 4-1 verliezen van dit Turkije en 2 doelpunten tegen krijgen tegen dit Oekraïne is gewoon oranje onwaardig . Als de boer de kwalificatie ook had gedaan hadden we nooit op het EK gestaan , net zoals we moeite gaan hebben met de WK kwalificatie. Als er iemand commentaar mag hebben is dat wel Koeman want de boer plukt de vruchten van zijn werk , en hij is het aan het verpesten

Mensen reageren hier met verbazing over het feit dat Koeman reageert. Ik zou zeggen kijk even op de NOS voor het interview en je ziet dat Koeman heel normaal reageert.

De man geeft een vergelijking tussen zijn periode en het team van nu en de systemen niks geks dus.

Media probeert weer 2 kampen te creëren maar er is maar 1 kamp "kamp" ioen Oranje


Oke iets overdreven. Ik hoop dat we lekker kunnen genieten van wat potjes van NL-elftal.

Haha Koeman hou lekker je mening voor je, jij bent weggegaan laat het dan ook lekker. En als ze om je mening vragen zeg je gewoon dat hou ik lekker voor me. Ontopic: de tegenstander boeit me niet zoveel waar je tegen speelt want tegen sommige toplanden speel je ook niet tegen zo’n dikke muur en scoor je misschien sneller zodat je een heel goed gevoel krijgt en misschien wel verder uitloopt. Maar goed dan kom je weer op het verhaal als. Laat Oranje maar alles winnen met 3-2 daar word je gewoon kampioen mee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

92 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Depay: ‘Hij is ook niet de meest vriendelijke en aardige persoon ter wereld’

Memphis Depay geniet met volle teugen van zijn eerste week bij Barcelona. De aanvaller noemt zijn transfer naar het Camp Nou ‘een zegening’ en kijkt met voldoening terug op de eerste...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren