‘Bij Oranje vraag ik altijd of ik een piano op mijn kamer kan krijgen’

Vrijdag, 11 juni 2021 om 14:34Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:35

Stefan de Vrij meldt zich altijd met een bijzonder wensenlijstje bij Oranje, mocht de speler van Internazionale worden opgeroepen voor de nationale ploeg. De verdediger is een fervent pianist en spreekt dan ook altijd de wens uit om een piano op zijn kamer te krijgen. De Vrij is overigens niet de enige met een muzikale achtergrond bij het Nederlands elftal. Ook Davy Klaassen en Nathan Aké kunnen goed uit de voeten met de toetsen, zo bleek woensdag uit een door OnsOranje gepubliceerde video vanuit het spelershotel.

De Vrij zit in Milaan dicht bij het vuur als het op klassieke muziek aankomt en is dan ook een bewonderaar van Ludovico Einaudi, een bekende Italiaanse pianist en componist. "Hij geeft elk jaar zo'n vijftien concerten in Milaan en in een jaar ben ik er naar iets van acht geweest", vertelt De Vrij tegenover De Volkskrant. "Hij is zo gepassioneerd. Ik heb hem ontmoet en ben bij hem thuis geweest. Door hem ben ik piano gaan spelen. Zonder leraar vooralsnog. Een uurtje een instrument bespelen is een goede oefening voor je hersenen, coördinatie en creativiteit."

In die hoedanigheid was De Vrij onlangs ook aanwezig tijdens een concert van de beroemde cellist Redi Hasa, toen laatstgenoemde hem het podium opriep om gezamenlijk een stuk te spelen. Iets waar De Vrij geen moment rekening mee had gehouden. "Dat was erg spannend, want ik speel pas een jaar en werd geïntroduceerd als een geweldige pianist, haha. Ik vraag altijd of ik bij Oranje een piano op mijn kamer kan krijgen. Nathan Aké en Davy Klaassen spelen ook piano. Misschien kunnen we wel een bandje beginnen."

OnsOranje, het kanaal van de KNVB voor alle fans van het Nederlands elftal, slingerde woensdag al een video de wereld in waarop te zien was hoe Aké en De Vrij gepassioneerd hun hobby uitoefenden. De reacties onder het Twitterbericht waren louter positief, waarbij één iemand cynisch opmerkte dat het tweetal zondag 'vanaf de vleugels' moet opereren. "Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat pianospelen je ook kan helpen in het veld", besluit De Vrij.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door apocalyps)

Ludovico Einaudi. Wat een held!

11 juni 2021 om 18:21

Een held ja? Vind je dat echt? Ik vind dat die term veel te snel gebruikt wordt tegenwoordig. Ludovico Einaudi maakt mooie, maar vooral behapbare pianomuziek. Echter, hij is geen pionier, weinig vernieuwend en ook niet technisch ongenaakbaar. Om hem dan als held te bestempelen... Wellicht ben jij wel een enorme fan, en daarom voor jou persoonlijk een held, dan heb ik niks gezegd😇.

11 juni 2021 om 18:43

Ludovico Einaudi vind ik toch wel een beetje de Andre Rieu onder de pianisten hoor.

Wel stoer van Stefan de Vrij om er voor uit te komen en het werkt inderdaad rustgevend. Er naar luisteren ook hoor.

Nathan Ake lijkt zo ongelofelijk veel op Gullit, ook zijn loopje in het veld. De Vrij blijft mij verbazen vanaf het WK '14.

11 juni 2021 om 14:53

Het is inderdaad eng hoeveel hij op Ruud Gullit lijkt. Hij lijkt nog meer op Ruud dan op zijn eigen vader

11 juni 2021 om 14:59

Als ik in Ake schoenen stond misschien toch maar een dna testje doen 😊 In dit filmpje raakt hij zijn neus aan, precies op de manier zoals Gullit het ook doet.

11 juni 2021 om 18:44

Ja, zo opmerkelijk. Zijn zoon Maxim lijkt nog minder op Ruud.

Zullen mensen dit ook niet goed vinden? Net zoals men ook niet blij is als Depay muziek maakt.....

11 juni 2021 om 14:49

Depay maakt natuurlijk van dat stomme rapmuziek! Dat kunnen we niet hebben hier. De Vrij beoefent gewoon een instrument waar we hier van houden.

11 juni 2021 om 14:57

'dat kunnen we niet hebben hier.'

We = jij. Er zijn zat mensen die rhythm and poetry wel waarderen.

'de Vrij beoefent gewoon een instrument waar we hier van houden.'

De Vrij en Nathan he .

Nogmaals: We = jij.

Er zijn ook luitjes die, om wat voor reden dan ook, gewoon niet zoveel met een piano hebben.

11 juni 2021 om 15:02

Apocalyps, soms is het online moeilijk om in te schatten, maar de reactie van Arsenalfane heeft een nogal sarcastische toon

11 juni 2021 om 15:29

@arsen(e)al, Als Arsenalfanehv sarcastisch bezig was, dan heb ik een mooie uitglijder gemaakt door op die manier te happen...

11 juni 2021 om 16:21

Dat toegeven vind ik dan weer mooi van je

12 juni 2021 om 11:50

@xavifcb

Als ik - zonder de situatie goed in te schatten - onbesuisd inkom, dan moet ik het wel accepteren als ik word teruggefloten, toch

11 juni 2021 om 14:50

Is wel ff wat anders je Einaudi speelt of dat je rapt over '50 bottles ace like I own the rights', 'roleys and honeys' en 'popping bitches'. Letterlijke teksten. Smaken verschillen uiteraard, maar deze selectieve verontwaardigheid is wel erg vergezocht. We moeten niet doen alsof het gek is dat men anders reageert op Depay. Verder boeit het hem terecht ook niet. 😂

11 juni 2021 om 15:58

Met hiphop is weinig mis. Genoeg echte muzikanten hebben een rol in de hip hop gehad, van gewaardeerde pianisten tot bassgitaristen etc. Dat Depay niet geweldig kan rappen en beats maakt die niet echt muzikaal zijn maakt niet meteen heel het hip hop genre slecht

11 juni 2021 om 16:12

Dat zegt hij gelukkig ook niet. Hij vind het gewoon raar als je zo over vrouwen, geld en je horloges praat. Gelukkig kan een piano ook niet praten, dan komt er ook geen onzin uit

11 juni 2021 om 16:17

Popping bitches kan niet eens. Het is Popping Bottles. Depay kan dan beter Nederlands gaan rappen

11 juni 2021 om 16:28

Popping bitches kan wel, alleen heb je het dan over poppen met een pistool

11 juni 2021 om 16:42

Klopt idd maar ik mag hopen dat dat niet de context was van Depay zijn tekst. of hij moet naast het voetbap hele extreme hobby's hebben 😄

11 juni 2021 om 18:25

Of je moet rapteksten tegenwoordig niet zo serieus meer nemen.

11 juni 2021 om 15:00

Of je zoekt niet naar iets om te zeuren?

11 juni 2021 om 15:53

Ik vind het prima hoor, het zal ongetwijfeld helpen voor de ontspanning, al hoop ik niet dat Frank de Boer hier een voorbeeld aan gaat nemen. Ik acht hem in staat om een blokfluit van een speelgoed zaak te kopen, en dan zitten we zonder selectie voor de eerste fluitsignaal klinkt.

11 juni 2021 om 16:25

Vast wel, maar dat je het uberhaubt vraagt lijkt er wel een beetje op dat je reacties uitlokt en wil provoceren. Nu geef je voer aan mensen om er iets van te vinden

11 juni 2021 om 17:47

‘Muziek’

11 juni 2021 om 18:48

Zolang De Vrij en Ake hier niet 100 insta filmpjes van posten elke dag waardoor het lijkt alsof ze meer met piano spelen bezig zijn dan met voetballen, dan zal het zo erg als met Depay niet gevonden worden nee…

Jaren geleden hield Ajax TV een interview met dirigent Jaap van Zweden en hem werd ook gevraagd of voetballers wat hebben aan klassieke muziek. Hij gaf aan dat hij ook denkt dat voetballers vandaag de dag profijt zouden hebben van een beetje verdieping in klassieke muziek. De meeste van ons zijn opgegroeid met Tom & Jerry en hebben op die manier onbewust heel veel klassieke muziek meegekregen. Ik denk zeker dat het voor iedereen een goede basis is om je verder te ontwikkelen. Het bespelen van een instrument kan zeker bruikbaar zijn, ik geloof net als De Vrij ook dat het je vooral je hersenen en creativiteit traint. Daar heeft ieder mens wat aan.

Goed om te zien dat er nog wat jongens van cultuur in de Oranje selectie zitten.

11 juni 2021 om 15:10

Hoe ouder je wordt, hoe minder er gevraagd wordt creatief na te denken. Het verschil tussen groep 4 en Havo 5 is hier al een voorbeeld van. Ik denk veel mensen gebaat zijn bij creativiteit, en de ontplooiing hiervan. Hier ontstaan uiteindelijk ook de leukste en mooiste concepten uit. Ik denk echter wel dat creativiteit ontzettend persoonsgebonden is. De een barst er van, de ander wat minder. Wat dat betreft denk ik ook niet dat de insteek moet zijn klassieke muziek, maar iedere vorm van artistieke vrijheid. Of het nou hele harde hiphop is, EDM tunes, het bespelen van een viool tot schilderen of alle andere creatieve uitlaatkleppen.

11 juni 2021 om 15:30

Ik zeg ook niet dat je een klassiek instrument moet bespelen, ik zeg dat het bespelen van een instrument bruikbaar is om je te ontwikkelen. Of dat nu een viool, een harp, een gitaar of een MPC drum machine is; helemaal prima. Ik denk dat ieder mens gebaat is met een artistieke kant van zichzelf. Of dat nu is om je naasten te verrassen en blij te maken of enkel en alleen als hobby, als mensen uit de robotische sleur worden gehaald van elke dag dezelfde automatismen te doorbreken verrijkt dat ieders leven denk ik. Ook als je in Havo 5 of dagelijks ergens op een kantoor zit.

11 juni 2021 om 15:23

Bij het Oranje onder 19 elftal hadden we een bondscoach die probeerde om ons kennis te laten maken met klassieke muziek

Ik weet nog dat we in de bus zaten en hij opeens een nummer van een teamgenoot onderbrak en klassieke muziek opzette. Bijna heel de bus viel stil en een aantal jongens reageerde met: 'coach, wat doe je!?'!?'.

Hij gaf vervolgens aan dat klassieke muziek, in tegenstelling tot house of hardcore, bijvoorbeeld, voor een bepaalde rust en concentratie kon zorgen. Hij was ook voorstander van het visualiseren van je wedstrijd met behulp van klassieke muziek. Ik heb dat een aantal keer geprobeerd, maar ik merkte dat ik daar te rustig van werd. Onderweg naar trainingen vond ik het dan wel weer fijner om naar klassieke muziek te luisteren.

Ik was later 1 op 1 met hem gaan zitten hierover, omdat ik het interessant vond dat hij dit aankaartte. Ik ben eigenlijk door hem van klassieke muziek gaan houden en luister zo nu en dan nog steeds ernaar, met name onder werktijd.

'ik geloof net als De Vrij ook dat het je vooral je hersenen en creativiteit traint.'

Even een zijsprongetje naar iets anders: Er zijn studies die beweren dat zwangere vrouwen naar klassieke muziek 'moeten' luisteren, omdat dit, onder andere, bevorderlijk zou zijn voor de ontwikkeling van het brein van het baby'tje. Het zou bevorderlijk kunnen zijn voor de creativiteit en IQ, maar hier zit volgens mij wel een behoorlijke onzekerheid in.

11 juni 2021 om 15:56

Die coach doet me denken aan de 2011 film Warrior, waar er ook een trainer was die klassieke muziek als walk-on muziek gebruikte. Ik snap je heel goed, voor mij zou het ook geen adrenaline verhogende werking hebben, maar in een tijd waarin periodiseren belangrijk is zou het voor mij wel een goed middel zijn om rust in de koppies te krijgen van een groep. Het hoeft ook zeker niet de hele dag op te staan, niet iedereen hoeft dezelfde muziek leuk te vinden.

Over dat laatste: ik meen dat Bach ook betere/meer melk oplevert bij melkkoeien en volgens mij groeien groentes en fruit ook beter als je klassieke muziek op zet. Het is verwonderlijk wat voor effecten muziek heeft in de natuur, dus ik geloof het onderzoek dat je aan haalt direct.

11 juni 2021 om 18:50

Luisteren naar pianomuziek helpt om je te kunnen concentreren en veel lesstof tot je te nemen.

11 juni 2021 om 15:28

Ik vraag me af of het spelen van een instrument echt je creativiteit traint. Klassieke muziek is toch vooral het spelen van de juiste noten die je van blad leest. Het voelt voor mij niet zo als een creatieve bezigheid. Als je zelf muziek maakt of bijvoorbeeld goed kan improviseren (zoals bv bij jazz) dan is het wel creatief, maar als je echt puur klassiek muzikant bent valt het allemaal wel mee.

Verder is het een geweldige hobby. Ik vind het altijd leuk dat het je hersenen op een net andere manier stimuleert.

11 juni 2021 om 15:41

Als je de 1812 Overture van Tchaikovsky neemt. Je zal hem, zeker het einde, vast wel een keer gehoord hebben. Zo niet, hij staat in verschillende uitvoeringen op Youtube, het is een absolute aanrader. Met de muziek wordt echt een verhaal verteld, die van de Franse invasie onder leiding van Napoleon van Rusland en de uiteindelijke pyrrusoverwinning die hij daar bij een slag behaalt. In 15 minuten muziek wordt het verhaal van de initiële Franse overwinning maar uiteindelijke Russische overwinning verteld. Door enkel te luisteren wordt een boodschap verteld die voor veel mensen uiteindelijk ook ingebeeld wordt. Enkel door naar de muziek te luisteren. De link tussen muzieknoten die je hoort leggen tussen beelden die je zo voor je kan halen is een vorm van creativiteit toch?
Dat kan je doortrekken naar een Morning Mood van Grieg, waarbij je gelijk denkt aan een zonsopgang die je bij blijft, of er een zelf een mooie bij fantaseert. Door verbanden te leggen tussen muziekstukken en beelden in je hoofd leg je sneller verbanden die op het eerste oog misschien niet logisch zijn en ga je sneller 'out of the box' denken. Dat lijkt mij juist precies wat creativiteit is. Je wordt er niet gelijk een goede schilder van, maar dat soort nieuwe ideeën zijn voor mij wel waardevol.

Mooi dit en denk ik ook echt goed van een de Vrij )ook Klaassen en Ake).
Denk dat een muziek instrument een goede en gezonde afleiding is plus het traint je hersenen.

Vooral mooi dat een in verhouding jonge jongen toch van echt klasiek houd. Zal ook echt wel van Hiphop houden maar kan dit dus wel echt waarderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger20
D. DumfriesVerdediger22
P. van AanholtVerdediger20
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger20
O. WijndalVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

257 fans
Verdediger, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 32 1 2 0
2019/2020 Internazionale 34 4 5 0
2018/2019 Internazionale 28 2 2 0
2017/2018 Lazio 36 6 3 0
2016/2017 Lazio 27 2 3 0
Laatste voetbalnieuws

Eriksen zorgde voor kippenvel bij De Vrij: ‘Het was tien minuten doodstil’

Stefan de Vrij had moeite met slapen nadat hij zijn Internazionale-ploeggenoot Christian Eriksen zaterdagavond in elkaar zag zakken tijdens het EK-duel tussen Denemarken en Finland. De Vrij liet dinsdagmiddag tijdens een...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren