Sleur van Zwitserland houdt aan na eerste VAR-check op EK

Het duel tussen Wales en Zwitserland op het EK heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. In het Olympisch Stadion in Bakoe, waar maximaal 31.000 toeschouwers aanwezig mochten zijn, eindigde het duel in 1-1. Het team van Vladimir Petkovic sloeg enkele minuten na rust als eerste toe, waarna Wales een kwartier voor tijd een gelijkspel afdwong. In de slotminuten zorgde de eerste VAR-check van het toernooi ervoor dat het duel niet in 1-2 eindigde. Zwitserland won nog nooit van een Britse opponent op een EK of WK: twee remises en drie nederlagen in vijf duels.

De neutrale toeschouwer had het gedurende de eerste helft zwaar. Wales, dat vijf jaar geleden als debutant op een EK meteen de halve finales haalde, en Zwitserland konden in de eerste 45 minuten niet vermaken en de doelpuntloze ruststand was dan ook volkomen logisch. In het eerste kwartier wisselden de teams goede fases met elkaar af en was de beste kans voor Wales: Kieffer Moore kopte de bal krachtig richting het dak van het doel, maar doelman Yann Sommer tikte de bal stijlvol over de lat.

Het antwoord van Zwitserland mocht er zijn: Fabian Schär mikte de bal achter het standbeen na een lage corner van Xherdan Shaqiri direct op doel, maar doelman Danny Ward reageerde goed door de bal met zijn voet uit het doel te halen. Vooral Zwitserland probeerde het scorebord in beweging te krijgen, met name na voorzetten van Ricardo Rodríguez of Kevin Mbabu, maar het team van Petkovic wist moeilijk door de Welshe muur te komen of liet in de persoon van Haris Seferovic twee goede mogelijkheden onbenut.

Zwitserland, dat elk van de zes interlands voorafgaand aan het EK in winst omzette, nam vier minuten na de rust de leiding in Bakoe. Embolo stuitte na een indrukwekkende rush eerst nog op Ward, maar de aanvaller kopt de bal uit de daaropvolgende corner wel tegen de touwen: 0-1. Niet veel later viel bijna het tweede doelpunt. Opnieuw brak Embolo met een knappe individuele actie door de Welshe defensie heen, maar Kevin Mbabu raakte de bal volledig verkeerd toen hij deze van zijn teamgenoot ontving.

Embolo bleef de gevaarlijkste speler op het veld: na een minuut of 65 krulde hij de bal maar net naast het doel van Ward. Een kwartier voor tijd poetste Wales, waar Gareth Bale een vrij onzichtbare rol vervulde, vanuit het niets de achterstand weg. Een corner werd kort genomen, waarna Moore de bal uit een voorzet van Josef Morell in de linkerhoek kopte: 1-1. Mario Gavranovic leek een minuut na zijn invalbeurt voor Seferovic voor de 1-2 te zorgen, maar de eerste VAR-check van het toernooi voorkwam een heldenrol voor de aanvaller.

Zwitserland zocht in de slotfase en de extra tijd van vijf minuten nadrukkelijk naar een tweede doelpunt, maar zonder resultaat. Ward had dit keer wel een antwoord op een kopbal van Embolo en een gekraakte inzet van Gavranovic kon door een uitstrekkende Ward net naast worden getikt. De grensrechter vlagde echter voor buitenspel.

2

Leuke tweede helft gezien tussen 2 redelijk goed voetballende ploegen. Jammer dat Wales niet heeft weten te winnen vandaag. Ward en Daniel James waren erg goed vandaag zeg! Ward is nu de tweede keeper bij Leicester als er een club nog opzoek is naar een redelijke keeper zal ik voor Ward gaan. Bale was redelijk onzichtbaar vandaag. Hopelijk kan hij de andere wedstrijden in de poule meer imponeren. Wellicht tegen Turkije !

12 juni 2021 om 16:58

Wales heeft toch niets laten zien? Waren voetballend echt ondermaats, ik had meer verwacht. Vooral van Bale, dat is echt niks meer.

12 juni 2021 om 17:00

Voor de 1-0 was Wales niet zo goed. Na de 1-0 speelden ze goed en maakte ze verdiend de 1-1. Wat ik ook aangeeft in mijn reactie idd Bale was niet goed vandaag. Bale kan echt nog wel wat dat heeft hij zo nu en dan bij Tottenham Hotspur laten zien hij kan er zomaar 2 tegen Turkije in schieten .

12 juni 2021 om 17:14

James speelde vrij goed. Vreemd dat hij werd gewisseld. Bale vond ik matig. Het beste is er bij hem, Ramsey en Allen wel af. Ook verdedigend stond Wales slecht. Zwitserland kwam er steeds door het midden doorheen

Eindelijk wat voetbal vergeleken met gisterenavond. Vond het een redelijke wedstrijd, geen absoluut top niveau maar ging wel leuk op en neer. Zwitserland duidelijk de betere maar maken het niet af.

Als Embolo zich verder zo laat zien dan wordt hij nog weggehaald bij Monchengladbach. Het standaard verhaaltje met spelers die tijdens een EK of WK opvallen.

12 juni 2021 om 17:18

Huh? Italië had in de tweede helft toch nog wel 2x zo veel voetbal als deze teams bij elkaar? Maar goed dat je positief bent op zich Na rust kwam het iets meer los

12 juni 2021 om 17:29

In Italië zit natuurlijk genoeg voetbal, maar het leek meer op de belegering van Troye dan dat het een wedstrijd was.

12 juni 2021 om 17:41

Waar heb jij het over dan? Italie speelde uitstekend voetbal gisteren

12 juni 2021 om 18:24

Waar heb jij het over? Schrijf ik ergens dat Italie niet uitstekend speelde?

Gisteren speelde er maar 1 ploeg voetbal en dat was Italie, Turkije was met iets anders bezig. Die wedstrijd kwam pas los in de 2de helft.

Uitstekende keeper bij Wales gezien! Erg leuke 2de helft, ondanks het sfeerloze stadion maarja. Benieuwd naar Finland- Denemarken nu!

31000 toeschouwers? Zaten die op de tribune? Leken er een paar honderd..

Ik wou al zeggen. Eerder 31000 stoeltjes denk 😂. Zaten maar 5000 mensen

12 juni 2021 om 17:02

Nee die zaten er niet. Maargoed dat is ook niet gek toch? Een poule wedstrijd in Baku. Zelfs een Europa League finale kon destijds een stadion niet vullen. Maargoed volgens Micheal van Praag is dat een prachtige ambiance.

12 juni 2021 om 17:15

Ja, leek er niet op maar bij de volgende wedstrijd in Baku zijn er al meer dan 30.000 kaarten verkocht volgens Sporza. De Azerbeidzjanen hebben een goede band met Turkije en zijn buurlanden. De Turken zelf hebben 6.000 kaarten gekocht.

12 juni 2021 om 17:20

Is ook logisch. Ongeveer 8 procent van Azerbeidzjan ligt in Europa en Baku is echt heel slecht te doen vanuit een groot deel van Europa. Dat ze voor de uitdaging voetbaltechnisch in dit geval Europa kiezen in plaats van Azië snap ik heel goed, maar om Baku een hoststad te maken is echt pure commercie en belachelijk.

Wat mij trouwens aan de wedstrijd opviel was Davies. Wat was die ongelofelijk slecht zeg! Dat is die Davies van Tottenham toch? Hoe kan die nou in de bovenste regionen van de PL spelen?

12 juni 2021 om 18:28

Het leeft daar niet, het land heeft geen voetbalgeschiedenis en ook qua weersomstandigheden was het verre van ideaal. Toch jammer dat je in zowel Zwitserland en in Wales geen goede stadions hebt... oh wacht.

12 juni 2021 om 17:04

Moet wel een typefout zijn van VZ. Per ongeluk 3 nullen toegevoegd volgens mij

12 juni 2021 om 17:06

Die mochten er aanwezig zijn, circa de helft van de stadioncapaciteit. Maar die waren er ook niet.

Lang leve Var! Maar wat een saai begin van het Ek. Begint zo op de CL te kijken, saaie groepsfase. Jammer. En Bale wat een drama, mooi weer voetballer inmiddels. Zwitserland moest wel winnen maar ging slecht om in de eindfase.

Alleen duurde de beslissing van de VAR veels te lang. Het was overduidelijk.

Het was in Baku best mooi weer maar alsnog was Bale dramatisch.

12 juni 2021 om 17:09

Niet zo negatief joh, de tweede helft was best mooi om te zien. 2 goals veel kansen en een buitenspel goal .

Matige wedstrijd waarbij Zwitserland zichzelf te kort heeft gedaan, Embolo denk ik toch wel de beste op het veld vanmiddag, straks hopen op meer spektakel bij Denemarken - Finland

Zonde van het gelijkspel maar alsnog zie ik Zwitserland als 2e eindigen. Ze hebben veel kansen gecreeerd en Embolo speelde een berepartij!
Maar VZ, 31.000 toeschouwers? Verre van...

Waarom de grensrechter niet gewoon vlagte was mij echt niet duidelijk. Iedereen zag meteen dat het buitenspel was.

Slaapverwekkende wedstrijd gezien, meeste gevaar kwam van Embolo, Bale was denk ik meer met zijn hoofd op de golfbaan.

Embolo, snel en sterk maar alles behalve een afmaker.. zijn eerste kans zegt veel over hoe hij is als aanvaller, ook bij Gladbach; na worsteling de CV’s afgeschud, en dan denk je dat hij m in de bovenhoek of iedergeval één kant kiest, schiet hij recht op de keeper af… Verder leuke wedstrijd, vooral de 2e helft

Zwitserland heeft zich zelf echt tekort gedaan. Waren vrij dominant qua balbezit en hadden een paar kansen die er wel in mochten. Wales, en met name Bale, heeft weinig laten zien.

Gelukkig was Embolo er, verder viel het toch tegen. Bale niet gezien en dus Wales ook niet, Zwitserland probeerde tenminste nog het spel te maken en aan te vallen maar een muur slopen is nu eenmaal lastig dat ondervinden zelfs de city's en bayerns van deze wereld. Tevens had ik ze ook kwalitatief hoger ingeschat, voor het EK dacht ik nog dat het spannend kon worden om plek 1 maar italie zal deze groep duidelijk winnen en Zwitserland zal als tweede wel doorgaan maar ver zullen ze niet raken lijkt het. Embolo staat al jaren bekend als supertalent maar viel altijd tegen als ik hem zag, vandaag toch indruk gemaakt. Hopelijk kan hij eens bevestigen. En hopelijk volgt er meer spektakel de komende dagen en vanavond bij ons belgen, maar ik vrees er voor. Men speelt meer en meer verdedigend zagen we al vorig EK en WK en is er helaas succesvol mee, dus je kan ze zelfs geen ongelijk geven. Maar saai is het wel. Niet alleen bij de kleintjes, ook de groten. Niet toevallig werden de vorige toernooien gewonnen door het cynische Portugal en Frankrijk terwijl het toch vooral België en hazard waren die harten, maar geen prijs veroverden. Men noemt het niet voor niets resultaatvoetbal, want het levert helaas voor ons liefhebbers resultaten op. Maar warm word ik er niet van, pfft. Zo zal ik een Portugal of Frankrijk ook nooit even hoog inschatten als Spanje dat met wervelend voetbal kampioen werd.

Geen hele interessante wedstrijd gezien helaas. Na de 0-1 had ik overigens verwacht dat Zwitserland het over de streep ging trekken. Vond de Zwitsers toch de betere vandaag. Met name Embolo speelde een goede wedstrijd.

Wederom saaie pot voetbal met twee laffe, behoudende ploegen.

Niet de eerste keer dat een trainer die bij een voorsprong een verdedigende wissel maakt, en alsnog de deksel op de neus krijgt, en terecht.

12 juni 2021 om 17:12

Het was een verdedigende wissel alleen Shakiri speelde ook niet zo geweldig als wat hij normaal kan. De wissel leek mij wel logisch. Wales speelde na de goal ook beter, wellicht moesten ze daarom de gelijkmaker incasseren.

Gisteren was er ook al een VAR-check. Toen werd er weliswaar niet ingegrepen, maar er werd wel gekeken naar hands momenten.