Van der Vaart baalt van ontbreken ‘meest creatieve speler’ van Oranje

Zaterdag, 12 juni 2021 om 09:00Dominic Mostert • Laatste update: 09:06

Steven Berghuis lijkt niet op een basisplaats te hoeven rekenen in de openingswedstrijd van Oranje op het EK en daar baalt Rafael van der Vaart van. Als de analist van de NOS in de schoenen van Frank de Boer stond, zou hij zondag tegen Oekraïne opteren voor een 4-3-3-formatie met Berghuis als rechtsbuiten. De Boer gaf in de laatste twee oefenwedstrijden echter de voorkeur aan een 5-3-2-formatie met Memphis Depay en Wout Weghorst in de voorhoede.

Van der Vaart wordt vrijdagavond door de NOS gevraagd om zijn voorkeursopstelling samen te stellen. Hij kiest voor een voorste linie met Depay, Weghorst en Berghuis. "Niemand heeft het over Berghuis en dat komt door het systeem. Ik vind dat hij de meest creatieve speler is. Omdat we 5-3-2 gaan spelen, is er geen plek voor Berghuis", beseft Van der Vaart. Berghuis speelde 22 minuten in het oefenduel met Schotland (2-2) en veertien minuten tegen Georgië (3-0 zege). Een serieuze bijdrage kon hij in die wedstrijden niet leveren. Wesley Sneijder, ook analist bij de publieke omroep, snapt wel dat Van der Vaart hoopt op meer speeltijd voor Berghuis.

Het artikel gaat verder onder de video
Janssen over relatie De Boer: 'Daarin zijn er betere trainers'
Meer videos

"Rafael doelt op de creativiteit van Berghuis, dat hij iemand is die spelers weg kan sturen op snelheid. Qua creativiteit snap ik het, maar ik denk dat hij op dit moment nog iets tekortkomt voor dit niveau", oordeelt de 134-voudig international van het Nederlands elftal. "Ik zou zeker wel voor 5-3-2 kiezen, met Malen en Depay voorin. Je kijkt naar de spelers die je op dit moment hebt en ook naar de spelers die zijn weggevallen; Babel is bijvoorbeeld weggevallen. Frank de Boer neigt duidelijk naar dit systeem. Ik zou daar ook voor kiezen, puur omdat je geen sterke buitenspelers hebt op dit moment."

Van der Vaart geeft Weghorst in de spitspositie van zijn denkbeeldige 4-3-3-opstelling de voorkeur boven Luuk de Jong. "Het is geen Kluivert, Van Nistelrooy, Makaay of Van Basten. Maar deze jongen heeft zoveel karakter", zegt de voormalig middenvelder over Weghorst. "We kunnen erom lachen dat hij huilt bij het volkslied of als hij scoort, maar ik heb wel het gevoel dat het echt is. Ik ben er heel blij mee. Als we op voorsprong komen, wordt hij er na een uur uitgehaald en kun je Malen erin brengen. Dat vind ik een geweldenaar. En als er nog iets gecreëerd moet worden, kun je altijd Luuk de Jong laten invallen."

Van der Vaart zet Maarten Stekelenburg op doel en kiest voor een viermansverdediging met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal; het is vanwege liesklachten nog niet zeker of De Ligt inzetbaar is. Op het middenveld gaat zijn voorkeur uit naar Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch. Hij erkent dat de basisplek voor Gravenberch 'misschien een verrassing voor velen' is. "Maar ik denk dat Gravenberch moet spelen omdat hij alles heeft als middenvelder. Hij kan voetballen, heeft power en gaat heen en weer. Een geweldige speler, vind ik."

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Competitie:EK 2020
Datum:Zondag 13 juni 2021, 21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff Arena (Amsterdam)
31882906555
H. Bushchan161227
5.5
V. Mykolenko427943
5.5
I. Zabarnyi574328
5.5
O. Zubkov314186
5.5
R. Yaremchuk235896
5.5
M. Shaparenko402058
5.5
Marlos32913
5.5
0 stemmen

Poll

Zou jij Steven Berghuis een basisplek geven bij Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door shadyng)

Zonde ja, met malen Memphis en berghuis heb je een goede trap, goals, snelheid en creativiteit. Leuk hoor dat Weghorst 20 goals heeft gemaakt maar vind hem nuttiger als pinchitter

11 juni 2021 om 23:54
0

Depay, Weghorst, Malen. 20 goals in de Bundesliga kun je niet negeren. Ondergewaardeerde speler (Weghorst) in één van de beste competities ter wereld.

11 juni 2021 om 23:57
0

Als je met 3 aanvallers speelt en je zet Malen op rechtsbuiten i.p.v. Berghuis dan vind ik niet dat je erg serieus te nemen bent eerlijk gezegd. Malen is een spits, geen flankspeler in een 3-mans aanval.

12 juni 2021 om 00:03
0

Vind Malen toch meer een flankspeler. Is snel, technisch in staat om een mannetje uit te spelen en kan een goaltje meepikken. Echter vind ik dat hij teveel kansen verprutst als spits. Hierdoor komen zijn andere kwaliteiten ook minder aan het licht.

12 juni 2021 om 00:57
0

Tuurlijk kun je 20 goals negeren. Laten we nou niet net gaan doen of Weghorst een topsits is waar we ons systeem aan aanpassen. 4-2-3-1 met Malen in de spits met depay wijnaldum en berghuis daar achter.

12 juni 2021 om 01:47
0

Ik heb zelfs liever Malen als linksbuiten ipv Depay, waarbij Malen naar binnen trekt en als t ware een tweede spits wordt (dan is hij dodelijk). Maar helaas is er dan geen goede rechtsbuiten. Misschien ben ik inderdaad niet serieus te nemen op VZ, maar gelukkig word ik wel serieus genomen door m'n collega's binnen t voetbal 🙃 fijn EK!

12 juni 2021 om 07:22
0

@pieterprins773 Net zoals dat Malen geen topspits is om alleen voor hem een plekje in te ruimen in een 4-2-3-1 systeem. Als je dat systeem speelt kun je prima met Weghorst uit de voeten

12 juni 2021 om 09:33
0

Weghorst speelt in de Bundesliga countervoetbal. Voor combinatievoetbal is hij totaal ongeschikt omdat er hoofdklassers zijn die een betere techniek hebben en hij in de combinatie volstrekt onbruikbaar is. Malen en Gakpo hebben in hun kleine teen meer talent dan Weghorst in zijn hele lichaam. Die had nooit geselecteerd mogen worden, hij zou zelfs in de magere jaren van Oranje nog uit de toon zijn gevallen. Als je Weghorst naast Depay zet, is dat hetzelfde alsof je Rembrand met een huisschilder zou laten samenwerken. Dat zou je beiden niet aan moeten willen aandoen. Weghorst doet het in de Bundesliga uitzonderlijk goed voor zo'n beperkte speler, maar wel volledig op karakter, qua techniek en talent hoort hij ook daar niet thuis. En al helemaal niet in oranje, dat is voor hem veel te hoog gegrepen.

12 juni 2021 om 09:35
0

Weghorst is alleen nuttig als kapstok. Het is toch gewoon een statische spits die in bepaalde systemen of op bepaalde momenten erg nuttig kan zijn. Maar om er nu tegen Oekraïne mee te starten lijkt me niet slim. Je kan toch beter starten met Malen / Depay / Berghuis. Veel meer beweging, diepgang, creativiteit en je kan nog eens wat van positie wisselen. Dat zijn toch de ingrediënten die je nodig hebt om Oekraïne kapot te spelen.

12 juni 2021 om 09:43
0

Dat heb je denk ik goed gezegd prosoccr. De roep om Malen als tweede spits gaat voor mij daarom denk ik ook niet op. Mochten we omschakelen naar 4-3-3 dan zie ik voor hem wel een rol als linksbuiten.

12 juni 2021 om 12:01
0

@dolorasinum - Hahaha, jeetje, zoveel onzin op een zaterdagochtend, heerlijk. Je hebt overduidelijk Wolfsburg niet gevolgd om te zeggen dat hij geen combinatievoetbal kan spelen. Anders kom je niet op 9 assists en 20 goals in 34 wedstrijden. Daarnaast legt hij best veel ballen klaar voor de middenvelders en de wingers (brekalo, Steffen, Arnold, Baku, en Philipp). Hij speelt ook in een 4-2-3-1 opstelling bij Wolfsburg, dus ideaal. En Wolfsburg speelt countervoetbal? Ik zal dan toch even het seizoen 20/21 van wedstrijd 1 tot en met 34 van Wolfsburg volgen. Alsof we onder Koeman en Van Gaal geen countervoetbal speelde. Volgens mij was dat meer countervoetbal dan echt combinatievoetbal. En toen werd alles nog geoorloofd.

Iets zegt mij dat fdb toch met 4-3-3 aantreedt, temeer omdat hij aangaf dat iedereen dit systeem wel onderhanden heeft, maar de 5-3-2 nog niet (indien nodig). Persoonlijk zou ik ook neigen naar 4-3-3 omdat ik als 1 v/d 17mio vindt dat dit systeem het beste bij de selectie past (ja dan memphis hangend linksbuiten). Edit: maarja wie ben ik.

12 juni 2021 om 00:44
0

Ik denk dat hij toch eigenwijs is, maar ik hoop dat je gelijk hebt. Het argument van Sneijder dat we geen sterke buitenspelers hebben vind ik niet zo sterk, omdat we ook geen sterke backs hebben voor een 532, zeker qua aanvallende capaciteiten. Dat en het feit dat we geen echt creatieve 10 hebben maakt het erg lastig om in dit systeem kansen te creëren. Dan ben je offensief eigenlijk volledig afhankelijk van de bevliegingen van Depay. Behalve centrale verdedigers hebben we helemaal niet de spelers voor een 532, zeker met Weghorst in de spits die ook gewoon gevoerd moet worden.

12 juni 2021 om 09:49
0

Memphis (hangend) linksbuiten is killing voor het elftal. Iemand die vroeger de accountmanagers ondersteunende en inmiddels zelf succesvol salesman is plaats je toch ook niet meer terug als hij dat niet wil?!

Eens met de formatie, maar ik zou De Vrij ipv De Ligt doen, zeker nu deze niet fit is. Verder weet ik niet of je Gravenberch nu al erin moet zetten. Klaassen lijkt me de beste man. Niet spectaculair maar leest het spel wel goed. Berghuis is de enige die Weghorst regelmatig in stelling kan brengen waardoor deze een stuk nuttiger wordt.

12 juni 2021 om 02:43
0

Klaassen is veel te traag voor deze speelstijl op dit niveau. Gravenberch doet dat beter, maar zal door zijn leeftijd waarschijnlijk nog wat inconsistent zijn.

12 juni 2021 om 07:56
0

Ik zou juist De Vrij ipv De Ligt doen. Zeker tegen landen waar je het spel moet maken en je dus vaak hoog staat vind ik Blind een te groot risico gezien zijn snelheid. En het is niet alsof De Vrij en De Ligt niet kunnen opbouwen. Tegen zwakkere landen zou ik voor een middenveld met Gravenberch gaan en tegen de sterkere landen De Roon. Voorin Depay, Weghorst, Berghuis. En Malen als vaste (vroege) invaller.

12 juni 2021 om 09:41
0

Blind in een 4-3-3 systeem vind ik ook een risico. De Ligt gaat het dan druk krijgen achterin want hoe sterk Blind voetballend is, zo zwak is hij verdedigend

En Dumfries maar op en neer langs die rechterkant, ziet er eigenlijk best goed uit zolang hij maar geen bal krijgt want dan is het net Manolev. Ik hoop in elk geval dat hij gelijk krijgt over Gravenberch, die heeft meer voetbal in zijn kleine teen dan De Roon ooit heeft gehad.

En dan zet hij in die 433 de Vrij op de bank. Die logica snap ik niet

12 juni 2021 om 00:05
0

Ik vind dat de Vrij en de Ligt het centrum moet worden. Zijn verdedigend sterk en laat de opbouw dan maar over aan Frenkie.

12 juni 2021 om 00:53
0

De Vrij zou überhaupt niet nodig moeten zijn tegen deze tegenstanders. Heb je niks aan. Je hebt veel meer aan het drietal dat met Ajax Europees ook hoge ogen gooide tegen deze tegenstanders, denk je niet?

12 juni 2021 om 01:54
0

@CJordan De Vrij die in Italië geroemd wordt vanwege z’n voetballende kwaliteiten, is niet nodig tegen tegenstanders waar je hoogstwaarschijnlijk 60%+ balbezit hebt? Dat zul je toch even moeten toelichten denk ik. Daarnaast “het drietal dat met Ajax Europees hoge ogen gooide tegen deze tegenstanders”? Heeft Ajax Europees tegen Noord-Macedonië, Oostenrijk en Oekraïne gespeeld?

Iedereen zegt wel gravenberch dit dat maar het valt me ook op dat zowel gakpo en koopmeiners totaal niet genoemd worden in t hele ek terwijl hun zeker belangrijk kunnen zijn voor t ek, met name koopmeiners in de opbouw en gakpo met zijn snelheid en zijn schot...

12 juni 2021 om 00:51
0

Gakpo kan belangrijk zijn als invaller en zomaar uit het niets een goal maken. Voor Koopmeiners hebben we wel betere spelers op het moment. Hij mag nu even ruiken aan het echte werk en hoop dat hij een vervolgstap kan maken na AZ en doorgroeien. Heb liever een Frenkie de Jong voor de opbouw dan Koopmeiners.

12 juni 2021 om 15:46
0

Tuurlijk kan frenkie beter opbouwen alleen in dit systeem komt hij niet steeds tussen de verdedigers de bal ophalen daar heb je nu de roon staan, dus dan heb ik liever een koopmeiners met een goeie pass en goeie onderscheppingen dan een de roon die eigenlijk niet oranje waardig is

12 juni 2021 om 09:33
0

Alsjeblieft geen koopmeiners, echt een speler die het niet aankan als het allemaal wat sneller gaat.

12 juni 2021 om 11:03
0

Die had gewoon het jeugd ek moeten spelen

Ik zie een.523 wel zitten, maar dat krijg je er nu helemaal niet meer in natuurlijk Depay weghorst berhuis De jong wijnaldum

12 juni 2021 om 09:26
0

Ja dit leek mij ook nog wel een goede optie. Wijnaldum dan meer als breker wat hij ook prima kan. Ik denk dat Berghuis ondanks dat hij niet onze beste speler is inderdaad cruciaal kan zijn, omdat we voorin en op t middenveld verder niet veel spelers hebben die het spel snel verleggen met een crossbal of iemand wegsturen met een lange bal. De Jong en Wijnaldum zijn toch spelers die meer de korte combinatie zoeken of de bal een beetje komen brengen en dan kan Berghuis erg handig zijn bij het kapot spelen van een stugge tegenstander. Ook zien we dat er met Wijndal en Dumfries minder gecreëerd wordt vanaf de vleugels en ik denk dat die er ook baat bij hebben als ze een speler voor zich hebben. Wel leuk dat ik het een keer eens ben met van der Vaart over Berghuis en dan stelt hij vervolgens de Vrij niet op...

En dan zet je de Vrij op de bank...klinkt logisch..!!!

Niet dat ik Promes nu zo geweldig vind, maar ik zie hem liever dan Berghuis.. die heeft mij echt nog nooit weten te overtuigen bij Oranje

12 juni 2021 om 09:32
0

Wanneer heeft Promes jou wel overtuigd dan? Als ik 1 iemand nooit meer in Oranje wil zien is het wel Promes. Die komt nog geen lantaarnpaal voorbij. Ben echt zo blij dat hij bij Ajax weg is. Vind Berghuis ook geen wereldspeler maar die heeft tenminste nog een redelijke actie en een goed schot. Promes zie ik zelden van buiten de 16 gericht op doel schieten.

12 juni 2021 om 13:31
0

Wat zeg jij nou Dannie? Ik vond Berghuis juist heel erg sterk spelen in de laatste potjes dat die meedeed en wat mij betreft heb je hem zeker nodig voor wat creativiteit voorin. Daar schort het sowieso al aan binnen de selectie, laat staan wanneer je Berghuis eruit laat. Dan word het weer eindeloos rondtikken op de helft van de tegenstander, net zolang totdat je de bal verliest en er een paar om je oren krijgt op de counter.

Haha eerst schreeuwt iedereen moord en brand om Weghorst in de basis te krijgen en nu staat hij er eindelijk en hebben de mensen liever een Malen of Berghuis voorin lopen. Zijn we allemaal vergeten wie er voorin stond tijdens het WK in 2014? Precies Robben (De man met snelheid) en van Persie (De man zonder snelheid) Dit werkt prima, 1 houd de bal bij zich en de ander zoekt de diepte op. Depay en Malen voorin gaat never nooit werken. Het is geen Fifa Ultimate team waar alles om pace draait.

12 juni 2021 om 09:57
0

Ik snap de vergelijking met WK'14, belangrijk verschil is dat Memphis de bal, in tegenstelling tot Robben, in de voeten wilt en weinig diep gaat.

Ik denk juist dat het een verassing is als hij Gravenberch juist niet opstelt! De Roon is juist de dissonant de afgelopen wedstrijden. Verder ben ik het wel eens met het feit dat Berghuis hoort te spelen. Ik blijf het doodzonde vinden dat we geen klassieke buitenspelers hebben waardoor Weghorst kan excelleren!

12 juni 2021 om 13:23
0

De Roon verdient het toch ook totaal niet om in Oranje te spelen? Ik geloof best dat De Roon kwaliteit levert aan Atalanta alleen kan de beste man verder totaal niet voetballen. Afgelopen oefenwedstrijd heb ik hem een poging zien doen om te schieten.. hij moest in zijn aanloop zo vaak herpositioneren dat ik bijna dacht dat hij met zijn zwakke been ging schieten.

Ik hoop de FdB gewoon lekker de 17 miljoen bondscoaches negeert en 532 gaat staan, als je kijkt naar wie er in de selectie zitten is 532 gewoon t beste wat je kan doen. Achterin lekker met de vrij-de ligt- blind, en als dumfries niet werkt op wingback dan daar timber neerzetten

12 juni 2021 om 11:26
0

Stekelenburg, Dumfries, De Ligt, De Vrij, Blind, Klaassen, Wijnaldum, De Jong, Berghuis, Malen, Depay. In een normale 4-3-3 die iedere Nederlandse speler kent. Absurd idee om twee weken voor een toernooi een ander systeem te implementeren.

Ik moet hier regelmatig lezen dat Feyenoord geen creativiteit heeft en nu is Berghuis ineens de meest creatieve van Oranje? Raar hoor.

Gaan we het er niet over hebben dat deze man Blind boven de Vrij in zijn opstelling zet?

Ik baal ervan dat Berghuis onze meest creative speler is. Hij heeft volgens mij wel gelijk, maar dat is toch echt heel erg? Dat we niet een stuk of 3 creative, technische vaarige, middenvelders hebben weten op te leiden in de laatste 15 jaar.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

58 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
2017/2018 Feyenoord 31 18 6 1
2016/2017 Feyenoord 30 7 4 0

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren