Oranje-fans hard aangepakt: ‘Die arrogantie hadden we moeten afstraffen’

Maandag, 14 juni 2021 om 08:53Rian Rosendaal

De media in Oekraïne kijken met een overwegend trots gevoel terug op de openingswedstrijd van het EK tegen het Nederlands elftal (3-2) van zondagavond. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko kwam knap terug van een 2-0 achterstand en leek af te stevenen op een punt, totdat Denzel Dumfries alsnog raak kopte. Er is aan de andere kant ergernis over het gedrag van sommige Oranje-supporters in de Johan Cruijff ArenA.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

80 reacties (laatste reactie door dvh5981)

Wat is dat toch met Oekraïners die alles arrogant vinden wat met nederland te maken heeft? Heb dat de afgelopen week echt ontzettend vaak gelezen. Ik snap ook niet dat ze tevreden zijn, buiten die 2 goals, heeft Oekraïne toch helemaal niks klaargespeeld?

14 juni 2021 om 09:07

Ze hebben hier over het fluiten bij het volkslied, dat is ook niet arrogant maar respectloos. Maar goed volgens mij is bij ieder volkslied tot nu toe gefloten behalve tussen de wedstrijd Italië en Turkije. Ik snap niet dat mensen daar niet gewoon 2/3 minuten stil kunnen zijn.

14 juni 2021 om 09:09

Dat fluiten viel ook wel mee. Er zijn wedstrijden geweest waar het veel duidelijker hoorbaar was.

14 juni 2021 om 09:10

Als italie hun volkslied zingt kun je fluiten wat je wilt maar daar kom je toch niet boven uit. Wat een volkslied! Veel beter dan ons trieste lied wat over alle landen gaat behalve over nederland.

14 juni 2021 om 09:12

@Steven als je enig verstand van geschiedenis hebt, heeft het Wilhelmus alles te maken met de totstandkoming van de zelfstandige staat Nederland (of de Verenigde Republiek, Bataafse Republiek, enz). Dat het er niet woordelijk in staat, betekent niet dat het volkslied niet over Nederland gaat

14 juni 2021 om 09:16

@lierse1997 dus als het bij andere wedstrijden meer hoorbaar is, valt het wel mee? Het is en blijft gewoon respectloos na die landen toe.

14 juni 2021 om 09:17

Nee maar het wijst er op dat het maar enkelingen waren, wat een stuk minder erg is dan een meerderheid.

14 juni 2021 om 09:18

Wat maakt het uit dat het bij andere wedstrijden duidelijker was. Die volg ik ff niet 🤷🏼‍♂️

14 juni 2021 om 09:28

@ilmaestro, klopt. Maar het blijft een triest lied. Denk dat deze tekst en melodie de huidige generatie niet aanspreekt.

14 juni 2021 om 09:35

Tsja, oudste volkslied in de wereld. We hebben de mogelijkheid tot een meer oppeppende tekst en melodie opgeofferd voor een stukje historie, en dat is oké

14 juni 2021 om 09:35

Hahaha, het gebrek aan kennis over de geschiedenis is stuitend. Melodie kun je zeker over twisten

14 juni 2021 om 09:43

Ik vind het anders een schitterend volkslied. Raak er ook altijd een beetje emotioneel van als ik het hoor tijdens momenten zoals op het EK of wanneer iemand een gouden plak heeft gepakt. Maar misschien heeft dat ook wel te maken met t feit dat ik de lading van de tekst wel begrijp.

14 juni 2021 om 11:13

Seagull - als het je niet interesseert zou je ook niet zo negatief reageren. Of reageer je zo omdat je weinig bijval krijg. Er zijn vast mooiere volksliederen te vinden, zeker. Maar het is wél ONS volkslied.

14 juni 2021 om 11:32

Niet in de verste verte te vergelijken, een taalverbeteraar of iemand die aangeeft dat ons volkslied wel degelijk iets met ons eigen land te maken heeft, waarin hij aangeeft dat jij enorm verkeerd zit is een totaal ander iets.

jij geeft een punt, hij countert hem en zet je in de hoek. jammer dat je zo reageert. Je zou hem ook kunnen bedanken dat hij probeert jou iets te leren, zodat je misschien met de juiste ogen naar ons volkslied kijkt.

14 juni 2021 om 12:39

Als historicus ben ik het helemaal met je eens Steven. Hopeloos verouderd en saai! Ook al gaat het Wilhelmus over de totstandkoming van Nederland, in de huidige tijd slaat het nergens meer op te referen naar 'ons Duitse bloed' en 'de koning van Spanje. Tijd voor een nieuw volkslied! Laten we Danny Vera eens een week opsluiten en kijken waar hij mee komt.

14 juni 2021 om 09:57

Ik heb het idee dat het met het referendum dat we gehad hebben, heeft. Over het associatie verdrag tussen de EU en Oekraïne.

14 juni 2021 om 10:55

Wat betreft arrogantie: Iets met de pot verwijt de ketel.....

14 juni 2021 om 11:49

Deze journalisten vind ik ook niet best. Ze vonden de keeper geweldig maar die hielp Oranje in het zadel met die blunder bij de eerste goal

Ik denk dat niemand die keeper met Yashin of banks vergelijkt. Die zouden namelijk die tweede en derde goal wel gewoon hebben en wat beter tussenkomen bij de 1-0. Sowieso stond die defensie van Oekraïne alles behalve lekker te spelen.

14 juni 2021 om 13:18

Volledig akkoord. De verdediging van Oekraine was ontluisterend zwak en die keeper ziet er bij geen enkele tegengoal goed uit. Een beetje zelfkritiek kan geen kwaad. Ze waren helemaal nergens en hadden al helemaal geen recht op een punt. Net zoals met onze Rode Duivels had ik wel wat meer (verdedigende) tegenstand verwacht. Oekraine en Rusland, de op papier twee sterkste tegenstanders van BE en NL, gaven niet thuis. Het moet al gek lopen als BE en NL niet beide groepswinnaar worden. We zien elkaar in de finale

14 juni 2021 om 14:39

Ik schatte de Denen wel hoger in eerlijk gezegd. Rusland heeft ons de laatste tijd het niet echt moeilijk gemaakt en de Denen toch wel. Al valt het nog maar te bekijken met die hele Eriksen-situatie natuurlijk.

Ach. Hun volkslied werd dan verpest door de Nederlandse fans, maar het werd opgevolgd door wellicht de slechtste opvoering van het Wilhelmus die ik ooit gehoord heb. 😅

14 juni 2021 om 09:31

Haha ja de geluidstechnici mogen zich wel even achter de oren krabben.. bij al die volksliederen klinkt het zo matig joh. Alsof de opstelling van microfoons de vertraging tussen muziek en gezang verder vergroot

Eerlijk gezegd heb ik tot de tegengoal niet gedacht dat Oekraïne nou echt zo goed kon voetballen. Zat in ieder geval minder voetbal in de ploeg dan ik op voorhand verwachtte.

Nou… Banks of Yashin… hoewel beiden voor mijn tijd waren, kan ik me niet voorstellen dat die zeker die 3e bal niet hadden gehad. Daar grabbelde hij wel erg. Eerste bal werkt hij ook merkwaardig weg. Heeft daarbuiten zeker goede reddingen laten zien, maar om topkeeper genoemd te worden, moet je het toch 90 minuten laten zien.

14 juni 2021 om 09:16

En dat uitverdedigen bij de 3-2 was ook gewoon clownesk. Als hij de bal daar gewoon naar voren ramt dan valt die goal niet.

Ik vond het mis gaan toen Blind en van Aanholt eruit gingen.
Laatst genoemde speelde een erg goede pot en dan gooi je Wijndal erin due moeite heeft met 5 verdedigers te moeten spelen

Als Oekraine een betere keeper had had Oranje 0x gescoord. De eerste vond ik eigenlijk een vrij grote fout, en bij de andere twee gaat hij ook niet vrijuit.

''er is ontsteltenis over het boegeroep en gefluit tijdens het volkslied van een deel van de Oranje-supporters. "die arrogantie hadden we moeten afstraffen. Het was erg ongastvrij om dat te doen."

Dit was me niet opgevallen eigenlijk, maar ik vind het wel altijd respectloos als mensen het volkslied van de opponent gaan 'verstoren'. Die momenten met volksliederen vind ik juist altijd zo mooi bij interland toernooien, bij sommige landen spat de trots er echt vanaf.

Fluiten en boe geroep door het volkslied van de tegenstander vindt ik niet arrogant. Het is niet respectvol om te doen en eigenlijk een beetje triest maar blijkbaar vinden de feestende oranjesupporters dit nodig. Ik snap dat ze dat in Oekraïne niet leuk vinden en volgens mij is het ook niet nodig

Nederlandse bril afzetten en afstappen dat alles mooi en aanvallend moet zijn voor iedere ploeg. Ik vind dat Nederlanders inderdaad altijd een beetje denigrerend zijn over Slavische voetballanden, of het nu gaat om volksliederen of voetbalfilosofie. Altijd van die grappen over achternamen van het niveau 'bier en tieten'. In Centraal en Oost-Europa spelen de meeste ploegen nu eenmaal 'momentenvoetbal' op de counter. Afwachtend en defensief totdat er een moment zich voordoet; dan moet je er staan. En dat wordt daar gewaardeerd. Oekraine voerde dat goed uit. Vandaag zul je iets vergelijkbaars zien tussen Polen en Slowakije. Het moet minimalistisch en effectief zijn. Dat heet spelen naar je mogelijkheden. Als Polen vandaag wint door een enkele kans benut door Lewandowski dan is dat goed, want efficient en effectief. Poolse pers vond Nederland goed, maar slordig: zoveel aanvallen, zoveel kansen en dan 'slechts' met 3-2 winnen. Dan ben je weinig efficient; zie je, die kijken niet naar balbezit, aanvallen etc, maar leggen nadruk aan het gebrek aan effitientie. Oekraine daarentegen: een halve kans en een standaardsituatie en meteen twee goals. Loopt Nederland 85 minuten te stieren voor drie goals, terwijl Oekraine er in vier minuten twee maakt; kijk, zo kan het ook. En zag je Chiellini juichen door een cruciale interventie tegen Turkije, alsof hij een goal had gescoord. Want dat vinden ze in Italie mooi. En zo bekijkt ieder het vanuit de eigen voetbalfilosofie. En daar mag best wat meer wederzijds respect voor zijn.

14 juni 2021 om 09:33

Er moet idd wederzijds respect zijn, maar dat men het niet eens is met een bepaalde speelstijl mag toch ook? Wij Nederlanders vinden verdedigend voetbal niks, de Poolse kranten vinden ons voetbal niet top omdat we niet efficient zijn. Zo heegt ieder zn ding

14 juni 2021 om 09:35

Mooi verwoord, helemaal met je eens. In Nederland wordt het ook als een belediging gezien als je over een ploeg zegt dat ze op de counter spelen. Terwijl ik echt kan genieten van een goed uitgespeelde counter. In het topvoetbal is de omschakeling zelfs de belangrijkste manier om te scoren.

14 juni 2021 om 09:54

dvh je hebt wel gelijk hoor wat betreft spelopvatting dat het bij ons altijd maar aanvallend moet zijn. Maar eerlijk gezegd is dat ook wel iets wat me trots maakt. Realistisch gezien ga je er tegenwoordig denk ik echter niet veel mee winnen, met alleen maar aanvallen, maar toch heb ik persoonlijk liever aanvallend dan afbraakvoetbal (zonder te zeggen dat alle Slavische landen zo spelen), dan maar minder snel resultaat en dan maar geen eindoverwinning.
Denigrerend weet ik niet of Nederlanders zijn tov die landen, iedereen is het er altijd wel over eens dat dat juist lastige tegenstanders zijn, kun je ook als compliment opvatten. Dat fluiten tijdens Oekraiens volkslied was echter wel sneu, dat heb ik nooit begrepen.

14 juni 2021 om 10:08

eens over respect voor de tegenstander en hun liederen maar je vergeet er wel bij te zetten dat Nederland al voor rust met 2-0 voor had moeten staan en waar blijft jouw verhaal over efficiëntie dan als deze doelpunten wel vallen en over respect tonen gesproken, om nu een veel dominanter spel wat oranje gisteren liet zien te betitelen als "" stieren "" terwijl er heel mooie aanvallen tussen zaten getuigd ook van weinig respect voor het spel van oranje maar wel alle credits bij Oekraïne leggen omdat zij het zo geweldig efficiënt doen . Dit heeft niets met een oranje bril te maken maar wel realistisch blijven en was er maar één ploeg die ging voor de winst en dit ook verdiende en dat was gisteravond toch echt oranje, als het niet zo was ben ik de 1e die toe durft te geven dat de tegenstander beter was . Ik vond oekraine behalve de prachtige doelpunten en goede keeper gewoon tegenvallen, ook hun spelopvatting want voetbal is ook volksvermaak en voor het spel van oekraine zou ik niet naar het stadion gaan .

14 juni 2021 om 10:13

Nederland mag inderdaad mooi en aanvallend zijn, maar daarom geldt het nog niet voor ieder ander land. Dus bij het beoordelen van andere voetballanden, dat wel zo neutraal mogelijk proberen te doen. En ik merk dat op het moment dat er in Nederland niet voldaan wordt aan de eigen graadmeter, men snel vervalt in flauwe grappen en een beetje gebrek aan waardering. Je mag best commentaar en kritiek hebben op uitvoering, maar dat mag best op een bepaald niveau.

Hetzelfde geldt voor de binnenlandse 5-3-2 discussie: iedereen valt over die cijfertjes en de benaming, terwijl gisteren liet zien dat er ook in deze samenstelling op balbezit en op de aanval kan worden gespeeld. Iets teveel zelfs, want achterin hadden ze het soms lastig: juist de reden die iets meer defensieve zekerheid rechtvaardigt.

14 juni 2021 om 10:31

@dvh5981 in beide posten snij je idd terecht een groot verbeterpunt van de “gemiddelde” mening in Nederland aan. Wij zijn nogal snel van mening dat onze keuze de beste is en de andere het eigenlijk niet goed doet of iig beter zoals wij het denken, zouden moeten doen. Wij willen te vaak onze mening als waarheid zien. Dat is natuurlijk onzin. Qua voetbal bv. is er genoeg bewezen dat andere opvattingen Suc6voller zijn. Verder heeft aanvallend voetbal ook mijn voorkeur, maar het blijft een smaak en daar valt niet over te twisten!

14 juni 2021 om 10:53

Qua arrogantie van Nederlanders heb je helemaal gelijk. Qua aanvallend voetbal is er voor mij maar 1 stijl die alle andere stijlen overklast en dat is onze Hollandse School. Daar wordt tegenwoordig tamelijk laatdunkend over gedaan, maar mits goed uitgevoerd en dus met de juiste spelers en overtuiging win je daar elke pot mee tegen elk land of ploeg. Dat heeft Cruijff heel goed gezien. Neemt niet weg dat andere stijlen ook succesvol kunnen zijn, maar doe mij maar fris en aanvallend voetbal

14 juni 2021 om 20:58

Wat speelde Polen vandaag zeer efficiënt trouwens , waar blijf je verhaal nou je dit van Polen hebt gezien, is dit waar je voetbal voor kijkt, nee toch ?!

14 juni 2021 om 22:28

Dan moet je naar het juiste artikel, he. Dit gaat over het gebrek aan respect van Nederlandse fans. En ik had het over Slavische ploegen, niet alleen Polen. Slavische ploegen zijn Polen, Slowakije, Oekraine, Rusland, Kroatiã«, Noord-Macedonië en in zekere zin Tsjechiã«. Polen was helemaal ruk, maar Slowakije voerde het goed uit, op de manier zoals Slavische ploegen dat doen. Dat is knap, omdat ze spelen naar hun mogelijkheden. Volksvermaak? Nee hoor, resultaat en dat heeft Slowakije knap gedaan: 44 balbezit, vijf schoten, twee op doel, twee goals.. Polen heeft niks laten zien ondanks 56 balbezit.

Zag dat Oekraïne z'n tanden in Oranje zette? Nu was ik niet echt onder de indruk van Oranje, maar het is een klein wonder dat we slechts drie keer scoorden en hun goals kwamen volledig uit het niets en had weinig met kwaliteit te maken. Het Oekraïne van gisteren eindigt hoogstens als derde in de poule.

14 juni 2021 om 09:33

Weinig met kwaliteit te maken? Een prachtig afstandsschot en een zeer goede voorzet verraden toch wel kwaliteit bij Malinovsky en Yarmolenko.

14 juni 2021 om 11:33

1 schot en voorzet maken nog geen zomer toch?

14 juni 2021 om 12:27

Als je Malinovski en Yarmolenko ook maar een beetje gevolgd hebt dan zou je weten dat het überhaupt belachelijk is om hen een gebrek aan kwaliteiten tot te eigenen.

14 juni 2021 om 12:37

Ik had het over het collectief, niet over de individuele kwaliteiten van enkele spelers. Bovendien doe je nu alsof Malinovski en Yarmolenko zulke geweldenaren zijn. Dat zijn ook gewoon subtop-spelers (die laatste had het daar uberhaupt lastig). Oekraine was gewoon onthutsend zwak en een wedstrijd als dat van gisteren eindigt vaker in een flinke uitslag dan dat je er uit kansloze positie nog twee in het net krijgt.

Fluiten en boe roepen bij het volkslied van de tegenstander is idd respectloos. Maar wat verwacht je dan van mensen die zich zo uitdossen. Daar irriteer ik mij mateloos aan. Het lijkt wel hoe gekker hoe beter. Het is geen carnaval!

14 juni 2021 om 09:45

Met als dieptepunt het uitfluiten van Iniesta in een oefenwedstrijd omdat hij scoorde in de wk finale.

14 juni 2021 om 11:37

Pablonino. Hoezo is dat een dieptepunt? Er zijn heel veel dingen die ik niet begrijp aan het carnavalspubliek wat vaak bij Oranje op de tribune zit, maar deze actie is toch best te begrijpen? Iniesta heeft een heel voetballand in rouw gedompeld... Wat moeten we dan doen? Voor hem klappen omdat hij tegen ons heeft gescoord?

14 juni 2021 om 09:49

Dat is al sinds de jaren 90. Toen had je ook die trommelende indiaan (waar is die eigenlijk gebleven?).
Oh, en die tenenkrommende Teletoeters bij elke wedstrijd,. Kreeg je tig keer de melodie van 'het hondje van de slager te horen' . Gelukkig zijn die al jaren verdwenen.

Bij haast elk landen team heb je trouwens nu fans die zo uitgedost zijn.

14 juni 2021 om 09:54

Die indiaan, Graatje, volgens mij door zijn leeftijd niet meer in staat alle wedstrijden af te reizen. Was inderdaad een begrip tijdens elke wedstrijd waar dan ook.

14 juni 2021 om 09:56

Graatje die Indiaan is in 2016 overleden. Ik vind het uitdossen eigenlijk wel leuk, zonder er zelf aan mee te doen overigens, maar ik vier dan ook carnaval (buiten corona) :D Edit: zie nu dat de indiaan nog leeft, de oranje generaal is echter wel overleden.

14 juni 2021 om 10:20

Ik vind het carnavalspubliek van Oranje een verademing als ik het vergelijk met de doorgesnoven kneuzen bij het clubvoetbal waarbij je een muur tussen de beide groepen moet bouwen, omdat ze elkaar anders dood maken. Maar goed, smaken verschillen.

14 juni 2021 om 10:48

Het is toch niet zo dat als je hier weinig mee hebt dat je dan de doorgesnoven kneuzen wel leuk vind. Daar zit toch nog wel iets tussen.

14 juni 2021 om 11:22

Precies. Ik verafschuw die hooligans die het voetbal en hun club ten schande brengen. Maar die verkleedgekken vind ik het andere uiterste. Die vervelende dweilorkesten op de tribune, bah. Heb ik ook niks mee. Heb het idee dat de meesten niet eens zoveel met voetbal hebben maar meer voor de sfeer naar het stadion gaan.

Het boegeroep zal ongetwijfeld een politieke lading (mh17) hebben. Dat is dan toch gewoon een redelijk onschuldig gebaar?

14 juni 2021 om 09:45


Dan zouden er wel de domste supporters in de arena zitten, want is toch een duidelijke zaak dat Oekraïne ook extreem hard is getroffen door alle gebeurtenissen daar?

14 juni 2021 om 13:09

Ik denk echt dat veel supporters niet verder nadenken dan; Songfestival, gedoe over shirt en oh ja, was er niet iets met Mh17. Een andere reden tot gefluit kan ik me in ieder geval niet voorstellen

14 juni 2021 om 09:45

Daar kun je toch moeilijk Oekraïne de schuld van geven...

14 juni 2021 om 10:11

Veel Oekraïners voelen een afkeer voor Nederland als gevolg van uitslag van het referendum in Nederland over toetreding van Oekraïne tot de EU. Sindsdien denken ze dat Nederlanders ze als 2e rangs Europeanen zien. Overigens stemde ook Frankrijk tegen, maar daar durven ze in Kiev iets minder makkelijk een grote bek tegen te geven.
Persoonlijk vind ik het gefluit door een paar idioten in de Arena zeer verwerpelijk, maar het Oekraïns gejank hierover staat in schril contrast met de georganiseerde klopjacht die in 2018 werd gehouden op Ajax fans in Kiev. De orde diensten deden daar vrolijk mee

14 juni 2021 om 11:00

Ach niet te veel aandacht aan besteden. Op het moment kunnen wij toch niet veel goeds doen in de ogen van de Oekraïners. Dan laat ze lekker chagrijnig zijn. Als dit het niet was waar ze over klaagden dan hadden ze wel iets anders gevonden om over te zeuren.

Die keeper had echt een paar hele goede ballen, al kan dat bij zo'n keeper de wedstrijd erna weer volledig anders zijn. Oostenrijk gaat nog veel last hebben van dit Oekraïne. Ze hebben best kwaliteit met die twee jongen voorin en dat backje van PSV van een paar jaar terug die zich uitstekend ontwikkeld heeft. Als je dat afzet tegen de café elftallen van Macedonië, Rusland en Finland, mogen ze in Oekraïne best trots zijn op Shevchenko en de zijne.

Vrijwel niemand riep boe, althans waar ik zat niet. Alles zat ook door elkaar en was vriendelijke dus beetje gezeur dit.

De keeper speelde een goede wedstrijd, maar na 10 minuten had het ook al 2-0 kunnen staan. Oekraine gaf van tevoren aan dat Oranje weinig voorstelde. Nou, ze werden bij vlagen weg gespeeld en kwamen er niet aan te pas. Oranje heeft het zichzelf lastig gemaakt door enorm te verslappen. Om nou te zeggen dat het de verdienste van Oekraine was gaat me te ver.

"maar onze doelman Georgiy Bushchan keepte echt de wedstrijd van zijn leven. Buitenlandse voetbalsupporters die hem voor het eerst in actie zagen vergeleken hem al met legendarische keepers als Lev Yashin en Gordon Banks."

Ik vond deze keeper niet echt heel goed. Bij de 1-0 en 3-2 had hij meer kunnen doen.

Ik vind ook dat Oekaiène hier een punt heeft.
De volksliederen over en weer dienen gerespecteerd te worden.
Een fatsoenlijk mens fluit of schreeuwt niet tijdens deze momenten.

Het fluiten tijdens een volkslied is inderdaad respectloos. Kun je kort over zijn.

Laat ik maar Filip Joos voorstellen - commentator bij Canvas - Hij blijft gewoon verder lullen tijdens het spelen van de volksliederen.

Bijzonder dat men trots kan zijn op lafbekken voetbal..
Met zijn allen voor de goal hangen het merendeel van de wedstrijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Oekraïne

FIFA ranking: 24
2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller52
H. BushchanKeeper50
A. YarmolenkoAanvaller52
A. PyatovKeeper00
O. KaravaevVerdediger50
S. KryvtsovVerdediger20
M. MatvienkoVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Oekraïne.

101 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren