Van den Herik stelt cruciale voorwaarde aan terugkeer bij Feyenoord

Dinsdag, 15 juni 2021 om 15:05Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 15:05

Jorien van den Herik staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer bij Feyenoord, zo heeft hij laten weten aan Quote. De 77-jarige voormalig voorzitter van de Rotterdamse club zegt open te staan voor een terugkeer, maar eist dan wel dat er moet worden gestopt met het project Feyenoord City. "Het hele plan hangt als een molensteen om de nek van de club", laat Van den Herik zin licht op het project schijnen. De oud-voorzitter had in het verleden ruim twee decennia de touwtjes in handen bij Feyenoord in verschillende functies.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij een terugkeer van Van den Herik bij Feyenoord zitten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door juweel)

Iemand die mij kan vertellen waarom er zoveel mensen tegen vooruitgang zijn bij feyenoord?

15 juni 2021 om 15:15

Omdat er helaas te veel Feyenoorders emotie boven verstand plaatsen

15 juni 2021 om 15:22

Nee omdat er politieke spelletjes worden gespeeld. Inmiddels hebben zoveel personen en instellingen belangen bij het doorgaan van Feyenooord City dat er aan de voetbalclub Feyenoord zelf niet of nauwelijks meer wordt gedacht.

Aan het einde van de rit neemt Feyenoord hier een ontzettend groot financieel risico. In de plannen die er nu liggen wordt bijvoorbeeld uitgegaan dat Feyenoord standaard zijn stadion uitverkoopt en dat Feyenoord altijd Europees voetbal haalt, waarop is dit gebaseerd? Juist, nergens op. Hoe kan het zo zijn dat Feyenoord mede een stadion gaat moeten financieren dat meer kost dan bijvoorbeeld het stadion van Bayern of Athletico Madrid? Twee Europese giganten.

Een nieuw of verbouwd stadion is goed voor Feyenoord, begrijp me niet verkeerd. Maar dit plan is gedoemd om te mislukken. Passanten trekken Feyenoord hiermee de afgrond in...

15 juni 2021 om 15:35

@superb: Ik volg het verhaal Feyenoord City niet of nauwelijks maar toen ik zag dat Goldman Sachs erbij betrokken werd voorspelde dat wat mij betreft niet veel goeds.

15 juni 2021 om 15:37

@de.theking Het heeft niets met emotie te maken, maar met het feit dat de potentiã«le toegevoegde waarde (meer geld) het risico niet waard is. Daarnaast gaat het er totaal niet om dat Feyenoord perse in de Kuip moet blijven, maar dat het stadionplan dat er nu ligt niet hetgeen is wat Feyenoord gegarandeerd 'terug naar de top gaat brengen'. Zodra er een plan ligt waar Feyenoord de belangrijkste speler in is (en dus niet de gemeente als het gaat om Feyenoord City) én aantoonbaar is dat Feyenoord er gegarandeerd op vooruit gaat, dan is 90 van de Feyenoorders gegarandeerd voor. Dit huidige plan is dat niet en is grotendeels gebaseerd op aannames die veel te positief zijn.

15 juni 2021 om 15:40

TheKing, daar ga je te kort door de bocht. Zoals Van den Herik aangeeft: 'Het renoveren van De Kuip kan voor de helft van de prijs en biedt dezelfde mogelijkheden als nieuwbouw.' Dergelijke plannen zijn door serieus te nemen partijen al meerdere malen onderzocht, maar worden niet serieus genomen. Plannen voor een nieuwe Kuip worden daarentegen veel te optimistisch ingeschat, qua financiële vooruitgang en qua bouwkosten. Zoals Superb ook zegt neemt Feyenoord een groot financieel risico. Prima als je je niet verdiept in dat hele dossier, maar gooi dan ook niet zo'n stigma op 'veel Feyenoorders'

15 juni 2021 om 17:32

Exact dit. Ik ben absoluut geen Feyenoord ultra (of zelfs maar supporter) maar die bedragen zien er bespottelijk hoog uit voor een club met de draagkracht van Feyenoord. Het is leuk als er "investeerders" tussen zitten die het bouwen en dan Feyenoord een lage huur rekenen, maar iemand moet de benodigde inkomsten uit zo'n stadion trekken. Tel maar mee: je schrijft het ding in 30 jaar af, 15 miljoen per jaar. Financiering voor 5 procent betekent 22 miljoen aan rente in de eerste jaren. Je zal als investeerder dus minstens 37 miljoen (!) aan inkomsten uit het stadion moeten trekken. Feyenoord betaalt nu 5 miljoen huur voor de Kuip, misschien dat ze 10 miljoen kunnen dragen met wat extra (en duurdere) seizoenskaarten maar ook niet veel meer. Dus waar moeten die overgebleven inkomsten vandaan komen, concerten? Vraag eens aan de eigenaren van de Genredome hoe goed dat loopt.

16 juni 2021 om 00:56

Beste allen, de bedragen van Feyenoord City zijn nou eenmaal zo groot omdat het hier over de upgrade van een gehele wijk gaat, niet alleen een stadion. Verder hoor ik vaker het argument van hoog risico en weinig potentiële waarde. Enorm uit de lucht gegrepen en geroepen op basis van onderbuikgevoelens na 1x een samenvatting van het project op internet door te hebben gelezen. Als het risico daadwerkelijk zo hoog was hadden investeerders, met al hun ervaring, expertise en dollartekens in de ogen, hun handen er wel niet aan gebrand natuurlijk. Deze partijen hebben er net zo veel belang bij dat Feyenoord goed presteert en de bezoekersaantallen hoog zijn. Kritisch zijn mag iedereen maar het verbaast me hoeveel fans en forumbezoekers met cijfers aan komen zetten en opeens de vastgoedeconoom uithangen. Ga er maar vanuit dat de mensen die hier nu al jaren in dit project zitten er meer verstand van hebben dan wij.

15 juni 2021 om 15:17

Niet per se tegen vooruitgang denk ik, eerder conservatief denken

15 juni 2021 om 15:28

Mensen zijn niet tegen vooruitgang. Mensen zijn tegen een plan zonder verdienmodel en waar je in basis niet meer gaat verdienen dan dat je nu doet. Als er een plan komt met een goed verdienmodel dan gaan de mensen wel mee. Daarnaast zijn er nu mensen bezig met dit plan die eigen belang belangrijker vinden dan clubbelang. Zelfverrijking. Dus als er een plan komt dat voor Feyenoord het beste is mag er van een hoop supporters een nieuw stadion komen, Tegenstanders zal je altijd houden.

15 juni 2021 om 17:18

Wanneer je niet per se meer gaat verdienen, maar minstens hetzelfde, maar dan in een fonkelnieuw stadion, dan is de keuze toch heel makkelijk.

15 juni 2021 om 19:55

Je kosten worden toch hoger. Het
Moet ook betaald worden.

15 juni 2021 om 15:34

@klapstoel88

Omdat de vooruitgang bij lange na niet gegarandeerd is en de risico's voor Feyenoord enorm zijn. Om hetzelfde bedrag te ontvangen als dat Feyenoord nu ontvangt (17,5 miljoen aan performence fee) moeten er méér mensen naar het stadion komen. Het is geen geweldige stijging (46k gemiddeld tov 42k nu), maar dat is gebaseerd op 24 wedstrijden per jaar.

Aangezien je maar 17 thuiswedstrijden speelt in de competitie, moet je die 7 wedstrijden ergens anders vandaan halen (interlands, Europees of de beker). En dus moet je tegen de #4 van Moldavië (voorronde CL) of Katwijk (beker) ook 30k+ supporters hebben om dat gemiddelde te behalen. Lukt dat niet of haal je geen Europees voetbal, moet je die supporters compenseren in de competitie en kijk je aan naar een gemiddelde van 50k+.

Als Feyenoord dit niet behaald, ga je er dus op achteruit qua inkomsten uit het stadion en kom je dus in een neerwaartse spiraal terecht in plaats van een opwaartse.

15 juni 2021 om 16:22

Omdat er los van de sentimenten veel risico's aan zitten en je er netto zelfs als get goed gaat niet heel veel mee op schiet.
Het spelers budget zou dankzij feyenoord city met een miljoen of 8 omhoog gaan maar daarvoor moet iemand wel meer dan 440 miljoen investeren. Met die 8 miljoen extra haal je hooguit PSV net bij (als ze in Eindhoven stil blijven zitten) en Ajax blijft financieel gezien uit zicht.
En dan moet je maar hopen dat het goed gaat, hier in Londen zou het nieuwe White Hart Lane oorpronkelijk 300 miljoen moeten kosten en toen ze begonnen met de bouw 350 miljoen (pond). Het werd uiteindelijk 1.2 miljard, dat zou in Rotterdam ook maar zo kunnen gebeuren, volgens mij hebben we in Nederland ook een waslijst aan bouw projecten die uiteindelijk een veelvoud kostten.

15 juni 2021 om 17:05

Omdat Feyenoord een soort experience is voor een hoop mensen en dat houdt in: Naar Feyenoord gaan, 'hand in hand kameraden' zingen, vervolgens 'you'll never walk alone' zingen, Feyenoord-Ajax hypen, zuipen en dan naar huis. Voetbal is niet de reden waarom ze naar Feyenoord gaan of voor Feyenoord zijn.

Dit soort volk heb je bij de andere clubs natuurlijk ook, maar bij Feyenoord zijn er gewoon opvallend veel en ze zijn heel erg aanwezig.

15 juni 2021 om 17:46

En dat heb je uit empirisch onderzoek?

Het dedain wat uit je "dit soort volk" spreekt is stuitend.

Zoek ook het woord generaliseren eens op.

15 juni 2021 om 17:53

Tja, als je meer supporters hebt dan veel andere clubs, lijkt het me logisch dat er ook automatisch meer van rondlopen. Echter zullen de percentages nagenoeg hetzelfde zijn met als uitschieter het aantal succes-supporters bij clubs die meer prijzen pakken. Geen idee voor welke club je bent, maar het is pure grootheidswaanzin om te denken dat het bij de ene veel meer speelt dan de ander zonder een logisch verklaarbare reden op basis van cijfers...

15 juni 2021 om 18:27

@njforomvol: Geen empirisch onderzoek nee, maar volgen mij wel een fair constatering gezien de incidenten rondom dit volk de laatste tijd.

Sirius: Ik heb geen club voorkeur. Ik kijk voetbal voor voor het voetbal (en de spelers).

15 juni 2021 om 17:41

Vooruitgang kan ook door verbouwing. Nieuwbouw is puur een prestigeproject van hoge heren die er dik geld aan gaan verdienen. Met verbouwen is Feyenoord veel goedkoper uit en kan het alsnog hetzelfde gaan verdienen.

Los van Feyenoord City.....
Deze man is 77 jaar... Dit moet je niet meer willen joh!

Geef hem gewoon een leuk bobo baantje in één of andere raad zodat hij nog iets kan doen.
Net als een Foppe de Haan, Leo Beenhakker, Willem van Hanegem..

Dat soort mannen moeten gewoon een kennis en kunnen delen onder het genot van een kop koffie of op de golfbaan
Maar als club/bedrijf moet je verjongen

15 juni 2021 om 17:04

Je zegt zelf geef hem een baantje in een of andere raad. Waar in het artikel lees jij dat dat niet de insteek is?

15 juni 2021 om 17:33

Wel mee eens, maar verjongen is niet eens zozeer het probleem. De meeste bestuurders zijn niet bijster jong. Het grote probleem is dat er zoveel groepjes zijn bij Feyenoord en ze hebben allemaal verschillende belangen. De club oogt een beetje stuurloos en heeft z'n prioriteiten totaal niet op een rijtje. Wat Van Den Herik namelijk wel goed zegt is dat een club als Feyenoord onafhankelijk moet kunnen opereren van een nieuw stadion. Nu wordt het verouderde 'de Kuip' aangehaald als grote reden voor een gebrek aan progressie, terwijl een leek nog kan zien dat er aanzienlijk grotere problemen zijn. De club kan al jaren niet omgaan met geld en als er geld is, wordt het min of meer verdampt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zolang ze daar in de achterkamers van de club hun eigen slogans niet naleven, gaat het met Feyenoord niet beter worden. Van hand-in-hand is geen sprake op bestuurlijk niveau. Erg jammer, want de supporters verdienen meer.

15 juni 2021 om 18:36

Helemaal mee eens!
Als van den Herik gewoon een shock effect kan creeren zou het prachtig zijn!

Dat heeft Riemer van der Velde ook weleens gedaan zonder ook daadwerkelijk in de organisatie te stappen.

Ik bedoel ook juist door ze een kop koffie baan te geven dat ze gewoon mogen luisteren en een visie mogen drukken.
Maar niet meer dat ze 5 dagen in de week bezig zijn.

Zij moeten juist aangeven welke jongens geschikt zijn voor bepaalde posities en welke jongens eruit moeten.
Meestal is dat een baantje als RVC

Als je de cijfers erbij pakt gaat Feyenoord er de eerste 5 jaar alleen maar op achteruit
Minder inkomsten omdat deze gedeeld zullen worden
Aantal investeerders wie snel geld willen zien
Al bij al geen verstandige keuze
Renoveren was goedkoper geweest

nou dat was dan een heel kort gesprek met meneer vd Herik, want dat feyenoord city gaat er komen, daar kun je vergif op innemen.
misschien niet gelijk, maar wel op den duur

15 juni 2021 om 15:40

@juweel

Wat bedoel je precies met op den duur?

De staalprijs wordt alleen maar hoger en hoger en ook de andere kosten zijn hoogstwaarschijnlijk al vele malen hoger dan in eerste instantie werd gedacht (o.a. dankzij Covid). Er wordt zelfs al gesproken van een kostenpost van 500 miljoen ipv 440. Als het plan er nu niet doorheen komt, neem ik aan dat het volledige plan omtrent het stadion in de prullenbak wordt gegooid en ze dus terug naar de tekentafel moeten.

Over de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City durf ik verder niets te zeggen, daar heb ik geen kennis van.

15 juni 2021 om 17:42

En dat voor de 35e keer. Volgens mij hebben ze alleen al 100 miljoen verkwanselt aan mislukte stadionplannen.

16 juni 2021 om 06:53

ze proberen het nu nog zoveel mogelijk te dwarsbomen en rekken, dat bedoel ik ermee, kijk naar de "supporters"acties hier tegen, dus wanneer het gaat komen weet ik dus niet, maar dat het gaat komen is zeker, als dat niet doorgaat dan zitten ze met leningen die al gedaan zijn om het plan alleen maar van de grond te krijgen, dat gaat ze financieel dan zo opbreken.

Niemand heeft toch om hem gevraagd, dus waar gaat dit over? Begint hij daar spontaan uit zichzelf over? Waarom zou Feyenoord een 77 jarige terug willen halen?

Leuk dat hij dat wil maar ik zie niet in waarom Feyenoord deze man zelf terug zou willen

15 juni 2021 om 21:31

Omdat hij het geweldig heeft gedaan als voorzitter

"als het goed gaat met de exploitatie krijgt de club misschien iets extra’s. Maar je wilt toch nooit afhankelijk zijn van de exploitatie van een stadion?"
Nee, laten we het houden zoals het is. Een situatie waarin mensen nieteens meer de horecapunten opzoeken omdat de rijen te lang zijn en de kroketten koud. Feyenoord heeft een van de laagste uitgaves aan horeca per supporter per wedstrijd van Nederland.

15 juni 2021 om 17:50

Maar 3 miljoen euro extra per jaar gaat je nauwelijks windeieren leggen. Dan is het nog niet eens zo vreemd dat er een nieuw stadion komt, maar dit is toch gewoon vreselijk megalomaan? Een stadion van (bijna) een half miljard voor een club als Feyenoord is gewoon gekkenwerk. Zoals zo vaak in de voetballerij neemt blind ambitie weer het voortouw. Het grote probleem wat je nu gaat krijgen: Het plan is al helemaal uitgewerkt, architecten zijn waarschijnlijk betaald, leningen zijn aangevraagd of wat er ook allemaal al is gedaan wat geld kost. De betrokken partijen willen niet meer terug. Ieder weldenkend mens ziet de (grote) problemen. Dan kun je vasthouden aan de gedachte dat er iets moet veranderen en dat een nieuw stadion een vereiste is, maar bij sommigen is de nuance zoek. Het is niet of De Kuip, of Feyenoord City. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om er een betaalbaar stadion neer te zetten waar de risico's niet zo groot zijn en de verdienmodellen niet zo vergezocht.

15 juni 2021 om 18:45

Welke grote problemen? De drogredenen die een stel hooligans in de rondte gooien? Die hooligans die helemaal geen interesse hebben in hoe Feyenoord presteert, maar niets liever willen dan een Millwall aan de Maas? Ik snap wel dat ze liever in De Kuip blijven, want die hekken kunnen ze nog slopen om weer binnen te komen.
Het is momenteel niet eens meer realistisch om te denken aan 'betaalbaar stadion' of een verbouwing. Elk stadion wat minstens gelijkwaardig aan De Kuip is gaat gewoon een dergelijk bedrag kosten omdat er ofwel dure grond moet worden opgekocht, of men dit zelf moet droogleggen in de Maas.
Het bedrag is, ruim 25 jaar later, 'slechts' 3x hoger dan de Arena destijds kostte.

15 juni 2021 om 20:44

Het gaat hier over een half miljard(!) voor een (op Europees niveau) kleine club als Feyenoord. Daar doet 1 Uefa Cup werkelijk niets aan af. Even ter vergelijking: Het nieuwe stadion van Atletico kostte 311 miljoen euro. Als je echt niet ziet hoe megalomaan dat project (stadion Feyenoord) is, sta je er wel erg gekleurd in. Je gelooft toch niet werkelijk dat er geen goedkopere alternatieven zijn?!

Mij is niet helemaal duidelijk of iemand van Feyenoord aan deze mijnheer heeft gevraagd om weer terug te komen. Een 77 jarige, verwarde man die meent dat hij nog een rol van betekenis speelt. Was hij en zijn wijze van leidinggeven aan Feyenoord niet de oorzaak van de financiële wanorde waar Feyenoord zo lang mee te kampen heeft gehad? Toch nog zoveel supporters die met deze man weglopen. Het lijkt wel of Feyenoord louter emotie is, daarmee kom je niet terug aan de top. Niet in Nederland en al helemaal niet in Europa.

15 juni 2021 om 17:01

Feyenoord zat al in de shit en toen stapte Van den Herik er in om de boel financieel weer op orde te krijgen. Dat lukte in eerste instantie maar uiteindelijk bleek Feyenoord Feyenoord en vloeide er enorm veel geld weg waardoor de malaise weer op kwam zetten.

Stel dat Ajax nog in de Meer of het olympisch stadion had gespeeld. Dan konden ze nu hun spelers geen vette salarissen betalen. Spelers, sponsors zien graag een multifunctioneel stadion!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. BijlowKeeper
T. JansenKeeper
D. RemieKeeper
J. CandelariaVerdediger
L. GeertruidaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren