Invallers Oostenrijk verpesten EK-debuut Noord-Macedonië en Pandev

Zondag, 13 juni 2021 om 19:51Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 09:51

Oostenrijk is het Europees kampioenschap begonnen met een overwinning. De ploeg van bondscoach Franco Foda had in Boekarest alle mogelijke moeite met Noord-Macedonië, maar trok uiteindelijk wel aan het langste eind: 3-1. Invallers Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic voltrokken het vonnis in de slotfase van het duel. Voor Noord-Macedonië betekende het de eerste wedstrijd op een eindtoernooi. De 37-jarige Goran Pandev nam na een klein half uur spelen de gelijkmaker voor zijn rekening namens Noord-Macedonië en werd daarmee de op één na oudste doelpuntenmaker ooit op een EK.

Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat Oostenrijk dit EK voor een groot gedeelte afhankelijk gaat zijn van de vorm van David Alaba. De aanvoerder was prominent aanwezig in de opbouw en stond daarmee aan de basis van menig aanval van de Oostenrijkers. Een andere dragende kracht binnen de ploeg van Foda, Marcel Sabitzer, bewees al vroeg in het duel in aanvallend opzicht zijn waarde. De middenvelder van RB Leipzig verstuurde vanaf de linkerkant van het veld een splijtende pass op Stefan Lainer, waarna laatstgenoemde de bal ineens uit de lucht nam bij de tweede paal en diagonaal afrondde: 1-0.

Niet veel later leek Sabitzer voor zijn tweede assist aan te tekenen, toen hij Sasa Kalajdzic bereikte. De aanvaller probeerde met één voetbeweging Stole Dimitrievski te passeren, maar moest toezien hoe de doelman van Noord-Macedonië dit keer wel in de weg lag. Noord-Macedonië kwam tot dat moment amper in het spel voor, maar trok de stand na een klein half uur spelen wel gelijk. Na geklungel in de defensie van de Oostenrijkers viel de bal voor de voeten van Pandev, voor wie het vervolgens een koud kunstje was om de bal in het lege doel te schuiven. Daniel Bachmann leek de bal ogenschijnlijk simpel te kunnen pakken, maar moest lossen en zag Pandev profiteren.

De spits van Genoa (37 jaar en 321 dagen oud) werd daarmee de op één na oudste doelpuntenmaker ooit op het EK. Die eer valt nog altijd ten goede aan Ivica Vastic. De Oostenrijker scoorde tijdens het EK van 2008 tegen Polen en was destijds 38 jaar en 257 dagen oud. In het tweede bedrijf veranderde er qua spelbeeld weinig. Oostenrijk had het meeste balbezit, maar had moeite om zich door de goed georganiseerde defensie van Noord-Macedonië te voetballen. Boban Nikolov dacht na ruim een uur spelen zijn land tegen de verhouding in op voorsprong te schieten, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door Bachmann.

Foda wisselde vervolgens in aanvallend opzicht en bracht onder meer Arnautovic en Gregoritsch binnen de lijnen. Oostenrijk ging in de slotfase nadrukkelijk op jacht naar de overwinning en werd ruim een kwartier voor tijd beloond voor de aanvalsdrang. Alaba besloot de bal vanaf de linkerkant van het veld scherp aan te snijden richting de vijf meter, waarna Gregoritsch het leer met de buitenkant van zijn rechtervoet voorbij doelman Dimitrievski werkte: 2-1. Noord-Macedonië probeerde met een slotoffensief en een aantal aanvallende wissels nog wel een gelijkmaker te forceren, maar moesten toezien hoe Arnautovic het duel besliste. De spits werd met een hakje bereikt door Konrad Laimer en omspeelde Dimitrievski: 3-1.

Nr.TeamMWGV+/-Pnt
1Nederland330069
2Oostenrijk320116
3Oekraïne3102-13
4Noord-Macedonië3003-60Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door straight to th)

Leuke wedstrijd gezien en dat komt vooral door Noord Marcadonie. Ze weten dat ze het EK waarschijnlijk niet gaan winnen (zeer gewaagde uitspraak) en proberen dan alsnog leuk te voetballen. Inplaats van landen die verdedigend met 5 achterin spelen en totaal niet willen voetballen doet Noord Marcadonie het heel anders. Ze hebben er een leuke pot van gemaakt. En genoten van sommige spelers zoals Bardhi. Leuke speler is dat zeg! Hopen voor ze dat ze alsnog een wedstrijd weten te winnen en dat ze dan misschien als beste nummer 3 doorgaan naar de volgende ronde. Ik zie deze ploeg toch liever in de volgende ronde dan bijvoorbeeld een Finland, Zwitserland etc.

13 juni 2021 om 19:59

Maat, jij zat mij te verkondigen dat een voor mij totaal onbekende spits Trajkovski van Macedonië erg goed was en aan de lopende band scoorde in de La liga of 2de competitie. Die man bakt er helemaal niets van. Heeft ook exact 0 doelpunten en 0 assists in 20 wedstrijden, dat doet gewoon pijn als je zo hard geprankt word.

13 juni 2021 om 20:01

Ja dat was inderdaad een grapje ja, sorry als die niet leuk was. Maargoed je zag deze wedstrijd ook wel waarom hij niet gescoord heeft de afgelopen 2 jaar. De bestean heeft werkelijk niks goeds gedaan.

13 juni 2021 om 20:04

Nee kan er wel om lachen, heb 20 minuten naar hem gekeken toen kwam ik tot de conclusie ik bekijk zijn stats maar eens. Dat deed kortgezegd pijn. Nee het was goed te zien waarom hij niet scoort.

Die Sabitzer zou een leuke optie voor Arsenal. Multifunctionele speler die op linksbuiten, 10 en box-to-box kan spelen. Zo'n speler mist Arsenal. Een rechtsbenige linksbuiten die creatief is. Hij staat bovendien nog maar 1 jaar onder contract bij Leipzig en is dus goedkoop op te halen.

13 juni 2021 om 19:56

Waarom zou je van Leipzig naar Arsenal gaan?

13 juni 2021 om 19:57

Sabitzer heeft goed functionele hersenen en zal dan ook niet een stap omlaag gaan om voor Arsenal te spelen , als je nu Man u zei dat kon ik mij erin vinden. Op dit moment ben je gewoon maar iets aan het zeggen met je transfers vermoeiend. Hij is wel een prachtige speler en zeer onderschat

13 juni 2021 om 20:00

Had je niet precies hetzelfde bericht al gepost tijdens het live meepraten?

13 juni 2021 om 20:05

Marcel Sabitzer heeft welgeteld nul keer als linksbuiten gespeeld bij de club waar hij is doorgebroken op het hoogste niveau. Sterker nog, in het afgelopen seizoen heeft hij consequent als centrale middenvelder gespeeld. Begrijp überhaupt niet waar je vandaan haalt dat hij een 'creatieve buitenspeler' is, zou hem namelijk zelf meer omschrijven als een centrale middenvelder met diepgang en scorend vermogen.

13 juni 2021 om 20:09

Hij heeft gelijk hoor Sabitzer speelde vroeger bij Leipzig vaak hangend links , dus bijna als linksbuiten

13 juni 2021 om 20:11

Echter wel in een compleet andere rol dan een creatieve buitenspeler. Dat was in het systeem van Leipzig dat eerder twee 10’en had dan buitenspelers.

13 juni 2021 om 20:18

Hij speelde inderdaad in de vroege jaren van Red Bull als één van de twee vooruitgeschoven middenvelders in een 4-2-2-2. Na de komst van Julian Nagelsmann brak hij door in een centrale rol in een aantal verschillende systemen; 3-4-2-1, 3-4-3 of andere vormen. Het zegt misschien wel genoeg dat hij niet als nummer tien speelde toen Leipzig in een 4-3-1-2 aantrad tegen Borussia Mönchengladbach. Beetje vreemd om hem nu nog te bestempelen als 'creatieve buitenspeler' terwijl hij in de loop der jaren steeds meer als centrale middenvelder is gaan spelen. En laten we eerlijk zijn, in die rol heeft hij tot nu toe zijn hoogste niveau gehaald.

De wedstrijd waar je het minste van verwacht, was tot nu toe een van de leukste. Zie Noord-Macedonië en Oostenrijk liever dan gisteren een Wales. Het was niet altijd even goed, maar allebei probeerde ze te voetballen.

13 juni 2021 om 19:57

Dan moet je toch echt vaker naar mijn deskundige objectieve reacties kijken want daaruit bleek al dat dit een leuke westrijd ging worden. Noord Marcadonie is altijd wel een ploeg die probeert te voetballen. Oostenrijk wilde de wedstrijd winnen en dat deden ze ook dus heb je twee voetballende ploegen.

13 juni 2021 om 20:04

Haha, lekker vol van jezelf, niets mis mee... Maar op papier had ik ook niet veel van de wedstrijd verwacht hoor

13 juni 2021 om 20:06

BlueGroninger heeft mij totaal op gehyped voor deze wedstrijd. Thanks ik heb genoten.

Noord-Macedonie: you stole my heart! Bardhi was geweldig, maar wat een voorzet van Alaba... Leuk potje.

Wedstrijd opgezet voor de achtergrond maar uiteindelijk een leuke wedstrijd gezien.

Op papier echt een lastig eftal hun middenveld als ze spelen met Laimer,alaba ensabitzer is het gewoon beter dan die van Nederland.als we niet uitkijken worden tweede of misschien derde in deze groep. Mooi voor Pandev wat een baas zeg en Elmas is echt een toptalent.

13 juni 2021 om 20:02

Goede spelers daar heb je gelijk, maar beter dan die van Nederland? Ik vind Frenkie de Jong ook geen koekenbakker hoor.

13 juni 2021 om 20:07

Een middenveld van Sabitzer,alaba en Laimer is toch momenteel beter dan die van Nederland? Persoonlijk dat vind ik dan ,ik zeg ook niet dat een van de spelers individueel beter zijn dan Frenkie de Jong

13 juni 2021 om 20:09

Ligt eraan of je dan de Roon meetelt, dan zeg ik namelijk ja dat van Oostenrijk is beter. Als bijv Gravenbergh op die plek stond dan kies is toch liever voor Frenkie, Gravenbergh en Gini.

Best een leuke wedstrijd om te zien, maar kan iemand mij misschien vertellen waarom er elke keer Noord Macedonië word gezegt terwijl de supporters shirts aan hebben met alleen Macedonië erop?

13 juni 2021 om 20:04

Omdat in Griekenland een gebied ligt met de naam Macedonië.

13 juni 2021 om 20:09

De naam Noord Macedonië bestaat nog niet erg lang. Waarschijnlijk wat oudere shirts😄

13 juni 2021 om 20:13

Oh oké, duidelijk dankje heb blijkbaar niet goed opgelet dan toen dat bekend werd

13 juni 2021 om 20:15

Dingetje met de Grieken. Een van de noordelijke provincies van Griekenland (Thessaloniki en de Olympos liggen erin) heet Macedonië. En de Grieken willen absoluut niet dat Noord-Macedonië (voorheen FYROM, former Yugoslavic republic of Macedonia) Macedonië heet omdat die dan wel eens Grieks gebied zouden kunnen opeisen. Het grappige eraan is dat ook het hele feit of Philippos II en Alexander III nu Macedoniërs waren of Grieken een onderdeel wordt van die discussie. En uit zich dan in kwesties zoals de graven in Vergina. Edit: over de Olympos ben ik trouwens niet volledig zeker of dat in Macedonië ligt.

Wel klein beetje fan van dit Noord-Macedonië, jammer dat ze het gelijkspel niet vast konden houden, geniet wel van het voetbal dat ze durven spelen en die passie. Oostenrijk heb ik vrij weinig mee, keeper wie gaat tijdrekken en Arnautovic wie zich als een idioot gedraagt, altijd teveel met zichzelf bezig, doe gewoon normaal joh. Had het Noord-Marcedonië wel gegunt maar de sterkste heeft gewonnen.

13 juni 2021 om 20:02

Vooral bij die goal van Arnautovic..man man doe eens normaal, vond de reactie van Alaba dan wel mooi(zoals ik het zag) dat hij hem soort van op z'n plaats zette..nergens voor nodig dat gedrag.. teambelang kent hij blijkbaar niet..

Wat is het toch altijd voor vervelend Nederlands trekje om altijd zo ‘nuchter’ mogelijk te willen doen. Gelijk weer zeuren dat de Oostenrijkers zo blij zijn dat ze hebben gewonnen tegen Macedonië. Laat ze toch lekker joh.

Arnautovic stond al arrogant en ongeïnteresseerd langs de zijlijn en laat zich dan gek maken bij de goal, ik hoor er niemand maar ik denk dat hij in et Joegoslavisch (welke taal, laat ik in et midden) werd geprovoceerd en allerlei dingen om hem te ontregelen.. laat je niet gek maken jongen

Alaba bewijst echt een aanvoerder te zijn. Beslissend met een assist bij een 1-1 stand. Bij de 1-1 krijgt hij van de commentator de schuld terwijl de keeper gewoon de bal moet vasthouden. Ook wijst hij de arrogante Arnautovic even terecht bij zijn doelpunt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Oostenrijk

FIFA ranking: 23
8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. DragovićVerdediger40
M. HintereggerVerdediger40
D. BachmannKeeper40
S. LainerVerdediger41
D. AlabaVerdediger40
C. BaumgartnerMiddenvelder41
K. LaimerMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Oostenrijk.

3 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren