UEFA verwijdert spandoek en overweegt sancties tegen Hongaarse bond

Woensdag, 16 juni 2021 om 19:27Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 19:35

De UEFA overweegt maatregelen te nemen tegen de Hongaarse voetbalbond. Aanleiding is een aan homofobie gerelateerd spandoek dat dinsdagavond tijdens de EK-wedstrijd tegen Portugal uit de Puskás Aréna moest worden verwijderd, meldt The Athletic. Op sociale media waren foto's te zien waarop Hongaarse fans poseerden met spandoeken tegen de LHBTI-gemeenschap. De voetbalbond ontving een rapport van het antidiscriminatienetwerk FARE en gaat kijken of er sancties genomen moeten worden.

FARE stuurt dagelijks waarnemers naar de wedstrijden op het EK om incidenten en ongewenste gedragingen te melden bij de Europese voetbalbond. Dinsdagavond liet de organisatie een spandoek, waarop de tekst 'ANTI-LHBTQ' stond, verwijderen en werd er gesproken met UEFA-functionarissen. Na afloop van het duel ontving de Europese voetbalbond een rapport waarin werd verwezen naar een spandoek tegen de homogemeenschap. Duizenden Hongaren liepen dinsdag mee in een protestmars tegen een homofobe wetswijzigingen.

“De Hongaarse voetbalbond en het Hongaarse nationale team geven maximaal respect aan iedereen. Of het nu een teamgenoot, een tegenstander, een fan of iemand anders is", reageert een woordvoerder van de Hongaarse voetbalbond tegenover The Athletic. "Voetbal zou de populairste sport ter wereld kunnen worden, juist omdat het van iedereen is. Onze federatie bestrijdt al jaren alle vormen van haat en discriminatie als onderdeel van de campagne 'Haat is niet OK'. De vlag in kwestie is uit het stadion verwijderd zodra die werd opgemerkt."

Vorige week ontstond er ook al ophef in Hongarije, toen supporters voorafgaand aan de oefeninterland tegen Ierland de Ierse spelers uitjouwden nadat zij op de knieën waren gegaan uit protest tegen racisme en discriminatie. Piara Power, directeur van FARE, ziet amper verbeteringen in het land. "De situatie in Hongarije is problematisch en we hebben een betere en stevigere aanpak nodig om de universele rechten te respecteren. De voetbalbond gaf vorige week een verklaring af toen ze wisten dat de Ierse spelers op de knieën zouden. Daarin werd aangegeven dat het slechts een politiek gebaar zou gaan. Het past allemaal bij elkaar."Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door arsenallz)
16 juni 2021 om 19:56

Een heel land straffen om een spandoek van individuen is nu ineens wel normaal? Spoor de mensen op en bestraf ze. Het is nu heel makkelijk om Hongarije als kwaad land af te schilderen.

Mee eens dat je iedereen moet accepteren, maar dat Lhbtq meuk wordt inmiddels ook wel echt door je strot gedrukt.

16 juni 2021 om 20:07

Je bedoeld dat mensen gelijk behandelen door je strot wordt geduwd? Klopt dat is iets uit de grondwet. Dat er groepen zijn deze gelijk behandeling niet als vanzelfsprekend ontvangen is de reden dat er zoveel aandacht voor is. Want blijkbaar is het zelfs in Nederland nog verdomde lastig om elkaar met respect te behandelen. Nota bene een manifest tegen homo's ondertekend door gekozen ministers...

16 juni 2021 om 20:09

Nee zo bedoel ik het niet.

Ik bedoel het overdreven gedoe zoals maanden en alles met die vlaggen. Dat hoeft van mij niet

Ik heb zelf niks tegen homo's of dergelijke. Ze moeten doen wat ze willen zoals iedereen dat doet.

16 juni 2021 om 20:18

Je weet dat er een wet is goedgekeurd in Hongarije dat homo's even zwaar bestraft worden als pedofielen?

16 juni 2021 om 20:19

Ja precies, maar die maand, vlaggen etc zijn juist meer en meer zichtbaar omdat velen in tegenstelling dat jou en mij dus niet vinden dat het allemaal wel moet kunnen. Blijkbaar is het heel moeilijk voor sommige om andere gewoon te accepteren. En hier is het zelfs het tegenovergestelde, een bewuste actie tegen de medemens.

16 juni 2021 om 20:20

Ja dat weet ik, maar dat betekent niet dat je een land kan straffen voor een spandoek van individuen. Dan moet je het land preventief uitsluiten.

16 juni 2021 om 20:31

Mijn punt was enkel dat het voor jou 'overdreven is en door de strot wordt geramd' maar zolang bepaalde mensen zo een achterlijke wetten blijven goedkeuren kan het niet genoeg door ons strot geramd worden.

16 juni 2021 om 20:36

Mwah, ik denk dat het voor die mensen juist averechts werkt. Je schopt de extremisten juist tegen het zere been hiermee.

16 juni 2021 om 21:19

Bwa niet mee eens. De eerste man die een man in het openbaar kuste, zal ongetwijfeld shockerend geweest zijn. Maar hoe meer je iets ziet, hoe normaler het wordt en minder shockerend. Vandaag zijn we ook niet meer geschockeerd van een vrouw in een broek/jeans te zien. De eerste keer dat dat gebeurde stond 'iedereen' ook op zijn achterste poten. Alles went.

16 juni 2021 om 22:25

Waarvoor worden ze even zwaar bestraft?

16 juni 2021 om 23:49

@concha

Nu beredeneer je meer vanuit je zelf, niet vanuit de conservatieve Hongaar. Je weet niet hij dat bij hun gaat bijvoorbeeld. Kan je ook niet inschatten vanwege human agency etc.

Nou UEFA heeft z’n handenvol aan al die (politieke) statements!, dit, dat van Oekraïne, dat van Arnautovic, evt. Jammer dat ze het niet het hele kalenderjaar door, doen. Dan had ik er zwaar respect voor. Zero tolerence beleid, helaas hanteren ze geen zero tolerence beleid, en zijn ze alleen nu hard bezig, puur omdat het nu op het hoogste podium staat, dus veel witte (let op: is een spreekwoord, niets rascistisch) voetjes te halen. Voor mij is het alles of niets; of je laat alles toe, of niets.

16 juni 2021 om 20:35

De Uefa en Fifa zijn wel relatief hypocriet hoor. Politieke statements tegen Servië werden afgedaan met een geldboete bijvoorbeeld. Ze weten wel precies welke landen ze moeten hebben. Dit is dan weer heel extreem. Het is een spandoek van individuen, dat het een bekrompen land is betekent dan niet direct dat je een heel land hard moet straffen. Dan moet je, zoals het hoort, de individuen bestraffen.

16 juni 2021 om 20:39

Als het bestuur van dat land bekrompen is dan kun je het niet meer steken op “individuen”.

16 juni 2021 om 20:41

Je dient iedereen op dezelfde manier te bestraffen, ook als dingen je niet bevallen. Zo werkt het Lierse.

16 juni 2021 om 20:44

Ja overal waar de overheid openlijk homofoob is, mag men van mij het hele land straffen. Dat land heeft namelijk gezorgd voor die overheid en komt er ook niet massaal tegen in opstand. Als we dat morgen hier in België beslissen te doen dan mogen ze ons even hard straffen.

16 juni 2021 om 21:23

Ik snap je hoor, ik geef alleen aan dat het zo niet werkt. Dan moet je als Uefa/fifa dat soort landen preventief uitsluiten.

16 juni 2021 om 21:49

Ik vind dat wat moeilijk. Op zich gaan ze in tegen Europese waarden en die zijn niet universeel. Als de UEFA nu echt een organisatie was die gelieerd was aan de EU dan had het gekund. Nu vind ik dat wat moeilijk door te voeren.

Wat word ik moe van de instanties als een FARE die zogenaamd voor diversiteit zou staan maar wel altijd hun wil op wil leggen aan alles en iedereen in de wereld zoals wel vaker is bij de zogenaamde “linkse” instanties met hun zogenaamde “sociale” idealen.

16 juni 2021 om 23:02

Hun wil opleggen? Sinds wanneer is een homofoob spandoek weghalen “hun wil opleggen”?

16 juni 2021 om 23:23

@lierse er staat letterlijk in de tekst dat de directeur vind dat het land strenger aangepakt moet worden omdat het niet volgens zijn wil gaan en je dan verschuilen achter universele rechten is dan makkelijke terminologie natuurlijk.

16 juni 2021 om 23:37

Dat is niet zijn wil. Dat zijn inderdaad universele rechten. Of vind jij het normaal dat je geen homo meer mag zijn in het openbaar in Polen? En mensen die komen aanzetten met “verschuilen achter mensenrechten” die geven meestal geen zier om mensenrechten (of toch niet om mensenrechten voor bepaalde groepen).

16 juni 2021 om 23:48

Dat zijn helemaal geen universele rechten hoe kom je daar nou bij? Ik weet dat je erg jong bent door je profielnaam maar ik hoef je toch niet uit te gaan leggen dat ze er in veel landen anders tegenaan kijken dan het westen? Ik heb nergens gezegd hoe ik erover denk. Van mij mag iedereen zijn en uitdragen wat hij wil, totaal geen moeite mee. Ik zei verschuilen achter universele rechten en niet mensen rechten iets totaal anders dus misschien even iets beter lezen voordat je allerlei insinuaties maakt jegens mij. En het is Hongarije en niet Polen waar t om gaat. Ik heb persoonlijk alleen moeite met dit soort organisaties die hun wil opleggen aan anderen en daarbij altijd pleiten er te zijn voor diversiteit maar wel alleen hun diversiteit, mensen die er anders tegenaan kijken zijn in hun ogen minder.

16 juni 2021 om 23:50

@lierse

Toch even een fun fact. Universele rechten bestaan niet hè. Dat is gewoon bullcrap. Het betekent Westerse waarden overal ter wereld willen toepassen. Dat wij ze zien als universele rechten betekent niet dat ze het daadwerkelijk zijn.

16 juni 2021 om 23:58

Daar ben ik het mee eens. Alleen doet Hongarije mee aan een Europees toernooi, zijn ze lid van de Europese unie en worden ze beoordeeld door een Europees agentschap. Dat zijn dus wel universele rechten voor hen. Op Zambia moeten we geen kritiek gaan hebben, maar op Hongarije wel. Want dat zijn Europese universele rechten. En ik had het niet over Polen. Die hebben namelijk een paar dagen geleden een nieuwe homowet ingevoerd. En om af te sluiten, 1997 verwijst niet naar mijn geboortedatum. Toen is Lierse gewoon kampioen geworden 😉.

17 juni 2021 om 00:00

@Arsenallz, toch even een fun fact. Hongarije maakt deel uit van de westerse wereld. En als ze dat niet willen doen dan moeten ze die maar verlaten.

17 juni 2021 om 10:42

Tijdje geleden dan sterkte 😜. Excuses dan die aanname was dan te voorbarig van mij. Punt blijft dat er geen universele rechten zijn. Alleen westerse waarden die wij willen opdringen aan de hele wereld of ik nou achter die waarden sta of niet

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Hongarije

FIFA ranking: 40
4 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. KleinheislerMiddenvelder30
Á. NagyMiddenvelder30
R. SallaiMiddenvelder30
A. SchäferMiddenvelder31
Ádám SzalaiAanvaller31
P. GulácsiKeeper30
K. VargaMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Hongarije.

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren