Jay Gorter: ‘Ik was vrij klein en dat vond Ajax destijds een probleem’

Woensdag, 16 juni 2021 om 12:37Dominic Mostert • Laatste update: 13:11

Jay Gorter is blij met zijn nieuwe kans bij Ajax. De doelman, die overkomt van Go Ahead Eagles, speelde tussen 2010 en 2014 al in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Gorter, die werd uitgeroepen tot beste doelman van de Keuken Kampioen Divisie over het afgelopen seizoen, tekent in Amsterdam een vierjarig contract en reageert tegenover De Telegraaf vanaf zijn vakantieadres op Lanzarote op zijn overstap.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door bliek)

Welkom Gorter, bewijs dat je beter dan Pasveer en Stekelemburg! Hopelijk zit die jongen gelijk bij de A selectie, dat onzinnige 'wennen' bij Jong Ajax hangt me de keel uit. Anders had hij nog beter een jaar verhuurd kunnen worden aan zijn oude club.

16 juni 2021 om 13:05

Liever wekelijks spelen bij jong Ajax, dan wekelijks op de bank zitten toch? Met Pasveer en Stekelenburg verwacht ik niet dat hij in de beker gaat spelen. Zowel bij GAE als bij jong Ajax zal hij genoeg te doen krijgen. Dan kun je hem beter in je eigen keuken houden zodat je hem meer kunt sturen en kneden naar jouw hand.

16 juni 2021 om 13:22

Dan heb ik nog liever, dat ze hem gelijk in het diepe gooien. En kijken hoe de gok uitpakt, wellicht heel goed! En mocht dat niet het geval zijn, dan hebben we in Pasveer en Stekelemburg twee zeer ervaren keepers.

16 juni 2021 om 13:23

Wat is beter?? Jong Ajax of Gae. Je hebt zeker een punt als je stelt dat dicht bij huis meer mogelijkheden feeft om hem te kneden. Aan de andere kant speelt hij bij GAE op eredivisie niveau. Mijn voorkeur zou daar naar uit gaan.

16 juni 2021 om 13:46

Als hij de beste is, hoort hij uiteraard in de basis. Een keeper in het diepe gooien is altijd riskant. Bij Onana pakte het goed uit, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een 2e keeper moet vaak al 1,5 keer beter zijn dan de 1e keeper. Zeker als de 1e keeper een stabiele factor is. Anders staat men al meteen met hun vingertje klaar wanneer hij zijn eerste blunder maakt (wat simpelweg bij de ontwikkeling hoort).

16 juni 2021 om 13:48

Bij GAE zal hij meer te doen krijgen, maar het is ook maar de vraag of het goed is voor zijn zelfvertrouwen om gemiddeld 2 goals per wedstrijd tegen te krijgen. Bij jong Ajax ligt er minder druk op, krijgt hij ook voldoende te doen en zijn de faciliteiten beter dan bij GAE. Onderaan de streep denk ik dat dat beter is voor een jonge keeper.

16 juni 2021 om 14:12

Ik denk niet dat hij veel moeite heeft met het wennen , aangezien hij in de jeugd bij Ajax heeft gezeten

Succes man! Hoop dat deze transfer wel lukt. Vooral geduld hebben, want met de 2 oudjes voor jou, krijg je zeker kansen. Zou gaaf zijn als je ergens dit seizoen kansen krijgt en na komend seizoen eerste keeper kan worden in het eerste. Weer een eigen speler bij het eerste

Of Ajax moet nadat Onana verkocht wordt, ook die Okye halen van Sparta.

16 juni 2021 om 13:18

Ja he, dat zei ik laatst ook al.

16 juni 2021 om 13:35

Okye is ook welkom inderdaad

Eigenlijk wel Bizar dat je op basis van Lengte in de jeugd word weggestuurd terwijl je nog niet uitgegroeid was.
Leuk voor die jongen dat zijn droom uitkomt en zo zie je weer hard werken loont.
Op deze leeftijd wel belangrijk dat je wekelijks speelt.

16 juni 2021 om 13:26

Dat gaat natuurlijk ook op basis van groeivoorspellingen voor de volgende jaren. En dat is niet heel raar toch? Anders ben je jarenlang tijd en geld aan het investeren in een Lamprou.

16 juni 2021 om 13:39

Als hij alleen op die basis is weggestuurd vind ik het wel vreemd. Als hij keepend voldoende is moet je gewoon het risico nemen. Leuk natuurlijk lengte voorspellingen maar dat zegt ook niet alles. Niet alle topkeepers zijn boven de 190.

16 juni 2021 om 14:01

Maar er is in de eredivisie op Onana na misschien geen keeper zo katachtig en atletisch als Lamprou, maar omdat hij nou eenmaal klein is wordt dat doel gewoon echt heel groot. Voor iedere andere positie kan je gebrek aan lengte compenseren, maar in de goal helaas niet.

En wat betreft het nemen van een risico, betekent het wel dat je daardoor een andere talentvolle keeper eruit moet gooien. Er zijn nou eenmaal maar 2 keepersplaatsen beschikbaar per lichting. Ik vind het gewoon een beetje makkelijk praten achteraf, nu hij uiteindelijk goed presteert, maar dat maakt de beslissing van toentertijd niet ineens onbegrijpelijk.

16 juni 2021 om 14:41

Siepie ik kan me gewoon niet voorstellen dat hij alleen op lengte is afgewezen.
Toen hij weg moest moest zijn grootste groeispurt nog komen. Hij was toen 14.
Als hij op dat moment als keeper goed presteert kan ik me gewoon niet voorstellen dat hij op lengte wordt weggestuurd..

16 juni 2021 om 14:39

En blijkbaar ook zijn gedrag.
Maar ook dan, het is eigenlijk alleen bizar als je Ajax ziet als een familiebedrijf of een warme lokale club. Maar net als iedere andere BVO is het gewoon een miljoenenbedrijf. De jeugdopleiding is gewoon een tak van dat bedrijf. Die maken een prognose hoeveel er te halen valt uit hun producten. Pakt die analyse negatief uit dan kan je vertrekken. Nu betalen ze een miljoen, dat is allicht meer dan als ze hem hadden behouden, maar het verschil is dat de verwachting nu is dat er een positief rendement uit deze investering komt.

Aan de ene kant een mooie stap voor die jongen, want hij komt van de opleiding, aan de andere kant was hij op hoger niveau aan spelen toegekomen als die bij een middenmoter/subtop Eredivisie kwam te spelen. Zo'n Van Leer, Hahn, Jurjus, en Scherpen hebben voor geen meter doorontwikkeld toen ze van hun clubje naar Ajax, Feyenoord, of PSV gingen. Of ze hebben een seizoen lopen te banken, of een seizoen weer in de KKD gespeeld, of hebben ze een seizoen bij de beloften gespeeld waar ze amper tot niks hebben opgestoken. Deze keepers waren toch best talentvol bij respectievelijk Roda JC, Dordrecht (deed het daarna bij PEC goed, maar speelde Vermeer niet uit door een blessure), De Graafschap en Emmen. Speelminuten bouwen en zekerheid in de Eredivisie is zo belangrijk als keeper zijnde. Bij Vitesse had hij gespeeld bijvoorbeeld. We zitten in Nederland al best krap in keepers, en dit soort overstappen kan ervoor zorgen dat we weer een potentiele keeper kwijtraken door zijn ontwikkeling bij de topclub.

Met 2 keepers van dik in de 30 (en dus meer gevaar op blessures) is het wel logisch dat ze Gorter liever dicht bij huis houden.

Het eerste wat Ajax vraagt als je stage gaat lopen als jonge keeper bij Ajax is de lengte van de ouders. Ze kunnen met een groeiprognose vrij redelijk inschatten wat de lengte wordt van een kind. De minimale lengte die ze willen is 1.87m. Blijkbaar is dit bij hem positiever uitgepakt, dan ingeschat. Ajax heeft de keuze uit vele talentjes en dan spelen dit soort dingen ook een rol bij de keuze wie ze gaan opleiden. Mijn zoon van 9 jaar speelt op hoog niveau als keeper, vandaar dat ik dit weet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Keeper, 21 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Juventus heeft een akkoord bereikt met Santos over Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren