Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Italiaanse voetbalbond verplicht EHBO-cursus na hartstilstand Eriksen

Laatste update:

De Italiaanse voetbalbond wil dat alle profvoetballers die actief zijn in de drie belangrijkste competities van het land een verplichte EHBO-cursus gaan volgen. Reden voor het besluit is de hartstilstand van Christian Eriksen afgelopen zaterdag bij de wedstrijd tussen Denemarken en Finland. “Wat daar gebeurde, schokte ons allemaal”, aldus voorzitter Gabriele Gravina.

Eriksen zakte naar aanleiding van een hartstilstand tijdens de wedstrijd tegen Finland in elkaar. Aanvoerder Simon Kjaer was er snel bij en bracht zijn Deense ploeggenoot in een stabiele zijligging, waarmee hij voorkwam dat Eriksen zijn tong kon inslikken. "Ik wil graag hulde brengen aan Kjaer. Zijn handelen is cruciaal geweest, waardoor we Eriksen hopelijk in de toekomst weer op het veld kunnen zien", aldus Gravina, die volgens de NOS heeft aangegeven dat de Italiaanse EK-selectie al tijdens het trainingskamp in Florence de EHBO-cursus krijgt.

Het Rode Kruis heeft in de 24 uur na de hartstilstand van Eriksen 150 reanimatiecursussen extra verkocht, zo werd zondag bekend. Dat is bijna vier keer zoveel cursussen als normaal op een zaterdag. De website van het Rode Kruis kende ook een piek: duizenden bezoekers zochten naar informatie over reanimeren. “De aanmeldingen voor de EHBO-cursussen stromen nog steeds binnen”, zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen Het Parool. “Na dit weekend zitten we landelijk op ruim 235 aanmeldingen, tegenover enkele tientallen in een normaal weekend. Daarnaast hebben vele duizenden onze uitlegvideo’s over reanimeren op YouTube gezien en schoot het bezoekersaantal voor de website met 375 procent omhoog.”

Op de website van de Hartstichting werd volgens de NOS drie keer zoveel gezocht naar informatie over een hartstilstand. Op hartslag.nu, een oproepsysteem voor burgerhulpverleners bij hartfalen, kwamen driehonderd nieuwe aanmeldingen binnen. Normaal gesproken gaat het om ongeveer veertig aanmeldingen per dag. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders niet goed weet hoe te handelen als iemand een hartstilstand krijgt. “Mensen voelen geen urgentie om een EHBO- of reanimatiecursus te volgen,” aldus Stoffels tegen de krant. “Maar als zoiets heftigs en verdrietigs gebeurt, zoals met Eriksen, dan schrikken mensen toch even wakker. Gelukkig is het met hem goed afgelopen, maar dit toont wel aan hoe belangrijk reanimeren kan zijn.”

Lees hier hoe je moet handelen als iemand een hartstilstand heeft.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede actie natuurlijk. Blij dat alles goed is afgelopen en hoe je wendt of keer door dit soort situaties wordt de veiligheid rondom wedstrijden weer meer verbeterd. Je ziet in Engeland al een actie waarbij er meer hartapparatuur rondom en in de stadions komt.

Misschien een rare vraag maar als iemand een hartstilstand heeft wat heeft het voor zin met betrekking tot zijn tong om hem dan in een zij ligging te leggen? Niet respectloos bedoeld maar gewoon een serieuze vraag. Zou daarnaast verplicht moeten worden op meer locaties zoals leraren op scholen bijvoorbeeld.

14 juni 2021 om 21:06

Omdat je geen controle hebt over je spieren kan je tongspier dus je luchtpijp blokkeren. Het zogenaamde inslikken.

14 juni 2021 om 21:11

Een hele goede vraag die je hier stelt en ook geen onbelangrijke. Mensen gaan er vanuit dan het grootste gevaar zit in het inslikken van je tong. Onderzoek heeft echter aangetoond dat blokkeren van de luchtweg niet het grootste probleem is bij iemand die een spontane hartstilstand krijgt. Dit is ook de reden dat er tegenwoordig in het reanimatiebeleid geen beademingen meer zitten. Het rondpompen van bloed is vele malen belangrijker dan zorgen voor een vrije luchtweg in deze situatie. Lees hier wel in deze situatie. Het is uiteraard belangrijk om te zorgen dat het slachtoffer uiteindelijk wel lucht kan krijgen, maar nog altijd denken veel mensen dat die tong eerst veilig moet zijn maar dit is niet het geval! Je kunt veel beter meteen beginnen met hartmassage geven want daar kan je uiteindelijk iemand leven echt mee redden!

14 juni 2021 om 21:22

Bedankt voor je reactie!

14 juni 2021 om 21:24

Maar men weet toch niet meteen wat er speelt of? En is dan de tong check niet een prima eerste stap? Oprechte vraag. En dat AED apparaat dat is een vervangend middel ipv met de hand toch of?

14 juni 2021 om 21:41

Tong schiet niet altijd naar binnen. Dat gebeurt incidenteel. Als een slachtoffer niet meer ademt dan geeft je compressies op de borst voor de bloedcirculatie. De aed wordt ondertussen door een tweede persoon aan de patiënt aangesloten en meet hartactiviteit. Als er niets is zegt de aed dat het een schok gaat geven en dan moet iedereen de patiënt loslaten. Dan ge3ft de aed een schok. Daarna gaat het compressies geven weer voor 2 minuten beginnen tot de aed weer hartactiviteit gaat zoeken. Dit gaat zo door tot de ambulance komt. Die hebben tegenwoordig mechanische apparatuur aan boord die compressies kunnen geven. Door die kracht breken wel vaak de ribben.

14 juni 2021 om 21:45

Het klopt dat je niet altijd weet wat er speelt, maar ook dan heeft het geen zin om meteen die tong te pakken. Daar red je zoals ik eerder al zei namelijk niet iemand leven mee. Mocht je inderdaad denken dat iemand alleen buiten bewust zijn is maar nog wel ademt, dan draai je hem in stabiele zijligging waardoor de tong ook niet kan worden ingeslikt. Overigens is het sowieso heel moeilijk om je tong "in te slikken". Daarvoor moet alle spierspanning in je lichaam weg zijn en dat gebeurt ook niet altijd als je bewusteloos bent. Je hebt de grootste kans op een blokkade van je luchtweg en het naar beneden zakken van je tong als je een flinke bloeding in je mond hebt, dat is eigenlijk het enige moment waarom je de tong moet zekeren, in alle andere gevallen is het of stabiele zijligging of in geval van harsttilstand starten met reanimeren!

14 juni 2021 om 21:51

@sociofan1

Reanimeren met de hand is voor de bloedcirculatie op gang te houden. Er moet een regelmatige hartslag zijn anders is de AED nodig want de AED komt in actie als het hart onregelmatig slaat(fibrileert). De AED geeft door zijn stroomstoot een soort reset van het hart zodat deze weer regelmatig gaat slaan. De D in de afkorting AED staat voor Defibrilator.

14 juni 2021 om 21:20

Ik denk dat de rest al antwoord heeft gegeven. Wil nog wel even zeggen dat Eriksen nog ademde/een hartslag had toen Kjær hem in de stabiele zijligging plaatste. Dus vandaar dat hij dat deed verwacht ik. Verder ben ik van mening dat er op de basisschool (in ieder geval voortgezet onderwijs) al aandacht aan geschonken moet worden en er ieder jaar een herhalingsles moet komen. De AED maakt doorgaans het verschil, maar adequaat kunnen reageren door o.a. compressies te geven in afwachting van de AED is ook zeer belangrijk natuurlijk.

14 juni 2021 om 21:27

Er is ook niet altijd een AED aanwezig natuurlijk dus het is inderdaad een belangrijke vaardigheid. Een dergelijke cursus in het onderwijs lijkt me ook wel echt een goed idee.

14 juni 2021 om 21:46

Via een rode kruis app kun je zien waar de dichtstbijzijnde aed is, tevens kun je je als ehbo’er opgeven om opgeroepen te worden als er in je omgeving een hartstilstand is. Er worden dan meerdere mensen opgeroepen.

Zou inderdaad een goede zaak zijn. Eigenlijk zie je altijd de profs alleen maar met hun armen roepen om eerste hulp ipv zelf hulp aanbieden. Ze laten het aan de verzorgers over. Dan is al kostbare tijd verstreken. Vaak moet dan ook nog de clubarts komen, zijn we nog meer tijd kwijt. Ook bij de amateur zie je dat regelmatig, zeker bij lagere elftallen en de jeugd, dat er een ehbo’er gezocht moet worden in de kantine.

Eigenlijk slechte zaak dat profvoefballers dat nu pas krijgen. Zouden ze eigenlijk al gehad moeten hebben en elk jaar een opfriscursus. Echter is het nooit te laat voor zoiets. Hopelijk volgen meer competities..

14 juni 2021 om 21:44

Ik denk dat meer takken van sport hierbij gebaat zijn. Mijn zwagers vader kreeg een hartstilstand tijdens het fietsen en heeft het niet overleefd, zo ook een fietsmaat uit mijn groep. En heb het al een paar keer bij mijn voetbalclub meegemaakt dat mensen in veteranen elftallen ineenzakten.

15 juni 2021 om 07:31

Meeste bedrijven hebben maar een handje vol Bhv'ers, dus zo vreemd is het niet. Echter fijn dat hier meer aandacht voor komt, hoe meer mensen de basis kennen hoe adequater gereageerd kan worden.

EHBO/Reanimeren zou vanaf de middelbare school een verplicht bijvak moeten zijn.
Los van dat het goed is, interesseer je mensen meer om bv op de ambulance te willen werken.
Creëer je ook begrip voor politie, brandweer en zorgpersoneel. Worden ze in noodsituaties ook niet meer aangevallen etc etc...(lijkt mij)

Win win...

14 juni 2021 om 23:13

Denk helaas niet dat zulke idioten door een cursus meer begrip krijgen. Die zijn al zo ver gezakt dat ze geen empatisch vermogen hebben. Verder idd mee eens dat het een verplicht vak moet zijn.

15 juni 2021 om 02:21

@footyfoot, misschien is dit niet helemaal wat je bedoelt. Maar ik heb op mijn middelbare school jaarlijks Reanimatielessen gehad. Met van zo’n poppen waarop je kon oefenen met het geven van compressies, en met een grotere pop waar je de AED op leerde aansluiten. Dit heb ik denk ik 6 jaar lang gehad en dan elk jaar 2 uur echt intensief dat oefenen. Misschien bedoel je dat je het nog iets uitgebreider wilt leren aan jongeren ofzo dat weet ik niet, maar ik kan i.i.g door mijn middelbare in noodgevallen zeker reanimeren. Ik dacht al die tijd dat dit gebruikelijk was op elke school in Nederland?

15 juni 2021 om 09:16

Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik zelf heb het nooit gehad en ik ben 30. Zat dus 17 jaar geleden op de middelbare school. Ook heb ik het van mijn vrienden die jongere broertjes/zusjes hebben die nu op de middelbare school zitten gehoord dat zij dit niet krijgen. Ik denk dus dat jij op een "aparte" middelbare school zat waar zij dit wel oefenen. Ik zeg apart omdat het niet vaak voorkomt, noet omdat het raar is uiteraard, ik vind dat het op elke middelbare school zou moeten komen.

15 juni 2021 om 12:58

Ik ben nu 20. Ben 2 jaar geleden geslaagd. Wij kregen dan van EHBO medewerkers les, dan liet mijn school 1x per jaar 2 uur les wegvallen en dan moest je in de gymzaal oefenen met reanimeren. Na het eerste jaar kon je het misschien niet goed, maar na 6 jaar steeds diezelfde lessen herhalen 1x per jaar kan je het gewoon prima. Hmm toch mooi, misschien is mijn school toch minder erg dan k dacht😉.

Dat moet niet alleen in Italie maar over de gehele wereld en beter dat alle bonden zich eens inzetten op een defibilator langs elk veld. daarnaast op scholen een verplicht vak van maken aangezien het niet alleen bij het vioetballen gebeurt maar op meerdere sporten en in het dagelihjks leven. Ik zie er in mijn omgeving niet een staan tot schande toe en de eerste duurt zeker 10 min voor die er kan zijn. Zoiets moet niet meer kunnen in deze tijd. Massaal inkopen maakt de rpijs aanzienlijk goedkoper en het rode krijs kan dan wel mooi aangeven waar er een staat maar helaas is dat toch wel anders. Reanimeren en AED behandelen moet gewoon voor iedereen toegankelijk zijn. Ook die opleiding moet niet zo duur zijn zoals ze nu vragen daarvoor. red mede de wereld met lesgeven tegen gereduceerde prijzen, schaf als bonden of gemeentes die dingen aan zodat er op iedere hoek van de straat onderhand een staat. Een mensenleven is meer waar dan wat de bonden en gemeente over de balk gooien met onzin dingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren