René van der Gijp looft Oranje-speler: ‘Hij heeft niets verkeerd gedaan’

Maandag, 14 juni 2021 om 00:18Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 00:20

René van der Gijp genoot zondagavond van de start van het Nederlands elftal aan het EK. Het team van bondscoach Frank de Boer zegevierde met 3-2 over Oekraïne dankzij een laat doelpunt van Denzel Dumfries. In het programma De Oranjezomer was er de voorbije dagen veel kritiek op het spelsysteem en de keuzes van De Boer, maar het spektakelstuk in de Johan Cruijff ArenA kon de analytici wel bekoren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door glennn)

Ik vond Wijnaldum ook ijzersterk vandaag, in mijn ogen absoluut de beste. Wat een geweldenaar is dat geworden in zijn Engelse jaren. Lijkt wel een gedaantewisseling te hebben ondergaan t.o.v. pakweg zes jaar geleden, echt een beest en een personality. Dumfries, tja. Belangrijk bij de goals, dus dan heb je een goede wedstrijd gespeeld. Maar blijf het allemaal wat lomp en wankel vinden met hem. Wel heel leuk dat hij de winnende maakt, gunfactor heeft ie zeker!

14 juni 2021 om 00:28

Dumfries heeft alles wat een goede back moet hebben: kracht, energie, kan koppen, goede positionering, snelheid. Alleen met de bal kan hij gewoon bijna niets.
Werd wat mij betreft wat te veel met het spel betrokken vandaag, maar verdedigend is er niets langsgekomen bij hem.
Enige gevaarlijke moment van zijn kant was die vrije trap door die onhandige overtreding van De Vrij.

14 juni 2021 om 00:33

Ben ik met je eens, verdedigend valt er niets op Dumfries aan te merken. En ik geniet ook van hem als hij twee / drie keer per helft opstoomt, wanneer hij daar een goed moment voor vindt. Maar in dit systeem is aanvallen eigenlijk zijn primaire taak en dan worden zijn tekortkomingen wel erg zichtbaar... Dan doet hij alles, naar mijn idee, een beetje op goed geluk. Defensief inderdaad uitstekend!

14 juni 2021 om 00:39

Dumvries was zoals gewoonlijk prima, zichzelf gered met het doelpunt want die andere had ie er al 1 van moeten maken en bij de voor assist had het ook een Assist moeten zijn maar gaf hij een matige bal. Maar desondanks zoals altijd bij nederland een prima pot. Linker flank is een groter probleem. Maar de tackle van vanaanholt was dan wel heel ziek goed. Ik wil sowieso timber even uitlichten, zo rustig zonder paniek alles onder controllen (en van de 3 cv’s de meest zelfverzekerde leek wel) en dat met 19 jaar en ja ik weet dat de vrij belangrijker was, maar hij hoefte door zn spel niet eens zo belangrijk te zijn.

14 juni 2021 om 08:05

Ach Karsdorp had het op die plek nooit slechter gedaan. Dumfries is af en toe een wild paard die het overzicht mist aanvallend

14 juni 2021 om 08:54

@rayvg.... je zegt dat Dumfries zoals gewoonlijk prima was.... eh... dit zijn ook voor hem uitzonderingen dat hij zo speelt. Meestal verliest hij de bal vaak. Dit willen we zien natuurlijk maar voor hetzelfde geld hadden ze de goal van Wout Weghorst afgekeurd omdat Dumfries (hij deed weinig) de illusie bood dat hij duwde...

14 juni 2021 om 09:14

Xajacfa, laat me voorop stellen dat ik dumvries als ajacied eigenlijk niks vind en vooraf altijd denk wat moeten we toch met die gozer waarvan alleen de b achter dum mist qua spel. Maar toch komt er bijna nooit gevaar vanaf zijn kant verdedigend wat op links wel altijd is, zie hoe wijndal het bos in word gestuurd bij de goal en hoe vaak van aanholt er niet was of geen druk zette waardoor blind het ging proberen te oplossen waardoor het ook weer fout ging. Dumvries heeft dit op zijn kant altijd toch in orde op een of andere manier. En ondanks dat ik me aanvallend minimaal 20x irriteer in een wedstrijd denk ik vaak mwa hij deed het nog best redelijk door hoog druk te zetten en toch wat voorzetten te geven die soort van gevaarlijk waren, dan kan je van de andere kant niet zeggen. Kijk het liefst zou ik daar mazraoui zien bijvoorbeeld maarja die hebben we niet.

14 juni 2021 om 01:13

Bij Dumfries moet je altijd maar denken dat hij gemiddeld minder goede voorzetten geeft, of afrondt dan een aanvallender type, maar door zijn drive gemiddeld ook 10x zovaak in die mogelijkheid komt, zónder zijn verdedigende taken te verslonzen. Dus dat heft elkaar meer dan op. Als hij ook nog eens een voorzet had en nog dodelijker was voor de goal, had hij Gareth Bale geheten (in zijn Tottenham tijd). Ja, het is vaak frustrerend, maar zoals vandaag is het ook 3x per wedstrijd is heerlijk. Als Wout en Memphis scherper zijn bij de eerste en tweede paal had hij meer assists kunnen hebben. Daarbij merkte ik in de interviews na de wedstrijd dat de andere oranje spelers maar wat blij zijn met hem. Dat vind ik ook belangrijk, als zij zich ook hadden geërgerd weet je dat het niet veel soeps is. Maar ze waarderen zijn impact op het veld, vooral het stieren denk ik dan haha, en gunnen hem het beste. Als laatste moet ik zeggen dat Timber ook een goede klik met hem en de Roon heeft. Die nam de ruimtes achter hen goed over, en wist precies wanneer hij Dumfries aan moest spelen, en wanneer vooral niet. Vond ik echt knap en intelligent voor een 19-jarige. Hij gaf hem alleen in de loop, en als Dumfries al vast tegen de back stond, dribbelde hij gewoon door voor de pass naar binnen. Door die wisselwerking tussen Timber, De Roon, en Dumfries was onze rechterkant ijzersterk. Gooi nog een Berghuis in de mix en dan heb je een wereldrechterkant. Niet als individuele spelers, maar als de som van het geheel.

14 juni 2021 om 11:06

In een 5-3-2 functioneert Dumfries perfect in mijn ogen, het is wankel, maar dat is verder van de goal af minder belangrijk. Hij kan lekker razen en gaan over de rechterflank, stieren zoals Blind zei. Wordt in mijn ogen in zijn kracht gezet op die plek, komt ook meer in de duels en daar is Dumfries behoorlijk sterk.

Ik heb Wijnaldum juist nog bekritiseerd in de eerste 20/25 minuten. Vond hem toen juist een van de zwakste.. veel foute aannames, leek al vermoeid. Daarna groeide hij in de wedstrijd en heeft hij het uitstekend gedaan.

14 juni 2021 om 01:00

Helemaal mee eens. Had vaak foute balaanname waardoor hij de aanval vertraagde en onnodige onder druk werd gezet door de tegenstander. Vond hem ook zwak ogen. Heeft het in de 2e helft wel gecompenseerd.

14 juni 2021 om 01:11

Moet eerlijk zeggen, de eerste 25 minuten (misschien zelfs eerste helft) speelde niemand echt geweldig.

14 juni 2021 om 01:15

Passing vond ik toen ook niet goed, te langzaam en dan vaak ook nog niet eens nauwkeurig. Van spelers als Wijnaldum verwacht ik juist vlotte inspeelballen met veel precisie.

14 juni 2021 om 09:46

Eindelijk iemand die het zegt! Wijnaldum liep er verloren bij in de eerste helft. Maar herpakte zich wel in de tweede.

Ik wil eigenlijk zeggen dat Van Aanholt zelfs beter was dan Wijndal. Die Wijndal zie ik alleen maar in het nieuws, praten over hoe goed hij zichzelf vindt. Vervolgens heeft hij niet 10% van de drive van Dumfries. Dumfries compenseert zijn technische tekortkomingen (tov Wijndal ook) met zn volle 100% inzet en drive naar voren. Wijndal heeft meer techniek, maar zie ik serieus ELKE bal terugpassen naar de linker cv. Wat heb je dan nog aan hem?

14 juni 2021 om 00:38

Wat heeft van aanholt vandaag in hemelsnaam goed gedaan? Constant balverlies, is zogenaamd aanvallend beter maar heb hem geen voorzet zien geven of actie zien maken. Wat een beperkte speler zeg.

14 juni 2021 om 00:43

Eén keurig nette tackle waar hij een gevaarlijke aanval mee stopte. Verder vond ik hem ook matig.

14 juni 2021 om 00:45

Die ben ik inderdaad vergeten, dat was een keurige tackle. Voor de rest bedroevend.

14 juni 2021 om 01:02

Toch heeft van Aanholt veel meer diepte wat ook weer meer ruimte creëert voor andere spelers. Wijndal haalde niet een keer de achterlijn of kwam binnen door. Waar van Aanholt toch een aantal keer (helaas zonder succes) in het strafschopgebied opdook. Dit zorgt toch voor extra chaos en ruimte voor anderen

14 juni 2021 om 08:58

Ik zie constant mensen hier juist Wijndal onderschatten. Maar desondanks vond ik V. Aanholt ook zeer goed spelen!

De beste man van het veld was mijne inziens Stefan de Vrij. IjzerSterk in de duels en goed in de passing.

14 juni 2021 om 07:58

Maar 2 cruciale fouten waardoor je voor mij nooit de man van de wedstrijd kan zijn.

De vrije trap totaal onnodig weg gegeven bij de 2e goal. Bij de 1e goal (waar was Wijndal) weet je dat Yarmolenko die bal voor zijn linker wil neerleggen en wat doe je...je laat dat been volledig vrij.

Ook dat is een fout al vraag ik mij ook af wat Ake achter de Vrij staat te doen bij die goal...die moet dan als 2e optie dat linkerbeen afdekken bij een schot maar hij staat gewon in de lijn van de Vrij?

Wijnaldum speelde geweldig. Was overal te vinden. Vond de vrij , de jong en vooral dumfries ook heel goed. Dumfries is na vanavond 10 miljoen in waarde gestegen haha

14 juni 2021 om 06:43

Dat zal wel mee vallen, het was tegen Oekraïne, die zijn net iets beter dan Dinamo Kiev.. Als Dumfries dit na de poule ook gaat doen dan gaat zijn waarde vast wel omhoog maar tegen de toppers denk ik dat we weinig kans maken.. Gister genoeg momenten gezien die Oekraïne slecht uitspeelt door gebrek aan kwaliteit

Ik had persoonlijk wat moeite met Mempis de 2de helft , begon na de 2-0 van Oranje iets teveel voor zijn eigen momenten te gaan , in plaats van de bal af te spelen naar een medespeler die meer ruimte had om iets te creëren

Je ziet wel vaker dat dit in zijn spel sluipt als anderen scoren en dat ze voor staan dat hij ook zijn goaltje wil mee pikken.

de 1e 25 minuten waren misschien niet helemaal top maar ik denk dat dat komt door het nieuwe speelsysteem, het is toch even zoeken en wennen waar iedereen staat en loopt maar Nederland speelde daarna heel goed, vooral Wijnaldum, de Jong en Dumfries.

Het grootste succes van gisteren was dat de backs ruimte kregen en meters konden maken. Dat was het pijnpunt bij laatste 2 oefenduels maar nu ging het uitstekend. Als zoiets lukt dan merk je ook gelijk dat de rest van het elftal het makkelijker krijgt. Verder heeft Frank de Boer in alles gelijk gehad eigenlijk. De Roon was fantastisch, weghorst pikt een goaltje mee en met 352 kun je ook gewoon aanvallend spelen. Waar dit elftal eindigt is nog afwachten natuurlijk maar er wordt in ieder geval veel uit dit team gehaald. Nog 1 zo'n wedstrijd en de oranjekoorts zou wel weer toeslaan, had ik een week geleden niet direct verwacht om eerlijk te zijn.

Wijnaldum was inderdaad erg sterk. In de eerste helft was er een moment dat hij door 3 a 4 Oekraïners ingesloten werd, maar ze kregen hem niet van de bal. Je zag toen dat hij fysiek echt een beest is. Gaf me een beetje het gevoel toen we Davids nog hadden dat je wist dat er vandaag niet te f*cken was met Oranje.

Wijnaldum speelde sterk, maar kom op jongens. Dumfries geweldig? Die heeft 90% van zijn ballen verspeeld. De voorzet waar de goal uit kwam was slecht en werd alleen tot doelpunt gepromoveerd omdat die keeper een slechte redding maakte. Dat hij een goal maakte was leuk, maar hij wordt nu de hemel in geprezen alsof het zo’n geweldige back is. Maar feit is dat hij simpele passes over 5 meter al verkeerd doet. Zet daar Berghuis neer en je wint 5-0.

Eigenlijk geweldig, nu het EK is aangebroken, middenvelders Georginio en Frenkie zich nu wel meer laten gelden. In principe moeten zij het ook doen, maar als het er dan uit komt is dit wel het gouden moment. In aanloop naar het toernooi toe was het ietwat gezapig en was het verre van goed niveau. Nu starten ze in ieder geval heel goed!

En toch weer over Berghuis lopen zaniken. Alsof we een wereldster buiten de eerste 11 laten, hou toch op, we hebben 5 spelers (de Ligt, de Vrij, Wijnaldum, Depay en Frenkie de Jong) die je hoe dan ook in het elftal moet zien te krijgen.

De rest is kijken naar tactiek en specifieke kwaliteiten. De winnende coach heeft gelijk, Dumfries kwam als aanvallende rechtsback heel vaak in de 16 van Oekraïne, was dat zijn afwerking niet subliem was, anders had hij er 3 kunnen maken.

Dumfries is voetballend matig, dat weten wij ondertussen wel. Hij speelt gewoon als wingback en doet dit naar behoren. Is ontzettend gevaarlijk gebleken vandaag. Als hij nu gewoon nog iets aan zijn voorzet gaat werken (want de 1-0 is gewoon dra-ma-tisch afgegeven, die kon hij zo op Weghorst geven) en gewoon die ballen erin jankt, komt het helemaal goed.

Hij heeft namelijk wel de drive en de power om die rechterflank gewoon spelers kapot te spelen. Sterk, blijft gaan, loopvermogen waar je u tegen zegt en hij loopt af en toe letterlijk door spelers heen die gek!

Wijnaldum was overigens ook sterk, evenals Frenkie en Stefan de Vrij.
Verder ook wel knap hoe Timber gewoon lekker koel blijft en zich staande heeft gehouden. Chapeau voor de jonkies!

Enige minpunt van de avond was wat mij betreft de invalbeurt van zowel Veltman als Wijndal. Wijndal is gewoon geen wingback gebleken en van Aanholt was gewoon degelijk. Die lekker laten staan.

Maar de wissel van Veltman snap ik echt niet. Timber was gewoon een goede pot aan het spelen en dan gaat de Boer opeens centraal mensen wisselen. Laat die organisatie verdomme staan. Het gaat mij niet om het in laten vallen van Veltman, maar meer om centraal gewoon niet te wisselen als het niet nodig is.

Aké voor Blind snap ik nog. Dan krijg je ook nog eens wat meer snelheid centraal erbij en Blind is natuurlijk pas fit en het was een heftige pot voor hem gezien het gehele Eriksen verhaal.

Al met al: Weghorst volgende keer iets eerder wisselen (en dan het liefst Malen erin). Centraal het liefst zo min mogelijk wisselen en van Aanholt gewoon 90 minuten laten spelen ipv Wijndal nog ff te laten invallen. Die 2-1 komt ook mede door zwak ingrijpen van hem.

Dumfries hoort gewoon bij de 10 a 15 beste rechtsbacks ter wereld niet voor niks schat transfermarkt hem in op 16 miljoen eu. Ik verwacht dat hij er nog meer gaat scoren dit toernooi. vorig seizoen had hij er ook 7 inliggen in de competitie en in dit systeem is hij nog gevaarlijker. op de linksback positie na staat het team gewoon. We zullen geen kampioen worden dankzij onze keeper. tegenstanders met een goede keeper hoeven maar de helft van de kansen te creeeren en daar valt gewoon niet tegen op te voetballen. Volgend jaar met Cillesen en van Dijk erbij dan denk ik dat we die cup pakken!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
182 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2020-2021 Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
Laatste voetbalnieuws

Louis van Gaal voor de derde keer bondscoach van Oranje

Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De Telegraaf maakt woensdagavond melding van een akkoord tussen Van Gaal en de KNVB over een contract voor achttien maanden....Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren