Oranje viel Willem van Hanegem niet tegen: ‘Dat had met hem te maken’

Maandag, 14 juni 2021 om 07:38 • Laatste update: 07:40

Willem van Hanegem is te spreken over het optreden van Oranje tijdens de eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne. Het Nederlands elftal kwam op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst, gaf deze marge razendsnel uit handen en won uiteindelijk toch nog dankzij een rake kopbal van Denzel Dumfries. Van Hanegem is in zijn column in het Algemeen Dagblad positief over Marten de Roon, Stefan de Vrij, Wout Weghorst en Patrick van Aanholt.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door glennn)

Ik hoor veel over Dumfries, Wijnaldum en Van Hanegem licht er hier nog wat andere namen uit. Maar voor mij is Frenkie de Jong met afstand man van de wedstrijd. Na zijn geweldige seizoen bij Barcelona trekt hij de lijn moeiteloos door naar Oranje. Frenkie is anno 2021 een internationale topspeler en gisteren bewees hij dat weer. Versnelt alsof het niks is, draait weg bij tegenstanders alsof het niks is, passt, regisseert, wint duels... Zijn abnormale spel begint normaal te worden. Dat is een kenmerk van spelers van wereldklasse. Frenkie is langzaamaan een van de beste middenvelders van de wereld.

14 juni 2021 om 07:45

De diepte en snelheid die hij via de as van het veld inbrengt is inderdaad ongezien! Ik moet eerlijk bekennen dat ik gisteren bij vlagen genoten heb, iets wat ik niet verwacht had.

14 juni 2021 om 07:58

Oeeh dat is geen populaire mening hier op VZ. Frenkie is zijn transfersom niet waard zonder een gemiddelde van 3 goals per wedstrijd, 2 assists en 2 voorassists.
Echter, als je kijkt naar wat zijn taken zijn op het veld en hoe makkelijk hij het hoge niveau aankan is absoluut indrukwekkend en volledig terecht van je dat je het nog even benadrukt. Wat je zelf ook al terecht aangeeft, het begint normaal te worden. Dus zelfs als hij een 7 speelt, vinden mensen hem slecht. Puur omdat men gewend is dat hij minimaal een 8 haalt. Er zijn dan altijd wel mensen die hem blijven bekritiseren, gewoon omdat het een Nl'er is. Blij met de zege van gisteren en ondanks de 2 tegengoals heb je eigenlijk niks weggegeven.

14 juni 2021 om 08:11

Het gekke is: je ziet De Jong 3 of 4x versnellen alsof het niks is, twee keer langs een tegenstander draaien alsof het een carrousel is en de commentator blijft rustig. We zijn het gewend van Frenkie dat hij in de opbouwzone mensen uitspeelt, we zijn het gewend van hem dat hij de lijnen uitzet, duels wint. Hij laat het er allemaal zo makkelijk uit zien. Ik zit soms nog steeds met stijgende verbazing naar zijn spel te kijken.

14 juni 2021 om 08:11

Hoe jij het stelt is ook wel weer het andere uiterste, als iemand een wedstrijd uitblinkt dan wordt er meteen weer gedaan alsof we naar een wereldwonder hebben zitten kijken. Hij blonk uit tegen een zeer matig elftal, nadat hij een week eerder tegen een nog matiger elftal een van de minste van het veld was.

14 juni 2021 om 08:12

@FR-RKC: wat telt, een nutteloos oefenpotje of een duel voor het echie? Je ziet dat Frenkie hier direct een stuk meer energie en stopt. En dan komt zijn klasse bovendrijven.

14 juni 2021 om 08:24

Allereerst wil ik richting Suarez7 aangeven dat ik zo blij ben met jouw commentaar. Frenkie is by far onze belangrijkste man en speelt op zo'n makkelijke rustige manier weergaloos dat het de meeste inderdaad niet opvalt.
Dat het de commentator niet opvalt, is m.i. niet onlogisch want die blonk uit in incompetentie; kende de spelregel niet dat wanneer de scheids de bal heeft beroerd er een scheidsrechterbal volgt richting de partij die in balbezit was. Zag Stekelenburg in een joggingsbroek in eerste instantie. Zag veel niet (duidelijk buitenspel benoemde hij als een waarschijnlijke duw) etc. etc. Oftewel wat was die man slecht. En dan hoef je maar 1 vak uit te oefenen.
Verder ben ik altijd heel kritisch op Depay en die vond ik de 1e helft echt niet slecht spelen. En juist nu geeft "men" hem een onvoldoende. Grappig.
Tenslotte wil ik toch nog even Timber benoemen: die moet toch maar ff in zijn 3e interland ooit, in een systeem wat ie niet gewoon is, zonder een van Dijk naast zich Matthijs de Ligt vervangen. Ga er maar aan staan en niemand die het over hem heeft. Ik vind het zo knap!!!!

14 juni 2021 om 08:29

Onzin, De Jong moet goed voetballen, types als De Roon moeten vuil werk opknappen. Laat die laatstgenoemde dat nou net erg goed hebben gedaan gisteren. De Jong had gewoon een goede wedstrijd, lijkt me helder.

14 juni 2021 om 09:01

haha, spijker op zn kop wat betreft de commentator. Helemaal nadat hij 3x herhaalde dat Yarmolenko niets meer voorstelde, moe was en er niets van kon. En dat hij vervolgens de 2-1 op prachtige wiize binnentrapt. Nee, die commentator had zn dag niet..

14 juni 2021 om 08:00

Voor mij was dat De Vrij!! Met afstand de beste!

14 juni 2021 om 08:10

Ben je nog dronken? Tuurlijk is de Jong een speler die de top benaderd. Maar we speelden gisteren echt tegen een heel erg matig elftal, dat hoort niet als graadmeter te dienen.

14 juni 2021 om 08:14

Een heel erg matig elftal. Oekraine is geen wereldtop, maar verdient de kwalificatie heel erg matig elftal zeker niet. Waarom mag een duel tegen de nummer 24 van de wereld (NL is 16) niet als graadmeter dienen? Sowieso, het is niet alsof Frenkie zich niet al bewezen heeft bij Barca, in Oranje tegen toplanden en bij Ajax op het allerhoogste niveau in de CL...

14 juni 2021 om 08:15

@Aad
Stop eens met Johan Derksen na roepen. Matig elftal? Oekraine is boven Portugal geëindigd en heeft ook tegen landen als Frankrijk gelijk gespeeld. Oekraine is gewoon een heel degelijk elftal.

14 juni 2021 om 08:20

Ja en ze spelen ook gelijk tegen Kazachstan. Ik heb gisteren gewoon een erg matig elftal gezien bij die Oekrainers. Dat verdedigen van de treffers zag er toch niet bepaald sterk uit? Ik vind dat als je tegen een elftal speelt waar er maar 2 tot 4 spelers in je eigen selectie zouden zitten het geen graadmeter om termen als 'wereldtop' te gebruiken. Maar het staat uiteraard iedereen vrij om dat wel te doen. Ijsland kwalificeerde zich ook ten koste van Oranje voor het EK, dat betekent toch niet direct dat het een betere ploeg is?

14 juni 2021 om 11:18

Aad stop die granaat terug in je naad. Oekraïne is een heel degelijk elftal. Alleen die linksback die erin kwam en ook weer werd vervangen was matig. Ze wonnen tot op een bepaald punt echt alle wedstrijden die ze speelden. Daarna kwam er een beetje de klad in, maar als je ziet hoe dreigend ze soms waren dan kan je niet spreken over een matig elftal.

14 juni 2021 om 12:59

En dat verdedigen van Nederland bij die 2 tegengoals dan? Dat zag er toch ook niet sterk uit?

14 juni 2021 om 08:12

Mee eens dat Frenkie wellicht de beste was en gewoon tot wereldtop behoord. Maar Wijnaldum was zeker ook goed, als ik velen hier mag geloven hoor past Wijnaldum niet bij een topclub en is hij niet veel meer dan een waterdrager. Als je Wijnaldum weer zag spelen blijft het toch jammer dat Barcelona hem niet binnen heeft weten te harken, met Frenkie en Wijnaldum daar op het middenveld hadden ze echt kunnen gaan heersen. Ons middenveld staat als een huis met Frenkie en Wijnaldum, over Roon kan je twisten. Ik zie nog steeds liever Gravenberch of Koopmeiners op zijn plek, zeker tegen zwakkere landen.

14 juni 2021 om 08:12

Ik ben het met je eens, maar ik vind dat hij bij die eerste goal van Ukraine aan het slapen was. Hij stond erbij en keek er naar. Hij had druk moeten zetten. Dat is mijn enige aanmerking op FdJ. Voor de rest speelde hij uitstekend.

14 juni 2021 om 09:12

Frenkie speelde een prima wedstrijd maar ik vond zelf de Vrij met afstand de beste. Speelde een hele sterke wedstrijd. Blijf het raar vinden hoe weinig credits de Vrij krijgt in Nederland. 1 van de beste verdedigers van de Serie A maar daar is zijn status in Nederland niet naar op de een of andere manier.

14 juni 2021 om 09:41

Mee eens. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik vond dat Wijnaldum hard werkte, maar vooral de snelheid uit vrijwel elke aanval haalde. Telkens als er lekker wat tempo in een aanval zat belandde de bal bij Wijanldum die eerst 2-3 seconden nodig had om met de bal rond te kijken, en dan stonden er weer 6-7 Oekraïners op een rij te wachten. Marten de Roon was, voor het eerst sinds lange tijd in Oranje, top. Hij had elke bal. En Stefan de Vrij heeft volgens mij echt elk duel gewonnen, wat een topper is dat toch geworden zeg. En verder ben ik het met je eens wat betreft Frenkie. Het lijkt zo'n simpel ventje, maar man de versnelling die hij er uit kan gooien met de bal aan een touwtje is echt van een ander niveau.

14 juni 2021 om 10:10

Frenkie geeft 3 goede ballen in 90 minuten. Laat verdedigend te vaak zijn man lopen . Loopt zich gisteren meerdere keren vast. Ik verwacht dat hij dominated is in zijn positie. Maar je mag hier geen commentaar geven op de wonderboy. Natuurlijk is het een goede speler maar we mogen wel kritischer naar hem zijn. Waar de Roon wordt afgezeken mag je over Frenkie niets zeggen.

14 juni 2021 om 10:16

Ik vond frenkie juist erg frusterend om naar te kijken. Slenterde wat rond zonder de bal, als hij de bal krijgt gaat hij eerst er zo lang mogelijk mee lopen waarmee hij te vaak het spel vertraagt terwijl hij vaak al lang had kunnen spelen (vooral van Aanholt maakte veel loopacties, maar frenkie geeft nooit de pass, lekker blijven lopen tot hij zich vastloopt). Ik heb vaak het idee dat hij voor hij de bal krijgt nog geen idee heeft wat hij er mee moet gaan doen, eerst gaat hij lopen en dan bedenkt hij maar wat. Ook verdedigend vond ik hem weinig bijdragen waardoor het middenveld bij vlagen erg open lag. Ik heb het er mee eens dat zijn dribbels er vaak op het oog leuk uit zien, maar uiteindelijk vertraagt hij het spel er vaak enorm mee. Daarnaast ligt hij zo ontzettend vaak op de grond te rollen om niks, maar dat wordt er in catalonie natuurlijk goed ingestampt. Al met al frustreerde zijn spel mij nogal.

14 juni 2021 om 19:02

Totaal niet mee eens. Hij is goed maar zo goed als jij hem maakt totaal niet.

Helemaal met Willem eens. Zo zie je maar weer dat Derksen een compleet andere wedstrijd heeft zitten kijken. De Roon was een hele belangrijke pion op het middenveld. Een beetje zoals Alvarez het bij Ajax doet.

14 juni 2021 om 08:10

Derksen zegt heel vaak dat hij het altijd met Van Hanegem eens is…. Vandaag niet denk ik hahaha. De Roon speelde prima. Timber maakte ook indruk vond ik. Voor iemand van 19 die pas een half jaartje bij Ajax in de basis staat en pas zijn derde of vierde interland speelde, deed hij het erg goed. Altijd rustig, nooit in paniek en altijd een voetballende oplossing. Ongekend!

14 juni 2021 om 08:11

Hij speelde aardig maar hij is toch geen belangrijke pion? Als daar een voetballer had gestaan was het veldspel aantrekkelijker geweest in mijn optiek.

14 juni 2021 om 08:31

Aantrekkelijk veldspel wint zelden wat, resultaatvoetbal telt

14 juni 2021 om 08:59

Ook met Willem eens over De Roon inderdaad. En dat had ik vooraf niet verwacht, De Roon heeft mijn ongelijk bewezen. Ben het ook met Willem eens mbt Weghorst die weinig wordt gebruikt. Dan kan je beter Malen opstellen naast Depay. Maar toch, als je Weghorst als aanspeelpunt kan gebruiken kan dat wel een wapen zijn.

Maarten speelde de 1e helft sterk. De Vrij was wat mij betreft na dumfries 1 van de grote mannen. Won bijna alle duels, zat er bovenop, ook al was de slotfase wat minder. Op dit moment onze beste verdediger.

14 juni 2021 om 07:58

Dumfries had echt twee kanten. Heb me zeker in de eerste helft mateloos aan hem geirriteerd. Hij deed voordat hij de bal kreeg zo'n beetje alles goed, maar elke bal die hij kreeg liep fout. Hij werkte echter wel hard en stond telkens op de juiste plek. In tegenstelling tot Van Aanholt.
In de tweede helft was Dumfries een stuk beter in balbezit en kwamen er goede momenten uit voort. Sowieso verdient hij een dikke voldoende uiteraard. Maar het is niet zo dat hij alles goed deed.

14 juni 2021 om 08:03

Het is zelden dat een speler alles goed doet. Het is ook een beetje de manier waarop Dumfries speelt, veel energie maar ook wel eens foutjes, die kan je incalculereren. Toch was hij gister de grote man met de winnende treffer, zijn energie en drive voortdurend, wat een inzet. Wat een kracht, ik geniet van deze voetballer, zijn persoonlijkheid.Wellicht zijn velen wat (te) kritisch op hem. Als je zo een back hebt die de wedstrijd mede voor je wint, dan mag je niet klagen en hem op handjes dragen. Ik vind dat hij alle kritiek wel de mond gesnoerd heeft en kritiek is er voortdurend, zelfs nu nog.

14 juni 2021 om 08:08

Eigenlijk hoort Dumfries ook niet telkens als eindstation aan de bal te komen, maar in deze opstelling zal dat nog wel vaker gebeuren. Ik zou graag net als bij België met Carrasco willen zien dat we gewoon aan één kant een winger positioneren. Gakpo, Berghuis of Promes, dan staat er tenminste iets meer creativiteit en scorend vermogen. Dumfries heeft het uiteraard gisteren fantastisch gedaan, mag ook gezegd worden.

Het valt mij op dat de analisten nauwelijks de tegengoals hebben besproken.De eerste goal was toch geen wereldschot? Stekelenburg zet tijdens dat schot een stap naar voren, waardoor de bal over hem heen gaat.Bij de tweede goal was Weghirst te laatz die 10 minuten eerder al op zijn tandvlees liep. Die had toch al gewisseld moeten worden.We hebben gelukkig nog gewonnen, maar we moeten toch best ook kritisch zijn?!

14 juni 2021 om 08:37

Geweldig schot hoor, kon Steek weinig aan doen. Yarmolenko krijgt teveel ruimte. Doet altijd alles met links, moet niet kunnen.

14 juni 2021 om 09:09

Dus een bal redelijk strak in de kruising is geen wereldschot? Haha, oké dan! Daar kon steek echt 0 aan doen.

14 juni 2021 om 09:09

Eerste goal was een beetje een combinatie van niet goed druk zetten, keeper die te ver naar voren staat en simpelweg een fantastisch schot. Vind niet dat je daar 1 speler de schuld van kan geven. Vliegt er gewoon mooi in. Tweede goal staat inderdaad Weghorst gewoon niet goed op te letten.

Zo weinig lof voor De Vrij, die jongen speelde een geweldige wedstrijd en was niet bang om als laatste verdediger door te dekken.

14 juni 2021 om 09:07

Die man is zo super intelligent en slim. Zoveel slimme intercepties. Genoten van die jongen.

Verdiende overwinning van Holland. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Dumfries brengt altijd energie maar kan helemaal niet voetballen. Ik begrijp echt niet waarom hij zo bewierookt wordt. Hij kreeg alle ruimte van Oekraïne omdat hij steeds vrij werd gelaten. Daar maakte hij zeer beperkt goed gebruik van. Weghorst is een enthousiaste speler maar in de combinatie heb je er niets aan. Frenkie de Jong speelde als een natte krant. Ik weet dat hij beter kan. Wanneer de tegenstander vol druk zet en het tempo omhoog schroeft valt Nederland uit elkaar. Tegen de andere toplanden is het dan over. Het ontbreekt ook aan creativiteit in deze opstelling. Ik pleit voor Gravenberch voor de Roon en Berghuis of Malen voor Weghorst.

14 juni 2021 om 09:22

Ik ga in je verhaal mee tot aan "frenkie speelde als een natte krant" Dat iemand iets simpel laat ijken wil niet zeggen dat het ook simpel is. Hij speelde volgens mij een prima pot. Ik zat eigenlijk zelf de gehele wedstrijd aan oplossingen te denken voor de linkerkant waar Van Aanholt nou niet direct uit de verf kwam had ik het idee. Ik zou de oplossing met deze spelers niet zo snel weten of je moet Gravenbergch willen proberen als wingback. Via de linkerkant weinig tot geen aanvoer gezien

Grappige is... Ik vind Dumfries heel heel matig. Heeft niks met hem te maken maar meer met het systeem. De backs moeten veel te veel voor aanvallende impulsen zorgen en daar zijn ze niet fantastisch in. Verder blijf ik er bij dat je met dit systeem meer voetbal nodig hebt en dat de Roon voetballen echt 0 toevoegt... Ook dat golven breken viel mij wel tegen. Zat weinig creativiteit en spelvreugde in (zal aan mijn smaak liggen).

Ik vond veel spelers gewoon echt goed spelen. Stefan de Vrij blonk uit achterin wat mij betreft. Frenkie dicteerde op het middenveld en versnelde waar het nodig was/wanneer het kon.
Wijnaldum speelde een goede pot.
De Roon speelde ook gewoon een degelijke pot. Zat er dit keer vaak genoeg goed tussen.

Enige jammere was dat Frank de Boer zo ging wisselen en dan met name achterin. Ik had Veltman en Wijndal niet ingebracht. De wissel van Blind snap ik nog wel. Die is pas fit en daarnaast zat die ook denk ik wel nog met het Eriksen feitje en de gehele situatie daarom.

Van Aanholt speelde niet spectaculair, maar wel gewoon degelijk. Ben wel meer fan van Patrick op de wingback dan Owen om heel eerlijk te zijn, Die speelt echt bijna alleen maar terug of breed.

Dumfries ook veel energie en aanvallende impulsen. Mocht alleen wel minimaal 1 goal extra gemaakt hebben (die kopkans en dat schot op doel).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

810 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Olympique Lyon 37 20 4 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 9 0 0
2018/2019 Olympique Lyon 36 10 5 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Manchester United 4 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona wordt fysiek afgetroefd en lijdt eerste nederlaag van seizoen

Barcelona heeft de eerste (oefen)nederlaag van het seizoen geleden. Het team van trainer Ronald Koeman ging woensdagavond door een treffer in de slotminuten met 2-1 onderuit tegen Red Bull Salzburg. Sergiño...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren