René van der Gijp: ‘Die twee worden bij Oranje veel te belangrijk gemaakt’

Vrijdag, 11 juni 2021 om 01:00Daniel Cabot Kerkdijk

René van der Gijp is absoluut geen voorstander van het 5-3-2-systeem van het Nederlands elftal in de groepsfase van het EK. De analyticus zou ‘honderd procent’ voor een 3-4-3-systeem kiezen, met Daley Blind aan de linkerkant, omdat nu ‘een te belangrijke rol’ is weggelegd voor Denzel Dumfries en Owen Wijndal. “Dat vind ik nou net twee spelers waarvan ik vind dat ze niet te belangrijk moeten worden gemaakt. Ze hebben al genoeg aan zichzelf”, benadrukte Van der Gijp donderdagavond in het programma ‘De Oranjezomer’ op SBS6.

“Ik word er een beetje gek van. Ik heb er op een of andere manier helemaal geen vertrouwen in”, startte Johan Derksen. “We zitten met een stuntelige bondscoach waar ik geen vertrouwen in heb. Het zijn aardige voetballers, maar ik heb nog nooit een elftal gezien.” Van der Gijp heeft weinig zin om ‘vier weken lang’ aan te horen in welk systeem er nou moet worden gespeeld. “Je weet dondersgoed dat als het met het 5-3-2-systeem in de eerste groepwedstrijd meteen misgaat, dat er dan weer kritiek komt. Dat ze anders moeten gaan spelen. Ik zie het eigenlijk heel simpel: Nederland wordt geen Europees kampioen.”

Van der Gijp is van mening dat Oranje om die reden naar zijn kwaliteiten moet spelen. “Het maakt geen reet uit dat we het EK niet winnen. Maar daarom vind ik dat we leuk voetbal moeten gaan spelen. Daar staan wij als land om bekend. Er worden niet voor niks forse transfersommen voor spelers als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong betaald. Dat komt omdat wij spelers hebben die goed en verzorgd kunnen voetballen. Straks hebben we drie groepsduels gespeeld en dan ga je er ook in de achtste finales uit. En dan zegt iedereen: ‘Wat een kuttoernooi was dat’. Daarom vind ik dat ze met drie spitsen moeten spelen.”

Het zit Van der Gijp echter vooral dwars dat twee spelers door het 5-3-2-systeem belangrijker worden gemaakt dan ze geacht te zijn. “Denzel Dumfries en Owen Wijndal worden in dit systeem enorm belangrijk gemaakt. En dat vind ik nou net twee spelers waarvan ik vind dat ze niet te belangrijk moeten worden gemaakt. Ze hebben al genoeg aan zichzelf. Dat zijn twee jongens die hun hoofd net boven het water kunnen houden. Wijndal is gewoon een heel eenvoudige back, maar daar komen we over een paar maanden wel achter. Die jongens ga je dadelijk laten zwemmen”, voorzag de voormalig profvoetballer.

Derksen was het volledig eens met Van der Gijp. “Met dit elftal kun je toch van iedere serieuze tegenstander verliezen als je door de groepsfase heen bent. Als de backs de belangrijkste voetballers worden in balbezit . . .” Dick Advocaat: ‘Dan moet de bondscoach dat gaan veranderen.” Derksen: “Dumfries gaat twintig keer mee naar voren, haalt twintig keer de achterlijn en er zit één bruikbare voorzet tussen.” Van der Gijp haakte in: “Weet je wat het is Johan, die Wijndal durft de bal niet voor te geven. Het heeft voor Wijndal helemaal geen zin dat-ie daar komt. Als-ie daar komt, gaat hij naar binnen.”

“Van Dumfries weten we: als de voorzet aankomt, is het geluk.” Van der Gijp zou naar eigen zeggen, in ieder geval in de groepsfase, ‘honderd procent’ voor een 4-3-3-systeem kiezen. “Met buitenspelers. Dumfries en Wijndal moeten mensen voor zich hebben. Dat hebben ze bij hun club ook. Nu ziet Wijndal niemand en op een gegeven moment staat hij bij de cornervlag.” Advocaat zou ook voor 3-4-3 kiezen. “Ik vind het veel gevaarlijker, ook ten opzichte van de tegenstander. Die moeten dan keuzes gaan maken. Nu kun je je erop gaan instellen.” Van der Gijp: ‘Ik zou, bij een 3-4-3-systeem, Daley Blind als linksback zetten en Teun Koopmeiners op de plek van Blind. Dan heb je twee keer voetbal. Je hebt voetbal aan de linkerkant, veel meer dan met Wijndal, en je hebt voetbal vanuit het centrum.”

“Als wij die linksback van AS Roma zouden hebben”, doelde Van der Gijp op Italiaans international Leonardo Spinazzola. “Dan had ik gezegd: ‘Laat hem lekker heel die linkerkant bestrijken. Maar nu hebben we dat gewoon niet. Klaar. Je kan van een jongen als Wijndal gewoon nog niet al te veel verwachten. Natuurlijk is het een aardige speler, maar ik zou gewoon lekker Blind op links zetten.” Derksen vindt het 5-3-2-systeem al met al ‘verspilde energie’ voor Dumfries en Wijndal. “Die twee backs lopen zich de pleuris. De laatste pass is bijna altijd niets. Dan denk ik: verspilde energie. Laat ze hun energie in verdedigen steken.”

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Competitie:EK 2020
Datum:Zondag 13 juni 2021, 21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff Arena (Amsterdam)
31882906555
H. Bushchan161227
5.5
V. Mykolenko427943
5.5
I. Zabarnyi574328
5.5
O. Zubkov314186
5.5
R. Yaremchuk235896
5.5
M. Shaparenko402058
5.5
Marlos32913
5.5
0 stemmen

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door el barto)

Ik heb er juist steeds meer vertrouwen in. eindelijk een bondscoach die tegen de zwakkere broeders durft te oefenen met het systeem dat de grote landen moet gaan verslaan. zonder een de Room wordt je namelijk compleet weggeblazen tegen de toplanden in de eindronde. F de Boer is echt een baas dat hij dit aandurft en die hele emmer schijt over zich heen durft te krijgen voor een EK titel.

11 juni 2021 om 06:29
0

Dus jij denkt dat we kampioen kunnen worden met de Roon? En met 5-3-2? Ik speel liever aanvallender voetbal wat Van der Gijp ook zei, want kampioen zullen we niet gaan worden. Een wedstrijd of 4/5 leuk voetbal dan een wedstrijd of 5/6 hopen op alleen een paar ingevingen van Depay.

11 juni 2021 om 07:31
0

@Paauwer voor mij is het beetje het kip en ei verhaal. Persoonlijk ben ik wel fan van systemen als 5-3-2 mits het juist wordt uitgevoerd, maar dat is nu totaal niet het geval. Positioneel staat het gewoon barslecht en er wordt te weinig druk op de bal gegeven als ze op onze helft zijn. 4-3-3 is wellicht leuker om naar te kijken, al valt er over smaak niet te twisten, maar je hebt de spelers er niet naar om het systeem te spelen. Je buitenspelers zijn van zeer matig niveau en de enige die iets kan forceren of balvast is, is Depay. Vooral als je spelers als El Ghazi (balvast en doelgericht) en Bergwijn (diepgang) thuis laat... Waar het eigenlijk op neerkomt is dat het geen zak uitmaakt hoe we spelen, ik hoop echt op het beste, maar ben bang dat het een EK vol irritaties wordt. Heb er in ieder geval wel zin in.

11 juni 2021 om 08:55
0

@paauwer als je zo denkt zul je ook nooit europees kampioen worden. We zijn daar met 1 doel en dat is die beker niet om mooi te voetballen of wat voor onzin dan ook!

11 juni 2021 om 09:14
0

Ik verlies liever de halve finale met mooi voetbal dan de finale met lelijk voetbal. Ik denk ergens wel dat we het toernooi kunnen winnen. Maar dan moet de Roon eruit en Klaassen op 10. Wijnaldum en Frenkie voor de verdediging. Klaassen komt altijd voor de goal en doet verdedigend ook nog meer dan zijn werk. Wijnaldum staat bij Liverpool ook niet op 10. Met Klaassen erbij heb je dan 4 man die kunnen scoren en niet drie. (Depay, Weghorst al hoeft die van mij niet in de basis, Wijnaldum en Klaassen.)

11 juni 2021 om 09:50
0

Ik zou zonder De Roon zeker niet uitgaan van 4/5/6 wedstrijden. Max 3x leuk spelen in de poule en dan schluss

11 juni 2021 om 11:00
0

nee tegen de kleintjes win je juist makkelijker zonder de Roon maar het nadeel is dat je minder oefent op het systeem waarmee je de top ploegen wil verslaan

11 juni 2021 om 09:49
0

Ik hoopte dat je sarcastisch was maar dat is niet het geval. Je doet nou net alsof 5-3-2 gegarandeerd succes biedt tegen de grote landen. Vergeet niet dat kwaliteit uiteindelijk voor meer dan 50% telt en dan sta je ver achter op de grote landen. Je voetbalt al 100j op 4-3-3, iedereen groeit ermee op, alle grote clubs in NL spelen ermee en de geniale bondscoach gaat dat nu even veranderen......

11 juni 2021 om 10:34
0

met deze selectie geeft 532 sws meer succes tegen goede landen. 433 werkt alleen als je snelle buitenspelers hebt en die hebben we niet. Als nederland 532 speelt heeft elk topland het super zwaar tegen ons en zijn we erg moeilijk te verslaan. Bij 433 is dit gewoo een stuk minder dankzij gemis van dreiging voorin.

Kijk daar hebben deze mannen 100 gelijk in, bij een 532 zijn je backs (wie toch wel je minste spelers zijn) de belangrijkste spelers terwijl je bij een 343 2 vleugelspelers houd wie het veld breed kunnen houden en er aanvallend minder van de backs hoeft te komen. Maar het lijkt me niet de bedoeling om elke week maar even een nieuwe formatie te gaan proberen. Frank de Boer had al snel met een vaste formatie moeten komen weken voor het EK maar helaas was dat niet het geval waardoor er nu met een nieuwe 532 word gevoetbald. We gaan het zien dit EK, we moeten met z'n allen minder zeuren en gewoon lekker genieten van ons Oranje, hopelijk kunnen we ver komen ondanks dat we geen top selectie hebben.

Maar waarom 3-4-3 dat is ook een raar systeem. Klinkt meer alsof hij een 5-2-3 wil als hij zegt met Blind op links? Dan wordt je middenveld natuurlijk totaal overlopen. Het is gek dat analisten niet eens wat creatiever zijn en een 3-4-1-2 of 4-3-1-2 opperen. Dat zou echt mijn voorkeur hebben.

Met Blind op CVM breng je ook nog een extra slot op de deur die beter voetbalt dan De Roon.

Krul
Dumfries
De Vrij
De Ligt
Wijndal
Gini
Blind
De jong
Berghuis
Depay
Malen

Met dit team en deze coach moet je niet vreemd opkijken als je de groepsfase niet overleefd. En als we het halen zal het een moeilijke bevalling worden . De enige die er voordeel bij hebben zijn de clubs, die krijgen geen vermoeide spelers terug

11 juni 2021 om 08:59
0

ja maar als we het halen en die kans is groter dan 50 procent dan heb je op papier de beste kansen met zo een voorbereiding waarin je deze opstelling al vaker geoefend hebt. en dat we toch geen europees kampioen worden is de grootste onzin ooit want nota bene griekenland is ook europees kampioen geworden.

11 juni 2021 om 10:48
0

Ja en Denemarken ook , maar beide teams hadden een goede teamspirit en dat is bij dit Oranje ver te zoeken. Of ze weten het heel goed te verbergen

11 juni 2021 om 11:46
0

Hoezo geen teamspirit? De meeste journalisten die ik hoor over Oranje zijn kritisch over het spel, maar roemen juist de teamspirit.

11 juni 2021 om 11:02
0

Met dit team niet vreemd opkijken als de groepfase niet overleefd wordt, wat zeg je nou? We hebben een verdediging waar landen als Oekraine van zullen smullen. Een middenveld met Frenkie , Wijnaldum, De Roon en/of gravenberch is ook geen armoe toch? Onze spitsen in naam van Depay, Weghorst en/of Malen en De Jong spelen ook niet bepaald in de keuken kampioen divisie right? We moeten stoppen te doen alsof ons selectie zo slecht is. We hebben echt wel kwalitatieve goede spelers, alleen moet Frank de Boer de poppetjes op de juiste plaatst zetten en een goede tactiek neerzetten. Als we de groepfase nier doorkomen heeft dit niks met het team te maken, maar meer Frank de Boer die de verkeerde spelers selecteert of verkeerde poppetjes neerzet.

"ik zou, bij een 3-4-3-systeem, Daley Blind als linksback zetten en Teun Koopmeiners op de plek van Blind. "

Bijzonder, hij benoemt dat 2 spelers die en snel zijn en longinhoud hebben, niet goed genoeg zijn en wil wel 2 langzame spelers op cruciale plekken.

Blind op LB heb je voetbal, maar zo kwetsbaar tegen ieder team met snelle spelers.
Koopmeiners in de basis is lachwekkend, man heeft te lage handelingssnelheid. Die man wordt zelfs bij Jong Oranje overlopen of tegen Ajax zag je wat er gebeurt als niveau hoger gaat.

Wijndal en Dumfries hebben misschien geen voorzet, maar zijn spelers die blijven gaan. Wijndal zou best vervangen kunnen worden door Blind (zou dan wel Gravenberch links op 6 zetten om hem te ondersteunen en de Ligt LCV (ook al is hij wat onwennig daar).

Zoals bovenstaat, Gravenberch moet ten alle tijden voorrang krijgen boven Koopmeiner

11 juni 2021 om 10:14
0

Maar wie zegt dat Wijndal die snelle speler dan wel aankan? Verdedigen is niet zijn beste kwaliteit en Blind heeft als voordeel wel vaak goed te staan. Plus als een de Ligt hem in de rug dekt is dat gevaar wat minder of je staat tegen Frankrijk en Mbappe maar die snelheid kan niemand aan in het huidige oranje.

3-4-3 of liever 3-4-1-2 lijkt me een prima optie voor dit oranje. de back zijn niet van geweldig niveau inderdaad. Wjindal is ok, maar zie hem niet jaren als vast LB in oranje. Bij Dumfries is het stuitend hoe slecht hij aan de bal is. Puur op inzet zit hij erbij.

Wijndal heeft echt wel potentie om een uistekende back te worden zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Moet zeggen vind Dumfries echt een koekebakker. Slechte teckniek, eerste aananme is gigantisch slecht, verdedigend maakt hij vaak domme overtredingen, domme gele kaarten, en in aanvallend opzicht is het een blind renpaard en heb hem nog Nooit maar dan ook Nooit op een goede voorzet kunnen betrappen. Matige speler en begrijp er ook niks van dat hij mee mag en Karsdorp thuis moet blijven.

Ik wilde bijna Van Der Gijp voor de volledige 100% gelijk geven, tot hij opeens met Koopmeiners op de proppen komt. Like bruh, really?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

6 fans
Verdediger, 25 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 30 2 6 0
2019/2020 PSV 25 7 6 0
2018/2019 PSV 34 4 4 0
2017/2018 sc Heerenveen 35 4 8 0
2017 sc Heerenveen 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

René van der Gijp looft Oranje-speler: ‘Hij heeft niets verkeerd gedaan’

René van der Gijp genoot zondagavond van de start van het Nederlands elftal aan het EK. Het team van bondscoach Frank de Boer zegevierde met 3-2 over Oekraïne dankzij een laat...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren