Enorme aanvalsdrang Oranje leidt tot unieke EK-prestatie

Het Nederlands elftal was hard op zoek naar een doelpunt eerste helft van het duel met Oekraïne. In de eerste tien minuten waagde Nederland zeven doelpogingen. Dit is nog nooit voorgekomen in EK-wedstrijden sinds Opta de data bijhoudt sinds 1980. Desondanks staat het na 45 minuten spelen 0-0.

Het Nederlands elftal was de eerste 45 minuten de bovenliggende partij. Het team van De Boer creërde kans op kans. Onder meer Denzel Dumfries, Wout Weghorst, Patrick van Aanholt, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay kregen goede kansen om de score te openen. Maarten Stekelenburg, met zijn 38 jaar en 264 dagen de oudste Oranje-international ooit op een EK of WK, hoefde slechts een paar keer in actie te komen. Oekraïne kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar mede door goed verdedigend werk van Stefan de Vrij en Stekelenburg scoorden de bezoekers niet.

"Dumfries speelt een hele goede wedstrijd", zei Pierre van Hooijdonk halverwege de wedstrijd bij de NOS. "Hij doet precies wat een wingback moet doen. Hij duikt vaak op bij de tweede paal en wordt zelden gedekt. Dat zie je aan de rechterkant wel wat meer dan aan de linkerkant." Rafael van der Vaart zou graag zien dat Donyell Malen binnen de lijnen wordt gebracht in plaats van Wout Weghorst. "Hij is een stuk sneller. Ik vind dat hij erbij moet. En nog wat: Oekraïne kreeg ook kansen. Het is niet zo dat het 5-3-2-systeem ervoor zorgt dat het verdedigend geweldig staat."

1
2

Dumfries had er wel eentje mogen maken

13 juni 2021 om 23:01

Hij heeft geluisterd

Bijna bijna, als Dumfries geen vierkant hoofd had zat ik er nou een stuk anders bij. Maar er moeten toch echt doelpunten gaan vallen, met de minuut kom je er moeilijker doorheen. Het spel daarentegen bevalt me prima, ondanks alle kritiek op het systeem. Het loopt best wel

13 juni 2021 om 21:57

Belangrijk is gewoon dat nu Blind achterin staat. Met Blind, Vrij en Timber heb je drie jongens die voetballend ook gewoon goed zijn. Daardoor is Martin de Roon gewoon echt het slot waarvoor die bedoelt is.

13 juni 2021 om 22:00

Aan de andere kant zijn we wel kwetsbaar in de counters. Blind werd bijv echt een paar keer makkelijk voorbij gelopen. Dan zie ik bijv liever blind op het middenveld en dan ake op links.

Begonnen indd erg goed maar in dit systeem komen onze backs (die er helemaal niks van kunnen) veel te veel aan de bal. Berghuis erin en terug naar 433 brengt ons veel meer power voorin waardoor die kansen afgemaakt worden.

14 juni 2021 om 20:40

En als je dan toch 352 speelt en zoveel aan de bal bent kan je net zo goed Berghuis de hele rechterkant laten bestrijken ipv Dumfries.

Maar zolang je er geen inprikt heb je er helemaal niks aan.

Volgens mij blijft Oekraïne best aardig (niet gemakkelijk) op de been, middenveld bij balverlies erg kwetsbaar, Memphis speelt weer voor Fc Memphis, dus ja vanwaar die optimisme

13 juni 2021 om 21:59

Excact! Niets aan toe te voegen, Oekraïne is net zo gevaarlijk en mag zelfs combineren in de 16 van Oranje, triest..

Het gaat gewoon prima, maar die kopbal van Dumfries moet er gewoon in. Van die halve kansjes had er ook wel 1 in gemogen.

13 juni 2021 om 21:54

Dat is zijn kwaliteit helemaal niet. Die bal die hij op de keeper schoot had er wel in gemogen maar koppen kan hij niet.

Ik was het er niet mee eens om Promes mee te nemen in de selectie, maar hij had wingback zijnde die kansen van Dumfries absoluut afgemaakt. Ook die van Wout mocht erin! 2e helft mag wat beter in de afronding, laten we 't hopen!

13 juni 2021 om 22:53

Ik heb helemaal niks gezegd... 😂

Goede eerste helft gezien. Continu aan de bal, heel veel counters worden er al heel vroeg uitgehaald, mede door de Roon. Ook worden er ondanks de beperkte ruimte redelijk wat kansen gecreëerd. Zou in de rust wel Dumfries eruit halen voor Promes of Berghuis. Verdedigend valt er daar op de rechterflank weinig te doen en een betere voetballer dan Dumfries zou net een doelpuntje kunnen forceren.

Ja dat is prachtig natuurlijk, je koopt er niets voor. Een andere statistiek: als Oekraïne eruit komt, bereiken ze 100% de 16 zonder lastig gevallen te worden.

Timber eruit en Berghuis erin er moet namelijk gescoord worden

Timber ruilen met Dumfries dan of gaat Berghuis centraal in de verdediging spelen? Dumfries centraal lijkt me ook niks. Timber speelt prima. Dumfries verwijt ik niet dat ie die kansen niet afmaakt maar er had er toch wel eentje in gemogen..

13 juni 2021 om 22:04

Je gaar gewoon met 4 verdedigers spelen en zet er met Berghuis een extra aanvaller bij

13 juni 2021 om 23:04

Kan niet op anfield YNWA reageren dus doe ik het hier: “Ah een ander systeem, got it! Gefeliciteerd (allemaal) met de overwinning. Zonde van die 2 onnodige tegendoelpunten. Maar 3 punten binnen.”

14 juni 2021 om 20:25

@DRL80 Je kan Berghuis ook prima als back laten fungeren als je zoveel de bal hebt. Kuyt stond er ook in 2014 in hetzelfde systeem. Verdedigen is makkelijker dan aanvallen en we laten nu een verdediger aanvallen. Het slaat nergens op. Zoveel kansen verspilt die Dumfries.

Leuk balbezit, maar je hebt er geen kudt aan als Dumfries steeds de bal krijgt op de helft van de tegenstander. Die jan daar namelijk niets mee.

13 juni 2021 om 23:03

Heeft toch de winnende gemaakt maar eens, had er nog een meer mogen maken

Ik hoor Pierre van Hooijdonk zeggen dat Denzel Dumfries een hele goede wedstrijd speelt. Maar ik zie toch vooral voorzetten die niet aankomen, diepte ballen waar Dumfries steeds te laat is, constant balverlies en het verprutsen van een hele grote kans. Maar zal wel aan mij liggen denk ik.

Eens! Al doet hij ook wel goede dingen, maar het mag wel een tandje beter

13 juni 2021 om 22:03

Beetje makkelijk praten.. OeKraine zit er boven op. De voorzetten die hij gaf zijn inderdaad niet geweldig. Maar dat wil ook lastig als je daar geen tijd of ruimte voor krijgt. Die ballen die in de diepte komen kan hij vaak niet bij. Dan ben je niet te laat maar is de bal gewoon niet goed.

13 juni 2021 om 22:28

Als Dumfries niet kan voetballen onder druk hoor je niet in Oranje. Voorafgaand aan de 1-0 ook weer een kansloze voorzet van Dumfries. Een beetje keeper had deze gewoon gepakt.

Sorry maar ik vind het op een paar vlagen na echt niet om aan te zien, zo sloom dat alles gaat, ik ervaarde het eerlijk gezegd als een teleurstellende eerste helft.

Vergeet ook niet dat de Oekrainers haast wel 10 keer ineens het hele middenveld overstaken en je nog een paar keer goed weg komt ook, zeker in het begin. Het lijkt nergens op defensief.

Jammer van de gemiste kansen, maar ik ben lang niet ontevreden over Oranje hoor!
Veel goede dingen gezien.

Grappig om de eerste helft te missen en dan de reacties te lezen. Oranje heeft het goed gedaan, hij moet er alleen het in. Het waren ook maar halve kansjes en Dumfries kan niet koppen. We konden er amper doorheen en de backs kunnen er niks van. Gelukkig staat het achterin als een huis met 3 voetballende verdedigers en een slot op de deur. Alleen kan Oekraïne in de 16 van oranje combineren.
Nou, het artikel laat het in ieder geval bij feiten, maar ik ga naar snel zelf door 2de helft beoordelen. Geen touw aan vast te knopen hier.

Zo zie je maar, 3-5-2 of 5-3-2, kan heel aanvallend zijn.

Ik snap de opportunisme echt niet. Pierre van Hooijdonk die aangeeft dat Dumfries een goeie wedstrijd speelt terwijl elke technische aanname verkeerd was. Zelfs bij de goal van Weghorst was de voorzet super slecht gegeven van Dumfries terwijl er zoveel ruimte lag.

Er lag zoveel ruimte om oekraine te vernietigen maar door dit systeem is het moeilijk om te kunnen domineren. Ook geef je met dit systeem enorm veel ruimte weg. Je hebt geen directe tegenstander en de spelers weten niet welke speler zijn moeten verdedigen. Echt schandalig. De hele Nederlandse filosophie brengt Frank de Boer ten onder. Tegen een sterkere tegenstander wordt Nederland zoekt gespeeld met dit systeem.