Slechts één programma trok dit kalenderjaar meer kijkers dan Oranje

Maandag, 14 juni 2021 om 13:47Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:47

De wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Oekraïne (3-2) heeft zondagavond liefst 5,4 miljoen kijkers getrokken, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het programma was daarmee veruit het best bekeken programma en kwam zelfs in de buurt van de best bekeken uitzending van dit kalenderjaar. Alleen het Eurovisie Songfestival trok meer kijkers. Daar keken eind mei tweeduizend mensen meer naar.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door jansen joenite)

Eurovisie Songfestival trok de meeste kijkers dit jaar? Moet je nagaan als Feyenoord in de play-offs had kunnen spelen die zaterdag, dan hadden nog meer mensen gekeken ;-).

Ik ga er overigens wel vanuit dat het record verbroken zal worden. De wedstrijd van gisteren geeft me vertrouwen om in ieder geval de kwartfinales te halen en misschien nog wel meer.

14 juni 2021 om 13:53

Record gaat zeker verbroken worden. Mensen kijken niet in de kroegen of op pleinen maar vooral thuis met hooguit een mannetje 5-6. Als de kwartifnales gehaald worden dan kijken er zoveel mensen, dat ben je ook bijna verplicht. Het leeft in ieder geval wel.

14 juni 2021 om 13:59

Nou, dan ben je wel erg optimistisch, met het wel meer behalen dan de kwartfinales. Twee doelpunten tegen dit land is wel heel veel en als je ziet hoe vaak het open lag, dan mag je blij zijn dat ze niet tegen een van de toplanden speelden, want dan hadden ze in de rust al met 2 of 3-0 achter gestaan. Verdedigend klopt er niet veel van.

14 juni 2021 om 14:01

Tegen landen die druk zetten gaat 5-3-2 veel beter werken met die opkomende snelle backs, omdat er veel meer ruimte komt. Met een compact middenveld heb ik het idee dat dit beter zal werken tegen landen als Portugal, Frankrijk, Engeland dan tegen een Oekraïne.

14 juni 2021 om 14:06

Ik zeg niet dat het per se aan het systeem ligt, ik zeg alleen maar de ze verdedigend heel erg kwetsbaar waren gisteren en dat dit tegen de toplanden ongetwijfeld afgestraft zou zijn. Ik snap de hosanna stemming dan ook niet. Kom op zeg, het was maar Oekraã¯ne, totaal geen graadmeter imo

14 juni 2021 om 14:15

Oekraïne dat ongeslagen de poule won, juist omdat ze zo weinig tegendoelpunten kregen.
Ik denk dat Nederland prima heeft gespeeld gisteren en durf er nu zelfs in te geloven.
Kan wel negatief blijven zijn, maar daar wordt niemand gelukkig van :-).

Vraag mij altijd af hoe betrouwbaar ze het meten.
Wordt nog altijd gedaan met kastjes. Maar ik ken niemand met z'n ding.


14 juni 2021 om 13:58

Over heel Nederland zijn er in maar 1250 huishoudens kastjes, wel verdeeld over alle groepen van de samenleving (leeftijd, geslacht, ras etc.)
Aan de ene kant is het kleine aantal kastjes niet representatief, aan de andere kant wordt wel gekeken dat de kastjes die in gebruik zijn echt een afspiegeling geven van de Nederlandse maatschappij.
Daarnaast worden online kijkers niet meegerekend, wat ook nog een groot euvel is.

14 juni 2021 om 14:10

Yamiown, online wordt wel meegerekend, maar dat komt er pas na 1 week bij. Dus ook mensen die UitzendingGemist of via Kijk.nl uitgesteld kijken worden meegenomen. Alleen inderdaad niet direct de volgende dag

14 juni 2021 om 14:13

Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de mensen die via de NOS site kijken? Ik heb geen televisie-abonnement dus kijk het via een stream en gebruik mobiel hotspot voor internet.
Ik ken best veel mensen die dat doen, dus vraag me af hoe dat berekend wordt.

14 juni 2021 om 15:14

Ik weet niet precies hoe ze het meten. Al kan je online natuurlijk wel makkelijk data verzamelen. Onderstaande komt van StichtingKijkOnderzoek SKO:

Online kijkcijfers
Behalve de kijkcijfers voor tv-programma's via het kijken op televisie, worden ook de online kijkcijfers gemeten door SKO. Zowel live als on demand kijken wordt daarbij gemeten voor andere apparaten dan de televisie, zoals desktop, laptop, tablet en smartphone. Voor de bepaling van de online kijkcijfers worden de online bekeken tv-programma's van NPO, RTL en SBS gemeten.

De online kijkcijfers worden gemeten voor de dag van de tv-uitzending, zowel live als uitgesteld, en voor het totaal aantal kijkers op de dag van de tv-uitzending en de zes dagen daarna. SKO publiceert dagelijks een online kijk top 5 met de best bekeken programma's op de dag van de uitzending én het online kijktotaal op de dag van de uitzending en de zes dagen daarna.

14 juni 2021 om 14:08

Dat gaat in dit geval nog steeds zo. Zijn 1250 huishoudens die aangeven wat ze kijken. Die 3000 mensen vormen een representatie van heel nederland en in principe extrapoleren ze de getallem de volgende dag. Dit is ook een gemiddelde over de hele uitzending omdat niet iedereen van begin tot eind blijft hangen.

Vervolgens wordt een week lang de online data bijgehouden en komt er 6 dagen na uitzending het daadwerkelijke eindkijkcijfer.

Vaak ligt het daadwerkelijke aantal kijkers hoger dan deze waardes.

14 juni 2021 om 14:09

Ik ken toevallig wel iemand met zo'n kastje, werkt wel mooi maar hij heeft dus daadwerkelijk invloed op de cijfers. Als hij 1 programma kijkt op zender 762 dan staat deze vervolgens in de ranglijst met tigduizend kijkers. Eerlijk gezegd denk ik dat het vooral lastig is om te bepalen hoeveel mensen nou nog old Skool tv kijken, denk dat een groot gedeelte op Netflix en dergelijke kijkt.

14 juni 2021 om 14:29

Dat is juist eenvoudig om te bepalen, elke stream kan je gewoon individueel tellen dan.

14 juni 2021 om 14:27

Volgens mij is het een voorspelling. Ze kijken naar een selectie (geen idee hoe ze dat doen) en het gemiddelde dat daaruit komt trekken ze door naar het inwonersaantal.

14 juni 2021 om 14:43

Daarnaast mensen die via streams hebben gekeken, via de app van de provider of zelfs via een andere zender (door Franks Snoeks)

14 juni 2021 om 15:45

Mijn schoon-oma had er 1. Daar zaten toch wel wat haken en ogen aan vast ook en ze mocht er absoluut niet mee te koop lopen (een enkel kastje kan al behoorlijk invloed hebben op het aantal kijkers en dus inkomsten). Televisiemakers willen maar al te graag weten wie ze hebben.

Dat Songfestival overtreft Oranje nog wel op 11 juli

3,6 miljoen mensen zapten weg voor Studio Europa dus? Dat is nogal.

14 juni 2021 om 13:59

Ik was er een van. Van der Vaart vind ik een prima analyticus en luister ik graag naar. Van Hooijdonk daarentegen vind ik verschrikkelijk, letterlijk een reden om weg te zappen.

Dat gezegd hebbende was het natuurlijk een zondagavond om ~23:00 dus niet gek dat veel mensen na de wedstrijd gaan slapen.

14 juni 2021 om 14:04

Het was 23 uur voor een werkdag hè, heel veel mensen zetten hem uit. Een snelle rekensom met de marktaandelen leert dat er 3,4 miljoen minder televisiekijkers waren

Vraag me echt af wat de mensen deden die niet kijken, ik ken niemand. Maar dat ligt dan misschien weer aan m'n eigen bubbel.

14 juni 2021 om 14:11

Er zijn ook mensen die gewoon moeten werken tijdens zo'n wedstrijd van Oranje, zoals ziekenhuis personeel, brandweermannen, politieagenten, vrachtwagen chauffeurs en overige mensen die nachtdiensten moeten draaien. Niet iedereen is vrij op een zondag avond. Verder heb je ook nog jonge kinderen tot 2 jaar en oudere mensen die waarschijnlijk niet kijken.

14 juni 2021 om 14:23

En mensen die niet van voetbal houden. 😉

14 juni 2021 om 14:22

En er is ook gewoon een wezenlijk deel van het land dat het allemaal niks kan schelen. Van de 13 miljoen volwassenen keken er 9 miljoen naar de halve finale tegen Argentinië in 2014. Dus een kwart van de mensen heeft er zelfs op het spannendste moment helemaal niks mee (hoewel, misschien stond de rest op een plein haha)

Dat 1e doelpunt van Oekraïne was trouwens volledig te danken aan die commentator (geen idee wie het was, maar wat een no no). Hij liep al 10 minuten te zeuren dat Yarmolenko volledig uitgeput was. Tja, dan is het wachten op een doelpunt van hem......

14 juni 2021 om 13:59

Haha ja hè. En dan in minuut 89 of zo nog even Dumfries de matchwinner noemen.. ik hield mijn hart vast

14 juni 2021 om 14:14

Ik vind die commentator zo een draak:

"Als die spits een goede krijgt schiet hij hem vaak raak" ...

"7 spelers van oekraine zijn linksbenig"

14 juni 2021 om 14:16

Die opmerking van die spits die hem binnenschiet dat slaat nergens op. Maar dat ze zoveel linksbenigen hebben, vond ik best interessant. Beter dan het constant namen noemen van de spelers, of ongerelateerde monologen van Sierd de Vos.

14 juni 2021 om 14:41

Nog erger de uitspraak over rechtsback Karavaev die volgens hem bij Vitesse heeft gespeeld. Nou, dat was zijn naamgenoot van het Russische elftal. Poetin zal het niet leuk vinden dat zijn burgers voor Oekrainers worden uitgemaakt 😛

14 juni 2021 om 15:02

Volgens mij zij de commentator ook dat iets in de trend van 'naamgenoot van de Russische oud-Vitesse speler die naar Zenit vertrok'. Kan me in ieder geval wel zoiets voor de geest halen.

14 juni 2021 om 15:21

Daar verschillen we dan in van mening. Ik kan elSierd er goed bij hebben. Zeker in Spanje. Je kijkt toch wat minder geconcentreerd dus ik ga wel lekker mee op zijn verhaaltjes over de plaatselijke restaurantjes.

Persoonlijk vind ik diegene die de CL doet op sbs6 de beste: "oooooh Genieten met een hoofdletter G!

GOAT is Peter Drury overigens.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren