Van der Vaart: ‘Ik zou me kapot schamen als ik voor Turkije zou spelen’

Vrijdag, 11 juni 2021 om 22:00Dominic Mostert • Laatste update: 22:07

Rafael van der Vaart heeft geen goed woord over voor het spel van Turkije in de eerste helft van de openingswedstrijd van het EK. De ploeg van Senol Günes graaft zich in en weet vooralsnog de nul te houden. Van der Vaart zegt in de pauze van de wedstrijd dat hij zich 'kapot zou schamen' om voor Turkije te spelen. Ook de andere analisten, Marco van Basten en Leonne Stentler, merken dat Italië moeite heeft om door de defensie te komen.

"Ik meen dit serieus: we hebben allemaal zo lang gewacht op het EK en dan ga je zo spelen", bromt Van der Vaart. "Ik zou me kapot schamen als ik in dat elftal zou spelen. Ik hoop dat Italië echt die goal gaat maken. Turkije kan veel beter dan ze vandaag willen, lijkt het bijna." Stentler, oud-speelster van het Nederlands vrouwenteam, komt tot een soortgelijke conclusie. "Turkije speelt met zijn allen in de zestien. Het is voor Italië ongelooflijk moeilijk om erdoorheen te komen. Het is stroef."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

"Italië heeft echt gezocht en heeft een hoog tempo gecreëerd om zoveel mogelijk kansen te krijgen", merkt Van Basten op. "Dat is te waarderen; dat is goed. Het is wel moeilijk om op dit niveau kansen te creëren tegen een ploeg die met zijn negenen in het zestienmetergebied staat te verdedigen. Dat is heel lastig. Je moet gedisciplineerd blijven, want voor je het weet krijg je een counter om je oren. Dat is een heel lastige opgave. Tot nu toe hebben ze drie à vier redelijke kansen gehad, dus ze moeten doorgaan en hopen dat het in de tweede helft wel lukt."

De ploeg van Roberto Mancini, spelend in de eigen hoofdstad maar formeel de uitspelende ploeg, vuurde in de eerste helft liefst veertien schoten af. Turkije stelde daar geen enkele poging tegenover. Sinds Opta statistieken bijhoudt op EK’s, vanaf het EK 1980, waren er slechts twee wedstrijden waarin een ploeg nul doelpogingen deed in een eerste helft: Italië (tegen Nederland in 2000) en Noord-Ierland (tegen Portugal in 2016) gingen Turkije voor. Hoewel Italië in balbezit niet altijd zuiver opereerde, had de groepsfavoriet de bal vaak razendsnel terug en werd constant de aanval gezocht. Turkije beperkte zich tot het rustsignaal tot overleven.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Ben je het eens met de kritiek van Rafael van der Vaart op Turkije?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

69 reacties (laatste reactie door kevinehv85)

Groot gelijkheeft is..wat is dit voor spel. We spelen geen handbal

11 juni 2021 om 22:24

Wel handsbal volgensmij. Maar Turkije kan echt goed voetballen maar dan zul je wel moeten durven.

Ik zou me kapot schamen als ik in een Lidl reclame moest acteren

11 juni 2021 om 22:07

Voor dat geld? Zou me helemaal niet schamen

11 juni 2021 om 22:19

Voor dat geld doe jij dat ook! Jij zou alleen figurant zijn en een paar van die mooie oranje slippers krijgen voor de moeite!

11 juni 2021 om 23:05

Als ik dat geld zou krijgen dan zou ik mijn ballen oranje verven en in een Lidl reclame gaan staan.

Ben ik mee akkoord, was blij om Turkije terug op een groot toernooi te zien omdat ze in het verleden altijd bij de leukste ploegen waren om te volgen maar deze 1e helft was wel extreem defensief.

11 juni 2021 om 22:43

Niet gek toch. Hoopten gewoon op een gelijkspel omdat ze wisten dat de Italianen sterker zijn.

Hij durft nogal. Maar heeft wel gelijk, zelfs voor een ploeg die op de counter speelt, is het wel erg matig.

11 juni 2021 om 22:16

Als je een gelijkspel eruit haalt tegen Italië heb je het gewoon goed gedaan en ergens ook wel logisch als je ziet hoe goed ze staan. Cijfers liegen er niet om.

We moeten er op rekenen dat meer ploegen dit gaan doen. Er zijn veel landen die kwalitatief niet veel voorstellen, dus die zullen wel allemaal de bus parkeren. Dat is wel het grote nadeel om zoveel landen de mogelijkheid te geven om zich te kwalificeren. Waarbij de kleine landen door de Nations League ook ineens kans hebben om zich te kwalificeren.

Tsja Italië kan zomaar een finalist worden van dit toernooi. Logisch dat je dan verdedigend speelt zeker als je hun reeks ziet. Staan defensief gewoon heel sterk.

11 juni 2021 om 22:17

Italië heeft echt al mega veel kansen gehad haha, hoezo gewoon heel sterk? Insigne had er al drie in het mandje kunnen hebben. Verdedigend spelen kan, maar ze spelen enorm matig en hun veldspel is om te janken met die blinde lange ballen

11 juni 2021 om 22:56

Ik bedoel dat Italië verdedigend heel sterk staat. Om dan toch opportunistisch in de aanval te gaan is een keuze maar ik snap ook wanneer je je ingraaft en hoopt op de counter eruit te komen tegen de vrij trage verdedigers van Italië. Het heeft uiteindelijk niet geholpen en we kunnen stellen met de kennis van nu dat de trainer van Turkije waarschijnlijk de verkeerde keuze heeft gemaakt.

11 juni 2021 om 23:28

Ah check dan begreep ik je verkeerd haha, verder wel met je eens dan!

Altijd zo makkelijk dit soort uitspraken, maar als je vol op de aanval speelt en voetballenr overklast wordt, is het eerste wat ‘analisten’ roepen dat ze meer uit de organisatie hadden moeten spelen. Turkije is gewoon veel minder dan Italie, plus een eerste wedstrijd in de poule en na lange tijd weer eens een toernooi voor Turkije, logisch dat ze niet willen verliezen

12 juni 2021 om 01:00

Dus wellicht niet vol op de aanval spelen maar ook niet met zijn allen zover terug lopen dat je niet meer onder de druk uit kan voetballen. Turkijke heeft wel degelijk de spelers om Italie meer weerstand te bieden dan wat we vanavond zagen.

Met deze elftal hebben we belangrijke wedstrijden gewonnen. !!

11 juni 2021 om 22:24

Met dit zooitje bedoel je. Wat een anti voetbal!

Ja en nederland moest zich toen kapot schamen omdat ze volledig overlopen werden..

11 juni 2021 om 22:29

Volgens mij was de algemene tendens na die wedstrijd ook dat dit aardig schandalig was.. Verder natuurlijk een zure reactie. Als liefhebber van aanvallend voetbal kun je dit natuurlijk schandalig vinden. Ik vond het wel wat hebben, als het werkt, dat was vandaag niet aan de orde…

11 juni 2021 om 22:30

Gelukkig zijn jongens als VdV ook dna kritisch.

Ik ben pro turkije maar hier heeft Rafael gewoon een punt! Dramatisch wat de Turken laten zien. Armoedig gewoon. Terwijl ze eigenlijk altijd heel leuk voetbal hebben laten zien op toernooien

Lekker overdreven. Het is niet oogstrelend, maar voetbal wordt toch gewoon gespeeld om een resultaat? Hoe doet dan niet zo terzake denk ik. Uiteindelijk lijkt de voetballende ploeg wel met de eer te gaan strijken, dus de tactiek heeft niet genoeg kunnen standhouden. Eerlijk gezegd vind ik dat Turkije veel beter kan dan dit, geen idee waarom het zo zwak wordt uitgevoerd vandaag

11 juni 2021 om 22:31

“Het is niet oogstrelend” Man, het is niet om aan te gluren die Turken!

11 juni 2021 om 22:54

Dat is uiteraard volledig subjectief. Ik bedoelde dat defensief voetbal, vanuit de organisatie op de counter, etc. niet oogstrelend is. De uitvoering van Turkije in dezen was niet best inderdaad ;-)

Ze spelen ultra defensief tegen een heel sterk Italië.

Je zou je moeten schamen als je als Turkse supporter dit probeert goed te praten.

11 juni 2021 om 22:55

Haha, nee joh.. Het staat je geheel vrij dit hartstochtelijk te steunen. Het zou weinig intelligent overkomen, maar je schamen is nergens voor nodig

En zet Italie maar met hele dikke letters bij de favorieten. Ze hebben nog een voordeel: kunnen ook heel goed met 1-0 winnen

Sorry maar ik als supporter van Turkije vind dit ook echt dramatisch. Het is een openingswedstrijd, heel veel mensen kijken dit en dan ga je zo defensief en anti voetbal spelen. Heb liever dat je er een leuke wedstrijd van maakt en 3-0 verliest dan dit.

Dan te bedenken dat dit Turkije van Nederland heeft gewonnen. Schaam jij je dan nog meer Rafael? Elke ploeg kan een slechte dag hebben.

11 juni 2021 om 22:49

Nou ik heb genoeg gezien van turkije. En die meid met die lange haren achterin van leicester is echt draaamaa hoe kunnen mensen zeggen dat hij goed is

11 juni 2021 om 23:29

Speelde hij mee ja ?

11 juni 2021 om 23:54

Die Soyuncu? Ja

12 juni 2021 om 00:06

Denk je dat Turkije vaker wint van Nederland of was die wedstrijd meer een toevalstreffer? Eerlijk antwoorden. Daarnaast; wat heeft Nederland hiermee te maken?

12 juni 2021 om 01:28

Pownednl, de kwalificatiewedstrijd voor de 4-2 tussen Nederland en Turkije had Turkije ook gewonnen. De uitslag? 3-0. 2015/2016. Niet bepaald een toevalstreffer dus.

En ik schaam me kapot dat we in Turkije met 4-2 hebben verloren....Gewoon een domme opmerking van v.d Vaart.

11 juni 2021 om 23:48

Wat heeft zijn opmerking te maken met het Nederlands elftal? Dat staat toch los van elkaar?

12 juni 2021 om 00:08

Het heeft er mee te maken dat Turkije met dezelfde taktiek ons een lesje gaf in counteren. De opmerking van de ex speler is overbodig.

12 juni 2021 om 01:02

Overbodig? Hij is analist bij de NOS en hij analyseerde waarom Turkijke kansloos verloor. Ze trokken zich teveel terug en maakte het Italie daarmee veel te makkelijk. De oude, statische verdedigers van Italie, hun zwakke punt, werden nauwelijks op de proef geteld.

Turkije kan veel beter en zal dit ook nog wel laten zien denk ik. Zeker omdat ze nu moeten. Ze hebben gewoon gegokt op een gelijkspel of kleine nederlaag tegen de poule favoriet. Nu moeten ze wel, en gaan we een beter Turkije zien. Ben ik van overtuigd.

Van der Vaart vat hier de koe bij de hoorns. Wat een dramatisch elftal dat Turkije zeg, poeh poeh. Moeten zich zeker schamen, en als ze zo een puntje hadden gepakt waren ze nog trots geweest ook nog. 😳

Van der Vaart geeft net ook even zijn ideale opstelling voor het Nederlands Elftal. Hij speelt 433 en hij zet de Vrij op de bank want de Ligt is simpelweg beter. Volgens mij kijkt Van der Vaart nooit naar de Serie A

Kan die Stentler aub van de buis worden gehaald! Heb nog nooit zoveel open deuren ingetrapt zien worden. Snap überhaupt niet wat de toegevoegde waarde van haar is. We slaan een beetje door in het perse een vrouw op voorgrond willen duwen. Als het toch perse moet, zet dan iemand neer die met zinnige teksten komt. Genoeg vrouwen die wel wat boeiends over voetbal te vertellen hebben.

Kapot schamen om voor je land uit te komen? De spelers krijgen deze instructies van de trainer, het was niet best vandaag dat ziet ook elke Turk maar het is goedkoop neerhalen van Turkije van sommige mensen! Die zijn oh zo blij dat Turkije heeft verloren maar waar die enorme haat vandaan komt snap ik werkelijk niet! Turkije kan veel beter als ze zonder angst spelen en er vol voor gaan. Nou lesje geleerd hopelijk want ze beginnen meestal slecht aan een toernooi maar maken dit weer meestal goed.

12 juni 2021 om 08:24

Slecht is gewoon slecht en Turkije was schandalig slecht. Ze hebben best een aardig elftal en als je dan dit in de openingswedstrijd op de mat legt, dan mag je daar toch kritiek op hebben?

12 juni 2021 om 11:49

Ja gelukkig maar want het beloofd zondag een spektakel te worden. Ik zag in mijn dromen een mooie overwinning van Oekraine zondag. Denk dat ik zondagavond heerlijk zal slapen.

Hij kan beter kroketten eten als analyseren! Wat mij bij hem opvalt en ik heb hem vaak geanalyseerd is dat als hij iets moet zeggen over Turkije of een Turkse club hij altijd negatief is. Ook als een Turkse club het goed heeft gedaan of Turkije heeft gewonnen is hij altijd gematigd en niet onder de indruk. Raar mannetje is het met zijn achtelijke commentaar. Ik vindt hem een hele slechte analist. Is altijd negatief over in zijn ogen ‘mindere’ ploegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Turkije

FIFA ranking: 32
356 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. AyhanVerdediger20
Z. ÇelikVerdediger20
U. ÇakırKeeper20
M. DemiralVerdediger20
U. MeraşVerdediger20
Ç. SöyüncüVerdediger20
H. ÇalhanoğluMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

457 fans
Middenvelder, 38 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Esbjerg fB 3 0 0 0
2017/2018 FC Midtjylland 2 0 0 0
2016/2017 FC Midtjylland 15 2 1 0
2015/2016 Real Betis 7 0 0 0
2014/2015 Hamburger SV 24 4 10 0
Laatste voetbalnieuws

Derksen is het ‘100 procent eens’ met Koeman: ‘We slaan weer op hol’

Ronald Koeman kreeg woensdag nogal wat kritiek te verwerken vanwege zijn analyse over de start van Oranje op dit EK. De gewezen bondscoach van het Nederlands elftal snapt weinig van de...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren