Afellay: ‘UEFA had op menselijk gebied echt een statement kunnen maken’

Zondag, 13 juni 2021 om 15:03Rian Rosendaal • Laatste update: 15:12

Ibrahim Afellay was zaterdagavond duidelijk aangeslagen na het onwel worden van Christian Eriksen tijdens de EK-ontmoeting tussen Denemarken en Finland (0-1). Desondanks schuift de analist zondagmiddag gewoon aan voor een analyse van het treffen tussen Engeland en Kroatië op Wembley. Afellay benadrukt dat het vooral belangrijk is om van elke dag te genieten en het voetbal te relativeren bij incidenten zoals met Eriksen.

"Het is natuurlijk fantastisch nieuws, ook voor de mensen die dicht bij hem staan", aldus de opgeluchte Afellay in de studio van de NOS. "Ook voor de hele voetbalwereld. Maar het bewijst ook eens te meer hoe kwetsbaar we zijn als mensen en dat we onszelf echt gelukkig mogen prijzen dat we van elke dag mogen genieten." De oud-middenvelder mengt zich daarna nogmaals in de discussie over het later door laten gaan van de wedstrijd. die uiteindelijk met 0-1 werd gewonnen door de Finse ploeg.

"Ik vind dat je UEFA zijnde zo'n beslissing niet bij de andere bonden moet neerleggen. Want uiteindelijk zit iedereen in de emotie en het gaat om een mensenleven. En dan is voetbal, ook al is het zo'n groot evenement, een randzaak. De UEFA had hier op menselijk gebied echt een goed statement kunnen maken", concludeert Afellay een dag na het veelbesproken moment rondom Eriksen, die volgens de Deense bond aan de beterende hand is. De UEFA gaf Denemarken en Finland twee opties: het duel zaterdagavond uitspelen of zondag om 12.00 uur hervatten in Kopenhagen.

Collega-analist Leonne Stentler wordt eveneens om haar mening gevraagd: "Ik vond het echt een duivels dilemma. Het is een toernooi waar nauwelijks ruimte is om te schuiven. En bij het emotionele denk je natuurlijk dit kan niet doorgaan, hoe moeten we dat doen?. Tegelijkertijd zit je echt in een crisissituatie en wanneer zou de wedstrijd dan uitgespeeld moeten worden? En ik kan me voorstellen dat als je enigzins goed nieuws terugkrijgt, dat je als spelersgroep denkt laten we het samen gaan doen voor hem. Maar er is geen goed antwoord hierin."Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Ik vind Ibi echt zo'n verademing daar bij de Nos. Die gozer zegt -in tegenstelling tot andere analisten- eigenlijk nooit iets onzinnigs en kan alles wat hij zegt -wederom, in tegenstelling tot andere analisten- ook goed onderbouwen. Goeie gozer, fijne analist.

En hier heef hij volledig gelijk. De Uefa heeft gisteren echt gigantisch geblunderd met de manier waarop men het hele incident is omgegaan, van het in beeld brengen van de reanimatie tot het laten doorgaan van de wedstrijd.

13 juni 2021 om 15:44

Ja, daar ben ik het mee eens. In z'n voetballoopbaan was hij altijd wat ingetogen, maar nu hij zo open en aanwezig is, komt hij ook gewoon over als een eerlijke en directe kerel, maar tevens ook heel relativerend en vriendelijk. Echt een goede gast!

13 juni 2021 om 16:02

Ik vond het ook wel mooi hoe hij niet geforceerd probeerde te praten. Hij was geëmotioneerd en bleef gewoon stil in de studio, terwijl je hem in tranen zag en hoorde snikken. Dat was 'echt', zag er best indrukwekkend uit

13 juni 2021 om 15:45

Ik kijk ook graag naar Ibi, vind hem een topanalist. Toch deel ik zijn mening hier niet. De wedstrijd is doorgegaan na goedkeuring van beide teams en ik denk dat ze er goed aan hebben gedaan om eerst even af te wachten hoe de situatie van Eriksen zou verlopen. Gevoelsmatig dacht ik ook direct aan staken, maar als beide teams er oke mee zijn om te hervatten... Op deze manier doe je de supporters in het stadion een plezier, menig tv-kijker, en uiteindelijk ook beide deelnemende landen, die nu niet in allerlei logistieke problemen verzeild raken. Uiteraard was het een compleet ander verhaal geweest als het met Eriksen anders was afgelopen, maar daar wil ik liever niet aan denken

13 juni 2021 om 15:50

Ik vond het in beeld brengen juist goed gedaan. Geen camera erop, de re-animatie zelf is niet in beeld geweest. Alleen beelden van grote afstand en de emotie van de toeschouwers.
De Uefa heeft juist goed gehandeld, ze hebben de keuze bij de Denen neergelegd. In dit soort zaken kan men het gewoon niet goed doen, men zoekt nou eenmaal altijd een zondebok, ook wanneer er iets gebeurt waar niemand wat ana kan doen.

13 juni 2021 om 16:04

@speedyafc: Ik weet niet welke uitzending je hebt gezien, maar op Nederland 1, de BBC en talloze andere zenders was heel duidelijk te zien hoe Eriksen daar levenloos op de grond lag. De regisseur zoomde zelfs in op zijn uitdrukkingsloze gezicht! Vervolgens werd een deel van de reanimatie óók uitgezonden en zag je op een gegeven moment zelfs dat ze met de defibrilator bezig waren, inclusief de reactie van Eriksens lichaam op de stroomstoten. Pas toen de regisseur door had dat er weinig te zien was nadat de Deense spelers een menselijke muur vormden, schakelde hij pas weg.... Om vervolgens schaamteloos de zwaar overstuur zijnde vriendin van Eriksen in beeld te brengen.

13 juni 2021 om 17:08

Anderen vonden het weer mooi om te zien hoe de vriendin getroost werd door de spelers van Denemarken. Dit soort zaken kan je gewoon nooit goed doen, iedereen zit hoog in zijn emotie en dan moet iemand wel de verwijten krijgen.

13 juni 2021 om 16:43

Helemaal mee eens. De NOS herhaalde zelfs het neervallen van Eriksen. Waarbij de presentator aangaf niet te tonen hoe zijn ''ogen achterover rolden.'' Maar toch tonen tot het moment waar hij op de grond valt. Zelfs beelden herhalen van de huilende vriendin. Verder was het raar hoe de uitzending doorging zonder nieuwe feiten. De Uefa zegt dat er pas rond 19:45 nieuws komt maar ze bleven bij de NOS dezelfde berichten telkens herhalen en heel amateuristisch Perez Deense nieuwssites laten vertalen live op tv. Ze konden niet eens Afellay's microfoon even omlaag schakelen terwijl hij zeer geëmotioneerd was en je hoorde hem continu snotteren en diep zuchten. Alsof zij dat expres wilden laten horen. Ik snap alle pluimen niet die de NOS heeft gekregen. Het was een circus. De BBC deed het goed. Schakelde terug naar de studio. De analisten en Lineker gaven aan hoe verschrikkelijk zij het vonden, maar dat er geen feiten waren om te melden en de uitzending hield op en er werd een alternatief programma ingestart totdat er nieuws was na 19:45. Ipv continu maar dezelfde ''lack of information'' the herhalen.

En wat is dat statement? Wat hadden ze moeten doen dan? Dit is nu al de zoveelste die iets roept maar alweer niet concreet is.

13 juni 2021 om 16:32

Het statement zou zijn dat er niet op dezelfde avond gevoetbald hoort te worden na zo'n gebeurtenis. Dat voetbal even minder belangrijk is, zelfs op zo'n groot toernooi. Ik weet niet of ik het er onherroepelijk mee eens zou zijn, maar dat is een redelijk concreet statement toch?

UEFA maakt alleen maar een statement als ze er zelf beter van worden. Dat zou hij nu ondertussen wel moeten weten

13 juni 2021 om 15:52

De Uefa heeft geen statement gemaakt, ze hebben de wedstrijd gestaakt totdat duidelijk was wat de toestand van Eriksen was. Daarna hebben ze de Denen, na overleg met Finland, de keuze gegeven. Ze hebben niemand gedwongen te spelen.
Gewoon goed gehandeld door de Uefa.

13 juni 2021 om 16:22

Inderdaad ze hebben geen statement gemaakt dat klopt

Leuk zeggen dat ze met een statement moeten komen maar noem dan ook wat ze wel hadden moeten doen in jouw ogen. Ik snap het dilemma wel omdat je gewoon geen verplaatsingen kunt permitteren in dit toernooi. En omdat het redelijk goed afgelopen was. De Uefa heeft zo lang mogelijk gewacht op een beslissing en niet overhaast gedaan wat natuurlijk goed was. Toen eenmaal bleek dat alles redelijk stabiel was kwamen de keuzes. Niet heel verkeerd omdat een toernooi stoppen wel heel rigoureus is en je niet zomaar doet.

Ik wil nogmaals even een pluim geven hoe de NOS en met name ibi en perez gisteren verslag hebben gedaan.

Perez is sowieso een van de beste analisten, waarschijnlijk omdat hij zonder echte Nederlandse bril naar ons kijkt, goed gestrikt van de NOS.

Maar ibi is dit seizoen echt een reden om naar studio voetbal te kijken. Met vdVaart en Theo erbij vind ik het voor het eerst oooit leuker om naar te kijken dan VI. Het lijkt of ze bij de NOS eindelijk van die ideale schoonzonen af zijn gestapt.

Affelay heeft denk ik menig hart gisteren gestolen. Op het moment dat het bericht kwam dat hij bij kennis was voelde ik de opluchting van Ibi zo enorm dat ik als een kleuter stond te janken...

Mensen die net iets traumatisch hebben ervaren moet je nooit direct de druk geven om een keuze te maken. De Uefa had natuurlijk niet de keuze hebben gegeven om direct de wedstrijd door te laten spelen. Het slaat ook nergens op dat je een toernooi zo volgepakt in plant. Wat als er een zware storm een wedstrijd helemaal kapot regent? De kans is natuurlijk klein, maar zoiets is in het nabije verleden wel gebeurt tijdens het EK. Dan sta je ook met je handen in het haar want wanneer haal je zo'n wedstrijd in? Er moeten gewoon altijd een dag of 2 vrije dagen zijn na de groepsronde. Dan haal je zulke gestaakte wedstrijden in. Je weet ook nooit wat voor plotselinge gebeurtenis zich kan voordoen tijdens een toernooi met duizenden mensen aanwezig.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren