‘Ik zag Christian daar liggen, zijn ogen waren wit en het zag er vreemd uit’

Maandag, 14 juni 2021 om 11:06Rian Rosendaal • Laatste update: 10:50

Het onwel worden van Christian Eriksen zaterdag tijdens het EK-duel tussen Denemarken en Finland heeft enorm veel indruk gemaakt op zijn medespelers. Onder meer Pierre-Emile Höjbjerg kijkt twee dagen later terug op het veelbesproken voorval in het Parken Stadion in Kopenhagen. De middenvelder van Tottenham Hotspur vreesde het ergste toen hij Eriksen op de grond zag liggen.

"Ik zag Christian daar liggen, met zijn gezicht richting het veld", laat Höjbjerg maandagochtend weten op een persconferentie van de Deense voetbalbond. "Zijn ogen waren wit en het zag er behoorlijk vreemd uit. Ik zie vervolgens hoe Simon Kjaer naar Christian rent en vroeg me af wat er allemaal aan de hand was. Toen kwamen er ook allemaal dokters en andere medische specialisten aan te pas. Het was een vreemde gewaarwording en moeilijk om te accepteren. Er kwamen steeds meer mensen van de Eerste Hulp het veld op en ik zag Simon met zijn armen zwaaien", zo blikt de controleur terug op de gebeurtenissen van zaterdag.

Christian Eriksen reageert: ‘Dank je wel, ik zal niet opgeven’

De middenvelder heeft maandag zelf voor het eerst een reactie gegeven na het onwel worden van zaterdag.Lees artikel

Martin Braithwaite sluit zich aan bij de woorden van Höjbjerg. "We waren bijna een vriend en teamgenoot kwijt", aldus de aanvaller van Barcelona. "En dat is niet iets waar je rekening mee houdt als je het veld opstapt. Je gaat namelijk het veld op voor je plezier." Kasper Schmeichel houdt zich vast aan het feit dat er ondanks alle paniek een goede afloop was zaterdagavond. "Het had veel slechter kunnen aflopen. Ik ben dankbaar deel uit te mogen maken van een elftal dat echt als eenheid heeft gefungeerd in de afgelopen dagen. En natuurlijk ontzettend dankbaar dat Christian nog steeds in ons midden is", aldus de opgeluchte doelman van de Denen, die in de catacomben telefonisch contact had met Eriksen later op de avond.

Schmeichel zet vervolgens zijn vraagtekens bij de twee keuzes die Denemarken had na het stilleggen van het duel met Finland: later op zaterdagavond uitspelen of de wedstrijd zondag om 12.00 uur hervatten. "Ik vond het niet eerlijk dat we in die situatie verzeild raakten als spelers met die twee keuzes. Iemand hoger op de ladder dan ons had wellicht voor ons moeten beslissen dat er op dat moment geen keuze kon worden gemaakt", concludeert de keeper, die boven alles ontzettend trots is op zijn collega-internationals. "Ik heb niet de woorden om mijn gevoel voor deze jongens te omschrijven. Ik had hier met niemand anders kunnen staan."

De Deense doelman heeft de zaterdagavond in een soort roes doorstaan, onder meer tijdens het troosten van Sabrina, de vrouw van Eriksen. "We hebben niet nagedacht over het nemen van beslissingen en zijn gewoon aan het werk gegaan, een heel natuurlijk verschijnsel. Wat Simon (Kjaer, red.) allemaal heeft gedaan, daar zijn geen woorden voor. Hij is echt een exceptioneel persoon. Ik stelde me voor dat ik daar op het veld zou liggen. De vrouw, kinderen en ouders van Christian waren ook aanwezig, daar was ik dan ook naar op zoek. Het is haast onmenselijk wat zij hebben moeten doorstaan", aldus Schmeichel, die samen met Kjaer een bezoek bracht aan Eriksen in het ziekenhuis in Kopenhagen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door voetballr)

Dan zie je dat een gebeurtenis als deze toch ook iets moois met zich meebrengt, namelijk saamhorigheid, liefde en aandacht voor elkaar en het besef dat je elkaar nodig hebt. Zeker met een fijne afloop (voorlopig) kan zoiets ook heel verrijkend zijn en mensen nader tot elkaar brengen.

14 juni 2021 om 12:15

Het is mijn voetbalteam ook gebeurd en gelukkig ook met positieve afloop. Vanaf die dag is de band binnen het team zodanig aangehaald met alle teamleden en waren we meer een team dan ooit. Onnodig te zeggen dat zaterdagavond onze app ontplofte.

Nu hopen voor Eriksen dat hij dusdanig herstelt dat hij weer kan terugkomen, en zo niet dat hij een hoog-kwalitatief leven kan leiden.

De Uefa moet daar boven staan en bij voorbaat al de knoop door hakken dat er de volgende dag verder gevoetbald word. Eriksen wou dat graag, ja alsof hij gaat zeggen dat ze niet verder mogen voetballen.

Ja, de impact is heel groot, getuige Danny Blind bij zijn wissel.
Gisterenavond keek ik steeds naar de andere kant van het veld bij aanvallen van het Nederlands elftal of daar alles wel ok was. Hoe zal het wel niet zijn bij zijn ploeggenoten

Ik wil toch even een opmerking plaatsen over de ietwat misplaatste kop van dit artikel. Het is voor mij zoals Kasper Schmeichel het stelt: het had slechter kunnen aflopen. En vanaf nu graag niet meer terugkijken op wat er fout ging, maar vooruitkijken en kort en bondig melding doen van zijn herstel, anders niet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren