Ook EK-shirt van Noord-Macedonië leidt tot ophef

Dinsdag, 15 juni 2021 om 21:00Jeroen van Poppel • Laatste update: 21:04

Griekenland tekent protest aan bij de UEFA tegen het EK-shirt van Noord-Macedonië. De Grieken hebben hun noorderburen formeel verzocht om de letters FFM (Football Federation of Macedonia) van het shirt te verwijderen. De afkorting zou in strijd zijn met het verdrag dat beide Balkanlanden in 2018 sloten.

Griekenland stoort zich aan de afkorting FFM, omdat daarin wordt verwezen naar Macedonië zonder de toevoeging 'Noord'. De Grieken dwongen drie jaar geleden af dat de naam van het land veranderd werd van Macedonië naar Noord-Macedonië. Het verdrag was een compromis na jaren van steggelen tussen de buurlanden vanwege de historische territoriale claims van het gebied Macedonië. In Griekenland is er een gelijknamige provincie Macedonië.

Woede en onbegrip in Rusland om ‘provocerend’ EK-shirt Oekraïne

Ook het shirt van Oekraïne leidde tot ophef en werd gewijzigd voor het EK.Lees artikel

Volgens de Grieken schenden de Noord-Macedoniërs de afspraken uit het verdrag, door terug te keren naar de oude landsnaam. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias liet onlangs in een brief aan zijn Noord-Macedonische ambtgenoot Bujar Osmani weten dat de initialen van het shirt 'niet kunnen worden geaccepteerd' door Griekenland. De Grieken verzoeken hun noorderburen de initialen te wijzigen 'om een positieve onderlinge dynamiek' te behouden.

Noord-Macedonië is echter niet van plan om zijn shirt te wijzigen. Osmani voert aan dat het verdrag uit 2018 betrekking heeft op door de staat gefinancierde instellingen, wat de voetbalbond niet is. "Zolang FFM geen staatsgeld ontvangt, is de bond niet verplicht zijn naam aan te passen", zei Osmani. Noord-Macedonië opende het EK zondag met een nederlaag tegen Oostenrijk (3-1) en speelt donderdag tegen Oekraïne. Maandag volgt de laatste groepswedstrijd tegen Nederland.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door migi)

Land nummer twee die zich schuldig maakt aan het bestrijden van iets wat zogenaamd niet mag... Hoe lang is dit shirt nou al niet bekend!? En ze komen er nu pas mee... Het was vanaf moment 1 helemaal niet zo oppresive want anders waren ze hier drie maanden geleden al mee gekomen. Het verbaasd me dat een hoop bekende mensen zich in Nederland niet tegen deze cancel-culture uitspreken. In het buitenland gebeurd dit een stuk meer.

Wat in dit artikel mist is dat Griekenland dit allemaal kan opeisen omdat ze anders het EU toetredingsproces van Macedonië blokkeren. Zonder dit weetje leest dit artikel erg raar.

15 juni 2021 om 21:12

Ze hebben vooral jarenlang de toetreding van noord-Macedonië tot de NAVO geblokkeerd.

16 juni 2021 om 02:03

En niemand in dat land noemt hun land "Noord Macedonië." Echt niemand. De naam Macedonië is ook enkel veranderd om enig kans tot toetreding EU te maken. Kinderachtige Grieken.

16 juni 2021 om 09:27

Uiteraard niet. Voordien was het nog erger met FYROM. Inderdaad een kinderachtig gesteggel.

Wat heb ik toch medelijden met mensen die zo'n zwaar en slecht leven hebben dat ze zich hier druk om moeten maken. T is nu waarschijnlijk 30 graden in Griekenland, duik nog een x de zee in, drink een lekker cocktail, ga met je vriendin naar bed, of kijk Duitsland Frankrijk. Het leven hoeft niet zo slecht te zijn

15 juni 2021 om 21:26

Haha heerlijk nuchtere kijk op het leven. 10 kudos voor jouw!

15 juni 2021 om 21:58

meer mensen zoals u graag. dan was de wereld een veel leukere plek.

15 juni 2021 om 23:03

1 woord: nationalisme

15 juni 2021 om 23:47

Nationalisme is niet per definitie iets slecht. Nog altijd beter als het globaal communisme dat lieden zoals Klaus Schwab proberen na te streven.

16 juni 2021 om 01:25

Hoe vaak ga je dit nog spammen?

16 juni 2021 om 02:11

Wat een rare vergelijking. Alsof communisme een bedreiging voor het westen is. Alsof Nationalsme goed is omdat het beter is dan communisme. De grens tussen nationalisme en racisme is vaak filterdun.

Als Brabander vroeg ik me al af waarom Brabant eigenlijk Noord Brabant heet en ik kom er net achter dat tot de 17e eeuw het gebied dat nu de provincie Noord-Brabant heet grotendeels deel uitmaakte van het hertogdom Brabant, waarvan het zuidelijke deel nu in België ligt en daarom heet het de provincie Noord Brabant terwijl het toch echt in het meest zuidelijke deel van het land ligt!

15 juni 2021 om 22:45

Het suffe is dat Vlaams Brabant inmiddels ook niet meer aan Noord Brabant grenst...

16 juni 2021 om 08:19

ach ja kijk dan maar eens naar zeeland en nieuw zeeland, dat ligt ook niet naast elkaar.

16 juni 2021 om 14:55

Jij bent helemaal geen Brabander, maar een Noord-Brabander. Zeg maar nooit meer dat je een Brabander bent, want dat kan heel erg tegen het zere been zijn van België natuurlijk (!).

16 juni 2021 om 22:09

1.1 mil Vlaams Brabanders vs 2.5 mil Noord Brabanders. Brabant ligt inmiddels in NL

Echt, we zijn net mieren. Nationalisme is zo een dom primitief fenomeen. En ja, dat zeg ik terwijl ik luidkeels het volkslied meebler op het EK.

15 juni 2021 om 21:55

Dat is Chauvinisme, is niets mis mee zolang je het beperkt tot sport, zangwedstrijden en andere georganiseerde competitie.

15 juni 2021 om 23:51

Rare opmerking. Er is niet per definitie iets mis met nationalisme. Het is nog altijd een beter alternatief dan globaal communisme waar sommige lieden zoals Klaus Schwab actief onze politici mee beïnvloedt. Iets met je eigen trots, identiteit en soevereiniteit.

16 juni 2021 om 06:42

@Andrevidigoal. Ken je ook de bron die Klaus Schwab als neocommunist bestempeld? Een kritische blik is goed. Ik zou echter graag de context van de bron er bij weten.

16 juni 2021 om 10:55

Ja want je bent of voor nationalisme of voor globaal communisme. Zo werkt dat in onze binaire wereld.

16 juni 2021 om 00:13

@migi, inderdaad. Ik heb zoveel meer liefde voor steden dan voor landen. Steden zijn de toekomst

Dit zijn voor dat soort dingen waar je je alleen om gaat ergeren omdat je er extra op let. Werkelijk niemand buiten Noord-Macedonie en Griekenland om wist waarschijnlijk wat de officiele naam van de Noord-Macedonische voetbalbond is. Niemand buiten die twee die het ook een hol interesseert. En niemand die er buiten Noord-Macedonië zelf om een link gaat leggen met de officiã«le naam van het land zelf.

15 juni 2021 om 21:31

Vanuit Grieks standpunt is het vrij begrijpelijk. Die zijn gewoon bang voor territoriaal verlies.

15 juni 2021 om 21:38

Territoriaal verlies? Puur omdat een Griekse provincie en het land erboven dezelfde naam hebben gaat Macedonië wat, Griekenland binnenvallen? Lachwekkende suggestie, territoriaal verlies...

15 juni 2021 om 21:45

Ja territoriaal verlies. Er is namelijk de vrees dat men begint te opperen voor een groot-Macedonië. Met daarin het Griekse Macedonië.

15 juni 2021 om 22:48

Ik ben ook altijd doodsbang dat de Belgen Limburg komen opeisen

15 juni 2021 om 23:49

Als dat zou kunnen Faustino.

16 juni 2021 om 09:12

Sterker nog Die signalen zijn er al heel lang dus die angst is helemaal niet gek. Elke keer gaan ze een stapje verder.

Tja, er gaat in elk land genoeg mis om je niet druk te hoeven maken om dit soort zaken. Zo zie je ook gelijk waar vaak de prioriteiten liggen. Zeker in het geval van Griekenland zou je toch denken dat zij zich wel drukker zouden maken om andere zaken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat wij er niet nog meer geld naartoe hoeven te sturen?!

15 juni 2021 om 22:01

Of iets proberen te doen aan de enorme werkeloosheid door belachelijke maatregelen van de EU.

15 juni 2021 om 22:10

Wie is wij? Tweede en derde lening zijn, als ik het goed heb, voorgeschoten door durfkapitalisten en investeerders. Oftewel: mensen die er aan verdienen. De Groene heeft er een paar jaar terug een interessant stuk over geschreven.

15 juni 2021 om 23:23

Zijn er niet meermaals steunpakketten vanuit Nederland richting landen als Griekenland gegaan en heeft de ECB de crisis daar niet ondersteund? Was het maar waar dat het vooral durfkapitalisten en investeerders waren. Helaas is de realiteit dat we vreselijk veel geld sturen naar landen die structureel op de afgrond balanceren. Met 'wij' bedoel ik de Nederlanders. Dat wist je vast en je zult er vast een mening over hebben, maar ik wou dat ons kabinet weer eens in die termen sprak en het meende. Gaat niet gebeuren, ik weet 't...

16 juni 2021 om 03:50

Ik ben het met je eens dat we te veel geld naar landen sturen die hun zaken niet op orde hebben. Ook ben ik van mening dat als je 1 Europa wilt je gelijke tred moet houden qua pensioenen, maar er wordt gedaan alsof de Nederlandse belastingbetaler heeft betaald. Dat is niet helemaal waar, zie link https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.groene.nl/artikel/een-verkapte-europese-coup&ved=2ahUKEwjFtbrFhJvxAhVzDmMBHeUfBPkQFjAEegQIBxAC&usg=AOvVaw1rvHsFk0wCN5kBg_xBAqiE

Die Grieken doen er alles aan om het leven van hun noorderburen zuur te maken, alleen maar omdat tweeënhalf duizend jaar geleden de Macedoniërs zogenaamd ‘Grieks’ waren. Wat een gezeik, ga je EU schulden terugbetalen.

Het is natuurlijk al belachelijk dat het ene land het andere land dwingt tot een naamsverandering omdat ze dezelfde naam hebben als een provincie. Waarom veranderede Griekenland de naam van de provincie niet naar Zuid-Macedonië. Dit gaat echt helemaal nergens over.

16 juni 2021 om 09:29

Ik ben niet helemaal bekend met de naamgeving en dergelijke maar het zou kunnen dat de Grieken eerder waren met hun provincie (en met eerder doel ik dan op de recente geschiedenis en niet op de oudheid natuurlijk).

16 juni 2021 om 10:30

Ja, dat zal allemaal wel, maar stel je voor dat België niet België heet, maar Limburg. Zouden jullie dan accepteren dat wij Nederlanders jullie dwingen tot een naamsverandering naar Zuid-Limburg? Ik denk het niet.

16 juni 2021 om 11:44

Dan was dat hoogstwaarschijnlijk gewoon niet geaccepteerd bij de oorspronkelijke naamgeving denk ik.

Griekenland loopt al jaren Macedonie te pesten met bedreigingen voor blokkades bij de EU en Nato. En dan meteen gaan huilen bij papa Macron en mama Merkel als de sterkere buur Turkije dan eens aan de oren trekt van de Grieken.

Griekenland is zowel economisch als territorial een lastige land. Macedonie is niet de enige waarmee ze bonje hebben, ook Albanie moet niets van de Grieken. Het is wachten tot het een keer goed uit de hand loopt, maar dan gaat niemand ze meer redden vrees ik.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Macedonia FYR

FIFA ranking: 65
4 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. TrajkovskiAanvaller30
D. IlievKeeper
M. RistovskiAanvaller10
R. JankovKeeper00
V. MusliuVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Macedonia FYR.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren