Inter-arts ontkracht speculatie van Casper van Eijck over Christian Eriksen

Zaterdag, 12 juni 2021 om 22:28Jeroen van Poppel • Laatste update: 22:43

Christian Eriksen heeft nooit corona gehad, zoals door dr. Casper van Eijck werd gespeculeerd in het praatprogramma De Oranjezomer. Dat verklaart Piero Volpi, de clubarts van Internazionale, tegenover AP. Eriksen doorstond voorafgaand aan het EK alle medische tests, zo verzekert de arts.

Eriksen stortte tijdens de wedstrijd tussen Denemarken en Finland (0-1) vlak voor rust in elkaar en moest gereanimeerd worden. Van Eijck, de clubarts van Feyenoord en chirurg bij het Erasmus MC, dacht toen hij het zag meteen aan het coronavirus. "We weten, en daarom onderzoeken we dat ook, dat je toch bij sporters, bij jonge sporters... dat je in sommige gevallen ook hartproblemen krijgt", aldus Van Eijck op SBS6.

Presentator Wilfred Genee stelde tegenover Van Eijck dat Eriksen bij Internazionale waarschijnlijk volledig medisch is doorgelicht. "Ja, maar er is een specifiek protocol voor om die hartspierziektes op te sporen", reageerde Van Eijck. "Dat is een MRI die je moet maken en ik weet niet of dat gewoon standaard gedaan wordt bij alle jongens die meedoen aan het EK." Van Eijck bevestigde dat een hartspier kwetsbaarder is na een coronabesmetting. "Absoluut. Een grote studie uit Amerika bij topsporters bewijst dat. Je ziet dat vijf procent van de topsporters daadwerkelijk afwijkingen hebben op de MRI."

Speculaties over een coronabesmetting worden dus de kop ingedrukt door de clubarts van Inter. "Eriksen heeft nooit corona gehad", aldus Volpi. "Er waren geen specifieke medische aandoeningen die problemen met het hart zouden kunnen verklaren, hij heeft altijd alle tests doorstaan." De clubarts heeft op dit moment niet veel meer informatie. "We hebben contact met de Deense bond, maar we weten nog steeds niets. We hebben gehoord wat de UEFA heeft gezegd en we zijn allemaal blij dat hij gestabiliseerd is. Maar dat is alles wat we weten. Op dit moment is het belangrijkste dat hij herstelt."Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door downwards)

Zo zie je.maar.weer hoe snel er gespeculeerd wordt . Wacht eerst de feiten af voordat je iets de wereld inslingerd. Zeker als arts moet je juist voorzichtig zijn met dit soort dingen te suggereren.

12 juni 2021 om 22:55

Van Eijck heeft wel vaker van die twijfelachtige opmerkingen die vooral lijken om aandacht te trekken.

12 juni 2021 om 23:00

Hoezo mag dat niet. Hij zei zelf ik dacht aan de gevolgen van corona wat dit zou kunnen veroorzaken. Met de kanttekening dat hij niet wist of eriksen corona heeft gehad en het dus slechts zijn eerste gedachten zijn. Niets mis mee dus als je goed luistert naar zijn woorden.

12 juni 2021 om 23:25

Van Eijck is een een narcis die alleen met zijn eigen libido bezig is. Deze idioot zouden ze eigenlijk uut zijn ambt moeten gooien.

12 juni 2021 om 23:43

Er werd hem gevraagd naar wat er als eerst door hem heen ging, waarop hij zei (met de nadruk op dat hij het niet weet) dat hartkwalen verband kan houden met corona. Hij beweerde niet dat Eriksen het heeft gehad. Van Eijck een narcist, waarom? En waarom alleen met zijn eigen 'libido' (wat je daar in deze context ook mee mag bedoelen)? Het is een hartstikke integere man

13 juni 2021 om 01:13

Je mag als persoon best speculeren als mensen dat aan je vragen. Maar in de functie van arts (wat hij op dat moment was) heb je ook verantwoordelijkheid over welke ideeën je de wereld inhelpt.

13 juni 2021 om 01:21

Maar het wordt uit zijn verband getrokken. Van Eijck speculeert zelf niet, hij geeft gewoon antwoord op de vraag 'wat dacht je als eerst?' Waarbij hij zeer nadrukkelijk zegt dat hij NIET weet of het bij Eriksen zo is.

13 juni 2021 om 05:54

@janta ja laten we doodleuk een ontzettend kundig arts/chirurg zijn werk afnemen omdat hij een opmerking maakt over een speler die achteraf niet blijkt te kloppen. Kolere zeg. Wat is dat toch tegenwoordig dat allerlei 'karens' tegenwoordig de noodzaak voelen om via internet maar te roepen dat iedereen even ontslagen moet worden. En hem nog een idioot noemen ook. Enige idioot hier ben jij met je opportunistische geschreeuw. Idioot.

13 juni 2021 om 11:15

@Skede onderdeel van je vak als arts is ook dat je weet wanneer je discreet moet zijn. Dat je je bewust bent van het gewicht van je woorden. Omdat je door je beroep beschouwt word als instituut. Dan kun je op tv gewoon niet gaan roepen dat je gelijk aan Corona dacht toen je Eriksen ineen zag storten. Dat zijn Willem Engel praktijken.

13 juni 2021 om 00:10

Een man die uit zijn medische ervaring, en opleiding, gelijkenissen ziet met het Covid-19 virus speculeert niet. Hij heeft ook nergens beweert dat Eriksen het heeft gehad of dat dit de oorzaak was. Men vroeg zijn gedachte. Dit is werkelijk de slechtste trede van journalistiek, namelijk verdraaien van de waarheden. En men fileert gelijk de beste man, gadver wat een volk hier. Vaak ook nog eens afgunst vanwege het clubarts zijn bij Feyenoord

13 juni 2021 om 00:36

Ik snap het ook niet echt. Die man wordt gevraagd wat oorzaken kunnen zijn en hij noemt er gewoon een aantal op. Ik zie het probleem er ook niet echt van in.

13 juni 2021 om 01:14

Ik heb de uitzending van Oranjezomer niet gezien en moet het dus doen met de informatie uit dit artikel. Uit het artikel haal ik ook op dat Van Eijck zomaar iets suggereert. Voetbalzone maakt hier dus een grote fout, maar waarom reageer je je af op ‘dat volk’ hier? Het is toch logisch dat mensen zo reageren wanneer het zo beschreven wordt? En ik dacht dat wij in Amsterdam alleen maar ‘het is wij tegen de rest’ deden, maar jij kan er ook wat van met je laatste zin 😉

En de speculaties beginnen al. Waarom zulke dingen roepen als je het medisch dossier niet kent. Net als bij Blind toen, lekker interessant willen doen

12 juni 2021 om 23:10

Inderdaad nogal fascinerend. Ook mensen die het linken aan het vaccin. Laat nu gewoon de artsen dit gewoon uitzoeken. Oorzaak interesseert mij dan ook weinig, vind het veel belangrijker dat Eriksen er zo goed mogelijk bovenop komt.

Ik vind dit altijd zo raar om te doen speculeren over aandoeningen die mensen zouden hebben. Je hebt geen idee dus houdt er ook gewoon lekker je mond over op tv.

Als gerespecteerd arts zomaar aannames de lucht in gooien op tv is echt onsmakelijk. Niet van het niveau Willem Engel maar goedkoop scoren is het wel. Ik snap dat z'n mening word gevraagd en hij iets wat voor het blok werd gezet hiermee maar hij nam de kans wel met beide handen aan om z'n zegje te doen, dit kan allemaal best iets genuanceerder.

12 juni 2021 om 23:03

Binnen de artsen community wordt van Eijck niet enorm gerespecteerd hoor. Voor zijn eigen patiënten heel veel aandacht maar verder te veel bezig met zijn celebrity status.

12 juni 2021 om 23:09

Willem Engel stelde een gerechtvaardigde vraag gezien de vaccinatie slachtoffers overal ter wereld. Kijk de officiële cijfers van de NHS (VK) en het CDC (VS) bijvoorbeeld er maar eens op na. Lekker makkelijk roepen dat het onzin of een complottheorie is maar dit zijn officiële cijfers. Niet dat dit de media haalt natuurlijk, zou wat zijn dat ze een keer feiten naar buiten brengen ipv propaganda en angstzaaierij.

12 juni 2021 om 23:16

Hehe dat jij na die comment anderen beticht van angstzaaierij. Vind ik leuk.

12 juni 2021 om 23:26

Als je de opmerkingen van Engel wegzet als een gerechtvaardigde vraag dan heeft het weinig nut om deze discussie aan te gaan over cijfers en statistieken eerlijk gezegd.

12 juni 2021 om 23:29

Hij stelde geen vraag. Hij stelde dat Eriksen dood was en gaf daar het vaccin de schuld van.

12 juni 2021 om 23:37

Dan heb ik dat gemist. Ik begreep dat hij de vraag stelde of hij gevaccineerd was. Prima vraag gezien de feiten rondom de vaccins. Dat is gebaseerd op officiële cijfers en heeft dus niks met angstzaaierij te maken maar goed geprobeerd Migi. Je gaat helaas niet door naar de volgende ronde. Maar in de ogen van het gros van de mensen hier “deug” jij dus heb je in jouw ogen toch gewonnen. Zelf denk ik liever kritisch na en voor mezelf. Fijne avond. Hopelijk komt Christian er volledig bovenop, wat de oorzaak ook geweest is.

12 juni 2021 om 23:50

Ja jij bent zo ontzettend kritisch dat je iets roept zonder blijkbaar de moeite te hebben genomen een tweet te lezen waarin staat er valt net een Deen dood neer stop met prikken. Goed je zal het vast te druk hebben gehad met je eigen onderzoek doen. Het pijnlijke is dat je zelf waarschijnlijk echt denkt dat je kritisch bent en dat is best treurig. En ja, ik deug zeker, buiten internet is deugdzaamheid ook gewoon iets positiefs.

13 juni 2021 om 00:02

@migi: Dat zijn de kritische denkers van de 21e eeuw. Jeweetwel.. de mensen die nog nooit iets hebben gelezen dat niet vanaf feestboek kwam.

Italië is echt heel streng als het aankomt op hartonderzoeken om een of andere reden. Die hebben binnen de vakwereld zowat de grondigste reputatie van Europa.

12 juni 2021 om 23:45

In Italiã« mag je niet spelen met een defibrillator bvb. Om het strenge protocol daaromheen maar even aan te tonen.

13 juni 2021 om 01:08

@genfhibli, ik vraag me echt af hoe zoiets dan gaat mocht het voorkomen dat een speler zoiets krijgt terwijl hij al in Italie onder contract staat.

13 juni 2021 om 03:21

Dat is heel simpel. Dan mag je daar gewoon niet meer spelen. Klaar. Volgens de regels dan toch. Het is wel een tijd geleden met een speler van dit niveau. En we weten ook nog niet of hij met een defibrillator moet gaan spelen. Maar met het huidige reglement gewoon onmogelijk helaas. Hoe dat dan in de praktijk moet gaan lopen heb ik ook het gissen naar qua contracten. Ze zijn daar alleen enorm streng op dit gebied. Laten we hopen op een spoedig herstel en dat het geen issue hoeft te zijn.

Nooit speculeren. Niet leuk voor de journalistiek, niet leuk voor de verschillende fora. Maar wel veruit het meest verstandig. En in de tussentijd alleen maar hopen dat CE zo min mogelijk negatieve klachten overhoudt. Met name voor zijn familie.

Schijnbaar niks geleerd van Blind. Daar kwamen ook meteen al,er,ei zogenaamde deskundigen diagnoses geven en speculeren over hoe en wat. Jammer dat de veel geprezen Casper van Eijck hier aan heeft meegedaan. Ga gewoon niet speculeren, want we weten gewoon niet de oorzaak dat het nu kwam en welke rol corona daar wel of niet in heeft gehad.

Als aandacht krijgen belangrijker is dan je innerlijke ethiek, dan krijg je dit dus. Paar uur na de gebeurtenis al gelijk speculaties. Ik walg ervan.

Zonder met een vinger naar Ajax te wijzen, want dat is absoluut niet mijn bedoeling, maar moet Ajax niet even hun medische zaken gaan aanpassen/verbeteren? Het is toch een vrij enge statistiek dat het de 5e (ex) Ajax speler is met hartklachten in de afgelopen 10-15 jaar. Ik kan mij Blind, Sno, Ebicilio en Nouri herinneren.

12 juni 2021 om 23:11

Rare comment zeg.. Eriksen, daar weten we niets van. Wel dat hij sinds Ajax bij 2 andere clubs heeft gespeeld die waarschijnlijk niets hadden opgemerkt. Ebecilio had een hartaanval voordat hij in de jeugd bij Ajax terecht kwam en Blind had een ontstoken hartspier. Ontstoken hartspier kan iedereen overkomen en wordt meestal door een virus veroorzaakt..

12 juni 2021 om 23:16

Regulator. Ik bedoel er verder niks mee, daarom zeg ik ook: zonder te wijzen naar Ajax. Het viel mij alleen op dat het best bijzonder is dat al deze spelers een verleden bij Ajax hebben en zo vaak komen hartproblemen nou ook weer niet voor.

12 juni 2021 om 23:59

Zonder te wijzen, wijs je in dezelfde zin naar de medische zaken van ajax. Kom zeg, waar in die zin lees jij enige logica?

12 juni 2021 om 23:13

Vergeet wijlen Abubakari Yakubu niet. Ik meen mij te herinneren dat hij door hartfalen niet meer onder ons is. Wat je zegt; zonder vingerwijzen. De statistieken verdienen echter aandacht.

12 juni 2021 om 23:13

Je kan dat eerste stuk net zo goed niet opschrijven, want dat vinger wijzen doe je wel. Daarnaast, Ebicilio zijn hartproblemen waren bekend, omdat het immers voor zijn Ajax tijd was.. Dat terzijde, ik denk dat Ajax na het debacle van Nouri & Blind wel kritisch is geweest, maar dat is een aanname.

Een clubarts en iemand die werkt bij het Erasmus MC die zo dom gaat lopen speculeren zonder dat er enig kans is dat hij inzicht heeft in het medisch dossier van Eriksen. Leuke wereld leven we in.

misselijkmakende TV door de mannen van VI. Voor de zoveelste keer. John de Mol zou zich ook kapot moeten schamen

Als ik Feyenoord was, zou ik direct afscheid nemen van dr. Van Eijck. Een arts die dit soort speculaties doet op tv, zou ik niet in dienst willen hebben. De man weet 0,0 over Eriksens gezondheid. Hij heeft hem niet zelf gezien of onderzocht. Kent Eriksens dossier niet. En dan speculeren over of Eriksen Corona heeft gehad en dat dat de oorzaak zou zijn? Heel slecht. Een arts onwaardig.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen krijgt met ICD-kastje geen volledige goedkeuring voor Serie A

Christian Eriksen mag met een defibrillator niet in de Serie A spelen. De aanvallende middenvelder kreeg na zijn hartstilstand een ICD, een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, en er werd...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 juli
Internazionale heeft contact gezocht met de entourage van Nicolás Tagliafico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren