Grensrechter van Makkelie blundert met spelregel en gaat viraal

Zaterdag, 12 juni 2021 om 10:25Jeroen van Poppel • Laatste update: 12:08

Op social media gaat een opmerkelijk fragment rond uit de openingswedstrijd op het EK tussen Turkije en Italië. Grensrechter Hessel Steegstra, de assistent-scheidsrechter van Danny Makkelie, steekt na een kortgenomen hoekschop van de Italianen zijn vlag op vanwege buitenspel. Spelers kunnen volgens de spelregels echter helemaal niet buitenspel staan direct na een genomen corner.

Lorenzo Insigne besloot zijn hoekschop vlak na rust kort te spelen op Domenico Berardi, die zich achter de achterlijn had opgesteld en na het nemen snel het veld betrad. Steegstra liet het spel even doorspelen, maar besloot vervolgens toch te vlaggen. Uit de officiële regels blijkt dat spelers géén buitenspel kunnen staan uit een hoekschop, doeltrap en inworp. Het leidt tot onbegrip op social media.

Makkelie maakte in april bekend niet langer door te gaan met Mario Diks, tot dan toe een van zijn vaste assistent-scheidsrechters. Diks werd tot zijn grote frustratie vlak voor het EK vervangen door Jan de Vries. Steegstra, de hoofdrolspeler uit bovenstaand fragment, is al jarenlang actief in het zogeheten team-Makkelie.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door m1ch43ll)

Nou maar weer wisselen van assistent dan… zal aan de zenuwen liggen?

De enige denkbare reden waarvoor hij floot moet het feit zijn dat Berardi volledig buiten de lijnen stond. Dan ben je echter wel een stevige kommaneuker.

12 juni 2021 om 13:02
0

Is de regel niet dat wanneer je vrijwillig over de lijn stapt (van het veld af), je toestemming moet krijgen vd scheids om het veld weer te betreden? Anders voortaan maar de spits achter de achterlijn laten wachten zodat deze nimmer buitenspel staat??

12 juni 2021 om 13:12
0

Ja dat is precies de regel.

12 juni 2021 om 13:13
0

Over het laten wachten van de spitsen achter de lijn: Nee, want dan sta je gewoon buitenspel, het gaat erom dat het bij een corner (of doeltrap, of ingooi) niet kan. Denk aan de goal van Van Nistelrooij op het EK 2008(?). Verdediger lag (zonder toestemming overigens) geblesseerd achter de achterlijn. Hij nam op dat moment nog steeds deel aan het spel, waardoor de goal toegewezen werd. Als je je spitsen dus achter de achterlijn laat wachten doen ze gewoon nog mee aan het spel.

12 juni 2021 om 13:44
0

Ik heb geen actieve herinnering aan het gebeuren met v. Nistelrooy. Ik heb altijd geleerd dat spelers buiten het speelveld geen deel meer uitmaken van het spel, en deze toestemming moeten krijgen om weer het veld te mogen betreden en dus weer onderdeel van het spel mogen zijn. Vind het ook meer dan discutabel mocht het waar zijn dat je buiten het speelveld mag wachten in situaties waar je officieel geen buitenspel kan staan. Waarom heeft het speelveld dan lijnen en een oppervlakte?

12 juni 2021 om 14:41
0

Klopt deels, want na een sliding ofzo en je glijdt over de zij of achterlijn dan niet.Ik twijfelde gisteren wel,omdat je inderdaad niet buitenspel kan staan bij een corner, maar omdat hij inderdaad van buiten het veld kwam wist ik het ook niet meer.Die regel met het vrijwillig buiten het veld te gaan is best ingewikkeld, want volgens mij betekent er dan gedaan wordt alsof je op je eigen achterlijn staat (en dus buitenspel opheft voor tegenstander) maar moet dat opzoeken of dat echt zo is.

12 juni 2021 om 14:01
0

Het is gewoon terecht gevlagd, hij stond buiten het veld punt

Die ook maar meteen bedanken voor zijn diensten, Danny?

Veld betreden zonder toestemming, lijkt me.

Misschien zit ik fout maar volgens mij is het idd een fout. De speler mag namelijk niet zonder toestemming op deze manier buiten en spel stappen en vervolgens weer zonder toestemming het veld betreden. Dus kan hij hier spelregel technische zijn vlag voor opsteken... Misschien een scheidsrechter die weet of ik het goed of juist fout zie?

12 juni 2021 om 13:05
0

Ik denk dat je het goed hebt.

En dan te bedenken dat bij voetbalpraat de official bedolven werd met complimenten haha.

Als je zo'n artikel schrijft zou je denken dat je de regels zelf wel kent...

Er werd niet gevlagd/gefloten voor buitenspel maar voor het feit dat Berardi bewust het veld verliet (terwijl het spel stil lag) en het veld weer in kwam toen de bal gespeeld was.

Je mag het veld in principe niet zomaar verlaten en terugkomen zonder toestemming van de scheidsrechter. Als dit tijdens een voetballende actie gebeurd is er niks aan de hand, maar dit is gewoon een trucje wat de Italianen probeerde (geen idee wat het voordeel echt is) en dat heeft simpelweg tegen ze gewerkt.

Geen fout van de scheidsrechter, wel een regel die je weinig tegenkomt.

12 juni 2021 om 14:44
0

Dat zou het dan moeten zijn, maar hij vlagde wel laat, pas toen hij de bal speelde. Misschien tijd nodig om het te bedenken of hij werd ingeseind?

12 juni 2021 om 16:40
0

Ik vermoed dat de assistent eerst Makkelie over de headset heeft ingelicht of die hier wel voor wilde fluiten. Toen de bevestiging kwam, ging de vlag omhoog.

Een speler mag niet zonder toestemming en geldige reden buiten het veld staan...

• alleen terugkeren met toestemming van de scheidsrechter (die tijdens het spel gegeven kan worden). Een speler die het speelveld opnieuw betreedt zonder toestemming van de scheidsrechter, ontvangt een waarschuwing en als het spel is onderbroken door de scheidsrechter om een waarschuwing te geven, wordt een indirecte vrije schop toegekend, vanaf de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken, tenzij er sprake was van ingrijpen in het spel. In dat geval wordt een directe vrije schop (of strafschop) toegekend op de plaats van het ingrijpen.

12 juni 2021 om 17:04
0

Geldt de regel vanaf het moment dat de bal weer in het spel gebracht wordt? Want als ik de beelden goed bestudeerd dan zie ik de spelen van Italië net voor het moment van pasen zijn voet op de lijn zetten en staat hij dus binnen de lijnen. Dat geldt overigens ook voor de speler die de corner neemt, dus in mijn ogen gaat de spelregel niet op dat hij zonder toestemming het spel opnieuw betreed.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Italië

FIFA ranking: 10
245 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. BelottiAanvaller10
D. BerardiAanvaller10
F. BernardeschiAanvaller10
F. ChiesaAanvaller10
C. ImmobileAanvaller11
L. BonucciVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

43 fans
Aanvaller, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Napoli 35 19 2 1
2019/2020 Napoli 37 8 1 0
2018/2019 Napoli 28 10 6 1
2017/2018 Napoli 37 8 4 0
2016/2017 Napoli 37 18 2 0
Laatste voetbalnieuws

Grensrechter van Makkelie blundert met spelregel en gaat viraal

Op social media gaat een opmerkelijk fragment rond uit de openingswedstrijd op het EK tussen Turkije en Italië. Grensrechter Hessel Steegstra, de assistent-scheidsrechter van Danny Makkelie, steekt na een kortgenomen hoekschop...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren