Sneijder: ‘Als hij de kans krijgt, kan hij voor een sensatie zorgen dit EK'

Vrijdag, 11 juni 2021 om 11:40Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:39

Wesley Sneijder is zeer gecharmeerd van Donyell Malen. De oud-international van het Nederlands elftal denkt zelfs dat de spits van PSV voor een sensatie kan zorgen, mocht Frank de Boer hem de kans op speeltijd gunnen. Afgaande op de laatste oefeninterlands lijkt Malen echter niet het vertrouwen te krijgen van de bondscoach, daar De Boer zowel tegen Schotland (2-2) als Georgië (3-0) voor Wout Weghorst koos in een tweespitsensysteem met Memphis Depay. Malen viel tegen Georgië nog wel in, twintig minuten voor tijd.

"Malen vind ik een geweldige spits", begint Sneijder bij de EK-show van Voetbal International. "Ik denk dat als hij de kans krijgt om te spelen, hij voor een sensatie kan zorgen dit EK. Ik ben echt gecharmeerd van die jongen. Je ziet elke keer als ze samenspelen, Memphis en Malen, dat ze elkaar goed vinden. Er is een hoop beweging. Ik zou eerder voor beweging kiezen dan één statische spits erbij." De Boer heeft naast Weghorst ook nog de beschikking over Luuk de Jong en Malen als centrumspitsen. Malen bleef tegen Schotland op de bank en kwam tegen Georgië twintig minuten voor tijd binnen de lijnen voor Weghorst, die even daarvoor zijn eerste interlandgoal had gescoord.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Daarnaast heeft Sneijder in zijn ideale opstelling een basisplek ingeruimd voor Ryan Gravenberch. De middenvelder van Ajax heeft volgens Sneijder een sterk seizoen achter de rug bij Ajax en verdiend het om aan de aftrap te starten tegen Oekraïne zondag. "Gravenberch vind ik op dit moment verder dan De Roon", is Sneijder van mening. "Die jongen heeft het verdiend. Die heeft een fantastisch seizoen gespeeld bij Ajax. Geef die jongen een kans. Hij is jong, maar laat hem starten. Geef hem het vertrouwen." Gravenberch kwam net als Malen twintig minuten voor tijd binnen de lijnen tegen Georgië en deed tegen Schotland een uur mee. Het lijkt niet waarschijnlijk dat De Boer in hem een basisspeler ziet.

Op het middenveld had Sneijder in eerste instantie bovendien een plek ingeruimd voor Donny van de Beek, die deze week geblesseerd moest afhaken en niet in actie zal komen. "Die jongen heeft heel weinig gespeeld", licht Sneijder de situatie van Van de Beek toe. "Uiteindelijk selecteer je hem toch. Dan moet je hem ook het volledige vertrouwen geven en hem laten starten. Dat moet je hem voor het toernooi mededelen: 'Jij wordt mijn vaste nummer tien'. Die kwaliteiten heeft hij natuurlijk. Hij speelt niet voor niks bij Manchester United. Dat heeft hij niet gedaan en uiteindelijk slaat dat op het lichaam met de blessure. Ik vond wel dat hij hem anders had moeten laten spelen."

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Wie moet samen met Memphis Depay het tweespitsensysteem invullen bij Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door fan123)

Iedereen heeft zijn favorieten, en dus gaan we tot de eerste wedstrijd alleen maar dit soort berichten krijgen waar analisten hun oogappeltjes pushen. Dan komt de eerste wedstrijd, er gaan bepaalde spelers goed/niet goed spelen, waarna hetzelfde circus weer begint, analisten gaan hun favoriete bankzitters de basis in praten, etc etc. Veel meer inhoud dan reacties op VZ heeft het meestal niet, maar goed er moeten uren en uren zendtijd en websites gevuld worden.

11 juni 2021 om 12:33

En dat is juist het leuke aan een eindtoernooi. Lekker je mening (wel respectvol) verkondigen en daar weer over discussiëren. Dan is voetbal weer de mooiste bijzaak ter wereld, heerlijk!

11 juni 2021 om 13:53

Exact, ik zou het ook wel weten. Als iemand mij een ton betaalt om elke avond te vertellen wie er wel of niet in Oranje moet spelen, daar teken ik direct voor. Ik bedoel, diezelfde mening posten op Voetbalzone levert me geen cent op.

11 juni 2021 om 15:32

Respectvolle favoriete opstelling

Stekelenburg
Timber
Ligt
Vrij
Wijndal
Frenkie
Blind
Malen
Wijnaldum
Depay
Weghorst

Tsja als je echt 532 wil spelen dan heb je in zo'n soort systeem denk ik inderdaad meer aan een wendbaar en snel spitsenduo. 433 (tegen de landen in de poulefase zou ik dat gewoon spelen) dan kan je beter met Berghuis en Weghorst beginnen.

11 juni 2021 om 13:42

Helemaal mee eens. Ik hoop ook dat we 4-3-3 spelen in de poulefase.

Voorhoede M&M lijkt mij ook gevaarlijker dan Weghorst en Depay. Eerstgenoemde lijkt m.i. beter om als invaller wat te forceren. Ook omdat er geen buitenspelers zijn en de backs geen goede voorzet hebben lijkt mij Weghorst overbodig.

Ook de Roon is onzinnig. Die man legt te veel af en voetballend brengt hij niets. Met Gravenberch heb je zoveel voetbal en als Blind ook nog eens als 1 van de 3 Cv's speelt brengt hij ook voetbal. Dan kan Oranje lekker de bal in bezit hebben.

11 juni 2021 om 12:37

MrKrillin volledig eens. Gravenbergh voor Roon en Malen voor Waphorst. Mocht het voetballenderwijs niet lukken kunnen we altijd Wijndal of Dumfries, Gravenbergh en Malen wisselen voor Weghorst, Luuk en Berghuis die de ballen voorslingert. Memphis een vrije rol vanaf links/midden met Frenkie Gini achter zich.

Wat een Drama EK tot zover zeg.. en het is nog niet eens begonnen. Van Promes, Cillessen tot aan boycots aan toe.. rare opstellingen en de Boer. Gelukkig is Memphis wel ineens erg sympathiek. Er is zoveel onduidelijkheid en dat is de schuld van de Boer. Ik heb het idee dat niemand hem begrijpt, en ik hoop dat de spelers het onderling op het veld maar in gaan vullen. En dan na het EK de Boer helemaal fileren.

11 juni 2021 om 12:20

Je zegt het zelf al, het EK is nog niet eens begonnen, dus van een drama EK kan je nog niet spreken. Een dramatische voorbereiding zou je het kunnen vinden, maar om het EK dramatisch te vinden moet het toch echt eerst beginnen :P

Ik ben ook gecharmeerd van Malen maar als je van die backs hebt die de flanken bestrijken zie ik liever ook één kopsterke spits. Daarnaast vind ik Woutje wel echt een cultheld; als ze allemaal zijn passie en arbeidsethos zouden hebben dan winnen we het EK.

Als Berghuis fan vind ik het eigenlijk vooral jammer dat hij na een prima voorbereiding uiteindelijk toch buiten de boot valt door dat suffe systeem. We hebben al zo weinig creativiteit en hij geeft tenminste nog af en toe een mooie steekbal of wisselpass. Niet dat je het EK wint met hem, maar toch, brengt tenminste wat flair. Hij is dan niet snel, maar met hem kan je Dumfries er lekker constant overheen laten denderen ipv dat Dumfries de bal krijgt op de helft van de tegenstander en dan ziet denken wtf doe je met een voetbal als je stil staat.

11 juni 2021 om 12:07

Inderdaad, die twee waren een goed tandem. Zeker na een goeie voorbereiding is het zonde dat hij slachtoffer is van dit nieuwe systeem. Maar goed, met de wisselvalligheid bij spelers momenteel zal iedereen wel wat kansen krijgen.

11 juni 2021 om 12:26

Helemaal mee eens, in de vorige interland periodes begon je te merken dat Dumfries en Berghuis een heel mooi duo zou kunnen zijn. Je zag de rechterflank over de wedstrijden heen steeds beter worden. Dat hier nu dan ook volledig van wordt afgestapt vind ik onbegrijpelijk.

11 juni 2021 om 12:41

Daar ben ik het mee eens. Ik heb sowieso niet veel vertrouwen in het 5-3-2-systeem. Vooralsnog wijst niets erop dat dat systeem de ploeg beter maakt. Dan heb je ijzersterke backs nodig. Dumfries is naar mijn mening Europese middelmaat, terwijl Wijndal de ontwikkeling nog door moet maken en ook nog niet zover is. Nu gaat het ineens over Donyell Malen en het gebrek aan minuten voor Cody Gakpo die gezamenlijk niet eens aan de cijfers van Berghuis komen.

Het is onbegrijpelijk dat onze bondscoach Weghorst eerst links laat liggen, hem nu wel oproept en hem meteen inde basis zou zetten (waar het wel op lijkt). Wanneer wij in mijn ogen enigszins kan willen maken om ver te komen met je gewoon 4-3-3 spelen met Malen, Depay en Berghuis voorin met de Jong, Blind en Wijnaldum erachter.

Weghorst is zeker bezig om zichzelf te bombarderen als cultheld, maar laat hem dat maar doen als invaller. Ondanks dat ik liever 4-3-3 speel, zal ik mee moeten met FdB qua opstelling. Ik ga als volgt starten:

Stekelenburg
De Ligt
De Vrij
Aké
Timber
Wijnaldum
De Jong
Blind
Berghuis
Depay
Malen

Probleem met Malen is dat die 1000 kansen verprutst voordat er 1 maakt. Ongekend hoeveel kansen hij dit seizoen heeft gemist. Had met gemak topscorer kunnen worden. Het is wel een super goede voetballer waar altijd dreiging vanuit gaat, maar als je een kans krijgt op dit niveau moet die gewoon hangen.

11 juni 2021 om 12:08

En toch heeft Malen dit seizoen meer goals gemaakt dan zijn xG (19 goals met een xG van 17,26). Zegt natuurlijk niet per se alles maar geeft wel aan dat het missen van grote kansen wellicht gecompenseerd wordt door het wél scoren van moeilijkere ballen.

11 juni 2021 om 12:50

Adam hij heeft vooral veel kansen verprutst omdat ie te vaak voor eigen glorie ging ipv breed te leggen op Zahavi. Daarnaast ook vaak van die slappe lage schotjes. Toch denk ik dat Malen veel beter gaat renderen met betere spelers om zich heen. Rosario Sangare een vaak zwak ziek misselijke Gotze en Zahavi die niet echt lichtvoetig is werd ie imo onrustig en niet gelukkig van. Met de rust van Wijnaldum, F de Jong Gravenbergh en zn voorbeeld Memphis om zich heen heb ik het zelfde idee als Sneijder. Dat Malen gaat knallen als ie de kans krijgt. Veel meer techniek, lichtvoetigheid, snelheid en diepgang dan Weghorst die imo enkel een goede afmaker is.

Ik zag het altijd heel erg in Malen zitten ware het niet dat ik een vader heb die dat helemaal niet heeft. Hij verprutst de laatste tijd inderdaad best veel kansen en heb daarom mijn twijfels bij of hij zich door zal ontwikkelen bij het nl elftal en ook in het buitenland. Hopelijk neemt hij die twijfels weg dit toernooi.

Lekker hypocriet iedereen. Schreeuwen om Weghorst, en nou staat hij erin weer gaan roepen om Malen Laten we eerlijk zijn.. Los van de minuten tegen "georgie" was Malen laatste tijd ook niet best in het NL elftal.

P.s.

Wat een onzin praat Sneijder over Donny van de Beek. Dus omdat Frank hem meeneemt ondanks dat hij niet speelt zou hij ook basis moeten staan? Wordt geen goede anallist onze Wes....

11 juni 2021 om 12:25

Ik zie dit soort reacties wel vaker maar wat is er precies hypocriet? Weghorst verdiende het om geselecteerd te worden op basis van zijn prestaties bij Wolfsburg maar een basisplaats is een hele andere discussie. Ideale man om iets te forceren maar absoluut niet de kwaliteiten om in de basis te staan.

11 juni 2021 om 12:47

Heb toch veel mensen ook zien roepen dat Weghorst in de punt van een 4-3-3 aanval zou moeten staan. In ieder geval zou ik ook liever met Malen in de spits starten. 4-1-3-2 Blind,Vrij, Ligt, Dumfries, Gravenberch, Wijnaldum, Klaassen, Frenkie, Malen, Memphis

11 juni 2021 om 12:54

Mensen riepen vooral in plaats van de jong en die was toen reserve. Nu spelen we geen 433 en hebben we dus ook geen goede voorzetten

11 juni 2021 om 12:29

Malen heeft nog niet echt een serieuze kans gekregen in het Nederlands Elftal. De interlands die hij speelde, speelde hij vrijwel allemaal als buitenspeler terwijl het een spits is dus niet helemaal fair om hem daar op af te rekenen.

11 juni 2021 om 12:36

Hij heeft dan natuurlijk wel flink wat concurrentie met spelers als Memphis en Weghorst. Die halen betere cijfers in (aanzienlijk) sterkere competities. Malen gaat in de toekomst denk ik wel een basisspeler worden, maar op dit moment is hij nog niet ver genoeg om zich op dat niveau te kunnen onderscheiden. Althans, dat is mijn mening.

11 juni 2021 om 12:49

Met de kanttekening dat Weghorst die cijfers haalt bij een club die 4-3-3 speelt, met voorzetten van de zijkant. In de opstelling van Frank de Boer hoeft Weghorst die voorzetten niet te verwachten. En dan heb je dus gewoon niet zoveel aan Weghorst in mijn ogen, hoe goed zijn statistieken in de Bundesliga ook mogen zijn.

Ben het eens met Sneijder. Ik zou in een 5 3 2 opstelling ook met Malen en Depay spelen. Op het middenveld met Gravenberch, de Jong en Wijnaldum. Achterin met Blind, Aké, de Vrij, de Ligt en Timber.

In de toekomst en qua type speler denk ik wel, maar op dit moment heeft Malen nog niet het niveau om echt van waarde te kunnen zijn voor Oranje. Misschien incidenteel, maar zeker niet constant. Verder snap ik de redenatie van Sneijder overigens wel. We doen alleen wel te vaak alsof veel spelers er al zijn en dan vooral bij jonge talenten die zich nog niet eens op een relevant Europees niveau hebben laten gelden in de zin van een top competitie. Leuk hoor, de Eredivisie en de Europa League, maar presteren in de Champions League, het nationale elftal en/of in een grote competitie is toch even andere koek.

Wat een onzin kraamt hij ook weer uit.
Van de Beek het vertrouwen geven je vaste 10 maken? Hij speelt bij Man Utd? Hij speelt juist Niet...

Verder denk ik wel dat Malen - Depay tegen specifieke tegenstanders kan werken. Maar Weghorst - Depay ook. Tevens kan je de dynamiek tijdens de pot altijd veranderen door Donyell in te brengen (of Gakpo).

Verder, Gravenberch verder dan De Roon? Dat lijkt mij sterk, maar goed. Hij vindt Gravenberch gewoon een betere ''voetballer''. Maar met alleen voetballers kom je er niet. En ja, ik zie liever ook de Roon op de bank en Blind op het middenveld met Frenkie en dan Aké erachter... Maar geod, gaat niet gebeuren ben ik bang

Het is ook wel weer typisch Nederlands om alles wat gebeurt af te zeiken en zodra we zondag winnen is iedereen weer in extase.

Waarom komt eigenlijk elke column van Valentijn Driessen of Willem Vissers op Vz terwijl Suleyman Ozturk en Pieter Zwart veel meer verstand van voetbal hebben? En als er dan iets gequote wordt van VI dan is t een mening van Sneijder…

Met het systeem 5-3-2 zou ik ook voor Malen en Depay kiezen. En dan heb je nog twee stormrammen achter de hand. Het middenveld lijkt in dit systeem het kind van de rekening te worden , daar heb je twee geweldige spelers die niet uit de verf komen .

Tja, dat wordt m niet natuurlijk. Gewoon 433 middenveld met Wijnaldum, Frenkie en wellicht Gravenberch. Achterin de Ligt en de Vrij, RB maakt niet uit, wisselen halverwege, LB Blind als tegenstander geen diepe rechterspits heeft. Voorin Berghuis, Depay en dan hou je links over…. Depay moet t eerst maar laten zien centraal, dat wilde hij zo graag. Luuk of Weghorst kan ook, maakt niks uit. Dan zal Depay vanaf links moeten komen. Blijft een probleem plek met Promes, Malen is misschien optie. Gakpo lijkt me wat te snel

Wat een onzin allemaal. Malen heeft totaal geen bijster goed seizoen gedraaid. Helemaal de 2de helft niet. Nu heeft ie 23 minuten gespeeld, verder niet gescoord of assist gegeven. En in 1x doet heel Nederland alsof hij ons kampioen gaat maken. Typisch weer...Malen heeft 4 a 5 kansen nodig voor een goal, Weghorst scoor 4 van de 5 kansen. Dan kan je leuk iets meer creëren maar als Malen ze niet afmaakt heb je er nog weinig aan.

Sneijder snapt het (had ook niet anders verwacht van deze ex rasvoetballer). Malen en Depay zijn bewegelijk, technisch en vooral Malen heeft snelheid en diepgang. Dat is veel lastiger te verdedigen dan een statische 9 die amper van aanvoer wordt voorzien. Weghorst en de Jong zijn goede opties om erin te brengen als je nog wat wil forceren met de lange bal. Als je echt wil gaan voetballen (wat de Boer pretendeert) zou je ten alle tijden voor Malen en Berghuis moeten gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

9 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 32 19 1 0
2019/2020 PSV 14 11 1 0
2018/2019 PSV 31 10 4 0
2017/2018 PSV 4 0 1 0
2017/2018 Jong PSV 22 13 2 0
Laatste voetbalnieuws

De Boer verklaart keuze voor Wout Weghorst boven Luuk de Jong

Frank de Boer is woensdagmiddag dieper ingegaan op zijn keuze voor Wout Weghorst als spits van het Nederlands elftal. De bondscoach kreeg van het Algemeen Dagblad de vraag wat de doorslaggevende...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren