Lat moet hoger voor ‘slimme jongen’ bij Oranje: ‘Meedogenlozer met de mond’

Woensdag, 16 juni 2021 om 08:00Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:15

Het 5-3-2- of 3-5-2-systeem van het Nederlands elftal is Stefan de Vrij op het lijf geschreven. De verdediger van Internazionale nam bij de EK-start tegen Oekraïne zijn reputatie van beste verdediger van de Serie A mee naar Oranje en had liefst twaalf intercepties. Alleen Jaap Stam had er ooit meer in één EK-duel: veertien op het EK van 2004. Cor Adriaanse was de leermeester van De Vrij bij Feyenoord en is van mening dat de Oranje-international, 29 jaar, nog niet te oud is om te leren. “Hij moet meedogenlozer worden met zijn mond.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Ik hoop zo dat tijdens het WK De Vrij, Van Dijk en De Ligt allemaal fit zijn. We hebben nog nooit zon'n goede verdediging gehad helaas hebben we ze nooit samen zien spelen.

16 juni 2021 om 08:18

Ik hoop dat we ons überhaupt plaatsen voor dat toernooi!

16 juni 2021 om 08:22

Als je tot de verdediging alleen de centrale verdedigers rekent misschien niet nee. Maar als je ook de backs meeneemt, dan wil ik je graag het NL elttal van rond de eeuwwisseling herrineren.
Van Linkssss naar rechtsss: Van Bronckhorst, De Boer, Stam, Reiziger.
En dan had je nog Zenden (barcelona) als wissel bijvoorbeeld.

16 juni 2021 om 08:32

Euro 2000 was inderdaad een hele fijne achterhoede. Zowel bij balbezit als bij balverlies.

16 juni 2021 om 08:39

Die tijd heb ik inderdaad niet bewust meegemaakt. Klint wel als een top achterhoede. Dan trek ik dat statement inderdaad terug en heb ik het alleen over centrale verdedigers. Van Dijk, De Ligt en De Vrij met Ake, Timber en Blind als back ups is wel echt abnormaal goed. Toen ik Oranje begon te kijken was dit altijd het mindere deel van het elftal.

16 juni 2021 om 10:41

Zo! Heerlijke paar namen man. Moet je je voorstellen dat je daarnaast ook nog Bogarde en Cocu (als gelegenheids wingback) tot je beschikking had. Dat elftal had alleen maar absolute toppers.

16 juni 2021 om 11:10

Leuk, die namen.. maar uiteindelijk had je spelers als Heitinga, Van der Wiel en Matthijsen in een WK-finale. Geen wereldtoppers, maar als team uitermate effectief!

16 juni 2021 om 12:39

Van der Wiel was wel heel erg goed hoor dat seizoen. Over Hetinga en Matthijsen ben ik het met je eens.

16 juni 2021 om 10:15

Probleem is alleen dat al onze kwaliteit achterin loopt. Spelers van het kaliber Van Persie, Robben, Sneijder, Davids, Cocu etc. hebben we niet meer

16 juni 2021 om 10:53

Het niveau Van Persie, Sneijder, Vdv, Robben inderdaad niet, maar Frenkie en Gini doen toch niet echt onder voor Davids en Cocu als je het mij vraagt? Voor zover je Davids als speler überhaupt met hen kunt vergelijken hoor. Verschil is dat in het Oranje van toen Davids en Cocu niet de allergrootste sterren waren, en Frenkie en Gini dat nu wel zijn.

16 juni 2021 om 11:33

Toch is Depay voor Oranje doorgaans zo belangrijk. Hij levert misschien wel meer dan Van Persie vaak deed bij Oranje, los van dat hij kwalitatief veel minder is

16 juni 2021 om 12:42

We hebben De Jong op het middenveld en Memphis voorin. Echter was Sneijder wel 10klassen beter op 10 dan Wijnaldum of Klaassen en een Robben hebben we ook niet rondlopen. In de aanval of aanvallende middenvelders hebben we gewoon niet zo'n speciale lichting.

16 juni 2021 om 13:11

Alleen zijn de backs momenteel nog van een stuk mindere kwaliteit. Zou mooi zijn als Timber, Wijndal, Rensch etc. zich de komende jaren snel ontwikkelen. Genoeg talent in ieder geval.

Ga maar eens een wedstrijd lang op de Vrij letten. Dat is echt genieten. Zijn positionering en timing is echt subliem. Hij kan zo goed situaties herkennen. van die kleine momenten die simpel lijken maar eigenlijk zo ongelooflijk slim is. Van dit type speler (intelligente, Blind heeft dat ook) kan ik enorm genieten.

16 juni 2021 om 08:23

Het is inderdaad een gave die, denk ik, 85% van de kijkers niet herkent. Het is gewoon een topverdediger. Na het zoveelste omschakelmoment van aanval naar verdediging waarbij de midden-as geheel open lag, kreeg De Roon flink op zijn sodemieter van onze aanvoerder. Dus het gebeurt al wel een het hoeft niet perse door De Vrij. De Vrij was middels zijn coaching wel heel belangrijk voor Timber, die toch wel onder de indruk leuk.

16 juni 2021 om 08:30

Ik denk dat de meeste dat wel herkennen, tenminste als je of zelf gespeeld hebt of veel voetbal kijkt.. Het is logisch dat als je goed positie kiest dat het allemaal wat makkelijker gaat, de Vrij heeft dat, Blind heeft dat, die zijn tactisch heel sterk waardoor hun snelheid regelmatig gecamoufleerd wordt

16 juni 2021 om 09:58

Dat zag ik dus ook. De Vrij ging behoorlijk tekeer tegen de Roon. Ergens in de tweede helft volgens mij.

Vooral met Timber naast zich en zoals beschreven in het artikel zijn we in de as niet de snelste. Hopelijk wordt dat opgelost als De Ligt weer meespeelt.

16 juni 2021 om 14:38

Mag de Ligt wel beter gaan presteren dan de laatste potjes. Vond hem zeer matig, zeker voor zijn doen

16 juni 2021 om 09:40

Hij valt mij inderdaad ook positief op in die zin. Veel mensen kijken alleen naar wat spelers met bal doen. Zonder bal is minstens zo belangrijk, Klaassen is ook een mooi voorbeeld als je er van houdt.

Inmiddels kun je aan het aantal goals ook statistisch zien dat een grote kwaliteit van hem is. Het is geen toeval meer dan hij altijd op de juiste plek staat.

16 juni 2021 om 10:07

De Vrij is inderdaad 'onopvallend goed'. Hij is het type dat je eigenlijk alleen opvalt als je in het stadion zit, want vaak voordat de bal in zijn buurt komt en de camera op hem gericht is heeft hij al een duwtje uitgedeeld of met een paar stapjes naar links of rechts ervoor gezorgd dat hij simpel de bal afpakt. Een type als Ramos die 90 minuten lang aan het glijden is valt meer op, maar De Vrij is net als bijvoorbeeld Godin juist erg goed erin om te voorkomen dat hij überhaupt in die situatie terecht komt.

Soms zit iets ook gewoon niet in iemand zijn/haar karakter. Stefan de Vrij staat in de top 3 beste verdedigers van Italië. De pech van het Nederlands elftal is dat we een a twee absolute wereldtoppers missen in de vorm van Arjen Robben of Wesley Sneider.

Ik hoop dat de Ligt op tijd fit is, zodat we met Ake, de Vrij en de Ligt kunnen starten aan de wedstrijd.

16 juni 2021 om 08:33

Maar in die periode moesten we het weer doen met centrale verdedigers als Ooijer, Mathijssen en Heitingha.

16 juni 2021 om 11:11

Ik begrijp wat je bedoelt maar Mathijssen was is zijn HSV tijd echt wel van hoog niveau..

Niet te vergelijken met de VvD, de Ligt of de Vrij, maar toch niet verkeerd.

16 juni 2021 om 14:15

Zeker waar. Mathijssen was een respectabele verdediger, idem dito voor Heitinga en Ooijer. Het waren niet de meest sensationele verdedigers maar ze waren goed genoeg in wat ze moesten doen. Heitinga heeft ook gewoon vier seizoen basis gespeeld bij Everton, één bij Atletico Madrid.

16 juni 2021 om 14:13

Ik zou liever een jongen als Van Persie in het elftal hebben dan Sneijder, momenteel. Een van de meest onderschatte Nederlandse voetballers. Een ware balvirtuoos en oprecht een legende. Is creatief, heeft een tor-instinct en kan zelf kansen creëren.

16 juni 2021 om 22:38

Bij Arsenal en United absoluut mee eens. Echter heeft van Persie in geen enkel systeem van Nederland top gerendeerd, waar Sneijder in Nederland altijd juist enorm goed was.

16 juni 2021 om 23:48

Daarom is hij ook topscoorder aller tijden van het Nederlandse Elftal. Van Persie werd altijd overdreven kritisch bejegend omdat het hele Ajax-legioen verzot was op Huntelaar.

Ik vind de vrij de laatste tijd echt een verademing in de serie a maar nu ook bij oranje. Geen gekke dingen, positioneel bijna altijd goed, goede crosspass. Maar vooral geen dingen doen die hij niet kan.

Ik vind het wel leuk dat de Vrij nu wat meer aandacht krijgt. Bescheiden rustige jongen die zijn werk doet en dat ook steeds beter doet. Wat mij betreft mag hij gewoon zichzelf blijven, als hij niet iemand is die de hele tijd zijn mond opentrekt of loopt te schelden: prima. Niet iedereen heeft dat.

16 juni 2021 om 11:40

En ik vind het ook wat ouderwets wat Adriaanse zegt. Stel, je bent Timber. Is het dan effectiever als iemand tegen je schreeuwt, of als iemand het kalm aangeeft? Ik zou liever het laatste hebben en het zou beter bij me aankomen. Vind het dan ook een beetje popie jopie taal, dat 'flink tekeer gaan'

16 juni 2021 om 14:16

Timber trekt sowieso zijn mond nog niet echt open lijkt me.
Die zal waarschijnlijk nog steeds onder de indruk zijn van de hele situatie. Vanuit het niets ineens basisspeler op een EK.

16 juni 2021 om 16:32

Haha, ik bedoel ook hoe het voor Timber is als De Vrij hem aanstuurt

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren